15/2005. (III. 8.) FVM rendelet

a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

A vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában és egyes állatfajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 29/2000. (VI. 9.) FVM rendeletben (a továbbiakban: ENAR rendelet) foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuh technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas testet lehet minősíteni."

2. §

Az R. 4. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

3. §

E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 15/2005. (III. 8.) FVM rendelethez

[4. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:

- a vágás helye, a minősítő hely tenyészetkódja és a vágás időpontja;

- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;

- a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya;

- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel és az ENAR szám feltüntetésével:

a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test:

= az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, 0, -),

= a faggyúborítottsági osztály számjele (1, 2, 3, 4, 5) és alosztály jele (+, 0, -),

= az L vagy S kategória megjelölése,

b) 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test:

= minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint),

= 1 és 2 minőségi osztály hússzín és faggyúborítottság szerint;

- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (tenyészet kód vagy név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);

- a minősítő szervezet neve;

- a minősítő neve, működési engedélyének száma.

Tartalomjegyzék