Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

84/2009. (VII. 15.) FVM rendelet

a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. §-a (1) bekezdése a) pontjának 17. alpontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva- a következőket rendelem el:

1. §

A vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában]

"i) minősítő: a vágójuhok minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;"

2. §

Az R. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában és a juh- és kecskefaj ok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 47/2005. (V. 23.) FVM rendeletben (a továbbiakban: ENAR rendelet) foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuh technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas testet lehet minősíteni."

3. §

Az R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"4. § (1) A juhhús használati és kereskedelmi értékét a vágott testek kora, tömege, hússzíne, húsossága, valamint a faggyúborítottsága határozza meg.

(2) A húsosság kifejezésére betűjelzést (S/EUROP), a faggyúborítottság jelölésére számjelet (1, 2, 3, 4, 5) kell alkalmazni, az alosztályok jeleinek (+, 0, -) feltüntetésével. Az S osztályon belül a három alosztály nem alakítható ki. A vágott testen a 0 alosztályt nem kell jelölni.

(3) A hasított (vágott) testeket az alábbi kategóriákba kell sorolni:

A a tizenkét hónapnál fiatalabb juhok vágott teste (jelölése: L),

B egyéb juhok vágott teste (jelölése: S).

(4) A 13 kilogrammnál kisebb súlyú bárányok esetében az osztályba sorolást a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. december 10-i 1249/2008/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 1249/2008/EK rendelet) 28. cikkében foglaltak szerint kell elvégezni. A minősítési követelményeket (vágott test súlya, hússzín, faggyúborítottság) az 1249/2008/EK rendelet VI. melléklete tartalmazza."

4. §

Az R. a következő 5. §-sal egészül ki:

"5. § A vágott testek minősítését 1249/2008/EK rendelet 30. cikkének (2) bekezdésében foglaltak szerint kell elvégezni. A húsossági és faggyúborítottsági osztályok meghatározását az 1249/2008/EK rendelet VII. melléklete tartalmazza. Minden osztályon belül három alosztály van (+, 0, -), amelyek egyikébe kötelező a besorolás."

5. §

Az R. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az A, B, C vagy a húsosságot kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, O, -), valamint a faggyúborítottságot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, O, -), továbbá az A vagy B kategóriajelölés (L, S) alatt a minősítő azonosító száma és az MgSzH Központ jelölése is szerepel."

6. §

(1) Az R. 8/A. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Az MgSzH Központ negyedévi rendszerességgel - az 5. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként külön-külön összesíti a levágott juhok és bárányok darabszámát és vágósúlyát. Az MgSzH Központ az összesítőket megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az MgSzH Központ a Juh Terméktanács számára előre egyeztetett módon és tartalommal szolgáltat adatot."

(2) Az R. 8/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A (2) és (3) bekezdés szerinti adatküldés elektronikus úton történik."

7. §

Az R. 10. §-ának a)-b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:]

"a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");

b) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról."

8. §

Az R. 5. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

9. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 6. számú melléklete hatályát veszti.

(3) Az R.

a) 1. §-ában az "az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI)" szövegrész helyébe az "a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjára (a továbbiakban: MgSzH Központ)",

b) 6. §-ának (3) bekezdésében és a 8/A. §-ának (1) bekezdésében az "OMMI" szövegrész helyébe az "MgSzH Központ",

c) 4. számú mellékletében az "= az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, O, -)," szövegrész helyébe az "= a húsossági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, O, -),",

d) 4. számú mellékletében az "= az L vagy S kategória megjelölése" szövegrész helyébe az "= az A vagy B kategória megjelölése L vagy S jellel,"

szövegrész lép.

(4) Az R. 4. számú melléklete az utolsó sort követően a következő szövegrésszel egészül ki:

[A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:]

"- az alkalmazott minősítési módszer megjelölése".

(5) Az R. 7. §-ának (3) bekezdésében foglaltaktól eltérő bélyegzők 2009. december 31. napjáig használhatók.

(6) Ez a rendelet 2010. január 1-jén hatályát veszti.

10. §

Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");

b) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 84/2009. (VII. 15.) FVM rendelethez

[5. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok

I. A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok:

1. Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen

2. Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban

4-12 hetes, 12-25 kg-ostejes bárány
12 héttől 12 hónapos korigszabvány pecsenye bárány
- ebből 12 héttől 7 hónapigexpressz pecsenye bárány
12 hó felettifelnőtt vágójuh

3. Vágás utáni minősített vágójuh darabszám összesen.

4. 13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a kereskedelmi osztályba sorolás (S/EUROP szerinti húsossági osztályok és alosztályok a faggyúborítottsági osztályokkal és alosztályokkal együtt, illetve az A (L) és B (S) kategóriák különválasztásával) szerinti darabszám és kereskedelmi osztályok százalékos megoszlása és azok összesítése.

5. 13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a kereskedelmi osztályba sorolás (S/EUROP szerinti húsossági osztályok és alosztályok a faggyúborítottsági osztályokkal és alosztályokkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti átlagos vágott testsúly és azok összesítése.

6. 13 kg-nál kisebb súlyú vágott testek esetében a minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák és 1. vagy 2. minőségi osztályok szerinti, a hússzín és a faggyúborítottsági osztályokkal együtt) szerinti darabszám és százalékos megoszlás, valamint azok összesítése.

II. A vágóhidakról készítendő összesítő jelentéseknek az I. rész 1-6. pontjában felsorolt adatokat kell tartalmazniuk.

Tartalomjegyzék