Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

34/2018. (XII. 3.) AM rendelet

az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya az élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;

b) az élelmiszer és a vendéglátó-ipari termék szállítására, valamint a szállítást végző élelmiszer-vállalkozásra;

c) az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő élelmiszer csomagolására és az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározására, valamint az ezeket folytató élelmiszer-vállalkozásra;

d)[1] a kistermelőre, amennyiben az általa előállított élelmiszer mennyisége nem haladja meg a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet [a továbbiakban: 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet] 3. mellékletében meghatározott I. kategória szerinti mennyiséget.

e) azon tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásokra, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet Mellékletének 3. Kiskereskedelem (vendéglátás) pontjában kerültek szabályozásra.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában

1. dúsított élelmiszer: a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, vitamint, ásványi anyagot, illetve táplálkozási vagy fiziológiai hatással rendelkező egyéb anyagot tartalmazó élelmiszer;

2. élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi, személyi és élelmiszerhigiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszerbiztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;

3. intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll,

b) élelmiszer-előállítást végez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és

c) folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;

4. kisvállalkozás: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv tv.) 3. § (2) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

5. középvállalkozás: a Kkv tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

6. mikrovállalkozás: a Kkv tv. 3. § (3) bekezdésében meghatározott vállalkozás;

7. szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egy személyben felelős élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, és

b) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;

8. szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása.

(2) Az (1) bekezdés 4-6. pontjában meghatározott vállalkozások szakképesítési feltételeinek meghatározása tekintetében nem kell alkalmazni a Kkv tv. 3. § (4) bekezdését.

3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 8. § (1) bekezdése alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítéssel a szakmai felelős személynek kell rendelkeznie.

(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki

a) a mikrovállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten

aa) legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy rész-szakképesítéssel vagy

ab) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

b) a kisvállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten

ba) legalább a 2. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

bb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

c) a mikro- és kisvállalkozás méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenység esetén az 1. és a 2. mellékletben meghatározott gyógynövényalkalmazási szakember szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

d) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében

da) legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

db) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

e) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében

ea) legalább a 4. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

eb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

f) a középvállalkozás és a középvállalkozásoknál nagyobb méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás esetében

fa) legalább a 3., 4. vagy az 5. mellékletben meghatározott szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

fb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

g) a vállalkozás méretétől függetlenül

ga) az étrend-kiegészítő gyártás,

gb) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása,

gc) az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása vagy

gd) a dúsított élelmiszerek gyártása

esetében legalább az 5. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(3) Ha a mikro- és kisvállalkozás méretű vállalkozás, az 1. és 2. mellékletben nem szereplő TEÁOR 10.89 besorolási számú, egyéb élelmiszer gyártása tevékenységet végez, a szakmai felelős személy az lehet, aki rendelkezik

a) az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OKJ rendelet) 1. mellékletében meghatározott 34-es szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel vagy

b) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal.

(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás

a) több élelmiszer-előállítási tevékenységet folytat vagy

b) több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik,

akkor az élelmiszer-vállalkozás az azonos szakágazati tevékenységekhez alkalmazhat egy szakmai felelős személyt.

(5) Az élelmiszer-vállalkozás méret alapján történő besorolása esetén - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásakor - a vállalkozásnál az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.

4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki

a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben - a gyógytea-feldolgozás tevékenység esetét kivéve - megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal és legalább alapfokú iskolai végzettséggel,

b) a kisvállalkozás, a középvállalkozás és a középvállalkozásnál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás - kivéve a gyógytea-feldolgozás tevékenység - esetében

ba) legalább a 2. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és

bb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal,

c) a vállalkozás méretétől függetlenül az étrend-kiegészítő gyártást, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártását, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártását, a dúsított élelmiszerek gyártását, a gyógytea-feldolgozást folytató élelmiszer-vállalkozás esetében legalább az OKJ rendelet 1. mellékletében meghatározott,

ca) az 54-es és 55-ös szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel,

cb) az 55-ös szintű, az 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 05 sorszámmal jelölt gyógyszeripari szaktechnikus szakképesítéssel,

cc) az 54-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 03 sorszámmal jelölt vegyész technikus szakképesítéssel vagy

cd) a 34-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 01 sorszámmal jelölt gyógyszerkészítmény-gyártó szakképesítéssel

és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a 3. és 4. § által előírt feltételeknek egyaránt megfelel.

5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek és az intézkedésre feljogosított felelős személynek munkaszerződésben meghatározott munkakörrel és a munkakörbe tartozó feladatok leírásával, vagy más hitelt érdemlő módon, okirattal kell igazolnia.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő hatodik hónap első napján lép hatályba.

7. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett, azonos feltételekkel bíró szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú szakképzettséget vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséget vagy honosított bizonyítványt az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítéssel, szakirányú felsőfokú alapképzésben és mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel egyenértékűnek kell tekinteni, ha az adott rész- és szakképesítés, illetve szakképzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-5. mellékletben foglalt feltételeknek.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést

a) a kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,

b) a mesterképzés tekintetében a Nemzeti Agárgazdasági Kamara,

c) a cukrászmester esetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,

d) a megszerzett szakirányú felsőfokú szakképzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,

e) a külföldön megszerzett szakképesítések vagy képzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény

adja ki.

8. § Ez a rendelet a szakmai képesítések elismeréséről szóló, 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

9. §[2]

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség vagy rész-szakképesítés

ABCD
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképesítés / Szakirányú
továbbképzésben megszerzett
szakképzettség
Rész-szakképesítés
2.Hús- és baromfiipari
termékgyártás
10.11, 10.12, 10.13, 10.20húsipari termékgyártó,
speciális állatfeldolgozó
húskészítménygyártó,
baromfifeldolgozó
3.Halfeldolgozáshalfeldolgozó
4.Zöldségfeldolgozás10.31, 10.32, 10.39tartósítóipari szakmunkászöldségfeldolgozó,
zöldség- és
gyümölcsfeldolgozó,
konzervgyártó,
savanyító
5.Gyümölcsfeldolgozásgyümölcsfeldolgozó,
zöldség- és
gyümölcsfeldolgozó,
konzervgyártó
6.Tartósítóipari termékgyártás10.85tartósítóipari szakmunkás-
7.Hőelvonással tartósított
termékgyártás
hűtőipari munkás
8.Fűszer, ételízesítő gyártás10.84zöldség- és gyümölcs-
feldolgozó,
növényolaj gyártó
9.Növényi olaj gyártása10.41, 10.42
10.Friss- és tartós tejipari-termékek
gyártása
10.51, 10.52tejipari szakmunkástejtermékgyártó,
friss és tartós tejtermék
gyártója
11.Sajt és sajtkészítmények gyártásasajtkészítő
12.Friss pékáru és tartósított lisztes
áru gyártása
10.71, 10.72cukrász,
édesipari termékgyártó,
pék,
pék-cukrász
-
13.Mézeskalács-készítés10.72mézeskalács-készítő
14.Száraztésztafélék gyártása10.73száraztésztagyártó
15.Keksz- és ostyagyártás10.72keksz- és ostyagyártó
16.Édesipari termék gyártása10.82cukrász,
édesipari termékgyártó
csokoládétermék-gyártó
17.Cukorkagyártáscukorkagyártó
18.Tea-, kávéfeldolgozás10.8301kávé- és pótkávégyártó
19.Gyógytea-feldolgozás10.8302, 10.8303gyógynövényalkalmazási
szakember
-
20.Ecetgyártás10.84erjedés- és üdítőital-ipari
termékgyártó
ecetgyártó
21.Élesztőgyártás10.89élesztő gyártó
22.Keményítőgyártás10.62keményítő gyártó
23.Sörgyártás11.05, 11.06sörgyártó
24.Pálinka és szeszesital-gyártás11.01szesz- és szeszesital-gyártó,
gyümölcspálinka-gyártó
25.Szikvízgyártás11.07szikvízgyártó,
üdítőital-ipari termék-
gyártó,
üdítőital- és ásványvíz-
gyártó
26.Üdítőital-, ásványvízgyártás
27.Borászati termékgyártás11.02, 11.03, 11.04szőlész-borászborász,
vincellér
28.Pincészet
29.Malomipari termékgyártás10.61molnár-

2. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

ABC
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben
megszerzett szakképzettség
2.Hús- és baromfiipari termékgyártás10.11, 10.12, 10.13,
10.20
hús- és baromfiipari szaktechnikus
3.Halfeldolgozás
4.Zöldségfeldolgozás10.31, 10.32, 10.39tartósítóipari szakmunkás
5.Gyümölcsfeldolgozás
6.Tartósítóipari termékgyártás10.85tartósítóipari szaktechnikus
7.Hőelvonással tartósított termékgyártás
8.Fűszer, ételízesítő gyártás10.84tartósítóipari szakmunkás,
tartósítóipari termékgyártó
9.Növényi olaj gyártása10.41, 10.42
[3]
10.Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása10.51, 10.52tejipari szaktechnikus,
tej- és tejtermékgyártó mester
11.Sajt és sajtkészítmények gyártása
12.Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása10.71, 10.72sütő- és cukrászipari szaktechnikus,
pék- vagy cukrászmester
13.Mézeskalács-készítés10.72cukrász,
cukrászmester,
édesipari termékgyártó,
pék-cukrász
14.Keksz- és ostyagyártás
15.Száraztésztafélék gyártása10.73
16.Cukorkagyártás10.82
17.Édesipari termék-gyártás10.82cukrász,
cukrászmester,
édesipari termékgyártó,
csokoládé-, kávé-, teakészítő mester
szaktanácsadó
18.Tea-, kávéfeldolgozás10.8301
19.Cukoripari termékgyártás10.81cukor- és édesipari szaktechnikus,
cukoripari mester
20.Gyógytea-feldolgozás
Gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás
10.8302, 10.8303gyógynövényalkalmazási szakember,
gyógy- és fűszernövény-termesztő és
-feldolgozó szakember,
gyógynövényismereti szakreferens,
gyógynövénytermesztő szakember
21.Ecetgyártás10.84erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
22.Élesztőgyártás10.89
23.Keményítőgyártás10.62
24.Sörgyártás11.05, 11.06erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó,
sörfőző mester szaktanácsadó
25.Pálinka és szeszesital-gyártás11.01erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, pálinkamester szaktanácsadó vagy az 1. mellékletben foglalt táblázat D:24 mezője szerinti rész-szakképesítés
26.Szikvízgyártás11.07erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
27.Üdítőital-, ásványvízgyártás
28.Borászati termékgyártás11.02, 11.03, 11.04szőlész-borász
29.Pincészet
30.Malomipari termékgyártás10.61molnár

3. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt, felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

A
1.Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
2.biológus
3.biomérnök
4.csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök*
5.élelmiszermérnök
6.felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens**
7.gyógynövényalkalmazási szakmérnök***
8.gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök***
9.gyógynövénytermesztő szakmérnök***
10.kertészmérnök
11.pálinkamester szakmérnök****
12.sörfőző mester szakmérnök*****
13.szőlész-borász mérnök**
14.vegyész
15.vegyészmérnök

Megjegyzés: * kizárólag csokoládé-, kávé-, teafeldolgozás tevékenység esetén

** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén

*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén

**** kizárólag pálinka- és szeszesital-gyártás tevékenység esetén

***** kizárólag sörgyártás tevékenység esetén

4. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség

A
1.Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
2.gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök***
3.gyógynövényalkalmazási szakmérnök***
4.gyógynövénytermesztő szakmérnök***
5.okleveles agrármérnök
6.okleveles állatorvos doktor*
7.okleveles biológus
8.okleveles biomérnök
9.okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök
10.okleveles élelmiszermérnök
11.okleveles gyógyszerész
12.okleveles gyógyszervegyész-mérnök
13.okleveles kertészmérnök
14.okleveles szőlész-borász mérnök**
15.okleveles vegyész
16.okleveles vegyészmérnök

Megjegyzés: * kizárólag hús- és baromfiipari, tejipari tevékenységek és halfeldolgozás esetén

** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén

*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén

5. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez

Az étrend-kiegészítő gyártás, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása, illetve a dúsított élelmiszerek, a gyógytea-feldolgozás gyártási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten megszerzett szakképzettség

ABC
1.Tevékenység szerinti besorolásTEÁOR '08Szakképzettség
2.Étrend-kiegészítő gyártás10.8601, 10.8902középiskolai biológia-kémia tanár,
okleveles agrármérnök,
okleveles biológus,
okleveles biomérnök,
okleveles egészségügyi mérnök,
okleveles élelmiszermérnök,
okleveles gyógyszerész,
okleveles gyógyszervegyész-mérnök,
okleveles kertészmérnök,
okleveles orvosdoktor,
okleveles táplálkozástudományi
szakember,
okleveles vegyész,
okleveles vegyészmérnök
3.Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő
tápszerek, feldolgozott gabonaalapú
élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati
célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás
céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő
élelmiszerek gyártása
10.8601, 10.8902
4.Élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártás10.8902
5.Dúsított élelmiszerek gyártásaadott élelmiszer-
feldolgozási
tevékenység
6.Gyógytea-feldolgozás10.8302, 10.8303

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet 52. §-a. Hatályos 2023.11.23.

[2] Hatályon kívül helyezve a 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján.

[3] Hatálybalépése előtt módosította a 25/2019. (V. 31.) AM rendelet 1. §-a.

Tartalomjegyzék