56/2014. (IV. 30.) VM rendelet

a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c), e), g) pontjában,

a 11. § tekintetében a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés d) pontjában

kapott felhatalmazás alapján - az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a)[1] termesztési alkalmassági vizsgálat: olyan vizsgálatok összessége, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában regisztrált, vagy a Kárpát-medencében korábban termesztésben lévő szőlőfajta Magyarországon történő osztályba sorolása érdekében kell elvégezni;

b) termesztési alkalmassági vizsgálat engedélyese: azon természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet aki, vagy amely rendelkezik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott termesztési alkalmassági vizsgálat elvégzésre vonatkozó engedéllyel.

2. A szőlőfajta termesztési alkalmassági vizsgálata

2. § (1) Szőlőfajta termesztési alkalmassági vizsgálatához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedélye szükséges. A termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély iránti kérelmet bármely természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet benyújthatja a NÉBIH részére.

(2) A termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély iránti kérelem formanyomtatványát a NÉBIH honlapján közzéteszi. A kérelem az alábbi adatokat tartalmazza:

a) a kérelmező neve,

b) az ügyfél-azonosító száma,

c) a kapcsolattartásra vonatkozó adatok,

d) érintett terület adatai (település neve, a terület helyrajzi száma, a tervezett ültetvény nagysága),

e) vizsgálandó és az összehasonlító fajták neve, és

f) a telepítendő ültetvény művelésmódja, térállása.

(3) A termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély tartalmazza azt is, hogy a termesztési alkalmassági vizsgálatba vont szőlőfajta neve a forgalomba hozott borászati terméken feltüntethető-e.

(4) A NÉBIH azon szőlőfajta nevének feltüntetésére adhat engedélyt, amelynek neve vagy annak szinonim elnevezése az Európai Unió valamely tagállamában engedélyezettként regisztrálva van.

(5) A NÉBIH a szőlőfajta nevének feltüntetését engedélyezi, ha az engedélyben szereplő fajta neve egy már osztályba sorolt szőlőfajta nevével részben sem azonos, valamint a szőlőfajta neve részben vagy egészben egy oltalom alatt álló eredetmegjelölés, vagy földrajzi jelzés nevét részben vagy egészben sem tartalmazza.

(6) A termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély jogerőre emelkedésétől számított 10. borpiaci év végéig érvényes.

(7) A termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély egy példányát a NÉBIH megküldi a kérelmező részére, a telepítés helye szerint illetékes hegybírónak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (a továbbiakban: HNT).

(8) A termesztési alkalmassági vizsgálat engedélyesének (a továbbiakban: engedélyes) a termesztési alkalmassági vizsgálatot a 3. mellékletben meghatározott szempontok alapján kell elvégeznie.

3. Adatszolgáltatás a termesztési alkalmassági vizsgálatok eredményeiről

3. § (1) A termesztési alkalmassági vizsgálat eredményéről az engedélyesnek évente egy alkalommal, az adott borpiaci év végéig adatot kell szolgáltatnia a NÉBIH részére.

(2) A vizsgálatba vont szőlőfajtából készített borászati termékből legalább 6 darab 0,75 liter űrtartalmú palack borászati termék mintát kell a szüret időpontja szerinti borpiaci év végéig a NÉBIH részére érzékszervi vizsgálatok céljából rendelkezésre bocsátani.

(3) A 3. mellékletben meghatározott analitikai vizsgálatokat csak a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet vizsgálati módszereire akkreditált laboratóriumban lehet elvégeztetni. A vizsgálatok költségeit az engedélyes viseli.

(4) A borászati termékek érzékszervi minősítését a NÉBIH végzi. A NÉBIH az érzékszervi minősítés elvégzésére az Országos Borszakértő Bizottságot (a továbbiakban: OBB) megbízhatja, amely a minősítésről szakvéleményt ad. Az érzékszervi minősítés költségeit a termesztési alkalmassági vizsgálat engedélyese viseli.

(5) A NÉBIH az adatszolgáltatás elmaradása esetén a termesztési vizsgálatra kiadott engedélyt visszavonja. Az engedély visszavonásáról az engedélyest, az illetékes hegybírót és a HNT-t értesíteni kell.

(6) Olyan szőlőfajtából készített borászati termékre, amelyre vonatkozóan a vizsgálatra vonatkozó engedélyt visszavonták, forgalomba hozatali engedély nem adható.

(7) Azon ültetvényt, amelyre vonatkozóan a vizsgálatra vonatkozó engedélyt visszavonták, a visszavonástól számított 5 borpiaci éven belül ki kell vágni.

(8) Amennyiben a vizsgálatba vont szőlőfajtát osztályba sorolják az adott szőlőfajtával telepített ültetvény tovább művelhető, terméséből készített borászati termék forgalomba hozható.

(9) Azon ültetvényt, amelyre vonatkozóan a vizsgálat megállapítja, hogy a kísérletbe vont szőlőfajta nem sorolható osztályba, a NÉBIH erre vonatkozó döntésének közlésétől számított 5 borpiaci éven belül ki kell vágni.

4. A termesztési alkalmassági vizsgálatok céljából telepített ültetvények nyilvántartása

4. § (1) A hegybíró a termesztési alkalmassági vizsgálatok céljából telepített ültetvényt az ültetvényekről vezetett nyilvántartásában "Kísérleti ültetvény" megnevezéssel tartja nyilván.

(2) A termesztési alkalmassági vizsgálatok céljából telepített ültetvény terméséről szőlőszármazási bizonyítványt kell kérelmezni. A hegybírónak a szőlőszármazási bizonyítványon az "Egyéb" kategória rovatba az alábbi szöveget fel kell tűntetnie "Kísérleti ültetvényről származó termés". A szőlő származási bizonyítványra a fajta nevét rá kell írni.

(3) A szőlő származási bizonyítvány másolatát az engedélyesnek a 3. § szerinti adatszolgáltatáshoz csatolnia kell.

5. Az osztályba sorolásra irányuló eljárás

5. § (1) A NÉBIH egy szőlőfajta termesztési alkalmassági vizsgálatának eredménye alapján, hiánytalan adatszolgáltatás esetén, a vizsgálat megindulását követő egymás utáni 5 termőévet követően ad javaslatot.

(2) Egy szőlőfajta osztályba sorolására vonatkozó javaslatát a NÉBIH minden év szeptember 30-ig közli az agrárpolitikáért felelős miniszterrel (a továbbiakban: miniszter), és az engedélyessel. A javaslat tartalmazza a fajtanév szinonim nevét, valamint egyéb felhasználási módját.

(3) A miniszter a borkészítésre alkalmas borszőlőfajtákat termesztési alkalmasság szerint engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett kategóriába sorolja be.

6. § (1) Az olyan szőlőfajtákat, amelyek esetében termesztési alkalmassági vizsgálat vagy állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatok vannak folyamatban, a vizsgálat ideje alatt engedélyezettként osztályba sorolt szőlőfajtának kell tekinteni.

(2) A borszőlőfajta állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatokat a termesztési alkalmassági vizsgálattal egyenértékűnek kell tekinteni.

(3) Állami elismerést kapott borszőlőfajtát a termesztési alkalmassági vizsgálat nélkül kell engedélyezett kategóriába sorolni.

7. § (1) Az osztályba sorolt fajták jegyzékét az 1. melléklet, az 3. § (3) bekezdése szerinti termesztési alkalmassági vizsgálatokhoz használható összehasonlító fajták jegyzékét a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A NÉBIH a termesztési alkalmassági vizsgálatok alapján osztályba sorolt szőlőfajták kísérleti eredményeit az osztályba sorolást követően személyes adatok nélkül honlapján közzé teszi.

(3) Az ideiglenesen engedélyezett kategóriába sorolt fajták telepítése nem engedélyezhető.

6. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

9. § (1) A 2010. január 1. előtt kiadott termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély alapján telepített szőlőültetvények terméséből készített borászati termékre - amennyiben a szőlőfajta osztályba sorolása még nem történt meg - legfeljebb 2020. július 31-ig lehet forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet benyújtani. E rendelet előírásait ezen ültetvények esetén is alkalmazni kell.

(2) A 2010. január 1-jén vagy azt követően, e rendelet hatályba lépése előtt kiadott termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély alapján telepített szőlőültetvények terméséből készített borászati terméket - amennyiben a szőlőfajta osztályba sorolása még nem történt meg - az engedély jogerőre emelkedése napjától számított 10. borpiaci év végéig lehet forgalomba hozni. E rendelet előírásait ezen ültetvények esetén is alkalmazni kell.

10. § Ez a rendelet a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról, és a 922/72/EGK, a 234/79/EK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-ei 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

11. §[2]

12. §[3]

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

vidékfejlesztési miniszter

1. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez[4]

1. Borszőlőfajták osztályba sorolása[5]

ABC
1.Magyarország
2.FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
3.EngedélyezettIdeiglenesen
engedélyezett
MegjegyzésCsemege szőlőFöldrajzi
jelzéssel
ellátott
borpárlat
AszalásraEgyéb
4.Fehérborszőlő-fajták
5.Alettae
6.Aligotéi
7.Arany sárfehére
8.Bacchuse
9.Bánáti rizlingi
10.Biancae
11.Blauer Silvanere
12.Bouvieri
13.Budaie
14.Castellume
15.Chardonnaye
16.Chasselase
17.Chenin blance
18.Cirfandlie
19.Csabagyöngyee
20.Cserszegi fűszerese
21.Csilláme
22.Csomorikae
23.Demjéne
24.Ehrenfelseri
25.Ezerfürtűe
26.Ezerjóe
27.Fehér traminie
28.Furminte
29.Generosae
30.Gesztuse
31.Gohéri
32.Goldburgeri
33.Göcseji zamatose
34.Gyöngyrizlingi
35.Hárslevelűe
36.Irsai Olivére
37.Istere
38.Jardoványi
39.Jázmine
40.Jubileum 75e
41.Jubileumsrebei
42.Juhfarke
43.Heurékai
44.Kabare
45.Karáte
46.Kéknyelűe
47.Kernere
48.Királyleánykae
49.Kocsis Irmai
50.Korai piros veltelínie
51.Koronae
52.Kövérszőlőe
53.Kövidinkae
54.Kunbaráti
55.Kunleánye
56.Lakhegyi mézesi
57.Leánykae
58.Mátrai muskotálye
59.Meloni
60.Mézesi
61.Muscadellei
62.Nektáre
63.Nosztori rizlingi
64.Odysseuse
65.Olasz rizlinge
66.Oraniensteineri
67.Orpheuse
68.Ottonel muskotálye
69.Palatinae
70.Pauluse
71.Pátriae
72.Pelsoe
73.Perlettei
74.Pinot blance
75.Pintese
76.Piros bakatore
77.Piros szlankai
78.Piros traminie
79.Piros veltelínie
80.Pozsonyi fehére
81.Pölöskei muskotálye
82.Rajnai rizlinge
83.Refréne
84.Rizlingszilvánie
85.Rozáliae
86.Rózsakőe
87.Sárfehére
88.Sárga muskotálye
89.Sauvignone
90.Scheurebei
91.Semillone
92.Solarise
93.Sylvere
94.Szerémi zöldi
95.Sziréne
96.Szürkebaráte
97.Táltosi
98.Tauruse
99.Traminie
100.Trillae
101.Úrrétii
102.Vértes csillagai
103.Viktore
104.Viktória gyöngyee
105.Vitalise
106.Villard blance
107.Viogniere
108.Vulcanuse
109.Zalagyöngyee
110.Zefíre
111.Zengőe
112.Zenite
113.Zervine
114.Zétae
115.Zeuse
116.Zöld szagose
117.Zöld szilvánie
118.Zöld veltelínie
119.Vörösborszőlő-fajták
120.Alibernete
121.Alicante boushete
122.Bíborfrankose
123.Bíbor kadarkae
124.Blauburgere
125.Blauer Frühburgundere
126.Cabernetdorsae
127.Cabernet france
128.Cabernet sauvignone
129.Cote
130.Csókaszőlőe
131.Dominae
132.Dornfeldere
133.Duna gyöngyee
134.Gamay noiri
135.Fekete leánykai
136.Hamburgi muskotálye
137.Kadarkae
138.Kármine
139.Kékfrankose
140.Kék bakatori
141.Kékoportóe
142.Kurucvéri
143.Magyar frankosi
144.Medinae
145.Menoiree
146.Merlote
147.Messiáse
148.Mészikadare
149.Neroe
150.Pannon frankose
151.Pinot noire
152.Prokupaci
153.Rubintose
154.Sagrantinoe
155.Sangiovesee
156.Syrahe
157.Szentlőrinci
158.Tannate
159.Titáni
160.161i
161.Turáne
162.Virághegyie
163.Vranaci
164.Zweigelte

2. Az egyes fajták szinonim elnevezései*

2.1. Fehérborszőlő-fajták[6]

AB
1.Fehérborszőlő-fajták
2.Arany sárfehérIzsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő
3.Piros bakatorBakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube
4.BudaiBudai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér
5.CastellumPanonija
6.Cserszegi fűszeresCarolis blanc
7.ChardonnayChardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé
8.ChasselasChasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser
Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc,Saszla belaja, Chrupka belia
9.CirfandliPiros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina
10.CsabagyöngyePerla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba,
Vengerskii muskatnii rannüj,Pearl of Csaba
11.CsomorikaCsomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér
12.EzerjóKorponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler
13.FurmintZapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco
14.GohérGuhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér
15.HárslevelűLindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü
16.Irsai OlivérIrsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj
17.IsterBácska
18.JuhfarkMohácsi, Fehérboros,Tarpai, Lämmerschwantz
19.KéknyelűBlaustängler
20.KirályleánykaDánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal, Königstochter,
Königliche Mädchentraube, Little Princess
21.Korai piros veltelíniKis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge
précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré
22.KövérszőlőGrasa, Grasa de Cotnari
23.KövidinkaSteinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinkamala, a Dinka
rossa
24.LeánykaLeányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba
25.Olasz rizlingWelschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky,
Nemes rizling, Olaszrizling
26.Ottonel muskotályMuscatOttonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel
27.PalatinaAugusztusi muskotály, Prim
28.Pinot blancFehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj
29.Piros veltelíniNagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij,Veltlinské
cervené
30.Pozsonyi fehérCzétényi, Czétényi fehér
31.Rajnai rizlingWeisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling
d'Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling
32.RizlingszilvániMüller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc,Müller Thurgau bijeli, Rivaner
33.Sárga muskotályMuscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj,
Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco,Weiler, Muscat Sylvaner, Weisser
34.SauvignonSauvignon, Sauvignon bianco,Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc
35.SemillonSemillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon
36.SzürkebarátPinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch
37.TraminiRoter traminer, Tramincervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer,
Gewürtztraminer
38.Zöld szagosZöld muskotály, Decsi szagos
39.Zöld szilvániGrüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni
40.Zöld veltelíniGrüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni

2.2. Vörösborszőlő-fajták

AB
1.Vörösborszőlő-fajták
2.Cabernet francCarbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran
3.CotMalbec
4.Hamburgi
muskotály
Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg,
Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij
5.KadarkaFekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska,
Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale
6.KékfrankosBlaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia,
Frankovka, Frankovka modra, Moravka
7.KékoportóPortugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré,
Modry Portugal, Portugais bleu
8.Pinot noirKék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder,
Pinocsernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre,
Savagnin noir, Spätburgunder
9.SyrahShiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac
10.SzentlőrincSaint Laurent
11.VirághegyiVirághegyi kadar, Jakab kadar
12.ZweigeltRotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe

* Megjegyzés: Az osztályba sorolt szőlőfajták elnevezéseinek és szinonim elnevezéseinek jelölése a vonatkozó jogszabályok alapján lehetséges.

2. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez

Szőlőfajta kísérletek összehasonlító fajtáinak jegyzéke

A.B.C.
1.Szőlő fajtacsoportVálaszték szerkezeteÖsszehasonlító fajta
2.Fehérborszőlő2.1. vinifera fajtákArany sárfehér, Budai, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó,
Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Kövidinka,
Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling,
Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini,
Zenit, Zöld veltelíni
2.2. rezisztens fajtákBianca, Csillám, Kunleány, Zalagyöngye
3.Vörösborszőlő3.1. vinifera fajtákBíborkadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka,
Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Turán, Zweigelt
3.2. rezisztens fajtákDuna gyöngye, Medina

3. melléklet az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelethez

Borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásához szükséges termesztési alkalmasságának vizsgálati módszere

A kísérlet célja, hogy termesztés-alkalmassági vizsgálatokkal megteremtse a szőlőfajták osztályba sorolásának objektív lehetőségét. A kísérletek a céloknak akkor felelnek meg, ha biztosítják az eredmények összehasonlíthatóságát és a kísérleti célra megfelelő mennyiségű termés betakarítását.

I. Kísérleti ültetvények létesítése

1. Általános feltételek:[7]

A létesítendő fajtakísérleti ültetvénynek fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,2 hektárosnak kell lennie, vagy legalább 700 tőkét kell tartalmaznia.

2. Telepítési rendszer:

Az alkalmazott tőkeformát a vizsgálatba vont, illetve az összehasonlító fajta igényeinek megfelelően kell megválasztani. Hektáronkénti tőkeszám 3500-6200 tő/ha.

2.1. Alkalmazható művelésmódok:

a) fejművelés;

b) középmagas kordon (törzsmagasság 60-120 cm);

c) Guyot-művelés;

d) ernyőművelés;

e) Moser kordon (törzsmagasság 120-140 cm);

f) Sylvoz-kordon (törzsmagasság 130-150 cm);

g) egyesfüggöny-művelés (törzsmagasság 160-180cm)

3. Összehasonlító fajta:

A vizsgálatokba vont fajta termesztés-alkalmassági vizsgálatához a kísérleti ültetvény 20%-át kitevő, de legalább 0,1 ha nagyságrendben összehasonlító fajtát is telepíteni kell, a vizsgálatba vont fajtával azonos feltételek mellett úgy, hogy a kísérleti fajtának az összehasonlító fajtával egyik oldalon érintkeznie kell.

Több kísérleti fajta egyidejű telepítése esetén a kísérleti és összehasonlító fajtákról elrendezési vázrajzot kell készíteni.

4. Szaporítóanyag biztosítása:

Telepítésre igazolt származású, ellenőrzött, lehetőleg tesztelten vírusmentes szaporítóanyag használható fel.

5. Telepítés-előkészítés, telepítés:

Amennyiben a területen az ültetvény létesítését megelőzően meliorációs beavatkozásra van szükség, azt a vonatkozó előírásoknak megfelelően elkészített meliorációs terv alapján kell elvégezni.

A telepítés előtti alaptrágyázásnál a talajvédelmi terv javaslatai alapján kell eljárni. A leendő kísérleti ültetvény növényállományának kiegyenlítettnek kell lennie.

6. Telepítések ápolása termőkorig, támrendszerépítés:

A művelésmódra jellemző termőalapoknak a telepítést követő 4. év végére teljes mértékben kialakíthatóaknak kell lenniük. A támrendszer építést úgy kell ütemezni, hogy a szőlőnövények nevelését, a termőfelület kialakítását mielőbb lehetővé tegyék.

A kiválasztott művelési rendszernek megfelelő támrendszert úgy kell megépíteni, hogy a funkcióját az ültetvény teljes élettartama alatt lássa el.

A fiatal ültetvény éves ápolásánál fokozott gondossággal kell eljárni. Az évente esetlegesen felmerülő tőkehiányokat fajtaazonos szaporítóanyaggal pótolni kell. A sorközök gyommentességét a teljes vegetációs idő alatt mechanikai műveléssel (kultivátorozás) biztosítani kell. A mély termőréteg kialakítása és a csapadék jobb megtartása érdekében ősszel egy mélyebb művelést is végezni kell.

A soraljak gyommentesen tartása az integrált szőlőtermesztés elveinek megfelelően kell végezni.

A növényvédelmet az integrált növényvédelmi technológia elveinek megfelelően kell elvégezni már a nem termő korban is.

A fiatalkorú ültetvényeken a metszést és a zöldmunkákat a kiválasztott művelésmódnak megfelelően, megkülönböztetett gondossággal kell elvégezni úgy, hogy azok 4 éves korukra termőképesek legyenek és a fajtaértékelés kezdetét vehesse.

II. A kísérleti ültetvények termőkorú ápolása

A tőkénkénti rügyterhelést a vizsgálatba vont fajta sajátosságainak megfelelően, a tenyészterület figyelembevételével kell megállapítani. Ugyanazt a rügyterhelést kell alkalmazni az összehasonlító fajta esetében is. Az összehasonlíthatóság miatt egyazon vizsgálatba vont fajta minden kísérletében azonos vagy közel azonos terhelést kell alkalmazni. A kísérleti parcellák szüretét minden esetben kézzel kell elvégezni. A szüret időpontját a kísérlet jellege határozza meg.

III. A fajtakísérlet keretében vizsgált paraméterek

1. Fenológiai megfigyelések:

a) a fakadás kezdete;

b) a virágzás kezdete;

c) a virágzás vége;

d) a kötődés mértéke (szöveges feljegyzés a fürttisztulás után);

e) a zsendülés kezdete.

2. Szüreti adatok:

a) a szüret időpontja;

b) a fürttermés mennyisége (kg/m2);

c) a must cukortartalma (magyar mustfokban és g/l-ben megadva, szabvány szerinti módszerrel meghatározva);

d) a must titrálható savtartalma (g/l);

e) rothadási százalék (becsült érték).

3. Egyéb adatfelvételezések:

a) Viszonylagos fagytűrés (fagykáros években ismétlésenként 10 db vessző rügyeinek átvágásával megállapított, a főrügyekre megállapított %-os érték);

b) a tőkék egészségi állapotára, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni érzékenységre vonatkozó szöveges feljegyzések.

A szüreti paramétereket vizsgálatba vont, illetve összehasonlító fajtánként külön-külön, kísérleti szüret keretében határozzuk meg. Mezovinifikációs borkészítésre fajtánként 500 kg szőlőt kell külön-külön szüretelni és feldolgozni.

IV. Borkészítési eljárás meghatározása

A borkészítési eljárást az első szüretet megelőzően kell rögzíteni, és lehetőség szerint, a kísérlet teljes időtartama alatt azonosan kell végezni.

A borok második fejtése után kell a szükséges analitikai vizsgálatok:

a) alkoholtartalom,

b) összes extrakt,

c) cukor,

d) cukormentes extrakt,

e) titrálható sav,

f) illósav,

g) szabad- és összes SO2,

h) összes polifenoltartalom,

i) pH-érték,

j) borkősav,

k) almasav,

l) tejsav;

vörösboroknál továbbá

m) színintenzitás (E420 nm + E520 nm),

n) színárnyalat (E420 nm/E520 nm),

o) antocianin tartalom,

p) diglükozid tartalom.

Érzékszervi bírálat: a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szerinti 100 pontos rendszer szabályai alapján.

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelet 1. §-a. Hatályos 2017.12.01.

[2] Hatályon kívül helyezve a 2010. évi CXXX. törvény 12. § -a alapján.

[3] Hatályon kívül helyezve a 2010. évi CXXX. törvény 12. § -a alapján.

[4] Megállapította az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelet 2. §-a (lásd 1. melléklet). Hatályos 2017.12.01.

[5] Megállapította a 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet 5. §-a (lásd 1. melléklet 1. pont). Hatályos 2020.01.04.

[6] Megállapította a 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet 5. §-a (lásd 1. melléklet 2. pont). Hatályos 2020.01.04.

[7] Megállapította az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelet 3. §-a (lásd 2. melléklet). Hatályos 2017.12.01.

Tartalomjegyzék