76/1999. (XII. 21.) GM rendelet
a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról szóló 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet módosításáról
A belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény 24. §-ának (3) és 28. §-ának (1) bekezdése, valamint a 40. §-ában kapott felhatalmazás alapján a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról a következőket rendelem el:
1. § A vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról szóló 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. § (1) A vendéglátó üzlet üzemeltetője (a továbbiakban: üzemeltető) az, akinek a részére az üzlet működési engedélyét kiállították. Az üzemeltető köteles a hagyományos üzemeltetésű, valamint az önkiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzletet a rendelet mellékletében foglaltak szerint kategóriába sorolni. A gyorskiszolgáló (ún. fast-food) rendszerben működő vendéglátó üzletet nem kell kategóriába sorolni, de ezeknek az üzleteknek is meg kell felelni a rendelet mellékletében részükre meghatározott követelményeknek.
(2) Az önkiszolgáló rendszerben, valamint a közlekedési eszközön működő vendéglátó üzlet - kivéve a hajón lévő üzletet -, továbbá a belső fogyasztótérrel nem rendelkező vendéglátó üzlet - a mellékletben előírt feltételek teljesítésétől függően - legfeljebb II. kategóriába sorolható.
(3) A belső fogyasztótérrel nem rendelkező üzleteknél a követelményeket a melléklet III. kategória 2., 3., 4. és a II. kategória 1., 2., 8. pontjában foglaltak kivételével kell teljesíteni. A közlekedési eszközön működő üzleteknél a követelményeket a melléklet III. kategória 1., 3. és a II. kategória 1., 8. pontjában foglaltak kivételével kell teljesíteni.
(4) Az önkiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzlet esetében a kategória mellett az önkiszolgáló jelleget is fel kell tüntetni. A gyorskiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzlet esetében e jelleget kell feltüntetni. Az üzlet kategóriába sorolásáról a vendégeket az üzletben tájékoztató táblán, jól látható módon tájékoztatni kell. A gyorskiszolgáló jellegről az üzlet bejáratán kívül kell megfelelő módon tájékoztatást adni.
(5) E rendelet alkalmazásában
a) hagyományos üzemeltetésű rendszerben működik az a vendéglátó üzlet, amelyben a vendéget asztalnál ülve felszolgáló közreműködésével szolgálják ki,
b) önkiszolgáló rendszerben működik az a vendéglátó üzlet, amelyben az általa kiválasztott ételt, illetve italt hagyományos (többszörhasználatos) edényzetben és evőeszközökkel adják át a vendégnek, aki a fogyasztást asztal mellett, ülve végzi,
c) gyorskiszolgáló rendszerben működik az az üzlet, amelyben az általa kiválasztott ételt, illetve italt egyszerhasználatos edényzetben és egyszerhasználatos evőeszközökkel, illetve elvitelre alkalmas állapotban, csomagolva adják át a vendégnek, aki a fogyasztást asztal mellett ülve vagy fogyasztópult mellett állva végzi vagy a becsomagolt terméket elviszi."
2. § A rendelet melléklete e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.
(2) A gyorskiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzleteknek a rendelet hatálybalépésétől számított hat hónapon belül kell a követelményeknek eleget tenni.
Dr. Chikán Attila s. k.,
gazdasági miniszter
Melléklet a 76/1999. (XII. 21.) GM rendelethez
1. Az R. mellékletében az I. kategória 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"A WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább félóránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik."
2. Az R. mellékletében a II. kategória 1. pontja a következőkkel egészül ki:
"A ruhatár használatáért ellenérték nem kérhető."
3. Az R. mellékletében a II. kategória 6. pontja a következőkkel egészül ki:
"Az üzletnek a vendégekkel kapcsolatban álló dolgozói között - műszakonként - legalább egy-egy olyan személy található, aki(k) a két idegen nyelvet együtt vagy külön-külön olyan társalgási szinten beszélik, hogy a vendég részére az étel-, illetve italrendelésen túl az általa igényelt egyéb információk nyújtására is képesek, ideértve az esetleges reklamáció elintézését is."
4. Az R. mellékletében a II. kategória a következő 12. ponttal egészül ki:
"12. A WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább óránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik."
5. Az R. mellékletében a III. kategória 1. pontja a következőkkel egészül ki:
"Az üzlet elnevezése megfelel a belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény 14. §-ában foglaltaknak."
6. Az R. mellékletében a III. kategória 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. A vendégtér légcseréje biztosított a külön jogszabályban foglaltak szerint."[1]
7. Az R. mellékletében a III. kategória 3. pontja a következőkkel egészül ki:
"A mosdó- és WC-helyiség tisztaságát rendszeresen, naponta többször ellenőrzik, az igénybevételnek megfelelően takarítják és fertőtlenítik."
8. Az R. mellékletében a III. kategória 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"11. Élőzene és/vagy műsorszolgáltatás esetén a zenész, az énekes, a revütáncos, illetve a lemezbemutató legalább az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik."
9. Az R. mellékletében a III. kategória a következő 12. ponttal egészül ki:
"12. A környezeti zaj az üzletben a jogszabályban vagy hatósági határozatban meghatározott zajterhelési határértéket nem lépi túl."
10. Az R. mellékletében a IV. kategóriába sorolás feltételei helyébe a következő rendelkezés lép:
"IV. kategóriába sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felel meg a III. kategória követelményeinek, de - ha van belső fogyasztótere - nemenként elkülönített WC- és mosdóhelyiséggel rendelkezik, ezenkívül megfelel a III. kategóriájú besorolás 4., 5., 6., 7., 9., 10., 11. és 12. pontjában foglaltaknak. A WC- és mosdóhelyiség használatáért ellenérték nem kérhető."
11. Az R. melléklete a következőkkel egészül ki:
"A gyorskiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzlettel szemben támasztott követelmények
1. Az üzlet bejárata előtti terület rendezett, az időjárási viszonyoktól függetlenül tisztán tartott, továbbá az üzlet a jellegére utaló portállal rendelkezik. Az üzlet elnevezése megfelel a belkereskedelemről szóló 1978. évi I. törvény 14. §-ában foglaltaknak.
2. A vendégtér légcseréje biztosított a külön jogszabályban foglaltak szerint.[2]
3. A berendezési és felszerelési tárgyak helyiségenként egységesek és hibátlanok. A vendégteret az üzlet jellegének megfelelő tárgyak, képek díszítik.
4. A vendégek részére a vendégtértől független előtérből nyíló, nemek szerint elkülönített, egészségügyi papírral, szappannal, higiénikus kéztörlési (szárítási) lehetőséggel és tükörrel ellátott - az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletnek megfelelő számú - WC-, mosdóhelyiséggel rendelkezik. A mosdó- és WC-helyiség tisztaságát rendszeresen, naponta többször ellenőrzik, az igénybevételnek megfelelően takarítják és fertőtlenítik. A WC- és mosdóhelyiség használatáért ellenérték nem kérhető.
5. Az étel- és italkínálatáról az ártáblán vagy árlapon a magyar nyelven kívül legalább két idegen nyelven is (amelyek közül az egyik az angol vagy a német nyelv) tájékoztatnak az üzletben.
6. A kínálatnak megfelelő egyszerhasználatos - egységes és tiszta - edényzetet és evőeszközöket alkalmaznak.
7. Ételfogyasztás esetén a vendég rendelkezésére bocsátják az étkezéshez szükséges különböző ízesítőanyagokat.
8. Amennyiben a vendég italt nem rendel, úgy a vendég kérésére hideg ivóvizet szolgálnak ki.
9. A vendéggel közvetlenül foglalkozó személyek egységes és kifogástalan tisztaságú formaruhát viselnek, és eleget tesznek a személyi higiéniára vonatkozó követelményeknek.
10. Az üzletvezető vendéglátó szakképesítéssel rendelkezik.
11. A számla ellenőrzésére a vendégnek lehetőséget nyújtanak.
12. A vendégek által eldobott vagy elejtett papír- és egyéb hulladékot (cigarettavég stb.) folyamatosan eltávolítják, a vendégteret tisztán tartják.
13. Élőzene szolgáltatása esetén a zenész, illetve az énekes legalább az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik.
A felsorolt követelményeket a belső eladótérrel nem rendelkező gyorskiszolgáló üzletekre értelemszerűen kell alkalmazni."
Lábjegyzetek:
[1] A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény.
[2] A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény.