34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet

az állati eredetű élelmiszerekben található peszticid-maradék megengedhető mértékéről

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

(1) E rendelet előírásait - a kivitelre szánt termékeket is beleértve - az 1. számú mellékletben felsorolt állati eredetű élelmiszerekre, az ezekből szárítás vagy feldolgozás útján nyert termékekre, valamint az ezeket tartalmazó összetett élelmiszerekre (a továbbiakban együtt: állati eredetű élelmiszer) kell alkalmazni, amennyiben ezek peszti-cid-maradékot tartalmazhatnak.

(2) E rendelet előírásait az anyatej-helyettesítő és anyatejkiegészítő tápszerekre, a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekre, valamint a bébiételekre akkor kell alkalmazni, ha az azokra vonatkozó külön jogszabály eltérő határértéket nem határoz meg.

(3) Az állatgyógyászati készítmények alkalmazásából származó peszticid-maradék megengedett legmagasabb értékeire külön jogszabály rendelkezései az irányadóak.

2. §

E rendelet alkalmazásában:

a) peszticid-maradék: az ember, az állat és a növény egészségére káros mikroorganizmus, rovar, rágcsáló irtására használatos, engedélyezett vegyi anyagnak (peszticid-nek) és metabolitjainak, továbbá bomlás- vagy reakciótermékeinek az állati eredetű élelmiszerben, illetve annak felületén található maradéka,

b) forgalomba hozatal: az állati eredetű élelmiszer ellenszolgáltatás fejében vagy anélkül történő bármilyen átruházása,

c) származási tagállam: az Európai Gazdasági Térségnek az a tagállama, ahol a rendelet hatálya alá tartozó állati eredetű élelmiszert előállították, illetve forgalomba hozták,

d) cél tagállam: az Európai Gazdasági Térségnek az a tagállama, amelynek a területére a rendelet hatálya alá tartozó állati eredetű terméket beszállították és ott tovább forgalmazták.

3. §

(1) Az állati eredetű élelmiszer Magyarországon nem hozható forgalomba, ha peszticid-maradék tartalma miatt veszélyt jelent az emberi egészségre.

(2) Az állati eredetű élelmiszer - az 5. §-ban foglaltak kivételével - a forgalomba hozatal időpontjától kezdődően nem tartalmazhat a 2. számú mellékletben meghatározott mértéket meghaladó mennyiségű peszticid-mara-dékot.

(3) Arra a szárított vagy feldolgozott termékre, amelyre a 2. számú melléklet nem tartalmaz határértéket, az ott megadott határértéket oly módon kell alkalmazni, hogy figyelembe kell venni a szárítás során bekövetkező koncentrálódást, illetve a feldolgozás során bekövetkező koncentrálódást vagy hígulást.

(4) Több összetevőt tartalmazó élelmiszer (összetett élelmiszer) esetében a peszticid-maradék tartalom nem haladhatja meg a 2. számú mellékletben meghatározott értékeket, figyelembe véve az egyes összetevők relatív koncentrációját, valamint a (3) bekezdésben foglaltakat is.

(5) Az állati eredetű élelmiszerek peszticid-maradék szintjének rendszeres ellenőrzését, a koordinált éves program szerinti, illetve a rendkívüli eset kapcsán szükségessé váló vizsgálatokat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet, a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, valamint a Növény egészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat laboratóriumai végzik.

(6) Peszticid-maradék tartalomra hivatkozva nem lehet megtiltani vagy akadályozni állati eredetű élelmiszernek a forgalomba hozatalát, amennyiben a peszticid-maradék mértéke nem haladja meg a 2. számú mellékletben meghatározott határértéket.

4. §

(1) Amennyiben az Európai Gazdasági Térség tagállamából beszállított állati eredetű élelmiszerben kimutatható peszticid-maradékra nincs elfogadott határérték, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OÉTI) - az egészségvédelem követelményeit és a származási tagállam helyes mezőgazdasági gyakorlatát figyelembe véve - ideiglenes határértéket határoz meg.

(2) Amennyiben az Európai Gazdasági Térség tagállamából származó állati eredetű élelmiszerre

a) nincs elfogadott közösségi határérték, vagy

b) a határérték megfelel a származási tagállam előírásainak, de meghaladja a 2. számú mellékletben meghatározott mértéket, és emiatt a forgalmazást korlátozó vagy tiltó intézkedésre került sor, vagy

c) új határérték bevezetésére, a 2. számú mellékletben meghatározott korábbi határérték megváltoztatására, megkülönböztetett ellenőrzés bevezetésére került sor, vagy a hazai határérték lényegesen eltér a többi tagállamétól, úgy a megtett intézkedésről és az azt alátámasztó tényekről a származási tagállamot és az Európai Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) az OÉTI az intézkedés meghozatalától számított 20 napon belül írásban tájékoztatja.

(3) A (2) bekezdés szerinti bejelentés alapján késedelem nélkül meg kell kezdeni az egyeztetést a származási tagállammal a korlátozó vagy tiltó intézkedések közös megegyezéssel történő megszüntetésére. A tárgyaló felek minden szükséges információt megadnak egymásnak.

(4) Az érintett felek a (2) bekezdés szerinti bejelentést követő három hónapon belül értesítik a Bizottságot a tárgyalások eredményéről, az alkalmazni kívánt további intézkedésekről, ideértve a közösen elfogadott határértéket is. Az Európai Gazdasági Térség többi tagállamát a származási tagállam tájékoztatja a tárgyalások eredményéről.

5. §

(1) Az 1. számú mellékletben 0401 vámtarifaszám alatt szereplő termék esetében az ellenőrző mintavételt a tejüzemben, ha a terméket nem szállítják tejüzembe, úgy a fogyasztónak történő eladás helyén kell végezni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés nem zárja ki ezen a termékeknek a forgalomba hozatal időpontját követő ellenőrzését.

6. §

(1) A mintavételt és a vizsgálatokat a 3. számú melléklet szerinti eljárással kell végezni. Közösségi analitikai módszer léte vita esetén nem zárja ki más, ezzel egyenértékű, összehasonlítható eredményekhez vezető, validált vizsgálati módszer használatát.

(2) Az (1) bekezdés szerinti más módszer alkalmazásáról a tagállamokat és a Bizottságot tájékoztatni kell.

(3) Az állati eredetű termék peszticid-maradék tartalmának ellenőrzésére az (1) és (2) bekezdést a közösségi állatorvosi felügyeleti intézkedések sérelme nélkül kell alkalmazni.

7. §

A hazai vizsgálati programról, az előző évi hatósági ellenőrzés és monitoring vizsgálat eredményéről, továbbá a megtett intézkedésekről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a 3. § (5) bekezdése szerinti vizsgáló intézetektől adatai alapján minden év augusztus 1-jéig összefoglaló jelentést küld a Bizottságnak.

8. §

(1) Amennyiben új információk eredményeként vagy a meglévő ismeretek új értelmezése folytán felmerül, hogy a 2. számú mellékletben rögzített határérték veszélyezteti az ember egészségét és ezért sürgős intézkedés megtétele válik szükségessé, úgy a 4. § (1) bekezdés szerinti engedélyező hatóság ideiglenesen csökkentheti a határértéket. A határérték ideiglenes csökkentését határozatban kell elrendelni.

(2) A határérték ideiglenes csökkentéséről a többi tagállamot és a Bizottságot az intézkedésre okot adó indokokat is közölve haladéktalanul értesíteni kell.

(3) Az (1) bekezdés szerinti határozat közösségi eljárásban kerülhet felülvizsgálatra.

9. §[1]

Ez a rendelet szabályozási tárgykörében a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a)[2] a Tanács 1986. július 24-i 86/363/EGK irányelve az állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK és 97/41/EK irányelve, továbbá a Bizottság 97/71/EK, 98/82/EK, 1999/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2006/30/EK, 2006/59/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK irányelve,

b) a Bizottság 2002/63/EK irányelve a növényi és állati eredetű termékekben és azok felszínén található peszticidszermaradványok hatósági ellenőrzésére szolgáló közösségi mintavételi módszerek megállapításáról és a 79/700/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről.

10. §

(1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2)[3]

(3)[4]

(4)[5]

(5)[6]

Dr. Kökény Mihály s. k.,

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

1. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez

Peszticid-maradék szempontjából vizsgálandó állati eredetű Árucsoport élelmiszercsoportok

Vámtarifaszám (VTSZ)Árucsoport
0201Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve
0202Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva
0203Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva
0204Juh- és kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva
0205 00 00Ló-, szamár-, öszvérhús frissen, hűtve vagy fagyasztva
0206Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, öszvér élelmezési célra alkalmas belsőségei frissen, hűtve vagy fagyasztva
0207A 0105 VTSZ alá tartozó baromfi (a Gallus domesticus fajba tartozó szárnyasok, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk) húsa és élelmezési célra alkalmas belsőségei frissen, hűtve vagy fagyasztva
ex 0208Házigalamb, házinyúl és vadak húsa és élelmezési célra alkalmas belsőségei frissen, hűtve vagy fagyasztva
0209 00Soványhústól mentes sertészsír és baromfizsír (nem kiolvasztott) frissen, hűtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve
0210Hús és élelmezési célra alkalmas belsőség sózva, szárítva vagy füstölve; húsból vagy belsőségből készült élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény
0401Tej és tejszín nem sűrítve, cukor vagy egyéb édesítőanyag hozzáadása nélkül
0402Tej és tejszín sűrítve, vagy cukor vagy egyéb édesítőanyag hozzáadásával
0405 00Vaj, illetve a tejből származó egyéb zsír és olaj
0406Sajt és túró
0407 00Madártojás héjában frissen, tartósítva vagy főzve
0408Madártojás héj nélkül és sárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy más módon tartósítva, cukor vagy egyéb édesítőszer hozzáadásával is
1601 00Kolbász és hasonló termék húsból, belsőségekből vagy vérből, illetve az ezeken a termékeken alapuló élelmiszerkészítmények
1602Más elkészített vagy tartósított hús, belsőség vagy vér

2. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez

Peszticid-maradékok megengedhető mértéke az állati eredetű élelmiszerekben

A rész

[7]
Peszticid-maradékokHatárérték (MRL) mg/kg-ban (ppm)
az 1. számú mellékletben 0201,0202,0203,0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 és 1602 VTSZ alá tartozó hús, húskészítmény, belsőség és állati zsiradék esetében (1)(4)az 1. számú mellékletben 0401 VTSZ alá tartozó tehéntej és teljes tehéntej esetében; a 0401, 0402, 0405 00 és 0406 VTSZ alá tartozó egyéb élelmiszerek esetében, a(2) (4) jegyzetnek megfelelőenaz 1. számú mellékletben 0407 00 és 0408 VTSZ alá tartozó friss héjas tojás, madártojás és tojássárgája esetében (3) (4)
1. ALDRINEgyedileg vagy együttesen dieldrinben (HEOD) kifejezve
2. DIELDRIN (HEOD)0,20,0060,02
3. KLÓRDÁN (cisz- és transzizomerek és oxiklórdán összege klórdánban kifejezve)0,050,0020,005
4. DDT (pp'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDE és p,p'-TDE (DDD) összege DDT-ben kifejezve)10,040,05
5. ENDRIN0,050,00080,005
6. HEPTAKLÓR
(heptaklór és heptaklórepoxid összege hepta-klórban kifejezve)
0,20,0040,02
7. HEXAKLÓRBENZOL (HCB)0,20,010,02
8. HEXAKLÓRCIKLOHEXÁN (HCH)
8.1. alfa-izomer0,20,0040,02
8.2. béta-izomer0,10,0030,01
8.3. gamma-izomer (lindán)2 ex 0204 juhhús 1 egyéb termékek0,0080,1
9. KLÓRPIRIFOSZ0,05* ex 0207 baromfihús0,01*0,01*
10. KLÓRPIRIFOSZ-METIL0,05*0,01*0,01*
11. CIPERMETRIN
beleértve az alkotó izomerek egyéb keverékeit az izomerek összege)
0,05* ex 0207 baromfihús 0,2 egyéb termékek0,020,05*
12.
13. FENVALERÁT ÉS ESZFENVALERÁT:
13.1. RR és SS izomerek összege: 0207 baromfihús egyéb termékek0,02* 0,20,02*0,02*
13.2. RR és SR izomerek összege: 0207 baromfihús egyéb termékek0,02* 0,050,02*0,02*
14. PERMETRIN (az izomerek összege)0,50,050,05
15. CIFLUTRIN beleértve az alkotó izomerek egyéb keverékeit (az izomerek összege)0,050,02*0,02*
16. LAMBDA-CIHALOTRIN
beleértve az alkotó izomerek egyéb keverékeit (az izomerek összege)
0,5 kivéve a 0207 baromfihús 0,02* 0207 baromfihús0,050,02*
17. METIDATION0,02*0,02*0,02*
18. PIRIMIFOSZ-METIL0,05*0,05*0,05*
19. ENDOSZULFÁN szermaradék: alfa- és béta-izomerek és endoszul-fán-szulfát összege endoszulfánban kifejezve0,10,0040,1*
20. FENTIN szermaradék: fentin trifeniltin kationban kifejez-0,05*0,05*0,05*
ve
21. FENBUTATIN OXID0,05*0,05*0,05*
22. TRIAZOFOSZ0,01*0,01*0,01*
23. DIAZINON0,05* sertés és baromfihús0,01*0,05*
24. DISZULFOTON szermaradék: diszulfoton és diszulfoton-szulfon öszege diszulfotonban kifejezve0,02*0,020,02*
25. DIKOFOL szermaradék: P,P' és O,P' izomerek összege0,5 szarvasmarha-, juh-és kecskehús 0,1 baromfihús 0,05* egyéb0,020,05*
26. ARAMIT0,01*0,01*0,01*
27. KLÓRFENZON0,05*0,05*0,05*
28. KLÓROXURON0,05*0,05*0,05*
29. KLÓRBENZID0,05*0,05*0,05*
30. METOXIKLÓR0,01*0,01*0,01*
31. 1,1-DIKLÓR-2,2-BISZ-(4-ETIL-FENIL-)-ETÁN0,01*0,01*0,01*
32. BARBÁN0,05*0,05*0,05*
33. KLÓRBENZILÁT0,1*0,1*0,1*
34. AZINFOSZ-ETIL0,01*0,01*0,01*
35. PIRAZOFOSZ0,02*0,02*0,1*
36. TEKNAZEN0,05*0,05*0,05*
37. LINDÁN0,7 baromfihús 0,02 egyéb0,001*0,1
38. KVINTOZEN0,01*0,01*0,01*
39. PARATION0,05*0,05*0,05*
40. ABAMEKTIN (avermektin B1a, avermektin B1b és avermektin B1a és delta-8,9 izomerjének összege)0,02 szarvasmarhamáj [lásd (EC) No 3425/93 rendelet] 0,01* egyéb termékek0,005*0,01*
41. BIFENTRIN0,1 szarvasmarhazsír 0,05* egyéb termékek0,01*0,01*
42. BITERTANOL0,05*0,05*0,05*
43. BRÓMPRILÁT0,05*0,05*0,05*
44. FLUCITRINÁT (az izomerek összege flucitrinátban kifejezve)0,05*0,05*0,05*
45. METAKRIFOSZ0,01*0,01*0,01*
46. PENKONAZOL0,05*0,01*0,05*
47. PROKLORÁZ (prokloráz és a 2,4,6-triklórfenolt tartalmazó me-tabolitjainak összege proklorázban kifejezve)0,2 szarvasmarhafélék zsiradéka 2,0 szarvasmarhafélék mája 0,5 szarvasmarhafélék veséje 0,1* egyéb termékek0,02*0,1*
48. PROFENOFOSZ0,05*0,01*0,05*
49. RESMETRIN beleértve az alkotó izomerek egyéb keverékeit (az izomerek összege)0,1*0,1*0,1*
50. TRIDEMORF0,05*0,05*0,05*
51. TRIADIMENOL és TRIADIMEFON (triadimefon és triadimenol összege)0,1*0,1*0,1*
52. CIKLANID0,01 *(p)0,01 *(p)0,01 *(p)
53. PENDIMETALIN0,05*(p)0,05*(p)0,05*(p)
54. NITROFEN0,01*0,01*0,01*
55. A HIGANYVEGYÜLETEK ÖSSZEGE0,01*0,01*0,01*
56. KAMFEKLÓR (a 26, 50 és 62** Parlar-számú indikátorvegyület összege)0,05** kivéve
baromfihús
0,01*
57. KAMFEKLÓR (a 26, 50 és 62** Parlar-számú indikátorvegyület összege)0,1*0,1*
58. 1,2-DIKLÓRETÁN0,01*0,01*0,1*
59. BINAPAKRIL0,02*0,02*0,01*
60. ETILÉNOXID (etilénoxid és 2-klór-etanol összege etilénoxidban kifejezve) KAPTAFOL0,01*0,01*0,02*
61. PIKOXISTROBIN0,05* (p1)0,02* (p1)0,05* (p1)"
62. BROMOXINIL, (ideértve annak bromoxinilként kifejezett észtereit)hús 0,05 (p2); vágási melléktermék és belsőség 0,20 (p2)0,01 * (p2)
63. KLÓRPROFÁM és 4'-hidroxiklórprofám-O-szulfonsav (4-HSA) klórpofámként kifejezvehús 0,05 * (p2); máj 0,05 * (p2); vese 0,2 (p2);0,2 (p2
64. IOXINIL (ideértve annak ioxinilként kifejezett észtereit)hús 0,05 (p2); vágási melléktermék és belsőség 0,20 (p2)0,01 * (p2
65. PIRAKLOSTROBIN0,05 * (p2)0,01 * (p2)0,05 * (p2)
66. QUINOXIFEN0,2 (p2)0,05 (p2)0,02 * (p2)
67. TRIMETIL-SZULFÓNIUM KATION (glifozát felhasználásából származó)0,2 (p2) marhavese; 0,5 (p2) marhamáj; 0,2 (p2) marhahús; 0,1 (p2) baromfivese; 0,5 * (p2) egyéb0,1 (p2)0,01 * (p2)
68. FENTION (és oxigénanalógja, ezek szulfoxidjai és szulfonjai, fentionként kifejezve)0,05*0,01*
69. KLÓRFENVINFOSZ (az E és Z izomerek összmennyisége)0,01*0,01*0,01*
70. KARBARIL0,05*0,05*0,05*
71. ACETAMIPRIDhús: 0, 05 (*); máj 0, 1;0, 05 (*)0, 05 (*)
és IM-2-1 bomlástermékvese: 0, 2; zsír: 0, 05 (*); más: 0, 05 (*)
72. METOXIFENOZID0, 01 (*)0, 01 (*)0, 01 (*)
73. TIAKLOPRIDhús: 0, 05;
máj: 0, 3;
vese: 0, 3;
zsír: 0, 05;
más: 0, 01 (*)
0, 030, 01 (*)
74. INDOXAKARB, az S és R izomerek összegekénthús és ehető belsőségek
0, 01 (*);
zsír: 0, 3
tej: 0, 02,
tejszín: 0, 3
0, 01 (*)
75. MCPA, MCPB ÉS MCPA-TIOETIL, MCPA-ként kifejezve0, 1 (*); ehető belsőségek: 0, 5 (*)0, 05 (*)0, 05 (*)
76. TOLILFLUANID (dimetilamino-szulfotolui-didként elemzett tolilfluanid, tolilfluanidként kifejezve0, 1 (*)0, 02 (*)0, 1 (*)
77. AZINFOSZ-METIL0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)

Jelmagyarázat:

* Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli.

(p) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2007. december 31-i hatállyal véglegessé válik.

(p1) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékétjelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. szeptember 13-i hatállyal véglegessé válik.[8]

(p2) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. november 10-i hatállyal véglegessé válik.[9]

1 A 10 tömegszázalék vagy annál alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek esetében a szermaradék a kicsontozott élelmiszer teljes súlyára vonatkozik.

Ebben az esetben a megengedett határérték egytizede a zsírtartalomra vonatkoztatott értéknek, de nem lehet 0,01 mg/kg-nál kisebb.

2 A nyers és teljes tehéntejben található szermaradékok meghatározásánál 4 tömegszázalékos zsírtartalmat kell alapul venni. Más állattól származó nyers tej és teljes tej esetében a szermaradékokat a zsírtartalom alapján fejezzük ki. Az 1. számú mellékletben a 0401, 0402, 0405 00 és 0406 VTSZ alá tartozó egyéb élelmiszerek esetén:

- 2 tömegszázaléknál kisebb zsírtartalom mellett a megengedett határérték a nyers tejre és teljes tehéntejre megállapított érték fele;

- 2 tömegszázalékos vagy annál magasabb zsírtartalom mellett a megengedett határértéket mg/kg zsírra vonatkozóan kell megadni.

Ebben az esetben a megengedett határérték 25-szöröse a nyers tejre és a teljes tehéntejre megállapított értéknek.

3 Tojásra és 10%-nál magasabb zsírtartalmú tojásból készült termékekre a megengedett határértéket mg/kg zsírra vonatkozóan kell megadni.

Ebben az esetben a megengedett határérték 10-szerese a friss tojásra vonatkozóan megengedett határértéknek.

4 Az 1,2 és3 jegyzet nem alkalmazandó azokban az esetekben, ahol az analitikai meghatározás alsó határát adtuk meg.

B rész

[10]
Pleszticid-maradékokHatárérték (MRL) mg/kg-ban (ppm)
az 1. számú mellékletben 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 0601 00 és 0602 VTSZ alá tartozó hús, beleértve a zsírt, húskészítmény, belsőség és állati zsiradék esetébenaz 1. számú mellékletben 0401, 0402, 0405 00 és 0406 VTSZ alá tartozó tej és tejtermékek esetébenaz 1. számú mellékletben 0407 00 és 0408 VTSZ alá tartozó friss héjas tojás, madártojás és tojássárgája esetében
1. ACEFÁT0,02*0,02*0,02*
2. KARBENDAZIM és TIOFANÁT-METIL (karbendazimként kifejezve)0,05*0,05*0,05*
5. KLÓRTALONIL0,01*0,01*0,01*
6. GLIFOZÁT2 (p2) marhavese; 0,2 (p2) marhamáj; 0,5 (p2) sertésvese; 0,1 (p2) baromfivese; 0,05 * (p2) egyéb0,01 * (p2)0,01 * (p2)
7. IMAZALIL0,02*0,02*0,02*
8. DITIOKARBAMÁTOK, CS2-ként kifejezve, így mankozeb, maneb, meti-ram, propineb, tiram és ziram0,05*0,05*0,05*
9.
10.
11.
12.
13. METAMIDOFOSZ0,01*0,01*0,01*
14. IPRODION0,05*0,05*0,05*
15. PROCIMIDONa hatóanyagok és 3,5 diklóranilint tartalmazó metabolitok összege 3,5-diklór-anilinben kifejezve
15. VINKLOZOLIN
17. FENARIMOL0,02 ex 0208 máj+vese 0,02* egyéb termékek0,02*0,02*
18. METALAXIL0,5*0,05*0,05*
19. BENALAXIL0,5*0,05*0,05*
20. DAMINOZID (daminozid és 1,1-dimetilhidrazin összege dami-nozidban kifejezve)0,050,05*0,05*
21. ETEFON0,05*0,05*0,05*
22. PROPIKONAZOL0,1 ex 0206 kérődzők mája, 0,01* (p1) egyéb termékek0,01* (p1)0,01* (p1)
23. KARBOFURÁN (karbofurán és 3-hidroxi-karbofurán összege kar-bofuránban kifejezve)0,1*0,1*0,1*
24. KARBOSZULFÁN0,5*0,05*0,05*
25. BENFURAKARB0,5*0,05*0,05*
26. FURATIOKARB0,5* 0,02*0,05* 0,02*0,05* 0,02*
27. METOMILszermaradék: metomil és tiodikarb összege metomilban kifejezve
28. TIODIKARB
29. AMITRÁZ szermaradékok: amitráz és valamennyi 2,4-dimetil-anilint tartalmazó metabolitja összege amitrázban kifejezve0,05* szárnyasok0,01*
30. ALDIKARB szermaradék: aldikarb, szulfoxidja és szulfonja összege aldikarbként kifejezve0,01*0,01*0,01*
31. TIABENDAZOL szermaradék: tiabendazol és 5-hidroxi-tiabendazol összege0,1 hús és egyéb juh-, kecske- és szarvasmarha termékek kivételével0,1*
32. TRIFORIN0,05*0,05*0,05*
33. PROPOXUR0,05*0,05*0,05*
34. PROPIZAMID szermaradék: propizamid és valamennyi, 3,5-diklór-benzoesav frakciót tartalmazó metabolit összege propizamidban kifejezve0,05 zsír, máj és vese 0,02* egyebek0,01*0,02*
35. FORÁT (forátnak, oxigén analógjának, és ezek szulfoxid-jainak és szulfonjainak összege forátban kifejezve)0,05*0,02*0,05*
36. KLÓRMEKVÁT0,05 csirkemáj 0,2 szarvasmarhavese 0,1 szarvasmarhamáj 0,05* egyéb termékek0,050,05*
37. DIKOFOL szermaradék: 1,1-bis- (paraklórfenol)-2,2-diklóretanol (PP'FW152) dikofolban kifejezve1,0 szarvasmarha-, juh-és kecskemáj
38. AZOXISTROBIN0,05* egyéb állati eredetű termékek0,01* tej
39. KLÓRBUFÁM0,05*0,05*0,05*
40. DIALLÁT0,2*0,2*0,2*
41. KREZOXIM-METIL (szermaradék 490M91 tejre és 490M12 húsra, májra, zsírra és vesére krezoxim-metilben kifejezve)0,02*(p) hús, máj, zsír 0,05 (p) vese0,05*(p)
42. KREZOXIM-METIL0,02*(p)
43. SPIROXAMIN-KARBOXILSAV0,2p ex 0206 vese, máj0,02p0,05*(p)
(spiroxaminban kifejezve)0,05*(p) egyéb termékek
44. DINOTERB0,05*0,05*0,05*
45. DNOC0,05*0,05*0,05*
46. PROFÁM0,05*0,05*0,05*
47. MONOLINURON0,05*0,05*0,05*
48. PROHEXADION0,05p*0,01* p0,05* p
(prohexadion és sói, prohexadionban kifejezve)
49. FLUROXIPIR0,05p ex 0206 vese0,05* p0,05* p
0,05* p egyéb termékek
50. PYMETROZIN0,01* p0,01* p0,01* p
51. BENTAZON0,05* p0,02* p0,05* p
52. PIRIDÁT0,4p vese, kivéve baromfi0,05* p0,05* p
(piridátnak és CL 9673 (6-klór-4-hidroxi-3-egyéb termékek* p
fenilpiridazin) hidrolízis termékének összege
piridátban kifejezve)
53. OXIDEMETON-METIL0,02*0,02*0,02*
(oxidemeton-metil és demeton-S-metilszulfon
összege oxidemeton-metilben kifejezve)
54. AZOCIKLOTIN ÉS CIHEXATIN0,2 szarvasmarhahús0,05*0,05*
(azociklotin és cihexatin összege cihexatinban ki-0,05* egyéb termékek
fejezve)
55. FENPROPIMORF-KARBONSAV0,3 szarvasmarha-, kecske-,0,010,01*
(BF 421-2) fenpropimorfban kifejezvesertés- és juhmáj
0,05 szarvasmarha-, kecske-,
sertés- és juhvese
0,01* szárnyasok húsa, zsírja,
ehető belsősége
0,02 szarvasmarha-, kecske-,
sertés- és juhhús
0,01 egyéb termékek
56. KIROMAZIN0,05* minden termék,0,02*0,2
a juh kivételével
57. KLOFENTEZIN0,1 szarvasmarha-, juh-0,05*0,02
(a 2-klór-benzoil részt tartalmazó vegyületekés kecskemáj
összege klofentezinben kifejezve)0,05* egyéb termékek
58. ALFA-(3-HIDROXIBUTIL)-ALFA (4-KLÓRFENIL)-1H-1,2,4-TRIAZOL-1 -PROPÁNNITRIL (RH9090) miklobutanilban kifejezve0,01*0,01*0,01*
59. 2,4-D1q vese (kivéve baromfi) 0,05* q egyebek0,01* q0,01* q
60. FAMOXADON0,05*0,05*0,05*
61. SZULFOSZULFURON0,05*0,05*0,05*
62. FENHEXAMID0,05*0,05*0,05*
63. ACIBENZOLAR-S-METIL0,02*0,02*0,02*
64. DIKVÁT0,05*0,05*0,05*
65. IZOPROTURON0,05*0,05*0,05*
66. ETOFUMEZÁT
(etofumezát és a 2,3-dihidro-3,3-dimetil-2-oxo-benzofurán-5-il metánszulfonát metabolit összege etofumezátban kifejezve)
0,1*0,1*0,1*
67. FENAMIFOSZ (fenamifosz, szulfoxidja és szulfonja összege fe-namifoszban kifejezve)0,01*0,005*0,01*
68. PARATIONMETIL (parationmetil- és paraoxonmetil együttesen parationmetilben kifejezve)0,02*0,02*0,02*
69. 2,4-DB0,05*(p) hús 0,1 (p) máj, vese0,01 *(p)0,05*(p)
70. OXASZULFURON0,05*(p)
71. DINOSEB0,01*0,01*0,01*
72. FENMEDIFÁM (metil-N-(3-hidroxifenil) karbamát (MHPC) fenmedifánként kifejezve)0,05* (p4)0,05* (p4)0,05* (p4)
73. MALEINSAV-HIDRAZIDhús (baromfi kivételével)
0, 05
máj (baromfi kivételével)
0, 05
vese (baromfi kivételével)
0, 5 egyéb 0, 02 (*)
0, 1

Jelmagyarázat:

* Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli

(p) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2007. december 31-i hatállyal véglegessé válik.

(p1) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékétjelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. szeptember 13-i hatállyal véglegessé válik.[11]

(p2) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. november 10-i hatállyal véglegessé válik.[12]

1 490M9 = 2-[2-(4-hidroxi-2-metil-fenoximetil) fenil]-2-metoxi-iminoecetsav.

2 490M1 = 2-metoxiimino-2-[2-(o-tolil-oximetil) fenil]ecetsav p 4 évvel az előírás hatálybalépése után véglegessé válik.

q A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja 4 évvel az előírás hatálybalépése után véglegessé válik.

p 4 évvel az előírás hatálybalépése után véglegessé válik.

r[13]

(p3) A szermaradék 2007. november 1-jéig hatályos ideiglenesen megengedett határértékét jelöli.[14]

(p4) A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az ertek 2010. augusztus 9-i hatállyal véglegessé válik.[15]

3. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez[16]

A növényi és állati eredetű élelmiszerek peszticid-maradék szintjének hatósági ellenőrzésére történő mintavétel szabályai

Az alábbi előírások nem érintik az állati eredetű élelmiszerekben előforduló, egészségre ártalmas maradékanyagok monitoring vizsgálati rendjéről szóló 10/2002. (I. 23.) FVM rendeletben meghatározott mintavételi stratégiát, mintavételi szinteket és gyakoriságot.

1. Célkitűzés

A gyümölcsben és zöldségben, illetve azok felületén, valamint az állati eredetű termékben található peszticid-maradék mértékének hatósági ellenőrzésére történő mintavételi eljárás célja, hogy az analízis céljára valamely tételből kivett reprezentatív minta tegye lehetővé a peszti-cid-maradékokra megállapított határértékeknek (MRL) való megfelelőség megállapítását.

2. Alapelvek

Az állati eredetű termékekre vonatkozóan a 2. számú mellékletben, a növényi eredetű termékekre vonatkozóan a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradékmértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet 1. számú mellékletében meghatározott MRL értékek a helyes mezőgazdasági gyakorlat és a kockázatbecslés (toxikológia, élelmiszer-fogyasztás) adatain alapulnak.

A növényre, tojásra, tejtermékre meghatározott MRL a kezelt termék több egységéből származó, a tétel átlagos szermaradék szintjét reprezentáló összetett mintában várható legmagasabb értéket veszi figyelembe. Az emlős- és baromfihúsra meghatározott MRL az egyedileg kezelt állatok szöveteiben várható legmagasabb értéket veszi figyelembe.

Ennek megfelelően az emlős- és baromfihús határérték egyetlen egyedi mintából nyert mintára, a növényi termék, tojás- és tejtermék MRL értéke 1-10 egyedi mintából nyert összetett átlagmintára vonatkozik.

3. Fogalommeghatározások

3.1. Analitikai rész

A szermaradék koncentráció mérésére szolgáló reprezentatív mennyiségű anyag, amely az analitikai mintából származik.

Megjegyzés:

Az analitikai rész kivételére mintavételi eszköz használható.

3.2. Analitikai minta

A laboratóriumi mintából a termék vizsgálandó részének elkülönítése után keveréssel, aprítással, finomra darabolással stb. analízisre előkészített anyag arra a célra, hogy a lehető legkevesebb mintavételi hibával ebből vegyék ki az analitikai részeket.

Megjegyzés:

Az analitikai minta elkészítésének tükröznie kell az MRL megállapításához használt eljárást, és így a termék analizálandó része tartalmazhat általában nem fogyasztott részeket.

3.3. Átlagminta/egyesített minta

Az emlős- és baromfihús termékek kivételével a tételből vett egyedi minták összetett és jól elkevert együttese. Emlős- és baromfihús esetében az egyedi minta egyenértékűnek tekintendő az átlagmintával.

Megjegyzés:

a) Az egyedi mintáknak elegendő anyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy minden laboratóriumi minta kivonható legyen az átlagmintából.

b) Amennyiben az egyedi minta (minták) gyűjtése során már különálló laboratóriumi mintákat készítenek, az átlagminta a laboratóriumi minták fogalmi összege a tételből történő mintavétel során.

3.4. Laboratóriumi minta

Az átlagmintából származó reprezentatív mennyiségű anyag, amelyet a laboratóriumnak küldenek.

Megjegyzés:

a) A laboratóriumi minta lehet az átlagminta egy része vagy egésze.

b) A laboratóriumi minta (minták) elkészítéséhez az egységeket nem szabad darabolni vagy összetörni, kivéve az egységek felosztásának a 3. táblázatban meghatározott eseteit.

c) Laboratóriumi másodminták is készíthetők.

3.5. Tétel

Adott élelmiszer adott időben szállított mennyisége, amely a mintavevő személy tudomása vagy feltételezése szerint azonos jellemzőkkel rendelkezik a származásra. előállítóra, fajtára, csomagolóra, csomagolás típusára. jelölésre, szállítóra stb. vonatkozóan.

Gyanús tétel az, amelynek a szermaradék tartalma feltételezhetően túl magas. Nem gyanús tétel az, amelynél nincs ok feltételezni, hogy szermaradék tartalma túl magas.

Megjegyzés:

a) Amennyiben a szállítmány felismerhetően különböző termelőktől stb. származó tételekből áll, minden egyes tételt külön-külön kell kezelni.

b) Egy szállítmány egy vagy több tételből állhat.

c) Amennyiben egy nagy szállítmányban az egyes tételek méretét vagy határát nem határozták meg egyértelműen, minden egyes vagon-, teherautó-, hajó-, rámpa- stb. sorozat különálló tételnek tekinthető.

d) Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldolgozási, gyártási folyamat szerint.

3.6. Egyedi minta

Egy tétel egy helyéről vett egy vagy több egység.

Megjegyzés:

a) A tétel helyét - ahonnan az egyedi mintát veszik -lehetőleg véletlenszerűen kell kiválasztani, azonban amikor ez fizikailag kivitelezhetetlen, a tétel hozzáférhető részeinek véletlenszerű helyéről kell kiválasztani.

b) Az egyedi mintához szükséges egységek számát a laboratóriumi minták legkisebb szükséges méretéből és számából kell meghatározni.

c) A növényi termékek, tojás- és tejtermékek esetében, amennyiben a tételből egynél több egyedi mintát vesznek, ezek mindegyikének az átlagminta körülbelül hasonló részét kell alkotnia.

d) Az egyedi minta (minták) gyűjtésekor laboratóriumi másodmintákat lehet az egységekből véletlenszerű elosztással képezni azokban az esetekben, amikor az egységek közepes vagy nagy méretűek, és az átlagminta keverése nem tenné a laboratóriumi mintá(ka) t reprezentatívabbá, vagy amikor az egységek (pl. tojás, bogyós gyümölcs) megsérülnének a keveréstől.

e) Amennyiben a tétel be- vagy kirakodása során bizonyos időközönként vesznek egyedi mintákat, úgy a mintavételi "hely" egy időpont.

f) Az egyedi minta (minták) elkészítéséhez az egységeket nem szabad darabolni vagy összetörni, kivéve az egységek felosztásának a 3. táblázatban meghatározott eseteit.

3.7. Minta

Egységek sokaságából kiválasztott egy vagy több egység, vagy egy nagyobb mennyiségű anyagból kiválasztott anyagrész. Ezen ajánlások alkalmazásában a reprezentatív minta a tételt, az átlagmintát, az állatot stb. hivatott reprezentálni a peszticid-maradék tartalom tekintetében és nem feltétlenül más sajátosságok tekintetében.

3.8. Mintavétel

A minták kivételére és képzésére használt eljárás.

3.9. Mintavételi eszköz

a) Az egyedi mintának túl nagy méretű ömlesztett anyagból, csomagokból (mint pl. sajthengerek, nagy sajtok) vagy emlős- vagy baromfihús egységekből történő kivételére használt eszköz mint például az adagolókanál, sajtkanál, fúróeszköz, kés vagy dárda.

b) A laboratóriumi minta átlagmintából történő készítéséhez vagy az analitikai rész analitikai mintából történő elkészítéséhez használt eszköz mint például a rekeszes mintakisebbítő adagolódoboz.

Megjegyzés:

a) A különleges mintavételi eszközöket szabványok határozzák meg.

b) Egyes anyagok esetében a mintavételt végző személy keze tekinthető mintavételi eszköznek.

3.10. Mintavevő személy

A mintavételi eljárásokban jártas személy, aki megfelelő engedéllyel rendelkezik a mintavétel végzésére, amennyiben ez követelmény.

Megjegyzés:

A mintavételt végző személy felelős a laboratóriumi minta (minták) elkészítéséhez, csomagolásához és szállításához vezető és azokat magában foglaló eljárásért. A mintavételt végző személynek tudomásul kell vennie, hogy a meghatározott mintavételi eljárásokat következetesen be kell tartania, gondoskodnia kell a mintákra vonatkozó teljes körű dokumentációról, és szorosan együtt kell működnie a laboratóriummal.

3.11. Mintanagyság

A mintát alkotó egységek száma vagy az anyag mennyisége.

3.12. Egység

A tétel legkisebb különálló része, amelyet az egyedi mintából vagy annak egy részéből vesznek ki. Megjegyzés: Az egységeket a következőképpen kell meghatározni:

a) Friss gyümölcs és zöldség. Minden egyes egész gyümölcs, zöldség vagy ezek jellegzetes fürtjei (pl. szőlő) egy egységet képez, kivéve azokat az eseteket, amikor ezek kicsik. A csomagolt kisméretű termékek egységei a d) pont szerint határozhatók meg. Amennyiben az anyag károsítása nélkül mintavételi eszköz használható, ennek segítségével képezhető egység. Különálló tojást, friss gyümölcsöt vagy zöldséget nem szabad darabolni vagy eltörni az egységek létrehozása érdekében.

b) Nagy állatok vagy ezek részei vagy szervei. A meghatározott rész vagy szerv egy része vagy egésze alkotja az egységet. Részeket vagy szerveket lehet levágni egységek képzése érdekében.

c) Kis állatok vagy ezek részei vagy szervei. Minden egyes egész állat vagy teljes állati rész vagy szerv alkothat egységet. A csomagoltak esetében az egységek a d) pont szerint határozhatók meg. Amennyiben a szermaradékok károsítása nélkül használható mintavételi eszköz, ennek segítségével képezhető egység.

d) Csomagolt anyagok. A legkisebb különálló csomag tekinthető egységnek. Amennyiben a legkisebb különálló csomagok nagyon nagyok, ömlesztett formában kell belőlük mintát venni az e) pont szerint. Amennyiben a legkisebb különálló csomagok nagyon kicsik, egy göngyöleg csomag képezheti az egységet.

e) Ömlesztett anyagok és nagy csomagok (mint pl. sajthengerek stb.), amelyek önmagukban túl nagyok ahhoz. hogy egyedi minták lehessenek. Az egységeket mintavételi eszközzel képezik.

4. Mintavételi eljárások

4.1. Betartandó óvintézkedések

Minden szakaszban meg kell akadályozni a minták be-szennyeződését és sérülését, mert ezek hatással lehetnek az analitikai eredményekre. Minden, a határérték betartására irányuló ellenőrzésnek alávetett tételből külön mintát kell venni.

4.2. Egyedi minta vétele

A tételből a vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb számát a gyanús emlős- és baromfihús-tétel esetében az 1. vagy a 2. táblázatból határozzák meg. Amennyire ez a gyakorlatban kivitelezhető, minden egyes egyedi mintát a tétel véletlenszerűen kiválasztott helyéről kell venni. Az egyedi mintáknak elegendő anyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy a szükséges laboratóriumi minta (minták) rendelkezésre álljon (álljanak) a tételből.

1. táblázat

A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma tételenként

A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma tételenként
a) Emlős- és baromfihús
Nem gyanús tétel1
Gyanús tételA 2. táblázat szerint meghatározva
b) Egyéb termékek
ba) Feltehetően jól elkevert vagy homogén csomagolt vagy ömlesztett termékek1 (Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldol­gozási eljárások útján)
bb) Nem feltétlenül jól elkevert vagy homogén cso­magolt vagy ömlesztett termékA nagy egységekből és kizárólag növényi eredetű élelmi­szer-alapanyagokból álló termékek esetén az egyedi min­ta legkisebb számának meg kell egyeznie a laboratóriumi mintához szükséges egységek legkisebb számával (1. 4. táblázatot).
vagy:
A tétel tömege kg-ban
<503
50-5005
>50010
vagy:
Dobozok, kartondobozok vagy más tartályok száma a tételben
1-251
26-1005
>10010

2. táblázat

Az emlős- és baromfihús tételből legalább egy szermaradék határértéket meghaladó minta adott valószínűséggel történő kivételéhez szükséges véletlenszerűen kiválasztott egyedi minták száma a tételben a határértéket meghaladó szermaradékok adott előfordulási gyakorisága esetén

A határértéket meghaladó szermaradékok gyakorisága a tételbenA határértéket meghaladó szermaradék észleléséhez szükséges minták legkisebb száma (no) az alábbi valószínűség mellett:
%90%95%99%
901-2
80-23
70234
60345
50457
40569
356711
307913
2591117
20111421
15151929
10222944
5455990
1231299459
0,5460598919
0,1230129954603

Megjegyzések:

a) A táblázat véletlenszerű mintavételt feltételez.

b) Azokban az esetekben, amikor az egyedi minták 2. táblázatban feltüntetett száma nagyobb, mint a teljes tétel egységeinek körülbelül 10%-a, a vizsgálathoz szükséges egyedi minták száma kevesebb is lehet, és a következőképpen kell kiszámolni:

ahol
n= a vizsgálathoz szükséges egyedi minták minimális száma
n0= az egyedi mintáknak a 2. táblázatban megadott száma
N= egyedi mintát képező egységek száma a tételben.

c) Amennyiben egyetlen egyedi mintát vesznek, valamely határérték-túllépés észlelésének valószínűsége hasonló a határértéket meghaladó szermaradékok előfordulásának gyakoriságával.

d) Pontos vagy alternatív valószínűségek, vagy a határérték meghaladásának más gyakorisága esetén, a kiveendő minták számát az alábbi képletből lehet kiszámolni:

ahol p a határértéket meghaladó szermaradékok előfordulásának a valószínűsége és i a gyakorisága a tételben (mindkettő törtként és nem százalékban kifejezve), és n a minták száma.

4.3. Az átlagminta előkészítése

Az emlős- és baromfihús esetén követendő eljárásokat a 3. táblázat tartalmazza. Minden egyes egyedi minta különálló mintának tekintendő.

A növényi termékek, tojás- és tejtermékek esetén követendő eljárásokat a 4. és az 5. táblázat tartalmazza. Az átlagminta képzésekor - amennyiben kivitelezhető - az egyedi mintákat egyesíteni kell, és jól el kell keverni.

Amennyiben az átlagminta képzésére a keverés nem alkalmas vagy kivitelezhetetlen, a következő alternatív eljárás követhető. Amennyiben az átlagminta keverése vagy felosztása során az egységek károsodhatnak (és ez hatással lehet a szermaradékokra), vagy amikor a nagy egységek nem keverhetők a szermaradékok egyenletesebb elosztása érdekében, az egységekből - az egyedi minta vételekor - laboratóriumi másodmintákat kell véletlenszerű elosztással képezni. Ebben az esetben a használandó eredmény az elemzett laboratóriumi mintákból nyert érvényes eredmények átlaga.

3. táblázat

Emlős- és baromfihús: az egyedi minták leírása és a laboratóriumi minták legkisebb mennyisége

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Emlősök húsa Megjegyzés: a zsírban oldódó peszticidek MRL értékének érvényességéhez a mintákat az alábbi 2. rész szerint kell venni.
1.1.Nagyemlősök, egész hasított test vagy hasított féltest, általában <N> 10 kgSzarvasmarha, juh, sertésA rekeszizom egésze vagy része, szükség szerint a nyaki izommal kiegészítve0,5 kg
1.2.Kisemlősök, egész hasított testNyúlEgész hasított test vagy hátsó negyed0,5 kg bőr nélkül, csontozva
1.3.Emlős-húsrészek, ömlesztett, friss/hűtött/fagyasztott, csomagolt vagy egyébNegyed, bordaszeletek, hússzelet, lapockaEgész egység(ek) vagy egy nagy egység egy része0,5 kg csontozva
1.4.Emlős-húsrészek, ömlesztett, fagyasztottNegyed, bordaszeletekVagy egy tartály fagyasztott keresztmetszete vagy egyedi húsrészek egésze (vagy része)0,5 kg csontozva
2.Emlősök zsírja, beleértve a hasított test zsírját
Megjegyzés: a 2.1., a 2.2. és a 2.3. részben leírt módon vett zsírminták használhatók a zsír vagy az egésztermék tekintetében a vonatkozó MRL értékeknek való megfelelés megállapítására.
2.1.Nagyemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, általában >10 kgSzarvasmarha, juh, sertésVese, hasi vagy bőr alatti zsír, egy állatból kivágva0,5 kg
2.2.Kisemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, < 10 kgHasi vagy bőr alatti zsír, egy vagy több állatból0,5 kg
2.3.Emlős-húsrészekLáb, bordaszelet, hússzeletVagy láthatóan különálló zsír, egy-ség(ek)ről leválasztva, vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le0,5 kg 2 kg
2.4.Emlősök ömlesztett zsírszöveteLegalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
3.Emlősök belsőségei
3.1.Emlősök mája, friss, hűtött, fagyasztottEgész máj(ak) vagy a máj része0,4 kg
3.2.Emlősök veséje, friss, hűtött, fagyasztottEgy vagy mindkét vese, egy vagy két állatból0,2 kg
3.3.Emlősök szíve, friss, hűtött, fagyasztottEgész szív(ek), vagy ha nagy, csak a szívkamra része0,4 kg
3.4.Egyéb emlős belsőségek, friss, hűtött, fagyasztottEgy vagy több állatból rész- vagy egész egység, vagy mélyhűtött ömlesztett termékből vett keresztmetszet0,5 kg
4.Baromfihús
Megjegyzés: a zsírban oldódó peszticidek MRL értékek érvényességéhez a mintákat az alábbi 5. rész szerint kell venni.
4.1.Madár, nagyméretű hasított test, > 2 kgPulyka, liba, kakas, kappan és kacsaComb, láb és más barna hús0,5 kg bőr nélkül, csontozva
4.2.Madár, közepes méretű hasított test, 500 g 2 kgTyúk, gyöngytyúk, csirkeComb, láb és más barna hús, legalább három madárból0,5 kg bőr nélkül, csontozva
4.3.Madár, kisméretű hasított test, a hasított tömege < 500 gFürj, galambHasított testek, legalább hat madárból0,2 kg izomszövet
4.4.Madár részei, friss, hűtött, fagyasztott, kis- vagy nagykereskedelmi árusításra csomagolvaLáb, negyed, mellhús és szárnyCsomagolt egységek vagy egyedi egységek0,5 kg bőr nélkül, csontozva
5.Baromfizsír, beleértve a hasított test zsírját
Megjegyzés: az 5.1. és az 5.2. részben leírt módon vett zsírminták használhatók a zsír vagy az egész termék tekintetében a vonatkozó MRL értékeknek való megfelelés megállapítására.
5.1.Madarak vágáskor, egész hasított test vagy annak részeCsirke, pulykaHasi zsír egységei, legalább három madárból0,5 kg
5.2.Madár-húsrészekLáb, mellizomVagy láthatóan különálló zsír, egy-ség(ek)ről leválasztva vagy egész egység(ek) vagy egész egység(ek) részei, ahol a zsír nem választható le0,5 kg 2 kg
5.3.Ömlesztett madár-zsírszövetLegalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
6.Baromfibelsőségek
6.1.Ehető madárbelsőségek, kivéve liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékekEgységek legalább hat madárból vagy keresztmetszet egy tartályból0,2 kg
6.2.Liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékekEgységek egy madárból vagy tartályból0,05 kg
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek
7.Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított hús
Állati eredetű származtatott ehető termékek, feldolgozott állati zsiradék, beleértve a kiolvasztott zsírt és a lefejtett zsírt
Állati eredetű, és általában előrecsomagolt és főzés után vagy főzés nélkül fogyasztásra kész élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), közepes vagy kis mennyiségű összetevőkkel mint például aromaanyagok, fűszerek és ízesítőszerek, vagy anélkül csomagolva
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő) mind állati, mind növényi eredetű összetevőket tartalmazó, több összetevőből álló élelmiszerek, amennyiben az állati eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban
7.1.Emlős vagy madár eredetű, darabolt, főzött, tartósított, szárított, kiolvasztott, vagy más módon feldolgozott termékek, beleértve a több összetevőből álló termékeketSonka, kolbász, darált marhahús, csirkepástétomCsomagolt egységek vagy egy tartályból vett reprezentatív keresztmetszet, vagy mintavételi eszközzel vett egységek (amennyiben van, lével együtt)0,5 kg vagy 2 kg, ha a zsírtartalom <5%
Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 08. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, továbbá a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 08. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.

4. táblázat

Növényi termékek: az egyedi minták és a laboratóriumi minták legkisebb mérete

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mérete
Növényi eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Minden friss gyümölcs Minden friss zöldség, beleértve a burgonyát és a cukorrépát, és kivéve a fűszernövényeket
1.1.Kisméretű friss termékek, az egységek tömege általában < 25 gBogyós gyümölcsök, borsó, olajbogyóEgész egységek vagy csomagok, vagy mintavételi eszközzel vett egységek1 kg
1.2.Közepes méretű friss termékek, az egységek általában 25 250 g tömegűekAlma, narancsEgész egységek1 kg (legalább 10 egység)
1.3.Nagyméretű friss termékek, az egységek tömege általában >250 gKáposzta, uborka, szőlő (fürt)Egész egység(ek)2 kg (legalább 5 egység)
2.HüvelyesekSzáraz bab, száraz borsó,1 kg
Gabona-magvakRizs, búza1 kg
Héjas gyümölcsökKókuszt kivéve1 kg
Kókusz5 egység
Olajos magvakFöldimogyoró0,5 kg
Magvak italok és édességek előállításáhozKávébab0,5 kg
3.FűszernövényekFriss petrezselyemEgész egységek0,5 kg
Más, friss0,2 kg
(A szárított gyógynövények tekintetében lásd e táblázat 4. részét.)
FűszerekSzárítottEgész vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,1 kg
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszerek
4.Növényi eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, komló, őrölt gabonafélék
Növényi eredetű származtatott termékek, tea, gyógytea, növényi olaj, gyümölcslé és különböző termékek, pl. tartósított olajbogyó, valamint citrom- és narancslé
Növényi eredetű, általában előre csomagolt és főzés után vagy főzés nélkül fogyasztásra kész élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), közepes vagy kis mennyiségű összetevőkkel (mint például aromaanyagok, fűszerek és ízesítőszerek), vagy a nélkül csomagolva
Növényi eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő), beleértve az állati eredetű összetevőket tartalmazó termékeket, ahol a növényi eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban, kenyér és más gabonafélékből készült főtt termékek
4.1.Magas egységnyi értékű termékekCsomagolt vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,1 kg**
4.2.Kistömegű szilárd termékekKomló, tea, gyógyteaCsomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,2 kg
4.3.Más szilárd termékekKenyér, liszt, szárított gyümölcsCsomagolt vagy más egész egységek, vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 kg
4.4.Folyékony termékekNövényi olaj, gyümölcsléCsomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 l vagy 0,5 kg
* Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 8. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, valamint a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 8. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.
** Rendkívül magas értékű termék esetén kisebb laboratóriumi minta vehető, de ennek indokát meg kell jelölni a mintavételi dokumentációban.

5. táblázat

Tojás- és tejtermékek: az egyedi minták és a laboratóriumi minták legkisebb mennyisége

Az árucikk besorolása*PéldákA vizsgálathoz szükséges egyedi minta jellegeAz egyes laboratóriumi minták legkisebb mennyisége
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok
1.Baromfitojás
1.1.Tojás, kivéve a fürj és hasonlók tojásaEgész tojás12 egész tyúktojás, 6 egész liba- vagy kacsatojás
1.2.Fürj és hasonlók tojásaEgész tojás24 egész tojás
2.TejEgész egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek0,5 1
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek
3.Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, feldolgozott tejtermékek mint például fölözött tej, sűrített tej és tejpor
Állati eredetű származtatott ehető termékek, tejzsír, tejből készült termékek mint például vajak, vajolajak, tejszín, krémporok, kazeinek stb.
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (egyetlen összetevő), iparilag előállított tejtermékek, mint például joghurt, sajtok
Állati eredetű élelmiszer-készítmények (több összetevő), iparilag előállított tejtermékek [beleértve a növényi eredetű összetevőket tartalmazó termékeket, ahol az állati eredetű összetevő(k) van(nak) túlsúlyban] mint például az ömlesztett sajtok, sajtkészítmények, ízesített joghurt, cukrozott sűrített tej
3.1.Folyékony tejtermékek, tejpor, sűrített tej és tejszín, teljes fagylalt, tejszín joghurtCsomagolt egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek)0,5 1 (folyékony) vagy 0,5 kg (szilárd)
a) Az ömlesztett sűrített tejet és sűrített tejszínt mintavétel előtt alaposan össze kell keverni, a tartály oldalairól és aljáról az odatapadt anyagot le kell kaparni, és jól fel kell kavarni. Körülbelül 2 3 litert kell kivenni, és a laboratóriumi minta kivétele előtt újra jól fel kell kavarni. b) Az ömlesztett tejporból sterilen kell mintát venni, a poron egy száraz fúvócsövet egyenletes sebességgel keresztülvezetve. c) Az ömlesztett tejszínt mintavétel előtt egy köpülőfával alaposan össze kell keverni, de el kell kerülni a felhabzást, a hab felverését és köpülését.
3.2.Vaj és vajolajakVaj, savóvaj, vajzsírt tartalmazó alacsony zsírtartalmú kenhető termékek, vízmentes vajolaj, vízmentes tejzsírCsomagolt egység(ek) egésze vagy részei, vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek)0,2 kg vagy 0,2 1
3.3.Sajtok, beleértve az ömlesztett sajtokat
0,3 kg-os vagy nagyobb tömegű egységekEgész egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vágott egység(ek)0,5 kg
0,3 kg-nál kisebb tömegű egységek0,3 kg
Megjegyzés: A kör alapú sajtokból, a középpontból kiinduló sugarú két vágással kell mintát venni. A szögletes alapú sajtokból az oldalakkal párhuzamos két vágással kell mintát venni.
3.4.Tojásból készült folyékony, fagyasztott vagy szárított termékekMintavételi eszközzel sterilen vett egység(ek)0,5 kg
*Élelmiszerek EK osztályozása: a 93/57/EK irányelvvel (HL L 211., 1993. 08. 23., 1. o.) módosított 86/362/EGK irányelv I. melléklete és az ugyancsak a 93/57/EK irányelvvel módosított 86/363/EGK irányelv I. melléklete, továbbá a 95/38/EK irányelvvel (HL L 197., 1995. 08. 22., 14. o.) módosított 90/642/EGK irányelv I. melléklete.

4.4. A laboratóriumi minta készítése

Amennyiben az átlagminta nagyobb annál, mint ami a laboratóriumi mintához szükséges, a reprezentatív minta képzéséhez több részre kell osztani. Ehhez mintavételi eszköz, negyedelés vagy más, a méret csökkentésére alkalmas eljárás használható, azonban a friss növényi termékek vagy az egész tojások egységeit nem szabad elvágni vagy eltörni. Amennyiben szükséges, laboratóriumi másodmintákat kell ebben a szakaszban venni, vagy azok a fent megjelölt eljárást használva is elkészíthetők. A laboratóriumi mintákhoz szükséges mennyiségeket a 3., 4. és az 5. táblázat tartalmazza.

4.5. Mintavételi dokumentáció

A mintavételt végző személynek fel kell jegyeznie a tétel jellegét és eredetét; annak tulajdonosát, szállítóját vagy fuvarozóját; a mintavétel idejét és helyét; és bármely fontos információt. A javasolt mintavételi módszertől történő bármely eltérést dokumentálni kell. A laboratóriumi másodmintát a dokumentáció egy aláírt példánya kíséri, és egy példányt a mintavételt végző személy tart magánál. A mintavételi dokumentáció egy példányát át kell adni a tétel tulajdonosának vagy a tulajdonos képviselőjének, akár el kell látni őt laboratóriumi mintával, akár sem. Amennyiben a mintavételi dokumentáció számítógéppel feldolgozott formában készül, ezeket ugyanazon címzettek között kell szétosztani és hasonló igazolható ellenőrzési módot kell alkalmazni.

4.6. A laboratóriumi minta csomagolása és szállítása

A laboratóriumi mintát egy olyan tiszta, vegyileg közömbös tartályban kell elhelyezni, amely biztos védelmet nyújt a szennyeződés, a sérülés és a szivárgás ellen. A tartályt le kell pecsételni, megbízható módon fel kell címkézni, és csatolni kell hozzá a mintavételi dokumentációt. Amennyiben vonalkódot alkalmaznak, javasolt azt alfanumerikus információval is ellátni. A mintát minél hamarabb a laboratóriumba kell szállítani. El kell kerülni, hogy az a szállítás közben romlásnak induljon, pl. a friss mintákat hűvösen, a fagyasztott mintákat pedig fagyasztva kell tartani. Az emlős- és baromfihús mintákat szállítás előtt le kell fagyasztani, kivéve, ha még azelőtt a laboratóriumba szállítják, hogy azok megromolhatnának.

4.7. Az analitikai minta előkészítése

A laboratóriumi mintát egyedi azonosítóval kell ellátni, amelyet a kézhezvétel dátumával és a mintanagysággal együtt bele kell foglalni a mintavételi dokumentációba. Az áru analizálandó részét, vagyis az analitikai mintát minél hamarabb el kell különíteni. Amennyiben a szermaradék-szintet olyan részek figyelembevételével kell kiszámolni, amelyeket nem analizálnak, az elkülönített részek tömegét dokumentálni kell.

4.8. Az analitikai rész előkészítése és tárolása

Az analitikai mintát - amennyiben erre alkalmas - fel kell darabolni és jól össze kell keverni annak érdekében, hogy reprezentatív vizsgálati részeket lehessen kivenni belőle. Az analitikai rész méretét az analitikai módszer és a keverés hatékonysága alapján kell meghatározni. A darabolás és a keverés módszerét dokumentálni kell, és a módszer nem befolyásolhatja az analitikai mintában lévő szermaradékokat. Amennyiben szükséges, a káros hatások minimalizálása érdekében az analitikai mintát különleges körülmények között - pl. 0 °C alatti hőmérsékleten - kell feldolgozni. Amennyiben a feldolgozás hatással lehet a szermaradékokra és nincs alternatív gyakorlati eljárás, az analitikai rész tartalmazhat egész egységeket vagy egész egységekből kivett részeket. Amennyiben így az analitikai rész kevés egységet vagy részt tartalmaz, és így nem reprezentálja az analitikai mintát, megfelelő számú párhuzamos részt kell analizálni az átlagérték bizonytalanságának jelzésére. Amennyiben a vizsgálati részeket analízis előtt tárolni kell, a tárolás módszerének és ideje hosszának nem szabad befolyásolnia a jelenlévő szermaradék szintet. Szükség esetén ismétléshez és megerősítő vizsgálathoz további részeket kell kivenni.

5. A határértéknek való megfelelőség meghatározásának kritériumai

Az analitikai eredményeket a tételből vett és analízisre alkalmas állapotban beérkezett egy vagy több laboratóriumi mintából kell kinyerni. Az eredményeket elfogadható minőség-ellenőrzési adatoknak kell alátámasztaniuk. Amennyiben a szermaradék-tartalom meghaladja az MRL értéket, azonosságát újra meg kell erősíteni, és az eredeti laboratóriumi mintá(k) ból nyert további egy vagy több analitikai rész vizsgálata útján ellenőrizni kell koncentrációját.

Az MRL az átlagmintára vonatkozik.

A tétel abban az esetben megfelelő, ha az analitikai eredmény(ek) nem lépi(k) túl az MRL értéket.

Amennyiben az átlagminta vizsgálata során kapott eredmények meghaladják az MRL értéket, a tétel nem megfelelőségére vonatkozó határozatnak figyelemmel kell lennie a következőkre:

a) az eredményeket - amennyiben alkalmazható - egy vagy több laboratóriumi mintából nyerték-e, továbbá

b) az analízis pontosságára és precizitására, ahogy azt az alátámasztó minőségellenőrzési adatok jelzik.

Lábjegyzetek:

[1] Módosította a 7/2006. (II. 27.) EüM rendelet 1. § -a. Hatályos 2007.04.21.

[2] Megállapította a 104/2008. (VIII. 14.) FVM-EüM együttes rendelet 1. §-a. Hatályos 2008.08.17.

[3] Hatályon kívül helyezte a 104/2008. (VIII. 14.) FVM-EüM együttes rendelet 3. § (2) bekezdése a) pontja. Hatálytalan 2008.08.17.

[4] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 4. § 39. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[5] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 4. § 39. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[6] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 4. § 39. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[7] Módosította a 104/2008. (VIII. 14.) FVM-EüM együttes rendelet 3. § (3) bekezdése. Hatályos 2008.11.01.

[8] Beiktatta a 63/2005. (XII. 21.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.02.24.

[9] Beiktatta a 7/2006. (II. 27.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.04.21.

[10] Módosította a 104/2008. (VIII. 14.) FVM-EüM együttes rendelet 2. §-a alapján a rendelet melléklete és a rendelet 3. § (2) bekezdése b) pontja. Hatályos 2008.08.17.

[11] Beiktatta a 63/2005. (XII. 21.) EüM rendelet 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2007.02.24.

[12] Beiktatta a 7/2006. (II. 27.) EüM rendelet 2. § (4) bekezdése. Hatályos 2007.04.21.

[13] Hatályon kívül helyezte a 45/2007. (X. 6.) EüM rendelet 2. § (6) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2007.10.14.

[14] Beiktatta a 43/2006. (XII. 8.) EüM rendelet 2. § - a. Hatályos 2006.12.30.

[15] Beiktatta a 43/2006. (XII. 8.) EüM rendelet 2. § - a. Hatályos 2008.01.21.

[16] Megállapította a 82/2004. (IX. 18.) ESZCSM rendelet 1. § -a. Hatályos 2004.10.03.

Tartalomjegyzék