78/2003. (VII. 4.) FVM rendelet

a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 16/1998. (IV. 3.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítom:

1. §

Az R. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. § (1) A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti, a vágóhíd üzemeltetőjére, a minősítő szervezetre és minősítőre, a termelőre, a kereskedőre, valamint az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI) terjed ki.

(2) A rendelet előírásait az alábbi kategóriájú kereskedelmi értékesítésre kerülő vágójuhokra kell alkalmazni:

Vtsz.MegnevezésRégi megnevezés
0104103000Bárány (1 éves korig)Tejesbárány, 4 — 12 hetes, 12—25 kg (hízó)
Expressz pecsenyebárány, 12 héttől 7 hóig (hízó)
Szokvány pecsenye­bárány, 12 héttől 12 hóig (hízó)
0104108000Más juhVágójuh, felnőtt (hízó)

"

2. §

Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. § E rendelet alkalmazásában:

a) vágott test (karkasz): a levágott juh teljes teste, véreztetés, zsigerelés és nyúzás után, a fej az atlanto-occipitális (az atlasz és az első csigolya közötti) ízületben elválasztva, a lábak a carpo-metacarpalis ízületben (lábtőízületben), illetve a tarso-metatarsalis (csánkízületben) elválasztva, a farok (a hatodik és hetedik farokcsigolya között elválasztva), a tőgy, a nemi szervek, a máj és a belsőség nélkül. A vese és a vesefaggyú a vágott test része;

b) meleg súly: az a) pont szerint előkészített vágott test súlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;

c) vágott test hideg súly: a meleg súly kétszázalékos csökkentésével számított érték;

d) az osztályba sorolás alapja: juh esetében az izmoltság és a faggyúborítottság alapján megállapított kategóriák;

e) azonosító jel: a tulajdonos és az állategyed azonosságának megállapítására alkalmas vágójuh jelölés, a mindenkori hatályos rendelet szerinti azonosító jellel;

f) minősítés: az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti minősítő módszer alkalmazása és az ez alapján történő osztályba sorolás;

g) minősítő módszer: az e rendeletben rögzített követelményrendszer;

h) minőséget tanúsító jel: a kereskedelmi osztályokat tanúsító betű- és számjel;

i) minősítő: a vágójuhok minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, minősítő szervezet keretében munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján foglalkoztatott természetes személy;

j) minősítő szervezet: a vágójuhok minősítésre külön jogszabály szerint jogosult, Magyarországon bejegyzett, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

k) termelő: vágójuhot előállító tenyésztő, hizlaló;

l) vágójuh kis- vagy nagykereskedő: a vágójuhot a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, gazdasági társaság."

3. §

Az R. 3. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi, 13 kilogrammot meghaladó tömegű vágott testet az engedélyezett minősítő módszerrel kell minősíteni és osztályba sorolni.

(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 13. §-ában foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuhok technológiai előkészítését a 2. § a) pontjának megfelelően elvégezték."

4. §

(1) Az R. 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni:

a) L = 12 hónaposnál fiatalabb vágójuh vágott testek;

b) S = más vágójuh vágott testek."

(2) Az R. 4. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) A 13 kilogrammnál kisebb súlyú bárányok esetében az osztályba soroláskor a rendelet 3. számú melléklete szerint meghatározott minősítő követelményeket (vágott test súlya, hússzín, faggyúborítottság) kell alkalmazni."

5. §

Az R. 5. §-a következő új (2) bekezdéssel egészül ki, és a § eredeti szövege (1) bekezdésre változik:

"(2) A vágott testek minősítését a vágóhídon, a vágás után a lehető leghamarabb, de legkésőbb a szúrást követő negyvenöt percen belül el kell végezni."

6. §

Az R. 6. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A vágott test hideg súly meghatározása a meleg súly két százalékos csökkentésével történik.

(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a negyvenöt perces időkorlát nem tartható, az OMMI engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Meghosszabbítás esetén a kétszázalékos csökkenés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."

7. §

Az R. 7. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, ráakasztott címke vagy más elfogadott módszer alkalmazható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.

(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a S/EUROP betűjel alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel."

8. §

Az R. a következő új 8/A. §-sal egészül ki:

"8/A. § (1) A vágójuhok vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist az OMMI működteti.

(2) Aminősítő köteles a 4. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, annak adatait közvetlenül az adatbázisba eljuttatni.

(3) A vágóhíd kéthetenként jelentést készít az 5. számú mellékletben meghatározottak alapján, amelyet köteles az adatbázisnak megküldeni.

(4) Az OMMI kétheti rendszerességgel - a 6. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként külön-külön összesíti a levágott juhok és bárányok darabszámát és vágósúlyát. Az OMMI az összesítőket - megállapodás szerinti határidővel - megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az OMMI a Juh Terméktanács számára előre egyeztetett módon és tartalommal szolgáltat adatot."

9. §

Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"10. § E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:

- a Tanács 2137/92/EGK rendelete a vágott juhok minősítésének közösségi rendjéről és a friss vagy hűtött vágott juhok közösségi szabványminőségének meghatározásáról, valamint a 338/91/EGK rendelet meghosszabbításáról,

- a Bizottság 461/93/EGK rendelete a vágott juhok minősítésének közösségi rendjére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról."

10. §

(1) Az R. 1., 2. és 3. számú mellékletei helyébe e rendelet 1., 2. és 3. számú mellékletei lépnek.

(2) Az R. kiegészül e rendelet 4., 5. és 6. számú mellékleteivel.

11. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 8. §-ának (2) bekezdése hatályát veszti.

(3) E rendelet 2. §-ának a), b), e), g), i) pontjai, 4. §-a, 5. §-a, 7. §-ának (1) bekezdése, valamint a 3. számú melléklete Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján hatályát vesztik.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[1. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

Az izmoltság kifejezése

A vágott test profiljainak alakulása, különös tekintettel a főbb testtájakra (comb és far, gerinc, lapocka).

Az izmoltság kifejezése
A vágott test profiljainak alakulása, különös tekintettel a főbb testtájakra (comb és far, gerinc, lapocka).
Izmoltsági osztályTovábbi előírások
S
Szuper
Comb és far: duplán izmolt. Rendkívül domború profilok.
Gerinc: rendkívül domború, széles és vastag.
Lapocka: rendkívül domború és vastag.
E
Kiváló
Comb és far: nagyon vastag. Nagyon domború profilok.
Gerinc: nagyon domború, a lapocka felé nagyon széles és vastag.
Lapocka: nagyon domború és vastag.
U
Nagyon jó
Comb és far: vastag. Domború profilok.
Gerinc: a lapocka felé széles és vastag.
Lapocka: vastag és domború.
R
Comb és far: nagyobbrészt egyenes profilok.
Gerinc: vastag, de a lapocka felé kevésbé széles.
Lapocka: jól fejlett, de kevésbé vastag.
O
Közepes
Comb és far: enyhén homorú profilok.
Gerinc: keskeny és izomszegény.
Lapocka: elkeskenyedő, izomszegény.
P
Gyenge
Comb és far: homorú vagy nagyon homorú izomszegény profilok.
Gerinc: keskeny, homorú és a csontok láthatóak.
Lapocka: keskeny, lapos és a csontok láthatóak.
Az S osztály kivételével az osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; —.

2. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[2. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A faggyúborítottság mértékének jelölése

A felületi faggyú és a vágott test üregeiben lerakódott faggyú mennyiségének alakulása:

A faggyúborítottság mértékének jelölése
A felületi faggyú és a vágott test üregeiben lerakódott faggyú mennyiségének alakulása:
Faggyúborítottsági. osztályKiegészítő előírások
1.
Igen csekély
KülsőFaggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható.
BelsőHasi üregA veséken faggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható.
Mellkasi üregA bordák között faggyúlerakódás nem, vagy csak nyomokban látható.
2. CsekélyKülsőA vágott test egy részét vékony faggyúhártya borítja, amely a combokon kevésbé észrevehető.
BelsőHasi üregA vesék egy részén faggyú nyomokban vagy vékony rétégben látható.
Mellkasi üregBordaközi izmok tisztán láthatóak.
3. KözepesKülsőA vágott test nagy részét vagy egészét vékony faggyúréteg borítja. A faroktőnél kissé megvastagodott faggyúréteg található.
BelsőHasi üregA vesék egy részét vagy egészét vékony faggyúréteg fedi.
Mellkasi üregBordaközi izmok még láthatóak.
4. ErősKülsőA vágott test nagy részét vagy egészét vastag faggyúréteg borítja, amely véko­nyabb lehet a combokon, a lapockákon pedig vastagabb lehet a faggyúréteg.
BelsőHasi üregA veséket faggyúréteg borítja.
Mellkasi üregBordaközi izmok faggyúval átszőttek lehetnek. A bordákon faggyúlerakó­dások lehetségesek.
5. Igen erősKülsőNagyon vastag faggyúréteg, faggyúlerakódások néha foltokban láthatók.
BelsőHasi üregA veséket vastag faggyúréteg borítja.
Mellkasi üregA bordaközi izmok faggyúval átszőt­tek. A bordákon faggyúlerakódások láthatók.
A faggyúborítottsági osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; —

3. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[3. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A 13 kg alatti vágott test minősítő táblázat a rendelet 4. §-ának (5)-(6) bekezdéséhez

A 13 kg alatti vágott test minősítő táblázat a rendelet 4. §-ának (5)—(6) bekezdéséhez
KategóriaABC
Súly,< 7 kg7,1-10 kg10,1—13 kg
Minőségi osztály1.2.1.2.1.2.
Hússzínvilágos rózsaszínmáb szín vagy más fagy-gyúborítottságvilágos rózsaszín vagy rózsaszínmás szín vagy más fagy-gyúborítottságvilágos rózsaszín vagy rózsaszínmás szín vagy más fagy-gyúborítottság
Faggyú-borítottság(2), (3) osztály(2), (3) osztály(2), (3) osztály
A 13 kg alatti vágott test minősítés faggyúborítottságának jellemzői
Faggyúzottsági osztályLeírás
1: nagyon csekélyHiányzó vagy nagyon csekély faggyúborítottság.
2: csekélyCsekély faggyúborítottság mellett az izomzat majdnem mindenhol látható.
3: közepesAz izomzat a comb és a far, valamint a lapocka kivételével majdnem mindenütt faggyúval fedett.
4: erősAz izomzat faggyúval borított, de a comb és far, valamint a lapocka még helyenként látható, a mellkasban csekély faggyúdepó alakulhat ki.

4. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[4. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:

- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;

- a vágóállatok darabszáma és azonosító jele;

- a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya;

- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:

a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test:

= az ízmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint),

= a faggyúborítottsági osztály számjele (1-5),

= az L vagy S kategória megjelölése,

b). 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test:

= minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint),

= l és 2 minőségi osztály hússzín szerint,

= faggyúborítottsági osztály számjele (2), (3);

- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);

- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;

- a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma.

5. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[5. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok: Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen

Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban

4 — 12 hetes, 12—25 kg-ostejes bárány
12 héttől 12 hónapos korigszabvány pecsenye bárány
— ebből 12 héttől 7 hónapigexpressz pecsenye bárány
12 hó felettifelnőtt vágójuh

6. számú melléklet a 78/2003. (VII. 4.) FVM rendelethez

[6. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei:

Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen

Felvásárolt mennyiség darabszáma és százalékos megoszlása élősúlyban

4—12 hetes, 12—25 kg-ostejes bárány
12 héttől 12 hónapos korigszabvány pecsenye bárány
— ebből 12 héttől 7 hónapigexpressz pecsenye bárány
12 hó felettifelnőtt vágójuh

13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a minőségi kategóriák (S/EUROP szerint a faggyúborítottsági kategóriákkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti darabszám és a minőségi kategóriák százalékos megoszlása és azok összesítése.

13 kg-ot meghaladó vágott testek esetében a minőségi kategóriák (faggyúborítottsági kategóriákkal együtt, illetve L és S kategóriák különválasztásával) szerinti átlagos vágott test súly és azok összesítése.

13 kg-nál kisebb súlyú vágott testek esetében a minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint, l és 2 minőségi

osztály szerint, a faggyúborítottsági kategóriákkal együtt) szerinti darabszám és százalékos megoszlás, valamint azok összesítése.

Tartalomjegyzék