65/2019. (XII. 20.) AM rendelet

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet, valamint a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 64. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben -,

a 2. alcím tekintetében a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet módosítása

1. § A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet [a továbbiakban: 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet] a következő 8/A. §-sal egészül ki:

"8/A. § (1) A 7. § szerinti pincekönyv elektronikus előállítását és kitöltését végző számítógépprogram (a továbbiakban: elektronikus pincekönyv) használatát legkésőbb a használat megkezdését megelőző napig be kell jelenteni az illetékes hegybírónak.

(2) Az illetékes hegybíró az (1) bekezdés szerinti bejelentésről tájékoztatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (a továbbiakban: NÉBIH).

(3) Az elektronikus pincekönyv alkalmazásának feltétele, hogy

a) a program a felhasználókat és azok hozzáférési jogosultságát nyilvántartsa, továbbá a bekövetkező változásokat nyomon kövesse;

b) a felhasználó által végzett munkafolyamat (tevékenység vagy művelet) bármely időszakra vonatkozóan naplózva legyen;

c) a nyilvántartás adatainak módosítását a program naplózza;

d) a program mentett adatainak visszatöltése vagy módosítása bármikor ellenőrizhető és kinyomtatható legyen az alábbi adattartalommal:

da) a visszatöltés vagy a módosítás időpontja,

db) a visszatöltés vagy a módosítás indoka,

dc) a visszatöltést vagy a módosítást végző felhasználó neve, jogosultsága,

dd) a visszatöltött vagy módosított adatok archiválásának időpontja; és

e) a program tegye lehetővé, hogy az a)-d) pontokban szereplő adatok bármikor lekérdezhetőek és menthetők vagy kinyomtathatóak legyenek.

(4) Az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatban bekövetkezett adatvesztésről a borászati üzem engedélyese 72 órán belül tájékoztatja a NÉBIH-et."

2. § A 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Pezsgő, minőségi pezsgő, minőségi illatos pezsgő és habzóbor előállításakor

a) a palackozott és nem palackozott pezsgő esetén az elszámolási időszak nyitókészlete és az elszámolási időszakban bevételezett mennyiség együttes összegének elszámolási időszakonként legfeljebb 1,0%-a;

b) a palackba töltött pezsgő mennyiségének legfeljebb 3%-a;

c) adófelfüggesztéssel történő szállítás esetén a kiszállított nem palackozott pezsgő mennyiségének 0,5%-a, illetve a palackozott pezsgő mennyiségének legfeljebb 0,25%-a;

d) a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő esetén a seprőről történő elválasztás esetén az elválasztást megelőző mennyiség legfeljebb 13%-a;

e) a palackos erjesztésű pezsgő esetén az erjesztő palack ürítése során az ürítést megelőző mennyiség legfeljebb 8%-a számolható el veszteségként."

3. § A 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet 23. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

"(4) E rendeletnek a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet, valamint a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról szóló 65/2019. (XII. 20.) AM rendelettel [a továbbiakban: 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet] megállapított 8/A. §-át azon elektronikus pincekönyv esetében is alkalmazni kell, amelyet 2017. július 1-jét követően a 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet hatálybalépéséig vett használatba a borászati üzem engedélyese. A 8/A. § (1) bekezdése szerinti bejelentést ebben az esetben 2020. február 29-ig kell megtenni az illetékes hegybíró részére.

(5) E rendeletnek a 65/2019. (XII. 20.) AM rendelettel megállapított 16. § (4) bekezdését a 2018-ban megkezdett pezsgő, minőségi pezsgő, minőségi illatos pezsgő és habzóbor előállítása során elszámolt veszteségekre is alkalmazni kell."

4. § A 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet 17. § i) pontjában az "a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)" szövegrész helyébe az "a NÉBIH" szöveg lép.

2. A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosítása

5. § A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet [a továbbiakban: 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet] 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

3. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 65/2019. (XII. 20.) AM rendelethez

1. Az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat helyébe a következő táblázat lép:

"1. Borszőlőfajták osztályba sorolása

ABC
1.Magyarország
2.FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
3.EngedélyezettIdeiglenesen
engedélyezett
MegjegyzésCsemege szőlőFöldrajzi
jelzéssel
ellátott
borpárlat
AszalásraEgyéb
4.Fehérborszőlő-fajták
5.Alettae
6.Aligotéi
7.Arany sárfehére
8.Bacchuse
9.Bánáti rizlingi
10.Biancae
11.Blauer Silvanere
12.Bouvieri
13.Budaie
14.Castellume
15.Chardonnaye
16.Chasselase
17.Chenin blance
18.Cirfandlie
19.Csabagyöngyee
20.Cserszegi fűszerese
21.Csilláme
22.Csomorikae
23.Demjéne
24.Ehrenfelseri
25.Ezerfürtűe
26.Ezerjóe
27.Fehér traminie
28.Furminte
29.Generosae
30.Gesztuse
31.Gohéri
32.Goldburgeri
33.Göcseji zamatose
34.Gyöngyrizlingi
35.Hárslevelűe
36.Irsai Olivére
37.Istere
38.Jardoványi
39.Jázmine
40.Jubileum 75e
41.Jubileumsrebei
42.Juhfarke
43.Heurékai
44.Kabare
45.Karáte
46.Kéknyelűe
47.Kernere
48.Királyleánykae
49.Kocsis Irmai
50.Korai piros veltelínie
51.Koronae
52.Kövérszőlőe
53.Kövidinkae
54.Kunbaráti
55.Kunleánye
56.Lakhegyi mézesi
57.Leánykae
58.Mátrai muskotálye
59.Meloni
60.Mézesi
61.Muscadellei
62.Nektáre
63.Nosztori rizlingi
64.Odysseuse
65.Olasz rizlinge
66.Oraniensteineri
67.Orpheuse
68.Ottonel muskotálye
69.Palatinae
70.Pauluse
71.Pátriae
72.Pelsoe
73.Perlettei
74.Pinot blance
75.Pintese
76.Piros bakatore
77.Piros szlankai
78.Piros traminie
79.Piros veltelínie
80.Pozsonyi fehére
81.Pölöskei muskotálye
82.Rajnai rizlinge
83.Refréne
84.Rizlingszilvánie
85.Rozáliae
86.Rózsakőe
87.Sárfehére
88.Sárga muskotálye
89.Sauvignone
90.Scheurebei
91.Semillone
92.Solarise
93.Sylvere
94.Szerémi zöldi
95.Sziréne
96.Szürkebaráte
97.Táltosi
98.Tauruse
99.Traminie
100.Trillae
101.Úrrétii
102.Vértes csillagai
103.Viktore
104.Viktória gyöngyee
105.Vitalise
106.Villard blance
107.Viogniere
108.Vulcanuse
109.Zalagyöngyee
110.Zefíre
111.Zengőe
112.Zenite
113.Zervine
114.Zétae
115.Zeuse
116.Zöld szagose
117.Zöld szilvánie
118.Zöld veltelínie
119.Vörösborszőlő-fajták
120.Alibernete
121.Alicante boushete
122.Bíborfrankose
123.Bíbor kadarkae
124.Blauburgere
125.Blauer Frühburgundere
126.Cabernetdorsae
127.Cabernet france
128.Cabernet sauvignone
129.Cote
130.Csókaszőlőe
131.Dominae
132.Dornfeldere
133.Duna gyöngyee
134.Gamay noiri
135.Fekete leánykai
136.Hamburgi muskotálye
137.Kadarkae
138.Kármine
139.Kékfrankose
140.Kék bakatori
141.Kékoportóe
142.Kurucvéri
143.Magyar frankosi
144.Medinae
145.Menoiree
146.Merlote
147.Messiáse
148.Mészikadare
149.Neroe
150.Pannon frankose
151.Pinot noire
152.Prokupaci
153.Rubintose
154.Sagrantinoe
155.Sangiovesee
156.Syrahe
157.Szentlőrinci
158.Tannate
159.Titáni
160.161i
161.Turáne
162.Virághegyie
163.Vranaci
164.Zweigelte

"

2. Az 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet 1. melléklet 2.1. pontjában foglalt táblázat helyébe a következő táblázat lép:

"2.1. Fehérborszőlő-fajták

AB
1.Fehérborszőlő-fajták
2.Arany sárfehérIzsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő
3.Piros bakatorBakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube
4.BudaiBudai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér
5.CastellumPanonija
6.Cserszegi fűszeresCarolis blanc
7.ChardonnayChardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé
8.ChasselasChasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser
Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc,Saszla belaja, Chrupka belia
9.CirfandliPiros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina
10.CsabagyöngyePerla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba,
Vengerskii muskatnii rannüj,Pearl of Csaba
11.CsomorikaCsomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér
12.EzerjóKorponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler
13.FurmintZapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco
14.GohérGuhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér
15.HárslevelűLindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü
16.Irsai OlivérIrsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj
17.IsterBácska
18.JuhfarkMohácsi, Fehérboros,Tarpai, Lämmerschwantz
19.KéknyelűBlaustängler
20.KirályleánykaDánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal, Königstochter,
Königliche Mädchentraube, Little Princess
21.Korai piros veltelíniKis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge
précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré
22.KövérszőlőGrasa, Grasa de Cotnari
23.KövidinkaSteinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinkamala, a Dinka
rossa
24.LeánykaLeányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba
25.Olasz rizlingWelschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky,
Nemes rizling, Olaszrizling
26.Ottonel muskotályMuscatOttonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel
27.PalatinaAugusztusi muskotály, Prim
28.Pinot blancFehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj
29.Piros veltelíniNagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij,Veltlinské
cervené
30.Pozsonyi fehérCzétényi, Czétényi fehér
31.Rajnai rizlingWeisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling
d'Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling
32.RizlingszilvániMüller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc,Müller Thurgau bijeli, Rivaner
33.Sárga muskotályMuscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj,
Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco,Weiler, Muscat Sylvaner, Weisser
34.SauvignonSauvignon, Sauvignon bianco,Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc
35.SemillonSemillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon
36.SzürkebarátPinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch
37.TraminiRoter traminer, Tramincervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer,
Gewürtztraminer
38.Zöld szagosZöld muskotály, Decsi szagos
39.Zöld szilvániGrüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni
40.Zöld veltelíniGrüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni

"

Tartalomjegyzék