89/2005. (X. 11.) FVM-EüM-ICSSZEM-PM együttes rendelet
az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének e) pontjában, valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján a következőket rendeljük el:
1. §
(1) Ez a rendelet határozza meg a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, az Országos Borminősítő Intézet, a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézetei, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és megyei (fővárosi) felügyelőségei (a továbbiakban együtt: élelmiszer-ellenőrző hatóságok) által lefolytatott élelmiszer-ellenőrzési eljárások igazgatási szolgáltatási díjait, valamint azok megfizetésének szabályait.
(2) A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer-ellenőrző hatóság vállalkozási tevékenysége keretében végzett vizsgálatokra.
(3) Az igazgatási szolgáltatási díjak vonatkozásában az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény
a) 3. §-ának (4) bekezdését, valamint 28. §-ának (2) és (3) bekezdéseit a díjfizetési kötelezettség keletkezése és fennállása,
b) 31. §-a (1) bekezdésének első mondatát, illetve a 31. §-ának (2) és (4)-(7) bekezdését a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítása,
c) 32. §-ának (2) bekezdését a díj visszatérítése,
d) 82. §-át a mulasztási bírság,
e) 86. §-át az elévülés,
valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 111-114. §-ai tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy illetékhivatalon az eljáró élelmiszer-ellenőrző hatóságot, illetéken az igazgatási szolgáltatási díjat, leleten pedig a jegyzőkönyvet kell érteni.
2. §
(1) Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakat a rendelet melléklete tartalmazza.
(2) Az igazgatási szolgáltatási díjtételek nem áfa-kötelesek.
3. §
(1) Kérelemre indult eljárásban az igazgatási szolgáltatási díjat az eljárás megindításakor az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzatfelhasználási keretszámlájára.
(2) Hibásnak bizonyult termék esetében a vizsgálat és mintavétel díját a számla átvételétől számított 8 napon belül az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára.
(3) Kérelemre indult eljárásban a megfizetett díj 50 százaléka a laboratóriumi vizsgálatok megkezdéséig visszaigényelhető, ha a kérelmet visszavonják.
(4) A díjak nyilvántartására és elszámolására az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló jogszabály előírásait kell alkalmazni.
4. §
Ha a másodfokon eljáró hatóság az első fokú határozatot a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok eredménye alapján megsemmisíti vagy megváltoztatja, a vizsgálatok díját - a másodfokú határozattól függően részben vagy egészben - az első fokú hatóság viseli. Ha a másodfokon eljárt hatóság az első fokú határozatot helybenhagyja, a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok díját a fellebbező ügyfél viseli.
5. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyes élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatásokért fizetendő díjakról, valamint a díjak és a minőségvédelmi bírság megfizetésének és felhasználásának módjáról szóló 55/1997. (VIII. 14.) FM-IKIM-NM-PM együttes rendelet, valamint az ennek módosításáról szóló 4/2001. (I. 15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet hatályát veszti.
(2) A nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.3. pont), valamint az elsődleges élelmiszert termelők és alapterméket forgalmazók nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.4. pont) igazgatási szolgáltatási díjat 2006. január 1-jétől kell fizetni.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Dk. Göncz Kinga s. k.,
ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter
Dr. Rácz Jenő s. k.,
egészségügyi miniszter
Dr. Veres János s. k.,
pénzügyminiszter
Melléklet a 89/2005. (X. 11.) FVM-EüM-ICSSZEM-PM együttes rendelethez
Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatás díjai
1. | Engedélykérelmek és kérelemre indult eljárások | Eljárás díja (forint) |
1.1.1. | Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint -jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele | 40 000 |
1.1.2. | Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele | 300 000 |
1.1.3. | Nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás nyilvántartásba vétele | 15 000 |
1.1.4. | Engedélyköteles élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezése, valamint kistermelők, alkalmi rendezvények nyilvántartásba vétele | 15 000 |
1.2.1. | Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata | 50 000 |
1.2.2. | Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata | 350 000 |
1.2.3. | Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület kisebb, mint 1000 m2 | 30 000 |
1.2.4. | Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület nagyobb, mint 1000 m2 | 150 000 |
1.3.1. | Új élelmiszer kérelem elsődleges értékeléséhez szakvélemény | 300 000 |
1.3.2. | Új élelmiszer kérelem elsődleges értékelése (szakvélemény alapján) | 50 000 |
1.4. | Új technológiai segédanyag felhasználásának engedélye | 20 000 |
1.5. | Korábban kiadott engedélyek kiegészítése, módosítása | az aktuális díj 50%-a |
1.6. | Engedélyt nem igénylő tényt, adatot igazoló irat, valamint vizsgálatot nem igénylő bizonyítvány kiadása, bizonyítványonként | 4 000 |
1.7. | Szakértői óradíj (pl. szakvélemény adása esetén) | 8 800 |
1.8. | Borászati termékek előállításának engedélyezése | |
1.8.1. | - 80 hl/év alatti előállítás esetén | 15 000 |
1.8.2. | - 80 hl/év feletti előállítás esetén | 40 000 |
1.9. | Palackozó üzem, palackozás engedélyezése | 40 000 |
1.10. | Nem palackos kiszerelés (pl. kannába töltés) engedélyezése | |
1.10.1. | - 80 hl/év alatti előállítás esetén | 20 000 |
1.10.2. | - 80 hl/év feletti előállítás esetén | 40 000 |
1.11. | Borászati üzem építési engedélyezési eljárásához szakhatósági engedély kiadása | |
1.11.1. | - 80 hl/év alatti előállítás esetén | 20 000 |
1.11.2. | - 80 hl/év feletti előállítás esetén | 80 000 |
1.12. | Borok hatósági forgalomba hozatali engedélyének kiadása | 3 000 |
1.13. | Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása - 1000 m2 alapterület alatt | 20 000 |
1.14. | Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása - 1000 m2 alapterület felett | 150 000 |
1.15. | Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségügyi és környezetvédelmi minimum oktatás engedélyezése hatóságonként | 30 000 |
1.16. | Üzlethálózatok oktatási anyagának jóváhagyása hatóságonként | 100 000 |
1.17. | Vendéglátóipari új technológia engedélyezése | 20 000 |
1.18. | Vendéglátó termék egyedi kiszállításának engedélyezése | 15 000 |
1.19. | Lefoglalt élelmiszer elszállításának és ártalmatlanításának költsége | minden megkezdett kg-onként 500 Ft |
1.20. | Felkérésre történő mintavétel | 3 500 |
1.21. | Másodfokú eljárás díja | az aktuális díj 30%-a |
2. | Az engedélykérelemhez, valamint az élelmiszer-ellenőrzéshez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok | Vizsgálat díja (forint) |
2.1. | Általános vizsgálatok | |
2.1.1. | Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása piknométerrel | |
2.1.1.1. | - desztillációt követően | 3 300 |
2.1.1.2. | - közvetlenül | 2 500 |
2.1.2. | Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása fokolóval | |
2.1.2.1. | - desztillációt követően | 1 900 |
2.1.2.2. | - közvetlenül | 1 200 |
2.1.3. | Antioxidáns meghatározása HPLC-vel, illetve GC-vel hatóanyagonként | 12 500 |
2.1.4. | Béta karotin meghatározása HPLC-vel | 19 300 |
2.1.5. | Aszkorbinsav meghatározása (oszazon-kromatográfia) | 24 600 |
2.1.6. | C-vitamin meghatározása fotometriásan | 5 000 |
2.1.7. | C-vitamin meghatározása titrálással | 2 500 |
2.1.8. | C-vitamin meghatározása VRK-val | 10 100 |
2.1.9. | Csomagolás, jelölés vizsgálata, elemenként | 1000 |
2.1.10. | Cukortartalom meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.1.11. | Cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként | 17 700 |
2.1.12. | Cukrok meghatározása (VRK) | 15 100 |
2.1.13. | Összes cukortartalom meghatározása polarimetriásan | 3 000 |
2.1.14. | Összes cukortartalom meghatározása titrálással | 5 000 |
2.1.15. | Dextrintartalom meghatározása | 3 900 |
2.1.16. | Érzékszervi vizsgálat: | |
2.1.16.1. | - részleges | 1 300 |
2.1.16.2. | - teljes | 3 000 |
2.1.17. | Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása döntő módszerrel | 8 200 |
2.1.18 | Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása gyors módszerrel | 5 900 |
2.1.19. | Étkezési só kalciumtartalom meghatározása | 2 500 |
2.1.20. | Étkezési só Ki-tartalom meghatározása: | |
2.1.20.1. | - döntő módszerrel | 2 500 |
2.1.20.2. | - gyors módszerrel | 1 900 |
2.1.21. | Étkezési só magnéziumtartalom meghatározása | 2 500 |
2.1.22. | Étkezési só NaCl-tartalom meghatározása | 1 600 |
2.1.23. | Étkezési só szulfáttartalom meghatározása | 3 300 |
2.1.24. | Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása | 1900 |
2.1.25. | Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel | 10 500 |
2.1.26. | Fehérjetartalom meghatározása Dumas-módszerrel | 10 500 |
2.1.27. | Fémtartalom meghatározás AAS-láng gerjesztéssel (fémenként) | |
2.1.27.1. | - száraz hamvasztással | 10 100 |
2.1.27.2. | - nedves feltárás után | 11400 |
2.1.27.3. | - hidridtechnika alkalmazásával | 14 000 |
2.1.27.4. | - Hg analizátorral | 14 000 |
2.1.28. | Fémtartalom meghatározás AAS-grafitkályhás gerjesztéssel (fémenként) | 13 200 |
.2.1.29. | Foszfáttartalom meghatározás | 5 500 |
2.1.30. | Formaldehid meghatározása HPLC-vel | 17 600 |
2.1.31. | Formaldehid meghatározása (fotometriás módszerrel) | 11 000 |
2.1.32. | Gliadin (gluten) meghatározása ELISA-val | 14 100 |
2.1.33. | Hamulúgosság meghatározása | 3 900 |
2.1.34. | Hamutartalom meghatározása | 3 000 |
2.1.35. | Karotin meghatározása (fotometriás módszerrel) | 15 900 |
2.1.36. | Kazein meghatározása ELISA-val | 14 100 |
2.1.37. | Keményítőtartalom meghatározása polarimetriásan | 3 300 |
2.1.38. | Keményítőtartalom meghatározása titrálással | 3 900 |
2.1.39. | Keményítőtartalom meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.1.40. | Kénessav meghatározása HPLC-vel | 16 800 |
2.1.41. | Kinin meghatározása HPLC-vel | 17 600 |
2.1.42. | Koffein meghatározása HPLC-vel | 16 800 |
2.1.43. | Konyhasótartalom meghatározása Mohr-módszerrel | 2 000 |
2.1.44. | Konyhasótartalom meghatározása potenciometriás végpontjelzéssel | 2 200 |
2.1.45. | Konyhasótartalom meghatározása Volhard-módszerrel | 2 200 |
2.1.46. | Metanol tartalom meghatározása GC-vel | 18 000 |
2.1.47. | Édesítőszer (aspartám, aceszulfám, szacharin) együttes meghatározása HPLC-vel | 23 500 |
2.1.48. | Nyersrosttartalom meghatározása | 4 600 |
2.1.49. | Összes szénhidrát meghatározás, Schoorl szerint | 14 700 |
2.1.50. | Összes sav meghatározása | 1 600 |
2.1.51. | pH-meghatározás műszeresen | 1 200 |
2.1.52. | Redukáló cukortartalom meghatározása polarimetriásan | 3 100 |
2.1.53. | Redukáló cukortartalom meghatározása titrálással | 3 400 |
2.1.54. | Sayfok meghatározása | 1 600 |
2.1.55. | Savófehérje meghatározása ELISA-val | 14 100 |
2.1.56. | Sósavban oldhatatlan hamu meghatározása | 3 900 |
2.1.57. | Szárazanyag-, víztartalom meghatározása atmoszférás szárítással | 1 900 |
2.1.58. | Szárazanyag-, víztartalom meghatározása oldószeres desztillálással | 3 900 |
2.1.59. | Szárazanyag-, víztartalom meghatározása piknométerrel | 2 800 |
2.1.60. | Szárazanyag-, víztartalom meghatározása refraktometriásan | 1200 |
2.1.61. | Szárazanyag-, víztartalom meghatározása vákuumszárítással | 2 500 |
2.1.62. | Szerves sav meghatározása HPLC-vel | 18 300 |
2.1.63. | Szerves savak meghatározása VRK-val | 25 800 |
2.1.64. | Fajfehérje (baromfi, juh, sertés, szarvasmarha és szója) meghatározása ELISA-val fajtánként | 11 600 |
2.1.65. | Szorbinsav-tartalom meghatározása | 6 400 |
2.1.66. | Sztirol meghatározása HPLC-vel | 18 600 |
2.1.67. | Tartósítószer meghatározása HPLC-vel vagy GC-vel | 21 100 |
2.1.68. | Tartóssági próba | 1 100 |
2.1.69. | Tömeg, térfogat ellenőrzése elemenként | 1 000 |
2.1.70. | Tripszin inhibitor meghatározás, Kakade szerint | 19 600 |
2.1.71. | Tripszininhibitor-aktivitás meghatározása | 12 800 |
2.1.72. | Vitaminok (B1, B2, B6, niacin, niacinamid, A, D, E, C stb.) meghatározása HPLC-vel, fajtánként | 21 500 |
2.1.73. | Folsav, pantoténsav, B12 vitaminok meghatározása HPLC-vel | 31 500 |
2.1.74. | Zsiradék meghatározása Weibul szerint | 11300 |
2.1.75. | Zsírtartalom meghatározása Gerber-módszerrel | 1 900 |
2.1.76. | Zsírtartalom meghatározása hideg extrakcióval | 2 500 |
2.1.77. | Zsírtartalom meghatározása Röse-Gottlieb-módszerrel | 3 300 |
2.1.78. | Zsírtartalom meghatározása savas feltárás után meleg vagy hideg extrakcióval | 5 000 |
2.1.79. | Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, hagyományos módon | 6 400 |
2.1.80. | Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, analizátorral | 5 400 |
2.1.81. | Zsírtartalom meghatározása Van Gulik-módszerrel | 1 800 |
2.1.82. | Zsírtartalom meghatározása többszörös Soxhlet-extrakcióval | 8 300 |
2.1.83. | Szterinek meghatározása GC-vel fajtánként : | 17 000 |
2.1.84. | Összes szénhidrát meghatározása HPLC-vel | 20 000 |
2.1.85. | Teljes konzervek tartóssági próbája | 3 000 |
2.2. Adalékanyag-vizsgálat | ||
2.2.1. | Adalékanyag szorbittartalom meghatározása | |
2.2.1.1. | - döntő módszerrel | 10 800 |
2.2.1.2. | - papírkromatográfíával | 8 200 |
2.2.2. | Arzéntartalom kimutatás Gutzeit-próbával | 6 500 |
2.2.3. | Ciklamát-tartalom meghatározása | 9 900 |
2.2.4. | Ciklamát-tartalom meghatározása HPLC-vel | 19 300 |
2.2.5. | Éteres maradék meghatározása | 3 300 |
2.2.6. | Foszfatidtartalom meghatározása | 5 200 |
2.2.7. | Hatóanyag-tartalom meghatározása (Na-benzoát) | 3 400 |
2.2.8. | Hatóanyag-tartalom meghatározása (szabad benzoesav) | 1 800 |
2.2.9. | Kumarintartalom meghatározása GC-vel | 14 100 |
2.2.10. | Mesterséges édesítőszer kimutatása | 8 200 |
2.2.11. | Na-benzoát benzoesav összetevőjének olvadáspontja | 1600 |
2.2.12. | Na-benzoát nehézfémtartalom kimutatása | 1 100 |
2.2.13. | Növényi foszfatidok olajtartalmának meghatározása | 2 500 |
2.2.14. | Növényi foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása | 1500 |
2.2.15. | Színezék azonosítása gyapjúfestéssel | 3 300 |
2.2.16. | Színezék azonosítása VRK-val | 8 200 |
2.2.17. | Színezék-tartalom meghatározása, komponensenként | 10 700 |
2.2.18. | Szorbittartalom meghatározása VRK-val | 14 500 |
2.3. Baromfi, tojás vizsgálata | ||
2.3.1. | Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározása | 1 100 |
2.3.2. | Csonttartalom meghatározása | 1200 |
2.3,3. | Fagyasztott tojáslé-készítmény habtartó képességének meghatározása | 1300 |
2.3.4. | Fagyasztott tojáslé-készítmény habfelverő képességének meghatározása | 1200 |
2.3.5. | Fagyasztott tojáslé-készítmény maghőmérséklet mérése | 1 100 |
2.3.6. | Hidroxi-prolin tartalom meghatározása | 7 100 |
2.3.7. | Kalciumtartalom meghatározása titrálással | 3 400 |
2.3.8. | Tisztítottság meghatározása | 1000 |
2.3.9. | Tojás lámpázása 75 darabonként | 1 500 |
2.3.10. | Tojás légkamra-állapot meghatározása | 1000 |
2.3.11. | Tojás légkamra-magasság mérése | 1 000 |
2.3.12. | Tojásfehérje állapotának meghatározása | 1000 |
2.3.13. | Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározása | 6 400 |
2.3.14. | Tojáspor lipidek savfok meghatározása | 2 500 |
2.3.15. | Tojáspor összes savfok meghatározása titrálással | 2 200 |
2.3.16. | Tojáspor pH-meghatározása | 1 200 |
2.3.17. | Tojáspor vizes savfok meghatározása | 1 900 |
2.3.18. | Tojáspor-oldhatóság meghatározása centrifugálással | 1 900 |
2.3.19. | Tojáspor-oldhatóság meghatározása refraktométerrel | 1200 |
2.3.20. | Tojáspor-szemcsézettség meghatározása ülepítéssel | 1200 |
2.3.21. | Tojássárgája állapotának meghatározása | 1 000 |
2.3.22. | Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet mérése | 1 000 |
2.4. Bor vizsgálata | ||
2.4.1. | Aldehidtartalom meghatározása | 2 200 |
2.4.2. | Antocianin-tartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.3. | Aszkorbinsav-tartalom meghatározása | 1900 |
2.4.4. | Atomabszorpciós vizsgálatok | 8 000 |
2.4.5. | Benzoesav-tartalom kimutatása VRK-val | 3 300 |
2.4.6. | Borkezelő, derítőanyagok igényének megállapítása | 3 300 |
2.4.7. | Ciánhidrogén-tartalom kimutatása | 1 600 |
2.4.8. | Ciánhidrogén-tartalom meghatározása | 6 500 |
2.4.9. | Csersav-polifenol-tartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.10. | Dietilén-glikol-tartalom meghatározása | 6 500 |
2.4.11. | Diglükozid kimutatása | 1000 |
2.4.12. | Enzimatikus meghatározások | 5 500 |
2.4.13. | Észtertartalom meghatározása | 1 900 |
2.4.14. | Extrakttartalom meghatározása | 2 100 |
2.4.15. | Folyadékkromatográfiás vizsgálatok | 9 100 |
2.4.16. | Foszfáttartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.17. | Furfuroltartalom meghatározása | 2 200 |
2.4.18. | Gázkromatográfiás vizsgálatok | 9 100 |
2.4.19. | Glicerintartalom meghatározása | 6 500 |
2.4.20. | Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása | 2 200 |
2.4.21. | Hamulúgosság meghatározása | 3 100 |
2.4.22. | Hamutartalom meghatározása | 1600 |
2.4.23. | Hidegpróba | 1000 |
2.4.24. | Idegen színező anyag tartalom azonosítása | 6 400 |
2.4.25. | Idegen színező anyag tartalom kimutatása | 1600 |
2.4.26. | Illósavtartalom meghatározása | 1 500 |
2.4.27. | Invertcukor-tartalom meghatározása | 3 100 |
2.4.28. | Karamell kimutatása | 6 500 |
2.4.29. | Kékderítés | 6 500 |
2.4.30. | Kloridtartalom meghatározása | 1300 |
2.4.31. | Kozmaolaj-tartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.32. | Lángfotometriás fém vizsgálatok | 3 000 |
2.4.33. | Fémtartalom meghatározása grafitkályhás atomabszorpciós módszerrel (ETA-AAS) (pl. Pb, Cd) | 12 300 |
2.4.34. | Leuko-antocianidin-tartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.35. | Levegő próba | 1 000 |
2.4.36. | Malligand-készülék hitelesítése | 8 200 |
2.4.37. | Melegpróba | 1000 |
2.4.38. | Metilalkohol-tartalom meghatározása | 6 500 |
2.4.39. | Mikroszkópos vizsgálat | 3 000 |
2.4.40. | Mustfokolás | 1000 |
2.4.41. | Nitráttartalom meghatározása | 5 500 |
2.4.42. | Oximetil-furfurol kimutatása | 1000 |
2.4.43. | Oximetil-furfurol meghatározása | 4 200 |
2.4.44. | Összes kénessavtartalom meghatározása | 1300 |
2.4.45. | Összes titrálhatósav-tartalom meghatározása | 1 000 |
2.4.46. | Palackállósági vizsgálat | 4 000 |
2.4.47. | pH meghatározása | 1000 |
2.4.48. | Rázópróba | 1000 |
2.4.49. | Refrakció mérése | 1000 |
2.4.50. | Sűrűség meghatározása areométerrel | 1000 |
2.4.51. | Sűrűség meghatározása piknométerrel | 2 100 |
2.4.52. | Sűrűség meghatározása egyéb módszerrel | 2 100 |
2.453. | Szabad kénessavtartalom meghatározása | 1000 |
2.4:54. | Szaharóztartalom meghatározása | 3 100 |
2.4.55. | Szalicilsav-tartalom kimutatása VRK-val | 3 300 |
2.4 56. | Szénsavtartalom meghatározása | 1 900 |
2.4.57. | Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel | 1 000 |
2.4.58. | Szerves savak egyenkénti meghatározása | 5 800 |
2.4.59. | Szesztartalom meghatározása aerométerrel | 1 000 |
2.4.60. | Szesztartalom meghatározása sűrűségméréssel | 2 100 |
2.4.61. | Szín meghatározása sósav próbával | 1 000 |
2.4.62. | Színintenzitás meghatározása | 1 600 |
2.4.63. | Szorbinsav-tartalom meghatározása | 4 200 |
2.4.64. | Szulfáttartalom meghatározása | 1900 |
2.4.65. | Tömegspektrometriás vizsgálatok | 16 600 |
2.4.66. | Üledék kémiai vizsgálata | 3 300 |
2.4.67. | Üledék, seprő meghatározása | 1000 |
2.4.68 | Cukoreredet meghatározása mágneses magrezonancia módszerrel (SNIF-NMR) | 113 000 |
2.4.69. | Folin-Ciocalteu-index meghatározása | 4 000 |
2.5. Cukoripari termék vizsgálata | ||
2.5.1. | Cukorliszt keményítő-tartalom meghatározása | 3 100 |
2.5.2. | Hamutartalom meghatározása konduktometriásan | 2 200 |
2.5.3. | Kenőanyag-tartalom meghatározása | 3 900 |
2.5.4. | Kockacukor mállási idő meghatározása | 1 100 |
2.5.5. | Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása | 1200 |
2.5.6. | Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva | 1 200 |
2.5.7. | Színmeghatározás oldatban | 4 300 |
2.5.8. | Talkumtartalom meghatározása . | 2 200 |
2.5.9. | Vanillintartalom meghatározása | 3 400 |
2.5.10. | Vízben oldhatatlan anyagtartalom meghatározása | 2 000 |
2.6. Dohányipari termék vizsgálata | ||
2.6.1. | Cigaretta, szivarka és szivar méretének meghatározása | 1 600 |
2.6.2. | Fogyasztói csomagolásban lévő darabszám meghatározása | 1 000 |
2.6.3. | Fogyasztási dohányok vágatszélesség meghatározása | 1 600 |
2.6.4. | Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel | 31 000 |
2.6.5. | Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel és Karl-Fischer módszerrel | 25 500 |
2.6.6. | Főfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid tartalom együttes meghatározása | 35 000 |
2.6.7. | Főfüst szén-monoxid tartalmának meghatározása | 21 000 |
2.7. Édesipari termék vizsgálata | ||
2.7.1. | Avasodás kimutatása (Kreis-reakció) | 1 100 |
2.7.2. | Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválasztással | 1 200 |
2.7.3. | Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján | 3 900 |
2.7.4. | Bevonatarány meghatározása összes cukortartalom alapján | 7 600 |
2.7.5. | Bevonatarány meghatározása petroléteres gyors módszerrel | 2 500 |
2.7.6. | Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján | 11 100 |
2.7.7. | Casson-viszkozitás meghatározása | 2 200 |
2.7.8. | Ciánhidrogén-tartalom meghatározása | 8 900 |
2.7.9. | D-szám meghatározása | 3 300 |
2.7.10. | Dilatáció vizsgálat | 1900 |
2.7.11. | Dúsítóanyag-tartalom meghatározása | 2 200 |
2.7.12. | Gumibázis mennyiségének meghatározása | 2 700 |
2.7.13. | Kakaóbab-sűrüség meghatározása | 1 100 |
2.7.14. | Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása centrifugálással | 1 900 |
2.7.15. | Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel | 1 900 |
2.7.16. | Kávéital szolgáltatási érték meghatározása | 7 600 |
2.7.17. | Klorid kimutatása | 1 100 |
2.7.18. | Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-módszerrel | 1 100 |
2.7.19. | Kocsonyásító képesség meghatározása gyors módszerrel | 1000 |
2.7.20. | Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-módszerrel | 3 100 |
2.7.21. | Laktóz- és szacharóztartalom meghatározása tej szárazanyag-tartalomra | 7 600 |
2.7.22. | Mesterséges színezék kimutatása | 3 300 |
2.7.23. | Monoglicerid-tartalom meghatározása | 3 100 |
2.7.24. | Nátrium-hidrogénkarbonát-tartalom meghatározása | 1 900 |
2.7.25. | Olajmagarány meghatározása | 2 200 |
2.7.26. | Oldékonyság meghatározása | 1 000 |
2.7.27. | Őrlési fok mikroszkópos vizsgálata | 3 300 |
2.7.28. | Összesszám (félmikro) meghatározása | 8 800 |
2.7.29. | Pasztőrözöttség kimutatása | 1200 |
2.7.30. | Préselhetőségi vizsgálat | 1 000 |
2.7.31. | Propilgallát kimutatása | 1 000 |
2.7.32. | Savtűrés meghatározása | 1 900 |
2.7.33. | Szaloncukor állagának meghatározása Höppler-konzisztométerrel | 1300 |
2.7.34. | Szaloncukor szemszám meghatározása | 1 000 |
2.7.35. | Színezőképesség meghatározása | 1 000 |
2.7.36. | Tejszínhab-tartalom meghatározása | 4 300 |
2.7.37. | Tisztaság, hibás szem, törmelék mennyiségi meghatározása | 1200 |
2.7.38. | Topanol kimutatása | 1 100 |
2.7.39. | Töltelékhányad meghatározása | 1 200 |
2.7.40. | Tömegmérés laborban szemszám-meghatározással | 1000 |
2.7.41. | Vaj savszám (félmikro) meghatározása | 5 200 |
2.7.42. | Választék meghatározása | 1 000 |
2.7.43. | Zselatintartalom kimutatása | 1 300 |
2.7.44. | Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel | 2 500 |
2.8. Fűszerek vizsgálata | ||
2.8.1. | Allil-izotiocianát-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.8.2. | Ciánhidrogén-tartalom meghatározása | 6 500 |
2.8.3. | Éteres kivonat meghatározása | 2 500 |
2.8.4. | Etil-alkoholos kivonat meghatározása | 2 500 |
2.8.5. | Etilén-klórhidrin meghatározása GC-vel | 15 800 |
2.8.6. | Hidroxibenzil-izotiocianát-tartalom meghatározása | 6 500 |
2.8.7. | Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása | 7 600 |
2.84 | Fűszerpaprika kapszaicintartalom meghatározása VRK-val | 10 900 |
2.8.9. | Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása | 6 500 |
2.8.10. | Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása | 1200 |
2.8.11. | Fűszerpaprika-kivonat kapszaicintartalom meghatározása | 6 800 |
2.8.12. | Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-vel | 9 900 |
2.8.13. | Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása | 6 500 |
2.8.14. | Idegenanyag-tartalom meghatározása | 1 600 |
2.8.15. | Illóolaj eredetazonosítás GC-vel | 15 900 |
2.8.16. | Illóolajtartalom meghatározása | 3 300 |
2.8.17. | Kurkuma színérték meghatározása | 6 500 |
2.8.18. | Mikroszkópos vizsgálat | 4300 |
2.8.19. | Őrlési finomság meghatározása | 1 300 |
2.8.20. | Piperintartalom meghatározása | 6 500 |
2.8.21. | Sáfrány színezőképesség meghatározása | 5 200 |
2.8.22. | Vanília vanillintartalom meghatározása | 6 500 |
2.8.23. | Vizes kivonat meghatározása | 2 200 |
2.8.24. | Szudánvörös meghatározása | 13 800 |
2.8.25. | Szudánvörös és egyéb színezékek meghatározása LC/MSn módszerrel | 29 500 |
2.9. Gabona-és sütőipari termékvizsgálata | ||
2.9.1. | Alaki hányados meghatározása | 1000 |
2.9.2. | Bélzetporozitás meghatározása | 1 600 |
2.9.3. | Fajlagos térfogat meghatározása | 1200 |
2.9.4. | Főzési tulajdonság meghatározása | 1 900 |
2.9.5. | Idegen magőrlemény állati kártevők kimutatása | 1200 |
2.9.6. | Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztigráffal | 1 500 |
2.9.7. | Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztiméterrel | 1200 |
2.9.8. | Kétszersült duzzadási szám meghatározása | 1 000 |
2.9.9. | Kétszersült szeletvastagság meghatározása | 1000 |
2.9.10. | Konyhasómentes hamutartalom meghatározása | 3 900 |
2.9.11. | Liszt amilolites állapot meghatározása amilográffal | 4 300 |
2.9.12. | Liszt amilolites állapot meghatározása esésszámmérővel | 3 100 |
2.9.13. | Liszt avasság meghatározása | 1900 |
2.9.14. | Liszt gáztermelő képesség meghatározása | 3 100 |
2.9.15. | Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása | 5 500 |
2.9.16. | Liszt laboratóriumi előállítása | 2 500 |
2.9.17. | Liszt őrlési finomság meghatározása | 1 300 |
2.9.18.1. | Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása | 3 200 |
2.9.18.2. | Liszt sikértartalom meghatározása | 2 500 |
2.9.19. | Liszt sütési próba | 2 500 |
2.9.20. | Liszt színmeghatározása leukométerrel | 1 900 |
2.9.21. | Liszt színmeghatározása Pekár-próbával | 1 200 |
2.9.22. | Liszt vízfelvevő-képesség sütőipari érték meghatározása | 4 300 |
2.9.23. | Mesterséges színezék kimutatása | 2 500 |
2.9.24. | Morzsa szemcseméret meghatározása | 1 300 |
2.9.25. | Proteolites aktivitás meghatározása | 6 000 |
2.9.26. | Réteslap fajlagos felületének meghatározása | 1 000 |
2.9.27. | Réteslap lapméretének meghatározása | 1 000 |
2.9.28. | Tisztaság és kevertség meghatározása | 1 900 |
2.9.29. | Sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban | 1600 |
2.9.30. | Sárga pigmenttartalom meghatározása | 5 200 |
2.9.31. | Sóspálcika törési szilárdság meghatározása | 1000 |
2.9.32. | Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíróval | 5 300 |
2.9.33. | Színindex meghatározása | 1900 |
2.9.34. | Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján (fotometria) | 5 900 |
2.9.35. | Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján | 3 300 |
2.9.36. | Törmeléktartalom meghatározása | 1300 |
2.9.37. | Töltelékhányad meghatározása | 1 100 |
2.9.38. | Víztartalom meghatározása előszárítással | 1 900 |
2. 10. | Hús, húsipari termék vizsgálata | |
2.10.1. | Ammónia meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.10.2. | Átfőzöttség meghatározása foszfatáz aktivitással | 4 300 |
2.10.3. | Átfőzöttségi próba | 1200 |
2.10.4. | Átsózottsági próba | 1 300 |
2.10.5. | Éber-próba | 1200 |
2.10.6. | Elektroforézises vizsgálat (fajfehérje) | 8 300 |
2.10.7. | Fajfehérje meghatározása ELISA módszerrel | 16 500 |
2.10.8. | Fajfehérje kimutatása ELISA módszerrel | 4 300 |
2.10.9. | Foszfáttartalom meghatározás döntő módszerrel | 5 500 |
2.10.10. | Főzőpróba | 1 300 |
2.10.11. | Haemoglobin meghatározása | 4 300 |
2.13.12. | Hidroxiprolintartalom meghatározása (kötőszövet) | 7 100 |
2.10.13. | Kötési próba | 1200 |
2.10.14. | Kreiss-próba | 1200 |
2.10.15. | Maghőmérséklet mérése, meghatározása | 1 200 |
2.10.16. | Nitráttartalom meghatározása | 5 500 |
2.10.17. | Nitrittartalom meghatározása | 5 200 |
2.10.18. | Polifoszfát-tartalom kimutatása VRK-val | 8 200 |
2.10.19. | Redoxpotenciál meghatározása | 1 200 |
2.10.20. | Sütőpróba | 1 300 |
2.10.21. | Szilárd és folyékony alkotórészek, a kiolvasztott zsírmennyiség meghatározása | 1300 |
2.10.22. | Vízaktivitás műszeres mérése | 1300 |
2.10.23. | Fülledési próba | 1 100 |
2.1!. | Kávé, tea vizsgálata | |
2.11.1. | Bevonatanyag, fénymáz vizsgálata | 3 400 |
2.11.2. | Bevonatanyag, sellak vizsgálata | 1 900 |
2.11.3. | Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módszerrel | 1 900 |
2.11.4. | Klorogénsav meghatározása | 7 600 |
2.11.5. | Koffein meghatározása döntő módszerrel | 6 800 |
2.1Í.6. | Koffein meghatározása gyors módszerrel | 3 400 |
2.11.7. | Szerves és szervetlen idegen anyagok meghatározása | 1 100 |
2.11.8. | Tea csersavtartalom meghatározása | 4 500 |
2.11.9. | Törmeléktartalom meghatározása | 1 100 |
2.11.10. | Vízben oldódó anyagtartalom meghatározása | 1 900 |
2.11.11. | Vizes kivonat meghatározása | 2 200 |
2.14 | Méz, méztermék vizsgálata | |
2.14.1. | Atkaölő szerek maradékának meghatározása GC-vel | 26 700 |
2.12.2. | Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle módszerrel | 6 400 |
2.12.3. | Fluoreszcencia-vizsgálat | 1 100 |
2.12.4. | HMF -tartalom meghatározása | 5 000 |
2.12.5. | Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint | 4 300 |
2.12.6. | Méhszurok viasztartalom meghatározása | 4 500 |
2.12.7. | Méhviasz cerezin/paraffintartalom meghatározása | 3 900 |
2.12.8. | Méhviasz olvadáspont meghatározása | 3 100 |
2.12.9. | Méhviasz szappan és észterszám meghatározása | 3 300 |
2.12.10. | Méhviasz törésmutató meghatározása | 1 200 |
2.12.11. | Mézfajta meghatározása pollenanalízissel | 6 400 |
2.12.12. | Propoliszgyanta-tartalom meghatározása | 3 300 |
2.12.13. | Szennyeződés, idegenanyag-tartalom meghatározása | 4 500 |
2.12.14. | Elektromos vezetőképesség meghatározása | 1 100 |
2.13. | Mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatok | |
2.13.1. | Lenyomati, tamponos törlési vagy kaparékvételi eljárással vett minta vizsgálata higiéniai ellenőrzés céljából, táptalajonként | 1 800 |
2.13.2. | Antibakteriális hatású anyagok jelenlétének kimutatása | |
2.13.2.1. | Antibakteriális gátló hatás kimutatása agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással, mintánként | 4 300 |
2.13.2.2. | Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással | 3 300 |
2.13.2.3. | Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből Delvotest-tel, illetve egyéb, ezen az elven működő eljárással | 1300 |
2.13.3. | Élő mikrobák kimutatása, illetve számának meghatározása | |
2.13.3.1. | - Bacillus cereus | 3 000 |
2.13.3.2. | - Termotoleráns Campylobacter fajok | 4 500 |
2.13.3.3. | - Clostridium perfringens | 3 500 |
2.13.3.4. | - Clostridium (szulfitredukáló) | 3 500 |
2.13.3.5. | - Enterobaktérium | 3 000 |
2.13.3.6. | - Enterococcus | 4 500 |
2.13.3.7. | - Escherichia coli | 4 500 |
2.13.3.8. | - Lactobacillus | 4 500 |
2.13.3.9. | - Laktóz-fermentáló enterobaktérium (coliform) | 3 000 |
2 13.3.10. | - Listeria monocytogenes jelenlétének kimutatása | 4 500 |
2.13.3.11. | - Listeria monocytogenes számának meghatározása telepszámlálással | 5 000 |
2.13.3.12. | - Listeria monocytogenes számának meghatározása MPN módszerrel | 5 000 |
2.13.3.13. | - Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák | 2 500 |
2 13.3.14. | - Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák spóraszáma | 3 000 |
2.13.3.15. | - Ozmofil élesztők | 3 000 |
2.13.3.16. | - Penész- és élesztőgombák | 3 500 |
2.13.3.17. | - Pseudomonas aeruginosa | 4 500 |
2.13.3.18. | - Salmonella kimutatása | 4 500 |
2.13.3.19. | - Salmonella szerotípus meghatározása | 5 500 |
2.13.3.20. | - Salmonella fágtípus meghatározása | 4 000 |
2.13.3.21. | - Salmonella vakcinatörzsek meghatározása | 4 000 |
2.13.3.22. | - Koaguláz pozitív staphylococcusok, illetve Staphylococcus aureus | 4 500 |
2.13.3.23. | - Shigella | 10 500 |
2.13.3.24. | - Vibrio parahaemolyticus | 6 000 |
2.13.3.25. | - Yersinia enterocolitica | 4 800 |
2.13.4. | Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella- és Staphylococcus tételminősítő vizsgálata | 12 500 |
2.13.5. | Starterkultúrák vizsgálata | |
2.13.5.1. | Starterkultúrák tisztasági vizsgálata (Salmonella, Staphylococcus. aureus, E. coli, szulfitredukáló Clostridium, penészgomba vizsgálat, identifíkálás és mikróbaszám-meghatározás) | 16 600 |
2.13.5.2. | Starterkultúra azonossági vizsgálata (10 telep izolálása és azonosítása) | 16 600 |
2.13.5.3. | Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - egy törzs esetén | 19 600 |
2.13.5.4. | Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - két törzs esetén | 29 400 |
2.13.5.5. | Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - három vagy több törzs esetén | 39 200 |
2.13.6. | Egyéb mikrorganizmusok izolálása és azonosítása | 9 800 |
2.13.7. | Ivóvíz mikrobiológiai vizsgálata | |
2.13.7.1. | Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet A/l. I. oszlop szerint: | 10 500 |
2.13.7.2. | Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet A/1. II. oszlop szerint: | 17 000 |
2.13.7.3. | Ivóvíz teljes körű bakteriológiai vizsgálata | 27 500 |
2.13.8. | Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat | 10 500 |
2 13.9. | Műszeres mikrobiológiai vizsgálatok | |
2.13.9.1. | Listeria monocytogenes kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel | 5 200 |
2.13.9.2. | Salmonella kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel | 5 200 |
2.13.9.3. | Mezofíl aerob és fakultatív anaerob mikrobák kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel | 3 100 |
2.13.9.4. | Coliform baktériumok kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel | 5 200 |
2.13.9.5. | Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella tételminősítő vizsgálata impedancia mérésen alapuló módszerrel | 5 200 |
2.13.9.6. | Mikroorganizmusok kimutatása PCR módszerrel mikrobánként | 10 200 |
2.13.10.1. | Baktérium toxinok kimutatása | 11 000 |
2.13.10.2. | Staphylococcus enterotoxin kimutatása | 11 000 |
2.13.10.3. | Verotoxin kimutatása | 8 500 |
2.13.11. | Parazitológiai vizsgálatok | |
2.13.11.1. | Trichinella vizsgálat emésztéses eljárással (maximum 50 sertésenként) | 5 000 |
2.13.11.2. | Trichinella vizsgálat mikroszkóppal, mintánként | 1200 |
2.13.11.3. | Entomológiai vizsgálat fertőzöttség vagy szennyezettség gyanúja esetén | 4 300 |
2 13.12. | Egyéb vizsgálatok | |
2.13.12.1. | Natív készítmények mikroszkópos vizsgálata | 1 500 |
2.13.12.2. | Festett készítmények mikroszkópos vizsgálata | 2 500 |
2.13.12.3. | Kísérleti állat oltása | 3 000 |
2.14. | Radiológiai vizsgálat | |
2.14.1. | Összes alfa-aktivitáskoncentráció meghatározása | 13 200 |
2.14.2. | Pu-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával | 45 000 |
2.14.3. | Am-241 aktivitáskoncentráció meghatározása alfa-spektrometriával | 45 000 |
2.14.4. | U-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával | 35 000 |
2.14.5. | Cs-137 aktivitáskoncentráció meghatározása szcintillációs gamma-spektrometriával | 15 300 |
2.14.6. | Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál rövidebb időtartamú vizsgálat) | 17 000 |
2.14.7. | Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál hosszabb időtartamú vizsgálat) | 22 400 |
2.14.8. | Összes béta-aktivitáskoncentráció meghatározása | 6 000 |
2.14.9. | Sr 90+Y 90 aktivitáskoncentráció meghatározása | 20 000 |
2.14.10. | Tricium aktivitáskoncentráció meghatározása (vízből) | 24 000 |
2.14.11. | Félvezető detektoros in-situ gamma-spektrometria | előzetes egyeztetés szerint |
2.15. | Söripari termék vizsgálata | |
2.15.1. | Alfasavtartalom meghatározása | 10 800 |
2.15.2. | Eredeti extrakttartalom meghatározása | 3 400 |
2.15.3. | Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása | 1600 |
2.15.4. | Habtartósság meghatározása | 1200 |
2.15.5. | Látszólagos extrakttartalom meghatározása | 2 700 |
2.15.6. | Látszólagos végerjedésfok meghatározása | 4 300 |
2.15.7. | Összes szénhidráttartalom meghatározása | 3 400 |
2.15.8. | Pasztőrözöttség meghatározása | 1 200 |
2.15.9. | Sörszín meghatározása | 5200 |
2.15.10. | Sűrűség meghatározás | 2 700 |
2.15.11. | Szén-dioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors módszer) | 1 100 |
2.15.12. | Szén-dioxid meghatározása titrálással (döntő módszer) | 2 500 |
2.16. | Szesz-, likőripari termék vizsgálata | |
2.16.1. | Acetontartalom meghatározása | 1900 |
2.16.2. | Aceton meghatározása GG-vel | 11700 |
2.16.3. | Akroleintartalom kimutatása | 3 100 |
2.16.4. | Aldehidtartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.5. | Denaturált szesz fenolftalein próba | 1 100 |
2.16.6. | Denaturált szesz lepárlási próba | 1900 |
2.16.7. | Denaturált szesz sűrűség meghatározása | 2 700 |
2.16.8. | Észtertartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.9. | Étkezési ecet acetaldehid-tartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.10. | Étkezési ecet acetontartalom kimutatása | 1 600 |
2.16.11. | Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása | 1 900 |
2.16.12. | Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása | 1 600 |
2.16.13. | Étkezési ecet fluoreszcencia próba | 1 600 |
2.16.14. | Étkezési ecet formaldehid-tartalom meghatározása | 4 500 |
2.16.15. | Étkezési ecet hangyasavtartalom kimutatása | 1 600 |
2.16.16. | Étkezési ecet metil-alkohol tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.17. | Étkezési ecet oxidációs próba | 1 900 |
2.16.18. | Étkezési ecet szulfát-ion kimutatása | 1200 |
2.16.19. | Finomszesz aldehid-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.20. | Finomszesz bepárlási maradék meghatározása | 1 900 |
2.16.21. | Finomszesz észter-tartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.22. | Finomszesz fluoreszcencia meghatározása | 1 600 |
2.16.23. | Finomszesz furfurol-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.24. | Finomszesz kozmaolaj-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.25. | Finomszesz nehézfém-tartalom kimutatása | 1 100 |
2.16.26. | Finomszesz oxidációs próba | 1 900 |
2.16.27. | Finomszesz savtartalom meghatározása | 1900 |
2.16.28. | Furfurol-tartalom meghatározása | 3 100 |
2.16.29. | Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel | 1 900 |
2.16.30. | Hangyasav meghatározása GC-vel | 11 700 |
2.16.31. | Kénessav kimutatása | 1 100 |
2.16.32. | Kénessavtartalom meghatározása | 1900 |
2.16.33. | Kozmaolaj-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.34. | Metanol-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.35. | Ólomtartalom meghatározása | 1 900 |
2.16.36. | Összes ciántartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.37. | Réztartalom meghatározása határérték módszerrel | 1 900 |
2.1638. | Réztartalom meghatározása spektrofotometriás módszerrel | 5 200 |
2.16.39. | Sósborszesz észter-tartalom meghatározása | 2 500 |
2.16.40. | Sósborszesz mentoltartalom meghatározása | 5 200 |
2.16.41. | •Szintetikus színező anyag kimutatása | 1 900 |
2.16.42. | Szintetikus színező anyag meghatározása | 10 800 |
2.16.43. | Tartóssági próba | 1 100 |
2.16.44. | Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján | 5 500 |
2.16.45. | Vastartalom kimutatása | 1 600 |
2.16.46. | Vastartalom meghatározása | 5 200 |
2.17. | Tartósított élelmiszer vizsgálata | |
2.17.1. | Alkotórészek arányának meghatározása | 1000 |
2.17.2. | Benzoesav-tartalom meghatározása spektrofotometriával | 5 200 |
2.17.3. | Bulk-index szárítmányoknál | 5 000 |
2.17.4. | Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid mellett | 3 900 |
2.17.5. | Ecetsavtartalom meghatározása | 1 900 |
2.17.6. | Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid, hangyasav mellett | 5 900 |
2.17.7. | Főzési idő meghatározása | 1 200 |
2.17.8. | Gesztenyekészítmény héjtartalom meghatározása | 1200 |
2.17.9. | Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása | 1 900 |
2.17.10. | Glutaminsav meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.17.11. | Gyorsfagyasztott termékek előfőzöttségének meghatározása | 1200 |
2.17.12. | Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája | 1200 |
2.17.13. | Gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése | 1 100 |
2.17.14. | Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredés meghatározása | 1 100 |
2.17.15. | Gyorsfagyasztott zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása | 3 300 |
2.17.16. | Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel | 3 900 |
2.17.17. | Hangyasavtartalom meghatározása ecetsav mellett | 5 500 |
2.17.18. | Kénessavtartalom meghatározása desztillálással | 6 400 |
2.17.19. | Kénessav tartalom meghatározása jodometriásan | 5 200 |
2.17.20. | Méret meghatározása | 1 200 |
2.17.21. | Mustár konzisztencia meghatározása | 1 100 |
2.17.22. | Mustárolaj-tartalom meghatározása | 1 900 |
2.17.23. | Nátriumglutamát-tartalom meghatározása VRK-val | 10 800 |
2.17.24. | Nitráttartalom meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.17.25. | Nitráttartalom meghatározása fotometriás módszerrel | 5 500 |
2.17.26. | Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal | 1900 |
2.17.27. | Nitrittartalom meghatározása fotometriás módszerrel | 5 200 |
2.17.28. | Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal | 1 900 |
2.17.29. | Növényi élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata | 4 300 |
2.17.30. | Összes karotintartalom meghatározása spektrofotometriával | 5 200 |
2.17.31. | Paradicsompor vízoldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával | 5 200 |
2.17.32. | Paradicsompor zsíroldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával | 5 200 |
2.17.33. | Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata | 1900 |
2.17.34. | Paradicsomsűrítmény Howard-szám vizsgálat | 3 300 |
2.17.35. | Pektintartalom meghatározása | 4 300 |
2.17.36. | Pektintartalom meghatározása (AOAC) | 23 900 |
2.17.37. | Szalicilsav-tartalom meghatározása | 5 200 |
2.17.38. | Szulfittartalom meghatározása enzimesen | 7 100 |
2.17.39. | Tömített zárás vizsgálata | 1000 |
2.17.40. | Vízaktivitás (aw) meghatározása tenziometriásan | 4 300 |
2.17.41. | Vízfelvevő-képesség meghatározása | 1 000 |
2.17.42. | Zöldborsó zsengeség meghatározása finométerrel | 1200 |
2.17.43. | Konzisztencia meghatározása Bostwick-készülékkel | 1000 |
2.18. | Tej, tejipari termékek vizsgálata | |
2.18.1. | Állományvizsgálat penetrométerrel | 1 200 |
2.18.2. | Foszfatáz enzim kimutatása | 1 200 |
2.18.3. | Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel | 5 500 |
2.18.4. | Habtej szín keménység meghatározása | 1 100 |
2.18.5. | Habtej szín térfogatnövekedés meghatározása | 1 100 |
2.18.6. | ízesített tejesitalok üledéktartalom meghatározása | 1 100 |
2.18.7. | Laktáttartalom meghatározása | 5 500 |
2.18.8. | Mastitest-próba | 1 100 |
2.18.9. | Metilénkék próba | 1 100 |
2.18.10. | Presszó tejpor oldódási idő meghatározása | 1 100 |
2.18.11. | Rezazurin próba | 1 100 |
2.18.12. | Savanyú tejkészítmények sűrűség meghatározása piknométerrel | 2 700 |
2.18.13. | Savópor sűrűség meghatározása | 1 100 |
2.18.14. | Stroch-próba | 1200 |
2.18.15. | Tartóssági próba | 1 100 |
2.18.16. | Tej fagyáspontcsökkenés meghatározása | 4 500 |
2.18.17. | Tej kalciumtartalmának meghatározása komplexometriával | 3 300 |
2.18.18. | Tej kalciumtartalmának meghatározása permanganometriával | 3 900 |
2.18.19. | Tej refrakciószám meghatározása | 1 900 |
2.18.20. | Tej tisztasági próba | 1 100 |
2.18.21. | Tej tompítottság vizsgálata titrálással | 1 900 |
2.18.22. | Tej Whiteside-próba | 1 000 |
2.18.23. | Tejipari alapanyag termék homogénezett vizsgálata | 1 600 |
2.18.24. | Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása | 1 200 |
2.18.25. | Tej sűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel | 1300 |
2.18.26. | Tej sűrűség meghatározása piknométerrel | 2 700 |
2.18.27. | Tej sűrűség meghatározása tej fokmérővel | 1200 |
2.18.28. | Tejszínhab keménység meghatározása | 1 100 |
2.18.29. | Tejszínhab léeresztés vizsgálat | 1 100 |
2.18.30. | Vaj vízeloszlás vizsgálat | 1 100 |
2.18.31. | Vaj vízmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása: | |
2.18.31.1. | - tájékoztató módszerrel | 3 300 |
2.18.31.2. | - döntő módszerrel | 4 500 |
2.18.32. | Vaj szérum pH-meghatározása | 1900 |
2.19. | Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálat | |
2.19.1. | Anabolikus hormon(ok) meghatározása GC-vel, hormononként | 16 600 |
2.19.2. | Anabolikus hormonok meghatározása ELISA-val, hormononként | 14 100 |
2.19.3. | Carbadox és egyéb szerek műszeres vizsgálata | 18 000 |
2.19.4. | Diquat- és paraquat-tartalom meghatározása spektrofotometriával | 10 800 |
2.19.5. | Ditiokarbamát meghatározása | 9 200 |
2.19.6. | Ditiokarbamátok meghatározása GC-vel | 14 100 |
2.19.7. | Karbamátok meghatározása HPLC-vel | 22 000 |
2.19.8. | Egyéb peszticid maradékok meghatározása egyéb analitikai eljárással (pl. screening módszerrel) | 15 000 |
2.19.9. | Egyéb peszticid maradékok meghatározása HPLC eljárással | 29 400 |
2.19.10. | Egyéb peszticidmaradék meghatározása GC-vel | 27 900 |
2.19.11. | Elővizsgálat növényvédőszer-maradék megállapítására | 15 000 |
2.19.12. | Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-vel | 14 700 |
2.19.13. | Formaldehid meghatározása GC-vel | 11400 |
2.19.14. | Foszforhidrogén-tartalom-meghatározása GC-vel | 14 100 |
2.19.15. | Foszforhidrogén-tartalom meghatározása spektrofotometriával | 5 200 |
2.19.16. | Foszforhidrogén-tartalom meghatározása színreakcióval | 5 200 |
2.19.17. | Gyógyszer hatóanyagtartalom vizsgálata HPLC-vel és GC-vel | 17 200 |
2.19.18. | Hormonhatású gyomirtószer-maradék meghatározása GC-vel | 21 800 |
2.19.19. | Hormonvizsgálat DES-RIA és ELISA módszerrel | 11 900 |
2.19.20. | Kloramfenikol és gátlóanyagok műszeres vizsgálata | 13 900 |
2.19.21. | Klórozott szénhidrogének, savra érzékeny (kapillár GC) | 24 500 |
2.19.22. | Klórozott szénhidrogének, savra nem érzékeny (kapillár GC) | 19 600 |
2.19.23. | Kozmaolaj-tartalom meghatározása GC-vel | 15 000 |
2.19.24. | Metilbromid-tartalom meghatározása | 8 200 |
2.19.25. | Mikotoxinok meghatározása ELISA-val, toxinonként | 14 100 |
2.19.26. | Mikotoxinok meghatározása GC-vel, toxinonként | 19 600 |
2.19.27. | Mikotoxinok meghatározása HPLC-vel, toxinonként | 29 400 |
2.19.28. | Mikotoxinok meghatározása HPTLC-vel: | |
2.19.29.1. | - Aflatoxin (B1, B2, G1, G2) | 8 200 |
2.19.29.2. | - egyéb mikotoxinok | 6 200 |
2.19.30. | Szerves foszforsav-észter származékok meghatározása GC-vel | 21 500 |
2.19.31. | Piretroidok meghatározása GC-vel | 18 800 |
2.19.32. | Poliklórozott bifenilek meghatározása GC-vel | 25 700 |
2.19.33. | Szulfonamidok meghatározása HPTLC-vel | 10 800 |
2.19.34. | Triazin-származékok meghatározása GC-vel | 21 500 |
2.19.35. | Tetracyclinek meghatározása HPLC módszerrel | 14 150 |
2.19.36 | Penicillin és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel | 14 150 |
2.19.37. | Mebendazol és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel | 14 150 |
2.19.38. | Dimetridazol meghatározása HPLC-vel | 14 150 |
2.19.39. | Ivermectin meghatározása HPLC-vel | 14 150 |
2.19.40. | Szulfonamidok meghatározása HPLC-vel | 14 150 |
2.19.41. | Malachitzöld meghatározása HPLC-vel | 14 150 |
2.19.42. | Oxytetracyclin meghatározása ELISA módszerrel | 11 580 |
2.19.43. | Streptomycin meghatározása ELISA módszerrel | 11580 |
2.19.44. | Thireosztatikumok meghatározása HPTLC módszerrel | 8 900 |
2.19.45. | PCDD/PCDF származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel | 220 000 |
2.19.46. | Dioxinszerű PCB származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel | 220 000 |
2.19.46. | Gátlóanyag megerősítő vizsgálata CHARMII. műszerrel | 23 500 |
2.19.47. | Nitrofurán metabolitok meghatározása LC/MSn | 29 500 |
2.19.48. | Áo.gyógyszermaradék megerősítő vizsgálata LC/MSn | 32 500 |
2.19.49. | Poliaromás (PAH) szénhidrogének meghatározása GC/MS-sel | 23 000 |
2.19.50. | Malachitzöld meghatározása LC/MS" módszerrel | 29 500 |
2.19.51. | Quinolon származékok meghatározása HPLC módszerrel | 14 200 |
2.19.52. | Coccidiostaticumok meghatározása LC/MSn módszerrel | 29 500 |
2.19.53. | Kortikoszteroidok meghatározása LC/MSn módszerrel | 29 500 |
2.19.54. | Nem szteroid gyulladáscsökkentők (Phenylbutazon) meghatározása LC/MSn módszerrel | 29 500 |
2.19.55. | Elemek meghatározása ICP-MS módszerrel | 15 000 |
2.19.55.1. | - minta-előkészítés mikrohullámú feltárással | 13 400 |
2.19.57. | Biogén aminok vizsgálata HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel | 13 000 |
2.19.58. | Biogén aminok toxicitási vizsgálata egéren | 25 700 |
2.19.59. | Ózonnal kezelt ásványvizek ózontartalma | 6 000 |
2.19.60. | Ózonnal kezelt ásványvizek jodát-, bromát- és szulfáttartalmának meghatározása ionkromatográfiás (HPLC) módszerrel | 20 000 |
2.19.61. | Ózonnal kezelt ásványvizek illékony halogénezett szénhidrogén-tartalmának meghatározása GC módszerrel | 15 000 |
2.19.62. | N-nitrózó-származékok (nitrózaminok) meghatározása GC-MS módszerrel | 30 000 |
2.20. | Üdítőital vizsgalata | |
2.20.1. | Aflatoxin-B1 meghatározása RIA-val | 10 100 |
2.20.2. | Átlátszósági meghatározása | 1200 |
2.20.3. | Bepárlási maradék meghatározása | 1 900 |
2.20.4. | Kinintartalom meghatározása | 10 700 |
2.20.5. | Koffeintartalom meghatározása | 10 700 |
2.20.6. | Összes keménység meghatározása | 1 900 |
2.20.7. | Szabad klórtartalom meghatározása | 2 500 |
2.20.8. | Széndioxid-tartalom meghatározása | 1 100 |
2.20.9. | Szikvíz fröccsentési próba | 1 000 |
2.21. | Vendéglátó-ipari termék vizsgálata | |
2.21.1. | Fagylalt, parfé sűrűségének meghatározása | 2 800 |
2.21.2. | Gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása | 1 100 |
2.21.3. | Kávéital vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása | 1 900 |
2.21.4. | Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban | 1 900 |
2.22. | A víz kémiai vizsgálata | |
2.22.1. | Alumíniumtartalom meghatározása | 2 500 |
2.22.2. | Ammónium-ion meghatározása | 2 500 |
2.22.3. | Bepárlási maradék meghatározása | 1 900 |
2.22.4. | Ivóvízvizsgálat egyszerű kémiai (rutin) | 15 800 |
2.22.5. | Fluoridtartalom meghatározása | 5 200 |
2.22.6. . | Foszfáttartalom meghatározása | 5 200 |
2.22.7. | Jodidtartalom meghatározása | 3 400 |
2.22.8. | Klorid-ion meghatározása | 1600 |
2.22.9. | Mangán-ion meghatározása | 5 200 |
2.22.10. | Nitráttartalom meghatározása | 5 500 |
2.22.11. | Nitrittartalom meghatározása | 5 200 |
2.22.12. | Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel | 5 200 |
2.22.13. | Összes keménység meghatározása | 1 600 |
2.22.14. | Réztartalom meghatározása | 2 500 |
2.22.15. | Szabad klórtartalom meghatározása | 2 500 |
2.22.16. | Vas-ion meghatározása | 5 200 |
2.22.17. | Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, egyszerű | 7 700 |
2.22.18. | Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, részletes | 13 300 |
2.22.19. | Víztoxikológiai vizsgálat (4 akut teszt) | |
2.22.19.1. | - szennyvízből | 71 100 |
2.22.19.2. | - egyéb vízből | 36 800 |
2.23. | Zöldség, gyümölcs vizsgálata | |
2.23.1. | Egészségi állapot vizsgálata | 1 300 |
2.23.2. | Érettségi fok vizsgálata | 1 100 |
2.23.3. | Friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálata | |
2.23.3.1. | - a tétel azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként | 6 300 |
2.23.3.2. | - a tétel munkaszüneti napon elvégzett azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként | 10 600 |
2.23.3.3. | -, az áru alkalmassá tételét követő ismételt vizsgálat megkezdett 10 tonnánként | 6 300 |
2.23.3.4. | - a meghiúsult szállítás esetén, a rakományok számától függetlenül, esetenként | 5 500 |
2.23.3.5. | - ha az ellenőrnek 1 óránál többet kell várakoznia a vizsgálat elvégzésére, a megkezdett óránkénti díj | 1 500 |
2.23.3.6. | - ipari feldolgozásra szánt zöldség és gyümölcs vizsgálata és igazolása, bizonyítványonként | 4 500 |
2.23.4. | Kénessavtartalom meghatározása desztillációs módszerrel | 5 000 |
2.23.5. | Mikroszkópos vizsgálat | 4 300 |
2.23.6. | Osztályozottság vizsgálata | 1300 |
2.23.7. | Zsengeség vizsgálata | 1200 |
2.24. | Zsír, olajipari termék vizsgálata | |
2.24.1. | A-vitamin-tartalom meghatározása | 12 800 |
2.24.2. | Anizidin szám meghatározása | 5 200 |
2.24.3. | Antioxidáns-tartalom kimutatása GC-vel | 14 300 |
2.24.4. | Antioxidáns-tartalom kimutatása VRK-val | 8 200 |
2.24.5. | Antioxidáns-tartalom meghatározása VRK-val | 10 700 |
2.24.6. | Benzoesav-tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból | 18 300 |
2.24.7. | Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása | 7 600 |
2.24.8. | Csúszáspont meghatározása | 3 100 |
2.24.9. | Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel | 1 900 |
2.24.10. | El nem szappanosított rész meghatározása hexános módszerrel | 3 300 |
2.24.11. | Elszappanosítási szám meghatározása | 2 500 |
2.24.12. | Erukasav-tartalom meghatározása | 15 900 |
2.24.13. | Étolaj átlátszóság meghatározása | 1200 |
2.24.14. | Hidroxil szám, acetil szám meghatározása | 3 900 |
2.24.15. | Izolált transz telítetlen komponens meghatározása | 14 300 |
2.24.16. | Jódszám meghatározása Wijs-módszerrel | 3 300 |
2.24.17. | Jódszínszám meghatározása | 1 900 |
2.24.18. | Napraforgóolaj viasztartalom meghatározása | 3 900 |
2.24.19. | Nikkeltartalom meghatározása margarinból, fotometriásan | 5 200 |
2.24.20. | Oldószertartalom meghatározása GC-vel | 14 400 |
2.24.21. | Oldószertartalom meghatározása szárításos módszerrel | 1 900 |
2.24.22. | Oxidált zsírsavtartalom meghatározása | 3 900 |
2.24.23. | Peroxidszám meghatározása | 11 000 |
2.24.24. | Savszám meghatározása | 12 900 |
2.24.25. | Sűrűség meghatározása areométerrel | 1200 |
2.24.26. | Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel | 1300 |
2.24.27. | Sűrűség meghatározása piknométerrel | 2 700 |
2.24.28. | Szerves szennyeződés meghatározása | 3 900 |
2.24.29. | Tokoferol-tartalom meghatározása | 9 900 |
2.24.30. | Tokoferol-tartalom meghatározása (AOAC) | 17 300 |
2.24.31. | Törésmutató meghatározása | 1 200 |
2.24.32. | Zsiradékok A- és B-szám meghatározása | 3 900 |
2.24.33. | Zsiradékok dermedéspont meghatározása | 3 900 |
2.24.34. | Zsiradékok füstpontjának meghatározása | 5 200 |
2.24.35. | Zsiradékok poláros komponensének meghatározása | 6 100 |
2.24.36. | Zsiradékok szappantartalom meghatározása | 3 900 |
2.24.37. | Zsiradékok UV-fényelnyelésének meghatározása | 6 100 |
2.24.38. | Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása | 3 400 |
2.24.39. | Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel | 15 900 |
2.25. | Egyéb vizsgálatok | |
2.25.1. | Alfa-galaktozid oligoszacharidok meghatározás (VRK) | 35 200 |
2.25.2. | Alkaloidok (morfin) meghatározás mákban (VRK) | 12 300 |
2.25.3. | Aminoplasztok (EXTR) | 16 300 |
2.25.4. | Aminosav összetétel meghatározás, analizátorral | 38 400 |
2.25.5. | Aromaanyagok GC-s vizsgálata | 16 300 |
2.25.6. | Az élelmiszer-adalékanyagok tisztasági specifikációinak való megfelelőség vizsgálata | 16 200 |
2.25.7. | Azonosítás | 1600 |
2.25.8. | Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) élelmiszerekben | 20 000 |
2.25.9. | Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) fehérolajban | 36 800 |
2.25.10. | Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) gyurmában, csomagolóanyagban | 18 100 |
2.25.11. | Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) makro-paraffinban | 44 100 |
2.25.12. | Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) mikro-paraffmban | 15 700 |
2.25.13. | BGA (EU) szerint (EXTR) | 19 600 |
2.25.14. | Biotin, meghatározás mikrobiológiai módszerrel | 27 300 |
2.25.15. | Cellofán (EXTR) | 16 300 |
2.25.16. | EDTA meghatározása, spektrofotometriásan | 23 300 |
2.25.17. | Élelmi rost frakciók (vízben oldhatatlan) meghatározása (AOAC) | 24 500 |
2.25.18. | Élelmi rost frakciók (vízben oldható) meghatározása (AOAC) | 24 500 |
2.25.19. | Élelmi rost meghatározása (AOAC) | 31 300 |
2.25.20. | Emészthető fehérje, meghatározás Ackerman szerint | 21 500 |
2.25.21. | Etilbromid meghatározás (TITR) | 8 300 |
2.25.22. | Etilénoxid meghatározás (GC) | 18 300 |
2.25.23. | Fehérje frakciók meghatározás (PAGE) | 25 700 |
2.25.24. | Festék leoldódás | 4 900 |
2.25.25. | Festék, ragasztó, egyéb készítmény | 16 300 |
2.25.26. | Fitinsav meghatározás (fotometria) | 22 500 |
2.25.27. | Fluor meghatározás élelmiszerben (POT) | 13 200 |
2.25.28. | Fluor meghatározás ömlesztett sóban, konyhasóban (SPF) | 6 500 |
2.25.29. | Folsav meghatározás, mikrobiológiai módszerek | 28 800 |
2.25.30. | Ftálimidek meghatározás (UV spektrofotometria) | 11400 |
2.25.31. | Gumi, szilikongumi meghatározás (EXTR) | 20 200 |
2.25.32. | Hisztamin meghatározás (SPF) | 15 000 |
2.25.33. | Jód meghatározás élelmiszerben (GC) | 29 400 |
2.25.34. | Jód meghatározás jódozott sóban (titrimetria) | 8 300 |
2.25.35. | Kerámiaedényekből kioldódó fémek meghatározása AAS-sel (pl. Pb, Cd, Cu, Zn) | 11400 |
2.25.36. | Kobalamin mikrobiológiai meghatározása | 31 500 |
2.25.37. | Koleszterin meghatározás (GLC) | 48 200 |
2.25.38. | Kombinált fólia vizsgálata (EXTR) | 22 700 |
2.25.39. | Konjugált dién vizsgálata (UV spektrofotometria) | 15 300 |
2.25.40. | Lágyító meghatározás élelmiszerből (GC) | 32 800 |
2.25.41. | Lágyító meghatározás műanyagból (GC) | 24 200 |
2.25.42. | Malondialdehid meghatározás (TBA spektrofotometria) | 14100 |
2.25.43. | Metilhigany meghatározás (GC) | 18 300 |
2.25.44. | Monomer meghatározás (VC, sztirol) (GC) | 22 700 |
2.25.45. | Műanyag adalékanyag | 13 100 |
2.25.46. | Műbél vizsgálata (EXTR) | 14 800 |
2.25.47. | Niacin meghatározása, mikrobiológiai módszerrel | 26 600 |
2.25.48. | O-fenil-fenol, bifenil-tartalom meghatározása | 13 400 |
2.25.49. | Pantotensav meghatározása, mikrobiológiai módszerrel | 27 900 |
2.25.50. | PET vizsgálata (EXTR) | 16 300 |
2.25.51. | Poliamid (EXTR) | 16 300 |
2.25.52. | Polietilén, polipropilén PVC vizsgálata (EXTR) | 16 300 |
2.25.53. | Polietilén, polipropilén tartály | 58 800 |
' 2.25.54. | Polisztirol vizsgálata [illóanyag, alkoholos (EXTR)] | 13 200 |
2.25.55. | Színkioldás meghatározása (EXTR) | 1200 |
2.25.56. | Tapadólakk vizsgálata (EXTR) | 16 300 |
2.25.57. | Tartósítószerek VRK meghatározása | 10 700 |
2.25.58. | Teflon (EXTR) | 18 800 |
2.25.59. | Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata | |
2.25.59.1. | Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata - a szer teljes körű vizsgálata a használati utasításában megadott körülmények között in vitro | 68 600 |
2.25.59.2. | Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata - minősítő vizsgálat paraméterenként (mikroba, hőmérséklet, koncentráció, időtartam, szervesanyag-tartalom) | 3 900 |
2.25.60. | Tubus belsőlakk vizsgálata (EXTR) | 48 500 |
2.25.61. | GC/MS vizsgálatok | 30 000 |
2.25.62. | HPLC/MS vizsgálatok | 35 000 |
2.25.63. | Illó-bázikus nitrogéntartalom meghatározása | 2 000 |
2.25.64. | Karbamid meghatározása | 4 500 |
2.25.65. | GMO minőségi meghatározása | 30 000 |
2.25.66. | GMO minőségi és mennyiségi meghatározása | 60 000 |
2.25.67. | Vizsgálati eredményekből kért további számítások | 1 500 |
Rövidítések jegyzéke | |
AAS | - atomabszorpciós spektrometria |
AOAC | - Hivatalosan Bejegyzett Analitikai Kémikusok (Nemzetközi) Szövetsége |
BGA (EU) | - az Európai Unió Közösségi Referencia Laboratóriumából származó mikroorganizmus és kimutatási módszere |
CHARM-II. | - antibakteriális és egyéb élelmiszer-szennyezők kimutatását lehetővé tevő RIA-kit rendszerek |
DES-RIA | - dietil-stilbösztrolnak radioimmuno-assay módszerrel történő kimutatása |
EDIA | - etilén-diamin-tetraacetát |
ELISA | - enzim jelzésű immunológiai vizsgáló módszer/ek |
ETA-AAS | - elektrotermikus atomizációs üzemmódú atomabszorpciós spektrometria |
EXTR | - kivonás (extrahálás) |
GC | - gázkromatográfía |
GC/MS | - gázkromatográf-tömegspektrométer rendszer |
GLC | - gáz-folyadék-kromatográfia |
HMF | - hidroxi-metil-furfurol |
HPLC | - nagyteljesítményű folyadékkromatográfia |
HPLC-MS | - nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt tömegspektrométer |
HPTLC | - nagyteljesítményű vékonyréteg-kromatográfia |
HRLC-HRMS | - nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt nagy feloldóképességű tömegspektrométer |
ICP-MS | - induktíve csatolt plazma-tömegspektrométer |
KI | - kálium-jodid |
LC-MSn | - folyadékkromatográffal kapcsolt tandem tömegspektrométer |
MPN | - hígítási eljárással lehetségesen kimutatható mikróbaszám |
NaCl | - nátrium-klorid |
PAGE | - poliakrilamidgél elektroforézis |
PAH | - poliaromás szénhidrogén/ek |
PCDD/PCDF | - dioxinok és dibenzofuránok |
PCR | - polimeráz láncreakció |
PET | - polietilén terftalát |
POT | - potenciometria |
PVC | - polivinil-klorid |
RIA | - radioimmuno-assay |
SNIF-NMR | - "fejgáz" vizsgálatával foglalkozó magmágneses rezonancia spektrometria |
SPF | - spektrofotometria |
TBA | - tiobarbitursav |
TITR | - titrálás |
UV | - ultraibolya frekvencia-tartomány |
VRK | - vékonyréteg-kromatográfia |
Lábjegyzetek:
[1] Módosította az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet 9. § (3) bekezdése. Hatályos 2010.05.15.