3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelet
új élelmiszerek és italok, valamint egyes élelmiszeripari termékek gyártási engedélyéről
Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 1958. évi 27. törvényerejű rendelet végrehajtása tárgyában kibocsátott 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 7. §-ában, illetőleg 8. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az egészségügyi miniszterrel, a belkereskedelmi miniszterrel és a könnyűipari miniszterrel egyetértésben - az alábbiakat rendelem.
1. § Élelmiszer alatt emberi táplálkozás céljára alkalmas terményt, növényi, állati vagy ásványi eredetű vagy vegyi úton előállított terméket kell érteni. Az élelmiszer lehet
a) nyers élelmiszer: minden olyan termény, növényi, állati vagy ásványi eredetű termék, amely emberi táplálkozásra eredeti állapotában (feldolgozás nélkül) is alkalmas;
b) élelmiszer-nyersanyag: minden olyan termény, növényi, állati vagy ásványi eredetű termék, amely félkész-élelmiszer vagy élelmiszerkészítmény előállítására alkalmas;
c) félkész-élelmiszer: élelmiszer-nyersanyagból feldolgozás útján előállított olyan termék, amely további feldolgozásra kerül;
d) élelmiszer-készítmény: élelmiszer-nyersanyagból vagy félkész-élelmiszerből ipari úton előállított emberi táplálkozásra alkalmas termék;
e) kiegészítő-anyag: minden olyan termény, növényi, állati vagy ásványi eredetű vagy vegyi úton előállított termék, félkésztermék, amely valamely élelmiszer tápláló értékét fokozza vagy kiegészíti, továbbá, amely az élelmiszer színezésére, ízesítésére, zamatosítására, dúsítására, sűrítésére, derítésére vagy tartósítására szolgál.
2. § (1) A R. 8. § (1) bekezdés a) pontjának alkalmazása szempontjából újnak kell tekinteni az élelmiszert vagy italt abban az esetben, ha előállításánál korábban nem használt anyagot oly mértékben alkalmaztak, hogy ennek következtében az élelmiszerben, illetőleg az italban új kémiai vagy fizikai vagy biológiai jellemzők mutathatók ki.
(2) A R. 8. § (1) bekezdés b) pontjának alkalmazása szempontjából újnak kell tekinteni az élelmiszert, illetőleg italt abban az esetben, ha összetételét az eredetihez viszonyítva - egyes anyagok mennyiségének növelésével, illetőleg csökkentésével - olyan mértékben változtatták meg, hogy ennek következtében a termék minőségi jellemzői megváltoztak, vagy biológiai értéke az eredetitől eltér.
(3) A R. 8. § (1) bekezdés c) pontjának alkalmazása szempontjából lényegesen eltérő a technológia akkor, ha a korábban alkalmazott technológia valamely lényeges folyamatát mellőzik vagy megváltoztatják, továbbá valamely lényeges folyamata helyett más folyamatot alkalmaznak (pl. hőkezelés helyett mélyhűtést), vagy az eddigi technológiai folyamatokon kívül más folyamatokat is alkalmaznak, feltéve, hogy ezek a készítmény jellegét vagy minőségét megváltoztatják.
3. § (1) Új élelmiszert és új italt, továbbá a jelen rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletében felsorolt termékeket forgalombahozatal céljára csak gyártási engedély alapján szabad előállítani.
(2) Az új élelmiszerekre és új italokra, továbbá a jelen rendelet 1. és 2. számú mellékletében felsorolt termékekre vonatkozó gyártási engedélyt - a belkereskedelmi miniszter véleményének kikérése után - az élelmezésügyi miniszter adja ki. A Szövetkezetek Országos Szövetségének irányítása alá tartozó szervek és vállalatok által kért gyártási engedély tekintetében - döntés előtt - a Szövetkezetek Országos Szövetsége elnökének véleményét is ki kell kérni,
(3) Új élelmiszer, illetőleg új ital gyártásának engedélyezése iránti kérelem tekintetében az élel-mezésügyi miniszter az egészségügyi miniszterrel egyetértésben dönt.
(4) A jelen rendelet 3. számú mellékletében felsorolt termékekre vonatkozó gyártási engedélyt a kérelmező lakhelye (telephelye) szerint illetékes megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács vég-rehajtó bizottságának ipari osztálya (élelmiszeripari igazgatósága) - a kereskedelmi osztály véleményének kikérése után - adja ki.
(5) A gyártási engedélyt a jelen rendelet 4, számú mellékletében foglalt minta szerint kell kiállítani.
4. § (1) Új élelmiszer, illetőleg új ital gyártására vonatkozó engedély kiadása iránti kérelmet a kérelmező lakhelye (telephelye) szerint illetékes megyei minőségvizsgáló intézethez (Budapesten a Budapesti Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézethez) kell benyújtani.
(2) A jelen rendelet 1. számú mellékletében feltüntetett termékek gyártásának engedélyezése iránti kérelmet az Élelmezésügyi Minisztériumhoz kell benyújtani.
(3) A jelen rendelet 2. vagy 3. számú mellékletében feltüntetett termék gyártásának engedé-lyezése iránti kérelmet a kérelmező lakhelye (telephelye) szerint illetékes megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottságának ipari osztályához (élelmiszeripari igazgatóságához) kell benyújtani.
5. § Új élelmiszer, illetőleg új ital, valamint a jelen rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletében feltüntetett termékekre vonatkozó gyártási engedély iránti kérelemhez csatolni kell
a) az alapítólevél, működési engedély, iparigazolvány hiteles másolatát, illetőleg az alapszabály kivonatát;
b) a termék anyagösszetételének leírását;
c) a gyártási technológia leírását;
d) a minőségi jellemzőket;
e) a csomagolás módjára vonatkozó leírást;
f) az illetékes egészségügyi szerv által kiállított bizonyítványt arról, hogy a gyártás feltételei az egészségügyi követelményeknek megfelelnek;
g) a termék árkalkulációját;
h) új választék esetében annak a már forgalomban levő egy vagy több terméknek a megjelölését, amelyhez árarányosítás, illetőleg a különbözeti kalkulációk elbírálása szempontjából összehasonlítást lehet tenni;
i) a termék mintáját.
6. § (1) Új élelmiszer, illetőleg új ital gyártásának engedélyezése iránti kérelmet a megyei minőség-vizsgáló intézet (Budapesten a Budapesti Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet) köteles megvizsgálni abból a szempontból, hogy a kérelemben leírt új élelmiszer, illetőleg új ital megfelel-e az élelmiszerrel, illetőleg itallal szemben támasztott általános követelményeknek.
(2) A megyei minőségvizsgáló intézet, illetőleg a Budapesti Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet a kérelmet - szakvéleményével és a kérelmezőtől beszerzett újabb mintával együtt - legfeljebb 30 napon belül az élelmezésügyi miniszterhez köteles felterjeszteni.
7. § (1) A jelen rendelet 2. és 3. számú mellékletében feltüntetett termékek előállítására vonatkozó gyártási engedély kiadása iránti kérelmet a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottságának ipari osztálya (élelmiszeripari igazgatósága) köteles megvizsgálni abból a szempontból, hogy a gyártás műszaki feltételei fennforognak-e. Abban a tekintetben, hogy a gyártásnak az 1958. évi 27. törvényerejű rendelet 5. és 6. §-ában megszabott egészségügyi feltételei fennforognak-e, a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) közegészségügyi-járványügyi állomás véleménye az irányadó.
(2) Amennyiben a műszaki és az egészségügyi feltételek tekintetében hiány nem mutatkozik, a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottságának ipari osztálya (élelmiszeripari igazgatósága)
a) a jelen rendelet 2. számú mellékletében feltüntetett termékek gyártásának engedélyezésére vonatkozó kérelmet - döntés végett - az élelmezésügyi miniszterhez felterjeszti;
b) a jelen rendelet 3. számú mellékletében feltüntetett termékekre vonatkozó gyártási engedélyt kiadhatja, feltéve, hogy a (3) bekezdésben említett akadály nem forog fenn.
(3) A megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottságának ipari osztálya (élelmiszeripari igazgatósága) a jelen rendelet 3. számú mellékletében feltüntetett termékekre sem adhatja ki a gyártási engedélyt abban az esetben, ha az élelmezésügyi miniszter a megye (főváros, megyei jogú város) részére az engedéllyel érintett szakma területén gyártási engedély kiadását nem engedélyezte, vagy az engedélyezett mennyiségű gyártási engedélyt már kiadták.
8. § (1) Új élelmiszer, illetőleg új ital előállítására vonatkozó gyártási engedélyt határozatlan időtartamra kell kiadni.
(2) A jelen rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletében feltüntetett termékekre vonatkozó gyártási engedélyt
a) határozatlan időtartamra,
b) határozott időtartamra lehet kiadni.
(3) A határozott időtartamra szóló gyártási engedélyt legalább egy év időtartamra kell kiadni. Ha a gyártás megvalósításához olyan értékű beruházás szükséges, amely egy év alatt nem térül vissza, a határozott időtartamra szóló gyártási engedélyt legalább annyi időre kell kiadni, ameny-nyi idő alatt a beruházás értéke megtérül.
9. § (1) Új élelmiszer, illetőleg új ital gyártására vonatkozó engedély kiadása iránti kérelmet el kell utasítani, ha
a) az új élelmiszer, illetőleg az új ital az élelmezés-egészségügyi, illetőleg táplálkozás élettani követelményeknek nem felel meg;
b) az élelmezésügyi miniszter és a belkereskedelmi miniszter megállapítása szerint az új élelmiszer, illetőleg új ital gyártása népgazdasági szempontból nem szükséges. A Szövetkezetek Országos Szövetségének irányítása alá tartozó vállalatok és szervek esetében a Szövetkezetek Országos Szövetségének véleményét is ki kell előzetesen kérni.
(2) A jelen rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletében feltüntetett termékek gyártására vonatkozó engedély iránti kérelmet vissza kell utasítani, ha
a) a gyártás élelmezés-egészségügyi vagy szakmai feltételei nem forognak fenn;
b) a termék gyártása - az élelmezésügyi miniszter és a belkereskedelmi miniszter együttes megállapítása szerint - népgazdasági érdekből szükségtelen. A Szövetkezetek Országos Szövetségének irányítása alá tartozó vállalatok és szervek esetében a Szövetkezetek Országos Szövetségének véleményét is ki kell előzetesen kérni;
c) a jelen rendelet 3. számú mellékletében feltüntetett termékek gyártására vonatkozó engedély iránti kérelmet akkor is vissza kell utasítani, ha az élelmezésügyi miniszter a megye (főváros, megyei jogú város) részére gyártási engedély kiadását a kérelemben említett termékre nézve nem engedélyezte, illetőleg az engedélyezett mennyiségű gyártási engedélyt már kiadták.
(3) A jelen rendelet 3. számú mellékletében feltüntetett termékekre vonatkozó gyártási engedély iránti kérelmet az elbírálásra illetékes tanácsi szerv a (2) bekezdésben említett eseteken kívül akkor is elutasíthatja, ha megítélése szerint a termék gyártása a megye (főváros, megyei jogú város) területén nem szükséges.
10. § (1) A határozott és a határozatlan időtartamra szóló gyártási engedélyt a kiadásra jogosult szerv visszavonni köteles, ha
a) írásban közölt figyelmeztetés ellenére a gyártást közegészségügyi szempontból kifogásolható körülmények között folytatják a figyelmeztetésben közölt határidő után is;
b) írásban közölt figyelmeztetés ellenére élelmezés-egészségügyi vagy szakmai szempontból nem megfelelő eszközöket vagy anyagokat használnak, a figyelmeztetésben közölt határidő után is;
c) írásban közölt figyelmeztetés ellenére a gyártási engedélyben megszabott feltételeket megszegik;
d) az élelmezésügyi miniszter és a belkereskedelmi miniszter együttes megállapítása szerint a határozatlan időre kiadott gyártási engedély alapján folytatott gyártás népgazdasági érdekből nem szükséges. A Szövetkezetek Országos Szövetségének irányítása alá tartozó vállalatok és szervek esetében a Szövetkezetek Országos Szövetségének véleményét is ki kell előzetesen kérni.
(2) Az (1) bekezdésben említett figyelmeztetést a vállalat, szövetkezet, illetőleg kisiparos felett felügyeletet gyakorló szervnek is meg kell küldeni.
(3) Az (1) bekezdés d) pontjában szabályozott esetben a gyártási engedély visszavonására vonatkozó rendelkezést a gyártás beszüntetésére megállapított határnap előtt legalább 6 hónappal kell kiadni.
11. § (1) Élelmiszerek és italok előállításával foglalkozó állami vállalatok a profiljegyzék másolatát, szövetkezetek, szövetkezeti vállalatok és kisiparosok pedig a jelen rendelet hatálybalépésének időpontjában általuk előállított összes gyártmányt feltüntető jegyzéket kötelesek a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül egy példányban a megyei minőségvizsgáló intézetnek (Budapesten a Budapesti Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetnek) egy további példányban pedig a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács vb. ipari osztályának megküldeni.
(2) Új élelmiszert, illetőleg új italt, továbbá gyártási engedélyhez kötött élelmiszert és italt a profiljegyzékbe, illetőleg a gyártmányjegyzékbe csak a gyártási engedély kézhezvétele után szabad felvenni és az illetékes minőségvizsgáló intézetnek megküldeni. A minőségvizsgáló intézethez küldött jegyzékben a gyártási engedélyt kiállító szerv megnevezését, továbbá az engedély számát és keltét is fel kell tüntetni.
(3) Új élelmiszer, illetőleg új ital gyártását csak a gyártmányjegyzékbe való felvétel után szabad megkezdeni.
12. § A megyei minőségvizsgáló intézet, illetőleg a Budapesti Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet köteles ellenőrizni, hogy a vállalatok, szövetkezetek és kisiparosok gyártási engedélyhez kötött olyan élelmiszert vagy italt nem állítanak-e elő, amelyet a profiljegyzékben, illetőleg a 11. § (1) bekezdésében említett jegyzékben nem tüntettek fel,
13. § (1) Azok, akik a jelen rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletében feltüntetett termékeket előállítani kívánják - függetlenül attól, hogy az említett termékek előállításával a jelen rendelet hatálybalépése előtt foglalkoztak-e vagy sem - gyártási engedély iránti kérelmüket a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül benyújtani kötelesek.
(2) Azok, akik a gyártási engedély iránti kérelmüket a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül nem nyújtották be, kötelesek a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 90 napon belül a gyártási engedélyhez kötött termék előállítását megszüntetni és az ilyen készleteiket ez alatt az idő alatt forgalombahozni, illetőleg ilyen termék gyártására jogosított vállalatnak, szövetkezetnek vagy kisiparosnak átadni.
(3) Azok, akiknek gyártási engedély iránti kérelmüket elutasították, kötelesek az elutasításról szóló határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül a gyártási engedélyhez kötött termék előállítását megszüntetni és az ilyen készletüket a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés szerint átadni.
14. § A jelen rendelet hatálya nem terjed ki a gyógy-tápszerekre, továbbá az 1/1958. (VI. 1.) ÉlmM-EüM rendelet hatálya alá eső vitaminos élelmiszerekre és italokra.
15. § A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg hatályát veszti a 120.950/1952. (Élip. É. 7.) ÉliPM utasítás.
Kovács Imre s. k.,
élelmezésügyi miniszter
1. számú melléklet a 3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelethez.
Kizárólag az Élelmezésügyi Minisztérium közvetlen irányítása alá tartozó vállalatok által előállított termékek
(A gyártási engedélyt az élelmezésügyi miniszter adja ki.)
1. Tojáspor.
2. Cukor (kristály, kocka, por).
3. Mindenféle sör.
4. Nyers étkezési napraforgóolaj és egyéb étkezési nyers növényi olajok.
5. Étolaj.
6. Növényi eredetű étzsír.
7. Margarin.
8. Ammoniumhidrokarbonát (szalalkálé).
2. számú melléklet a 3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelethez.
Minisztériumok és a tanácsok irányítása alá tartozó vállalatok által előállított termékek
(A gyártási engedélyt az élelmezésügyi miniszter adja ki.)
1. Meszesvízben, hűtőházban vagy egyéb módon történő tojástartósítás.
2. Mindenféle cukorka, fondant és zseléáru, ideértve a rágógumit és a keleti édességeket.
3. Mindenféle kekszgyártmány, töltött és töltetlen ostyaféleségek.
4. Mindenféle csokoládé és nougát massza.
5. Tartósított húskészítmények (téli-, csemege-és paprikásszalámi, szalámi-kolbász, gyulai kolbász, gyulai módra készült szárazkolbász, ló téliszalámi, ló szárazkolbász, turista szalámi).
6. Különleges export-húskészítmények (máltai sonka, bacon-készítmények).
7. Hőkezeléssel tartósított mindenféle konzerv és félkonzervkészítmény, továbbá mustári
8. Gyors fagyasztással tartósított mindenféle készítmény.
9. Mindenféle ételízesítő, ideértve a hús-, gyümölcs- és főzelékkivonatokat, valamint ezek sűrítményeit is.
10. Mindenféle halkonzerv (ecetes-, olajos-ké-szítmények, paszták).
11. Minden olyan tejtermék, amelybe a tejen és annak termékén kívül egyéb anyagot is kevernek ízesítés, illetőleg állományjavítás céljából,
12. Lágy-, félkemény- és keménysajtok, valamint az ömlesztett sajtok.
13. Mindenféle fűszerkeverék, ideértve a különböző pácokat és ilyen célt szolgáló sókat is.
14. Rum-, likőr-, konyak- és pálinkaesszenciák.
3. számú melléklet a 3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelethez
Minisztériumok és a tanácsok irányítása alá tartozó vállalatok által előállított termékek
(A gyártási engedélyt a tanácsi szervek adják ki.)
1. Mézeskalács.
2. Vaníliáscukor.
3. Krémporok.
4. Sütőporok.
5. Citrompótlók és teaízesítők.
6. Savanyítás.
7. Aszalás.
8. Gyümölcsfélkészáru.
9. Sósborszesz.
10. Gesztenyefeldolgozási félkésztermék (hámozott gesztenye, gesztenyepüré) továbbeladás céljára.
11. Mogyoró és egyéb magvak pörkölése.
4. számú melléklet a 3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelethez.
A gyártási engedélyt kiállító hatóság megnevezése:
Az engedély száma:
Új élelmiszerek és italok, valamint egyes élelmiszeripari termékek gyártási engedélyéről szóló 3/1959. (IV. 10.) ÉlmM rendelet alapján a következő
GYÁRTÁSI ENGEDÉLYT
adom ki.
Az engedélyezett termék elnevezése és leírása:
Az engedélyezett termék anyagösszetételének leírása:
A gyártási technológia leírása:
Minőségi jellemzők:
A csomagolás módja:
A termék fogyasztói ára:
Kelt ........................
P. H.
aláírás