82/2004. (IX. 18.) ESZCSM rendelet

az állati eredetű élelmiszerekben található peszticid-maradék megengedhető mértékéről szóló 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben az alábbiakat rendelem el:

1. §

Az állati eredetű élelmiszerekben található peszticid-maradék megengedhető mértékéről szóló 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 3. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

Dr. Vojnik Mária s. k..

egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi politikai államtitkár

Melléklet a 82/2004. (IX. 18.) ESZCSM rendelethez

[3. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez]

A növényi és állati eredetű élelmiszerek peszticid-maradék szintjének hatósági ellenőrzésére történő mintavétel szabályai

Az alábbi előírások nem érintik az állati eredetű élelmiszerekben előforduló, egészségre ártalmas maradékanyagok monitoring vizsgálati rendjéről szóló 10/2002. (I. 23.) FVM rendeletben meghatározott mintavételi stratégiát, mintavételi szinteket és gyakoriságot.

1. Célkitűzés

A gyümölcsben és zöldségben, illetve azok felületén, valamint az állati eredetű termékben található peszticid-maradék mértékének hatósági ellenőrzésére történő mintavételi eljárás célja, hogy az analízis céljára valamely tételből kivett reprezentatív minta tegye lehetővé a peszti-cid-maradékokra megállapított határértékeknek (MRL) való megfelelőség megállapítását.

2. Alapelvek

Az állati eredetű termékekre vonatkozóan a 2. számú mellékletben, a növényi eredetű termékekre vonatkozóan a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradékmértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet 1. számú mellékletében meghatározott MRL értékek a helyes mezőgazdasági gyakorlat és a kockázatbecslés (toxikológia, élelmiszer-fogyasztás) adatain alapulnak.

A növényre, tojásra, tejtermékre meghatározott MRL a kezelt termék több egységéből származó, a tétel átlagos szermaradék szintjét reprezentáló összetett mintában várható legmagasabb értéket veszi figyelembe. Az emlős- és baromfihúsra meghatározott MRL az egyedileg kezelt állatok szöveteiben várható legmagasabb értéket veszi figyelembe.

Ennek megfelelően az emlős- és baromfihús határérték egyetlen egyedi mintából nyert mintára, a növényi termék, tojás- és tejtermék MRL értéke 1-10 egyedi mintából nyert összetett átlagmintára vonatkozik.

3. Fogalommeghatározások

3.1. Analitikai rész

A szermaradék koncentráció mérésére szolgáló reprezentatív mennyiségű anyag, amely az analitikai mintából származik.

Megjegyzés:

Az analitikai rész kivételére mintavételi eszköz használható.

3.2. Analitikai minta

A laboratóriumi mintából a termék vizsgálandó részének elkülönítése után keveréssel, aprítással, finomra darabolással stb. analízisre előkészített anyag arra a célra, hogy a lehető legkevesebb mintavételi hibával ebből vegyék ki az analitikai részeket.

Megjegyzés:

Az analitikai minta elkészítésének tükröznie kell az MRL megállapításához használt eljárást, és így a termék analizálandó része tartalmazhat általában nem fogyasztott részeket.

3.3. Átlagminta/egyesített minta

Az emlős- és baromfihús termékek kivételével a tételből vett egyedi minták összetett és jól elkevert együttese. Emlős- és baromfihús esetében az egyedi minta egyenértékűnek tekintendő az átlagmintával.

Megjegyzés:

a) Az egyedi mintáknak elegendő anyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy minden laboratóriumi minta kivonható legyen az átlagmintából.

b) Amennyiben az egyedi minta (minták) gyűjtése során már különálló laboratóriumi mintákat készítenek, az átlagminta a laboratóriumi minták fogalmi összege a tételből történő mintavétel során.

3.4. Laboratóriumi minta

Az átlagmintából származó reprezentatív mennyiségű anyag, amelyet a laboratóriumnak küldenek.

Megjegyzés:

a) A laboratóriumi minta lehet az átlagminta egy része vagy egésze.

b) A laboratóriumi minta (minták) elkészítéséhez az egységeket nem szabad darabolni vagy összetörni, kivéve az egységek felosztásának a 3. táblázatban meghatározott eseteit.

c) Laboratóriumi másodminták is készíthetők.

3.5. Tétel

Adott élelmiszer adott időben szállított mennyisége, amely a mintavevő személy tudomása vagy feltételezése szerint azonos jellemzőkkel rendelkezik a származásra. előállítóra, fajtára, csomagolóra, csomagolás típusára. jelölésre, szállítóra stb. vonatkozóan.

Gyanús tétel az, amelynek a szermaradék tartalma feltételezhetően túl magas. Nem gyanús tétel az, amelynél nincs ok feltételezni, hogy szermaradék tartalma túl magas.

Megjegyzés:

a) Amennyiben a szállítmány felismerhetően különböző termelőktől stb. származó tételekből áll, minden egyes tételt külön-külön kell kezelni.

b) Egy szállítmány egy vagy több tételből állhat.

c) Amennyiben egy nagy szállítmányban az egyes tételek méretét vagy határát nem határozták meg egyértelműen, minden egyes vagon-, teherautó-, hajó-, rámpa- stb. sorozat különálló tételnek tekinthető.

d) Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldolgozási, gyártási folyamat szerint.

3.6. Egyedi minta

Egy tétel egy helyéről vett egy vagy több egység.

Megjegyzés:

a) A tétel helyét - ahonnan az egyedi mintát veszik -lehetőleg véletlenszerűen kell kiválasztani, azonban amikor ez fizikailag kivitelezhetetlen, a tétel hozzáférhető részeinek véletlenszerű helyéről kell kiválasztani.

b) Az egyedi mintához szükséges egységek számát a laboratóriumi minták legkisebb szükséges méretéből és számából kell meghatározni.

c) A növényi termékek, tojás- és tejtermékek esetében, amennyiben a tételből egynél több egyedi mintát vesznek, ezek mindegyikének az átlagminta körülbelül hasonló részét kell alkotnia.

d) Az egyedi minta (minták) gyűjtésekor laboratóriumi másodmintákat lehet az egységekből véletlenszerű elosztással képezni azokban az esetekben, amikor az egységek közepes vagy nagy méretűek, és az átlagminta keverése nem tenné a laboratóriumi mintá(ka) t reprezentatívabbá, vagy amikor az egységek (pl. tojás, bogyós gyümölcs) megsérülnének a keveréstől.

e) Amennyiben a tétel be- vagy kirakodása során bizonyos időközönként vesznek egyedi mintákat, úgy a mintavételi "hely" egy időpont.

f) Az egyedi minta (minták) elkészítéséhez az egységeket nem szabad darabolni vagy összetörni, kivéve az egységek felosztásának a 3. táblázatban meghatározott eseteit.

3.7. Minta

Egységek sokaságából kiválasztott egy vagy több egység, vagy egy nagyobb mennyiségű anyagból kiválasztott anyagrész. Ezen ajánlások alkalmazásában a reprezentatív minta a tételt, az átlagmintát, az állatot stb. hivatott reprezentálni a peszticid-maradék tartalom tekintetében és nem feltétlenül más sajátosságok tekintetében.

3.8. Mintavétel

A minták kivételére és képzésére használt eljárás.

3.9. Mintavételi eszköz

a) Az egyedi mintának túl nagy méretű ömlesztett anyagból, csomagokból (mint pl. sajthengerek, nagy sajtok) vagy emlős- vagy baromfihús egységekből történő kivételére használt eszköz mint például az adagolókanál, sajtkanál, fúróeszköz, kés vagy dárda.

b) A laboratóriumi minta átlagmintából történő készítéséhez vagy az analitikai rész analitikai mintából történő elkészítéséhez használt eszköz mint például a rekeszes mintakisebbítő adagolódoboz.

Megjegyzés:

a) A különleges mintavételi eszközöket szabványok határozzák meg.

b) Egyes anyagok esetében a mintavételt végző személy keze tekinthető mintavételi eszköznek.

3.10. Mintavevő személy

A mintavételi eljárásokban jártas személy, aki megfelelő engedéllyel rendelkezik a mintavétel végzésére, amennyiben ez követelmény.

Megjegyzés:

A mintavételt végző személy felelős a laboratóriumi minta (minták) elkészítéséhez, csomagolásához és szállításához vezető és azokat magában foglaló eljárásért. A mintavételt végző személynek tudomásul kell vennie, hogy a meghatározott mintavételi eljárásokat következetesen be kell tartania, gondoskodnia kell a mintákra vonatkozó teljes körű dokumentációról, és szorosan együtt kell működnie a laboratóriummal.

3.11. Mintanagyság

A mintát alkotó egységek száma vagy az anyag mennyisége.

3.12. Egység

A tétel legkisebb különálló része, amelyet az egyedi mintából vagy annak egy részéből vesznek ki. Megjegyzés: Az egységeket a következőképpen kell meghatározni:

a) Friss gyümölcs és zöldség. Minden egyes egész gyümölcs, zöldség vagy ezek jellegzetes fürtjei (pl. szőlő) egy egységet képez, kivéve azokat az eseteket, amikor ezek kicsik. A csomagolt kisméretű termékek egységei a d) pont szerint határozhatók meg. Amennyiben az anyag károsítása nélkül mintavételi eszköz használható, ennek segítségével képezhető egység. Különálló tojást, friss gyümölcsöt vagy zöldséget nem szabad darabolni vagy eltörni az egységek létrehozása érdekében.

b) Nagy állatok vagy ezek részei vagy szervei. A meghatározott rész vagy szerv egy része vagy egésze alkotja az egységet. Részeket vagy szerveket lehet levágni egységek képzése érdekében.

c) Kis állatok vagy ezek részei vagy szervei. Minden egyes egész állat vagy teljes állati rész vagy szerv alkothat egységet. A csomagoltak esetében az egységek a d) pont szerint határozhatók meg. Amennyiben a szermaradékok károsítása nélkül használható mintavételi eszköz, ennek segítségével képezhető egység.

d) Csomagolt anyagok. A legkisebb különálló csomag tekinthető egységnek. Amennyiben a legkisebb különálló csomagok nagyon nagyok, ömlesztett formában kell belőlük mintát venni az e) pont szerint. Amennyiben a legkisebb különálló csomagok nagyon kicsik, egy göngyöleg csomag képezheti az egységet.

e) Ömlesztett anyagok és nagy csomagok (mint pl. sajthengerek stb.), amelyek önmagukban túl nagyok ahhoz. hogy egyedi minták lehessenek. Az egységeket mintavételi eszközzel képezik.

4. Mintavételi eljárások

4.1. Betartandó óvintézkedések

Minden szakaszban meg kell akadályozni a minták be-szennyeződését és sérülését, mert ezek hatással lehetnek az analitikai eredményekre. Minden, a határérték betartására irányuló ellenőrzésnek alávetett tételből külön mintát kell venni.

4.2. Egyedi minta vétele

A tételből a vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb számát a gyanús emlős- és baromfihús-tétel esetében az 1. vagy a 2. táblázatból határozzák meg. Amennyire ez a gyakorlatban kivitelezhető, minden egyes egyedi mintát a tétel véletlenszerűen kiválasztott helyéről kell venni. Az egyedi mintáknak elegendő anyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy a szükséges laboratóriumi minta (minták) rendelkezésre álljon (álljanak) a tételből.

1. táblázat

A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma tételenként

A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma tételenként
a) Emlős- és baromfihús
Nem gyanús tétel1
Gyanús tételA 2. táblázat szerint meghatározva
b) Egyéb termékek
ba) Feltehetően jól elkevert vagy homogén csomagolt vagy ömlesztett termékek1 (Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldol­gozási eljárások útján)
bb) Nem feltétlenül jól elkevert vagy homogén cso­magolt vagy ömlesztett termékA nagy egységekből és kizárólag növényi eredetű élelmi­szer-alapanyagokból álló termékek esetén az egyedi min­ta legkisebb számának meg kell egyeznie a laboratóriumi mintához szükséges egységek legkisebb számával (1. 4. táblázatot).
vagy:
A tétel tömege kg-ban
<503
50-5005
>50010
vagy:
Dobozok, kartondobozok vagy más tartályok száma a tételben
1-251
26-1005
>10010

2. táblázat

Az emlős- és baromfihús tételből legalább egy szermaradék határértéket meghaladó minta adott valószínűséggel történő kivételéhez szükséges véletlenszerűen kiválasztott egyedi minták száma a tételben a határértéket meghaladó szermaradékok adott előfordulási gyakorisága esetén

A határértéket meghaladó szermaradékok gyakorisága a tételbenA határértéket meghaladó szermaradék észleléséhez szükséges minták legkisebb száma (no) az alábbi valószínűség mellett:
%90%95%99%
901-2
80-23
70234
60345
50457
40569
356711
307913
2591117
20111421
15151929
10222944
5455990
1231299459
0,5460598919
0,1230129954603

Megjegyzések:

a) A táblázat véletlenszerű mintavételt feltételez.

b) Azokban az esetekben, amikor az egyedi minták 2. táblázatban feltüntetett száma nagyobb, mint a teljes tétel egységeinek körülbelül 10%-a, a vizsgálathoz szükséges egyedi minták száma kevesebb is lehet, és a következőképpen kell kiszámolni:

ahol
n= a vizsgálathoz szükséges egyedi minták minimális száma
n0= az egyedi mintáknak a 2. táblázatban megadott száma
N= egyedi mintát képező egységek száma a tételben.

c) Amennyiben egyetlen egyedi mintát vesznek, valamely határérték-túllépés észlelésének valószínűsége hasonló a határértéket meghaladó szermaradékok előfordulásának gyakoriságával.

d) Pontos vagy alternatív valószínűségek, vagy a határérték meghaladásának más gyakorisága esetén, a kiveendő minták számát az alábbi képletből lehet kiszámolni:

ahol p a határértéket meghaladó szermaradékok előfordulásának a valószínűsége és i a gyakorisága a tételben (mindkettő törtként és nem százalékban kifejezve), és n a minták száma.

4.3. Az átlagminta előkészítése

Az emlős- és baromfihús esetén követendő eljárásokat a 3. táblázat tartalmazza. Minden egyes egyedi minta különálló mintának tekintendő.

A növényi termékek, tojás- és tejtermékek esetén követendő eljárásokat a 4. és az 5. táblázat tartalmazza. Az átlagminta képzésekor - amennyiben kivitelezhető - az egyedi mintákat egyesíteni kell, és jól el kell keverni.

Amennyiben az átlagminta képzésére a keverés nem alkalmas vagy kivitelezhetetlen, a következő alternatív eljárás követhető. Amennyiben az átlagminta keverése vagy felosztása során az egységek károsodhatnak (és ez hatással lehet a szermaradékokra), vagy amikor a nagy egységek nem keverhetők a szermaradékok egyenletesebb elosztása érdekében, az egységekből - az egyedi minta vételekor - laboratóriumi másodmintákat kell véletlenszerű elosztással képezni. Ebben az esetben a használandó eredmény az elemzett laboratóriumi mintákból nyert érvényes eredmények átlaga.

3. táblázat

Emlős- és baromfihús: az egyedi minták leírása és a laboratóriumi minták legkisebb mennyisége

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Emlősök húsa Megjegyzés: a zsírban oldódó peszticidek MRL értékének érvényességéhez a mintákat az alábbi 2. rész szerint kell venni.
1.1.Nagyemlősök, egész hasított test vagy hasított féltest, általában <N> 10 kgSzarvasmarha, juh, sertésA rekeszizom egésze vagy része, szükség szerint a nyaki izommal kiegészítve0,5 kg
1.2.Kisemlősök, egész hasított testNyúlEgész hasított test vagy hátsó negyed0,5 kg bőr nélkül, csontozva
1.3.Emlős-húsrészek, ömlesztett, friss/hűtött/fagyasztott, csomagolt vagy egyébNegyed, bordaszeletek, hússzelet, lapockaEgész egység(ek) vagy egy nagy egység egy része0,5 kg csontozva
1.4.Emlős-húsrészek, ömlesztett, fagyasztottNegyed, bordaszeletekVagy egy tartály fagyasztott keresztmetszete vagy egyedi húsrészek egésze (vagy része)0,5 kg csontozva
2.Emlősök zsírja, beleértve a hasított test zsírját
Megjegyzés: a 2.1., a 2.2. és a 2.3. részben leírt módon vett zsírminták használhatók a zsír vagy az egésztermék tekintetében a vonatkozó MRL értékeknek való megfelelés megállapítására.
2.1.Nagyemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, általában >10 kgSzarvasmarha, juh, sertésVese, hasi vagy bőr alatti zsír, egy állatból kivágva0,5 kg
2.2.Kisemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, < 10 kgHasi vagy bőr alatti zsír, egy vagy több állatból0,5 kg
2.3.Emlős-húsrészekLáb, bordaszelet, hússzeletVagy láthatóan különálló zsír, egy-ség(ek)ről leválasztva, vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le0,5 kg 2 kg
2.4.Emlősök ömlesztett zsírszöveteLegalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
3.Emlősök belsőségei
3.1.Emlősök mája, friss, hűtött, fagyasztottEgész máj(ak) vagy a máj része0,4 kg
3.2.Emlősök veséje, friss, hűtött, fagyasztottEgy vagy mindkét vese, egy vagy két állatból0,2 kg
3.3.Emlősök szíve, friss, hűtött, fagyasztottEgész szív(ek), vagy ha nagy, csak a szívkamra része0,4 kg
3.4.Egyéb emlős belsőségek, friss, hűtött, fagyasztottEgy vagy több állatból rész- vagy egész egység, vagy mélyhűtött ömlesztett termékből vett keresztmetszet0,5 kg
4.Baromfihús
Megjegyzés: a zsírban oldódó peszticidek MRL értékek érvényességéhez a mintákat az alábbi 5. rész szerint kell venni.
4.1.Madár, nagyméretű hasított test, > 2 kgPulyka, liba, kakas, kappan és kacsaComb, láb és más barna hús0,5 kg bőr nélkül, csontozva
4.2.Madár, közepes méretű hasított test, 500 g 2 kgTyúk, gyöngytyúk, csirkeComb, láb és más barna hús, legalább három madárból0,5 kg bőr nélkül, csontozva
4.3.Madár, kisméretű hasított test, a hasított tömege < 500 gFürj, galambHasított testek, legalább hat madárból0,2 kg izomszövet
4.4.Madár részei, friss, hűtött, fagyasztott, kis- vagy nagykereskedelmi árusításra csomagolvaLáb, negyed, mellhús és szárnyCsomagolt egységek vagy egyedi egységek0,5 kg bőr nélkül, csontozva
5.Baromfizsír, beleértve a hasított test zsírját
Megjegyzés: az 5.1. és az 5.2. részben leírt módon vett zsírminták használhatók a zsír vagy az egész termék tekintetében a vonatkozó MRL értékeknek való megfelelés megállapítására.
5.1.Madarak vágáskor, egész hasított test vagy annak részeCsirke, pulykaHasi zsír egységei, legalább három madárból0,5 kg
5.2.Madár-húsrészekLáb, mellizomVagy láthatóan különálló zsír, egy-ség(ek)ről leválasztva vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le0,5 kg 2 kg
5.3.Ömlesztett madár-zsírszövetLegalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
6.Baromfibelsőségek
6.1.Ehető madárbelsőségek, kivéve liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékekEgységek legalább hat madárból vagy keresztmetszet egy tartályból0,2 kg
6.2.Liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékekEgységek egy madárból vagy tartályból0,05 kg
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek
7.Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított hús
Állati eredetű származtatott ehető termékek, feldolgozott állati zsiradék, beleértve a kiolvasztott zsírt és a lefejtett zsírt
Állati eredetű, és általában előrecsomagolt és főzés után vagy főzés nélkül fogyasztásra kész élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), közepes vagy kis mennyiségű összetevőkkel mint például aromaanyagok, fűszerek és ízesítőszerek, vagy anélkül csomagolva
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő) mind állati, mind növényi eredetű összetevőket tartalmazó, több összetevőből álló élelmiszerek, amennyiben az állati eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban
7.1.Emlős vagy madár eredetű, darabolt, főzött, tartósított, szárított, kiolvasztott, vagy más módon feldolgozott termékek, beleértve a több összetevőből álló termékeketSonka, kolbász, darált marhahús, csirkepástétomCsomagolt egységek vagy egy tartályból vett reprezentatív keresztmetszet, vagy mintavételi eszközzel vett egységek (amennyiben van, lével együtt)0,5 kg vagy 2 kg, ha a zsírtartalom <5%
Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 08. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, továbbá a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 08. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.

4. táblázat

Növényi termékek: az egyedi minták és a laboratóriumi minták legkisebb mérete

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mérete
Növényi eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Minden friss gyümölcs Minden friss zöldség, beleértve a burgonyát és a cukorrépát, és kivéve a fűszernövényeket
1.1.Kisméretű friss termékek, az egységek tömege általában < 25 gBogyós gyümölcsök, borsó, olajbogyóEgész egységek vagy csomagok, vagy mintavételi eszközzel vett egységek1 kg
1.2.Közepes méretű friss termékek, az egységek általában 25 250 g tömegűekAlma, narancsEgész egységek1 kg (legalább 10 egység)
1.3.Nagyméretű friss termékek, az egységek tömege általában >250 gKáposzta, uborka, szőlő (fürt)Egész egység(ek)2 kg (legalább 5 egység)
2.HüvelyesekSzáraz bab, száraz borsó,1 kg
Gabona-magvakRizs, búza1 kg
Héjas gyümölcsökKókuszt kivéve1 kg
Kókusz5 egység
Olajos magvakFöldimogyoró0,5 kg
Magvak italok és édességek előállításáhozKávébab0,5 kg
3.FűszernövényekFriss petrezselyemEgész egységek0,5 kg
Más, friss0,2 kg
(A szárított gyógynövények tekintetében lásd e táblázat 4. részét.)
FűszerekSzárítottEgész vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,1 kg
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszerek
4.Növényi eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, komló, őrölt gabonafélék
Növényi eredetű származtatott termékek, tea, gyógytea, növényi olaj, gyümölcslé és különböző termékek, pl. tartósított olajbogyó, valamint citrom- és narancslé
Növényi eredetű, általában előre csomagolt és főzés után vagy főzés nélkül fogyasztásra kész élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), közepes vagy kis mennyiségű összetevőkkel (mint például aromaanyagok, fűszerek és ízesítőszerek), vagy a nélkül csomagolva
Növényi eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő), beleértve az állati eredetű összetevőket tartalmazó termékeket, ahol a növényi eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban, kenyér és más gabonafélékből készült főtt termékek
4.1.Magas egységnyi értékű termékekCsomagolt vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,1 kg**
4.2.Kistömegű szilárd termékekKomló, tea, gyógyteaCsomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,2 kg
4.3.Más szilárd termékekKenyér, liszt, szárított gyümölcsCsomagolt vagy más egész egységek, vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
4.4.Folyékony termékekNövényi olaj, gyümölcsléCsomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 l vagy 0,5 kg
* Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 8. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, valamint a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 8. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.
** Rendkívül magas értékű termék esetén kisebb laboratóriumi minta vehető, de ennek indokát meg kell jelölni a mintavételi dokumentációban.

5. táblázat

Tojás- és tejtermékek: az egyedi minták és a laboratóriumi minták legkisebb mennyisége

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Baromfitojás
1.1.Tojás, kivéve a fürj és hasonlók tojásaEgész tojás12 egész tyúktojás, 6 egész liba- vagy kacsatojás
1.2.Fürj és hasonlók tojásaEgész tojás24 egész tojás
2.TejEgész egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 1
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek
3.Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, feldolgozott tejtermékek mint például fölözött tej, sűrített tej és tejpor
Állati eredetű származtatott ehető termékek, tejzsír, tejből készült termékek mint például vajak, vajolajak, tejszín, krémporok, kazeinek stb.
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), iparilag előállított tejtermékek, mint például joghurt, sajtok
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő), iparilag előállított tejtermékek [beleértve a növényi eredetű összetevőket tartalmazó termékeket, ahol az állati eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban] mint például az ömlesztett sajtok, sajtkészítmények, ízesített joghurt, cukrozott sűrített tej
3.1.Folyékony tejtermékek, tejpor, sűrített tej és tejszín, teljes fagylalt, tejszín joghurtCsomagolt egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek)0,5 1 (folyékony) vagy 0,5 kg (szilárd)
a) Az ömlesztett sűrített tejet és sűrített tejszínt mintavétel előtt alaposan össze kell keverni, a tartály oldalairól és aljáról az odatapadt anyagot le kell kaparni, és jól fel kell kavarni. Körülbelül 2 3 litert kell kivenni, és a laboratóriumi minta kivétele előtt újra jól fel kell kavarni. b) Az ömlesztett tejporból sterilen kell mintát venni, a poron egy száraz fúvócsövet egyenletes sebességgel keresztülvezetve. c) Az ömlesztett tejszínt mintavétel előtt egy köpülőfával alaposan össze kell keverni, de el kell kerülni a felhabzást, a hab felverését és köpülését.
3.2.Vaj és vajolajakVaj, savóvaj, vajzsírt tartalmazó alacsony zsírtartalmú kenhető termékek, vízmentes vajolaj, vízmentes tejzsírCsomagolt egység(ek) egésze vagy részei, vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek)0,2 kg vagy 0,2 1
3.3.Sajtok, beleértve az ömlesztett sajtokat
0,3 kg-os vagy nagyobb tömegű egységekEgész egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vágott egység(ek)0,5 kg
0,3 kg-nál kisebb tömegű egységek0,3 kg
Megjegyzés: A kör alapú sajtokból, a középpontból kiinduló sugarú két vágással kell mintát venni. A szögletes alapú sajtokból az oldalakkal párhuzamos két vágással kell mintát venni.
3.4.Tojásból készült folyékony, fagyasztott vagy szárított termékekMintavételi eszközzel sterilen vett egység(ek)0,5 kg
*Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 08. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, továbbá a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 08. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.

4.4. A laboratóriumi minta készítése

Amennyiben az átlagminta nagyobb annál, mint ami a laboratóriumi mintához szükséges, a reprezentatív minta képzéséhez több részre kell osztani. Ehhez mintavételi eszköz, negyedelés vagy más, a méret csökkentésére alkalmas eljárás használható, azonban a friss növényi termékek vagy az egész tojások egységeit nem szabad elvágni vagy eltörni. Amennyiben szükséges, laboratóriumi másodmintákat kell ebben a szakaszban venni, vagy azok a fent megjelölt eljárást használva is elkészíthetők. A laboratóriumi mintákhoz szükséges mennyiségeket a 3., 4. és az 5. táblázat tartalmazza.

4.5. Mintavételi dokumentáció

A mintavételt végző személynek fel kell jegyeznie a tétel jellegét és eredetét; annak tulajdonosát, szállítóját vagy fuvarozóját; a mintavétel idejét és helyét; és bármely fontos információt. A javasolt mintavételi módszertől történő bármely eltérést dokumentálni kell. A laboratóriumi másodmintát a dokumentáció egy aláírt példánya kíséri, és egy példányt a mintavételt végző személy tart magánál. A mintavételi dokumentáció egy példányát át kell adni a tétel tulajdonosának vagy a tulajdonos képviselőjének, akár el kell látni őt laboratóriumi mintával, akár sem. Amennyiben a mintavételi dokumentáció számítógéppel feldolgozott formában készül, ezeket ugyanazon címzettek között kell szétosztani és hasonló igazolható ellenőrzési módot kell alkalmazni.

4.6. A laboratóriumi minta csomagolása és szállítása

A laboratóriumi mintát egy olyan tiszta, vegyileg közömbös tartályban kell elhelyezni, amely biztos védelmet nyújt a szennyeződés, a sérülés és a szivárgás ellen. A tartályt le kell pecsételni, megbízható módon fel kell címkézni, és csatolni kell hozzá a mintavételi dokumentációt. Amennyiben vonalkódot alkalmaznak, javasolt azt alfanumerikus információval is ellátni. A mintát minél hamarabb a laboratóriumba kell szállítani. El kell kerülni, hogy az a szállítás közben romlásnak induljon, pl. a friss mintákat hűvösen, a fagyasztott mintákat pedig fagyasztva kell tartani. Az emlős- és baromfihús mintákat szállítás előtt le kell fagyasztani, kivéve, ha még azelőtt a laboratóriumba szállítják, hogy azok megromolhatnának.

4.7. Az analitikai minta előkészítése

A laboratóriumi mintát egyedi azonosítóval kell ellátni, amelyet a kézhezvétel dátumával és a mintanagysággal együtt bele kell foglalni a mintavételi dokumentációba. Az áru analizálandó részét, vagyis az analitikai mintát minél hamarabb el kell különíteni. Amennyiben a szermaradék-szintet olyan részek figyelembevételével kell kiszámolni, amelyeket nem analizálnak, az elkülönített részek tömegét dokumentálni kell.

4.8. Az analitikai rész előkészítése és tárolása

Az analitikai mintát - amennyiben erre alkalmas - fel kell darabolni és jól össze kell keverni annak érdekében, hogy reprezentatív vizsgálati részeket lehessen kivenni belőle. Az analitikai rész méretét az analitikai módszer és a keverés hatékonysága alapján kell meghatározni. A darabolás és a keverés módszerét dokumentálni kell, és a módszer nem befolyásolhatja az analitikai mintában lévő szermaradékokat. Amennyiben szükséges, a káros hatások minimalizálása érdekében az analitikai mintát különleges körülmények között - pl. 0 °C alatti hőmérsékleten - kell feldolgozni. Amennyiben a feldolgozás hatással lehet a szermaradékokra és nincs alternatív gyakorlati eljárás, az analitikai rész tartalmazhat egész egységeket vagy egész egységekből kivett részeket. Amennyiben így az analitikai rész kevés egységet vagy részt tartalmaz, és így nem reprezentálja az analitikai mintát, megfelelő számú párhuzamos részt kell analizálni az átlagérték bizonytalanságának jelzésére. Amennyiben a vizsgálati részeket analízis előtt tárolni kell, a tárolás módszerének és ideje hosszának nem szabad befolyásolnia a jelenlévő szermaradék szintet. Szükség esetén ismétléshez és megerősítő vizsgálathoz további részeket kell kivenni.

5. A határértéknek való megfelelőség meghatározásának kritériumai

Az analitikai eredményeket a tételből vett és analízisre alkalmas állapotban beérkezett egy vagy több laboratóriumi mintából kell kinyerni. Az eredményeket elfogadható minőség-ellenőrzési adatoknak kell alátámasztaniuk. Amennyiben a szermaradék-tartalom meghaladja az MRL értéket, azonosságát újra meg kell erősíteni, és az eredeti laboratóriumi mintá(k) ból nyert további egy vagy több analitikai rész vizsgálata útján ellenőrizni kell koncentrációját.

Az MRL az átlagmintára vonatkozik.

A tétel abban az esetben megfelelő, ha az analitikai eredmény(ek) nem lépi(k) túl az MRL értéket.

Amennyiben az átlagminta vizsgálata során kapott eredmények meghaladják az MRL értéket, a tétel nem megfelelőségére vonatkozó határozatnak figyelemmel kell lennie a következőkre:

a) az eredményeket - amennyiben alkalmazható - egy vagy több laboratóriumi mintából nyerték-e, továbbá

b) az analízis pontosságára és precizitására, ahogy azt az alátámasztó minőségellenőrzési adatok jelzik.

Tartalomjegyzék