56/2017. (XI. 28.) FM rendelet
a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E rendelet alkalmazásában:)
"a) termesztési alkalmassági vizsgálat: olyan vizsgálatok összessége, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában regisztrált, vagy a Kárpát-medencében korábban termesztésben lévő szőlőfajta Magyarországon történő osztályba sorolása érdekében kell elvégezni;"
2. § Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
3. § Az R. 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
földművelésügyi miniszter
1. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez
"1. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez
1. Borszőlőfajták osztályba sorolása
| A | B | C | ||||||
| 1. | Magyarország | |||||||
| 2. | Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
| 3. | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| 4. | Fehérborszőlő-fajták | |||||||
| 5. | Aletta | e | ||||||
| 6. | Aligoté | i | ||||||
| 7. | Arany sárfehér | e | ||||||
| 8. | Bacchus | e | ||||||
| 9. | Bánáti rizling | i | ||||||
| 10. | Bianca | e | ||||||
| 11. | Blauer Silvaner | e | ||||||
| 12. | Bouvier | i | ||||||
| 13. | Budai | e | ||||||
| 14. | Chardonnay | e | ||||||
| 15. | Chasselas | e | ||||||
| 16. | Chenin blanc | e | ||||||
| 17. | Cirfandli | e | ||||||
| 18. | Csabagyöngye | e | ||||||
| 19. | Cserszegi fűszeres | e | ||||||
| 20. | Csillám | e | ||||||
| 21. | Csomorika | e | ||||||
| 22. | Demjén | e | ||||||
| 23. | Ehrenfelser | i | ||||||
| 24. | Ezerfürtű | e | ||||||
| 25. | Ezerjó | e | ||||||
| 26. | Fehér tramini | e | ||||||
| 27. | Furmint | e | ||||||
| 28. | Generosa | e | ||||||
| 29. | Gesztus | e | ||||||
| 30. | Gohér | i | ||||||
| 31. | Goldburger | i | ||||||
| 32. | Göcseji zamatos | e | ||||||
| 33. | Gyöngyrizling | i | ||||||
| 34. | Hárslevelű | e | ||||||
| 35. | Irsai Olivér | e | ||||||
| 36. | Jádorvány | i | ||||||
| 37. | Jázmin | e | ||||||
| 38. | Jubileum 75 | e | ||||||
| 39. | Jubileumsrebe | i | ||||||
| 40. | Juhfark | e | ||||||
| 41. | Heuréka | i | ||||||
| 42. | Kabar | e | ||||||
| 43. | Karát | e | ||||||
| 44. | Kéknyelű | e | ||||||
| 45. | Kerner | e | ||||||
| 46. | Királyleányka | e | ||||||
| 47. | Kocsis Irma | i | ||||||
| 48. | Korai piros veltelíni | e | ||||||
| 49. | Korona | e | ||||||
| 50. | Kövérszőlő | e | ||||||
| 51. | Kövidinka | e | ||||||
| 52. | Kunbarát | i | ||||||
| 53. | Kunleány | e | ||||||
| 54. | Lakhegyi mézes | i | ||||||
| 55. | Leányka | e | ||||||
| 56. | Mátrai muskotály | e | ||||||
| 57. | Melon | i | ||||||
| 58. | Mézes | i | ||||||
| 59. | Muscadelle | i | ||||||
| 60. | Nektár | e | ||||||
| 61. | Nosztori rizling | i | ||||||
| 62. | Odysseus | e | ||||||
| 63. | Olasz rizling | e | ||||||
| 64. | Oraniensteiner | i | ||||||
| 65. | Orpheus | e | ||||||
| 66. | Ottonel muskotály | e | ||||||
| 67. | Palatina | e | ||||||
| 68. | Pátria | e | ||||||
| 69. | Pelso | e | ||||||
| 70. | Perlette | i | ||||||
| 71. | Pinot blanc | e | ||||||
| 72. | Pintes | e | ||||||
| 73. | Piros bakator | e | ||||||
| 74. | Piros szlanka | i | ||||||
| 75. | Piros tramini | e | ||||||
| 76. | Piros veltelíni | e | ||||||
| 77. | Pozsonyi fehér | e | ||||||
| 78. | Pölöskei muskotály | e | ||||||
| 79. | Rajnai rizling | e | ||||||
| 80. | Refrén | e | ||||||
| 81. | Rizlingszilváni | e | ||||||
| 82. | Rozália | e | ||||||
| 83. | Rózsakő | e | ||||||
| 84. | Sárfehér | e | ||||||
| 85. | Sárga muskotály | e | ||||||
| 86. | Sauvignon | e | ||||||
| 87. | Scheurebe | i | ||||||
| 88. | Semillon | e | ||||||
| 89. | Solaris | e | ||||||
| 90. | Szerémi zöld | i | ||||||
| 91. | Szirén | e | ||||||
| 92. | Szürkebarát | e | ||||||
| 93. | Táltos | i | ||||||
| 94. | Taurus | e | ||||||
| 95. | Tramini | e | ||||||
| 96. | Trilla | e | ||||||
| 97. | Úrréti | i | ||||||
| 98. | Vértes csillaga | i | ||||||
| 99. | Viktor | e | ||||||
| 100. | Viktória gyöngye | e | ||||||
| 101. | Villard blanc | e | ||||||
| 102. | Viognier | e | ||||||
| 103. | Vulcanus | e | ||||||
| 104. | Zalagyöngye | e | ||||||
| 105. | Zefír | e | ||||||
| 106. | Zengő | e |
| 107. | Zenit | e | ||||||
| 108. | Zervin | e | ||||||
| 109. | Zéta | e | ||||||
| 110. | Zeus | e | ||||||
| 111. | Zöld szagos | e | ||||||
| 112. | Zöld szilváni | e | ||||||
| 113. | Zöld veltelíni | e | ||||||
| 114. | Vörösborszőlő-fajták | |||||||
| 115. | Alibernet | e | ||||||
| 116. | Alicante boushet | e | ||||||
| 117. | Bíborfrankos | e | ||||||
| 118. | Bíbor kadarka | e | ||||||
| 119. | Blauburger | e | ||||||
| 120. | Blauer Frühburgunder | e | ||||||
| 121. | Cabernet dorsa | e | ||||||
| 122. | Cabernet franc | e | ||||||
| 123. | Cabernet sauvignon | e | ||||||
| 124. | Cot | e | ||||||
| 125. | Csókaszőlő | e | ||||||
| 126. | Domina | e | ||||||
| 127. | Dornfelder | e | ||||||
| 128. | Duna gyöngye | e | ||||||
| 129. | Gamay noir | i | ||||||
| 130. | Fekete leányka | i | ||||||
| 131. | Hamburgi muskotály | e | ||||||
| 132. | Kadarka | e | ||||||
| 133. | Kármin | e | ||||||
| 134. | Kékfrankos | e | ||||||
| 135. | Kék bakator | i | ||||||
| 136. | Kékoportó | e | ||||||
| 137. | Kurucvér | i | ||||||
| 138. | Magyar frankos | i | ||||||
| 139. | Medina | e | ||||||
| 140. | Menoire | e | ||||||
| 141. | Merlot | e | ||||||
| 142. | Mészikadar | e | ||||||
| 143. | Nero | e | ||||||
| 144. | Pannon frankos | e | ||||||
| 145. | Pinot noir | e | ||||||
| 146. | Prokupac | i | ||||||
| 147. | Rubintos | e | ||||||
| 148. | Sagrantino | e | ||||||
| 149. | Sangiovese | e | ||||||
| 150. | Syrah | e | ||||||
| 151. | Szentlőrinc | i | ||||||
| 152. | Tannat | e | ||||||
| 153. | Titán | i | ||||||
| 154. | Tizián | i | ||||||
| 155. | Turán | e | ||||||
| 156. | Virághegyi | e | ||||||
| 157. | Vranac | i | ||||||
| 158. | Zweigelt | e | ||||||
2. Az egyes fajták szinonim elnevezései*
2.1. Fehérborszőlő-fajták
| A | B | |
| 1. | Fehérborszőlő-fajták | |
| 2. | Arany sárfehér | Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő |
| 3. | Piros bakator | Bakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube |
| 4. | Budai | Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér |
| 5. | Chardonnay | Chardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé |
| 6. | Chasselas | Chasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc,Saszla belaja, Chrupka belia |
| 7. | Cirfandli | Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina |
| 8. | Csabagyöngye | Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba |
| 9. | Csomorika | Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér |
| 10. | Ezerjó | Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler |
| 11. | Furmint | Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco |
| 12. | Gohér | Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér |
| 13. | Hárslevelű | Lindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü |
| 14. | Irsai Olivér | Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj |
| 15. | Juhfark | Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz |
| 16. | Kéknyelű | Blaustängler |
| 17. | Királyleányka | Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal, Königstochter, Königliche Mädchentraube, Little Princess |
| 18. | Korai piros veltelíni | Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré |
| 19. | Kövérszőlő | Grasa, Grasa de Cotnari |
| 20. | Kövidinka | Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa |
| 21. | Leányka | Leányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba |
| 22. | Olasz rizling | Welschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Olaszrizling |
| 23. | Ottonel muskotály | Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel |
| 24. | Palatina | Augusztusi muskotály, Prim |
| 25. | Pinot blanc | Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj |
| 26. | Piros veltelíni | Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinské cervené |
| 27. | Pozsonyi fehér | Czétényi, Czétényi fehér |
| 28. | Rajnai rizling | Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling |
| 29. | Rizlingszilváni | Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc,Müller Thurgau bijeli, Rivaner |
| 30. | Sárga muskotály | Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler, Muscat Sylvaner, Weisser |
| 31. | Sauvignon | Sauvignon bianco,Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc |
| 32. | Semillon | Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon |
| 33. | Szürkebarát | Pinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch |
| 34. | Tramini | Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer |
| 35. | Zöld szagos | Zöld muskotály, Decsi szagos |
| 36. | Zöld szilváni | Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni |
| 37. | Zöld veltelíni | Grüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni |
2.2. Vörösborszőlő-fajták
| A | B | |
| 1. | Vörösborszőlő-fajták | |
| 2. | Cabernet franc | Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran |
| 3. | Cot | Malbec |
| 4. | Hamburgi muskotály | Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij |
| 5. | Kadarka | Fekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale |
| 6. | Kékfrankos | Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka |
| 7. | Kékoportó | Portugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu |
| 8. | Pinot noir | Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Pinocsernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir, Spätburgunder |
| 9. | Syrah | Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac |
| 10. | Szentlőrinc | Saint Laurent |
| 11. | Virághegyi | Virághegyi kadar, Jakab kadar |
| 12. | Zweigelt | Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe |
* Megjegyzés: Az osztályba sorolt szőlőfajták elnevezéseinek és szinonim elnevezéseinek jelölése a vonatkozó jogszabályok alapján lehetséges."
2. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez
Az R. 3. melléklet I. pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. Általános feltételek:
A létesítendő fajtakísérleti ültetvénynek fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,2 hektárosnak kell lennie, vagy legalább 700 tőkét kell tartalmaznia."