Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

56/2017. (XI. 28.) FM rendelet

a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

"a) termesztési alkalmassági vizsgálat: olyan vizsgálatok összessége, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában regisztrált, vagy a Kárpát-medencében korábban termesztésben lévő szőlőfajta Magyarországon történő osztályba sorolása érdekében kell elvégezni;"

2. § Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Az R. 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

földművelésügyi miniszter

1. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez

"1. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez

1. Borszőlőfajták osztályba sorolása

ABC
1.Magyarország
2.FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
3.EngedélyezettIdeiglenesen
engedélyezett
MegjegyzésCsemege szőlőFöldrajzi jelzéssel
ellátott borpárlat
AszalásraEgyéb
4.Fehérborszőlő-fajták
5.Alettae
6.Aligotéi
7.Arany sárfehére
8.Bacchuse
9.Bánáti rizlingi
10.Biancae
11.Blauer Silvanere
12.Bouvieri
13.Budaie
14.Chardonnaye
15.Chasselase
16.Chenin blance
17.Cirfandlie
18.Csabagyöngyee
19.Cserszegi fűszerese
20.Csilláme
21.Csomorikae
22.Demjéne
23.Ehrenfelseri
24.Ezerfürtűe
25.Ezerjóe
26.Fehér traminie
27.Furminte
28.Generosae
29.Gesztuse
30.Gohéri
31.Goldburgeri
32.Göcseji zamatose
33.Gyöngyrizlingi
34.Hárslevelűe
35.Irsai Olivére
36.Jádorványi
37.Jázmine
38.Jubileum 75e
39.Jubileumsrebei
40.Juhfarke
41.Heurékai
42.Kabare
43.Karáte
44.Kéknyelűe
45.Kernere
46.Királyleánykae
47.Kocsis Irmai
48.Korai piros veltelínie
49.Koronae
50.Kövérszőlőe
51.Kövidinkae
52.Kunbaráti
53.Kunleánye
54.Lakhegyi mézesi
55.Leánykae
56.Mátrai muskotálye
57.Meloni
58.Mézesi
59.Muscadellei
60.Nektáre
61.Nosztori rizlingi
62.Odysseuse
63.Olasz rizlinge
64.Oraniensteineri
65.Orpheuse
66.Ottonel muskotálye
67.Palatinae
68.Pátriae
69.Pelsoe
70.Perlettei
71.Pinot blance
72.Pintese
73.Piros bakatore
74.Piros szlankai
75.Piros traminie
76.Piros veltelínie
77.Pozsonyi fehére
78.Pölöskei muskotálye
79.Rajnai rizlinge
80.Refréne
81.Rizlingszilvánie
82.Rozáliae
83.Rózsakőe
84.Sárfehére
85.Sárga muskotálye
86.Sauvignone
87.Scheurebei
88.Semillone
89.Solarise
90.Szerémi zöldi
91.Sziréne
92.Szürkebaráte
93.Táltosi
94.Tauruse
95.Traminie
96.Trillae
97.Úrrétii
98.Vértes csillagai
99.Viktore
100.Viktória gyöngyee
101.Villard blance
102.Viogniere
103.Vulcanuse
104.Zalagyöngyee
105.Zefíre
106.Zengőe
107.Zenite
108.Zervine
109.Zétae
110.Zeuse
111.Zöld szagose
112.Zöld szilvánie
113.Zöld veltelínie
114.Vörösborszőlő-fajták
115.Alibernete
116.Alicante boushete
117.Bíborfrankose
118.Bíbor kadarkae
119.Blauburgere
120.Blauer
Frühburgunder
e
121.Cabernet dorsae
122.Cabernet france
123.Cabernet sauvignone
124.Cote
125.Csókaszőlőe
126.Dominae
127.Dornfeldere
128.Duna gyöngyee
129.Gamay noiri
130.Fekete leánykai
131.Hamburgi
muskotály
e
132.Kadarkae
133.Kármine
134.Kékfrankose
135.Kék bakatori
136.Kékoportóe
137.Kurucvéri
138.Magyar frankosi
139.Medinae
140.Menoiree
141.Merlote
142.Mészikadare
143.Neroe
144.Pannon frankose
145.Pinot noire
146.Prokupaci
147.Rubintose
148.Sagrantinoe
149.Sangiovesee
150.Syrahe
151.Szentlőrinci
152.Tannate
153.Titáni
154.Tiziáni
155.Turáne
156.Virághegyie
157.Vranaci
158.Zweigelte

2. Az egyes fajták szinonim elnevezései*

2.1. Fehérborszőlő-fajták

AB
1.Fehérborszőlő-fajták
2.Arany sárfehérIzsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő
3.Piros bakatorBakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube
4.BudaiBudai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér
5.ChardonnayChardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé
6.ChasselasChasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő,
Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc,Saszla belaja,
Chrupka belia
7.CirfandliPiros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina
8.CsabagyöngyePerla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug
Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba
9.CsomorikaCsomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér
10.EzerjóKorponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina,
Kolmreifler
11.FurmintZapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco
12.GohérGuhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér
13.HárslevelűLindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü
14.Irsai OlivérIrsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj
15.JuhfarkMohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz
16.KéknyelűBlaustängler
17.KirályleánykaDánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal,
Königstochter, Königliche Mädchentraube, Little Princess
18.Korai piros
veltelíni
Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge
précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré
19.KövérszőlőGrasa, Grasa de Cotnari
20.KövidinkaSteinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala,
a Dinka rossa
21.LeánykaLeányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba
22.Olasz rizlingWelschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky,
Nemes rizling, Olaszrizling
23.Ottonel
muskotály
Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel
24.PalatinaAugusztusi muskotály, Prim
25.Pinot blancFehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj
26.Piros veltelíniNagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij,
Veltlinské cervené
27.Pozsonyi fehérCzétényi, Czétényi fehér
28.Rajnai rizlingWeisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco,
Riesling d'Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling
29.RizlingszilvániMüller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc,Müller Thurgau bijeli, Rivaner
30.Sárga muskotályMuscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan,
Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler,
Muscat Sylvaner, Weisser
31.SauvignonSauvignon bianco,Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc
32.SemillonSemillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon
33.SzürkebarátPinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke,
Graumönch
34.TraminiRoter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer,
Gewürtztraminer
35.Zöld szagosZöld muskotály, Decsi szagos
36.Zöld szilvániGrüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni
37.Zöld veltelíniGrüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni

2.2. Vörösborszőlő-fajták

AB
1.Vörösborszőlő-fajták
2.Cabernet francCarbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran
3.CotMalbec
4.Hamburgi
muskotály
Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg,
Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij
5.KadarkaFekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska,
Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale
6.KékfrankosBlaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia,
Frankovka, Frankovka modra, Moravka
7.KékoportóPortugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré,
Modry Portugal, Portugais bleu
8.Pinot noirKék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder,
Pinocsernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre,
Savagnin noir, Spätburgunder
9.SyrahShiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac
10.SzentlőrincSaint Laurent
11.VirághegyiVirághegyi kadar, Jakab kadar
12.ZweigeltRotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe

* Megjegyzés: Az osztályba sorolt szőlőfajták elnevezéseinek és szinonim elnevezéseinek jelölése a vonatkozó jogszabályok alapján lehetséges."

2. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez

Az R. 3. melléklet I. pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. Általános feltételek:

A létesítendő fajtakísérleti ültetvénynek fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,2 hektárosnak kell lennie, vagy legalább 700 tőkét kell tartalmaznia."

Tartalomjegyzék