7/2002. (I. 17.) FVM rendelet
a szakmai követelmények kiadásáról szóló 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet módosításáról
A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 5. §-a (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
A szakmai követelmények kiadásáról szóló 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Vonza András s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 7/2002. (I.17.) FVM rendelethez
1. Az R. mellékletének 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az állam által elismert -földművelésügyi ágazatba tartozó - szakképesítések szakmai követelményei)
"17. A kutyakozmetikus szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményei
I. A szakképesítés adatai az Országos Képzési Jegyzék szerint
1. A szakképesítés azonosító száma: 31 7899 01
2. A szakképesítés megnevezése: Kutyakozmetikus
3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei:
- alapfokú iskolai végzettség,
- a szakképesítés jellegének megfelelő egészségügyi alkalmasság orvosi igazolása, ami tartalmazza a szakmai feladatok elvégzéséhez szükséges alkalmasságot (testi épség, erőnlét, végtagok és ujjak teljes épsége, használhatósága), testi fogyatékosok esetében az egészségügyi alkalmasság igazolása egyedi elbírálás alapján történik,
- a zoonózisoktól való mentesség igazolása,
- megfelelő kommunikációs készség.
II. A szakképesítés munkaterülete
1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek
A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.) | |
FEOR száma | megnevezése |
5319 | Egyéb személyi szolgáltatási foglalkozások (kutyakozmetikus) |
2. A szakképesítéssel ellátható további tevékenységek
Kapcsolódó tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.) | |
FEOR száma | megnevezése |
5119 | Egyéb kereskedelmi foglalkozás (kutya-kozmetikusí tevékenységhez szükséges eszközök, anyagok forgalmazása) |
3. A képesítés célja
Olyan elméleti ismeretek és gyakorlati jártasság igazolása, aminek alapján a szakképesítéssel rendelkező képes önálló vállalkozásban, illetve alkalmazottként kutyakozmetikus tevékenység végzésére, továbbá a kutya ápolásával és higiénikus tartásával kapcsolatos szakmai tanácsadásra.
4. A munkaterület jellemzése
A kutyakozmetikus tevékenység magába foglalja
- a kutya kozmetikai ellátását,
- kozmetikai ápolásával összefüggő szakmai tanácsadást,
- kiállításra történő speciális felkészítését,
- az ápolási eszközök, anyagok, takarmányok forgalmazását,
- a tevékenységek ellátása során a munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok betartását.
III. Szakmai követelmények
1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok
Ápolási feladatok végzése területén
- A mindennapi rendszeres ápolás.
- Az időszakos ápolás, gondozás.
- Az általános kozmetikai és higiéniai feladatok ellátása (például: nyírás, trimmelés, fürdetés, fésülés, karomápolás és fültisztítás).
- A kiállításra történő felkészítés.
Eszközhasználattal kapcsolatos feladatok területén
Az általános és speciális kozmetikai tevékenységeknél használatos eszközök:
- szakszerű használata,
- tisztítása,
- karbantartása, továbbá
- tárolása.
A kutyakozmetikus tevékenység végzésére alkalmas műhely (szalon) és annak berendezéseivel kapcsolatos követelmények:
- a megfelelő klíma beállítása (hőmérséklet, fény, páratartalom),
- a berendezési tárgyak balesetmentes elhelyezése, működtetése,
- a helyiség napi és időszakos takarítása, fertőtlenítése,
- a hulladék szakszerű tárolása, kezelése és megsemmisítése,
- a szolgáltatást igénybe vevő személyek várakozóhelyének kialakítása és rendben tartása.
A szaktanácsadási feladatok követelményei:
- a kutya tartásának alapismeretei (tenyésztés, tartás, nevelés),
- a higiéniai, a balesetvédelmi és környezetvédelmi szabályok ismerete,
- a tevékenységhez szükséges eszközök, anyagok használata, kezelése, tárolása,
- a kutya emberrel való kapcsolata,
- a kutyaeledel megválasztásának szempontjai.
2. Elméleti követelmények
Kynologiai ismeretek területén
Ismeret szintjén tudja:
- a kutya társadalmi-, környezetvédelmi fontosságát és az állatvédelmi előírásokat,
- a kutya tartási módokat, feladatokat,
- a kisállatvédelem helyzetét,
- a kutyatartás hasznosságát,
- a kutyatartásban rejlő nevelési lehetőségeket,
- az örökléstani alapismeretek kynologiai vonatkozásait,
- a kiállításra történő felkészítés alapelveit. Összefüggésbe helyezetten általános ismeret szintjén tudja:
- a kutya testének felépítését és szervezetének működését (a mozgás aktív-passzív szervei, az emésztés, a keringés, a nemi szervek, az elválasztás, a kiválasztás, az ideg- és az érzékszervek rendszere),
- a kutyatenyésztésben felhasználható általános állattenyésztési ismereteket, tekintettel az alapfogalmakra, a tenyésztési eljárásokra, a kiválasztás módszereire, a párosítás, illetve pároztatás alapelveire,
- a kutyakozmetikusi tevékenység szempontjából jellemző fajták jellemzőit, viselkedési formáit.
Alkalmazás szintjén tudja:
- a kültakaróval kapcsolatos anatómiai, fejlődéstani és küllemtani ismereteket,
- a szoktatás, nevelés, kiképzés alapismereteit (például: elválasztás, szobatisztaságra nevelés, pórázhoz, utcai sétáltatáshoz szoktatás, járdatisztaság, idomítás, kiképzés stb.).
Ápolási, állategészségügyi és állatvédelmi ismeretek területén
Ismeret szintjén tudja:
- a kutya leggyakrabban előforduló betegségeinek tüneteit,
- a kutyakozmetikus szakmában alkalmazott műszerek, eszközök, szerszámok használatának szabályait.
Összefüggésbe helyezetten általános ismeret szintjén tudja:
- az egészséges, valamint a beteg kutya életjelenségeit,
- a higiénikus kutyatartás egészségügyi és állatvédelmi vonatkozásait (fertőző és parazitás betegségek, zoonózisok, mechanikai sérülések esetén);
- a helytelen tartás és takarmányozás következményeit;
- a napi és időszakos ápolás, valamint a tisztán tartás jelentőségét;
- a rendszeres és időszakos ápolás módszereit, feladatait, műveleteit;
- a rendszeres ápoláshoz szoktatás alapelveit;
- az általános kutyakozmetikai és higiéniai műveleteket
a) a szőrzet kibontásának módjait,
b) a kefélés, fésülés műveleteit,
c) a fürdetés technikáját,
d) a nyírás és trimmelés elméleti alapjait,
e) a karomápolás jelentőségét és menetét (az állat rögzítésének módját, a vágást és a szükséges használati eszközöket),
f) a hallójárat tisztításának szükségességét és módját,
g) a végbél körüli mirigyek (bűzmirigy) ápolási feladatait (élettani vonatkozásait, rendszeres ellenőrzését),
h) a fogazat gondozásával kapcsolatos tudnivalókat (a fogkő lerakódásának okait, az eltávolítása módjait, a fogápolás anyagait, eszközeit);
- a fürdetés, nyírás, trimmelés sajátos feladataihoz szükséges eszközök megkülönböztetését;
- a kutyakozmetikában használatos anyagok összetételét, hatását.
Alkalmazás szintjén tudja:
- szakszerűen használni az ápoláshoz szükséges eszközöket és anyagokat,
- felismerni azokat a tüneteket, ami miatt a kozmetikai műveletek elvégzése nem ajánlott.
Munkabiztonság és környezetvédelem területén
Ismeret szintjén tudja:
- a munkaegészségtan fogalmát és feladatait,
- az elektromos áram élettani hatását,
- a kutyakozmetikában használatos ápolószerek összetételét.
Készség szintjén tudja:
- a munkavédelemről szóló jogszabályok fő előírásait, a kutyakozmetikus szakmával összefüggően azok alkalmazását;
- az érintésvédelmi módokat (elszigetelés, védőelválasztás, -földelés, törpefeszültség, nullázás);
- a munkavégzés személyi feltételeit
a) a fizikai, szellemi és lelki alkalmasságot,
b) a szakértelem szükségességét,
c) az orvosi vizsgálatok kötelezettségét,
d) a környezet védelméről szóló jogszabályok betartását,
e) a tűzbiztonsági szabályokat.
Alkalmazás szintjén tudja:
- a munkahelyi magatartás szabályait,
- az elsősegélynyújtás legfontosabb módjait,
- a tűzoltó készülékek ismeretét és használatát,
- a munkafolyamatokra vonatkozó balesetvédelmi előírásokat.
Vállalkozási ismeretek területé
Ismeret szintjén tudja:
- a különböző vállalkozási formákat,
- a vállalkozás beindításának feltételeit,
- a főbb adó- és társadalombiztosítási jogszabályokat,
- a könyvvezetés módjait.
Összefüggésbe helyezetten általános ismeret szintjén tudja:
- a kutyakozmetikai tevékenység megszervezését,
- a működéshez szükséges műhely, továbbá eszközök és gépek kiválasztását,
- a gazdasági levelezés, iratkezelés szabályait,
- a reklám- és marketingtevékenység célját, lehetőségeit, módjait.
Alkalmazás szintjén tudja:
- a tevékenység végzéséhez kapcsolódó szerződéskötés módját, a szerződő felek jogait és kötelezettségeit,
- az árképzés, a számla kiállításának és kiegyenlítésének szabályait,
- a leltározás végzését.
3. Gyakorlati követelmények
Kynologiai ismeretek területén
Ismeret szintjén tudja:
- az állat viselkedési formáit,
- az egyes viselkedési típusok okait.
Jártasság szintjén tudja:
- a csontvázrendszer, az izomrendszer, az emésztő-készülék, a nemi szervek és a kültakaró részeinek megnevezését,
- a kölyökkutya és a növendékkutya szoktatási, nevelési fogásait, valamint engedelmességre való kiképzése módszereit.
Készség szintjén tudja:
- ismertetni és megmutatni a kutya testtájait,
- a szakmai nyelv használatát,
- a kutyakozmetíkában gyakrabban előforduló fajták felismerését és leírását,
- a kiskutya ápoló asztalhoz szoktatását,
- a növendékkutya, továbbá meghatározott feladatokra képzett kutya ápolását,
- a fedeztetés előtti, a vemhesség alatti, a szülés előtti és a szoptatási időszak alatti műveletek végzését
- az idős kutyák ápolását.
Ápolási, állategészségügyi és állatvédelmi ismeretek területén
Jártasság szintjén tudja:
- a "Kiállítási Szabályzat" előírásait az ismert fajták kozmetikai ellátásáról,
- a működő kutyakozmetikai műhely (szalon) berendezését, felszereltségét,
- a műhelyben végzendő munkaműveleteket.
Készség szintjén tudja:
- az egészséges állat beteg állattól való megkülönböztetését,
- a nem fertőző, hanem szervi jellegű megbetegedések,
- a fertőző betegségek, valamint
- a parazitás betegségek gyanújának felismerését,
- a hőmérőzést, a pulzus és a légzés számlálását,
- az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabály előírásainak alkalmazását,
- az adott fajta igényeinek megfelelő ápolási munkákat, valamint az ápoláshoz szükséges anyagok használatát,
- a rendszeres és időszakos kutyakozmetikai és higiéniai műveleteket,
- az eszközök használatát, tisztítását, tárolását, karbantartását.
Vállalkozási ismeretek területén
Ismeret szintjén tudja:
- az üzleti terv készítését,
- a vállalkozással kapcsolatos reklám- és marketingtevékenység tervezését.
Jártasság szintjén tudja:
- a vendégkörrel való viselkedés és kapcsolatteremtés módját,
- a hatósági ellenőrzések során jogait és kötelezettségeit,
- a vállalkozással kapcsolatos adóbevallási kötelezettségét,
- a könyvvezetés kötelezettségét,
- a tervezett szolgáltatás árkalkulációját.
Készség szintjén tudja:
- az általános illemtan szabályait,
- a bizonylatok és számlák kitöltését.
Munkabiztonsági és környezetvédelmi ismeretek területén
Készség szintjén tudja:
- a munka- és tűzbiztonsági szabályok betartásával kapcsolatos feladatokat,
- a kutyakozmetikában használatos vegyi anyagok hatását,
- a személyi és munkahigiéniai előírások betartását.
4. Személyi követelmények
A kutyakozmetikus legyen állatszerető és türelmes, fizikailag, szellemileg és pszichikailag alkalmas a munka szakszerű elvégzésére, rendelkezzen jó esztétikai érzékkel, megfelelő fizikai állóképességgel. A munkája gyakorlása kiegyensúlyozottságot, pontosságot, megbízhatóságot, fegyelmezettséget és rendszeretet igényel.
IV. A szakképesítés vizsgakövetelményei
1. A szakmai vizsga részei
1.1. Szóbeli vizsga
1.2. Gyakorlati vizsga
A vizsgáztatásnál a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet szerint kell eljárni. A vizsga célja annak megállapítása, hogy a képzésben részt vevő személy elsajátította-e a kutyakozmetikusi szakmai követelmények alapvető elméleti és gyakorlati ismereteit, rendelkezik-e az előírt jártassággal, készségekkel, továbbá képes-e önállóan gondolkodó, szervező, problémamegoldó tevékenységre, a tanultak önálló gyakorlati alkalmazására.
1.1. Szóbeli vizsga
A szóbeli vizsga tartalma két részből áll:
- az "A" tétel átfogó szakmai ismereteket tartalmaz (kynologiai, ápolási, állategészségügyi és állatvédelmi ismereteket),
- a "B" tétel a szakmai tantárgyak kiegészítő ismereteire terjed ki (munka- és környezetvédelmi, valamint vállalkozási ismeretekre).
A szóbeli vizsgán az FVM által kiadott tételeket kell alkalmazni.
1.2. Gyakorlati vizsga
A gyakorlati vizsgát az FVM által akkreditált képzőhelyek bonyolíthatják az adott tanfolyami időszak alatt. A vizsgák során meg kell győződni a jelölt szakszerű eszközhasználatáról, az állattal való bánásmódjáról, a munkája minőségéről.
A gyakorlati vizsga részei:
1.2.1. A kutyakozmetikai műhelyben (szalonban) használatos anyagok és eszközök felismerése és alkalmazási területük megnevezése.
1.2.2. Egy kutya teljes körű kozmetikai ellátása.
A gyakorlati foglalkozások igazolására és minősítésére "Leckekönyv" szolgál, ami a képzésben résztvevők adatait, valamint a gyakorlatokon való részvétel igazolását, minősítését tartalmazza. A gyakorlati vizsgáztató helyek kötelesek a vizsgáról jegyzőkönyvet készíteni, ami kiterjed az egyes vizsgafeladatokra és azok megoldásának minősítésére.
A képzést végző köteles tájékoztatni az elméleti vizsgát szervező és bonyolító intézményt a gyakorlati vizsgák napjáról és időpontjáról. A szakmai felügyeletet gyakorló, illetve a vizsgát szervező intézmény képviselője jogosult a gyakorlati vizsgákon részt venni, és ellenőrzést végezni.
2. A felmentés feltétele
A szakmai vizsga alól felmentés nem adható.
3. A vizsgára bocsátás szakmai feltétele
Szakmai vizsgát az tehet, aki a szakmai gyakorlati követelményeket teljesítette, és a gyakorlati foglalkozások legalább 80 százalékán, az elméleti órák legalább 65 százalékán részt vett. Ennek igazolására a szakmai gyakorlati vizsga szervezője jogosult.
V. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei
A vizsgára való felkészítés és a vizsgáztatás feltételei:
Személyi feltételek:
A) A vizsgára való felkészítésében részt vevő elméleti tantárgyakat oktató személynek szakirányú felsőfokú szakmai képesítéssel, végzettséggel kell rendelkeznie.
Gyakorlati képzést szakirányú főiskolai végzettséggel rendelkező személy végezhet, továbbá, ha külön jogszabály eltérően nem rendelkezik kivételesen érettségivel vagy mestervizsgával rendelkező szakmunkás, továbbá középfokú szakmai végzettséggel rendelkező szakember is.
B) A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak, illetve a segítő tanároknak az A) pont szerinti elméleti tantárgyakat oktató személyekre vonatkozó végzettséggel kell rendelkezniük.
Vizsgára való felkészítést, illetve vizsgát csak az a képző folytathat, amelyik rendelkezik a szakmai követelmények elsajátításához szükséges felszerelésekkel, eszközökkel, gépekkel, megfelelő állatforgalommal vagy szerződés keretében más gazdálkodóval közösen biztosítják e feltételeket.
Tárgyi feltételek:
Az eszközök vizsgára való előkészítésénél az FVM által javasolt vizsgakérdések az irányadók. A gyakorlati felkészítéshez működő kutyakozmetikai műhely (szalon) szükséges.
Szakmai vizsgát a szakképesítésért felelős miniszter által feljogosított intézmény szervezhet, valamint a szakképzésről szóló törvényben megjelölt intézmény az általa folytatott szakképzés esetén.
VI. Tantárgyak
Szakmai elmélet
Kynologiai ismeretek
Ápolási, állategészségügyi és állatvédelmi ismeretek
Vállalkozási ismeretek
Munkabiztonsági és környezetvédelmi ismeretek
Szakmai gyakorlat
VII. Melléklet
Óraterv
Tantárgy megnevezése | Óraszáma |
Elméleti ismeretek | 60 |
Kynologiai ismeretek | |
Ápolási, állategészségügyi és állatvédelmi ismeretek | 70 |
Vállalkozási ismeretek | 60 |
Munkabiztonsági- és környezetvédelmi ismeretek | 10 |
Elmélet összesen: | 200 |
Gyakorlati ismeretek | |
Szakmai gyakorlat | 300 |
Mindösszesen: | 500" |
2. Az R. mellékletének 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"18. Az inszeminátor szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményei
I. A szakképesítés adatai az Országos Képzési Jegyzék szerint
1. A szakképesítés azonosító száma: 34 6232 01
2. A szakképesítés megnevezése: Inszeminátor az állatfaj (szarvasmarha, ló, sertés, juh-kecske, baromfi) megjelölésével.
3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei
A munkakör betöltéséhez szükséges egészségügyi alkalmasság [zoonózistól való mentesség, végtagok megléte, funkcióképessége, ujjak épsége, érzékszervek épsége (visus)], a tizedik évfolyam elvégzése, valamint állattenyésztő szakmai alapképzettség (a specializációval megegyezően) vagy általános állattenyésztő, állattenyésztő és állategészségügyi technikus képesítés vagy szakirányú felsőfokú iskolai végzettség, továbbá öt éves állattenyésztési gyakorlat.
II. A szakképesítés munkaterülete
1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek
A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.) | |
FEOR száma | megnevezése |
3250 | Állatorvosi szaksegéd (inszeminátor) |
2. A szakképesítéshez kapcsolódóan más tevékenység nem látható el.
3. A képzés célja
Szaporodásbiológiai alapismeretek valamint a mesterséges termékenyítéshez szükséges ismeretek átadása, amelyek alapján az előírt szakmai gyakorlattal rendelkező szakember képes az inszeminálási és egyéb szaporítással kapcsolatos feladatok ellátására.
4. A munkaterület jellemzése
4.1. A szarvasmarha inszeminátor tevékenységi köre
Az inszeminátor köteles a nőivarú szarvasmarha mesterséges termékenyítésére és az egyszerű meddőségi kezelésére.
4.2. A ló, sertés, juh-kecske és baromfi inszeminátor tevékenységi köre
Az inszeminátor köteles az állat ondója levételére, vizsgálatára, kezelésére, tárolására, expediálására, valamint annak felhasználására.
A 4.1. és 4.2. pontban felsorolt állatfaj egyedének inszeminálásához az előírt speciális dokumentációt kell vezetni.
Az inszeminátor köteles minden harmadik évben szervezett továbbképzésen részt venni, ennek sikeres elvégzése a tevékenység folytatásának feltétele.
III. Szakmai követelmények
1. A foglalkozás gyakorlása közben előforduló legfontosabb feladatcsoportok
A) Valamennyi felsorolt állatfajra vonatkozó feladatcsoportok:
1.1. Az ivarzó nőivarú állatok felismerése
- külső,
- belső és
- egyéb információk alapján.
1.2. A termékenyítés optimális időpontjának meghatározása.
1.3. Az ondólevétel és ondóvizsgálat:
- ondóvétel (bika kivételével),
- az ondó makroszkópos és mikroszkópos vizsgálata,
- az ondó hígítása, konzerválása, csomagolása, szállítása,
- az ondó előkészítése felhasználásra.
1.4. Az inszeminálás végrehajtása:
- a szükséges anyagok és eszközök előkészítése,
- inszeminálás,
- a felszerelési tárgyak kezelése, higiéniai rendszabályok betartása.
1.5. A vemhesség megállapítása:
- külső jelek alapján,
- belső vizsgálattal és
- egyéb módszerekkel.
1.6. Egyes rendellenességek felismerése, kezelések elvégzése:
- ivarzási rendellenességek,
- egyszerű meddőségi kezelések,
- méhöblítés és méhinfúzió elvégzése.
1.7. Új biotechnológiai eljárások alkalmazása az inszeminálás során.
1.8. A mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok elvégzése.
B) Az egyes állatfajra jellemző speciális feladatok:
Szarvasmarha esetén: az ondó előkészítése felhasználásra.
A ló, a sertés, a juh-kecske és a baromfi esetén: ondóvétel méntől, kantól, kostól, baktól, baromfitól.
2. Elméleti követelmények
Valamennyi felsorolt állatfajra vonatkozó inszeminátor képzésben az alábbiak az elméleti követelmények. A jelölt a választott állatfajra vonatkozó ismereteket köteles elsajátítani.
Anatómia és élettan területén
Ismerje:
- a hím és női nemi készülék felépítését,
- a nemi működést szabályozó hormonokat,
- a nemi működés nem hormonális szabályozásának folyamatát,
- a hím nemi szervek működését, az ondóképződést, az ejakuláció feltételeit,
- a női nemi szervek működését,
- a petesejt megtermékenyülését és megtelepedését,
- a vemhesség élet- és kortanát.
Alkalmazás (készség) szintjén tudja:
- felismerni az ivarzás tüneteit, időtartamát, időközeit,
- a vemhesség megállapításának módjait,
- az elles élettanát, szakaszait.
Szaporodásbiológia területén
Ismerje:
- a genetikai alapismereteket, az ivarzók kiválogatásának módszereit, és az optimális termékenyítés időpontjának meghatározását,
- az ivarzás indukálásának és szinkronizálásának módjait,
- a mesterséges termékenyítés fogalmát, lényegét, alkalmazásának indokait, feladatait,
- a mélyhűtés módozatait,
- az ondóhígítók fajtáit,
- az adott állatfajra jellemző biotechnológiai eljárások lehetőségeit,
- szarvasmarha esetében az ondóvétel különféle módjait, a csíraszegény spermagyűjtés feltételeit, az ondó konzerválását, csomagolását.
Alkalmazás (készség) szintjén tudja:
- a felsorolt állatfajok esetében (szarvasmarha kivételével) az ondóvétel különféle módjait, a csíraszegény spermagyűjtés feltételeit,
- e tevékenység végzéséhez szükséges eljárások lényegét,
- az ondó vizsgálat szempontjait és konzerválásának módjait,
- az ondóhígító elkészítésének módjait "gyári" készítmények felhasználásával,
- az ondó csomagolásának, szállításának módjait,
- az inszeminálási módszereket, technikákat,
- a mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos nyilvántartásokat,
- a baleset-, a környezet védelméről, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabályok előírásait.
Állattenyésztés területén
Ismerje:
- a választott állatfaj tenyésztésének alapjait, a tenyésztési eljárásokat,
- a küllemi bírálat szempontjait,
- az értékmérő tulajdonságokat,
- a párosítás, pároztatás szabályait,
- a szaporodásbiológiai mutatószámokat és értékelésük módjait,
- a mesterséges termékenyítés szervezését,
- az állattenyésztésről szóló törvénynek és végrehajtási rendeletének a mesterséges termékenyítésről szóló előírásait.
Állategészségügy területén Ismerje:
- a nemi szervek működését befolyásoló tartási és takarmányozási tényezőket,
- a tenyészállatok tartási és takarmányozási igényeit,
- a tenyészállatok és szaporítóanyagok állategészségügyi követelményrendszerét (mentességek, SPF státuszok),
- az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabályok előírásait.
Alkalmazás (készség) szintjén tudja:
- azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az inszeminálás eredményességét,
- az ivarzás rendellenességeit,
- a meddőség fogalmát, típusait, okait, a beavatkozás lehetőségeit,
- a méhhurut, méhgyulladás és egyéb gyakori rendellenességek tüneteit,
- az állategészségügyi előírásokat, különös tekintettel a járványvédelemre,
- a járványvédelrni létesítmények jelentőségét és használatát, a karantén szabályokat,
- a kéz és a lábbeli fertőtlenítésének módszereit, egyéb higiéniai tudnivalókat,
- a nemi úton átvihető fertőző betegségek tüneteit, kártételét, bejelentését,
- a zoonózisos betegségek tüneteit, kártételeit, a védekezési lehetőségeket.
Gazdálkodási- és vállalkozási ismeretek területén
Ismerje:
- a vállalkozás lényegét,
- a vállalkozási lehetőségeket, jogi formáit,
- a közgazdasági alapfogalmakat,
- a bizonylatolás alapelveit, a bizonylatok és a számlák kezelésének szabályait,
- a kapcsolattartás és az üzleti tárgyalás alapvető módját.
Alkalmazás (készség) szintjén tudja:
- az adózás szerepét, fogalmát, a mezőgazdasági adózás viszonyait,
- a vállalkozással összefüggő társadalombiztosítási szabályokat,
- a számviteli alapelveket,
- a vállalkozás működtetésének alapszabályait,
- a vállalkozással kapcsolatos szerződés fogalmát, a szerződéskötés feltételeit,
- az árképzésnek, valamint a számla kiállításának és kiegyenlítésének alapszabályait,
- a leltározás módját.
3. Gyakorlati követelmények
Valamennyi felsorolt állatfajra vonatkozó inszeminátor képzésben az alábbiak a gyakorlati követelmények. A jelölt a választott állatfajra vonatkozó feladatokat köteles elvégezni.
Anatómia és élettan területén
Készség szintjén tudja:
- bemutatni a hím nemi szervek és
- női nemi szervek részeit,
- szarvasmarha esetében kitapintani (rektális úton) a belső női nemi szerveket,
- megkülönböztetni a petefészken található képleteket.
Mesterséges termékenyítés területén
Készség szintjén:
- ismerje fel az ivarzó egyedeket, az ivarzás külső és belső jelei alapján (a baromfi kivételével),
- végezze el az ivarzás ellenőrzését, ismerje fel a rendellenes ivarzást,
- tudjon következtetni az ivarzási nyalka jellegzetességeiből az állat egészségi állapotára (a baromfi kivételével),
- tudja meghatározni a termékenyítés optimális időpontját az emlősök esetében,
- végezze el az ondóvételt és a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat (szarvasmarha kivételével),
- tudja megkülönböztetni a termékenyítésre alkalmas és alkalmatlan ondót (a szarvasmarha kivételével),
- tudja elvégezni az ondó hígításai, feldolgozását és konzerválását (a szarvasmarha kivételével),
- tudja a mélyhűtött szarvasmarha ondó kezelését,
- tudja a konténerek, műszalmák és termoszok kezelését, azok folyékony nitrogénnel vagy egyéb hűtőanyaggal való feltöltését,
- tudja az inszemináló eszközök használatát, tisztítását, fertőtlenítését, karbantartását és tárolását,
- ismerje az állat rögzítésének lehetőségeit a mesterséges termékenyítéshez,
- végezze el az adott állatfajhoz tartozó egyed termékenyítését,
- tudja a vemhesség korai megállapításának módszereit,
- tudja alkalmazni a munka- és balesetvédelmi előírásokat.
Állategészségügyi ismeretek területén
Készség szintjén tudja:
- az általános beavatkozások elvégzését (hüvelykezelés, tasak-toalett, hím nemi szervek vizsgálata),
- a fertőtlenítőszerek alkalmazását, a sterilizálási eljárásokat,
- a szülészeti- és szaporodásbiológiai rendellenességek, betegségek felismerését.
Gazdálkodási és vállalkozási ismeretek területén
Készség szintjén tudja:
- a mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos nyilvántartások vezetését,
- az Egyed Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) feltételeit,
- a vállalkozói ismeretek alkalmazását,
- a számla kiállítását és kiegyenlítésének bonyolítását,
- a leltározás végzését.
4. Személyi követelmények
Az inszeminátor legyen képes a személyi higiénia betartására. Rendelkezzen fejlett megfigyelő- és problémamegoldó képességgel, valamint fizikai állóképességgel, átlagot meghaladó kézügyességgel, továbbá a gazdákkal való kapcsolattartásban megfelelő tárgyalókészséggel és empátiával.
IV. A szakképesítés vizsgakövetelményei
1. A szakmai vizsga részei
1.1. Szóbeli vizsga
1.2. Gyakorlati vizsga
A szóbeli és gyakorlati tételsorok állatfajonként különbözőek.
A vizsgáztatásnál a 26/2001. (VII. 21.) OM rendelet szerint kell eljárni.
1.1. Szóbeli vizsga
A szóbeli vizsga tantárgyai a következők:
Funkcionális anatómia és szaporodásbiológia,
Állattenyésztési- és állategészségügyi ismeretek,
Vállalkozási ismeretek.
A szóbeli vizsga tantárgyai mindig az adott állatfajnak megfelelő elnevezéssel és tartalommal szerepelnek.
A vizsgázótól számon kell kérni, a témakörhöz kapcsolódó munka- és balesetvédelmi ismereteket is.
A szóbeli vizsgán az FVM által kiadott tételeket kell alkalmazni.
1.2. Gyakorlati vizsga
A gyakorlati vizsga valamennyi állatfaj esetében két részből áll:
1.2.1. A választott állatfaj egyedének inszeminálása.
1.2.2. A mesterséges termékenyítéshez és az állategészségügyi ismeretekhez kapcsolódó feladatok végrehajtása.
A gyakorlati vizsga helyszínei: az állat tartására megfelelő telep, vágóhíd, laboratórium.
A gyakorlati vizsgán az FVM által javasolt tételek az irányadók.
2. A vizsga alól felmentés nem adható.
3. A vizsgára bocsátás szakmai feltétele
Az előírt elméleti és gyakorlati foglalkozásokon való részvétel. Az anatómia és élettan, valamint az állattenyésztés tantárgyak hallgatása alól felmenthető az a jelölt, aki felsőfokú oktatási intézményben eredményes vizsgát tett e tantárgyakból. A vizsga alól felmentés ez esetben sem adható.
V. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei
A felkészítés és a vizsgáztatás követelményei:
Személyi feltételek:
A) A vizsgára való felkészítés során - iskolarendszeren kívüli képzés esetén is - az elméleti tantárgyakat oktatónak rendelkeznie kell szakirányú felsőfokú szakmai képesítéssel. A mesterséges termékenyítést érintő tantárgyak elméleti óráit csak e területen jártas szaporodásbiológus (állatorvos) oktathatja. A gyakorlati képzést állatorvos, vagy kiemelt ismeretekkel rendelkező inszeminátor végezheti.
B) A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak és a segítő tanároknak az A) pont szerinti elméleti tantárgyakat oktató személyekre vonatkozó végzettséggel kell rendelkezniük.
Vizsgára való felkészítést és a vizsgát csak az a képző folytathat, amelyik rendelkezik a szakmai követelmények elsajátításához szükséges felszerelésekkel, eszközökkel és állatállománnyal, vagy szerződés keretében más gazdálkodóval közösen biztosítja e feltételeket.
Tárgyi feltételek:
Az eszközök vizsgára való előkészítése az FVM által javasolt vizsgakérdések figyelembevételével történhet, de alapvetően szükség van:
- szarvasmarhát, lovat, sertést, juhot, kecskét vagy baromfit tartó telepre, ahol az adott állatfaj egyedének inszeminálása elvégezhető,
- az ondóvétel, ondóvizsgálat, hígítás, hűtés, fagyasztás, csomagolás, szállítási eszközeire,
- tisztító-, fertőtlenítőszerekre és eszközeire, továbbá
- olyan állatgyógyászati eszközökre, amelyek a szaporodásbiológiai vizsgálatok elvégzéséhez, kezelésekhez nélkülözhetetlenek.
Szakmai vizsgát a szakképesítésért felelős miniszter által feljogosított intézmény szervezhet, valamint a szakképzésről szóló külön jogszabályban megjelölt intézmény az általa folytatott szakképzés esetén.
VI. Tantárgyak
A tantárgyak megnevezései az adott állatfajnak megfelelően
Szakmai elmélet
Anatómia és élettan
Szaporodásbiológia
Állattenyésztés
Állategészségügyi ismeretek
Gazdálkodási és vállalkozási ismeretek
Szakmai gyakorlat
Anatómia és élettan
Mesterséges termékenyítés
Állategészségügyi ismeretek
VII. Melléklet
Óraterv állatfajok szerint (szarvasmarha, ló, sertés, juh-kecske, baromfi)
Tantárgy megnevezése | Óraszáma |
Elméleti ismeretek | |
Funkcionális anatómia | 20 |
Szaporodásbiológia | 80 |
Állategészségügyi ismeretek | 40 |
Állattenyésztés | 30 |
Gazdálkodási és vállalkozási ismeretek | 30 |
Elmélet összesen: | 200 |
Gyakorlati ismeretek | |
Anatómia és élettan | 30 |
Mesterséges termékenyítés | 230 |
Állategészségügyi ismeretek | 40 |
Gyakorlat összesen: | 300 |
Mindösszesen: | 500" |
3. Az R. melléklete a következő 171. ponttal egészül ki:
"171. Dohánykertész szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményei
I. A szakképesítés adatai az Országos Képzési Jegyzék szerint
1. A szakképesítés azonosító száma: 31 6206 03
2. A szakképesítés megnevezése: Dohánykertész
3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei:
- alapfokú iskolai végzettség,
- egészségügyi alkalmasság igazolása (kizáró ok: színtévesztés, szagló- és ízlelőszervek betegségei, szédülékenység, tériszony, emésztőszervi betegségek, epilepszia).
II. A szakképesítés munkaterülete
1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek
A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás slb.)* | |
FEOR száma | megnevezése |
6207 | Mezőgazdasági munkás |
6201 | Mezőgazdasági munkás |
* A szakképesítéshez szükséges járművezetői és rakodó-, szállító-, építőgép kezelői vizsga a Közlekedési Főfelügyelet hatáskörébe tartozik.
A dohánykertész a dohánytermesztési tevékenység során használt járművekkel a külön jogszabályban előírt vezetői engedély birtokában vehet részt a közúti közlekedésben.
2. A szakképesítéssel ellátható további tevékenységek
Kapcsolódó tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.) | |
FEOR száma | megnevezése |
5115 | Felvásárló, átvevőhely kezelő |
5212 | Dohányfeldolgozó |
6129 | Egyéb növénytermesztési és kertészeti foglalkozások |
6222 | Dohányipari technikus |
3. A képesítés célja
A dohánytermesztés hivatásszerű gyakorlásához szükséges szakképzettség tanúsítása.
A szakképesítéssel rendelkező szakember képes a nagy-és kisüzemben, továbbá magán- és családi vállalkozásban a dohány palántanevelésére, szabadföldi művelésére, továbbá természetes és mesterséges dohányszárításra, a szükséges technológiai elemek szakszerű végrehajtására. A szakképesítés megszerzése kiterjed a dohánytermesztési gépek és felszerelések karbantartására, kisebb javításokra, technológiai szempontból egyszerű berendezések előállítására, összeszerelésére.
A dohánykertész képes a nyersdohány minősítésére, osztályozására és átvételének előkészítésére. Alapfokú ismeretekkel rendelkezik a minőségi követelményeket meghatározó dohányfeldolgozási technológia fő elemeiről.
4. A munkaterület jellemzése
A gazdálkodási ismeretekkel is rendelkező szakképesített dohánykertész hivatásszerűen végezhet palántanevelést, szántóföldi művelést és szárítását, valamint az elsődleges dohányfeldolgozáshoz szükséges előkészítő munkálatokat. Tevékenysége kiterjed a nyersdohány minősítésére és osztályozására, az áru átvételénél való szakértői közreműködésre. Ellátja a dohánytermesztéshez szükséges gépek, berendezések üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését. Képes a magánvállalkozással összefüggő ügyviteli és adminisztrációs munkák intézésére, illetve e munkakört ellátó személy irányítására.
A szakképesítés középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, önálló vállalkozás létrehozására jogosít.
Ha a dohánykertész a növényvédelmi munkákat II. kategóriájú növényvédő szerekkel, vagy szakmérnök irányításával I. kategóriájú növényvédő szerekkel kívánja elvégezni, szükséges még a 31 6206 02 Országos Képzési Jegyzék számú "Növényvédő és méregraktár-kezelő szakképesítés" megszerzése is.
III. Szakmai követelmények
1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok
1.1. A dohánynövény morfológiájának és környezeti igényének ismerete.
1.2. A dohány tápanyagigényének és a termesztésre alkalmas talajok tápanyag-gazdálkodásának ismerete.
1.3. A dohánynövény fajtaismerete.
1.4. A palánta-előállítás biológiai folyamatának, eszközeinek és technológiájának műszaki és agronómiai ismerete.
1.5. A dohány betegségeinek, kórtanáriak ismerete.
1.6. A szántóföldi termesztés átfogó technológia rendszereinek alkalmazása.
1.7. A dohányszárító berendezések (természetes, mesterséges) ismerete.
1.8. A szárítás-technológia legfontosabb elemeinek gyakorlati ismerete és alkalmazása.
1.9. A dohány minősítésének, osztályozásának, válogatásának részletes ismeretanyaga.
1.10. A nyersdohány értékesítésének módjai, szállításának és átadásának feltételei.
1.11. A dohánytermesztéssel kapcsolatos szerződéskötés ismerete.
1.12. A tevékenység végzéséhez kapcsolódó gépek, eszközök, berendezések szakszerű használata, működtetése és azok karbantartása.
Az 1.1-1.12. pontokban felsorolt feladatcsoportokhoz kapcsolódó további követelmények:
a) a kertészeti tevékenység során használt járművek (kerti traktor, lassú jármű stb.) esetén a közúti közlekedéshez külön jogszabályban előírt vezetői engedély megszerzése szükséges,
b) valamennyi munkafolyamatnál követelmény a környezetvédelmi, üzemi és személyi higiénia, valamint a munka- és tűzvédelmi előírások betartása,
c) munka- és technológiai terv készítése,
d) munkacsoportok tevékenységének megszervezése, irányítása,
e) a könyvelési dokumentumok (eredménykimutatás, mérleg, pénzügyi táblázatok stb.) vezetése, értelmezése és hasznosítása, a rendelkezésre álló adatok alapján a szükséges műszaki és piaci döntések meghozatala, a ráfordított költségek értékelése, elemzése,
f) a szakmai ismeretek folyamatos aktualizálása, a különféle kommunikációs és informatikai eszközök használata.
2. Elméleti követelmények
Ismeret szintjén tudja:
- a dohány értékesítésének, forgalmazásának és egészség kockázatának fontosabb jellemzőit,
- a dohány ökológiai igényét,
- a fajták jellemző tulajdonságait,
- a termesztés-technológia elméleti összefüggéseit,
- a palántanevelés, a szántóföldi művelés és a szárítás berendezéseinek és gépeinek típusait, működési elemét és technológiai elemeit,
- a területkiválasztással szemben támasztott követelményeket,
- a dohány betegségeit,
- a növényi sorrend összeállításának szempontjait,
- a dohány termesztéstechnológiai rendszerét,
- a nemesítés célját és alapvető módszereit, valamint a vetőmag előállításának korszerű módszerét,
- a palánta-előállítás elméleti és gyakorlati módszereit,
- a szárítás technológiájának elméletét,
- a nemesítés fogalmát, célját,
- a termesztő berendezések formáit, üzemeltetésük feltételeit,
- a munka-, a környezet- és a tűzvédelem feladatait,
- a munka- és tűzvédelemmel kapcsolatos jogokat és kötelességeket,
- a vállalkozás lényegét, a vállalkozási lehetőségeket, a mezőgazdasági tevékenység gyakorlásának jogi formáit,
- a vállalkozás működtetésének alapkövetelményeit,
- a legfontosabb közgazdasági alapfogalmakat,
- az adózás szerepét, fogalmát, a mezőgazdasági kisvállalkozások adózási előírásait,
- az üzleti terv készítésének menetét,
- az üzleti tárgyalás technikáját,
- a könyvvezetés fontosságát, a számviteli alapelveket,
- a piac ismeretének jelentőségét,
- a dohánytermeltetési szerződéskötés feltételeit.
Összefüggésbe helyezetten általános ismeret szintjén tudja:
- a fóliasátor létesítését és üzemeltetését,
- a palánták kiültetésének módját és idejét,
- a palántázó eszközök működését és használatát,
- a csírázási hőmérséklet és a talaj hőmérséklete közötti összefüggéseket,
- a hő- és fényhatás, valamint a növény fejlődése és növekedése közötti összefüggéseket,
- a növényápolási munkák célját és módját,
- a vegyszeres védekezés indokoltságát és módját,
- a tápanyag-utánpótlás, valamint a fejtrágyázás mennyiségének és minőségének megválasztását,
- a talaj tápanyag-ellátottságának a növény fejlődésével, minőségével való összefüggéseit,
- a kijuttatandó vízmennyiség meghatározását,
- a szárítást, a szárító berendezések működését és használatát,
- a dohányszárítás elméletét,
- a dohány tartalmi tulajdonságainak minőségi jellemzőit,
- a nyersdohány válogatásának és osztályozásának jelentőségét,
- a dohány elsődleges feldolgozásának fő szakaszait,
- a gyártási tulajdonságok meghatározó szerepét,
- az éghajlat és a talaj szerepét a növénytermesztésben,
- a trágyázás, talajművelés, öntözés és növényvédelem célját,
- a tápanyagok szerepét, jelentőségét, hatásait,
- a szükséges tápanyagmennyiség megállapításának módját, technikáját, jelentőségét,
- a talaj művelési eljárásokat, azok eszközeit, gépeit,
- a trágyázási módokat, azok anyagait, eszközeit,
- az öntözési módokat, azok eszközeit, gépeit,
- a komplex és integrált növényvédelem módjait, eljárásait, valamint jogszabályi előírásait,
- az okszerű és a programszerű növényvédelem közötti különbséget,
- a növényvédelmi előrejelzés jelentőségét,
- a növényvédelem és a környezetvédelem kapcsolatát, a kölcsönhatások magyarázatát az életközösségben (biocönózis),
- a környezetkímélő növényvédelem módjait,
- a bizonylatolás alapelveit,
- a bizonylatok és számlák kezelésének szabályait,
- a kommunikáció jelentését, jelentőségét, alkalmazását,
- a szerződéskötés rendjét,
- a minőségi átvétel szabályait.
Alkalmazás szintjén tudja:
- a növény fajtacsoportjait, morfológiai és biológiai jellemzőit,
- a fajták általános jellemzését,
- a dohánylevél érettségének jellemzőit,
- a szárítási tulajdonságokat,
- a szárítási technológia levezetését,
- a teljes termesztési technológia levezetését,
- a trágyázás és a művelés eszközállományát,
- a palántanevelés eszközeit és technológiáját,
- az öntözőberendezések típusait és azok üzemeltetését,
- a gépek, berendezések karbantartását, esetleges fejlesztését,
- a termesztés során használt építmények, eszközök, gépek, berendezések, anyagok működtetését és elsődleges karbantartását,
- a balesetek megelőzésének módszereit, tekintettel a termelő környezetében előforduló balesetekre,
- a baleset vagy tűz esetén szükséges tennivalókat, az elsősegélynyújtás legfontosabb szabályait,
- a tevékenységhez kapcsolódó szerződéskötés szabályait, módját,
- az árképzés, a számlakiállítás és -kiegyenlítés szabályait,
- a leltározás folyamatát, követelményeit.
3. Gyakorlati követelmények
Ismeret szintjén tudja:
- a technológiai feladatokhoz szükséges anyagok, eszközök és göngyölegek mennyiségi, minőségi kiválasztását,
- az elvégzett munka értékelését, a hibák felismerését,
- a főbb gyomnövényeket, azok felismerését,
- a munkavédelem célját, a főbb baleseti veszélyforrások elhárításának, megelőzésének módjait, lehetőségeit,
- az egyszerű talajvizsgálatok elvégzését,
- a feladatokhoz szükséges motorok főbb szerkezeti részeit,
- az erőgépek szerkezeti felépítését,
- az elektromos berendezések működtetését,
- a növényvédelem kiszolgáló műveleteit,
- a palánta-előállítás és ültetés gépeinek beállítását és működtetését,
- a szárítás és palántanevelő berendezések, továbbá egyéb építmények és helyiségek szakszerű használatát,
- a különleges termesztő berendezések használatát,
- a dohányfajták felismerését,
- a legfontosabb károsítok, továbbá károsítások felismerését,
- a palántanevelési hibák felismerését és elhárítását,
- a szárítási hibák felismerését és elhárítását,
- a palántanevelő eszközök és berendezések használatát (vízkultúrás palántanevelés stb.),
- a szárító berendezések üzemeltetését,
- a dohányválogatás módját és szállításra történő előkészítését.
Jártasság szintjén tudja:
- az alapvető elsősegély-nyújtási eljárásokat,
- a meteorológiai műszerek használatát,
- az elektromos motorok üzemeltetését,
- az oldható és oldhatatlan kötések készítését és bontását,
- az erő- és munkagépek kapcsolódásait,
- a talajművelő gépek szerkezetét, beállítását,
- a szerves- és műtrágyaszóró gépek beállítását, használatát, működtetését,
- a kisgépek jellemzőit és működtetését,
- a talajművelés, öntözés gépeinek működtetését,
- az öntözőberendezések beállítását, működtetését,
- a vegyszeres gyomirtás módjait,
- a növényvédő gépek beállítását, működtetését,
- a háton használatos permetezőgépek üzemeltetését,
- az ültetvényben alkalmazott traktorok és a hozzájuk kapcsolható munkagépek üzemeltetését, kezelését, vezetését, napi karbantartását,
- a szervestrágyázás műveleteit, a műtrágyák és termésnövelő anyagok használatát,
- a permetezés módját háton használatos permetezőgépekkel (gyakorlatilag nem mérgező szerekkel),
- a permetezési napló célját, készítését, vezetését,
- a dohánymag-vetés módszereit,
- a tálcás palántanevelés előkészítését,
- a vonatkozó szabványok alkalmazását,
- a fóliasátrak létesítését, üzemeltetését és karbantartását,
- a palánta kiszedését és ültetését, az öntözést, valamint a szántóföldi termesztés technológiáját,
- a szárítási berendezések és eszközök alkalmazását,
- a dohánylevél szakszerű betakarításának módját,
- a dohányszárítás szakszerű végrehajtását,
- a dohány válogatása módját és a megfelelő nyersdohány áru előkészítését, csomagolását, tárolását, valamint átadását.
Készség szintjén végezze el a munka-, környezet- és tűzvédelmi szabályok betartásával:
- a kéziszerszámok és eszközök karbantartását,
- az ültetvényekben alkalmazott traktorok (kerti traktor, lassú jármű stb.) és a hozzájuk kapcsolható munkagépek vezetését, üzemeltetését, kezelését és napi karbantartását,
- a palántanevelő felület, valamint a palántaszükséglet kiszámítását,
- a palántanevelő berendezések felállítását és a palántanevelés műszaki feltételeinek megteremtését,
- a palánta kiültetését,
- az ültetvények talajának művelését, a növények ápolását és a betakarítást,
- a szárítási technológia és a dohányválogatás teljes műveletének megszervezését és lebonyolítását.
4. Személyi követelmények
A dohánykertész rendelkezzen átlagos fizikai állóképességgel, az egyhangúság tűrésével, felelősségérzettel, kézügyességgel, önállósággal, pontossággal és megfelelő rendszeretettel. A munkája ellátása kifogástalan személyi higiéniát igényel.
IV. A szakképesítés vizsgakövetelményei
1. A szakmai vizsga részei
1.1. írásbeli vizsga
1.2. Gyakorlati vizsga
1.3. Szóbeli vizsga
A gyakorlati vizsgának meg kell előznie a szóbeli vizsgát. A vizsgáztatásnál a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet szerint kell eljárni.
1.1. Az írásbeli vizsga
Az írásbeli vizsgán a szakképesítésért felelős minisztérium által kiadott központi írásbeli tétel alapján a szakképesítés egészét átfogó összetett feladatot kell megoldani.
A kérdések 60 százalékban szakmai (dohánytermesztés) technológiai ismeretekből, 20 százalékban növénytani, környezetvédelmi, alkalmazott műszaki ismeretekből, további 20 százalékban pedig gazdálkodási, kereskedelmi és szervezési ismeretekből állnak.
A technológiai kérdések egy-egy technológiai folyamat vagy művelet leírására, illetve az elvégzésükhöz szükséges elméleti alapismeretekre vonatkoznak, továbbá kiterjednek a minőség-ellenőrzési ismeretekre is.
A növénytani, környezetvédelmi, valamint a műszaki ismeretek a szakma gyakorlásához szükséges elméleti alapok ismeretét kérik számon.
A gazdálkodási, kereskedelmi, szervezési kérdések szorosan kapcsolódnak a dohánykertész szakmához, tartalmazzák a szakma gyakorlásához szükséges szakmai számítási ismereteket is.
Az írásbeli dolgozat értékeléséhez kiadott útmutató alkalmazásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni:
- az adott téma kifejtésének teljességét,
- a kapcsolódó műszaki, ökonómiai, ökológiai, munka-és környezetvédelmi ismereteket,
- a technológiai és műszaki jellemzők pontosságát és szakszerűségét,
- az illusztrációk, rajzok szakmai helyességét és kivitelezését,
- a szakmai számítások logikai menetét, a számítások és a becsült értékek pontosságát.
1.2. Gyakorlati vizsga
A vizsga a következő munkahelyekből áll:
1.2.1. A dohánytermesztési gyakorlati vizsga a teljesítmény mérésére is alkalmas, időszerű technológiai műveleteket tartalmaz, amit az ajánlott témakörök figyelembevételével a vizsgáztatásra jogosult intézmény határoz meg. A munkavégzés időtartama: 60 perc.
1.2.2. Palántanevelő berendezések felállítása és a munkatér kiképzése, technológiai műveletek egy részének elvégzése. A munkavégzés időtartama: 60 perc.
1.2.3. Dohányfajták megkülönböztetése, szárítási technológiák levezetésének imitálása vagy gyakorlati végrehajtása. A dohányválogatás megszervezése és végrehajtása. A munkavégzés időtartama: 60 perc.
1.2.4. Munkagép beállítások, különböző dohánytermesztési gépek (bakháthúzó, ültető, permetező, öntöző stb.) beállítása, karbantartása és működtetése. A munkavégzés időtartama: 60 perc.
A gyakorlati vizsgán a jelölt tételt húz.
A munkáltatói jellegű vizsgafeladat teljesítményének mérésére alkalmas feladatot úgy kell meghatározni, hogy a tevékenység végzésére rendelkezésre álló egy-egy óra időtartam alatt, az elvégzett munka minősége és szakszerűsége is értékelhető legyen.
1.3. Szóbeli vizsga
A szóbeli vizsgán a jelöltek kérdéseket húznak a következő tantárgyakból központilag összeállított és kiadott tételsorból:
Mezőgazdasági alapismeretek,
Dohánytermesztés,
Műszaki ismeretek,
Gazdálkodási-, vállalkozási- és jogi ismeretek,
Munka-, környezet- és tűzvédelem,
Kereskedelmi ismeretek.
A tételek a vizsgatárgyak anyagrészei szerint nem kapcsolódnak össze. A vizsgázó külön lapon húzza az egyes tételeket.
A szóbeli vizsgán az FVM által meghatározott tételeket kell alkalmazni.
2. A felmentés feltétele
A vizsgarészek közül csak annak a jelöltnek adható a gyakorlati vizsgák alól felmentés, aki igazolja, hogy rendelkezik névre szóló dohánytermesztési szerződéssel, és ennek alapján elvégzett hároméves termelési gyakorlattal.
V. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei
A felkészítés és a vizsgáztatás követelményei:
Személyi feltételek:
A vizsgára való felkészítés során - iskolarendszeren kívüli képzésben - az elméleti tantárgyakat oktatónak szakirányú felsőfokú képesítéssel, vagy szakirányú pedagógiai végzettséggel kell rendelkeznie. Gyakorlati képzést szakirányú főiskolai és pedagógiai végzettséggel rendelkező személy folytathat, ha külön jogszabály eltérően nem rendelkezik kivételesen, középfokú szakmai végzettséggel rendelkező szakember, vagy mestervizsgával rendelkező szakmunkás is.
A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak, illetve a segítő tanároknak rendelkezni kell az előzőekben meghatározott felsőfokú végzettséggel.
Vizsgára való felkészítést, illetve vizsgát csak az a képző folytathat, amelyik rendelkezik a szakmai követelmények és a vizsgafeladatok megoldásához alkalmas földterülettel, palántanevelő, szárító berendezésekkel, dohánytermesztési technológia alkalmazására megfelelő eszközökkel, továbbá egyéb szükséges felszereléssel, eszközzel és géppel, vagy szerződés keretében más szervezettel közösen biztosítják e feltételeket.
Tárgyi feltételek:
A vizsgáztatáshoz biztosítani kell:
- a vizsgázók létszáma szerint a feladatok balesetmentes megvalósításához szükséges eszközöket, szerszámokat, anyagokat és felszereléseket,
- a munkáltatói feladatok végrehajtásához megfelelően előkészített alkalmas munkaterületet,
- a technológiai feladatok bemutatásához kijelölt ültetvényt,
- dohányanyagot zöld és szárított állapotban,
- a kórképek megállapítására alkalmas gyűjteményt, dohánymagot és egyéb anyagokat,
- az üzemeltetési feladatok végzéséhez üzemképes gépparkot.
Szakmai vizsgát a szakképesítésért felelős miniszter által feljogosított szervezet, intézmény szervezhet, valamint a szakképzésről szóló külön jogszabályban megjelölt intézmény az általa folytatott szakképzés esetében.
VI. Tantárgyak
Szakmai elmélet
Mezőgazdasági alapismeretek
Dohánytermesztés
Növényvédelmi ismeretek
Műszaki ismeretek
Munka-, környezet- és tűzvédelmi ismeretek
Gazdálkodási, vállalkozási és jogi ismeretek
Kereskedelmi ismeretek Informatika
Szakmai gyakorlat
VII. Melléklet
Óraterv (iskolarendszerű képzés esetén)
Tantárgy megnevezése | Elméleti és gyakorlati órák száma | |
Mezőgazdasági alapismeretek | 170 | 255 |
Dohánytermesztés | 150 | 230 |
Növényvédelem | 80 | 120 |
Műszaki ismeretek | 60 | 90 |
Munka-, környezet- és tűzvédelmi ismeretek | 30 | 45 |
Gazdálkodási, vállalkozási és jogi ismeretek | 50 | 70 |
Kereskedelmi ismeretek | 30 | 45 |
Informatika | 30 | 45 |
Összesen: | 600 | 900 |
Mindösszesen: | 1500" |
4. Az R. melléklete a következő 172. ponttal egészül ki:
"172. Mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményei
I. A szakképesítés adatai az Országos Képzési Jegyzék szerint
1. A szakképesítés azonosító száma: 55 5452 01
2. A szakképesítés megnevezése: Mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens, a választott
a) gépüzemfenntartási,
b) terményfeldolgozó és takarmánykészítő,
c) műszaki informatikai szakirány megjelölésével.
3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei: érettségi vizsga, szakmai alkalmasság.
II. A szakképesítés munkaterületei
1. A szakképesítéssel jellemzően betölthető munkakörök, foglalkozások
A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.) | |
FEOR száma | megnevezése |
3117 | Gépésztechnikus |
3124 | Mezőgazdasági technikus |
3129 | Számítástechnikai technikus |
2. A munkaterületek jellemzése a szakirányok szerint
Gépüzemfenntartási szakirány
A gépjavításban és a gépüzemeltetésben dolgozó mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens szakmai feladatához tartozik a gépjavítási, üzemfenntartási, karbantartási, szerviztechnológiai és üzemeltetési feladatok megszervezése és művezetői szintű irányítása, e tevékenységet nagyobb vállalkozásnál beosztottként, kisebb egységnél pedig önálló vállalkozóként láthatja el.
Terményfeldolgozó és takarmánykészítő szakirány
A terményfeldolgozásban és a takarmány készítésében dolgozó mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens szakmai feladatához tartozik a terményraktárak, szárítótároló telepek és takarmánykészítő üzemek gépészeti technológiájának áttekintése, karbantartásának irányítása, művezetői, továbbá műszakvezetői feladatok ellátása. Kisvállalkozóként ezeket a munkaköröket önállóan is elláthatja, kiegészítve a forgalmazási és kereskedelmi feladatokkal.
Műszaki informatikai szakirány
A műszaki informatikában dolgozó mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens a bonyolult tervezői, irányítói, menedzseri feladatokat ellátó vezető mérnök napi munkáját segíti, a döntés-előkészítő folyamatokhoz informatikai támogatást nyújt. E tevékenységet ellátó személy alkalmas a mezőgazdaságban a számítógéprendszerek és -hálózatok üzemeltetéséhez szükséges irányítási és rendszergazda feladatok végzésére, továbbá a kommunikációtechnikai-kereskedelemben és vevőszolgálati rendszerekben adódó munkakörök betöltésére.
III. Szakmai követelmények
A) A szakma gyakorlása során előforduló legfontosabb szakmai feladatcsoportok, feladatok és az azokhoz közvetlenül kapcsolódó követelmények:
A képzés kizárólag iskolarendszerű szakképzés keretében folytatható, ezért a központi képzési program alkalmazása kötelező.
1. Közreműködés a termék-előállítási és tervezési folyamat előkészítésében, megszervezésében:
- javítási, üzemfenntartási, karbantartási feladatok meghatározása, irányítása,
- termelési feladatok előkészítése, megoldása,
- tervezési, irányítási, menedzser részfeladatok meghatározása,
- a termék-előállítási folyamat előkészítése, megoldása, dokumentálása,
- a gazdálkodási folyamatok rendszerezése, meghatározása.
2. Részvétel a pénzügyi terv összeállításában:
- pénzügyi részfeladatok áttekintése és menedzselése,
- egyes termelési feladatok pénzügyi tervének elkészítése,
- szervezési irányelvek összeállítása,
- pénzügyi, közgazdasági adatok gyűjtése, szolgáltatása,
- tervkoncepció előkészítése.
3. Közreműködés a technológiai döntések előkészítésében:
- gazdasági számítások előkészítése és végzése,
- technológiai adatok kiszámítása,
- fejlesztések, befektetések, szakmai és gazdasági számítások előkészítése,
- értékesítési terv előkészítése,
- a szükséges technológiai leírás beszerzése és döntések előkészítése.
4. Gazdálkodási feladatok ellátása területén:
- bér- és létszámgazdálkodás előkészítése, kiszolgálása,
- eszközgazdálkodás ellenőrzése, továbbá a gazdálkodásban való közreműködés.
5. Közreműködés nyilvántartások elkészítésében, elemzésében:
- anyagnyilvántartások vezetése, valamint
- gazdasági elemzések végzése a szakiránynak megfelelően,
- értékesítési tervek készítése,
- pénzügyi és statisztikai nyilvántartások vezetése.
6. Közreműködés gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi információk szolgáltatásában:
- kapcsolatok tartása vevőkkel,
- szállítókkal,
- más vállalkozással,
- szakmai szervezetekkel,
- pénzintézetekkel, illetve bankokkal és biztosítóintézetekkel,
- a vezetésnek makrogazdasági, kereskedelmi, pénzügyi információk gyűjtése.
7. Jogszabályok és szabványok végrehajtása területén:
- a vonatkozó jogszabályok értelmezése és alkalmazása,
- a szabványok beszerzése és alkalmazásuk feltételeinek biztosítása,
- szakmai útmutatók, szakirodalom felhasználása.
8. Iratkezelés irányítása területén:
- az iratkezelésre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok betartásának ellenőrzése,
- másolatok kiadása,
- jegyzőkönyvek és feljegyzések készítése.
9. A munkafolyamok szervezése területén:
- a rábízott feladathoz szükséges személyi és tárgyi feltételek felmérése és biztosítása,
- a munkafolyamat szakaszainak, folyamatának tervezése,
- összetett feladatok megoldására javaslat kidolgozása.
10. Önálló feladatok megoldása területén:
- az adott technológiai feladat önálló megoldása,
- a rábízott feladat ellátásához a megfelelő termékek, szolgáltatások biztosítása,
- a megbízatásának megfelelő termékkereskedelem bonyolítása,
- a termelési koordinációban közreműködés.
11. A kommunikációs feladatok ellátása területén:
- szóbeli és írásbeli előterjesztések készítése,
- az üzleti vállalkozásokkal, továbbá a vezetéssel kapcsolatok építése, fenntartása,
- az ügyfelek jogszerű, tárgyilagos tájékoztatása.
12. Informatikai, irodatechnikai, audiovizuális eszközök alkalmazása területén:
- számítógéppel szövegszerkesztői, táblázatkezelői feladatok ellátása,
- adatbázis használata,
- telefon, telefax, fénymásoló, audiovizuális eszközök használata.
13. Szakmai tanácskozások, bemutatók szervezése és részvétel e rendezvényeken.
14. Üzleti magatartás:
- az üzleti titkok megtartása,
- a cég felé lojalitás, a belső kapcsolatokban támogató magatartás tanúsítása.
B) A szakiránynak megfelelő feladatcsoportok:
Gépüzemfenntartási szakirány
- gépek és gépkapcsolások üzemeltetésének szervezése, irányítása,
- gépjavítási feladatok szervezése, irányítása,
- üzemfenntartási feladatok szervezése, irányítása,
- karbantartással és javítással kapcsolatos technológiai folyamatok szervezése,
- a gépüzemfenntartás (felsorolt) feladatainak művezetői szintű irányítása,
- adott feladat minőségbiztosításának előkészítése és alkalmazása.
Terményfeldolgozó és takarmánykészítő szakirány
- a terményraktárak és tárolók üzemeltetésének szervezése, irányítása,
- szárító- és takarmánykészítő üzemek szervezése és irányítása,
- a gépészeti technológiák fejlesztése és megfelelő szinten tartása,
- a technológiai folyamatok felügyelete,
- az előállított termékek értékesítési szakaszainak koordinálása, szervezése,
- a termék előállításával összefüggő minőségbiztosítás ismerete és alkalmazása.
Műszaki informatikai szakirány
- a vezető mérnökök munkájához igényelt hardver és szoftver feladatok ellátása,
- a programok alkalmazás szintű ismerete,
- a számítógépes hálózatok és rendszerek tervezésének, kiépítésének és üzemeltetésének szervezése, kivitelezése,
- kommunikációtechnikai és számítógépes kereskedelem, valamint vevőszolgálat üzemeltetése,
- a szolgáltatások minőségbiztosítási rendszerének ismerete és alkalmazása.
C) Gyakorlati követelmények
A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok végzésére az a személy alkalmas, aki rendelkezik a következő ismeretekkel:
1. Alapmodul
a) Ismeret szintjén ismerje meg:
- a matematika,
- a fizika,
- a számítástechnika, valamint
- a mérnöki hivatást megalapozó természettudományi tárgyak alapjait.
b) Alkalmazás szintjén:
- képes legyen megoldani az egyszerűbb műszaki alap-tudományi feladatokat,
- képes legyen használni
= a számítástechnika,
= az informatika, és
= a kommunikáció eszközeit.
2. Gazdasági és humán modul
a) Ismeret szintjén:
- ismerje meg a közgazdaságtan alapfogalmait, a piac elemeit,
- a vállalat, a vállalkozás fogalmát, a gazdasági időtávokat és jelentőségüket, a piac és a piaci kereslet fogalmát,
- az Európai Unió agrárrendszerének fő kérdéseit.
b) Alkalmazás szintjén:
- ismerje a piackutatás és a marketing információs rendszerét, a minőségbiztosítás követelményeit,
- a hazai és nemzetközi szabványokat, az elemzési és döntés-előszítési módszereket,
- nyelvtudása alapfokon legyen kommunikációképes.
3. Szakmai modul
a) Ismeret szintjén:
- ismerje meg a mezőgazdasági termelés alapjait, a munkavédelemi, minőségbiztosítási kérdéseket,
- sajátítsa el az anyag- és gyártásismeret alapjait,
- ismerje meg a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, az energiagazdálkodás és a gépek üzemeltetésének, üzemfenntartásának alapjait.
b) Alkalmazás szintjén:
- tudja használni a szabványokat, képes legyen az üzem munkavédelmi és minőségügyi szabályzata alkalmazására,
- képes legyen a gépkapcsolások és gépi technológiák összhangjának kialakítására, valamint
- az energiagazdálkodás, a gépüzemeltetés és üzemfenntartás feladatainak megtervezésére és végrehajtására.
4. Szakirányú modul
a) Ismeret szintjén
A szakirányhoz tartozó ismeretek megszerzése és begyakorlása az alábbi tárgykörökből:
- gépjavítás, diagnosztika, szereléstechnológia,
- kenő- és hajtóanyagok, hidraulika és pneumatika,
- szárítási, tárolási technológiák és gépek használata,
- takarmánykészítés technológiái és gépei használata,
- anyagmozgatás gépei használata,
- szoftver és hardver-,
- programozás és adatkezelés,
- operációs és hálózati ismeretek.
A záródolgozat elkészítésével kapcsolatos formai és tartalmi ismeretek megszerzése.
b) Alkalmazás szintjén
A szakirányú tárgyak keretében megtanult elméleti és gyakorlati ismeretek, szakmai fogások készség szintjén való elsajátítása és alkalmazása, továbbá a szakdolgozatban való megjelenítése.
5. Gyakorlati modul
a) Ismeret szintjén:
- ismerje meg a választott szakirányhoz tartozó növényeket, állatokat, gépeket, műszereket és technológiákat.
b) Alkalmazás szintjén:
- sajátítsa el a választott szakirányhoz tartozó főbb szakmai fogásokat, manuális alapismereteket.
IV. A szakképesítés vizsgakövetelményei
1. A vizsgára bocsátás szakmai feltételei
Vizsgára az a személy bocsátható, aki teljesítette a tantervben előírt elméleti és gyakorlati követelményeket, megszerezte az előírt kreditpontokat, szakdolgozatát határidőre benyújtotta és az elfogadásra került.
A szakirányon belül a szakdolgozat témája szabadon választható, ha az kapcsolódik a képző intézmény által elfogadott gyakorlati témakörökhöz. A szakdolgozatban a jelöltnek bizonyítania kell, hogy birtokában van a tanult elméleti és gyakorlati ismereteknek, teljes egészében elsajátította a képzés tananyagát. A szakdolgozat részét képezi vállalkozási-stratégiai terv készítése is.
A jelöltnek a szakdolgozatot az utolsó félévben kell elkészítenie.
2. A szakmai vizsga részei
2.1. Gyakorlati vizsga
2.2. Szóbeli vizsga
A vizsgáztatásnál a 26/2001. (VII. 27.) OM rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.
2.1. Gyakorlati vizsga
A gyakorlati vizsga két részből áll, amelyeket külön-külön kell osztályozni:
a) szakirányú technológia részfeladatainak megoldása és az alkalmazott gép (gépek) üzemeltetése,
b) mérési eredmények számítógépes feldolgozása.
A jelöltnek a vizsgát szervező intézmény által összeállított tételsor alapján kell gyakorlati vizsgát tenni. A vizsga időtartama 240 perc.
2.2. Szóbeli vizsga
A szóbeli vizsga a teljes ismeretanyagot átfogó komplex vizsga, amely három témakör kifejtéséből áll.
A szóbeli vizsga tárgyai:
Általános mezőgazdasági műszaki ismeretek,
Szakirány szerinti speciális technológiai ismeretek,
Általános gazdasági, vállalkozási és jogi ismeretek.
A szóbeli vizsga része a szakdolgozat megvédése.
A szóbeli vizsgán az FVM által kiadott tételeket kell alkalmazni. A felkészülési idő: legalább 30 perc.
A vizsgázó a vizsgatárgyakra, illetve a szakdolgozat megvédésére külön-külön osztályzatot kap.
3. A szakmai vizsgán számon kérhető feladatok
3.1. Szakmai elméleti ismeretek:
- a szakirány szerinti alapvető technológiai folyamatainak ismerete,
- a technológiához szükséges műszaki, gépbeszerzési és üzemeltetési, valamint minőségbiztosítási alapelvek alkalmazása,
- a szabványoknak és egyéb szabályozási eljárások ismerete,
- a környezetkímélő gazdálkodás módjainak alkalmazása,
- a vállalkozások működési feltételeinek áttekintése,
- az adózási, társadalombiztosítási, számviteli, valamint bank- és pénzügyi eljárások ismerete,
- az üzleti terv készítésének ismerete.
3.2. Szakmai gyakorlati ismeretek
A jelölt alkalmazás szintjén tudja:
- a szakirány szerinti technológiáit, azok gépi eszközeit, mérőműszereit,
- a vállalkozás menedzsment, a költségkalkuláció, az árképzés, a szállítás, a pénzgazdálkodás alapvető technikáit, a fizetési módok és eszközök különböző formáit,
- az interkommunikációs eszközöket,
- a számítástechnikai, adatátviteli eszközöket és eljárásokat,
- a vonatkozó jogszabályokat és szabályzatokat,
- az üzleti élet alapvető viselkedési normáit.
4. A szakmai vizsga alól felmentés nem adható.
V. Tantárgyak (modulok)
Modul | Tantárgy |
Alap | Matematika Fizika Mechanika Számítástechnika Műszaki alapismeretek Műszaki áramlástan Műszaki hőtan Elektrotechnika |
Gazdasági és humán | Jogi alapismeretek Vállalkozási gazdaságtan Kereskedelmi ismeretek Vállalkozói alapismeretek Pénzügyi és számviteli alapismeretek Menedzsment ismeretek Üzleti kommunikáció Idegen nyelv |
Szakmai | Szabványosítás és minőségügy Munkavédelem és biztonságtechnika Anyagismeret Gyártástechnológia Mezőgazdasági erőgépek Mezőgazdasági gépek Környezettechnika Mezőgazdasági ismeretek Energiagazdálkodás Gépek üzemeltetése Gépüzemfenntartás |
Modul | Tantárgy |
Szakirányú | |
Gépüzemfenntartási szakirány | Diagnosztika Gépjavítás Szereléstechnológia Kenő- és hajtóanyagok Hidraulika és pneumatika |
Terményfeldolgozó és takarmánykészítő szakirány | Szárítási, tárolási technológiák Szárítás, tárolás gépei Takarmánykészítés gépei, technológiái Anyagmozgatás gépei |
Műszaki informatikai szakirány | Adatkezelési ismeretek Térinformatika Operációs és hálózati rendszerek Hardver és szoftver ismeretek Programozási ismeretek |
Gyakorlati | Gyakorlati foglalkozás Üzemi gyakorlat |
VI. Óraterv
(heti elméleti és gyakorlati óraszámok)
Tantárgy | I. félév | II. félév | III. félév | IV. félév | |||||
E | Gy | E | Gy | E | Gy | E | Gy | ||
Matematika | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
Fizika | 2 | 2 | |||||||
Mechanika | 2 | 2 | |||||||
Számítástechnika | 1 | 2 | 2 | ||||||
Műszaki alapismeretek | 2 | 1 | |||||||
Műszaki áramlástan | 2 | 1 | |||||||
Műszaki hőtan | 2 | 1 | |||||||
Elektrotechnika | 2 | 1 | |||||||
Jogi alapismeretek | 2 | ||||||||
Vállalkozási gazdaságtan | 3 | 1 | |||||||
Kereskedelmi ismeretek | 2 | ||||||||
Vállalkozói alapismeretek | 2 | ||||||||
Pénzügyi és számviteli alapismeretek | 2 | ||||||||
Menedzsment ismeretek | 2 | ||||||||
Üzleti kommunikáció | 2 | ||||||||
Idegen nyelv | 4 | 4 | |||||||
Szabványosítás és minőségügy | 2 | ||||||||
Munkavédelem és biztonságtechnika | 2 | ||||||||
Anyagismeret | 1 | 1 | |||||||
Gyártástechnológia | 2 | 2 |
Tantárgy | I. félév | II. félév | III. félév | IV. félév | |||||
Mezőgazdasági erőgépek | 3 | 2 | |||||||
Mezőgazdasági gépek | 3 | 2 | |||||||
Környezettechnika | 2 | 1 | |||||||
Mezőgazdasági ismeretek | 3 | 1 | |||||||
Energiagazdálkodás | 2 | 1 | |||||||
Gépek üzemeltetése | 3 | 2 | |||||||
Gépüzemfenntartás | 2 | 1 |
Gépüzemfenntartási szakirány
Tantárgy | I. félév | II. félév | III félév | IV. félév | |||||
E | Gy | E | Gy | E | Gy | E | Gy | ||
Diagnosztika | 1 | 2 | |||||||
Gépjavítás | 3 | 2 | |||||||
Szereléstechnológia | 1 | 1 | |||||||
Kenő- és hajtóanyagok | 2 | 1 | |||||||
Hidraulika és pneumatika | 2 | 1 | |||||||
Gyakorlati foglalkozás | 3 | 3 | |||||||
Üzemi gyakorlat | 80 óra/félév | 80 óra/félév |
Terményfeldolgozó és takarmánykészítő szakirány
Tantárgy | I félév | II. félév | III. félév | IV. félév | |||||
E | Gy | E | Gy | E | Gy | E | Gy | ||
Szárítási, tárolási technológiák | 2 | 1 | |||||||
Szárítás, tárolás gépei | 3 | 2 | |||||||
Takarmánykészítés gépei, technológiái | 2 | 2 | |||||||
Anyagmozgatás gépei | 2 | 2 | |||||||
Gyakorlati foglalkozás | 3 | 3 | |||||||
Üzemi gyakorlat | 80 óra/félév | 80 óra/félév |
Műszaki informatikai szakirány
Tantárgy | I. félév | II. félév | III félév | IV. félév | |||||
E | Gy | E | Gy | E | Gy | E | Gy | ||
Adatkezelési ismeretek | 2 | ||||||||
Térinformatika | 2 | 1 | |||||||
Operációs és hálózati rendszerek | 2 | 1 | |||||||
Hardver és szoftver ismeretek | 3 | 1 | |||||||
Programozási ismeretek | 2 | 2 | |||||||
Gyakorlati foglalkozás | 3 | 3 | |||||||
Üzemi gyakorlat | 80 óra/félév | 80 óra/félév" |