78/2003. (VII. 4.) FVM rendelet
a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 16/1998. (IV. 3.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítom:
1. §
Az R. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. § (1) A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, valamint az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI) terjed ki.
(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágójuhokra kell alkalmazni:
Vtsz. | Megnevezés | Régi megnevezés |
0104103000 | Bárány (1 éves korig) | Tejesbárány, 4 — 12 hetes, 12—25 kg (hízó) |
Expressz pecsenyebárány, 12 héttől 7 hóig (hízó) | ||
Szokvány pecsenyebárány, 12 héttől 12 hóig (hízó) | ||
0104108000 | Más juh | Vágójuh, felnőtt (hízó) |
"
2. §
Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. § E rendelet alkalmazásában:
a) vágott test (karkasz): a levágott juh teljes teste, véreztetés, zsigerelés és nyúzás után, a fej az atlanto-occipitális (az atlasz és az első csigolya közötti) ízületben elválasztva, a lábak a carpo-metacarpalis ízületben (lábtőízületben), illetve a tarso-metatarsalis (csánkízületben) elválasztva, a farok (a hatodik és hetedik farokcsigolya között elválasztva), a tőgy, a nemi szervek, a máj és a belsőség nélkül. A vese és a vesefaggyú a vágott test része;
b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;
c) vágott test hideg súly: a meleg súly kétszázalékos csökkentésével számított érték;
d) az osztályba sorolás alapja: juh esetében az izmoltság és a faggyúborítottság alapján megállapított kategóriák;
e) azonosító jel: a tulajdonos és az állategyed azonosságának megállapítására alkalmas vágójuh jelölés, a mindenkori hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;
f) minősítés: az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti minősítő módszer alkalmazása és az ez alapján történő osztályba sorolás;
g) minősítő módszer: az e rendeletben rögzített követelményrendszer;
h) minőséget tanúsító jel: a kereskedelmi osztályokat tanúsító betű- és számjel;
i) minősítő: a vágójuhok minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, minősítő szervezet keretében munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján foglalkoztatott természetes személy;
j) minősítő szervezet: a vágójuhok minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;
k) termelő: vágójuhot előállító tenyésztő, hizlaló;
l) vágójuh kis- vagy nagykereskedő: a vágójuhot a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, gazdasági társaság."
3. §
Az R. 3. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi, 13 kilogrammot meghaladó tömegű vágott testet az engedélyezett minősítő módszerrel kell minősíteni és osztályba sorolni.
(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuhok technológiai előkészítését a 2. § a) pontjának megfelelően elvégezték."
4. §
(1) Az R. 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) A vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni:
a) L = 12 hónaposnál fiatalabb vágójuh vágott testek;
b) S = más vágójuh vágott testek."
(2) Az R. 4. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(5) A 13 kilogrammnál kisebb súlyú bárányok esetében az osztályba soroláskor a rendelet 3. számú melléklete szerint meghatározott minősítő követelményeket (vágott test súlya, hússzín, faggyúborítottság) kell alkalmazni."
5. §
Az R. 5. §-a következő új (2) bekezdéssel egészül ki, és a § eredeti szövege (1) bekezdésre változik:
"(2) A vágott testek minősítését a vágóhídon, a vágás után a lehető leghamarabb, de legkésőbb a szúrást követő negyvenöt percen belül el kell végezni."
6. §
Az R. 6. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(2) A vágott test hideg súly meghatározása a meleg súly két százalékos csökkentésével történik.
(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az OMMI engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Meghosszabbítás esetén a kétszázalékos csökkenés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."
7. §
Az R. 7. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.
(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel."
8. §
Az R. a következő új 8/A. §-sal egészül ki:
"8/A. § (1) A vágójuhok vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist az OMMI működteti.
(2) Aminősítő köteles a 4. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.
(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít az 5. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.
(4) Az OMMI kétheti rendszerességgel - a 6. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként külön-külön összesíti a levágott juhok és bárányok darabszámát és vágósúlyát. Az OMMI az összesítőket - megállapodás szerinti határidővel - megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az OMMI a Juh Terméktanács számára előre egyeztetett módon és tartalommal szolgáltat adatot."
9. §
Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"10. § E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:
- a Tanács 2137/92/EGK rendelete a vágott juhok minősítésének közösségi rendjéről és a friss vagy hűtött vágott juhok közösségi szabványminőségének meghatározásáról, valamint a 338/91/EGK rendelet meghosszabbításáról,
- a Bizottság 461/93/EGK rendelete a vágott juhok minősítésének közösségi rendjére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról."
10. §
(1) Az R. 1., 2. és 3. számú mellékletei helyébe e rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletei lépnek.
(2) Az R. kiegészül e rendelet 4., 5. és 6. számú mellékleteivel.
11. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 8. §-ának (2) bekezdése hatályát veszti.
(3) E rendelet 2. §-ának a), b), e), g), i) pontjai, 4. §-a, 5. §-a, 7. §-ának (1) bekezdése, valamint a 3. számú melléklete Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján hatályát vesztik.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[1. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
Az izmoltság kifejezése
A vágott test profiljainak alakulása, különös tekintettel a főbb testtájakra (comb és far, gerinc, lapocka).
Az izmoltság kifejezése |
A vágott test profiljainak alakulása, különös tekintettel a főbb testtájakra (comb és far, gerinc, lapocka). |
Izmoltsági osztály | További előírások |
S Szuper | Comb és far: duplán izmolt. Rendkívül domború profilok. |
Gerinc: rendkívül domború, széles és vastag. | |
Lapocka: rendkívül domború és vastag. | |
E Kiváló | Comb és far: nagyon vastag. Nagyon domború profilok. |
Gerinc: nagyon domború, a lapocka felé nagyon széles és vastag. | |
Lapocka: nagyon domború és vastag. | |
U Nagyon jó | Comb és far: vastag. Domború profilok. |
Gerinc: a lapocka felé széles és vastag. | |
Lapocka: vastag és domború. | |
R Jó | Comb és far: nagyobbrészt egyenes profilok. |
Gerinc: vastag, de a lapocka felé kevésbé széles. | |
Lapocka: jól fejlett, de kevésbé vastag. | |
O Közepes | Comb és far: enyhén homorú profilok. |
Gerinc: keskeny és izomszegény. | |
Lapocka: elkeskenyedő, izomszegény. | |
P Gyenge | Comb és far: homorú vagy nagyon homorú izomszegény profilok. |
Gerinc: keskeny, homorú és a csontok láthatóak. | |
Lapocka: keskeny, lapos és a csontok láthatóak. |
Az S osztály kivételével az osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; —. |
2. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[2. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A faggyúborítottság mértékének jelölése
A felületi faggyú és a vágott test üregeiben lerakódott faggyú mennyiségének alakulása:
A faggyúborítottság mértékének jelölése |
A felületi faggyú és a vágott test üregeiben lerakódott faggyú mennyiségének alakulása: |
Faggyúborítottsági. osztály | Kiegészítő előírások | ||
1. Igen csekély | Külső | Faggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható. | |
Belső | Hasi üreg | A veséken faggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható. | |
Mellkasi üreg | A bordák között faggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható. | ||
2. Csekély | Külső | A vágott test egy részét vékony faggyúhártya borítja, amely a combokon kevésbé észrevehető. | |
Belső | Hasi üreg | A vesék egy részén faggyú nyomokban vagy vékony rétégben látható. | |
Mellkasi üreg | Bordaközi izmok tisztán láthatóak. | ||
3. Közepes | Külső | A vágott test nagy részét vagy egészét vékony faggyúréteg borítja. A faroktőnél kissé megvastagodott faggyúréteg található. | |
Belső | Hasi üreg | A vesék egy részét vagy egészét vékony faggyúréteg fedi. | |
Mellkasi üreg | Bordaközi izmok még láthatóak. | ||
4. Erős | Külső | A vágott test nagy részét vagy egészét vastag faggyúréteg borítja, amely vékonyabb lehet a combokon, a lapockákon pedig vastagabb lehet a faggyúréteg. | |
Belső | Hasi üreg | A veséket faggyúréteg borítja. | |
Mellkasi üreg | Bordaközi izmok faggyúval átszőttek lehetnek. A bordákon faggyúlerakódások lehetségesek. | ||
5. Igen erős | Külső | Nagyon vastag faggyúréteg, faggyúlerakódások néha foltokban láthatók. | |
Belső | Hasi üreg | A veséket vastag faggyúréteg borítja. | |
Mellkasi üreg | A bordaközi izmok faggyúval átszőttek. A bordákon faggyúlerakódások láthatók. |
A faggyúborítottsági osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; — |
3. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[3. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A 13 kg alatti vágott test minősítő táblázat a rendelet 4. §-ának (5)-(6) bekezdéséhez
A 13 kg alatti vágott test minősítő táblázat a rendelet 4. §-ának (5)—(6) bekezdéséhez |
Kategória | A | B | C | |||
Súly, | < 7 kg | 7,1-10 kg | 10,1—13 kg | |||
Minőségi osztály | 1. | 2. | 1. | 2. | 1. | 2. |
Hússzín | világos rózsaszín | máb szín vagy más fagy-gyúborítottság | világos rózsaszín vagy rózsaszín | más szín vagy más fagy-gyúborítottság | világos rózsaszín vagy rózsaszín | más szín vagy más fagy-gyúborítottság |
Faggyú-borítottság | (2), (3) osztály | (2), (3) osztály | (2), (3) osztály |
A 13 kg alatti vágott test minősítés faggyúborítottságának jellemzői |
Faggyúzottsági osztály | Leírás |
1: nagyon csekély | Hiányzó vagy nagyon csekély faggyúborítottság. |
2: csekély | Csekély faggyúborítottság mellett az izomzat majdnem mindenhol látható. |
3: közepes | Az izomzat a comb és a far, valamint a lapocka kivételével majdnem mindenütt faggyúval fedett. |
4: erős | Az izomzat faggyúval borított, de a comb és far, valamint a lapocka még helyenként látható, a mellkasban csekély faggyúdepó alakulhat ki. |
4. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[4. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;
- a vágóállatok darabszáma és azonosító jele;
- a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya;
- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:
a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test:
= az ízmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint),
= a faggyúborítottsági osztály számjele (1-5),
= az L vagy S kategória megjelölése,
b). 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test:
= minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint),
= l és 2 minőségi osztály hússzín szerint,
= faggyúborítottsági osztály számjele (2), (3);
- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);
- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;
- a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma.
5. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[5. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok: Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen
Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban
4 — 12 hetes, 12—25 kg-os | tejes bárány |
12 héttől 12 hónapos korig | szabvány pecsenye bárány |
— ebből 12 héttől 7 hónapig | expressz pecsenye bárány |
12 hó feletti | felnőtt vágójuh |
6. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez
[6. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei:
Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen
Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban
4—12 hetes, 12—25 kg-os | tejes bárány |
12 héttől 12 hónapos korig | szabvány pecsenye bárány |
— ebből 12 héttől 7 hónapig | expressz pecsenye bárány |
12 hó feletti | felnőtt vágójuh |
13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a minőségi kategóriák (S/EUROP szerint a faggyúborítottsági kategóriákkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti darabszám és a minőségi kategóriák százalékos megoszlása és azok összesítése.
13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a minőségi kategóriák (faggyúborítottsági kategóriákkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti átlagos vágott test súly és azok összesítése.
13 kg-nál kisebb súlyú vágott testek esetében a minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint, l és 2 minőségi
osztály szerint, a faggyúborítottsági kategóriákkal együtt) szerinti darabszám és százalékos megoszlás, valamint azok összesítése.