101/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezési rendjéről és tevékenységének higiéniai szabályairól
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) E rendelet szabályait kell alkalmazni a borászati termék előállítását évi 80 hl-t meghaladó mennyiségben, valamint kiszerelést bármely mennyiségben végző borászati üzem esetében.
(2)[1] A borászati üzemben biztosítani kell a munkavédelmi, építészeti, műszaki, technológiai, közegészségügyi és higiéniai feltételeket.
(3)[2] A borászati üzem létesítéséhez szükséges benyújtandó adatokat az 1. számú melléklet tartalmazza.
(4)[3] A borászati üzem működési engedélyét az Országos Borminősítő Intézet (a továbbiakban: OBI) adja ki.
(5) Az OBI a működési engedély egy példányát megküldi az illetékes hegyközségnek, amely az üzemet nyilvántartásba veszi.
2. §
A borászati üzem létesítésére irányuló engedélyezési kérelemhez csatolni kell
a) cég esetén a cégbíróságon a cégjegyzékbe bejegyzett nevet, székhelyet,
b) a kiszerelést (előállítást) végző vállalkozás telephelyének nevét, címét,
c) az illetékes hegyközség nevét és címét,
d) a szakmai tevékenységért felelős személy nevét,
e) a telephelyen végzett tevékenységi körök felsorolását,
f)[4]
3. §
(1) A borászati üzemnek meg kell felelnie az élelmiszerekre vonatkozó külön jogszabályokban meghatározott előírásoknak.
(2) A kiszerelést végzőnek rendelkeznie kell az edények, kannák mosásához, töltéséhez és hiteles lezárásához szükséges eszközökkel.
4. §
(1) Engedély adható olyan üzem létesítésére is, amely a palackozás végeztével új állomáshelyre költöztethető (mozgó borpalackozó).
(2) A tevékenység végzéséhez olyan gépjármű szükséges, amely alkalmas palackozó gépsor szállítására. A palackozó gépsornak rendelkeznie kell
a) a szűrőt ellátó tápszivattyúval,
b) csírátlanító szűrővel,
c) palackmosóval, öblítővel és csepegtetővel,
d) palacktöltővel,
e) dugaszolóval,
f) szükség szerint saját víztisztító tartállyal és szennyvízgyűjtővel.
(3) A termelő (palackoztató) töltőhelyének rendelkeznie kell közvetlenül csatlakoztatható ivóvízrendszerrel, csatornahálózattal vagy zárt rendszerű szennyvízelhelyezéssel és a szükséges áramvételi lehetőséggel.
(4) A töltéshez használt palackok (kannák) csak új gyári vagy tisztára mosott - az egészségügyi hatóság által engedélyezett - edények lehetnek. A vonatkozó előírásokon túlmenően fel kell tüntetni a címkén a "mozgótöltő" cég nevét is.
5. §
Engedélyt nem lehet adni olyan üzemnek, ahol mind szőlőalapú, mind egyéb gyümölcsalapú borászati termékek előállítását és tárolását végzik.
6. §
Az előzőekben felsorolt feltételek megléte esetén az engedélyt ki kell adni, illetve a fogyasztók egészségének és érdekeinek megsértése esetén az engedélyt a vonatkozó jogszabályok szerint vissza kell vonni.
7. §
A kiadott engedélyek határozatlan időre szólnak, azonban az üzem működésének, illetve bármely termék előállításának megszüntetését az OBI és a hegyközség részére a megszűnést követő 8 napon belül jelenteni kell.
8. §
(1) A borászati üzemeknek a szennyezett övezetben végezhető munkafolyamatai a következők:
a) szőlőátvétel és tárolás,
b) szőlőzúzás, bogyózás és sajtolás,
c) törköly, kocsány felfogása és kiszállítása,
d) seprő, aljbor gyűjtés, tárolás, kezelés.
(2) A borászati termékeket előállító üzem esetében a szennyezett övezethez tartozik a
a) göngyölegtelep, göngyölegraktár;
b) kazánház, hűtőgépház;
c) méregraktár, egyéb anyagraktár;
d) csatornatisztító eszközök raktára;
e) szennyvízkezelő helyek;
f) szemét- és hulladéktároló helyek;
g) javító-, karbantartó üzem, akkumulátortöltő helyiségek;
h) műszaki, építési és tüzelőanyagok tárolóhelyei;
i) gépkocsigarázs;
j) gépkocsimosó hely, helyiség;
k) szellőző, gépház;
l) újbóli felhasználásra kerülő csomagolóanyagok (palackok, üvegek, rekeszek stb.), valamint a belső anyagmozgatásra és ideiglenes árutárolásra használt edényzet (műanyag rekeszek, hordók stb.) mosására szolgáló helyiségek;
m) szőlőültetvényből beszállított nyersanyag;
n) visszáru fogadására, tárolására, előkezelésére szolgáló létesítmény.
(3) A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során - az előzőeken túlmenően - betartandó előírásokat a 2. számú melléklet tartalmazza.
(4) Az előírások betartását az OBI ellenőrzi.
9. §[5]
Záró rendelkezések
10. §
Ez a rendelet a hatálybalépésekor már kiadott engedélyek érvényességét nem érinti.
11. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, egyidejűleg az egyes szőlészeti és borászati szakigazgatási kérdésekről szóló 119/2003. (XI. 27.) FVM rendelet 9-15. §-ai hatályukat vesztik.
(2) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
- a Tanács 1493/1999/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 101/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
A palackozó üzem létesítéséhez szükséges benyújtandó adatok:[6]
1. Az előállító, palackozó neve, címe
2. Az előállító hely címe
A létesítéséhez mellékelni kell a tervdokumentációt A tervdokumentációnak a következőket kell tartalmaznia
1. Az előállító hely tevékenységi körének meghatározása
2. Hivatalos helyszínrajz
3. Technológiai folyamatábra
4. Technológiai elrendezési rajz M 1:50 méretarányban
5. Anyagmozgatási és személyforgalmi terv
6. Műszaki-technológiai leírás
7. Gyártástechnológia szerinti gépjegyzék
8.[7]
9.[8]
2. számú melléklet a 101/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során be kell tartani a következő előírásokat:
a) a sajtolóból a törkölyt folyamatosan el kell szállítani;
b) a csatornahálózattal nem rendelkező pincékben a talaj- és csapadékvízgyűjtő ciszternákat rendszeresen kell kiüríteni és fertőtleníteni;
c) a borospincékben kielégítő természetes vagy mesterséges szellőztetésről kell gondoskodni;
d) a bortömlőket és állandó csővezetékeket kívül-belül rendszeresen mosni és fertőtleníteni kell. Tárolásukra olyan tartószerkezetek szükségesek, hogy belőlük a mosóvíz maradéktalanul eltávozhasson, és a tömlők ne szennyeződjenek;
e) hordókat az ászokfára úgy kell elhelyezni, hogy a mögöttük, alattuk levő tér tisztán tartható legyen;
f) meg kell akadályozni a fahordókon és más tároló edényzeten, a tartályokon a káros penészbevonat kialakulását.
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 21. § -a. Hatályos 2005.10.24.
[2] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.
[3] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.
[4] Hatályon kívül helyezte a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatálytalan 2009.03.01.
[5] Hatályon kívül helyezte a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatálytalan 2009.03.01.
[6] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.
[7] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.
[8] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.