147/2012. (XII. 27.) VM rendelet
a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet módosításáról
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. § (14) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és k) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(5) Hígtrágya nem juttatható ki 6%-os terepesés felett, kivéve csúszócsöves (csőfüggönyös) eljárással vagy injektálással, amelyeknek alkalmazása 12%-ig megengedett."
(2) Az R. 4. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:
"(9) Az erózió megakadályozása érdekében 2%-nál meredekebb lejtésű területen olyan művelési módot kell alkalmazni, amely elősegíti a csapadékvizek talajba jutását."
(3) Az R. 8. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(9) Ha a mélyalmos tartás esetén, valamint az extenzív legeltetéses állattartás ideiglenes szálláshelyein képződött trágya, illetve a karámföld az e rendeletben meghatározott szabályok szerint közvetlenül termőföldre kerül, akkor trágyatároló építése nem szükséges abban az esetben, ha a trágya felhalmozódása az istállóban vagy az ideiglenes szálláshelyen legalább 6 hónapig biztosított. Az alkalmazott technológiának biztosítania kell, hogy ne történjen kijuttatás az e rendelet előírásai szerint tiltott vagy trágyázásra nem alkalmas időszakban."
2. § Az R.
a) 4. § (2) bekezdésében a "november 15-től február 15-ig" szövegrész helyébe az "október 31-től február 15-ig" szöveg,
b) 9. § (1) bekezdés b) pontjában a "november 15.-február 15." szövegrész helyébe az "október 31. és február 15." szöveg
lép.
3. § Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
4. § Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.
5. § Az R. 3. számú melléklete a 3. melléklet szerint módosul.
6. § Az R. 4. számú melléklete a 4. melléklet szerint módosul.
7. § Az R. 5. számú melléklete az 5. melléklet szerint módosul.
8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
vidékfejlesztési miniszter
1. melléklet a 147/2012. (XII. 27.) VM rendelethez
"1. számú melléklet az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelethez
Trágyák átlagos beltartalmi értékei keletkezéskor és kijuttatáskor
Trágyák átlagos beltartalmi értékei keletkezéskor és kijuttatáskor
A | B | C | D | E | F | ||
1. | Állatfaj, csoport (állatkategória) | A friss trágya (1) | Tápanyagtartalom kijuttatáskor [kg/t] | ||||
2. | N-tartalma [kg/év] | Hígtrágya* N | Istállótrágya N | Mélyalom (2) N | P2O5 | ||
3. | 1. 1.1. | Szarvasmarha Tejelő tehén 650 kg | 125 | 6, 0 | 6, 1 | 7, 8 | 2, 1 |
1.2. 1.3. 1.4. | Borjú (0-6 hónapig) Üsző (6-12 hónapig) Üsző (12-24 hónapig) | 12 22 42 | - | 3, 8 | 3, 6 4, 2 | 2, 4 2, 1 1, 8 | |
1.5. 1.6. | Hízómarha (6-12 hónapig) Hízómarha (12-24 hónapig) | 25 45 | - | - | 3, 8 5, 3 | 1, 9 2, 0 | |
1.7. | Hízómarha, anyatehén (> 24 hónap) | 51 | - | - | 3, 5 | 1, 7 | |
4. | 2. | Sertés | |||||
2.1. 2.2. 2.3. | Koca (10 malaccal, 9 kg-ig) Utónevelt malac (8-35 kg-ig) Hízó sertések, fiatal koca | 26, 5 3, 4 12 | 4, 2 2, 35 3, 8 | 3, 57 2, 4 5, 0 | 6, 8 | 2, 2 1, 9 2, 4 | |
5. | 3. | Baromfi | |||||
3.1. | 1000 db tojótyúk | 740 | 19, 0** | - | - | 7, 2 | |
3.2. | 1000 db brojler | 383 | - | - | 23, 0 | 6, 8 | |
3.3. | 1000 db pulyka (14 kg-ig) | 1650 | - | - | 30, 6 | 12, 9 | |
6. | 4.1. | Juhok (anyajuh 50 kg + szaporulat) | 14, 8 | - | - | 9, 2 | 1, 9 |
4.2. | Juhok (anyajuh 70 kg + szaporulat) | 16, 7 | - | - | 7, 3 | 1, 7 | |
4.3. | Kecskék (anyakecske 50 kg + szaporulat) | 13, 6 | 8, 2 | 1, 85 | |||
4.4. | Kecskék (anyakecske 80 kg + szaporulat) | 15, 5 | - | - | 5, 8 | 1, 6 | |
4.5. | Anyanyúl + szaporulat | 5, 5 | 12, 0 | 8, 6 | |||
4.6. | Lovak (600 kg) | 55 | - | 11, 4 | - | 2, 8 |
* Talajvédelmi terv alapján meghatározandó kijuttatáskor.
** Tojók ketreces tartásánál keletkező trágya hígítatlan (félszilárd) ürülék
(1) Bélsár és vizelet keletkezéskor
(2) Mélyalmos tartástechnológia során keletkező istállótrágya"
2. melléklet a 147/2012. (XII. 27.) VM rendelethez
"2. számú melléklet az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelethez
Szerves trágyák tápanyagtartalmának hasznosulási értékei a kijuttatás évében
Szerves trágyák tápanyagtartalmának hasznosulási értékei a kijuttatás évében
A | B | C | ||
1. | 1. | N % | P2O5 % | |
2. | 1.1. | Istállótrágya | 40 | 33 |
3. | 1.2. | Hígtrágya | 50 | 70 |
"
3. melléklet a 147/2012. (XII. 27.) VM rendelethez
1. Az R. 3. számú melléklet A) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"A) A tenyészidőszak alatt maximálisan kijuttatható N hatóanyag (kg/ha) főbb szántóföldi növények esetén termőhelyenként a talaj tápanyag-ellátottságának függvényében, átlagos termőhelyenkénti átlagtermésre számolva
A | B | C | D | |
1. | 1. Őszi búza | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 190 | 170 | 130 |
3. | II. barna erdőtalajok | 170 | 155 | 125 |
4. | III. réti és öntés talajok | 170 | 155 | 135 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 130 | 120 | 110 |
A | B | C | D | |
1. | 2. Kukorica | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 190 | 170 | 150 |
3. | II. barna erdőtalajok | 190 | 160 | 150 |
4. | III. réti és öntés talajok | 180 | 160 | 140 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 150 | 130 | 120 |
A | B | C | D | |
1. | 3. Őszi árpa | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 160 | 140 | 100 |
3. | II. barna erdőtalajok | 150 | 125 | 90 |
4. | III. réti és öntés talajok | 135 | 110 | 90 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 110 | 100 | 80 |
A | B | C | D | |
1. | 4. Napraforgó | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 110 | 100 | 80 |
3. | II. barna erdőtalajok | 100 | 85 | 70 |
4. | III. réti és öntés talajok | 90 | 75 | 50 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 75 | 70 | 60 |
A | B | C | D | |
1. | 5. Burgonya | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 180 | 170 | 160 |
3. | II. barna erdőtalajok | 190 | 160 | 150 |
4. | IV. laza és homoktalajok | 180 | 150 | 140 |
A | B | C | D | |
1. | 6. Repce | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 190 | 180 | 160 |
3. | II. barna erdőtalajok | 180 | 170 | 150 |
4. | III. réti és öntés talajok | 170 | 160 | 140 |
A | B | C | D | |
1. | 7. Cukorrépa | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 165 | 150 | 120 |
3. | II. barna erdőtalajok | 150 | 130 | 110 |
4. | III. réti és öntés talajok | 150 | 130 | 110 |
A | B | C | D | |
1. | 8. Borsó | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 120 | 100 | 80 |
3. | II. barna erdőtalajok | 110 | 90 | 70 |
4. | III. réti és öntés talajok | 110 | 90 | 70 |
A | B | C | D | |
1. | 9. Szója | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 110 | 100 | 80 |
3. | II. barna erdőtalajok | 100 | 90 | 75 |
4. | III. réti és öntés talajok | 100 | 90 | 80 |
A | B | C | D | |
1. | 10. Silókukorica | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 165 | 145 | 125 |
3. | II. barna erdőtalajok | 175 | 155 | 135 |
4. | III. réti és öntés talajok | 165 | 145 | 125 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 145 | 125 | 105 |
A | B | C | D | |
1. | 11. Lucernaszéna | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
ellátottságú talajon | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 120 | 100 | 70 |
3. | II. barna erdőtalajok | 100 | 85 | 70 |
4. | III. réti és öntés talajok | 80 | 70 | 60 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 80 | 60 | 50 |
A | B | C | D | |
1. | 12. Tavaszi árpa | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 110 | 90 | 80 |
3. | II. barna erdőtalajok | 110 | 90 | 80 |
4. | III. réti és öntés talajok | 100 | 80 | 70 |
A | B | C | D | |
1. | 13. Tritikále | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 130 | 110 | 100 |
3. | II. barna erdőtalajok | 120 | 100 | 90 |
4. | III. réti és öntés talajok | 120 | 100 | 90 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 120 | 100 | 90 |
A | B | C | D | |
1. | 14. Zab | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 190 | 160 | 1S0 |
3. | II. barna erdőtalajok | 180 | 150 | 140 |
4. | III. réti és öntés talajok | 160 | 140 | 1B0 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 130 | 110 | 100 |
A | B | C | D | |
1. | 15. Cirok | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 250 | 220 | 200 |
3. | II. barna erdőtalajok | 160 | 140 | 130 |
4. | III. réti és öntés talajok | 190 | 160 | 150 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 190 | 160 | 150 |
A | B | C | D | |
1. | 16. Rozs | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | IV. laza és homoktalajok | 100 | 90 | 80 |
A | B | C | D | |
1. | 17. Vöröshere | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | II. barna erdőtalajok | 100 | 80 | 60 |
A | B | C | D | |
1. | 18. Dohány | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 140 | 120 | 110 |
3. | II. barna erdőtalajok | 130 | 110 | 100 |
4. | III. réti és öntés talajok | 130 | 110 | 100 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 120 | 100 | 90 |
A | B | C | D | |
1. | 19. Fűszerpaprika | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 260 | 230 | 220 |
3. | II. barna erdőtalajok | 260 | 230 | 220 |
4. | III. réti és öntés talajok | 270 | 240 | 230 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 240 | 220 | 200 |
A | B | C | D | |
1. | 20. Energiafű | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 240 | 210 | 200 |
3. | II. barna erdőtalajok | 230 | 200 | 190 |
4. | III. réti és öntés talajok | 230 | 200 | 190 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 190 | 160 | 150 |
A | B | C | D | |
1. | 21. Karfiol | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 270 | 230 | 210 |
3. | II. barna erdőtalajok | 250 | 210 | 190 |
4. | III. réti és öntés talajok | 220 | 180 | 170 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 180 | 150 | 140 |
A | B | C | D | |
1. | 22. Káposzta | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 240 | 190 | 170 |
3. | II. barna erdőtalajok | 210 | 170 | 150 |
4. | III. réti és öntés talajok | 200 | 160 | 140 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 200 | 160 | 140 |
A | B | C | D | |
1. | 23. Spárga | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 270 | 250 | 240 |
3. | II. barna erdőtalajok | 250 | 230 | 220 |
4. | III. réti és öntés talajok | 250 | 230 | 220 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 220 | 200 | 190 |
A | B | C | D | |
1. | 24. Paradicsom | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 280 | 250 | 230 |
3. | II. barna erdőtalajok | 230 | 200 | 190 |
4. | III.réti és öntés talajok | 250 | 220 | 200 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 230 | 200 | 190 |
A | B | C | D | |
1. | 25. Uborka | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 250 | 240 | 230 |
3. | II. barna erdőtalajok | 250 | 240 | 230 |
4. | III. réti és öntés talajok | 230 | 220 | 210 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 200 | 190 | 190 |
A | B | C | D | |
1. | 26. Görögdinnye | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 290 | 270 | 260 |
3. | II. barna erdőtalajok | 280 | 270 | 260 |
4. | III. réti és öntés talajok | 280 | 270 | 260 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 260 | 250 | 240 |
A | B | C | D | |
1. | 27. Paprika | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 240 | 220 | 210 |
3. | II. barna erdőtalajok | 230 | 210 | 200 |
4. | III. réti és öntés talajok | 200 | 180 | 180 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 230 | 210 | 200 |
A | B | C | D | |
1. | 28. Sárgarépa | |||
termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó | |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 200 | 170 | 160 |
3. | II. barna erdőtalajok | 170 | 150 | 140 |
4. | III. réti és öntés talajok | 170 | 150 | 140 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 170 | 150 | 140 |
A | B | C | D | |
29. Hagyma | ||||
1. | termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 180 | 170 | 160 |
3. | II. barna erdőtalajok | 130 | 120 | 110 |
4. | III. réti és öntés talajok | 130 | 120 | 110 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 160 | 140 | 130 |
A | B | C | D | |
30. Zöldborsó | ||||
1. | termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 150 | 120 | 110 |
3. | II. barna erdőtalajok | 140 | 110 | 100 |
4. | III. réti és öntés talajok | 120 | 100 | 90 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 100 | 90 | 80 |
A | B | C | D | |
31. Zöldbab | ||||
1. | termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 170 | 150 | 140 |
3. | II. barna erdőtalajok | 150 | 120 | 110 |
4. | III. réti és öntés talajok | 150 | 120 | 110 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 130 | 110 | 100 |
A | B | C | D | |
32. Csemege kukorica | ||||
1. | termőhelyi kategória | gyenge | közepes | jó |
N ellátottságú | ||||
2. | I. mezőségi talajok (csernozjomok) | 270 | 260 | 250 |
3. | II. barna erdőtalajok | 260 | 240 | 230 |
4. | III. réti és öntés talajok | 260 | 240 | 230 |
5. | IV. laza és homoktalajok | 240 | 230 | 220 |
"
2. Az R. 3. számú melléklet C) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"C) A számított N hatóanyag korrekciója
A | B | |
A korrekció megnevezése | Módosítás | |
1. | Egyéves pillangós után az első évben | -30 kg/ha |
2. | Kissé gyomos egyéves pillangós után az első évben | -15 kg/ha |
3. | Gyomos egyéves pillangós után | 0 kg/ha |
4. | Évelő pillangós után az első évben | -50 kg/ha |
5. | Gyomos évelő pillangós után az első évben | -20 kg/ha* |
6. | Évelő pillangós után a második évben (I., II., III. termőhelyen) | -30 kg/ha |
7. | Gyomos évelő pillangós után a második évben | 0 kg/ha |
8. | Nagytömegű kukoricaszár, napraforgószár és tarlómaradványok időbeni lebontásához és a talaj biológiai feltáró folyamatainak elősegítéséhez a IV., V. VI. (2) szántóföldi termőhelyen | 100 kg szárazanyaghoz további 0, 8 kg N-t kell adni |
(1) V. szántóföldi termőhely: szikes talajok
(2) VI. szántóföldi termőhely: sekély termőrétegű, erodált talajok"
4. melléklet a 147/2012. (XII. 27.) VM rendelethez
1. Az R. 4. számú melléklet A) pontjában az "A szántóföldön termesztett növények terméssel felvett N-, P-, K" szövegrész helyébe az "A szántóföldön termesztett növények főtermésének és a hozzá tartozó melléktermés N-, P-, K tartalma kg/t" szöveg lép.
2. Az R. 4. számú melléklet C) pontjában "A zöldségnövények fajlagos NPK-tartalma az átlagos termésszintre vonatkozóan" szövegrész helyébe "A zöldségnövények főtermésének és a hozzá tartozó melléktermés N-, P-, K tartalma kg/t" szöveg lép.
3. Hatályát veszti az R. 4. számú melléklet A) pontjában az "Me.: kg/t" szövegrész.
4. Hatályát veszti az R. 4. számú melléklet C) pontjában foglalt táblázatban a "Fajlagos NPK-tartalom, kg/t" szövegrész.
5. melléklet a 147/2012. (XII. 27.) VM rendelethez
1. Az R. 5. számú melléklet 5. 1. pont D) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"D) A trágyatároló szükséges térfogatának kiszámításához:
1. A trágyatároló szükséges térfogatának kiszámításához az A)-C) pontok szerint kilogrammban megadott trágyatermelési értékeket a tényleges térfogattömeg alapján m3-re kell átszámítani.
2. Amennyiben a termelt trágyáról saját mérési eredmény nem áll rendelkezésre az átszámításhoz az alábbi irányszámokat lehet alkalmazni:
A | B | |
Megnevezés | Érték [kg/m3] | |
1. | Hígtrágya <10% SZA tartalom alatt | 1000 |
2. | Hígtrágya > 10 % SZA tartalom felett | 950 |
3. | Istállótrágya | 550 |
4. | Mélyalom | 800 |
2. Az R. 5. számú melléklet 5.1. pont A), B) és C) alpontjában foglalt táblázatban az "Almos trágya" szövegrész helyébe az "Istállótrágya" szöveg lép.