94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a szőlő és bor származási bizonyítványok kiadásának rendjéről
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. § (1) bekezdésének i) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a 8. § (2) bekezdése vonatkozásában a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
(1) A szőlő származási bizonyítványának kiadását a termelő kérheti az 1. számú melléklet szerinti kérelemnek a hegybíróhoz történő benyújtásával.
(2) A származási bizonyítvány kérelemhez mellékelni kell a mázsajegyet, a felvásárlási jegyet vagy átvételi elismervényt, illetve a termelő nyilatkozatát, hogy a szőlőt maga dolgozza fel. Ha a kérelemhez nem mellékelték ezeket az iratokat, a származási bizonyítványt nem lehet kiadni.
(3) A szőlő származási bizonyítványát a 2. számú melléklet szerinti tartalommal három eredeti példányban kell kiadni. Az első, hologrammal ellátott eredeti példány, a feldolgozóé - illetve saját bor előállítása esetén a szőlőtermelőé -, amelynek alapján a hegybíró kiadja a bor származási bizonyítványát. A második példány - amit a pincekönyvhöz kell mellékelni - szintén a feldolgozóé, a harmadik pedig a termelőé.
(4) A külön jogszabály szerinti adómentes bor előállításához szükséges szőlő származási bizonyítványnak csak a második és harmadik példányát lehet kiadni, az első példány a hegybírónál marad. A második példány az adómentes bor előállítására felhasznált szőlő igazolására is szolgál.
(5) Ha a származási bizonyítvány elvész vagy megsemmisül, az eredetivel azonos adattartalommal és számon, hologram nélküli másolat adható ki "hiteles másolat" rájegyzés feltüntetésével; erről jegyzőkönyvet kell felvenni.
2. §
(1) A bor származási bizonyítványának kiadására irányuló kérelmet a 3. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell a hegybíróhoz benyújtani. A bor első származási bizonyítványára irányuló kérelemhez mellékelni kell a szőlő származási bizonyítvány első (hologramos) példányát.
(2) Védett eredetű bor származási bizonyítványára irányuló kérelmet a hegybíró a javaslataival ellátva megküldi a származási bizonyítvány kiadására hatáskörrel rendelkező hegyközségi tanács titkárának.
(3) Adómentes bor előállítása esetén bor származási bizonyítvány nem adható ki.
3. §
(1) A bor származási bizonyítványát a hegybíró, illetve a hegyközségi tanács titkára a 4. számú melléklet szerinti tartalommal adja ki. A bor származási bizonyítványon az adatok csak nyomtatott formában szerepelhetnek.
(2) Ha a kérelemben feltüntetett adatok nem felelnek meg a valóságnak, továbbá ha a hegyközségi tag az adatszolgáltatási és járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget, a származási bizonyítvány kiadása iránti kérelmet alakszerű határozattal el kell utasítani.
(3) Kérelemre a származási bizonyítvány eredeti példányáról a hegybíró, illetve a hegyközségi tanács titkára hiteles másolatot készíthet és adhat ki.
4. §
(1) A must, illetve a bor javítása esetén a bor származási bizonyítványon fel kell tüntetni a javítás előtti és a javítást követő cukor- és savtartalmat.
(2) A bor származási bizonyítványának kiállításánál az azonos fajtájú, minőségű és azonos termőhelyen termett szőlő származási bizonyítványai összevonhatók az eredeti szőlő származási bizonyítványok egyidejű bevonásával. Több szőlő származási bizonyítvány alapján egy bor származási bizonyítvány is kiadható.
5. §
A származási bizonyítvány kiadásáról a hegybíró, illetve a hegyközségi tanács titkára nyilvántartást vezet.
6. §
(1) A saját termésű és vásárolt a szőlőre a származási bizonyítvány iránti kérelmeket - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a szüret befejezését követő 8 napon belül, de legkésőbb november 30-ig kell benyújtani. Kivételesen november 30. utáni szüret esetén (pl. jégborra alkalmas szőlő szüretelése), a kérelmet a szüret befejezését követő 8 napon belül kell benyújtani.
(2) Aki a származási bizonyítvány kérelem benyújtására az (1) bekezdésben meghatározott határidőt elmulasztja, a 8. § (2) bekezdése szerinti igazgatási szolgáltatási díj kétszeresét kell fizetnie.
(3) A szőlő származási bizonyítvány kiadását követő év március 3 1-ig a bor származási bizonyítvány kiadására fel nem használt szőlő származási bizonyítványt a hegybírónak át kell adni, aki azt érvényteleníti, és erről a felhasználás elmaradásának okát tételesen tartalmazó jegyzőkönyvet készít. Szőlő származási bizonyítványt csak annak a termelőnek lehet kiadni, aki az előző évi szőlő származási bizonyítványaival elszámolt, és adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett.
(4) A kiadott szőlő származási bizonyítványokról a szüretet követő év március 31-éig a hegybírónak összesítést kell készítenie.
7. §
(1) Szőlő borászati célú felhasználása esetén a szőlő származási bizonyítványt érvényteleníteni kell.
(2) Borászati célú felhasználásnak minősül a cefre, a zúzott szőlő előállítása, must készítése, a sűrített és töményített must készítése, a sűrített és töményített must előállítása függetlenül attól, hogy a keletkezett termék végfelhasználása milyen irányú lesz.
8. §
(1) A nem hegyközségi területről származó szőlőre, illetve borra vonatkozó származási bizonyítványt a szőlészeti és borászati adatszolgáltatás rendjéről szóló rendelet szerinti illetékes hegyközségek hegybírója adja ki.
(2) Nem hegyközségi tag származási bizonyítványának kiállításáért a 61/1998. (XII. 17.) FVM rendeletben meghatározott igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
9. §
(1) A feldolgozónak a más hegyközség területéről, más tagállamból vagy harmadik ország területéről történő szállítás esetén a bor mennyiségét az átvételt követő 15 napon belül a származási bizonyítvány vagy szállítási okmány bemutatásával a borászati üzem helye szerinti illetékes hegybírónak be kell jelentenie.
(2) Nem Magyarországról származó szőlőből készült bor származási bizonyítványát az előállítást végző borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró állítja ki, a szőlő szállítási okmánya alapján. A származási bizonyítványon fel kell tünteti a szőlő származási helyét, továbbá a természetes alkoholtartalmát.
(3) Exportra, illetve más tagállamba szállított szőlő származási bizonyítványát, illetve cefre, must, törkölyös must, hordós bor szállításánál a bor származási bizonyítványát csatolni kell a kísérő okmányhoz.
10. §
(1) A szőlő származási bizonyítványt a hegybírónak, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie.
(2) A bor származási bizonyítványát csatolni kell a forgalomba hozatali engedélykérelemhez. A bor származási bizonyítványában foglaltaknak a mennyiség és a bor megjelölése tekintetében egyeznie kell a forgalomba hozatali engedélykérelemben szereplő adatokkal. Származási bizonyítvány hiányában a forgalomba hozatali engedély nem adható ki.
(3) Bor továbbfeldolgozása esetén a továbbfeldolgozás helye szerint illetékes hegybíró az átvett bor származási bizonyítványának hiteles másolatát köteles megküldeni a bor származási bizonyítványát kiadó hegybírónak, aki ellenőrzi, hogy az adatok a valóságnak megfelelnek-e. Ha az adatok nem valósak, a hegybíró a bor származási bizonyítványának visszavonásáról határoz, amit az OBI-val, a feldolgozás helye szerint illetékes hegybíróval, valamint annak Áe. szerinti felettes szervével közöl.
(4) A borvidéki régió területéről származó m.t. minőségi bor származási bizonyítványát a borvidéki rendtartásban meghatározott hegyközségi tanács titkára adja ki.
11. §
Tokaji borvidékről származó szőlő, must és bor kiszállítására vonatkozó bejelentés tényét a hegyközségi tanács titkára a származási bizonyítványon igazolja.
12. §
A szőlő származási bizonyítványára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ha a szőlőt vagy mustot nem borkészítésre használják fel.
13. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény végrehajtásáról szóló 106/1997. (XII. 19.) FM rendelet 12-16. §-ai hatályukat vesztik.
(2) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges szabályokat állapítja meg:
- a Tanács 1493/1999/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Szőlő származási bizonyítvány kérelem
Hegyközségi Tanács:............................................ | |
Hegyközség:........................................................... | |
A termelő nyilvántartási száma:............................................ | A felvásárló nyilvántartási száma:........................................ |
Neve:.............................................................................. | Neve: |
Címe:.............................................................................. | Címe: |
A felvásárló adószáma/adóazonosító jele: |
A kérelem aláírásával a termelő azt igazolja, hogy a felvásárlásra felkínált termés a kérelemben feltüntetett ültetvény(ek) ről származik, és a feltüntetett minőségi kategóriának megfelel.
Település dűlő/helyrajzi szám | Terület (ha) | Szőlőfajta | Mustfok | Minőségi kategória | Mennyiség (q) | |
1. | ||||||
2. | ||||||
3. | ||||||
4. | ||||||
5. | ||||||
Kérelem célja1:..................... Megjegyzés:................................................................................................ …………………………………………………….. származási bizonyítvány kérelmező aláírása 1 Kérelem célja: szőlő eladás felvásárlónak (2), saját feldolgozás árutermelés céljára (3), szőlőtermelő adómentes bor előállítása (4), tagállami kiszállítás (5), export (6). |
2. számú melléklet a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Szőlő származási bizonyítványa
Hegyközségi Tanács:…………………………………………… | Hegyközség:………………………………………………… | ||||||
A termelő nyilvántartási száma: | |||||||
A termelő neve: | Aláírása: | ||||||
A felvásárló nyilvántartási száma: | A felvásárló adószáma/adóazonosító jele: | ||||||
A felvásárló neve: | Aláírása: | ||||||
A szőlőfeldolgozó nyilvántartási száma: | A szőlőfeldolgozó adószáma/adóazonosító jele: | ||||||
A szőlőfeldolgozó neve: | Aláírása: | ||||||
A kérelem aláírásával a termelő azt igazolja, hogy a felvásárlásra felkínált termés a kérelemben feltüntetett ültetvény(ek)ről származik, és a feltüntetett minőségi kategóriának megfelel. | |||||||
Település dűlő/helyrajzi szám | Terület (ha) | Szőlőfajta | Mustfok | Minőségi kategória | Mennyiség (q) | ||
1. | |||||||
2. | |||||||
3. | |||||||
4. | |||||||
5. | |||||||
A fenti tételekre a kérelem alapján a ............................................... számú szőlő származási bizonyítványt ................................célra kiadtam és nyilvántartásba vettem. Megjegyzés:................................................................................................ Kelt: ......................................, ...............év ............................hó ...........nap. …………………………….. a hegybíró aláírása P.H. | |||||||
3. számú melléklet a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Bor származási bizonyítvány kérelem Hegyközségi Tanács: ……………………………. Hegyközség: ………………. A KÉRELMEZETT TÉTEL MEGNEVEZÉSE: ………………………………………………………………....................... Termék típusa2:................................................ Évjárat: Szín: Minőség: Mennyiség: hl Bor készültségi foka3:........................................ Származási bizonyítvány kiadás célja4: Származási ország: A tárolás helye: .............................................................. A mustjavításhoz felhasznált anyag megnevezése……………....mennyisége…………..a javított mustfok………………… A must/bor eredeti savtartalma:............... módosítás utáni savtartalma:...................... Bor édesítéshez felhasznált anyag megnevezése:................................ mennyisége:...................... | |||||||
A termelő nyilvántartási száma: | A felvásárló nyilvántartási száma: | ||||||
…………………………………………………………….. | …………………………………………………………….. | ||||||
A felvásárló adószáma/adóazonosító jele: | |||||||
…………………………………………………………….. | |||||||
Neve: | Neve: | ||||||
…………………………………………………………….. | …………………………………………………………….. | ||||||
Címe: | Címe: | ||||||
…………………………………………………………….. | …………………………………………………………….. | ||||||
Aláírása: | Aláírása: | ||||||
…………………………………………………………….. | …………………………………………………………….. | ||||||
Tétel | Bevonandó szárm. biz. száma | Település dűlő/hrsz. | Szőlőfajta | Minőség | Mustfok MMo | Mennyiség (hl) | |
A táblázat pótlapon folytatható. A kérelemhez mellékelni kell a felsorolt származási bizonyítványokat is. Megjegyzés:........................................................................................................................................................................................ Kelt:.................................,.........év.................................hó......nap ……………………………………………………. származási bizonyítvány kérelmező aláírása 2 Termék típusa: tartósított must (1), must sűrítmény (2), finomított must sűrítmény (3), bor (4), szénsavas bor (5), likőrbor (6), ízesített bor (7) 3 Bor készültségi foka: törkölyös must (1), must (2), seprős újbor (3), egyszer fejtett bor (4), kétszer fejtett bor (5), sűrítmény (6) 4 Származási bizonyítvány kiadás célja: pincébe betárolt (1), értékesítés továbfeldolgozás céljából (2), export (3), forgalomba hozatali engedély kiadásához (4) | |||||||
4. számú melléklet a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Bor származási bizonyítványa | ||||||
Hegyközségi Tanács: | Hegyközség: | |||||
…………………………………………………………………… | …………………………………………………………………… | |||||
Adószám/adóazonosító jel: | Adószám/adóazonosító jel: | |||||
A termelő nyilvántartási száma: | A felvásárló nyilvántartási száma: | |||||
…………………………………………………………………… | …………………………………………………………………… | |||||
Neve: | Neve: | |||||
…………………………………………………………………… | …………………………………………………………………… | |||||
Címe: | Címe: | |||||
…………………………………………………………………… | …………………………………………………………………… | |||||
Aláírása: | Aláírása: | |||||
…………………………………………………………………… | …………………………………………………………………… | |||||
A KÉRELMEZETT TÉTEL MEGNEVEZÉSE: …………………………………………………………………………………………………………………………………………. Termék típusa: Évjárat: Szín: Minőség: Mennyiség: hl Bor készültségi foka: Származási ország: A tárolás helye: .............................................................. *A mustjavítás: eredeti átlag mustfok.............. javítás utáni mustfok:........................ *A must/bor eredeti savtartalma:............... módosítás utáni savtartalma:...................... *Bor összes alkoholtartalma: javítás előtt................................ javítás után:...................... | ||||||
Tétel | Bevont szárm. biz. száma | Település dűlő/hrsz. | Szőlőfajta | Minőség | Mustfok MMo | Mennyiség (hl) |
A táblázat pótlapon folytatható. A kérelemhez mellékelni kell a felsorolt származási bizonyítványokat is. A fenti tételekre a.........................../...........................sorszámú bor származási bizonyítvány kiadását javaslom/ származási bizonyítványt ………………...... célra kiadtam és nyilvántartásba vettem. Megjegyzés:......................................................................................................................................................................................... Kelt:.................................,.........év.................................hó......nap. P. H. ……………………………… a hegybíró aláírása A hegyközség javaslatával egyetértek, jogkörömnél fogva a származási bizonyítványt kiadtam és nyilvántartásba vettem. Kelt:.................................,.........év.................................hó......nap. P.H. …………………………………. Hegyközségi Tanács titkára * Termék javítás esetén kell kitölteni. |