Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

34/2018. (XII. 3.) AM rendelet

az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya az élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;

b) az élelmiszer és a vendéglátó-ipari termék szállítására, valamint a szállítást végző élelmiszer-vállalkozásra;

c) az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő élelmiszer csomagolására és az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározására, valamint az ezeket folytató élelmiszer-vállalkozásra;

d)[1] a kistermelőre, amennyiben az általa előállított élelmiszer mennyisége nem haladja meg a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet [a továbbiakban: 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet] 3. mellékletében meghatározott I. kategória szerinti mennyiséget.

e) azon tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásokra, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet Mellékletének 3. Kiskereskedelem (vendéglátás) pontjában kerültek szabályozásra.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában

1. dúsított élelmiszer: a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, vitamint, ásványi anyagot, illetve táplálkozási vagy fiziológiai hatással rendelkező egyéb anyagot tartalmazó élelmiszer;

2. élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi, személyi és élelmiszerhigiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszerbiztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;

3. intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll,

b) élelmiszer-előállítást végez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és

c) folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;

4. kisvállalkozás: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv tv.) 3. § (2) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

5. középvállalkozás: a Kkv tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

6. mikrovállalkozás: a Kkv tv. 3. § (3) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

7. szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egy személyben felelős élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, és

b) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;

8. szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása.

(2) Az (1) bekezdés 4-6. pontjában meghatározott vállalkozások szakképesítési feltételeinek meghatározása tekintetében nem kell alkalmazni a Kkv tv. 3. § (4) bekezdését.

3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 8. § (1) bekezdése alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítéssel a szakmai felelős személynek kell rendelkeznie.

(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki

a) a mikrovállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten

aa) legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy rész-szakképesítéssel vagy

ab) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

b) a kisvállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten

ba) legalább a 2. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

bb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

c) a mikro- és kisvállalkozás méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenység esetén az 1. és a 2. mellékletben meghatározott gyógynövényalkalmazási szakember szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

d) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében

da) legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

db) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

e) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében

ea) legalább a 4. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

eb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

f) a középvállalkozás és a középvállalkozásoknál nagyobb méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás esetében

fa) legalább a 3., 4. vagy az 5. mellékletben meghatározott szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

fb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

g) a vállalkozás méretétől függetlenül

ga) az étrend-kiegészítő gyártás,

gb) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása,

gc) az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása vagy

gd) a dúsított élelmiszerek gyártása

esetében legalább az 5. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(3) Ha a mikro- és kisvállalkozás méretű vállalkozás, az 1. és 2. mellékletben nem szereplő TEÁOR 10.89 besorolási számú, egyéb élelmiszer gyártása tevékenységet végez, a szakmai felelős személy az lehet, aki rendelkezik

a) az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OKJ rendelet) 1. mellékletében meghatározott 34-es szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel vagy

b) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal.

(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás

a) több élelmiszer-előállítási tevékenységet folytat vagy

b) több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik,

akkor az élelmiszer-vállalkozás az azonos szakágazati tevékenységekhez alkalmazhat egy szakmai felelős személyt.

(5) Az élelmiszer-vállalkozás méret alapján történő besorolása esetén - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásakor - a vállalkozásnál az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.

4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki

a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben - a gyógytea-feldolgozás tevékenység esetét kivéve - megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal és legalább alapfokú iskolai végzettséggel,

b) a kisvállalkozás, a középvállalkozás és a középvállalkozásnál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás - kivéve a gyógytea-feldolgozás tevékenység - esetében

ba) legalább a 2. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

bb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal,

c) a vállalkozás méretétől függetlenül az étrend-kiegészítő gyártást, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártását, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártását, a dúsított élelmiszerek gyártását, a gyógytea-feldolgozást folytató élelmiszer-vállalkozás esetében legalább az OKJ rendelet 1. mellékletében meghatározott,

ca) az 54-es és 55-ös szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel,

cb) az 55-ös szintű, az 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 05 sorszámmal jelölt gyógyszeripari szaktechnikus szakképesítéssel,

cc) az 54-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 03 sorszámmal jelölt vegyész technikus szakképesítéssel vagy

cd) a 34-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 01 sorszámmal jelölt gyógyszerkészítmény-gyártó szakképesítéssel

és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a 3. és 4. § által előírt feltételeknek egyaránt megfelel.

5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek és az intézkedésre feljogosított felelős személynek munkaszerződésben meghatározott munkakörrel és a munkakörbe tartozó feladatok leírásával, vagy más hitelt érdemlő módon, okirattal kell igazolnia.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő hatodik hónap első napján lép hatályba.

7. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett, azonos feltételekkel bíró szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú szakképzettséget vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséget vagy honosított bizonyítványt az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítéssel, szakirányú felsőfokú alapképzésben és mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel egyenértékűnek kell tekinteni, ha az adott rész- és szakképesítés, illetve szakképzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-5. mellékletben foglalt feltételeknek.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést

a) a kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,

b) a mesterképzés tekintetében a Nemzeti Agárgazdasági Kamara,

c) a cukrászmester esetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,

d) a megszerzett szakirányú felsőfokú szakképzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,

e) a külföldön megszerzett szakképesítések vagy képzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény

adja ki.

8. § Ez a rendelet a szakmai képesítések elismeréséről szóló, 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

9. §[2]

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség vagy rész-szakképesítés

ABCD
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképesítés / Szakirányú
továbbképzésben megszerzett
szakképzettség
Rész-szakképesítés
2.Hús- és baromfiipari
termékgyártás
10.11, 10.12, 10.13, 10.20húsipari termékgyártó,
speciális állatfeldolgozó
húskészítménygyártó,
baromfifeldolgozó
3.Halfeldolgozáshalfeldolgozó
4.Zöldségfeldolgozás10.31, 10.32, 10.39tartósítóipari szakmunkászöldségfeldolgozó,
zöldség- és
gyümölcsfeldolgozó,
konzervgyártó,
savanyító
5.Gyümölcsfeldolgozásgyümölcsfeldolgozó,
zöldség- és
gyümölcsfeldolgozó,
konzervgyártó
6.Tartósítóipari termékgyártás10.85tartósítóipari szakmunkás-
7.Hőelvonással tartósított
termékgyártás
hűtőipari munkás
8.Fűszer, ételízesítő gyártás10.84zöldség- és gyümölcs-
feldolgozó,
növényolaj gyártó
9.Növényi olaj gyártása10.41, 10.42
10.Friss- és tartós tejipari-termékek
gyártása
10.51, 10.52tejipari szakmunkástejtermékgyártó,
friss és tartós tejtermék
gyártója
11.Sajt és sajtkészítmények gyártásasajtkészítő
12.Friss pékáru és tartósított lisztes
áru gyártása
10.71, 10.72cukrász,
édesipari termékgyártó,
pék,
pék-cukrász
-
13.Mézeskalács-készítés10.72mézeskalács-készítő
14.Száraztésztafélék gyártása10.73száraztésztagyártó
15.Keksz- és ostyagyártás10.72keksz- és ostyagyártó
16.Édesipari termék gyártása10.82cukrász,
édesipari termékgyártó
csokoládétermék-gyártó
17.Cukorkagyártáscukorkagyártó
18.Tea-, kávéfeldolgozás10.8301kávé- és pótkávégyártó
19.Gyógytea-feldolgozás10.8302, 10.8303gyógynövényalkalmazási
szakember
-
20.Ecetgyártás10.84erjedés- és üdítőital-ipari
termékgyártó
ecetgyártó
21.Élesztőgyártás10.89élesztő gyártó
22.Keményítőgyártás10.62keményítő gyártó
23.Sörgyártás11.05, 11.06sörgyártó
24.Pálinka és szeszesital-gyártás11.01szesz- és szeszesital-gyártó,
gyümölcspálinka-gyártó
25.Szikvízgyártás11.07szikvízgyártó,
üdítőital-ipari termék-
gyártó,
üdítőital- és ásványvíz-
gyártó
26.Üdítőital-, ásványvízgyártás
27.Borászati termékgyártás11.02, 11.03, 11.04szőlész-borászborász,
vincellér
28.Pincészet
29.Malomipari termékgyártás10.61molnár-

2. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

ABC
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben
megszerzett szakképzettség
2.Hús- és baromfiipari termékgyártás10.11, 10.12, 10.13,
10.20
hús- és baromfiipari szaktechnikus
3.Halfeldolgozás
4.Zöldségfeldolgozás10.31, 10.32, 10.39tartósítóipari szakmunkás
5.Gyümölcsfeldolgozás
6.Tartósítóipari termékgyártás10.85tartósítóipari szaktechnikus
7.Hőelvonással tartósított termékgyártás
8.Fűszer, ételízesítő gyártás10.84tartósítóipari szakmunkás,
tartósítóipari termékgyártó
9.Növényi olaj gyártása10.41, 10.42
[3]
10.Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása10.51, 10.52tejipari szaktechnikus,
tej- és tejtermékgyártó mester
11.Sajt és sajtkészítmények gyártása
12.Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása10.71, 10.72sütő- és cukrászipari szaktechnikus,
pék- vagy cukrászmester
13.Mézeskalács-készítés10.72cukrász,
cukrászmester,
édesipari termékgyártó,
pék-cukrász
14.Keksz- és ostyagyártás
15.Száraztésztafélék gyártása10.73
16.Cukorkagyártás10.82
17.Édesipari termék-gyártás10.82cukrász,
cukrászmester,
édesipari termékgyártó,
csokoládé-, kávé-, teakészítő mester
szaktanácsadó
18.Tea-, kávéfeldolgozás10.8301
19.Cukoripari termékgyártás10.81cukor- és édesipari szaktechnikus,
cukoripari mester
20.Gyógytea-feldolgozás
Gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás
10.8302, 10.8303gyógynövényalkalmazási szakember,
gyógy- és fűszernövény-termesztő és
-feldolgozó szakember,
gyógynövényismereti szakreferens,
gyógynövénytermesztő szakember
21.Ecetgyártás10.84erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
22.Élesztőgyártás10.89
23.Keményítőgyártás10.62
24.Sörgyártás11.05, 11.06erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó,
sörfőző mester szaktanácsadó
25.Pálinka és szeszesital-gyártás11.01erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, pálinkamester szaktanácsadó vagy az 1. mellékletben foglalt táblázat D:24 mezője szerinti rész-szakképesítés
26.Szikvízgyártás11.07erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
27.Üdítőital-, ásványvízgyártás
28.Borászati termékgyártás11.02, 11.03, 11.04szőlész-borász
29.Pincészet
30.Malomipari termékgyártás10.61molnár

3. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt, felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

A
1.Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
2.biológus
3.biomérnök
4.csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök*
5.élelmiszermérnök
6.felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens**
7.gyógynövényalkalmazási szakmérnök***
8.gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök***
9.gyógynövénytermesztő szakmérnök***
10.kertészmérnök
11.pálinkamester szakmérnök****
12.sörfőző mester szakmérnök*****
13.szőlész-borász mérnök**
14.vegyész
15.vegyészmérnök

Megjegyzés: * kizárólag csokoládé-, kávé-, teafeldolgozás tevékenység esetén

** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén

*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén

**** kizárólag pálinka- és szeszesital-gyártás tevékenység esetén

***** kizárólag sörgyártás tevékenység esetén

4. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

A
1.Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
2.gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök***
3.gyógynövényalkalmazási szakmérnök***
4.gyógynövénytermesztő szakmérnök***
5.okleveles agrármérnök
6.okleveles állatorvos doktor*
7.okleveles biológus
8.okleveles biomérnök
9.okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök
10.okleveles élelmiszermérnök
11.okleveles gyógyszerész
12.okleveles gyógyszervegyész-mérnök
13.okleveles kertészmérnök
14.okleveles szőlész-borász mérnök**
15.okleveles vegyész
16.okleveles vegyészmérnök

Megjegyzés: * kizárólag hús- és baromfiipari, tejipari tevékenységek és halfeldolgozás esetén

** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén

*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén

5. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

Az étrend-kiegészítő gyártás, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása, illetve a dúsított élelmiszerek, a gyógytea-feldolgozás gyártási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten megszerzett szakképzettség

ABC
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképzettség
2.Étrend-kiegészítő gyártás10.8601, 10.8902középiskolai biológia-kémia tanár,
okleveles agrármérnök,
okleveles biológus,
okleveles biomérnök,
okleveles egészségügyi mérnök,
okleveles élelmiszermérnök,
okleveles gyógyszerész,
okleveles gyógyszervegyész-mérnök,
okleveles kertészmérnök,
okleveles orvosdoktor,
okleveles táplálkozástudományi
szakember,
okleveles vegyész,
okleveles vegyészmérnök
3.Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő
tápszerek, feldolgozott gabonaalapú
élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati
célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás
céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő
élelmiszerek gyártása
10.8601, 10.8902
4.Élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártás10.8902
5.Dúsított élelmiszerek gyártásaadott élelmiszer-
feldolgozási
tevékenység
6.Gyógytea-feldolgozás10.8302, 10.8303

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet 52. §-a. Hatályos 2023.11.23.

[2] Hatályon kívül helyezve a 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján.

[3] Hatálybalépése előtt módosította a 25/2019. (V. 31.) AM rendelet 1. §-a.

Tartalomjegyzék