77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet

a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 15/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

a 15/1998. (IV. 3.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítom:

1. §

Az R. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: "1. § (1) A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI), valamint az adatbázist működtető Vágóállat és Hústermék Tanácsra (a továbbiakban: VHT) terjed ki.

(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágósertésekre kell alkalmazni:"

Vtsz.MegnevezésRégi megnevezés
010391100050 kg-nál kisebb tömegű háziasított fajtákVágósüldő (hízó)
0103921100



0103921900
Legalább egyszer ellett, legalább 160 kg tömegű kocák

Másféle
Tenyésztésből   kiselejte­zett vágósertés
0103921900MásféleVágósertés  (hízó)  más­hova nem sorolt
Egyéb vágósertés (hízó)
Egyéb vágósertés (hízó), hús jellegű
Egyéb vágósertés (hízó), zsír jellegű
Szérumsertés, 80-150 kg közötti hússertés

2. §

Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: "2. § E rendelet alkalmazásában:

a) sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva), szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy- és gerincvelő) nélkül, de szalonnával, hájjal és rekeszizommal;

b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített sertés vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;

c)[1]

d) a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa;

e)[2]

f) azonosító jel: a tulajdonos és az állat egyedazonosságának megállapítására alkalmas vágósertés jelölés, a mindenkor hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;

g)[3]

h)[4]

i)[5]

j) minősítő: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, minősítő szervezet keretében munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján foglalkoztatott természetes személy;

k) minősítő szervezet: a vágósertések minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

l) termelő: vágósertést előállító tenyésztő, hizlaló;

m) vágósertés kis- vagy nagykereskedő: a vágósertést a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó."

3. §

Az R. 3. §-ának (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi 50-120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott testet az engedélyezett minősítő módszerekkel kell minősíteni és osztályba sorolni.

(2) A 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott testet minősíteni nem kell, azonban a minősítőnek az Ml, M2, illetve a V jelzéseket az osztályba sorolásnak megfelelően a vágott féltesteken fel kell tüntetni.

(3) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágósertések technológiai előkészítését a 2. § a) pontja szerint megfelelően elvégezték."

4. §

(1) Az R. 4. § (1) bekezdése a) és b) pontjának bevezető mondata helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"a) A 3. § (1) bekezdés szerinti 50-120 kilogramm meleg súlyú sertés vágott test esetében:"

"b) a 3. § (2) bekezdés szerinti 120 kilogramm meleg súlyt meghaladó sertés vágott test esetében:"

(2) Az R. 4. §-ának (3)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) A sertés vágott test osztályba sorolása, illetve minősítése során olyan módszert kell alkalmazni, amely a sertés vágott test értékét a vágott test hideg súlyához viszonyított színhús aránya alapján határozza meg.

(4) A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott test súlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.

(5) A becslési eljárás során alkalmazott regressziós egyenletek felülvizsgálatáról, szükség szerinti módosításáról, az Európai Unió Bizottsága általi elfogadtatásáról és közzétételéről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gondoskodik.

(6) A sertés vágott test kereskedelmi értéke nem kizárólag az osztályba sorolástól függ."

(3) Az R. 4. §-a (7) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A sertés vágott test színhústartalmának meghatározására csak statisztikailag igazolható és engedélyezett becslési eljárás alkalmazható az alábbi feltételek szerint:"

(4) Az R. 4. §-a a következő új (8) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A vágott testek vagy a vágott féltestek minősítését a vágóhídon, a vágás után a lehető leghamarabb, de legkésőbb a szúrást követő negyvenöt percen belül el kell végezni."

5. §

Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"5. § A sertés vágott test minősítése, kereskedelmi osztályba sorolása az alábbi pontokban meghatározott eszközökkel és becslési eljárásokkal végezhető:

a) Fat-O-Meater (FOM) műszercsaládba tartozó szúrószondás (S70, S71, UNIFOM) és ultrahangos (UltraFom 200, AutoFom) műszer és a megfelelő becslési eljárás. Az UltraFom 200 műszer csak abban az esetben használható, amennyiben kiegészítő, a mérés helyét megjelölő berendezéssel látják el, mely az utólagos ellenőrzést lehetővé teszi. A becslési eljárás részletei a következők:

aa) a sertés vágott test színhústartalmát a következő képlet alapján kell kiszámítani:

Y=54,043661-0,170496 x SZ1-0,568425 x x SZ2+0,215384 x H2+0,048995 x W

ahol

Y = becsült színhústartalom (százalékban),

SZ1 = szalonnavastagság az 1-es mérési ponton (mm),

SZ2 = szalonnavastagság a 2-es mérési ponton (mm),

H2 = izomvastagság a 2-es mérési ponton (mm),

W = a vágott test meleg súlya (kg).

A fenti képletnek a műszer típusának megfelelő, a gyártó által kalibrált változatát kell alkalmazni.

ab) az oldalszalonna és az izom vastagságát a rendelet mellékletében foglalt 1. számú ábrán jelölt 1-es és 2-es mérési pontokon, a hátizom sávjában kell mérni,

ac) a képlet 50-120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes;

b) az Országos Mérésügyi Hivatal által elfogadott, és az OMMI által engedélyezett mérőléc és a megfelelő becslési eljárás:

ba) a sertés vágott test színhústartalmát a következő képlet és e rendelet 1. számú mellékletében foglalt 2. számú ábra alapján kell kiszámítani

ahol

Y = színhústartalom (százalék),

SZ = szalonnaméret (mm) [a szalonnavastagság bőrkével együtt a vékonyabb helyen mérve, az ágyékizom felett (musc. glutaeus medius), (melléklet 2. számú ábra)],

H = húsméret (mm) [a rövidebb összeköttetés az. ágyékizom elülső (cranialis) végétől, a gerinccsatorna felső (dorsalis) széléig vízszintesen mérve (melléklet 2. számú ábra)],

bb) a képlet 50-120 kilogrammos sertés vágott testre érvényes."

6. §

Az R. 6. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A vágott test hideg súly meghatározása a meleg súly két százalékos csökkentésével történik.

(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az OMMI engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Meghosszabbítás esetén a két százalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."

7. §

Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) A sertés vágott féltesteket a meleg súly mérését követő minősítés után a kereskedelmi (minőségi) osztályba sorolásnak megfelelő nagybetűs jellel (S/EUROP) kell ellátni.[6]

(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem

mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.

(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel."

8. §

Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"8. § (1)[7]

(2) A vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja, amelyet az (1) bekezdésben meghatározott helyeken kell elhelyezni.

(3) A bélyegzőlenyomatnak összetéveszthetetlenül jól olvashatónak kell lennie."

9. §

Az R. a következő, új 8/A. §-sal egészül ki:

"8/A. § (1) A vágósertések vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist (a továbbiakban: adatbázis) a VHT működteti. A VHT az adatbázishoz - ellenőrzés céljából, alapadatokig történő, teljes körű és folyamatos hozzáférést biztosít költségtérítés nélkül az OMMI számára.

(2) A minősítő köteles a 2. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.

(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít a 3. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.

(4) A VHT kétheti rendszerességgel - a 4. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként összesíti a levágott sertések darabszámát és vágósúlyát. A VHT az összesítőket - megállapodás szerinti határidővel - megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az OMMI számára."

10. §

(1) Az R. kiegészül e rendelet 1. számú mellékletében foglalt 2. számú melléklettel.

(2) Az R. kiegészül e rendelet 2. számú mellékletében foglalt 3. számú melléklettel.

(3) Az R. kiegészül e rendelet 3. számú mellékletében foglalt 4. számú melléklettel.

11. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet 5. §-ának b) pontja 2003. december 31-én hatályát veszti.

(3) E rendelet 2. §-ának c), e), g), h), i) pontjai; a 4. §-ának (2), (7), (8) bekezdései; a 6. §-ának (1), (2) bekezdései, a 7. §-ának (1) bekezdése, valamint a 8. §-ának (1) bekezdése Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján hatályát vesztik.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[2. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:

- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;

- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;

- a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;

- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:

= a kereskedelmi (minősítési) osztály betűjele,

= a színhústartalom százaléka (S/EUROP szerint);

- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);

- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;

- a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma;

- az alkalmazott minősítési módszer megjelölése és az eszközök típusszáma.

2. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[3. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok

Felvásárolt mennyiség összesen

Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban, valamint vágott melegsúlyban (darabszám és százalékos megoszlás):

SA50 kg alattivágósüldő
S/EUROP50-120 kg közöttivágósertés
SF120 kg felettivágósertés
M1120 kg felettitenyésztésbe fogott hús-jellegű koca
M2120 kg felettiegyéb koca és hízó
V120 kg felettikan és kanlott

3. számú melléklet a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[4. számú melléklet a 15/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei

Felvásárolt mennyiség összesen

Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban, valamint vágott test melegsúlyra vonatkoztatva (darabszám és százalékos megoszlás):

SA50 kg alattivágósüldő
S/EUROP50-120 kg közöttivágósertés
SF120 kg felettivágósertés
M1120 kg felettitenyésztésbe fogott hús-jellegű koca
M2120 kg felettiegyéb koca és hízó
V120 kg felettikan és kanlott

Vágás után minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása (S/EUROP szerint) és annak összesítése

Minőségi kategóriák átlagos vágott test súlya és annak összesítése

Nem minősített sertések darabszáma és százalékos megoszlása, a 120 kg melegsúlyt meghaladó hasított sertés darabszáma és százalékos megoszlása (ezen belül Ml darab és százalék; M2 darab és százalék; V darab és százalék), valamint egyéb nem minősített.

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[2] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[3] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[4] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[5] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[6] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

[7] Hatályon kívül helyezte a 77/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 11. § (3) bekezdése. Hatálytalan Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

Tartalomjegyzék