Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

101/2004. (VI. 3.) FVM rendelet

a szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezési rendjéről és tevékenységének higiéniai szabályairól

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) E rendelet szabályait kell alkalmazni a borászati termék előállítását évi 80 hl-t meghaladó mennyiségben, valamint kiszerelést bármely mennyiségben végző borászati üzem esetében.

(2)[1] A borászati üzemben biztosítani kell a munkavédelmi, építészeti, műszaki, technológiai, közegészségügyi és higiéniai feltételeket.

(3)[2] A borászati üzem létesítéséhez szükséges benyújtandó adatokat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4)[3] A borászati üzem működési engedélyét az Országos Borminősítő Intézet (a továbbiakban: OBI) adja ki.

(5) Az OBI a működési engedély egy példányát megküldi az illetékes hegyközségnek, amely az üzemet nyilvántartásba veszi.

2. §

A borászati üzem létesítésére irányuló engedélyezési kérelemhez csatolni kell

a) cég esetén a cégbíróságon a cégjegyzékbe bejegyzett nevet, székhelyet,

b) a kiszerelést (előállítást) végző vállalkozás telephelyének nevét, címét,

c) az illetékes hegyközség nevét és címét,

d) a szakmai tevékenységért felelős személy nevét,

e) a telephelyen végzett tevékenységi körök felsorolását,

f)[4]

3. §

(1) A borászati üzemnek meg kell felelnie az élelmiszerekre vonatkozó külön jogszabályokban meghatározott előírásoknak.

(2) A kiszerelést végzőnek rendelkeznie kell az edények, kannák mosásához, töltéséhez és hiteles lezárásához szükséges eszközökkel.

4. §

(1) Engedély adható olyan üzem létesítésére is, amely a palackozás végeztével új állomáshelyre költöztethető (mozgó borpalackozó).

(2) A tevékenység végzéséhez olyan gépjármű szükséges, amely alkalmas palackozó gépsor szállítására. A palackozó gépsornak rendelkeznie kell

a) a szűrőt ellátó tápszivattyúval,

b) csírátlanító szűrővel,

c) palackmosóval, öblítővel és csepegtetővel,

d) palacktöltővel,

e) dugaszolóval,

f) szükség szerint saját víztisztító tartállyal és szennyvízgyűjtővel.

(3) A termelő (palackoztató) töltőhelyének rendelkeznie kell közvetlenül csatlakoztatható ivóvízrendszerrel, csatornahálózattal vagy zárt rendszerű szennyvízelhelyezéssel és a szükséges áramvételi lehetőséggel.

(4) A töltéshez használt palackok (kannák) csak új gyári vagy tisztára mosott - az egészségügyi hatóság által engedélyezett - edények lehetnek. A vonatkozó előírásokon túlmenően fel kell tüntetni a címkén a "mozgótöltő" cég nevét is.

5. §

Engedélyt nem lehet adni olyan üzemnek, ahol mind szőlőalapú, mind egyéb gyümölcsalapú borászati termékek előállítását és tárolását végzik.

6. §

Az előzőekben felsorolt feltételek megléte esetén az engedélyt ki kell adni, illetve a fogyasztók egészségének és érdekeinek megsértése esetén az engedélyt a vonatkozó jogszabályok szerint vissza kell vonni.

7. §

A kiadott engedélyek határozatlan időre szólnak, azonban az üzem működésének, illetve bármely termék előállításának megszüntetését az OBI és a hegyközség részére a megszűnést követő 8 napon belül jelenteni kell.

8. §

(1) A borászati üzemeknek a szennyezett övezetben végezhető munkafolyamatai a következők:

a) szőlőátvétel és tárolás,

b) szőlőzúzás, bogyózás és sajtolás,

c) törköly, kocsány felfogása és kiszállítása,

d) seprő, aljbor gyűjtés, tárolás, kezelés.

(2) A borászati termékeket előállító üzem esetében a szennyezett övezethez tartozik a

a) göngyölegtelep, göngyölegraktár;

b) kazánház, hűtőgépház;

c) méregraktár, egyéb anyagraktár;

d) csatornatisztító eszközök raktára;

e) szennyvízkezelő helyek;

f) szemét- és hulladéktároló helyek;

g) javító-, karbantartó üzem, akkumulátortöltő helyiségek;

h) műszaki, építési és tüzelőanyagok tárolóhelyei;

i) gépkocsigarázs;

j) gépkocsimosó hely, helyiség;

k) szellőző, gépház;

l) újbóli felhasználásra kerülő csomagolóanyagok (palackok, üvegek, rekeszek stb.), valamint a belső anyagmozgatásra és ideiglenes árutárolásra használt edényzet (műanyag rekeszek, hordók stb.) mosására szolgáló helyiségek;

m) szőlőültetvényből beszállított nyersanyag;

n) visszáru fogadására, tárolására, előkezelésére szolgáló létesítmény.

(3) A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során - az előzőeken túlmenően - betartandó előírásokat a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az előírások betartását az OBI ellenőrzi.

9. §[5]

Záró rendelkezések

10. §

Ez a rendelet a hatálybalépésekor már kiadott engedélyek érvényességét nem érinti.

11. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, egyidejűleg az egyes szőlészeti és borászati szakigazgatási kérdésekről szóló 119/2003. (XI. 27.) FVM rendelet 9-15. §-ai hatályukat vesztik.

(2) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

- a Tanács 1493/1999/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 101/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez

A palackozó üzem létesítéséhez szükséges benyújtandó adatok:[6]

1. Az előállító, palackozó neve, címe

2. Az előállító hely címe

A létesítéséhez mellékelni kell a tervdokumentációt A tervdokumentációnak a következőket kell tartalmaznia

1. Az előállító hely tevékenységi körének meghatározása

2. Hivatalos helyszínrajz

3. Technológiai folyamatábra

4. Technológiai elrendezési rajz M 1:50 méretarányban

5. Anyagmozgatási és személyforgalmi terv

6. Műszaki-technológiai leírás

7. Gyártástechnológia szerinti gépjegyzék

8.[7]

9.[8]

2. számú melléklet a 101/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez

A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során be kell tartani a következő előírásokat:

a) a sajtolóból a törkölyt folyamatosan el kell szállítani;

b) a csatornahálózattal nem rendelkező pincékben a talaj- és csapadékvízgyűjtő ciszternákat rendszeresen kell kiüríteni és fertőtleníteni;

c) a borospincékben kielégítő természetes vagy mesterséges szellőztetésről kell gondoskodni;

d) a bortömlőket és állandó csővezetékeket kívül-belül rendszeresen mosni és fertőtleníteni kell. Tárolásukra olyan tartószerkezetek szükségesek, hogy belőlük a mosóvíz maradéktalanul eltávozhasson, és a tömlők ne szennyeződjenek;

e) hordókat az ászokfára úgy kell elhelyezni, hogy a mögöttük, alattuk levő tér tisztán tartható legyen;

f) meg kell akadályozni a fahordókon és más tároló edényzeten, a tartályokon a káros penészbevonat kialakulását.

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 21. § -a. Hatályos 2005.10.24.

[2] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.

[3] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.

[4] Hatályon kívül helyezte a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatálytalan 2009.03.01.

[5] Hatályon kívül helyezte a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatálytalan 2009.03.01.

[6] Módosította a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdése 28. pontja. Hatályos 2009.03.01.

[7] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.

[8] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.

Tartalomjegyzék