Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

43/2024. (VIII. 29.) AM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a a következő 21. ponttal egészül ki:

(Ez a rendelet)

"21. a 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a 2-metiloxolán tekintetében történő módosításáról szóló, 2023. január 26-i (EU) 2023/175 bizottsági irányelvnek"

(való megfelelést szolgálja.)

2. § Az R. 14. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Az R.

a) 12. melléklet A rész I. fejezet 1. pontjában az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szövegrész helyébe az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szöveg,

b) 12. melléklet A rész II. fejezet 1. pontjában az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (ezen előírás vonatkozásában a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szövegrész helyébe az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szöveg,

c) 13. melléklet A rész II. fejezet 12. pont 12.1.1. alpontjában az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szövegrész helyébe az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szöveg,

d) 22. melléklet B rész 3. pont b) alpontjában az "Az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK" szövegrész helyébe az "A 853/2004/EK" szöveg

lép.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

5. § Ez a rendelet a 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a 2-metiloxolán tekintetében történő módosításáról szóló, 2023. január 26-i (EU) 2023/175 bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 43/2024. (VIII. 29.) AM rendelethez

"14. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2009/32 számú előírása az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerekről

A rész

1. Ezt az előírást az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált vagy felhasználni kívánt, az Európai Unió területére behozott extrakciós oldószerekre kell alkalmazni.

2. Az előírást nem kell alkalmazni

2.1. az élelmiszer-adalékanyagok, vitaminok vagy egyéb tápértéknövelő anyagok előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre, kivéve, ha ezek az előírás B részében szerepelnek, valamint

2.2. az Európai Unió tagállamain kívüli exportra szánt extrakciós oldószerekre és élelmiszerekre.

3. Ezen előírás alkalmazásában

3.1. Extrakciós oldószer: olyan oldószer, amelyet a nyersanyagok, élelmiszerek vagy ezek összetevőinek vagy alkotórészeinek előállítása során extrakciós eljárásban használnak, majd eltávolítanak, és amely nem szándékosan, hanem technológiailag elkerülhetetlenül maradékok vagy származékok formájában jelen lehet az élelmiszerben vagy az élelmiszer összetevőiben.

3.2. Hexán: olyan kereskedelmi termék, amely főleg hat szénatomos telített aciklikus szénhidrogéneket tartalmaz, és 64-70 oC között desztillálható.

3.3. Kollagén: állati csontokból, nyersbőrből, irhából és inakból származó, a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásaival összhangban előállított fehérjealapú termék.

3.4. Oldószer: minden olyan anyag, amelyet egy élelmiszer vagy annak bármely alkotórésze feloldására használnak, beleértve az ezen élelmiszerben vagy élelmiszeren lévő szennyező anyagot is.

3.5. Zselatin: természetes és oldható - zselésítő vagy nem zselésítő - fehérje, amelyet az állatok csontjaiból, nyersbőréből és irhájából, inaiból és ínhüvelyeiből származó kollagén részleges hidrolízisével nyernek a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásaival összhangban.

4. Élelmiszerek, élelmiszer-összetevők előállításához csak a B részben felsorolt extrakciós oldószerek használhatók, az ott megadott feltételekkel.

5. Az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során a víz, amely savasság vagy lúgosság beállítására szolgáló anyagot tartalmazhat, és az egyéb oldó tulajdonságokkal rendelkező élelmiszeranyagok használhatók extrakciós oldószerként.

6. A B részben felsorolt extrakciós oldószerek nem tartalmazhatnak

6.1. bármely elemet vagy vegyületet toxikológiai szempontból veszélyes mennyiségben és

6.2. 1 mg/kg-nál több arzént vagy ólmot.

7. A 2-metiloxolán extrakciós oldószernek meg kell felelnie a C részben meghatározott különleges tisztasági követelményeknek.

8. Élelmiszer előállításához felhasználható extrakciós oldószer forgalomba hozatala esetén a csomagoláson jól láthatóan, olvashatóan, letörölhetetlenül fel kell tüntetni

8.1. a B részben megadott kereskedelmi megnevezést,

8.2. az "Élelmiszer extrakciójához felhasználható" kifejezést,

8.3. a gyártási tétel azonosító jelét,

8.4. a gyártó, a csomagoló vagy az Európai Unió valamely tagállamában bejegyzett forgalmazó nevét vagy cégnevét és címét,

8.5. a térfogategységben megadott nettó mennyiséget és

8.6. szükség esetén a különleges tárolási vagy felhasználási előírást.

9. A 8. pont 8.3-8.6. alpontja szerinti adatok a csomagolás helyett az extrakciós oldószer szállításával kapcsolatos kereskedelmi dokumentumokban is feltüntethetőek.

B rész

A nyersanyagok, élelmiszerek és élelmiszer-összetevők feldolgozása során felhasználható extrakciós oldószerek

I.

1. Extrakciós oldószerek, amelyeket - a 3. pontban foglaltak kivételével - jó gyártási gyakorlat szerint alkalmazva minden célra használni lehet:

1.1. propán,

1.2. bután,

1.3. etil-acetát,

1.4. etanol,

1.5. szén-dioxid,

1.6. aceton és

1.7. nitrogén-oxid.

2. Egy extrakciós oldószer használata jó gyártási gyakorlat szerintinek minősül, ha alkalmazása csak technikailag elkerülhetetlen mennyiségű maradékot eredményez, amely már nem jelent veszélyt az ember egészségére.

3. Aceton használata az olíva olajpogácsa extrahálására tilos.

II.

1. Extrakciós oldószerek, amelyek bizonyos feltételek betartásával használhatóak fel

ABC
1.NévFelhasználási feltételekA megengedett maradék-határérték az extrahált
élelmiszerben vagy élelmiszer-összetevőben
2.HexánZsírok és olajok előállítása vagy
frakcionálása és kakaóvaj előállítása
1 mg/kg a zsírban, olajban vagy
kakaóvajban
3.Zsírtalanított fehérjetermékek és
zsírtalanított lisztek készítése
10 mg/kg a zsírtalanított fehérjeterméket
és a zsírtalanított lisztet tartalmazó
élelmiszerben
4.30 mg/kg a végső fogyasztónak eladott
zsírtalanított szójatermékben
5.Zsírtalanított gabonacsírák készítése5 mg/kg a zsírtalanított gabonacsírában
6.2-metiloxolánZsírok és olajok előállítása vagy
frakcionálása, valamint kakaóvaj
előállítása
1 mg/kg a zsírban, az olajban vagy
a kakaóvajban
7.Zsírtalanított fehérjetermékek és
zsírtalanított lisztek készítése
10 mg/kg a zsírtalanított fehérjeterméket
és a zsírtalanított lisztet tartalmazó
élelmiszerben
8.30 mg/kg a végső fogyasztónak eladott
zsírtalanított szójatermékben
9.Zsírtalanított gabonacsírák készítése5 mg/kg a zsírtalanított gabonacsírában
10.Metil-acetátKávé és tea koffeinmentesítése
vagy izgató és keserű ízanyagainak
eltávolítása
20 mg/kg a kávéban vagy a teában
11.Cukor előállítása melaszból1 mg/kg a cukorban
12.Etil-metil-ketonZsírok és olajok frakcionálása5 mg/kg a zsírban vagy az olajban
13.Kávé és tea koffeinmentesítése
vagy izgató és keserű ízanyagainak
eltávolítása
20 mg/kg a kávéban vagy a teában
14.Diklór-metánKávé és tea koffeinmentesítése
vagy izgató és keserű ízanyagainak
eltávolítása során
2 mg/kg a pörkölt kávéban,
5 mg/kg a teában
15.MetanolMinden felhasználás esetén10 mg/kg
16.2-propanolMinden felhasználás esetén10 mg/kg
17.Dimetil-éterZsírtalanított állatifehérje-termékek
előállítása, beleértve a zselatint
0,009 mg/kg a zsírtalanított állatifehérje-
termékekben, beleértve a zselatint
18.Kollagén és kollagén-származékok
előállítása, a zselatin kivételével
3 mg/kg a kollagénben és a kollagén-
származékokban, a zselatin kivételével

2. Az n-hexán mennyisége az etil-metil-keton oldószerben nem haladhatja meg az 50 mg/kg-ot.

3. A hexán és az etil-metil-keton együttesen nem használhatóak.

III.

1. Extrakciós oldószerek, amelyek felhasználására határértéket határoztak meg

AB
1.NévTermészetes aroma nyersanyagokból extrakciós oldószerek használatával
előállított aromákból származó oldószermaradék határértéke az élelmiszerekben
2.1,1,1,2-tetra-fluor-etán0,02 mg/kg
3.1-butanol1 mg/kg
4.1-propanol1 mg/kg
5.2-butanol1 mg/kg
6.2-metiloxolán1 mg/kg
7.2-propanol1 mg/kg
8.Ciklohexán1 mg/kg
9.Dietil-éter2 mg/kg
10.Diklór-metán0,02 mg/kg
11.Etil-metil-keton1 mg/kg
12.Hexán1 mg/kg
13.Metanol1,5 mg/kg
14.Metil-acetát1 mg/kg

2. A hexán és az etil-metil-keton együttesen nem használhatóak.

C rész

1. A 2-metiloxolánra vonatkozó különleges tisztasági követelmények

AB
1.2-metiloxolán
2.CAS-szám96-47-9
Analitikalegalább 99,9%-os tartalom, szárazanyagra vonatkoztatva
3.Tisztaság
4.Furánlegfeljebb 50 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
2-metilfuránlegfeljebb 500 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
Etanollegfeljebb 450 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva

"

Tartalomjegyzék