23/2004. (III. 2.) FVM rendelet

meghatározott vízi járművek fedélzetén kezelt halászati termékekre vonatkozó alapvető élelmiszer-higiéniai feltételekről

Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. §-ának 11. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

E rendeletet a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet szerint halászati terméknek minősülő tengeri és édesvízi állatok (a továbbiakban: halászati termékek) kifogására, a vízi járművek fedélzetén történő kivéreztetésére, a fej és uszonyok eltávolítására, kizsigerelésére, valamint hűtésére és fagyasztására (a továbbiakban együtt: kezelésére), tárolására, illetve ezen tevékenységeket a fedélzetükön végző halászhajókra kell alkalmazni, figyelembe véve a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet, valamint az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet előírásait is.

2. §

(1) Az 1. számú melléklet tartalmazza a halászhajók fedélzetén kezelt halászati termékekre vonatkozó általános higiéniai feltételeket.

(2) A 2. számú melléklet kiegészítő higiéniai feltételeket határoz meg azon halászhajókra, amelyeket úgy terveztek meg és szereltek fel, hogy fedélzetükön kielégítő körülmények között több mint huszonnégy órán keresztül lehessen tárolni halászati termékeket.

(3) A 2. számú mellékletben foglaltakat nem kell alkalmazni azokra a halászhajókra, amelyeket kizárólag azon célból szereltek fel, hogy halakat, rákokat és puhatestűeket élő állapotban tároljanak, és amelyek a fedélzeten egyéb tartósítási eljárást nem alkalmaznak.

3. §

(1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban - a rendelet tárgykörében megjelent más jogszabályokkal együtt - a 91/493/EGK irányelv 3. cikke (1) bekezdése a) pontjának (i) alpontja szerinti egyes vízi járművek fedélzetén kezelt halászati termékekre alkalmazandó higiéniai minimumszabályok megállapításáról szóló 92/48/EGK tanácsi irányelvvel összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 23/2004. (III. 2.) FVM rendelethez

A halászhajók fedélzetén kezelt halászati termékekre vonatkozó általános élelmiszer-higiéniai feltételek

1. A hajók halászati termékek tárolására fenntartott részei, valamint ilyen rendeltetésű tárolóedényei nem tartalmazhatnak olyan tárgyakat vagy termékeket, amelyektől az élelmiszerek bármilyen módon károsodhatnak. Ezen tárolórészeket vagy konténereket úgy kell megtervezni, hogy könnyen tisztíthatók legyenek, és egyúttal biztosítsák azt is, hogy a jég olvadékvize ne maradjon érintkezésben a halászati termékekkel.

2. Használat közben a hajók halászati termékek tárolására fenntartott részeinek, valamint ilyen rendeltetésű tárolóedényeinek teljesen tisztáknak kell lenniük, és semmiképpen sem szennyeződhetnek a hajó meghajtására használt üzemanyaggal vagy a fenékvízzel.

3. Amint a halászati termékek a hajó fedélzetére kerülnek, azokat azonnal meg kell óvni a szennyeződéstől és a Nap vagy bármilyen más hőforrás hatásától. A halászati termékek mosására használt víznek az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló rendeletben meghatározott paramétereknek megfelelő édesvíznek vagy a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendeletben meghatározott tiszta tengervíznek kell lennie annak érdekében, hogy a halászati termékek minősége vagy fogyasztásra való alkalmassága ne károsodjon.

4. A kezelés és tárolás során a halászati termékek zúzó-dását el kell kerülni. A nagy testű vagy a kezelőszemélyzet számára balesetveszélyt jelentő halak mozgatása során, a hegyes eszközök használata megengedhető, amennyiben az a termékek húsát nem károsítja.

5. A nem élve tárolt halászati termékeket a berakodás után a fedélzeten a lehető leggyorsabban hűteni kell. Amennyiben a halászhajó fedélzetén a hűtés gyakorlati szempontból nem kivitelezhető, a halászati termékeket ott nyolc óránál hosszabb ideig tárolni nem szabad.

6. A termékek hűtésére használt jeget ivóvíz minőségű vízből vagy tiszta tengervízből kell előállítani, és használat előtt olyan körülmények között kell tárolni, amelyek megakadályozzák a szennyeződését.

7. A halászati termékek kirakodása után a halászati termékekkel közvetlenül érintkezésbe kerülő tárolóedényeket, berendezéseket és hajórészeket ivóvíz minőségű vízzel vagy tiszta tengervízzel kell megtisztítani.

8. Amennyiben a halak fejének eltávolítása, illetve kizsigerelése a fedélzeten történik, az ilyen műveleteket higiénikusan kell végezni, és a termékeket azonnal és alaposan meg kell mosni ivóvízzel vagy tiszta tengervízzel. A zsigereket és a közegészségügyi veszélyt jelentő részeket el kell távolítani, és az emberi fogyasztásra szánt részektől külön kell tárolni. Az emberi fogyasztásra szánt halmájat és -ikrát hűtve vagy mélyhűtve kell tárolni.

9. A kizsigerelésre, a fej és az uszonyok eltávolítására használt eszközöket, illetve a halászati termékekkel érintkezésbe kerülő tárolóedényeket és eszközöket vízhatlan, bomlásnak ellenálló, sima és könnyen tisztítható, valamint fertőtleníthető anyagból kell készíteni, vagy ilyen anyaggal kell bevonni. Ezeknek a használat során teljesen tisztáknak kell lenniük.

10. A halászati termékeket kezelő személyzet köteles önmagát és ruházatát tisztán tartani, az általános higiéniai előírásoknak megfelelően.

2. számú melléklet a 23/2004. (III. 2.) FVM rendelethez

Egyes halászhajókra vonatkozó kiegészítő higiéniai feltételek

1. A halászhajókat a hűtött vagy mélyhűtött halászati termékeknek a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet által megállapított hőmérsékleten való tárolását biztosító raktérrel, tartályokkal vagy konténerekkel kell felszerelni. Az ilyen jellegű raktereket a gépháztól és a legénység számára szállást biztosító részektől kellőképpen áthatolhatatlan válaszfalakkal kell elszigetelni, hogy megakadályozzák a tárolt halászati termékek szennyeződését.

2. A rakterek, tartályok és konténerek belső falának vízállónak, valamint könnyen tisztíthatónak és fertőtlenít-hetőnek kell lennie, sima felületű anyagból kell készülnie vagy ennek hiányában sima felületű festékkel kell bevonni, és jó állapotban kell tartani, hogy onnan az emberi egészségre káros anyagok ne kerülhessenek a halászati termékekbe.

3. A raktereket úgy kell megtervezni, hogy a jég olvadékvize ne maradjon érintkezésben a halászati termékekkel.

4. A termékek tárolására használt tárolóedényeknek biztosítaniuk kell a termékek minőségének kielégítő higiéniai körülmények között történő megőrzését, különösen a jég olvadékvizének elvezetését. A tárolóedényeknek a használat során teljesen tisztának kell lenniük.

5. A munkafedélzeteket, az eszközöket és a raktereket, a tartályokat és tárolóedényeket minden egyes használat után meg kell tisztítani. E célra ivóvizet vagy tiszta tengervizet kell használni. Valahányszor szükséges, fertőtlenítést, rovar- vagy rágcsálóirtást kell végezni.

6. A tisztító-, fertőtlenítő- és rovarirtó-szereket és minden lehetséges mérgező hatású anyagot zárt helyiségekben vagy szekrényekben kell tárolni. Használatuk nem jelenthet szennyezési veszélyt a halászati termékekre és a tenger-, illetve édesvízre, nézve.

7. Amennyiben a halászati termékek mélyhűtése a fedélzeten történik, ezt a műveletet a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendeletben megállapított feltételekkel összhangban kell végezni. Ha a mélyhűtés sós vízben történik, a sós víz nem jelenthet szennyezési forrást a termékre nézve.

8. Azoknak a halászhajóknak, amelyeken a halászati termékeket jéggel vagy mechanikai úton lehűtött tengervízben hűtik, az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:

a) a tartályokat megfelelő tengervíztöltő és -elvezető berendezésekkel, illetve olyan készülékekkel kell ellátni, amelyek egyenletes hőmérséklet-eloszlást biztosítanak,

b) a tartályoknak a hőmérséklet változását regisztráló eszközzel kell rendelkezniük, amely a tartály legmagasabb hőmérsékletű részében elhelyezett hőérzékelőhöz csatlakozik,

c) a tartály- vagy tárolóedény-rendszer működésének olyan hűtési sebességet kell biztosítania, hogy a termék és a tengervíz keverékének hőmérséklete a rakodás után hat órával legfeljebb 3 °C, a rakodás után tizenhat órával pedig legfeljebb 0 °C legyen,

d) a tartályokat, a tárolóedényeket és a keringető rendszert minden kirakodás után teljesen ki kell üríteni, és alaposan meg kell tisztítani ivóvízzel vagy tiszta tengervízzel, valamint azok csak tiszta tengervízzel tölthetők fel,

e) a dátumnak és a tartály számának egyértelműen kell szerepelnie a hőmérséklet változását regisztráló nyilvántartásban, amelyet bármikor az ellenőrző hatóságok rendelkezésére kell bocsátani.

9. A megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomásoknak (a továbbiakban: állomások) a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló rendelet szerint rendelkezniük kell egy, a 7. és 8. ponttal összhangban felszerelt hajókat tartalmazó listával, kivéve azokat a kiszerelhető konténerekkel rendelkező hajókat, amelyek - az 1. számú melléklet 5. pontja második mondatának sérelme nélkül - nem tárolnak rendszeresen halat hűtött tengervízben. Fenti listát az állomások negyedévente kötelesek megküldeni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

10. A hajótulajdonosoknak, illetve képviselőiknek meg kell tenniük minden szükséges intézkedést annak megakadályozására, hogy a halászati termékekkel kapcsolatos tevékenységben olyan személyek vegyenek részt, akik megfertőzhetik a szóban forgó termékeket. Ezen korlátozás mindaddig érvényes e személyek esetében, amíg be nem bizonyosodik róluk, hogy ez a veszély már nem áll fenn. E személyek rutinszerű orvosi felügyelete a külön jogszabályok szerint történik.

Tartalomjegyzék