15/2005. (III. 8.) FVM rendelet
a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
A vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ában és egyes állatfajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 29/2000. (VI. 9.) FVM rendeletben (a továbbiakban: ENAR rendelet) foglaltak szerint megtörtént, és a vágójuh technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték. A hatósági állatorvosi húsvizsgálatnak a minősítést meg kell előznie, csak fogyasztásra alkalmas testet lehet minősíteni."
2. §
Az R. 4. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.
3. §
E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 15/2005. (III. 8.) FVM rendelethez
[4. számú melléklet a 16/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
- a vágás helye, a minősítő hely tenyészetkódja és a vágás időpontja;
- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;
- a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya;
- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel és az ENAR szám feltüntetésével:
a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test:
= az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jele (+, 0, -),
= a faggyúborítottsági osztály számjele (1, 2, 3, 4, 5) és alosztály jele (+, 0, -),
= az L vagy S kategória megjelölése,
b) 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test:
= minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint),
= 1 és 2 minőségi osztály hússzín és faggyúborítottság szerint;
- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (tenyészet kód vagy név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);
- a minősítő szervezet neve;
- a minősítő neve, működési engedélyének száma.