43/2024. (VIII. 29.) AM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-a a következő 21. ponttal egészül ki:
(Ez a rendelet)
"21. a 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a 2-metiloxolán tekintetében történő módosításáról szóló, 2023. január 26-i (EU) 2023/175 bizottsági irányelvnek"
(való megfelelést szolgálja.)
2. § Az R. 14. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
3. § Az R.
a) 12. melléklet A rész I. fejezet 1. pontjában az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szövegrész helyébe az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szöveg,
b) 12. melléklet A rész II. fejezet 1. pontjában az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (ezen előírás vonatkozásában a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szövegrész helyébe az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szöveg,
c) 13. melléklet A rész II. fejezet 12. pont 12.1.1. alpontjában az "az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szövegrész helyébe az "a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" szöveg,
d) 22. melléklet B rész 3. pont b) alpontjában az "Az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK" szövegrész helyébe az "A 853/2004/EK" szöveg
lép.
4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
5. § Ez a rendelet a 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a 2-metiloxolán tekintetében történő módosításáról szóló, 2023. január 26-i (EU) 2023/175 bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Dr. Nagy István s. k.,
agrárminiszter
1. melléklet a 43/2024. (VIII. 29.) AM rendelethez
"14. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2009/32 számú előírása az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerekről
A rész
1. Ezt az előírást az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált vagy felhasználni kívánt, az Európai Unió területére behozott extrakciós oldószerekre kell alkalmazni.
2. Az előírást nem kell alkalmazni
2.1. az élelmiszer-adalékanyagok, vitaminok vagy egyéb tápértéknövelő anyagok előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre, kivéve, ha ezek az előírás B részében szerepelnek, valamint
2.2. az Európai Unió tagállamain kívüli exportra szánt extrakciós oldószerekre és élelmiszerekre.
3. Ezen előírás alkalmazásában
3.1. Extrakciós oldószer: olyan oldószer, amelyet a nyersanyagok, élelmiszerek vagy ezek összetevőinek vagy alkotórészeinek előállítása során extrakciós eljárásban használnak, majd eltávolítanak, és amely nem szándékosan, hanem technológiailag elkerülhetetlenül maradékok vagy származékok formájában jelen lehet az élelmiszerben vagy az élelmiszer összetevőiben.
3.2. Hexán: olyan kereskedelmi termék, amely főleg hat szénatomos telített aciklikus szénhidrogéneket tartalmaz, és 64-70 oC között desztillálható.
3.3. Kollagén: állati csontokból, nyersbőrből, irhából és inakból származó, a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásaival összhangban előállított fehérjealapú termék.
3.4. Oldószer: minden olyan anyag, amelyet egy élelmiszer vagy annak bármely alkotórésze feloldására használnak, beleértve az ezen élelmiszerben vagy élelmiszeren lévő szennyező anyagot is.
3.5. Zselatin: természetes és oldható - zselésítő vagy nem zselésítő - fehérje, amelyet az állatok csontjaiból, nyersbőréből és irhájából, inaiból és ínhüvelyeiből származó kollagén részleges hidrolízisével nyernek a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásaival összhangban.
4. Élelmiszerek, élelmiszer-összetevők előállításához csak a B részben felsorolt extrakciós oldószerek használhatók, az ott megadott feltételekkel.
5. Az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során a víz, amely savasság vagy lúgosság beállítására szolgáló anyagot tartalmazhat, és az egyéb oldó tulajdonságokkal rendelkező élelmiszeranyagok használhatók extrakciós oldószerként.
6. A B részben felsorolt extrakciós oldószerek nem tartalmazhatnak
6.1. bármely elemet vagy vegyületet toxikológiai szempontból veszélyes mennyiségben és
6.2. 1 mg/kg-nál több arzént vagy ólmot.
7. A 2-metiloxolán extrakciós oldószernek meg kell felelnie a C részben meghatározott különleges tisztasági követelményeknek.
8. Élelmiszer előállításához felhasználható extrakciós oldószer forgalomba hozatala esetén a csomagoláson jól láthatóan, olvashatóan, letörölhetetlenül fel kell tüntetni
8.1. a B részben megadott kereskedelmi megnevezést,
8.2. az "Élelmiszer extrakciójához felhasználható" kifejezést,
8.3. a gyártási tétel azonosító jelét,
8.4. a gyártó, a csomagoló vagy az Európai Unió valamely tagállamában bejegyzett forgalmazó nevét vagy cégnevét és címét,
8.5. a térfogategységben megadott nettó mennyiséget és
8.6. szükség esetén a különleges tárolási vagy felhasználási előírást.
9. A 8. pont 8.3-8.6. alpontja szerinti adatok a csomagolás helyett az extrakciós oldószer szállításával kapcsolatos kereskedelmi dokumentumokban is feltüntethetőek.
B rész
A nyersanyagok, élelmiszerek és élelmiszer-összetevők feldolgozása során felhasználható extrakciós oldószerek
I.
1. Extrakciós oldószerek, amelyeket - a 3. pontban foglaltak kivételével - jó gyártási gyakorlat szerint alkalmazva minden célra használni lehet:
1.1. propán,
1.2. bután,
1.3. etil-acetát,
1.4. etanol,
1.5. szén-dioxid,
1.6. aceton és
1.7. nitrogén-oxid.
2. Egy extrakciós oldószer használata jó gyártási gyakorlat szerintinek minősül, ha alkalmazása csak technikailag elkerülhetetlen mennyiségű maradékot eredményez, amely már nem jelent veszélyt az ember egészségére.
3. Aceton használata az olíva olajpogácsa extrahálására tilos.
II.
1. Extrakciós oldószerek, amelyek bizonyos feltételek betartásával használhatóak fel
A | B | C | |
1. | Név | Felhasználási feltételek | A megengedett maradék-határérték az extrahált élelmiszerben vagy élelmiszer-összetevőben |
2. | Hexán | Zsírok és olajok előállítása vagy frakcionálása és kakaóvaj előállítása | 1 mg/kg a zsírban, olajban vagy kakaóvajban |
3. | Zsírtalanított fehérjetermékek és zsírtalanított lisztek készítése | 10 mg/kg a zsírtalanított fehérjeterméket és a zsírtalanított lisztet tartalmazó élelmiszerben | |
4. | 30 mg/kg a végső fogyasztónak eladott zsírtalanított szójatermékben | ||
5. | Zsírtalanított gabonacsírák készítése | 5 mg/kg a zsírtalanított gabonacsírában | |
6. | 2-metiloxolán | Zsírok és olajok előállítása vagy frakcionálása, valamint kakaóvaj előállítása | 1 mg/kg a zsírban, az olajban vagy a kakaóvajban |
7. | Zsírtalanított fehérjetermékek és zsírtalanított lisztek készítése | 10 mg/kg a zsírtalanított fehérjeterméket és a zsírtalanított lisztet tartalmazó élelmiszerben | |
8. | 30 mg/kg a végső fogyasztónak eladott zsírtalanított szójatermékben | ||
9. | Zsírtalanított gabonacsírák készítése | 5 mg/kg a zsírtalanított gabonacsírában | |
10. | Metil-acetát | Kávé és tea koffeinmentesítése vagy izgató és keserű ízanyagainak eltávolítása | 20 mg/kg a kávéban vagy a teában |
11. | Cukor előállítása melaszból | 1 mg/kg a cukorban | |
12. | Etil-metil-keton | Zsírok és olajok frakcionálása | 5 mg/kg a zsírban vagy az olajban |
13. | Kávé és tea koffeinmentesítése vagy izgató és keserű ízanyagainak eltávolítása | 20 mg/kg a kávéban vagy a teában |
14. | Diklór-metán | Kávé és tea koffeinmentesítése vagy izgató és keserű ízanyagainak eltávolítása során | 2 mg/kg a pörkölt kávéban, 5 mg/kg a teában |
15. | Metanol | Minden felhasználás esetén | 10 mg/kg |
16. | 2-propanol | Minden felhasználás esetén | 10 mg/kg |
17. | Dimetil-éter | Zsírtalanított állatifehérje-termékek előállítása, beleértve a zselatint | 0,009 mg/kg a zsírtalanított állatifehérje- termékekben, beleértve a zselatint |
18. | Kollagén és kollagén-származékok előállítása, a zselatin kivételével | 3 mg/kg a kollagénben és a kollagén- származékokban, a zselatin kivételével |
2. Az n-hexán mennyisége az etil-metil-keton oldószerben nem haladhatja meg az 50 mg/kg-ot.
3. A hexán és az etil-metil-keton együttesen nem használhatóak.
III.
1. Extrakciós oldószerek, amelyek felhasználására határértéket határoztak meg
A | B | |
1. | Név | Természetes aroma nyersanyagokból extrakciós oldószerek használatával előállított aromákból származó oldószermaradék határértéke az élelmiszerekben |
2. | 1,1,1,2-tetra-fluor-etán | 0,02 mg/kg |
3. | 1-butanol | 1 mg/kg |
4. | 1-propanol | 1 mg/kg |
5. | 2-butanol | 1 mg/kg |
6. | 2-metiloxolán | 1 mg/kg |
7. | 2-propanol | 1 mg/kg |
8. | Ciklohexán | 1 mg/kg |
9. | Dietil-éter | 2 mg/kg |
10. | Diklór-metán | 0,02 mg/kg |
11. | Etil-metil-keton | 1 mg/kg |
12. | Hexán | 1 mg/kg |
13. | Metanol | 1,5 mg/kg |
14. | Metil-acetát | 1 mg/kg |
2. A hexán és az etil-metil-keton együttesen nem használhatóak.
C rész
1. A 2-metiloxolánra vonatkozó különleges tisztasági követelmények
A | B | |
1. | 2-metiloxolán | |
2. | CAS-szám | 96-47-9 |
Analitika | legalább 99,9%-os tartalom, szárazanyagra vonatkoztatva | |
3. | Tisztaság | |
4. | Furán | legfeljebb 50 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva |
2-metilfurán | legfeljebb 500 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva | |
Etanol | legfeljebb 450 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva |
"