89/2005. (X. 11.) FVM-EüM-ICSSZEM-PM együttes rendelet

az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének e) pontjában, valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján a következőket rendeljük el:

1. §

(1) Ez a rendelet határozza meg a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, az Országos Borminősítő Intézet, a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézetei, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és megyei (fővárosi) felügyelőségei (a továbbiakban együtt: élelmiszer-ellenőrző hatóságok) által lefolytatott élelmiszer-ellenőrzési eljárások igazgatási szolgáltatási díjait, valamint azok megfizetésének szabályait.

(2) A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer-ellenőrző hatóság vállalkozási tevékenysége keretében végzett vizsgálatokra.

(3) Az igazgatási szolgáltatási díjak vonatkozásában az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény

a) 3. §-ának (4) bekezdését, valamint 28. §-ának (2) és (3) bekezdéseit a díjfizetési kötelezettség keletkezése és fennállása,

b) 31. §-a (1) bekezdésének első mondatát, illetve a 31. §-ának (2) és (4)-(7) bekezdését a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítása,

c) 32. §-ának (2) bekezdését a díj visszatérítése,

d) 82. §-át a mulasztási bírság,

e) 86. §-át az elévülés,

valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 111-114. §-ai tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy illetékhivatalon az eljáró élelmiszer-ellenőrző hatóságot, illetéken az igazgatási szolgáltatási díjat, leleten pedig a jegyzőkönyvet kell érteni.

2. §

(1) Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakat a rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Az igazgatási szolgáltatási díjtételek nem áfa-kötelesek.

3. §

(1) Kérelemre indult eljárásban az igazgatási szolgáltatási díjat az eljárás megindításakor az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzatfelhasználási keretszámlájára.

(2) Hibásnak bizonyult termék esetében a vizsgálat és mintavétel díját a számla átvételétől számított 8 napon belül az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára.

(3) Kérelemre indult eljárásban a megfizetett díj 50 százaléka a laboratóriumi vizsgálatok megkezdéséig visszaigényelhető, ha a kérelmet visszavonják.

(4) A díjak nyilvántartására és elszámolására az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló jogszabály előírásait kell alkalmazni.

4. §

Ha a másodfokon eljáró hatóság az első fokú határozatot a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok eredménye alapján megsemmisíti vagy megváltoztatja, a vizsgálatok díját - a másodfokú határozattól függően részben vagy egészben - az első fokú hatóság viseli. Ha a másodfokon eljárt hatóság az első fokú határozatot helybenhagyja, a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok díját a fellebbező ügyfél viseli.

5. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyes élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatásokért fizetendő díjakról, valamint a díjak és a minőségvédelmi bírság megfizetésének és felhasználásának módjáról szóló 55/1997. (VIII. 14.) FM-IKIM-NM-PM együttes rendelet, valamint az ennek módosításáról szóló 4/2001. (I. 15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet hatályát veszti.

(2) A nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.3. pont), valamint az elsődleges élelmiszert termelők és alapterméket forgalmazók nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.4. pont) igazgatási szolgáltatási díjat 2006. január 1-jétől kell fizetni.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dk. Göncz Kinga s. k.,

ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter

Dr. Rácz Jenő s. k.,

egészségügyi miniszter

Dr. Veres János s. k.,

pénzügyminiszter

Melléklet a 89/2005. (X. 11.) FVM-EüM-ICSSZEM-PM együttes rendelethez

Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatás díjai

[1]
1.Engedélykérelmek és kérelemre indult eljárásokEljárás díja (forint)
1.1.1.Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint -jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele40 000
1.1.2.Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele300 000
1.1.3.Nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás nyilvántartásba vétele15 000
1.1.4.Engedélyköteles élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezése, valamint kistermelők, alkalmi rendezvények nyilvántartásba vétele15 000
1.2.1.Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata50 000
1.2.2.Állati eredetű élelmiszert előállító - az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szerint - engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata350 000
1.2.3.Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület kisebb, mint 1000 m230 000
1.2.4.Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület nagyobb, mint 1000 m2150 000
1.3.1.Új élelmiszer kérelem elsődleges értékeléséhez szakvélemény300 000
1.3.2.Új élelmiszer kérelem elsődleges értékelése (szakvélemény alapján)50 000
1.4.Új technológiai segédanyag felhasználásának engedélye20 000
1.5.Korábban kiadott engedélyek kiegészítése, módosításaaz aktuális díj 50%-a
1.6.Engedélyt nem igénylő tényt, adatot igazoló irat, valamint vizsgálatot nem igénylő bizonyítvány kiadása, bizonyítványonként4 000
1.7.Szakértői óradíj (pl. szakvélemény adása esetén)8 800
1.8.Borászati termékek előállításának engedélyezése
1.8.1.- 80 hl/év alatti előállítás esetén15 000
1.8.2.- 80 hl/év feletti előállítás esetén40 000
1.9.Palackozó üzem, palackozás engedélyezése40 000
1.10.Nem palackos kiszerelés (pl. kannába töltés) engedélyezése
1.10.1.- 80 hl/év alatti előállítás esetén20 000
1.10.2.- 80 hl/év feletti előállítás esetén40 000
1.11.Borászati üzem építési engedélyezési eljárásához szakhatósági engedély kiadása
1.11.1.- 80 hl/év alatti előállítás esetén20 000
1.11.2.- 80 hl/év feletti előállítás esetén80 000
1.12.Borok hatósági forgalomba hozatali engedélyének kiadása3 000
1.13.Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása - 1000 m2 alapterület alatt20 000
1.14.Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása - 1000 m2 alapterület felett150 000
1.15.Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségügyi és környezetvédelmi minimum oktatás engedélyezése hatóságonként30 000
1.16.Üzlethálózatok oktatási anyagának jóváhagyása hatóságonként100 000
1.17.Vendéglátóipari új technológia engedélyezése20 000
1.18.Vendéglátó termék egyedi kiszállításának engedélyezése15 000
1.19.Lefoglalt élelmiszer elszállításának és ártalmatlanításának költségeminden megkezdett kg-onként 500 Ft
1.20.Felkérésre történő mintavétel3 500
1.21.Másodfokú eljárás díjaaz aktuális díj 30%-a
2.Az engedélykérelemhez, valamint az élelmiszer-ellenőrzéshez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatokVizsgálat díja (forint)
2.1.Általános vizsgálatok
2.1.1.Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása piknométerrel
2.1.1.1.- desztillációt követően3 300
2.1.1.2.- közvetlenül2 500
2.1.2.Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása fokolóval
2.1.2.1.- desztillációt követően1 900
2.1.2.2.- közvetlenül1 200
2.1.3.Antioxidáns meghatározása HPLC-vel, illetve GC-vel hatóanyagonként12 500
2.1.4.Béta karotin meghatározása HPLC-vel19 300
2.1.5.Aszkorbinsav meghatározása (oszazon-kromatográfia)24 600
2.1.6.C-vitamin meghatározása fotometriásan5 000
2.1.7.C-vitamin meghatározása titrálással2 500
2.1.8.C-vitamin meghatározása VRK-val10 100
2.1.9.Csomagolás, jelölés vizsgálata, elemenként1000
2.1.10.Cukortartalom meghatározása enzimesen7 100
2.1.11.Cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként17 700
2.1.12.Cukrok meghatározása (VRK)15 100
2.1.13.Összes cukortartalom meghatározása polarimetriásan3 000
2.1.14.Összes cukortartalom meghatározása titrálással5 000
2.1.15.Dextrintartalom meghatározása3 900
2.1.16.Érzékszervi vizsgálat:
2.1.16.1.- részleges1 300
2.1.16.2.- teljes3 000
2.1.17.Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása döntő módszerrel8 200
2.1.18Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása gyors módszerrel5 900
2.1.19.Étkezési só kalciumtartalom meghatározása2 500
2.1.20.Étkezési só Ki-tartalom meghatározása:
2.1.20.1.- döntő módszerrel2 500
2.1.20.2.- gyors módszerrel1 900
2.1.21.Étkezési só magnéziumtartalom meghatározása2 500
2.1.22.Étkezési só NaCl-tartalom meghatározása1 600
2.1.23.Étkezési só szulfáttartalom meghatározása3 300
2.1.24.Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása1900
2.1.25.Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel10 500
2.1.26.Fehérjetartalom meghatározása Dumas-módszerrel10 500
2.1.27.Fémtartalom meghatározás AAS-láng gerjesztéssel (fémenként)
2.1.27.1.- száraz hamvasztással10 100
2.1.27.2.- nedves feltárás után11400
2.1.27.3.- hidridtechnika alkalmazásával14 000
2.1.27.4.- Hg analizátorral14 000
2.1.28.Fémtartalom meghatározás AAS-grafitkályhás gerjesztéssel (fémenként)13 200
.2.1.29.Foszfáttartalom meghatározás5 500
2.1.30.Formaldehid meghatározása HPLC-vel17 600
2.1.31.Formaldehid meghatározása (fotometriás módszerrel)11 000
2.1.32.Gliadin (gluten) meghatározása ELISA-val14 100
2.1.33.Hamulúgosság meghatározása3 900
2.1.34.Hamutartalom meghatározása3 000
2.1.35.Karotin meghatározása (fotometriás módszerrel)15 900
2.1.36.Kazein meghatározása ELISA-val14 100
2.1.37.Keményítőtartalom meghatározása polarimetriásan3 300
2.1.38.Keményítőtartalom meghatározása titrálással3 900
2.1.39.Keményítőtartalom meghatározása enzimesen7 100
2.1.40.Kénessav meghatározása HPLC-vel16 800
2.1.41.Kinin meghatározása HPLC-vel17 600
2.1.42.Koffein meghatározása HPLC-vel16 800
2.1.43.Konyhasótartalom meghatározása Mohr-módszerrel2 000
2.1.44.Konyhasótartalom meghatározása potenciometriás végpontjelzéssel2 200
2.1.45.Konyhasótartalom meghatározása Volhard-módszerrel2 200
2.1.46.Metanol tartalom meghatározása GC-vel18 000
2.1.47.Édesítőszer (aspartám, aceszulfám, szacharin) együttes meghatározása HPLC-vel23 500
2.1.48.Nyersrosttartalom meghatározása4 600
2.1.49.Összes szénhidrát meghatározás, Schoorl szerint14 700
2.1.50.Összes sav meghatározása1 600
2.1.51.pH-meghatározás műszeresen1 200
2.1.52.Redukáló cukortartalom meghatározása polarimetriásan3 100
2.1.53.Redukáló cukortartalom meghatározása titrálással3 400
2.1.54.Sayfok meghatározása1 600
2.1.55.Savófehérje meghatározása ELISA-val14 100
2.1.56.Sósavban oldhatatlan hamu meghatározása3 900
2.1.57.Szárazanyag-, víztartalom meghatározása atmoszférás szárítással1 900
2.1.58.Szárazanyag-, víztartalom meghatározása oldószeres desztillálással3 900
2.1.59.Szárazanyag-, víztartalom meghatározása piknométerrel2 800
2.1.60.Szárazanyag-, víztartalom meghatározása refraktometriásan1200
2.1.61.Szárazanyag-, víztartalom meghatározása vákuumszárítással2 500
2.1.62.Szerves sav meghatározása HPLC-vel18 300
2.1.63.Szerves savak meghatározása VRK-val25 800
2.1.64.Fajfehérje (baromfi, juh, sertés, szarvasmarha és szója) meghatározása ELISA-val fajtánként11 600
2.1.65.Szorbinsav-tartalom meghatározása6 400
2.1.66.Sztirol meghatározása HPLC-vel18 600
2.1.67.Tartósítószer meghatározása HPLC-vel vagy GC-vel21 100
2.1.68.Tartóssági próba1 100
2.1.69.Tömeg, térfogat ellenőrzése elemenként1 000
2.1.70.Tripszin inhibitor meghatározás, Kakade szerint19 600
2.1.71.Tripszininhibitor-aktivitás meghatározása12 800
2.1.72.Vitaminok (B1, B2, B6, niacin, niacinamid, A, D, E, C stb.) meghatározása HPLC-vel, fajtánként21 500
2.1.73.Folsav, pantoténsav, B12 vitaminok meghatározása HPLC-vel31 500
2.1.74.Zsiradék meghatározása Weibul szerint11300
2.1.75.Zsírtartalom meghatározása Gerber-módszerrel1 900
2.1.76.Zsírtartalom meghatározása hideg extrakcióval2 500
2.1.77.Zsírtartalom meghatározása Röse-Gottlieb-módszerrel3 300
2.1.78.Zsírtartalom meghatározása savas feltárás után meleg vagy hideg extrakcióval5 000
2.1.79.Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, hagyományos módon6 400
2.1.80.Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, analizátorral5 400
2.1.81.Zsírtartalom meghatározása Van Gulik-módszerrel1 800
2.1.82.Zsírtartalom meghatározása többszörös Soxhlet-extrakcióval8 300
2.1.83.Szterinek meghatározása GC-vel fajtánként :17 000
2.1.84.Összes szénhidrát meghatározása HPLC-vel20 000
2.1.85.Teljes konzervek tartóssági próbája3 000
2.2. Adalékanyag-vizsgálat
2.2.1.Adalékanyag szorbittartalom meghatározása
2.2.1.1.- döntő módszerrel10 800
2.2.1.2.- papírkromatográfíával8 200
2.2.2.Arzéntartalom kimutatás Gutzeit-próbával6 500
2.2.3.Ciklamát-tartalom meghatározása9 900
2.2.4.Ciklamát-tartalom meghatározása HPLC-vel19 300
2.2.5.Éteres maradék meghatározása3 300
2.2.6.Foszfatidtartalom meghatározása5 200
2.2.7.Hatóanyag-tartalom meghatározása (Na-benzoát)3 400
2.2.8.Hatóanyag-tartalom meghatározása (szabad benzoesav)1 800
2.2.9.Kumarintartalom meghatározása GC-vel14 100
2.2.10.Mesterséges édesítőszer kimutatása8 200
2.2.11.Na-benzoát benzoesav összetevőjének olvadáspontja1600
2.2.12.Na-benzoát nehézfémtartalom kimutatása1 100
2.2.13.Növényi foszfatidok olajtartalmának meghatározása2 500
2.2.14.Növényi foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása1500
2.2.15.Színezék azonosítása gyapjúfestéssel3 300
2.2.16.Színezék azonosítása VRK-val8 200
2.2.17.Színezék-tartalom meghatározása, komponensenként10 700
2.2.18.Szorbittartalom meghatározása VRK-val14 500
2.3. Baromfi, tojás vizsgálata
2.3.1.Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározása1 100
2.3.2.Csonttartalom meghatározása1200
2.3,3.Fagyasztott tojáslé-készítmény habtartó képességének meghatározása1300
2.3.4.Fagyasztott tojáslé-készítmény habfelverő képességének meghatározása1200
2.3.5.Fagyasztott tojáslé-készítmény maghőmérséklet mérése1 100
2.3.6.Hidroxi-prolin tartalom meghatározása7 100
2.3.7.Kalciumtartalom meghatározása titrálással3 400
2.3.8.Tisztítottság meghatározása1000
2.3.9.Tojás lámpázása 75 darabonként1 500
2.3.10.Tojás légkamra-állapot meghatározása1000
2.3.11.Tojás légkamra-magasság mérése1 000
2.3.12.Tojásfehérje állapotának meghatározása1000
2.3.13.Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározása6 400
2.3.14.Tojáspor lipidek savfok meghatározása2 500
2.3.15.Tojáspor összes savfok meghatározása titrálással2 200
2.3.16.Tojáspor pH-meghatározása1 200
2.3.17.Tojáspor vizes savfok meghatározása1 900
2.3.18.Tojáspor-oldhatóság meghatározása centrifugálással1 900
2.3.19.Tojáspor-oldhatóság meghatározása refraktométerrel1200
2.3.20.Tojáspor-szemcsézettség meghatározása ülepítéssel1200
2.3.21.Tojássárgája állapotának meghatározása1 000
2.3.22.Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet mérése1 000
2.4. Bor vizsgálata
2.4.1.Aldehidtartalom meghatározása2 200
2.4.2.Antocianin-tartalom meghatározása4 200
2.4.3.Aszkorbinsav-tartalom meghatározása1900
2.4.4.Atomabszorpciós vizsgálatok8 000
2.4.5.Benzoesav-tartalom kimutatása VRK-val3 300
2.4.6.Borkezelő, derítőanyagok igényének megállapítása3 300
2.4.7.Ciánhidrogén-tartalom kimutatása1 600
2.4.8.Ciánhidrogén-tartalom meghatározása6 500
2.4.9.Csersav-polifenol-tartalom meghatározása4 200
2.4.10.Dietilén-glikol-tartalom meghatározása6 500
2.4.11.Diglükozid kimutatása1000
2.4.12.Enzimatikus meghatározások5 500
2.4.13.Észtertartalom meghatározása1 900
2.4.14.Extrakttartalom meghatározása2 100
2.4.15.Folyadékkromatográfiás vizsgálatok9 100
2.4.16.Foszfáttartalom meghatározása4 200
2.4.17.Furfuroltartalom meghatározása2 200
2.4.18.Gázkromatográfiás vizsgálatok9 100
2.4.19.Glicerintartalom meghatározása6 500
2.4.20.Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása2 200
2.4.21.Hamulúgosság meghatározása3 100
2.4.22.Hamutartalom meghatározása1600
2.4.23.Hidegpróba1000
2.4.24.Idegen színező anyag tartalom azonosítása6 400
2.4.25.Idegen színező anyag tartalom kimutatása1600
2.4.26.Illósavtartalom meghatározása1 500
2.4.27.Invertcukor-tartalom meghatározása3 100
2.4.28.Karamell kimutatása6 500
2.4.29.Kékderítés6 500
2.4.30.Kloridtartalom meghatározása1300
2.4.31.Kozmaolaj-tartalom meghatározása4 200
2.4.32.Lángfotometriás fém vizsgálatok3 000
2.4.33.Fémtartalom meghatározása grafitkályhás atomabszorpciós módszerrel (ETA-AAS) (pl. Pb, Cd)12 300
2.4.34.Leuko-antocianidin-tartalom meghatározása4 200
2.4.35.Levegő próba1 000
2.4.36.Malligand-készülék hitelesítése8 200
2.4.37.Melegpróba1000
2.4.38.Metilalkohol-tartalom meghatározása6 500
2.4.39.Mikroszkópos vizsgálat3 000
2.4.40.Mustfokolás1000
2.4.41.Nitráttartalom meghatározása5 500
2.4.42.Oximetil-furfurol kimutatása1000
2.4.43.Oximetil-furfurol meghatározása4 200
2.4.44.Összes kénessavtartalom meghatározása1300
2.4.45.Összes titrálhatósav-tartalom meghatározása1 000
2.4.46.Palackállósági vizsgálat4 000
2.4.47.pH meghatározása1000
2.4.48.Rázópróba1000
2.4.49.Refrakció mérése1000
2.4.50.Sűrűség meghatározása areométerrel1000
2.4.51.Sűrűség meghatározása piknométerrel2 100
2.4.52.Sűrűség meghatározása egyéb módszerrel2 100
2.453.Szabad kénessavtartalom meghatározása1000
2.4:54.Szaharóztartalom meghatározása3 100
2.4.55.Szalicilsav-tartalom kimutatása VRK-val3 300
2.4 56.Szénsavtartalom meghatározása1 900
2.4.57.Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel1 000
2.4.58.Szerves savak egyenkénti meghatározása5 800
2.4.59.Szesztartalom meghatározása aerométerrel1 000
2.4.60.Szesztartalom meghatározása sűrűségméréssel2 100
2.4.61.Szín meghatározása sósav próbával1 000
2.4.62.Színintenzitás meghatározása1 600
2.4.63.Szorbinsav-tartalom meghatározása4 200
2.4.64.Szulfáttartalom meghatározása1900
2.4.65.Tömegspektrometriás vizsgálatok16 600
2.4.66.Üledék kémiai vizsgálata3 300
2.4.67.Üledék, seprő meghatározása1000
2.4.68Cukoreredet meghatározása mágneses magrezonancia módszerrel (SNIF-NMR)113 000
2.4.69.Folin-Ciocalteu-index meghatározása4 000
2.5. Cukoripari termék vizsgálata
2.5.1.Cukorliszt keményítő-tartalom meghatározása3 100
2.5.2.Hamutartalom meghatározása konduktometriásan2 200
2.5.3.Kenőanyag-tartalom meghatározása3 900
2.5.4.Kockacukor mállási idő meghatározása1 100
2.5.5.Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása1200
2.5.6.Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva1 200
2.5.7.Színmeghatározás oldatban4 300
2.5.8.Talkumtartalom meghatározása .2 200
2.5.9.Vanillintartalom meghatározása3 400
2.5.10.Vízben oldhatatlan anyagtartalom meghatározása2 000
2.6. Dohányipari termék vizsgálata
2.6.1.Cigaretta, szivarka és szivar méretének meghatározása1 600
2.6.2.Fogyasztói csomagolásban lévő darabszám meghatározása1 000
2.6.3.Fogyasztási dohányok vágatszélesség meghatározása1 600
2.6.4.Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel31 000
2.6.5.Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel és Karl-Fischer módszerrel25 500
2.6.6.Főfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid tartalom együttes meghatározása35 000
2.6.7.Főfüst szén-monoxid tartalmának meghatározása21 000
2.7. Édesipari termék vizsgálata
2.7.1.Avasodás kimutatása (Kreis-reakció)1 100
2.7.2.Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválasztással1 200
2.7.3.Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján3 900
2.7.4.Bevonatarány meghatározása összes cukortartalom alapján7 600
2.7.5.Bevonatarány meghatározása petroléteres gyors módszerrel2 500
2.7.6.Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján11 100
2.7.7.Casson-viszkozitás meghatározása2 200
2.7.8.Ciánhidrogén-tartalom meghatározása8 900
2.7.9.D-szám meghatározása3 300
2.7.10.Dilatáció vizsgálat1900
2.7.11.Dúsítóanyag-tartalom meghatározása2 200
2.7.12.Gumibázis mennyiségének meghatározása2 700
2.7.13.Kakaóbab-sűrüség meghatározása1 100
2.7.14.Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása centrifugálással1 900
2.7.15.Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel1 900
2.7.16.Kávéital szolgáltatási érték meghatározása7 600
2.7.17.Klorid kimutatása1 100
2.7.18.Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-módszerrel1 100
2.7.19.Kocsonyásító képesség meghatározása gyors módszerrel1000
2.7.20.Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-módszerrel3 100
2.7.21.Laktóz- és szacharóztartalom meghatározása tej szárazanyag-tartalomra7 600
2.7.22.Mesterséges színezék kimutatása3 300
2.7.23.Monoglicerid-tartalom meghatározása3 100
2.7.24.Nátrium-hidrogénkarbonát-tartalom meghatározása1 900
2.7.25.Olajmagarány meghatározása2 200
2.7.26.Oldékonyság meghatározása1 000
2.7.27.Őrlési fok mikroszkópos vizsgálata3 300
2.7.28.Összesszám (félmikro) meghatározása8 800
2.7.29.Pasztőrözöttség kimutatása1200
2.7.30.Préselhetőségi vizsgálat1 000
2.7.31.Propilgallát kimutatása1 000
2.7.32.Savtűrés meghatározása1 900
2.7.33.Szaloncukor állagának meghatározása Höppler-konzisztométerrel1300
2.7.34.Szaloncukor szemszám meghatározása1 000
2.7.35.Színezőképesség meghatározása1 000
2.7.36.Tejszínhab-tartalom meghatározása4 300
2.7.37.Tisztaság, hibás szem, törmelék mennyiségi meghatározása1200
2.7.38.Topanol kimutatása1 100
2.7.39.Töltelékhányad meghatározása1 200
2.7.40.Tömegmérés laborban szemszám-meghatározással1000
2.7.41.Vaj savszám (félmikro) meghatározása5 200
2.7.42.Választék meghatározása1 000
2.7.43.Zselatintartalom kimutatása1 300
2.7.44.Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel2 500
2.8. Fűszerek vizsgálata
2.8.1.Allil-izotiocianát-tartalom meghatározása5 200
2.8.2.Ciánhidrogén-tartalom meghatározása6 500
2.8.3.Éteres kivonat meghatározása2 500
2.8.4.Etil-alkoholos kivonat meghatározása2 500
2.8.5.Etilén-klórhidrin meghatározása GC-vel15 800
2.8.6.Hidroxibenzil-izotiocianát-tartalom meghatározása6 500
2.8.7.Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása7 600
2.84Fűszerpaprika kapszaicintartalom meghatározása VRK-val10 900
2.8.9.Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása6 500
2.8.10.Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása1200
2.8.11.Fűszerpaprika-kivonat kapszaicintartalom meghatározása6 800
2.8.12.Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-vel9 900
2.8.13.Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása6 500
2.8.14.Idegenanyag-tartalom meghatározása1 600
2.8.15.Illóolaj eredetazonosítás GC-vel15 900
2.8.16.Illóolajtartalom meghatározása3 300
2.8.17.Kurkuma színérték meghatározása6 500
2.8.18.Mikroszkópos vizsgálat4300
2.8.19.Őrlési finomság meghatározása1 300
2.8.20.Piperintartalom meghatározása6 500
2.8.21.Sáfrány színezőképesség meghatározása5 200
2.8.22.Vanília vanillintartalom meghatározása6 500
2.8.23.Vizes kivonat meghatározása2 200
2.8.24.Szudánvörös meghatározása13 800
2.8.25.Szudánvörös és egyéb színezékek meghatározása LC/MSn módszerrel29 500
2.9. Gabona-és sütőipari termékvizsgálata
2.9.1.Alaki hányados meghatározása1000
2.9.2.Bélzetporozitás meghatározása1 600
2.9.3.Fajlagos térfogat meghatározása1200
2.9.4.Főzési tulajdonság meghatározása1 900
2.9.5.Idegen magőrlemény állati kártevők kimutatása1200
2.9.6.Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztigráffal1 500
2.9.7.Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztiméterrel1200
2.9.8.Kétszersült duzzadási szám meghatározása1 000
2.9.9.Kétszersült szeletvastagság meghatározása1000
2.9.10.Konyhasómentes hamutartalom meghatározása3 900
2.9.11.Liszt amilolites állapot meghatározása amilográffal4 300
2.9.12.Liszt amilolites állapot meghatározása esésszámmérővel3 100
2.9.13.Liszt avasság meghatározása1900
2.9.14.Liszt gáztermelő képesség meghatározása3 100
2.9.15.Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása5 500
2.9.16.Liszt laboratóriumi előállítása2 500
2.9.17.Liszt őrlési finomság meghatározása1 300
2.9.18.1.Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása3 200
2.9.18.2.Liszt sikértartalom meghatározása2 500
2.9.19.Liszt sütési próba2 500
2.9.20.Liszt színmeghatározása leukométerrel1 900
2.9.21.Liszt színmeghatározása Pekár-próbával1 200
2.9.22.Liszt vízfelvevő-képesség sütőipari érték meghatározása4 300
2.9.23.Mesterséges színezék kimutatása2 500
2.9.24.Morzsa szemcseméret meghatározása1 300
2.9.25.Proteolites aktivitás meghatározása6 000
2.9.26.Réteslap fajlagos felületének meghatározása1 000
2.9.27.Réteslap lapméretének meghatározása1 000
2.9.28.Tisztaság és kevertség meghatározása1 900
2.9.29.Sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban1600
2.9.30.Sárga pigmenttartalom meghatározása5 200
2.9.31.Sóspálcika törési szilárdság meghatározása1000
2.9.32.Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíróval5 300
2.9.33.Színindex meghatározása1900
2.9.34.Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján (fotometria)5 900
2.9.35.Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján3 300
2.9.36.Törmeléktartalom meghatározása1300
2.9.37.Töltelékhányad meghatározása1 100
2.9.38.Víztartalom meghatározása előszárítással1 900
2. 10.Hús, húsipari termék vizsgálata
2.10.1.Ammónia meghatározása enzimesen7 100
2.10.2.Átfőzöttség meghatározása foszfatáz aktivitással4 300
2.10.3.Átfőzöttségi próba1200
2.10.4.Átsózottsági próba1 300
2.10.5.Éber-próba1200
2.10.6.Elektroforézises vizsgálat (fajfehérje)8 300
2.10.7.Fajfehérje meghatározása ELISA módszerrel16 500
2.10.8.Fajfehérje kimutatása ELISA módszerrel4 300
2.10.9.Foszfáttartalom meghatározás döntő módszerrel5 500
2.10.10.Főzőpróba1 300
2.10.11.Haemoglobin meghatározása4 300
2.13.12.Hidroxiprolintartalom meghatározása (kötőszövet)7 100
2.10.13.Kötési próba1200
2.10.14.Kreiss-próba1200
2.10.15.Maghőmérséklet mérése, meghatározása1 200
2.10.16.Nitráttartalom meghatározása5 500
2.10.17.Nitrittartalom meghatározása5 200
2.10.18.Polifoszfát-tartalom kimutatása VRK-val8 200
2.10.19.Redoxpotenciál meghatározása1 200
2.10.20.Sütőpróba1 300
2.10.21.Szilárd és folyékony alkotórészek, a kiolvasztott zsírmennyiség meghatározása1300
2.10.22.Vízaktivitás műszeres mérése1300
2.10.23.Fülledési próba1 100
2.1!.Kávé, tea vizsgálata
2.11.1.Bevonatanyag, fénymáz vizsgálata3 400
2.11.2.Bevonatanyag, sellak vizsgálata1 900
2.11.3.Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módszerrel1 900
2.11.4.Klorogénsav meghatározása7 600
2.11.5.Koffein meghatározása döntő módszerrel6 800
2.1Í.6.Koffein meghatározása gyors módszerrel3 400
2.11.7.Szerves és szervetlen idegen anyagok meghatározása1 100
2.11.8.Tea csersavtartalom meghatározása4 500
2.11.9.Törmeléktartalom meghatározása1 100
2.11.10.Vízben oldódó anyagtartalom meghatározása1 900
2.11.11.Vizes kivonat meghatározása2 200
2.14Méz, méztermék vizsgálata
2.14.1.Atkaölő szerek maradékának meghatározása GC-vel26 700
2.12.2.Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle módszerrel6 400
2.12.3.Fluoreszcencia-vizsgálat1 100
2.12.4.HMF -tartalom meghatározása5 000
2.12.5.Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint4 300
2.12.6.Méhszurok viasztartalom meghatározása4 500
2.12.7.Méhviasz cerezin/paraffintartalom meghatározása3 900
2.12.8.Méhviasz olvadáspont meghatározása3 100
2.12.9.Méhviasz szappan és észterszám meghatározása3 300
2.12.10.Méhviasz törésmutató meghatározása1 200
2.12.11.Mézfajta meghatározása pollenanalízissel6 400
2.12.12.Propoliszgyanta-tartalom meghatározása3 300
2.12.13.Szennyeződés, idegenanyag-tartalom meghatározása4 500
2.12.14.Elektromos vezetőképesség meghatározása1 100
2.13.Mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatok
2.13.1.Lenyomati, tamponos törlési vagy kaparékvételi eljárással vett minta vizsgálata higiéniai ellenőrzés céljából, táptalajonként1 800
2.13.2.Antibakteriális hatású anyagok jelenlétének kimutatása
2.13.2.1.Antibakteriális gátló hatás kimutatása agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással, mintánként4 300
2.13.2.2.Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással3 300
2.13.2.3.Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből Delvotest-tel, illetve egyéb, ezen az elven működő eljárással1300
2.13.3.Élő mikrobák kimutatása, illetve számának meghatározása
2.13.3.1.- Bacillus cereus3 000
2.13.3.2.- Termotoleráns Campylobacter fajok4 500
2.13.3.3.- Clostridium perfringens3 500
2.13.3.4.- Clostridium (szulfitredukáló)3 500
2.13.3.5.- Enterobaktérium3 000
2.13.3.6.- Enterococcus4 500
2.13.3.7.- Escherichia coli4 500
2.13.3.8.- Lactobacillus4 500
2.13.3.9.- Laktóz-fermentáló enterobaktérium (coliform)3 000
2 13.3.10.- Listeria monocytogenes jelenlétének kimutatása4 500
2.13.3.11.- Listeria monocytogenes számának meghatározása telepszámlálással5 000
2.13.3.12.- Listeria monocytogenes számának meghatározása MPN módszerrel5 000
2.13.3.13.- Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák2 500
2 13.3.14.- Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák spóraszáma3 000
2.13.3.15.- Ozmofil élesztők3 000
2.13.3.16.- Penész- és élesztőgombák3 500
2.13.3.17.- Pseudomonas aeruginosa4 500
2.13.3.18.- Salmonella kimutatása4 500
2.13.3.19.- Salmonella szerotípus meghatározása5 500
2.13.3.20.- Salmonella fágtípus meghatározása4 000
2.13.3.21.- Salmonella vakcinatörzsek meghatározása4 000
2.13.3.22.- Koaguláz pozitív staphylococcusok, illetve Staphylococcus aureus4 500
2.13.3.23.- Shigella10 500
2.13.3.24.- Vibrio parahaemolyticus6 000
2.13.3.25.- Yersinia enterocolitica4 800
2.13.4.Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella- és Staphylococcus tételminősítő vizsgálata12 500
2.13.5.Starterkultúrák vizsgálata
2.13.5.1.Starterkultúrák tisztasági vizsgálata (Salmonella, Staphylococcus. aureus, E. coli, szulfitredukáló Clostridium, penészgomba vizsgálat, identifíkálás és mikróbaszám-meghatározás)16 600
2.13.5.2.Starterkultúra azonossági vizsgálata (10 telep izolálása és azonosítása)16 600
2.13.5.3.Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - egy törzs esetén19 600
2.13.5.4.Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - két törzs esetén29 400
2.13.5.5.Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása - három vagy több törzs esetén39 200
2.13.6.Egyéb mikrorganizmusok izolálása és azonosítása9 800
2.13.7.Ivóvíz mikrobiológiai vizsgálata
2.13.7.1.Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet A/l. I. oszlop szerint:10 500
2.13.7.2.Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet A/1. II. oszlop szerint:17 000
2.13.7.3.Ivóvíz teljes körű bakteriológiai vizsgálata27 500
2.13.8.Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat10 500
2 13.9.Műszeres mikrobiológiai vizsgálatok
2.13.9.1.Listeria monocytogenes kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel5 200
2.13.9.2.Salmonella kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel5 200
2.13.9.3.Mezofíl aerob és fakultatív anaerob mikrobák kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel3 100
2.13.9.4.Coliform baktériumok kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel5 200
2.13.9.5.Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella tételminősítő vizsgálata impedancia mérésen alapuló módszerrel5 200
2.13.9.6.Mikroorganizmusok kimutatása PCR módszerrel mikrobánként10 200
2.13.10.1.Baktérium toxinok kimutatása11 000
2.13.10.2.Staphylococcus enterotoxin kimutatása11 000
2.13.10.3.Verotoxin kimutatása8 500
2.13.11.Parazitológiai vizsgálatok
2.13.11.1.Trichinella vizsgálat emésztéses eljárással (maximum 50 sertésenként)5 000
2.13.11.2.Trichinella vizsgálat mikroszkóppal, mintánként1200
2.13.11.3.Entomológiai vizsgálat fertőzöttség vagy szennyezettség gyanúja esetén4 300
2 13.12.Egyéb vizsgálatok
2.13.12.1.Natív készítmények mikroszkópos vizsgálata1 500
2.13.12.2.Festett készítmények mikroszkópos vizsgálata2 500
2.13.12.3.Kísérleti állat oltása3 000
2.14.Radiológiai vizsgálat
2.14.1.Összes alfa-aktivitáskoncentráció meghatározása13 200
2.14.2.Pu-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával45 000
2.14.3.Am-241 aktivitáskoncentráció meghatározása alfa-spektrometriával45 000
2.14.4.U-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával35 000
2.14.5.Cs-137 aktivitáskoncentráció meghatározása szcintillációs gamma-spektrometriával15 300
2.14.6.Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál rövidebb időtartamú vizsgálat)17 000
2.14.7.Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál hosszabb időtartamú vizsgálat)22 400
2.14.8.Összes béta-aktivitáskoncentráció meghatározása6 000
2.14.9.Sr 90+Y 90 aktivitáskoncentráció meghatározása20 000
2.14.10.Tricium aktivitáskoncentráció meghatározása (vízből)24 000
2.14.11.Félvezető detektoros in-situ gamma-spektrometriaelőzetes egyeztetés szerint
2.15.Söripari termék vizsgálata
2.15.1.Alfasavtartalom meghatározása10 800
2.15.2.Eredeti extrakttartalom meghatározása3 400
2.15.3.Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása1600
2.15.4.Habtartósság meghatározása1200
2.15.5.Látszólagos extrakttartalom meghatározása2 700
2.15.6.Látszólagos végerjedésfok meghatározása4 300
2.15.7.Összes szénhidráttartalom meghatározása3 400
2.15.8.Pasztőrözöttség meghatározása1 200
2.15.9.Sörszín meghatározása5200
2.15.10.Sűrűség meghatározás2 700
2.15.11.Szén-dioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors módszer)1 100
2.15.12.Szén-dioxid meghatározása titrálással (döntő módszer)2 500
2.16.Szesz-, likőripari termék vizsgálata
2.16.1.Acetontartalom meghatározása1900
2.16.2.Aceton meghatározása GG-vel11700
2.16.3.Akroleintartalom kimutatása3 100
2.16.4.Aldehidtartalom meghatározása2 500
2.16.5.Denaturált szesz fenolftalein próba1 100
2.16.6.Denaturált szesz lepárlási próba1900
2.16.7.Denaturált szesz sűrűség meghatározása2 700
2.16.8.Észtertartalom meghatározása2 500
2.16.9.Étkezési ecet acetaldehid-tartalom meghatározása2 500
2.16.10.Étkezési ecet acetontartalom kimutatása1 600
2.16.11.Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása1 900
2.16.12.Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása1 600
2.16.13.Étkezési ecet fluoreszcencia próba1 600
2.16.14.Étkezési ecet formaldehid-tartalom meghatározása4 500
2.16.15.Étkezési ecet hangyasavtartalom kimutatása1 600
2.16.16.Étkezési ecet metil-alkohol tartalom meghatározása5 200
2.16.17.Étkezési ecet oxidációs próba1 900
2.16.18.Étkezési ecet szulfát-ion kimutatása1200
2.16.19.Finomszesz aldehid-tartalom meghatározása5 200
2.16.20.Finomszesz bepárlási maradék meghatározása1 900
2.16.21.Finomszesz észter-tartalom meghatározása2 500
2.16.22.Finomszesz fluoreszcencia meghatározása1 600
2.16.23.Finomszesz furfurol-tartalom meghatározása5 200
2.16.24.Finomszesz kozmaolaj-tartalom meghatározása5 200
2.16.25.Finomszesz nehézfém-tartalom kimutatása1 100
2.16.26.Finomszesz oxidációs próba1 900
2.16.27.Finomszesz savtartalom meghatározása1900
2.16.28.Furfurol-tartalom meghatározása3 100
2.16.29.Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel1 900
2.16.30.Hangyasav meghatározása GC-vel11 700
2.16.31.Kénessav kimutatása1 100
2.16.32.Kénessavtartalom meghatározása1900
2.16.33.Kozmaolaj-tartalom meghatározása5 200
2.16.34.Metanol-tartalom meghatározása5 200
2.16.35.Ólomtartalom meghatározása1 900
2.16.36.Összes ciántartalom meghatározása2 500
2.16.37.Réztartalom meghatározása határérték módszerrel1 900
2.1638.Réztartalom meghatározása spektrofotometriás módszerrel5 200
2.16.39.Sósborszesz észter-tartalom meghatározása2 500
2.16.40.Sósborszesz mentoltartalom meghatározása5 200
2.16.41.•Szintetikus színező anyag kimutatása1 900
2.16.42.Szintetikus színező anyag meghatározása10 800
2.16.43.Tartóssági próba1 100
2.16.44.Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján5 500
2.16.45.Vastartalom kimutatása1 600
2.16.46.Vastartalom meghatározása5 200
2.17.Tartósított élelmiszer vizsgálata
2.17.1.Alkotórészek arányának meghatározása1000
2.17.2.Benzoesav-tartalom meghatározása spektrofotometriával5 200
2.17.3.Bulk-index szárítmányoknál5 000
2.17.4.Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid mellett3 900
2.17.5.Ecetsavtartalom meghatározása1 900
2.17.6.Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid, hangyasav mellett5 900
2.17.7.Főzési idő meghatározása1 200
2.17.8.Gesztenyekészítmény héjtartalom meghatározása1200
2.17.9.Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása1 900
2.17.10.Glutaminsav meghatározása enzimesen7 100
2.17.11.Gyorsfagyasztott termékek előfőzöttségének meghatározása1200
2.17.12.Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája1200
2.17.13.Gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése1 100
2.17.14.Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredés meghatározása1 100
2.17.15.Gyorsfagyasztott zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása3 300
2.17.16.Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel3 900
2.17.17.Hangyasavtartalom meghatározása ecetsav mellett5 500
2.17.18.Kénessavtartalom meghatározása desztillálással6 400
2.17.19.Kénessav tartalom meghatározása jodometriásan5 200
2.17.20.Méret meghatározása1 200
2.17.21.Mustár konzisztencia meghatározása1 100
2.17.22.Mustárolaj-tartalom meghatározása1 900
2.17.23.Nátriumglutamát-tartalom meghatározása VRK-val10 800
2.17.24.Nitráttartalom meghatározása enzimesen7 100
2.17.25.Nitráttartalom meghatározása fotometriás módszerrel5 500
2.17.26.Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal1900
2.17.27.Nitrittartalom meghatározása fotometriás módszerrel5 200
2.17.28.Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal1 900
2.17.29.Növényi élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata4 300
2.17.30.Összes karotintartalom meghatározása spektrofotometriával5 200
2.17.31.Paradicsompor vízoldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával5 200
2.17.32.Paradicsompor zsíroldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával5 200
2.17.33.Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata1900
2.17.34.Paradicsomsűrítmény Howard-szám vizsgálat3 300
2.17.35.Pektintartalom meghatározása4 300
2.17.36.Pektintartalom meghatározása (AOAC)23 900
2.17.37.Szalicilsav-tartalom meghatározása5 200
2.17.38.Szulfittartalom meghatározása enzimesen7 100
2.17.39.Tömített zárás vizsgálata1000
2.17.40.Vízaktivitás (aw) meghatározása tenziometriásan4 300
2.17.41.Vízfelvevő-képesség meghatározása1 000
2.17.42.Zöldborsó zsengeség meghatározása finométerrel1200
2.17.43.Konzisztencia meghatározása Bostwick-készülékkel1000
2.18.Tej, tejipari termékek vizsgálata
2.18.1.Állományvizsgálat penetrométerrel1 200
2.18.2.Foszfatáz enzim kimutatása1 200
2.18.3.Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel5 500
2.18.4.Habtej szín keménység meghatározása1 100
2.18.5.Habtej szín térfogatnövekedés meghatározása1 100
2.18.6.ízesített tejesitalok üledéktartalom meghatározása1 100
2.18.7.Laktáttartalom meghatározása5 500
2.18.8.Mastitest-próba1 100
2.18.9.Metilénkék próba1 100
2.18.10.Presszó tejpor oldódási idő meghatározása1 100
2.18.11.Rezazurin próba1 100
2.18.12.Savanyú tejkészítmények sűrűség meghatározása piknométerrel2 700
2.18.13.Savópor sűrűség meghatározása1 100
2.18.14.Stroch-próba1200
2.18.15.Tartóssági próba1 100
2.18.16.Tej fagyáspontcsökkenés meghatározása4 500
2.18.17.Tej kalciumtartalmának meghatározása komplexometriával3 300
2.18.18.Tej kalciumtartalmának meghatározása permanganometriával3 900
2.18.19.Tej refrakciószám meghatározása1 900
2.18.20.Tej tisztasági próba1 100
2.18.21.Tej tompítottság vizsgálata titrálással1 900
2.18.22.Tej Whiteside-próba1 000
2.18.23.Tejipari alapanyag termék homogénezett vizsgálata1 600
2.18.24.Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása1 200
2.18.25.Tej sűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel1300
2.18.26.Tej sűrűség meghatározása piknométerrel2 700
2.18.27.Tej sűrűség meghatározása tej fokmérővel1200
2.18.28.Tejszínhab keménység meghatározása1 100
2.18.29.Tejszínhab léeresztés vizsgálat1 100
2.18.30.Vaj vízeloszlás vizsgálat1 100
2.18.31.Vaj vízmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása:
2.18.31.1.- tájékoztató módszerrel3 300
2.18.31.2.- döntő módszerrel4 500
2.18.32.Vaj szérum pH-meghatározása1900
2.19.Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálat
2.19.1.Anabolikus hormon(ok) meghatározása GC-vel, hormononként16 600
2.19.2.Anabolikus hormonok meghatározása ELISA-val, hormononként14 100
2.19.3.Carbadox és egyéb szerek műszeres vizsgálata18 000
2.19.4.Diquat- és paraquat-tartalom meghatározása spektrofotometriával10 800
2.19.5.Ditiokarbamát meghatározása9 200
2.19.6.Ditiokarbamátok meghatározása GC-vel14 100
2.19.7.Karbamátok meghatározása HPLC-vel22 000
2.19.8.Egyéb peszticid maradékok meghatározása egyéb analitikai eljárással (pl. screening módszerrel)15 000
2.19.9.Egyéb peszticid maradékok meghatározása HPLC eljárással29 400
2.19.10.Egyéb peszticidmaradék meghatározása GC-vel27 900
2.19.11.Elővizsgálat növényvédőszer-maradék megállapítására15 000
2.19.12.Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-vel14 700
2.19.13.Formaldehid meghatározása GC-vel11400
2.19.14.Foszforhidrogén-tartalom-meghatározása GC-vel14 100
2.19.15.Foszforhidrogén-tartalom meghatározása spektrofotometriával5 200
2.19.16.Foszforhidrogén-tartalom meghatározása színreakcióval5 200
2.19.17.Gyógyszer hatóanyagtartalom vizsgálata HPLC-vel és GC-vel17 200
2.19.18.Hormonhatású gyomirtószer-maradék meghatározása GC-vel21 800
2.19.19.Hormonvizsgálat DES-RIA és ELISA módszerrel11 900
2.19.20.Kloramfenikol és gátlóanyagok műszeres vizsgálata13 900
2.19.21.Klórozott szénhidrogének, savra érzékeny (kapillár GC)24 500
2.19.22.Klórozott szénhidrogének, savra nem érzékeny (kapillár GC)19 600
2.19.23.Kozmaolaj-tartalom meghatározása GC-vel15 000
2.19.24.Metilbromid-tartalom meghatározása8 200
2.19.25.Mikotoxinok meghatározása ELISA-val, toxinonként14 100
2.19.26.Mikotoxinok meghatározása GC-vel, toxinonként19 600
2.19.27.Mikotoxinok meghatározása HPLC-vel, toxinonként29 400
2.19.28.Mikotoxinok meghatározása HPTLC-vel:
2.19.29.1.- Aflatoxin (B1, B2, G1, G2)8 200
2.19.29.2.- egyéb mikotoxinok6 200
2.19.30.Szerves foszforsav-észter származékok meghatározása GC-vel21 500
2.19.31.Piretroidok meghatározása GC-vel18 800
2.19.32.Poliklórozott bifenilek meghatározása GC-vel25 700
2.19.33.Szulfonamidok meghatározása HPTLC-vel10 800
2.19.34.Triazin-származékok meghatározása GC-vel21 500
2.19.35.Tetracyclinek meghatározása HPLC módszerrel14 150
2.19.36Penicillin és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel14 150
2.19.37.Mebendazol és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel14 150
2.19.38.Dimetridazol meghatározása HPLC-vel14 150
2.19.39.Ivermectin meghatározása HPLC-vel14 150
2.19.40.Szulfonamidok meghatározása HPLC-vel14 150
2.19.41.Malachitzöld meghatározása HPLC-vel14 150
2.19.42.Oxytetracyclin meghatározása ELISA módszerrel11 580
2.19.43.Streptomycin meghatározása ELISA módszerrel11580
2.19.44.Thireosztatikumok meghatározása HPTLC módszerrel8 900
2.19.45.PCDD/PCDF származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel220 000
2.19.46.Dioxinszerű PCB származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel220 000
2.19.46.Gátlóanyag megerősítő vizsgálata CHARMII. műszerrel23 500
2.19.47.Nitrofurán metabolitok meghatározása LC/MSn29 500
2.19.48.Áo.gyógyszermaradék megerősítő vizsgálata LC/MSn32 500
2.19.49.Poliaromás (PAH) szénhidrogének meghatározása GC/MS-sel23 000
2.19.50.Malachitzöld meghatározása LC/MS" módszerrel29 500
2.19.51.Quinolon származékok meghatározása HPLC módszerrel14 200
2.19.52.Coccidiostaticumok meghatározása LC/MSn módszerrel29 500
2.19.53.Kortikoszteroidok meghatározása LC/MSn módszerrel29 500
2.19.54.Nem szteroid gyulladáscsökkentők (Phenylbutazon) meghatározása LC/MSn módszerrel29 500
2.19.55.Elemek meghatározása ICP-MS módszerrel15 000
2.19.55.1.- minta-előkészítés mikrohullámú feltárással13 400
2.19.57.Biogén aminok vizsgálata HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel13 000
2.19.58.Biogén aminok toxicitási vizsgálata egéren25 700
2.19.59.Ózonnal kezelt ásványvizek ózontartalma6 000
2.19.60.Ózonnal kezelt ásványvizek jodát-, bromát- és szulfáttartalmának meghatározása ionkromatográfiás (HPLC) módszerrel20 000
2.19.61.Ózonnal kezelt ásványvizek illékony halogénezett szénhidrogén-tartalmának meghatározása GC módszerrel15 000
2.19.62.N-nitrózó-származékok (nitrózaminok) meghatározása GC-MS módszerrel30 000
2.20.Üdítőital vizsgalata
2.20.1.Aflatoxin-B1 meghatározása RIA-val10 100
2.20.2.Átlátszósági meghatározása1200
2.20.3.Bepárlási maradék meghatározása1 900
2.20.4.Kinintartalom meghatározása10 700
2.20.5.Koffeintartalom meghatározása10 700
2.20.6.Összes keménység meghatározása1 900
2.20.7.Szabad klórtartalom meghatározása2 500
2.20.8.Széndioxid-tartalom meghatározása1 100
2.20.9.Szikvíz fröccsentési próba1 000
2.21.Vendéglátó-ipari termék vizsgálata
2.21.1.Fagylalt, parfé sűrűségének meghatározása2 800
2.21.2.Gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása1 100
2.21.3.Kávéital vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása1 900
2.21.4.Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban1 900
2.22.A víz kémiai vizsgálata
2.22.1.Alumíniumtartalom meghatározása2 500
2.22.2.Ammónium-ion meghatározása2 500
2.22.3.Bepárlási maradék meghatározása1 900
2.22.4.Ivóvízvizsgálat egyszerű kémiai (rutin)15 800
2.22.5.Fluoridtartalom meghatározása5 200
2.22.6. .Foszfáttartalom meghatározása5 200
2.22.7.Jodidtartalom meghatározása3 400
2.22.8.Klorid-ion meghatározása1600
2.22.9.Mangán-ion meghatározása5 200
2.22.10.Nitráttartalom meghatározása5 500
2.22.11.Nitrittartalom meghatározása5 200
2.22.12.Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel5 200
2.22.13.Összes keménység meghatározása1 600
2.22.14.Réztartalom meghatározása2 500
2.22.15.Szabad klórtartalom meghatározása2 500
2.22.16.Vas-ion meghatározása5 200
2.22.17.Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, egyszerű7 700
2.22.18.Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, részletes13 300
2.22.19.Víztoxikológiai vizsgálat (4 akut teszt)
2.22.19.1.- szennyvízből71 100
2.22.19.2.- egyéb vízből36 800
2.23.Zöldség, gyümölcs vizsgálata
2.23.1.Egészségi állapot vizsgálata1 300
2.23.2.Érettségi fok vizsgálata1 100
2.23.3.Friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálata
2.23.3.1.- a tétel azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként6 300
2.23.3.2.- a tétel munkaszüneti napon elvégzett azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként10 600
2.23.3.3.-, az áru alkalmassá tételét követő ismételt vizsgálat megkezdett 10 tonnánként6 300
2.23.3.4.- a meghiúsult szállítás esetén, a rakományok számától függetlenül, esetenként5 500
2.23.3.5.- ha az ellenőrnek 1 óránál többet kell várakoznia a vizsgálat elvégzésére, a megkezdett óránkénti díj1 500
2.23.3.6.- ipari feldolgozásra szánt zöldség és gyümölcs vizsgálata és igazolása, bizonyítványonként4 500
2.23.4.Kénessavtartalom meghatározása desztillációs módszerrel5 000
2.23.5.Mikroszkópos vizsgálat4 300
2.23.6.Osztályozottság vizsgálata1300
2.23.7.Zsengeség vizsgálata1200
2.24.Zsír, olajipari termék vizsgálata
2.24.1.A-vitamin-tartalom meghatározása12 800
2.24.2.Anizidin szám meghatározása5 200
2.24.3.Antioxidáns-tartalom kimutatása GC-vel14 300
2.24.4.Antioxidáns-tartalom kimutatása VRK-val8 200
2.24.5.Antioxidáns-tartalom meghatározása VRK-val10 700
2.24.6.Benzoesav-tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból18 300
2.24.7.Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása7 600
2.24.8.Csúszáspont meghatározása3 100
2.24.9.Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel1 900
2.24.10.El nem szappanosított rész meghatározása hexános módszerrel3 300
2.24.11.Elszappanosítási szám meghatározása2 500
2.24.12.Erukasav-tartalom meghatározása15 900
2.24.13.Étolaj átlátszóság meghatározása1200
2.24.14.Hidroxil szám, acetil szám meghatározása3 900
2.24.15.Izolált transz telítetlen komponens meghatározása14 300
2.24.16.Jódszám meghatározása Wijs-módszerrel3 300
2.24.17.Jódszínszám meghatározása1 900
2.24.18.Napraforgóolaj viasztartalom meghatározása3 900
2.24.19.Nikkeltartalom meghatározása margarinból, fotometriásan5 200
2.24.20.Oldószertartalom meghatározása GC-vel14 400
2.24.21.Oldószertartalom meghatározása szárításos módszerrel1 900
2.24.22.Oxidált zsírsavtartalom meghatározása3 900
2.24.23.Peroxidszám meghatározása11 000
2.24.24.Savszám meghatározása12 900
2.24.25.Sűrűség meghatározása areométerrel1200
2.24.26.Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel1300
2.24.27.Sűrűség meghatározása piknométerrel2 700
2.24.28.Szerves szennyeződés meghatározása3 900
2.24.29.Tokoferol-tartalom meghatározása9 900
2.24.30.Tokoferol-tartalom meghatározása (AOAC)17 300
2.24.31.Törésmutató meghatározása1 200
2.24.32.Zsiradékok A- és B-szám meghatározása3 900
2.24.33.Zsiradékok dermedéspont meghatározása3 900
2.24.34.Zsiradékok füstpontjának meghatározása5 200
2.24.35.Zsiradékok poláros komponensének meghatározása6 100
2.24.36.Zsiradékok szappantartalom meghatározása3 900
2.24.37.Zsiradékok UV-fényelnyelésének meghatározása6 100
2.24.38.Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása3 400
2.24.39.Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel15 900
2.25.Egyéb vizsgálatok
2.25.1.Alfa-galaktozid oligoszacharidok meghatározás (VRK)35 200
2.25.2.Alkaloidok (morfin) meghatározás mákban (VRK)12 300
2.25.3.Aminoplasztok (EXTR)16 300
2.25.4.Aminosav összetétel meghatározás, analizátorral38 400
2.25.5.Aromaanyagok GC-s vizsgálata16 300
2.25.6.Az élelmiszer-adalékanyagok tisztasági specifikációinak való megfelelőség vizsgálata16 200
2.25.7.Azonosítás1600
2.25.8.Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) élelmiszerekben20 000
2.25.9.Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) fehérolajban36 800
2.25.10.Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) gyurmában, csomagolóanyagban18 100
2.25.11.Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) makro-paraffinban44 100
2.25.12.Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) mikro-paraffmban15 700
2.25.13.BGA (EU) szerint (EXTR)19 600
2.25.14.Biotin, meghatározás mikrobiológiai módszerrel27 300
2.25.15.Cellofán (EXTR)16 300
2.25.16.EDTA meghatározása, spektrofotometriásan23 300
2.25.17.Élelmi rost frakciók (vízben oldhatatlan) meghatározása (AOAC)24 500
2.25.18.Élelmi rost frakciók (vízben oldható) meghatározása (AOAC)24 500
2.25.19.Élelmi rost meghatározása (AOAC)31 300
2.25.20.Emészthető fehérje, meghatározás Ackerman szerint21 500
2.25.21.Etilbromid meghatározás (TITR)8 300
2.25.22.Etilénoxid meghatározás (GC)18 300
2.25.23.Fehérje frakciók meghatározás (PAGE)25 700
2.25.24.Festék leoldódás4 900
2.25.25.Festék, ragasztó, egyéb készítmény16 300
2.25.26.Fitinsav meghatározás (fotometria)22 500
2.25.27.Fluor meghatározás élelmiszerben (POT)13 200
2.25.28.Fluor meghatározás ömlesztett sóban, konyhasóban (SPF)6 500
2.25.29.Folsav meghatározás, mikrobiológiai módszerek28 800
2.25.30.Ftálimidek meghatározás (UV spektrofotometria)11400
2.25.31.Gumi, szilikongumi meghatározás (EXTR)20 200
2.25.32.Hisztamin meghatározás (SPF)15 000
2.25.33.Jód meghatározás élelmiszerben (GC)29 400
2.25.34.Jód meghatározás jódozott sóban (titrimetria)8 300
2.25.35.Kerámiaedényekből kioldódó fémek meghatározása AAS-sel (pl. Pb, Cd, Cu, Zn)11400
2.25.36.Kobalamin mikrobiológiai meghatározása31 500
2.25.37.Koleszterin meghatározás (GLC)48 200
2.25.38.Kombinált fólia vizsgálata (EXTR)22 700
2.25.39.Konjugált dién vizsgálata (UV spektrofotometria)15 300
2.25.40.Lágyító meghatározás élelmiszerből (GC)32 800
2.25.41.Lágyító meghatározás műanyagból (GC)24 200
2.25.42.Malondialdehid meghatározás (TBA spektrofotometria)14100
2.25.43.Metilhigany meghatározás (GC)18 300
2.25.44.Monomer meghatározás (VC, sztirol) (GC)22 700
2.25.45.Műanyag adalékanyag13 100
2.25.46.Műbél vizsgálata (EXTR)14 800
2.25.47.Niacin meghatározása, mikrobiológiai módszerrel26 600
2.25.48.O-fenil-fenol, bifenil-tartalom meghatározása13 400
2.25.49.Pantotensav meghatározása, mikrobiológiai módszerrel27 900
2.25.50.PET vizsgálata (EXTR)16 300
2.25.51.Poliamid (EXTR)16 300
2.25.52.Polietilén, polipropilén PVC vizsgálata (EXTR)16 300
2.25.53.Polietilén, polipropilén tartály58 800
' 2.25.54.Polisztirol vizsgálata [illóanyag, alkoholos (EXTR)]13 200
2.25.55.Színkioldás meghatározása (EXTR)1200
2.25.56.Tapadólakk vizsgálata (EXTR)16 300
2.25.57.Tartósítószerek VRK meghatározása10 700
2.25.58.Teflon (EXTR)18 800
2.25.59.Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata
2.25.59.1.Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata - a szer teljes körű vizsgálata a használati utasításában megadott körülmények között in vitro68 600
2.25.59.2.Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata - minősítő vizsgálat paraméterenként (mikroba, hőmérséklet, koncentráció, időtartam, szervesanyag-tartalom)3 900
2.25.60.Tubus belsőlakk vizsgálata (EXTR)48 500
2.25.61.GC/MS vizsgálatok30 000
2.25.62.HPLC/MS vizsgálatok35 000
2.25.63.Illó-bázikus nitrogéntartalom meghatározása2 000
2.25.64.Karbamid meghatározása4 500
2.25.65.GMO minőségi meghatározása30 000
2.25.66.GMO minőségi és mennyiségi meghatározása60 000
2.25.67.Vizsgálati eredményekből kért további számítások1 500
Rövidítések jegyzéke
AAS- atomabszorpciós spektrometria
AOAC- Hivatalosan Bejegyzett Analitikai Kémikusok (Nemzetközi) Szövetsége
BGA (EU)- az Európai Unió Közösségi Referencia Laboratóriumából származó mikroorganizmus és kimutatási módszere
CHARM-II.- antibakteriális és egyéb élelmiszer-szennyezők kimutatását lehetővé tevő RIA-kit rendszerek
DES-RIA- dietil-stilbösztrolnak radioimmuno-assay módszerrel történő kimutatása
EDIA- etilén-diamin-tetraacetát
ELISA- enzim jelzésű immunológiai vizsgáló módszer/ek
ETA-AAS- elektrotermikus atomizációs üzemmódú atomabszorpciós spektrometria
EXTR- kivonás (extrahálás)
GC- gázkromatográfía
GC/MS- gázkromatográf-tömegspektrométer rendszer
GLC- gáz-folyadék-kromatográfia
HMF- hidroxi-metil-furfurol
HPLC- nagyteljesítményű folyadékkromatográfia
HPLC-MS- nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt tömegspektrométer
HPTLC- nagyteljesítményű vékonyréteg-kromatográfia
HRLC-HRMS- nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt nagy feloldóképességű tömegspektrométer
ICP-MS- induktíve csatolt plazma-tömegspektrométer
KI- kálium-jodid
LC-MSn- folyadékkromatográffal kapcsolt tandem tömegspektrométer
MPN- hígítási eljárással lehetségesen kimutatható mikróbaszám
NaCl- nátrium-klorid
PAGE- poliakrilamidgél elektroforézis
PAH- poliaromás szénhidrogén/ek
PCDD/PCDF- dioxinok és dibenzofuránok
PCR- polimeráz láncreakció
PET- polietilén terftalát
POT- potenciometria
PVC- polivinil-klorid
RIA- radioimmuno-assay
SNIF-NMR- "fejgáz" vizsgálatával foglalkozó magmágneses rezonancia spektrometria
SPF- spektrofotometria
TBA- tiobarbitursav
TITR- titrálás
UV- ultraibolya frekvencia-tartomány
VRK- vékonyréteg-kromatográfia

Lábjegyzetek:

[1] Módosította az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet 9. § (3) bekezdése. Hatályos 2010.05.15.

Tartalomjegyzék