99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a borok előállításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. §-a (1) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
I. Cím
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
A rendelet tárgya
1. §[1]
2. §[2]
Fogalommeghatározások
3. §[3]
Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása
4. §[4]
A borászati termékek mintavétele
5. §[5]
6. §[6]
7. §[7]
8. §[8]
9. §[9]
10. §[10]
11. §[11]
A minta vizsgálata
12. §[12]
II. Cím
BORÁSZATI TERMÉKEK
I. Fejezet
AZ ASZTALI BOR, TÁJBOR, M.T. MINŐSÉGI BOROK
Az asztali bor, tájbor, m.t. minőségi bor cukortartalma
13. §[13]
Asztali bor
14. §[14]
Tájbor
15. §[15]
16. §[16]
Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor (m. t. minőségi bor)
17. §[17]
18. §[18]
Az m.t. minőségi bor visszaminősítése
19. §[19]
Az m.t. minőségi bor típusai
20. §[20]
II.Fejezet
GYÖNGYÖZŐ BOR
21. §[21]
III.Fejezet
SZÉN-DIOXID HOZZÁADÁSÁVAL KÉSZÜLT GYÖNGYÖZŐ BOR
22. §[22]
IV.Fejezet
HABZÓBOR
23. §[23]
24. §[24]
V. Fejezet
PEZSGŐ
25. §[25]
26. §[26]
VI. Fejezet
TOKAJI BORKÜLÖNLEGESSÉGEK
27. §
Tokaji borkülönlegességek a tokaji szamorodni, a tokaji máslás, a tokaji fordítás, a tokaji aszú és aszúeszencia és a tokaji eszencia.
Tokaji szamorodni
28. §
(1) Cukortartalom szerint a tokaji szamorodni típusai a következők:
a) száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji szamorodni érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a világossárgától az aranysárgáig;
b) tisztasága: tiszta, de a palackban az érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző szamorodni és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző szamorodni és érlelési íz és zamat.
Tokaji máslás
29. §
(1) Cukortartalom szerint a tokaji máslás típusai a következők:
a) száraz tokaji máslás: legfeljebb 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji máslás: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji máslás érzékszervi jellemzői:
a) színe: a világossárgától a borostyánsárgáig,
b) tisztasága: tiszta, a palackban való érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző máslás és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző máslás és érlelési íz és zamat.
Tokaji fordítás
30. §
(1) Cukortartalom szerint a tokaji fordítás típusai a következők:
a) száraz tokaji fordítás: legfeljebb 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji fordítás: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji fordítás érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a világossárgától az aranysárgáig;
b) tisztasága: tiszta, de a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző fordítás és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző fordítás és érlelési íz és zamat.
Tokaji aszú és aszúeszencia
31. § (1) A tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:
a) 3 puttonyos, amely legalább | 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot, |
b) 4 puttonyos, amely legalább | 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot, |
c) 5 puttonyos, amely legalább | 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot, |
d) 6 puttonyos, amely legalább | 150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz; |
e) a tokaji aszúeszencia a kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább | 180 g/1 természetes cukrot és 45 g/1 cukormentes extraktot tartalmaz. |
(2) A tokaji aszú érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;
b) tisztasága: tiszta, a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési illat;
d) íze zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekrejellemző aszú és érlelési íz és zamat.
Tokaji eszencia
32. §
A tokaji eszencia érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;
b) tisztasága: tiszta vagy természetesen zavaros; a palackban való érlelésből származó finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszenciaillat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszencia íz és zamat.
VII. Fejezet
KÜLÖNLEGES LIKŐRBOR TÍPUSOK
Élesztőhártya alatt érlelt borkülönlegességek
33. §[27]
34. §[28]
III. Cím
SZŐLŐ ÉS BOR EREDETŰ BORÁSZATI TERMÉKEK
I. Fejezet
SZŐLŐ ALAPÚ ITALOK
35. §[29]
Alkoholmentesített bor
36. §[30]
Csökkentett alkoholtartalmú bor
37. §[31]
Alkoholmentesített borból készült habzó ital
38. §[32]
Csökkentett alkoholtartalmú borból készült habzó ital
39. §[33]
II.Fejezet
TOVÁBBI ELŐÁLLÍTÁSI SZABÁLYOK
40. §[34]
III.Fejezet
DIABETIKUS BORALAPÚ TERMÉKEK
41. §[35]
IV. Fejezet
SZŐLŐ- ÉS BORALAPÚ ALKOHOLOK ÉS PÁRLATOK
42. §[36]
43. §[37]
IV. Cím
ÍZESÍTETT ITALOK
I. Fejezet
ÍZESÍTETT BOR (BORAPERITIF)
44. §[38]
45. §[39]
II. Fejezet
ÍZESÍTETT BORALAPÚ ITAL
46. §[40]
Az ízesített boralapú ital típusai
47. §[41]
III. Fejezet
ÍZESÍTETT BORALAPÚ KOKTÉL
48. §[42]
Az ízesített boralapú koktélok típusai
49. §[43]
IV. Fejezet
AZ ÍZESÍTETT ITALOKRA VONATKOZÓ EGYÉB ELŐÍRÁSOK
50. §[44]
Alkalmazható anyagok és eljárások
51. §[45]
Előállítás
52. §[46]
V. Cím
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
53. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény végrehajtásáról szóló 106/1997. (XII. 19.) FM rendelet 1-11. §-ai és 17-21. §-ai hatályukat vesztik.
(2) E rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
- a Tanács 1493/1999/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről,
-
(3)[47] Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.
a Bizottság 1622/2000/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről szóló 1493/1999/EK tanácsi rendelet alkalmazásának egyes szabályainak részletes megállapításáról, és közösségi kódex létesítéséről a borászati eljárásokra és kezelésekre.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
1.[48]
2.[49]
3.[50]
4.[51]
5.[52]
6.[53]
7. A tokaji szamorodni kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom, legalább | 12,0% vol. |
b) Cukormentes extrakttartalom, legalább | 23,0 g/l |
c) Titrálható savtartalom, legalább | 5,5 g/l |
d) Illósav-tartalom, legfeljebb | 1,5 g/l |
(25 milliekvivalens) | |
e) Kénessavtartalom | |
- összes kénessavtartalom, legfeljebb | 400 mg/l |
- szabad kénessavtartalom, legfeljebb | 60 mg/l |
f) Szorbinsavtartalom, legfeljebb | 200 mg/l |
g) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb | 2,0 g/l |
h) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb | 100 mg/l |
i) Nátriumtartalom legfeljebb | 60 mg/l |
j) Vastartalom, legfeljebb | 10 mg/l |
k) Ólomtartalom, legfeljebb | 0,25 mg/l |
l) Réztartalom, legfeljebb | 1,0 mg/l |
m) Cinktartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb | 150 mg/l |
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb | 0,1 mg/l |
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően. |
8. A tokaji máslás kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, legalább | 9,0% vol. |
b) Összes alkoholtartalom 20 °C-on, legalább | 12,0% vol. |
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább | 23,0 g/l |
d) Titrálható savtartalom, legalább | 6,0 g/l |
e) Illósav-tartalom, legfeljebb | 1,5 g/l |
(25 milliekvivalens) | |
f) Kénessavtartalom | |
- összes kénessavtartalom, legfeljebb | 400 mg/l |
- szabad, kénessavtartalom legfeljebb | 60 mg/l |
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb | 200 mg/l |
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb | 1,5 g/l |
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb | 100 mg/l |
j) Vastartalom, legfeljebb | 10 mg/l |
k) Ólomtartalom, legfeljebb | 0,25 mg/l |
l) Réztartalom, legfeljebb | 1,0 mg/l |
m) Cinktartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb | 150 mg/l |
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb | 0,1 mg/l |
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően. |
9. A tokaji fordítás kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, legalább | 9,0% vol. |
b) Összes alkoholtartalom 20 °C-on, legalább | 12,0% vol. |
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább | 23,0 g/l |
d) Titrálható savtartalom, legalább | 6,0 g/l |
e) Illósav-tartalom, legfeljebb | 1,5g/l |
(25 milliekvivalens) | |
f) Kénessavtartalom | |
- összes kénessavtartalom, legfeljebb | 400 mg/l |
- szabad kénessavtartalom, legfeljebb | 60 mg/l |
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb | 200 mg/l |
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb | 1,5 g/l |
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb | 100 mg/l |
j) Vastartalom, legfeljebb | 10 mg/l |
k) Ólomtartalom, legfeljebb | 0,25 mg/l |
l) Réztartalom, legfeljebb | 1,0 mg/l |
m) Cinktartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb | 150 mg/l |
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb | 0,1 mg/l |
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően. |
10. A tokaji aszú kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom | |
- 3-6 puttonyosig, legalább | 9,0% vol. |
- aszúeszencia esetén, legalább | 6,0% vol. |
b) Titrálható savtartalom, legalább | 6,0 g/l |
c) Illósav-tartalom, legfeljebb | 2,1 g/l |
d) Kénessavtartalom | |
- összes kénessavtartalom, legfeljebb | 400 mg/l |
- szabad kénessavtartalom, legfeljebb | 60 mg/l |
e) Szorbinsavtartalom, legfeljebb | 200 mg/l |
f) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb | 2,0 g/l |
g) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb | 100 mg/l |
h) Nátriumtartalom legfeljebb | 60 mg/l |
i) Vastartalom, legfeljebb | 10 mg/l |
j) Ólomtartalom, legfeljebb | 0,25 mg/l |
k) Réztartalom, legfeljebb | 1,0 mg/l |
l) Cinktartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
m) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb | 150 mg/l |
n) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb | 0,1 mg/l |
o) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően. |
11. A tokaji eszencia kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, | 1,2-8,0% vol. |
b) Összes természetes cukortartalom, legalább | 450 g/l |
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább | 50 g/l |
d) Titrálható savtartalom, legalább | 8,0 g/l |
e) Illósav-tartalom, legfeljebb | 2,1 g/l |
f) Kénessavtartalom | |
- összes, legfeljebb | 400 mg/l |
- szabad, legfeljebb | 60 mg/l |
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb | 200 mg/l |
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb | 1,5 g/l |
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb | 100 mg/l |
j) Vastartalom, legfeljebb | 10 mg/l |
k) Ólomtartalom, legfeljebb | 0,25 mg/l |
l) Réztartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
m) Cinktartalom, legfeljebb | 5,0 mg/l |
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb | 150 mg/l |
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb | 0,1 mg/l |
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően. |
12.[54]
13.[55]
14.[56]
2. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez[57]
3. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez[58]
4. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
BORÁSZATI ELJÁRÁSOK
I.[59]
II.[60]
III.
TOKAJI BORKÜLÖNLEGESSÉGEK KÉSZÍTÉSE
Az aszúszőlő kezelése
Az aszúszőlő válogatása
A tokaji aszúszem a Tokaj-hegyaljai (Tokaji) borvidék területén termett, ajánlott és engedélyezett szőlőfajták Botrytis cinerea (nemes penésszel) hatására nemesen rothadt szőlőbogyói, amelyek külsőleg hamvas csokoládébarna, belsejükben sárgásbarna, barna színűek. Az aszúszemek töppedtek, húsállományuk "zsíros" tapintású, felületük, Botrytis cine-reá-val különböző mértékben fedett. Az aszúszemeket szemenkénti válogatással kell szüretelni.
Az aszúszem tárolása
A szemenknét válogatott aszúszőlőt a szüret idején külön edényben kell elhelyezni. A tárolás során az aszúszemek tömörítése, enyhe kénezése, hűtése, védőgáz alatt tartása megengedett.
Eszencia kinyerése
Az eszencia az aszúszemek saját súlya által kinyomott sűrű, nagy cukortartalmú nektárja, amelynek egy részét az aszúborok erjedésének végén vagy az érlelés során az aszúborhoz adnak hozzá, más részét pedig tokaji eszencia néven forgalomba hozzák.
Aszúszem keverése musttal vagy borral
1. Aszúkészítés mértékegysége a puttony és a gönci hordó. Az aszúszőlőt (puttonyokban megadott mennyisége, gönci hordóban megadott mennyiségű) musttal, erjedő musttal (murcival) vagy azonos évjáratú borral kell összekeverni. Attól függően, hogy 3, 4, 5 vagy 6 tokaji puttonynyi mennyiségű (egy puttony 36 icce, azaz 27,2 l) aszúszőlőt kevernek össze egy gönci hordónyi (136 liter) musttal vagy borral, aszerint készíthető belőle 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos aszú.
2. A puttony és a gönci hordó a mennyiségek kifejezésére szolgál. Az aszúszem és a must mennyiségek kimérése korszerű eszközökkel kerül megvalósításra az alábbiak szerint:
Aszúminőség puttonyszám szerint | Aszúszem mennyisége (kg) | Áztatáshoz használt must vagy bor mennyisége (l) |
3 puttonyos aszú | 60 | 100 |
4 puttonyos aszú | 80 | 100 |
5 puttonyos aszú | 100 | 100 |
6 puttonyos aszú | 120 | 100 |
Aszúeszencia | 120 fölött | 100 |
Áztatás, aszúszemek feltárása
Az ép vagy feltárt aszúszemeket 12-48 órán keresztül kell áztatni, valamint időnként a keveréket fel kell kavarni.
Sajtolás
Áztatás után a szín aszúmustot le kell ereszteni és az aszúszemeket ki kell préselni. Az aszúmust préselése különleges eljárás, amely nagyon kíméletes, lassú extrakciót kíván meg.
Aszúmust ülepítése
Az aszúmust ülepítése választható eljárás.
Az aszúbor készítésének további szabályai
Erjesztés
Az erjedés beindulhat önmagától, illetve választható eljárás a fajélesztő hozzáadása és az élesztő szaporodást elősegítő, alkoholos erjedést aktiváló anyagok adagolása, valamint az erjedési hőmérséklet szabályozása a megfelelő erjedési folyamathoz szükséges hőmérséklet biztosítása céljából.
Aszúborok érlelése
Az aszúborokat és az aszúeszenciát legalább három évig, ebből legalább két évig kisméretű (68-500 l) tölgyfahordóban kell érlelni.
Házasítás
Az egyöntetűség és a minőségjavítás érdekében végzett műveletek az V. címben meghatározott mérték szerint végezhetők. Az azonos típusú tokaji borkülönlegességek egymás között házasíthatók.
Egyéb borkezelési módszerek
Az egyéb borkezelés módszerek a következők:
- derítés,
- szűrés,
- hidegkezelés.
IV.[61]
5. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez[62]
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[2] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[3] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[4] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[5] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[6] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[7] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[8] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[9] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[10] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[11] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[12] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[13] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[14] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[15] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[16] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[17] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[18] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[19] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[20] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[21] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[22] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[23] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[24] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[25] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[26] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[27] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[28] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[29] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[30] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[31] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[32] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[33] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[34] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[35] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[36] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[37] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[38] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[39] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[40] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[41] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[42] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[43] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[44] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[45] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[46] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[47] Beiktatta a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 1. §-a. Hatályos 2014.04.11.
[48] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[49] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[50] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[51] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[52] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[53] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[54] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[55] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[56] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[57] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[58] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[59] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[60] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[61] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.
[62] Hatályon kívül helyezte a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja. Hatálytalan 2009.10.02.