34/2018. (XII. 3.) AM rendelet
az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendelet hatálya az élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.
(2) E rendelet hatálya nem terjed ki
a) a feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;
b) az élelmiszer és a vendéglátó-ipari termék szállítására, valamint a szállítást végző élelmiszer-vállalkozásra;
c) az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő élelmiszer csomagolására és az alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározására, valamint az ezeket folytató élelmiszer-vállalkozásra;
d)[1] a kistermelőre, amennyiben az általa előállított élelmiszer mennyisége nem haladja meg a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet [a továbbiakban: 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet] 3. mellékletében meghatározott I. kategória szerinti mennyiséget.
e) azon tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásokra, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet Mellékletének 3. Kiskereskedelem (vendéglátás) pontjában kerültek szabályozásra.
2. § (1) E rendelet alkalmazásában
1. dúsított élelmiszer: a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, vitamint, ásványi anyagot, illetve táplálkozási vagy fiziológiai hatással rendelkező egyéb anyagot tartalmazó élelmiszer;
2. élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi, személyi és élelmiszerhigiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszerbiztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;
3. intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll,
b) élelmiszer-előállítást végez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és
c) folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;
4. kisvállalkozás: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv tv.) 3. § (2) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
5. középvállalkozás: a Kkv tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
6. mikrovállalkozás: a Kkv tv. 3. § (3) bekezdésében meghatározott vállalkozás;
7. szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egy személyben felelős élelmiszerbiztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
a) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy más, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, és
b) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;
8. szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása.
(2) Az (1) bekezdés 4-6. pontjában meghatározott vállalkozások szakképesítési feltételeinek meghatározása tekintetében nem kell alkalmazni a Kkv tv. 3. § (4) bekezdését.
3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 8. § (1) bekezdése alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítéssel a szakmai felelős személynek kell rendelkeznie.
(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki
a) a mikrovállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten
aa) legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy rész-szakképesítéssel vagy
ab) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
b) a kisvállalkozás méretű - borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó - élelmiszer-vállalkozás esetében, az adott szakmai tevékenységhez kötötten
ba) legalább a 2. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
bb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
c) a mikro- és kisvállalkozás méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenység esetén az 1. és a 2. mellékletben meghatározott gyógynövényalkalmazási szakember szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
d) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében
da) legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
db) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
e) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében
ea) legalább a 4. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
eb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
f) a középvállalkozás és a középvállalkozásoknál nagyobb méretű, a TEÁOR 10.8302, 10.8303 besorolási számú gyógytea-feldolgozás tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás esetében
fa) legalább a 3., 4. vagy az 5. mellékletben meghatározott szakképzettséggel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
fb) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
g) a vállalkozás méretétől függetlenül
ga) az étrend-kiegészítő gyártás,
gb) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása,
gc) az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása vagy
gd) a dúsított élelmiszerek gyártása
esetében legalább az 5. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal
rendelkezik.
(3) Ha a mikro- és kisvállalkozás méretű vállalkozás, az 1. és 2. mellékletben nem szereplő TEÁOR 10.89 besorolási számú, egyéb élelmiszer gyártása tevékenységet végez, a szakmai felelős személy az lehet, aki rendelkezik
a) az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OKJ rendelet) 1. mellékletében meghatározott 34-es szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel vagy
b) igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal.
(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás
a) több élelmiszer-előállítási tevékenységet folytat vagy
b) több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik,
akkor az élelmiszer-vállalkozás az azonos szakágazati tevékenységekhez alkalmazhat egy szakmai felelős személyt.
(5) Az élelmiszer-vállalkozás méret alapján történő besorolása esetén - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásakor - a vállalkozásnál az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.
4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki
a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben - a gyógytea-feldolgozás tevékenység esetét kivéve - megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal és legalább alapfokú iskolai végzettséggel,
b) a kisvállalkozás, a középvállalkozás és a középvállalkozásnál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás - kivéve a gyógytea-feldolgozás tevékenység - esetében
ba) legalább a 2. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel és
bb) igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal,
c) a vállalkozás méretétől függetlenül az étrend-kiegészítő gyártást, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártását, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártását, a dúsított élelmiszerek gyártását, a gyógytea-feldolgozást folytató élelmiszer-vállalkozás esetében legalább az OKJ rendelet 1. mellékletében meghatározott,
ca) az 54-es és 55-ös szintű, az 541-es számú élelmiszergyártás tanulmányi szakterületen megszerzett középfokú szakképesítéssel,
cb) az 55-ös szintű, az 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 05 sorszámmal jelölt gyógyszeripari szaktechnikus szakképesítéssel,
cc) az 54-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 03 sorszámmal jelölt vegyész technikus szakképesítéssel vagy
cd) a 34-es szintű 524-es számú vegyipar tanulmányi szakterületen 01 sorszámmal jelölt gyógyszerkészítmény-gyártó szakképesítéssel
és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves szakmai tapasztalattal
rendelkezik.
(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a 3. és 4. § által előírt feltételeknek egyaránt megfelel.
5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek és az intézkedésre feljogosított felelős személynek munkaszerződésben meghatározott munkakörrel és a munkakörbe tartozó feladatok leírásával, vagy más hitelt érdemlő módon, okirattal kell igazolnia.
6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő hatodik hónap első napján lép hatályba.
7. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett, azonos feltételekkel bíró szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú szakképzettséget vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséget vagy honosított bizonyítványt az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítéssel, szakirányú felsőfokú alapképzésben és mesterképzésben megszerzett szakképzettséggel, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettséggel egyenértékűnek kell tekinteni, ha az adott rész- és szakképesítés, illetve szakképzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-5. mellékletben foglalt feltételeknek.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést
a) a kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,
b) a mesterképzés tekintetében a Nemzeti Agárgazdasági Kamara,
c) a cukrászmester esetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,
d) a megszerzett szakirányú felsőfokú szakképzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,
e) a külföldön megszerzett szakképesítések vagy képzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény
adja ki.
8. § Ez a rendelet a szakmai képesítések elismeréséről szóló, 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
9. §[2]
Dr. Nagy István s. k.,
agrárminiszter
1. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez
A mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés, szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség vagy rész-szakképesítés
A | B | C | D | |
1. | Tevékenység szerinti besorolás | TEÁOR '08 | Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség | Rész-szakképesítés |
2. | Hús- és baromfiipari termékgyártás | 10.11, 10.12, 10.13, 10.20 | húsipari termékgyártó, speciális állatfeldolgozó | húskészítménygyártó, baromfifeldolgozó |
3. | Halfeldolgozás | halfeldolgozó | ||
4. | Zöldségfeldolgozás | 10.31, 10.32, 10.39 | tartósítóipari szakmunkás | zöldségfeldolgozó, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, konzervgyártó, savanyító |
5. | Gyümölcsfeldolgozás | gyümölcsfeldolgozó, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, konzervgyártó | ||
6. | Tartósítóipari termékgyártás | 10.85 | tartósítóipari szakmunkás | - |
7. | Hőelvonással tartósított termékgyártás | hűtőipari munkás | ||
8. | Fűszer, ételízesítő gyártás | 10.84 | zöldség- és gyümölcs- feldolgozó, növényolaj gyártó | |
9. | Növényi olaj gyártása | 10.41, 10.42 |
10. | Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása | 10.51, 10.52 | tejipari szakmunkás | tejtermékgyártó, friss és tartós tejtermék gyártója |
11. | Sajt és sajtkészítmények gyártása | sajtkészítő | ||
12. | Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása | 10.71, 10.72 | cukrász, édesipari termékgyártó, pék, pék-cukrász | - |
13. | Mézeskalács-készítés | 10.72 | mézeskalács-készítő | |
14. | Száraztésztafélék gyártása | 10.73 | száraztésztagyártó | |
15. | Keksz- és ostyagyártás | 10.72 | keksz- és ostyagyártó | |
16. | Édesipari termék gyártása | 10.82 | cukrász, édesipari termékgyártó | csokoládétermék-gyártó |
17. | Cukorkagyártás | cukorkagyártó | ||
18. | Tea-, kávéfeldolgozás | 10.8301 | kávé- és pótkávégyártó | |
19. | Gyógytea-feldolgozás | 10.8302, 10.8303 | gyógynövényalkalmazási szakember | - |
20. | Ecetgyártás | 10.84 | erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó | ecetgyártó |
21. | Élesztőgyártás | 10.89 | élesztő gyártó | |
22. | Keményítőgyártás | 10.62 | keményítő gyártó | |
23. | Sörgyártás | 11.05, 11.06 | sörgyártó | |
24. | Pálinka és szeszesital-gyártás | 11.01 | szesz- és szeszesital-gyártó, gyümölcspálinka-gyártó | |
25. | Szikvízgyártás | 11.07 | szikvízgyártó, üdítőital-ipari termék- gyártó, üdítőital- és ásványvíz- gyártó | |
26. | Üdítőital-, ásványvízgyártás | |||
27. | Borászati termékgyártás | 11.02, 11.03, 11.04 | szőlész-borász | borász, vincellér |
28. | Pincészet | |||
29. | Malomipari termékgyártás | 10.61 | molnár | - |
2. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez
A kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
A | B | C | |
1. | Tevékenység szerinti besorolás | TEÁOR '08 | Szakképesítés / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. | Hús- és baromfiipari termékgyártás | 10.11, 10.12, 10.13, 10.20 | hús- és baromfiipari szaktechnikus |
3. | Halfeldolgozás | ||
4. | Zöldségfeldolgozás | 10.31, 10.32, 10.39 | tartósítóipari szakmunkás |
5. | Gyümölcsfeldolgozás | ||
6. | Tartósítóipari termékgyártás | 10.85 | tartósítóipari szaktechnikus |
7. | Hőelvonással tartósított termékgyártás | ||
8. | Fűszer, ételízesítő gyártás | 10.84 | tartósítóipari szakmunkás, tartósítóipari termékgyártó |
9. | Növényi olaj gyártása | 10.41, 10.42 |
10. | Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása | 10.51, 10.52 | tejipari szaktechnikus, tej- és tejtermékgyártó mester |
11. | Sajt és sajtkészítmények gyártása | ||
12. | Friss pékáru és tartósított lisztes áru gyártása | 10.71, 10.72 | sütő- és cukrászipari szaktechnikus, pék- vagy cukrászmester |
13. | Mézeskalács-készítés | 10.72 | cukrász, cukrászmester, édesipari termékgyártó, pék-cukrász |
14. | Keksz- és ostyagyártás | ||
15. | Száraztésztafélék gyártása | 10.73 | |
16. | Cukorkagyártás | 10.82 | |
17. | Édesipari termék-gyártás | 10.82 | cukrász, cukrászmester, édesipari termékgyártó, csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szaktanácsadó |
18. | Tea-, kávéfeldolgozás | 10.8301 | |
19. | Cukoripari termékgyártás | 10.81 | cukor- és édesipari szaktechnikus, cukoripari mester |
20. | Gyógytea-feldolgozás Gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás | 10.8302, 10.8303 | gyógynövényalkalmazási szakember, gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakember, gyógynövényismereti szakreferens, gyógynövénytermesztő szakember |
21. | Ecetgyártás | 10.84 | erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó |
22. | Élesztőgyártás | 10.89 | |
23. | Keményítőgyártás | 10.62 | |
24. | Sörgyártás | 11.05, 11.06 | erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, sörfőző mester szaktanácsadó |
25. | Pálinka és szeszesital-gyártás | 11.01 | erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, pálinkamester szaktanácsadó vagy az 1. mellékletben foglalt táblázat D:24 mezője szerinti rész-szakképesítés |
26. | Szikvízgyártás | 11.07 | erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó |
27. | Üdítőital-, ásványvízgyártás | ||
28. | Borászati termékgyártás | 11.02, 11.03, 11.04 | szőlész-borász |
29. | Pincészet | ||
30. | Malomipari termékgyártás | 10.61 | molnár |
3. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez
A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt, felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
A | |
1. | Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. | biológus |
3. | biomérnök |
4. | csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök* |
5. | élelmiszermérnök |
6. | felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens** |
7. | gyógynövényalkalmazási szakmérnök*** |
8. | gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök*** |
9. | gyógynövénytermesztő szakmérnök*** |
10. | kertészmérnök |
11. | pálinkamester szakmérnök**** |
12. | sörfőző mester szakmérnök***** |
13. | szőlész-borász mérnök** |
14. | vegyész |
15. | vegyészmérnök |
Megjegyzés: * kizárólag csokoládé-, kávé-, teafeldolgozás tevékenység esetén
** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén
*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén
**** kizárólag pálinka- és szeszesital-gyártás tevékenység esetén
***** kizárólag sörgyártás tevékenység esetén
4. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez
A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten vagy szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség
A | |
1. | Szakképzettség / Szakirányú továbbképzésben megszerzett szakképzettség |
2. | gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakmérnök*** |
3. | gyógynövényalkalmazási szakmérnök*** |
4. | gyógynövénytermesztő szakmérnök*** |
5. | okleveles agrármérnök |
6. | okleveles állatorvos doktor* |
7. | okleveles biológus |
8. | okleveles biomérnök |
9. | okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök |
10. | okleveles élelmiszermérnök |
11. | okleveles gyógyszerész |
12. | okleveles gyógyszervegyész-mérnök |
13. | okleveles kertészmérnök |
14. | okleveles szőlész-borász mérnök** |
15. | okleveles vegyész |
16. | okleveles vegyészmérnök |
Megjegyzés: * kizárólag hús- és baromfiipari, tejipari tevékenységek és halfeldolgozás esetén
** kizárólag borászati termékgyártás és pincészet tevékenység esetén
*** kizárólag gyógy- és fűszernövény, teafeldolgozás tevékenység esetén
5. melléklet a 34/2018. (XII. 3.) AM rendelethez
Az étrend-kiegészítő gyártás, az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, az élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártása, illetve a dúsított élelmiszerek, a gyógytea-feldolgozás gyártási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőoktatási szakképzésben, felsőfokú végzettségi szinten megszerzett szakképzettség
A | B | C | |
1. | Tevékenység szerinti besorolás | TEÁOR '08 | Szakképzettség |
2. | Étrend-kiegészítő gyártás | 10.8601, 10.8902 | középiskolai biológia-kémia tanár, okleveles agrármérnök, okleveles biológus, okleveles biomérnök, okleveles egészségügyi mérnök, okleveles élelmiszermérnök, okleveles gyógyszerész, okleveles gyógyszervegyész-mérnök, okleveles kertészmérnök, okleveles orvosdoktor, okleveles táplálkozástudományi szakember, okleveles vegyész, okleveles vegyészmérnök |
3. | Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek gyártása | 10.8601, 10.8902 | |
4. | Élelmiszer-adalékanyag, -aroma, -enzim gyártás | 10.8902 | |
5. | Dúsított élelmiszerek gyártása | adott élelmiszer- feldolgozási tevékenység | |
6. | Gyógytea-feldolgozás | 10.8302, 10.8303 |
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet 52. §-a. Hatályos 2023.11.23.
[2] Hatályon kívül helyezve a 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján.
[3] Hatálybalépése előtt módosította a 25/2019. (V. 31.) AM rendelet 1. §-a.