56/2017. (XI. 28.) FM rendelet
a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E rendelet alkalmazásában:)
"a) termesztési alkalmassági vizsgálat: olyan vizsgálatok összessége, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában regisztrált, vagy a Kárpát-medencében korábban termesztésben lévő szőlőfajta Magyarországon történő osztályba sorolása érdekében kell elvégezni;"
2. § Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
3. § Az R. 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
földművelésügyi miniszter
1. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez
"1. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez
1. Borszőlőfajták osztályba sorolása
A | B | C | ||||||
1. | Magyarország | |||||||
2. | Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
3. | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
4. | Fehérborszőlő-fajták | |||||||
5. | Aletta | e | ||||||
6. | Aligoté | i | ||||||
7. | Arany sárfehér | e | ||||||
8. | Bacchus | e | ||||||
9. | Bánáti rizling | i | ||||||
10. | Bianca | e | ||||||
11. | Blauer Silvaner | e | ||||||
12. | Bouvier | i | ||||||
13. | Budai | e | ||||||
14. | Chardonnay | e | ||||||
15. | Chasselas | e | ||||||
16. | Chenin blanc | e | ||||||
17. | Cirfandli | e | ||||||
18. | Csabagyöngye | e | ||||||
19. | Cserszegi fűszeres | e | ||||||
20. | Csillám | e | ||||||
21. | Csomorika | e | ||||||
22. | Demjén | e | ||||||
23. | Ehrenfelser | i | ||||||
24. | Ezerfürtű | e | ||||||
25. | Ezerjó | e | ||||||
26. | Fehér tramini | e | ||||||
27. | Furmint | e | ||||||
28. | Generosa | e | ||||||
29. | Gesztus | e | ||||||
30. | Gohér | i | ||||||
31. | Goldburger | i | ||||||
32. | Göcseji zamatos | e | ||||||
33. | Gyöngyrizling | i | ||||||
34. | Hárslevelű | e | ||||||
35. | Irsai Olivér | e | ||||||
36. | Jádorvány | i | ||||||
37. | Jázmin | e | ||||||
38. | Jubileum 75 | e | ||||||
39. | Jubileumsrebe | i | ||||||
40. | Juhfark | e | ||||||
41. | Heuréka | i | ||||||
42. | Kabar | e | ||||||
43. | Karát | e | ||||||
44. | Kéknyelű | e | ||||||
45. | Kerner | e | ||||||
46. | Királyleányka | e | ||||||
47. | Kocsis Irma | i | ||||||
48. | Korai piros veltelíni | e | ||||||
49. | Korona | e | ||||||
50. | Kövérszőlő | e |
51. | Kövidinka | e | ||||||
52. | Kunbarát | i | ||||||
53. | Kunleány | e | ||||||
54. | Lakhegyi mézes | i | ||||||
55. | Leányka | e | ||||||
56. | Mátrai muskotály | e | ||||||
57. | Melon | i | ||||||
58. | Mézes | i | ||||||
59. | Muscadelle | i | ||||||
60. | Nektár | e | ||||||
61. | Nosztori rizling | i | ||||||
62. | Odysseus | e | ||||||
63. | Olasz rizling | e | ||||||
64. | Oraniensteiner | i | ||||||
65. | Orpheus | e | ||||||
66. | Ottonel muskotály | e | ||||||
67. | Palatina | e | ||||||
68. | Pátria | e | ||||||
69. | Pelso | e | ||||||
70. | Perlette | i | ||||||
71. | Pinot blanc | e | ||||||
72. | Pintes | e | ||||||
73. | Piros bakator | e | ||||||
74. | Piros szlanka | i | ||||||
75. | Piros tramini | e | ||||||
76. | Piros veltelíni | e | ||||||
77. | Pozsonyi fehér | e | ||||||
78. | Pölöskei muskotály | e | ||||||
79. | Rajnai rizling | e | ||||||
80. | Refrén | e | ||||||
81. | Rizlingszilváni | e | ||||||
82. | Rozália | e | ||||||
83. | Rózsakő | e | ||||||
84. | Sárfehér | e | ||||||
85. | Sárga muskotály | e | ||||||
86. | Sauvignon | e | ||||||
87. | Scheurebe | i | ||||||
88. | Semillon | e | ||||||
89. | Solaris | e | ||||||
90. | Szerémi zöld | i | ||||||
91. | Szirén | e | ||||||
92. | Szürkebarát | e | ||||||
93. | Táltos | i | ||||||
94. | Taurus | e | ||||||
95. | Tramini | e | ||||||
96. | Trilla | e | ||||||
97. | Úrréti | i | ||||||
98. | Vértes csillaga | i | ||||||
99. | Viktor | e | ||||||
100. | Viktória gyöngye | e | ||||||
101. | Villard blanc | e | ||||||
102. | Viognier | e | ||||||
103. | Vulcanus | e | ||||||
104. | Zalagyöngye | e | ||||||
105. | Zefír | e | ||||||
106. | Zengő | e |
107. | Zenit | e | ||||||
108. | Zervin | e | ||||||
109. | Zéta | e | ||||||
110. | Zeus | e | ||||||
111. | Zöld szagos | e | ||||||
112. | Zöld szilváni | e | ||||||
113. | Zöld veltelíni | e | ||||||
114. | Vörösborszőlő-fajták | |||||||
115. | Alibernet | e | ||||||
116. | Alicante boushet | e | ||||||
117. | Bíborfrankos | e | ||||||
118. | Bíbor kadarka | e | ||||||
119. | Blauburger | e | ||||||
120. | Blauer Frühburgunder | e | ||||||
121. | Cabernet dorsa | e | ||||||
122. | Cabernet franc | e | ||||||
123. | Cabernet sauvignon | e | ||||||
124. | Cot | e | ||||||
125. | Csókaszőlő | e | ||||||
126. | Domina | e | ||||||
127. | Dornfelder | e | ||||||
128. | Duna gyöngye | e | ||||||
129. | Gamay noir | i | ||||||
130. | Fekete leányka | i | ||||||
131. | Hamburgi muskotály | e | ||||||
132. | Kadarka | e | ||||||
133. | Kármin | e | ||||||
134. | Kékfrankos | e | ||||||
135. | Kék bakator | i | ||||||
136. | Kékoportó | e | ||||||
137. | Kurucvér | i | ||||||
138. | Magyar frankos | i | ||||||
139. | Medina | e | ||||||
140. | Menoire | e | ||||||
141. | Merlot | e | ||||||
142. | Mészikadar | e | ||||||
143. | Nero | e | ||||||
144. | Pannon frankos | e | ||||||
145. | Pinot noir | e | ||||||
146. | Prokupac | i | ||||||
147. | Rubintos | e | ||||||
148. | Sagrantino | e | ||||||
149. | Sangiovese | e | ||||||
150. | Syrah | e | ||||||
151. | Szentlőrinc | i | ||||||
152. | Tannat | e | ||||||
153. | Titán | i | ||||||
154. | Tizián | i | ||||||
155. | Turán | e | ||||||
156. | Virághegyi | e | ||||||
157. | Vranac | i | ||||||
158. | Zweigelt | e |
2. Az egyes fajták szinonim elnevezései*
2.1. Fehérborszőlő-fajták
A | B | |
1. | Fehérborszőlő-fajták | |
2. | Arany sárfehér | Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő |
3. | Piros bakator | Bakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube |
4. | Budai | Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér |
5. | Chardonnay | Chardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé |
6. | Chasselas | Chasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc,Saszla belaja, Chrupka belia |
7. | Cirfandli | Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina |
8. | Csabagyöngye | Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba |
9. | Csomorika | Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér |
10. | Ezerjó | Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler |
11. | Furmint | Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco |
12. | Gohér | Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér |
13. | Hárslevelű | Lindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü |
14. | Irsai Olivér | Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj |
15. | Juhfark | Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz |
16. | Kéknyelű | Blaustängler |
17. | Királyleányka | Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal, Königstochter, Königliche Mädchentraube, Little Princess |
18. | Korai piros veltelíni | Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré |
19. | Kövérszőlő | Grasa, Grasa de Cotnari |
20. | Kövidinka | Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa |
21. | Leányka | Leányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba |
22. | Olasz rizling | Welschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Olaszrizling |
23. | Ottonel muskotály | Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel |
24. | Palatina | Augusztusi muskotály, Prim |
25. | Pinot blanc | Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj |
26. | Piros veltelíni | Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinské cervené |
27. | Pozsonyi fehér | Czétényi, Czétényi fehér |
28. | Rajnai rizling | Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling |
29. | Rizlingszilváni | Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc,Müller Thurgau bijeli, Rivaner |
30. | Sárga muskotály | Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler, Muscat Sylvaner, Weisser |
31. | Sauvignon | Sauvignon bianco,Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc |
32. | Semillon | Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon |
33. | Szürkebarát | Pinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch |
34. | Tramini | Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer |
35. | Zöld szagos | Zöld muskotály, Decsi szagos |
36. | Zöld szilváni | Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni |
37. | Zöld veltelíni | Grüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni |
2.2. Vörösborszőlő-fajták
A | B | |
1. | Vörösborszőlő-fajták | |
2. | Cabernet franc | Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran |
3. | Cot | Malbec |
4. | Hamburgi muskotály | Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij |
5. | Kadarka | Fekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale |
6. | Kékfrankos | Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka |
7. | Kékoportó | Portugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu |
8. | Pinot noir | Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Pinocsernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir, Spätburgunder |
9. | Syrah | Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac |
10. | Szentlőrinc | Saint Laurent |
11. | Virághegyi | Virághegyi kadar, Jakab kadar |
12. | Zweigelt | Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe |
* Megjegyzés: Az osztályba sorolt szőlőfajták elnevezéseinek és szinonim elnevezéseinek jelölése a vonatkozó jogszabályok alapján lehetséges."
2. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez
Az R. 3. melléklet I. pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. Általános feltételek:
A létesítendő fajtakísérleti ültetvénynek fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,2 hektárosnak kell lennie, vagy legalább 700 tőkét kell tartalmaznia."