116/2004. (VII. 9.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet
a gyümölcsborok előállításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeljük el:
1. §
A gyümölcsborok előállítása során a felhasználható anyagokra, a minőségi követelményekre, valamint megnevezésükre az e rendelet mellékletében meghatározott előírásokat kell alkalmazni.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyéb borok előállításának, minőségellenőrzésének és fogyasztói forgalomba hozatalának szakmai szabályairól szóló 54/2000. (VIII. 11.) FVM rendelet hatályát veszti.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Dr. Kökény Mihály s. k.,
egészségügyi, szociális és családügyi miniszter
Dr. Csillag István s. k.,
gazdasági és közlekedési miniszter
Melléklet a 116/2004. (VII. 9.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez
1. Felhasználható anyagok:
a) Friss vagy hűtéssel tartósított gyümölcsből előállított gyümölcslé, koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé, vagy visszahígított sűrített gyümölcslé, a szőlő kivételével;
b) Méz;
c) Víz;
d) Cukor;
e) Izoglükózszirup;
f) Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, az alkoholtartalom beállításához, legfeljebb a késztermék alkoholtartalmának 20%-áig;
g) Szén-dioxid a szénsavas gyümölcsborokhoz;
h) Adalékanyagok a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint.
2. Gyümölcstartalom:
a) Alma, körte és méz esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 50%-a gyümölcsléből származzon;
b) Egyéb gyümölcsök esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 30%-a gyümölcsléből származzon.
3. Minőségi követelmények:
a) Alkoholtartalom, % (V/V) | 1,2-14 |
b) Illósav-tartalom, ecetsavban kifejezve, g/l, legfeljebb | |
ba) száraz: | 1,2 |
bb) fél száraz: | 1,4 |
bc) félédes: | 1,4 |
bd) édes: | 1,4 |
c) Összessav-tartalom, borkősavban kifejezve, g/l | 4-10 |
d) Cukortartalom, g/l | |
da) száraz: | 0-15 |
db) félszáraz: | 15,1-25 |
dc) félédes: | 25,1-40 |
dd) édes: | 40 felett |
e) Cukormentes extrakt-tartalom, | |
g/l, legalább | |
ea) almabor: | 16 |
eb) egyéb gyümölcsbor: | 20 |
4. Megnevezés:
A termék megnevezése a felhasznált gyümölcs, illetve méz nevét, a "bor" szót, valamint a cukortartalomnak megfelelően a "száraz", "félszáraz", "félédes" vagy "édes" szavak egyikét tartalmazza.
Ha az alap gyümölcsléhez 10% (V/V)-nál több más gyümölcslevet adnak, a gyümölcs neve helyett a "vegyes" szót kell feltüntetni.