Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet

a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 15/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

a 15/1998. (IV. 3.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítom:

1. §

Az R. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: "1. § (1) A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI), valamint az adatbázist működtető Vágóállat és Hústermék Tanácsra (a továbbiakban: VHT) terjed ki.

(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágósertésekre kell alkalmazni:"

Vtsz.MegnevezésRégi megnevezés
010391100050 kg-nál kisebb tömegű háziasított fajtákVágósüldő (hízó)
0103921100



0103921900
Legalább egyszer ellett, legalább 160 kg tömegű kocák

Másféle
Tenyésztésből   kiselejte­zett vágósertés
0103921900MásféleVágósertés  (hízó)  más­hova nem sorolt
Egyéb vágósertés (hízó)
Egyéb vágósertés (hízó), hús jellegű
Egyéb vágósertés (hízó), zsír jellegű
Szérumsertés, 80-150 kg közötti hússertés

2. §

Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: "2. § E rendelet alkalmazásában:

a) sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva), szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy- és gerincvelő) nélkül, de szalonnával, hájjal és rekeszizommal;

b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített sertés vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;

c)[1]

d) a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa;

e)[2]

f) azonosító jel: a tulajdonos és az állat egyedazonosságának megállapítására alkalmas vágósertés jelölés, a mindenkor hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;

g)[3]

h)[4]

i)[5]

j) minősítő: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, minősítő szervezet keretében munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján foglalkoztatott természetes személy;

k) minősítő szervezet: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

l) termelő: vágósertést előállító tenyésztő, hizlaló;

m) vágósertés kis- vagy nagykereskedő: a vágósertést a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó."

3. §

Az R. 3. §-ának (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi 50-120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott testet az engedélyezett minősítő módszerekkel kell minősíteni és osztályba sorolni.

(2) A 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott testet minősíteni nem kell, azonban a minősítőnek az Ml, M2, illetve a V jelzéseket az osztályba sorolásnak megfelelően a vágott féltesteken fel kell tüntetni.

(3) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágósertések technológiai előkészítését a 2. § a) pontja szerint megfelelően elvégezték."

4. §

(1) Az R. 4. § (1) bekezdése a) és b) pontjának bevezető mondata helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"a) A 3. § (1) bekezdés szerinti 50-120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott test esetében:"

"b) a 3. § (2) bekezdés szerinti 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott test esetében:"

(2) Az R. 4. §-ának (3)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) A sertés vágott test osztályba sorolása, illetve minősítése során olyan módszert kell alkalmazni, amely a sertés vágott test értékét a vágott test hideg súlyához viszonyított színhús aránya alapján határozza meg.

(4) A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott test súlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.

(5) A becslési eljárás során alkalmazott regressziós egyenletek felülvizsgálatáról, szükség szerinti módosításáról, az Európai Unió Bizottsága általi elfogadtatásáról és közzétételéről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gondoskodik.

(6) A sertés vágott test kereskedelmi értéke nem kizárólag az osztályba sorolástól függ."

(3) Az R. 4. §-a (7) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A sertés vágott test színhústartalmának meghatározására csak statisztikailag igazolható és engedélyezett becslési eljárás alkalmazható az alábbi feltételek szerint:"

(4) Az R. 4. §-a a következő új (8) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A vágott testek vagy a vágott féltestek minősítését a vágóhídon, a vágás után a lehető leghamarabb, de legkésőbb a szúrást követő negyvenöt percen belül el kell végezni."

5. §

Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"5. § A sertés vágott test minősítése, kereskedelmi osztályba sorolása az alábbi pontokban meghatározott eszközökkel és becslési eljárásokkal végezhető:

a) Fat-O-Meater (FOM) műszercsaládba tartozó szúrószondás (S70, S71, UNIFOM) és ultrahangos (UltraFom 200, AutoFom) műszer és a megfelelő becslési eljárás. Az UltraFom 200 műszer csak abban az esetben használható, amennyiben kiegészítő, a mérés helyét megjelölő berendezéssel látják el, mely az utólagos ellenőrzést lehetővé teszi. A becslési eljárás részletei a következők:

aa) a sertés vágott test színhústartalmát a következő képlet alapján kell kiszámítani:

Y=54,043661-0,170496 x SZ1-0,568425 x x SZ2+0,215384 x H2+0,048995 x W

ahol

Y = becsült színhústartalom (százalékban),

SZ1 = szalonnavastagság az 1-es mérési ponton (mm),

SZ2 = szalonnavastagság a 2-es mérési ponton (mm),

H2 = izomvastagság a 2-es mérési ponton (mm),

W = a vágott test meleg súlya (kg).

A fenti képletnek a műszer típusának megfelelő, a gyártó által kalibrált változatát kell alkalmazni.

ab) az oldalszalonna és az izom vastagságát a rendelet mellékletében foglalt 1. számú ábrán jelölt 1-es és 2-es mérési pontokon, a hátizom sávjában kell mérni,

ac) a képlet 50-120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes;

b) az Országos Mérésügyi Hivatal által elfogadott, és az OMMI által engedélyezett mérőléc és a megfelelő becslési eljárás:

ba) a sertés vágott test színhústartalmát a következő képlet és e rendelet 1. számú mellékletében foglalt 2. számú ábra alapján kell kiszámítani

ahol

Y = színhústartalom (százalék),

SZ = szalonnaméret (mm) [a szalonnavastagság bőrkével együtt a vékonyabb helyen mérve, az ágyékizom felett (musc. glutaeus medius), (melléklet 2. számú ábra)],

H = húsméret (mm) [a rövidebb összeköttetés az. ágyékizom elülső (cranialis) végétől, a gerinccsatorna felső (dorsalis) széléig vízszintesen mérve (melléklet 2. számú ábra)],

bb) a képlet 50-120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes."

6. §

Az R. 6. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A vágott test hideg súly meghatározása a meleg súly két százalékos csökkentésével történik.

(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az OMMI engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Meghosszabbítás esetén a két százalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."

7. §

Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) A sertés vágott féltesteket a meleg súly mérését követő minősítés után a kereskedelmi (minőségi) osztályba sorolásnak megfelelő nagybetűs jellel (S/EUROP) kell ellátni.[6]

(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem

mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.

(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel."

8. §

Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"8. § (1)[7]

(2) A vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja, amelyet az (1) bekezdésben meghatározott helyeken kell elhelyezni.

(3) A bélyegzőlenyomatnak összetéveszthetetlenül jól olvashatónak kell lennie."

9. §

Az R. a következő, új 8/A. §-sal egészül ki:

"8/A. § (1) A vágósertések vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist (a továbbiakban: adatbázis) a VHT működteti. A VHT az adatbázishoz - ellenőrzés céljából, alapadatokig történő, teljes körű és folyamatos hozzáférést biztosít költségtérítés nélkül az OMMI számára.

(2) A minősítő köteles a 2. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.

(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít a 3. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.

(4) A VHT kétheti rendszerességgel - a 4. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként összesíti a levágott sertések darabszámát és vágósúlyát. A VHT az összesítőket - megállapodás szerinti határidővel - megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az OMMI számára."

10. §

(1) Az R. kiegészül e rendelet 1. számú mellékletében foglalt 2. számú melléklettel.

(2) Az R. kiegészül e rendelet 2. számú mellékletében foglalt 3. számú melléklettel.

(3) Az R. kiegészül e rendelet 3. számú mellékletében foglalt 4. számú melléklettel.

11. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet 5. §-ának b) pontja 2003. december 31-én hatályát veszti.

(3) E rendelet 2. §-ának c), e), g), h), i) pontjai; a 4. §-ának (2), (7), (8) bekezdései; a 6. §-ának (1), (2) bekezdései, a 7. §-ának (1) bekezdése, valamint a 8. §-ának (1) bekezdése Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján hatályát vesztik.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[2. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:

- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;

- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;

- a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;

- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:

= a kereskedelmi (minősítési) osztály betűjele,

= a színhústartalom százaléka (S/EUROP szerint);

- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);

- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;

- a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma;

- az alkalmazott minősítési módszer megjelölése és az eszközök típusszáma.

2. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[3. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok

Felvásárolt mennyiség összesen

Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban, valamint vágott melegsúlyban (darabszám és százalékos megoszlás):

SA50 kg alattivágósüldő
S/EUROP50-120 kg közöttivágósertés
SF120 kg felettivágósertés
M1120 kg felettitenyésztésbe fogott hús-jellegű koca
M2120 kg felettiegyéb koca és hízó
V120 kg felettikan és kanlott

3. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[4. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei

Felvásárolt mennyiség összesen

Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban, valamint vágott test melegsúlyra vonatkoztatva (darabszám és százalékos megoszlás):

SA50 kg alattivágósüldő
S/EUROP50-120 kg közöttivágósertés
SF120 kg felettivágósertés
M1120 kg felettitenyésztésbe fogott hús-jellegű koca
M2120 kg felettiegyéb koca és hízó
V120 kg felettikan és kanlott

Vágás után minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása (S/EUROP szerint) és annak összesítése

Minőségi kategóriák átlagos vágott test súlya és annak összesítése

Nem minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása, a 120 kg melegsúlyt meghaladó hasított sertés darabszáma és százalékos megoszlása (ezen belül Ml darab és százalék; M2 darab és százalék; V darab és százalék), valamint egyéb nem minősített.

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[2] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[3] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[4] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[5] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[6] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[7] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

Tartalomjegyzék