Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

84/2009. (VII. 15.) FVM rendelet

a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. §-a (1) bekezdése a) pontjának 17. alpontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva- a következőket rendelem el:

1. §

A vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában]

"i) minősítő: a vágójuhok minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;"

2. §

Az R. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában és a juh- és kecskefaj ok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 47/2005. (V. 23.) FVM rendeletben (a továbbiakban: ENAR rendelet) foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuh technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas testet lehet minősíteni."

3. §

Az R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"4. § (1) A juhhús használati és kereskedelmi értékét a vágott testek kora, tömege, hússzíne, húsossága, valamint a faggyúborítottsága határozza meg.

(2) A húsosság kifejezésére betűjelzést (S/EUROP), a faggyúborítottság jelölésére számjelet (1, 2, 3, 4, 5) kell alkalmazni, az alosztályok jeleinek (+, 0, -) feltüntetésével. Az S osztályon belül a három alosztály nem alakítható ki. A vágott testen a 0 alosztályt nem kell jelölni.

(3) A hasított (vágott) testeket az alábbi kategóriákba kell sorolni:

A a tizenkét hónapnál fiatalabb juhok vágott teste (jelölése: L),

B egyéb juhok vágott teste (jelölése: S).

(4) A 13 kilogrammnál kisebb súlyú bárányok esetében az osztályba sorolást a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. december 10-i 1249/2008/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 1249/2008/EK rendelet) 28. cikkében foglaltak szerint kell elvégezni. A minősítési követelményeket (vágott test súlya, hússzín, faggyúborítottság) az 1249/2008/EK rendelet VI. melléklete tartalmazza."

4. §

Az R. a következő 5. §-sal egészül ki:

"5. § A vágott testek minősítését 1249/2008/EK rendelet 30. cikkének (2) bekezdésében foglaltak szerint kell elvégezni. A húsossági és faggyúborítottsági osztályok meghatározását az 1249/2008/EK rendelet VII. melléklete tartalmazza. Minden osztályon belül három alosztály van (+, 0, -), amelyek egyikébe kötelező a besorolás."

5. §

Az R. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha az A, B, C vagy a húsosságot kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, O, -), valamint a faggyúborítottságot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, O, -), továbbá az A vagy B kategóriajelölés (L, S) alatt a minősítő azonosító száma és az MgSzH Központ jelölése is szerepel."

6. §

(1) Az R. 8/A. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Az MgSzH Központ negyedévi rendszerességgel - az 5. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként külön-külön összesíti a levágott juhok és bárányok darabszámát és vágósúlyát. Az MgSzH Központ az összesítőket megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az MgSzH Központ a Juh Terméktanács számára előre egyeztetett módon és tartalommal szolgáltat adatot."

(2) Az R. 8/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A (2) és (3) bekezdés szerinti adatküldés elektronikus úton történik."

7. §

Az R. 10. §-ának a)-b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:]

"a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");

b) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról."

8. §

Az R. 5. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

9. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 6. számú melléklete hatályát veszti.

(3) Az R.

a) 1. §-ában az "az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI)" szövegrész helyébe az "a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjára (a továbbiakban: MgSzH Központ)",

b) 6. §-ának (3) bekezdésében és a 8/A. §-ának (1) bekezdésében az "OMMI" szövegrész helyébe az "MgSzH Központ",

c) 4. számú mellékletében az "= az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, O, -)," szövegrész helyébe az "= a húsossági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, O, -),",

d) 4. számú mellékletében az "= az L vagy S kategória megjelölése" szövegrész helyébe az "= az A vagy B kategória megjelölése L vagy S jellel,"

szövegrész lép.

(4) Az R. 4. számú melléklete az utolsó sort követően a következő szövegrésszel egészül ki:

[A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:]

"- az alkalmazott minősítési módszer megjelölése".

(5) Az R. 7. §-ának (3) bekezdésében foglaltaktól eltérő bélyegzők 2009. december 31. napjáig használhatók.

(6) Ez a rendelet 2010. január 1-jén hatályát veszti.

10. §

Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");

b) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 84/2009. (VII. 15.) FVM rendelethez

[5. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok

I. A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok:

1. Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen

2. Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban

4-12 hetes, 12-25 kg-ostejes bárány
12 héttől 12 hónapos korigszabvány pecsenye bárány
- ebből 12 héttől 7 hónapigexpressz pecsenye bárány
12 hó felettifelnőtt vágójuh

3. Vágás utáni minősített vágójuh darabszám összesen.

4. 13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a kereskedelmi osztályba sorolás (S/EUROP szerinti húsossági osztályok és alosztályok a faggyúborítottsági osztályokkal és alosztályokkal együtt, illetve az A (L) és B (S) kategóriák különválasztásával) szerinti darabszám és kereskedelmi osztályok százalékos megoszlása és azok összesítése.

5. 13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a kereskedelmi osztályba sorolás (S/EUROP szerinti húsossági osztályok és alosztályok a faggyúborítottsági osztályokkal és alosztályokkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti átlagos vágott testsúly és azok összesítése.

6. 13 kg-nál kisebb súlyú vágott testek esetében a minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák és 1. vagy 2. minőségi osztályok szerinti, a hússzín és a faggyúborítottsági osztályokkal együtt) szerinti darabszám és százalékos megoszlás, valamint azok összesítése.

II. A vágóhidakról készítendő összesítő jelentéseknek az I. rész 1-6. pontjában felsorolt adatokat kell tartalmazniuk.

Tartalomjegyzék