Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

116/2004. (VII. 9.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet

a gyümölcsborok előállításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeljük el:

1. §

A gyümölcsborok előállítása során a felhasználható anyagokra, a minőségi követelményekre, valamint megnevezésükre az e rendelet mellékletében meghatározott előírásokat kell alkalmazni.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyéb borok előállításának, minőségellenőrzésének és fogyasztói forgalomba hozatalának szakmai szabályairól szóló 54/2000. (VIII. 11.) FVM rendelet hatályát veszti.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dr. Kökény Mihály s. k.,

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Dr. Csillag István s. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter

Melléklet a 116/2004. (VII. 9.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

1. Felhasználható anyagok:

a) Friss vagy hűtéssel tartósított gyümölcsből előállított gyümölcslé, koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé, vagy visszahígított sűrített gyümölcslé, a szőlő kivételével;

b) Méz;

c) Víz;

d) Cukor;

e) Izoglükózszirup;

f) Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, az alkoholtartalom beállításához, legfeljebb a késztermék alkoholtartalmának 20%-áig;

g) Szén-dioxid a szénsavas gyümölcsborokhoz;

h) Adalékanyagok a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint.

2. Gyümölcstartalom:

a) Alma, körte és méz esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 50%-a gyümölcsléből származzon;

b) Egyéb gyümölcsök esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 30%-a gyümölcsléből származzon.

3. Minőségi követelmények:

a) Alkoholtartalom, % (V/V)1,2-14
b) Illósav-tartalom, ecetsavban kifejezve, g/l, legfeljebb
ba) száraz:1,2
bb) fél száraz:1,4
bc) félédes:1,4
bd) édes:1,4
c) Összessav-tartalom, borkősavban kifejezve, g/l4-10
d) Cukortartalom, g/l
da) száraz:0-15
db) félszáraz:15,1-25
dc) félédes:25,1-40
dd) édes:40 felett
e) Cukormentes extrakt-tartalom,
g/l, legalább
ea) almabor:16
eb) egyéb gyümölcsbor:20

4. Megnevezés:

A termék megnevezése a felhasznált gyümölcs, illetve méz nevét, a "bor" szót, valamint a cukortartalomnak megfelelően a "száraz", "félszáraz", "félédes" vagy "édes" szavak egyikét tartalmazza.

Ha az alap gyümölcsléhez 10% (V/V)-nál több más gyümölcslevet adnak, a gyümölcs neve helyett a "vegyes" szót kell feltüntetni.

Tartalomjegyzék