48/2007. (XI. 6.) EüM-FVM együttes rendelet
a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) és e) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:
1. §
A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) Ez a rendelet a következő közösségi jogi irányelveknek való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/8/EK bizottsági irányelvek,
b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK bizottsági irányelvek,
c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben-, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/3 8/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/9/EK, 2007/11/EK, 2007/12/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/39/EK bizottsági irányelvek. "
2. §
Az R. 1. számú melléklete e rendelet 1- 4. melléklete szerint módosul.
3. §
(1) Ez a rendelet- a (2)-(5) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) A 2. § és az 1. melléklet 2007. november 17-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg az R. 1. számú mellékletének "253. MCPB zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó ***0, 1" szövegrésze hatályát veszti.
(3) A 2. melléklet 2007. november 27-én lép hatályba.
(4) A 3. melléklet 2007. december 28-án lép hatályba.
(5) A 4. melléklet 2008. január 21-én lép hatályba.
(6) E rendelet 2008. január 22-én hatályát veszti.
(7) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2006/62/EK irányelve (2006. július 12.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a dezmedi-fám, a fenmedifám és a klórfenvinfosz legmagasabb szermaradványszintje tekintetében történő módosításáról;
b) a Bizottság 2007/27/EK irányelve (2007. május 15.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek az etoxazol, az indoxakarb, a mezoszulfuron, az 1-metilciklopropén, az MCPA és MCPB, a tolilfluanid és a tritikonazol legnagyobb megengedett szermaradék-koncentrációja (MRL) tekintetében történő módosításáról;
c) a Bizottság 2007/28/EK irányelve (2007. május 25.) a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek az azoxistrobin, klór-fenapir, folpet, ipro-dion, lambda-cihalotrin, malein-hidrazid, metalaxil-M és trifloxistrobin legmagasabb megengedett szermarad-vány-határértékei tekintetében történő módosításáról;
d) a Bizottság 2007/39/EK irányelve (2007. június 26.) a 90/642/EGK tanácsi irányelv II. mellékletének a diazi-non megengedett szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról.
Dr. Horváth Ágnes s. k.,
egészségügyi miniszter
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. melléklet a 48/2007. (XI. 6.) EüM-FVM együttes rendelethez
1. A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete a 119/A. etoxazol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövegével egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"119/A. | etoxazol | almatermésűek | *0, 02 | KH |
kajszibarack, nektarin, őszibarack | *0, 1 | |||
egyéb csonthéjasok | *0, 02 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 02 | KH | ||
szamóca | *0, 2 | |||
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) | *0, 02 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 02 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 02 | KH | ||
citromfélék | 0, 1 | |||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 02 | KH | ||
paradicsom, padlizsán | *0, 1 | |||
paprika | *0, 02 | KH | ||
egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0, 02 | KH | ||
uborka, cukkini | *0, 02 | KH | ||
egyéb ehető héjú kabakosok | *0, 02 | KH | ||
dinnyefélék, tökfélék | *0, 05 | |||
hüvelyes zöldségek | *0, 02 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 02 | KH | ||
hagymafélék | *0, 02 | KH | ||
káposztafélék | *0, 02 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 02 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 02 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 02 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 02 | KH | ||
gabonafélék | *0, 02 | KH | ||
rizs | *0, 02 | KH | ||
burgonya | *0, 02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 05 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 05 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 05 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 05 | KH" |
2. Az R. 1. számú mellékletének 196. indoxakarb hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"196. | indoxakarb(80) | alma | 0, 5 | |
almatermésűek (kivéve alma) | 0, 3 | |||
kajszibarack, nektarin, őszibarack | 0, 3 | |||
cseresznye, meggy | 0, 02 | KH | ||
egyéb csonthéjasok | *0, 02 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 2 | |||
málna, fekete bodza | 0, 02 | KH | ||
ribiszke, köszméte | *1 | |||
egyéb bogyós gyümölcsűek | *0, 02 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 05 | |||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 05 |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
citromfélék | 0, 02 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 02 | KH | ||
paprika | 0, 3 | |||
paradicsom | 0, 5 | |||
padlizsán | *0, 5 | |||
egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0, 02 | KH | ||
uborka | 0, 2 | |||
egyéb ehető héjú kabakosok | *0, 2 | |||
dinnyefélék, tökfélék | *0, 1 | |||
egyéb nem ehető héjú kabakosok | *0, 1 | |||
hüvelyes zöldségek | *0, 02 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 02 | KH | ||
hagymafélék | *0, 02 | KH | ||
brokkoli, karfiol | *0, 3 | |||
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék | *0, 3 | |||
fejeskáposzta | 3 | |||
egyéb fejképző káposztafélék | *0, 02 | KH | ||
kínai kel, leveles kel | *0, 2 | |||
egyéb leveles káposztafélék | *0, 02 | KH | ||
karalábé | *0, 02 | KH | ||
fejessaláta, endívia | *2 | |||
egyéb salátafélék | *0, 02 | KH | ||
spenót, sóska, mángold | *0, 02 | KH | ||
vízitorma, cikória | *0, 02 | KH | ||
fűszernövények | *2 | |||
articsóka | *0, 1 | |||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka) | *0, 02 | KH | ||
csemegekukorica | 0, 02 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 02 | KH | ||
kukorica (áru, siló) | 0, 02 | KH | ||
gabonafélék (kivéve kukorica) | *0, 02 | KH | ||
rizs | *0, 02 | KH | ||
burgonya | *0, 02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 05 | KH | ||
napraforgómag | 0, 05 | KH | ||
szójabab | *0, 5 | |||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 05 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 05 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 05 | KH" |
3. Az R. 1. számú mellékletének 252. MCPA hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"252. | MCPA(81) | almatermésűek | 0, 05 | KH |
csonthéjasok | 0, 05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 0, 05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 05 | KH | ||
citromfélék | 0, 05 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 05 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 05 | KH | ||
kabakosok | *0, 05 | KH | ||
zöldborsó (hüvellyel) | 0, 1 | |||
zöldbab, zöldborsó (fejtett) | *0, 1 | |||
egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0, 05 | KH | ||
bab (száraz), borsó (száraz) | *0, 1 | |||
egyéb száraz hüvelyes zöldségek | *0, 05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 05 | KH | ||
hagymafélék | *0, 05 | KH | ||
káposztafélék | *0, 05 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 05 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 05 | KH | ||
kalászosok (szem) | 0, 05 | KH | ||
rizs | 0, 05 | KH | ||
köles, fénymag | 0, 05 | KH | ||
egyéb gabonafélék | *0, 05 | KH | ||
burgonya | *0, 05 | KH | ||
lenmag | 0, 1 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve lenmag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 1 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 1 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 1 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 1 | KH | ||
búza (szalma), árpa (szalma) | ***0, 1 | |||
rét-legelő | ***0, 1 | |||
római kamilla | ***0, 1" |
4. Az R. 1. számú melléklete a 265/A. 1-metilciklopropén hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövegével egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"265/A. | 1 -metilciklopropén | almatermésűek | *0, 01 | KH |
csonthéjasok | *0, 01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 01 | KH | ||
citromfélék | 0, 01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 01 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 01 | KH | ||
kabakosok | *0, 01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0, 01 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 01 | KH | ||
hagymafélék | *0, 01 | KH | ||
káposztafélék | *0, 01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 01 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 01 | KH | ||
gabonafélék | *0, 01 | KH | ||
rizs | *0, 01 | KH | ||
burgonya | *0, 01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 02 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 02 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 02 | KH" |
5. Az R. 1. számú melléklete a 274/A. mezoszulfuron hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövegével egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"274/A. | mezoszulfuron(83) | almatermésűek | *0, 01 | KH |
csonthéjasok | *0, 01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 01 | KH | ||
citromfélék | 0, 01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 01 | KH | ||
kabakosok | *0, 01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0, 01 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 01 | KH | ||
hagymafélék | *0, 01 | KH | ||
káposztafélék | *0, 01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 01 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 01 | KH | ||
gabonafélék | *0, 01 | KH | ||
rizs | *0, 01 | KH | ||
burgonya | *0, 01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 02 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 02 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 02 | KH" |
6. Az R. 1. számú mellékletének 376. tolilfluanid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"376. | tolilfluanid(82) | almatermésűek | *3 | |
cseresznye, meggy | *1 | |||
szilva, ringló | *0, 5 | |||
egyéb csonthéjasok | *0, 05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *5 | |||
vadon termő bogyós gyümölcsűek | *0, 05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek (kivéve vadon termő bogyós gyümölcsűek) | *5 | |||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 05 | KH | ||
citromfélék | 0, 05 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 05 | KH | ||
paradicsom, padlizsán | *3 | |||
paprika | *2 | |||
egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0, 05 | KH | ||
uborka, cukkini | *2 | |||
egyéb ehető héjú kabakosok | *2 | |||
dinnyefélék, tökfélék | *0, 3 |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
egyéb nem ehető héjú kabakosok | *0, 3 | |||
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel) | *3 | |||
hüvelyes zöldségek [kivéve zöldbab, zöldborsó (hüvellyel)] | *0, 05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 05 | KH | ||
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma | *0, 5 | |||
póréhagyma | *3 | |||
egyéb hagymafélék | *0, 05 | KH | ||
brokkoli | *1 | |||
káposztafélék (kivéve brokkoli) | *0, 05 | KH | ||
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa | *20 | |||
leveles zöldségek (kivéve salátafélék) | *0, 05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 05 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 05 | KH | ||
gabonafélék | *0, 05 | KH | ||
rizs | *0, 05 | KH | ||
burgonya | *0, 05 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 1 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 1 | KH | ||
komló (szárított) | *50 | |||
tea (szárított) | 0, 1 | KH" |
7. Az R. 1. számú mellékletének 395. tritikonazol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"395. | tritikonazol | almatermésűek | *0, 01 | KH |
csonthéjasok | *0, 01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 01 | KH | ||
citromfélék | 0, 01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 01 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 01 | KH | ||
kabakosok | *0, 01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0, 01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 01 | KH | ||
hagymafélék | *0, 01 | KH | ||
káposztafélék | *0, 01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 01 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 01 | KH | ||
kalászosok (szem) | 0, 01 | KH | ||
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)] | *0, 01 | KH | ||
rizs | *0, 01 | KH | ||
burgonya | *0, 01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 02 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 02 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 02 | KH" |
8. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő szövegrésszel egészül ki: "(80) indoxakarb, indoxakarb + S és R izomereinek együttes mennyisége indoxakarbban kifejezve
(81) MCPA, MCPA + MCPB + ezek sóinak, észtereinek és konjugáljainak együttes mennyisége MCPA-ként kifejezve
(82) tolilfluanid, tolilfluanid + dimetil-aminoszulfotoluidid együttes mennyisége tolilfluanidban kifejezve
(83) mezoszulfuron-metil mezoszulfuronként kifejezve"
2. melléklet a 48/2007. (XI. 6.) EüM-FVM együttes rendelethez
1. Az R. 1. számú mellékletének 163. folpet hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
"163. | folpet] | "spenót | 10" |
2. Az R. 1. számú mellékletének 198. iprodion hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
198. | iprodion] | "zellergumó | *0, 02 | KH |
petrezselyemgyökér | *0, 5" |
3. Az R. 1. számú mellékletének 243. lambda-cihalotrin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
243. | lambda-cihalotrin] | "málna | *0, 2 | |
mangó | 0, 1 | |||
okra | *0, 1 | |||
fejessaláta | *0, 5" |
4. Az R. 1. számú mellékletének 249. maleinsav-hidrazid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
249. | maleinsav-hidrazid! | "sárgarépa, nasztinák | *30" |
5. Az R. 1. számú mellékletének 259. metalaxil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
259. | metalaxil] | "galambbegy saláta | *0, 2" |
6. Az R. 1. számú mellékletének 260. metalaxil - M hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
260. | metalaxil - M] | "galambbegy saláta | *0, 2" |
7. Az R. 1. számú mellékletének 387. trifloxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
387. | trifloxistrobin] | "szamóca | *0, 5 | |
papaya | 1 | |||
görögdinnye | *0, 2 | |||
sárgarépa | *0, 05" |
8. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:
a) a 23. azoxistrobin hatóanyag "póréhagyma 0, 1" szövegrésze helyébe a "póréhagyma 2" szövegrész lép;
b) a 163. folpet hatóanyag
ba) "almatermésűek 3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek 3 (a) " szövegrész lép;
bb) "málna, szamóca 3" szövegrésze helyébe a "málna, szamóca 3 (a) " szövegrész lép;
bc) "ribiszke, köszméte, szeder *3" szövegrésze helyébe a "málna, szamóca *3 (a) " szövegrész lép;
bd) "paradicsom 2" szövegrésze helyébe a "paradicsom 2 (a) " szövegrész lép;
be) "zöldbab (hüvellyel) 2" szövegrésze helyébe a "zöldbab (hüvellyel) 2 (a) " szövegrész lép;
bf) "zöldbab (fejtett) *2" szövegrésze helyébe a "zöldbab (fejtett) *2 (a) " szövegrész lép;
bg) "napraforgómag 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "napraforgómag 0, 05 KH" szövegrész lép;
bh) "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0, 05 KH" szövegrész lép;
bi) "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, napraforgómag) *0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, napraforgómag) *0, 05 KH" szövegrész lép;
c) a 198. iprodion hatóanyag
ca) "sárgarépa 0, 3" szövegrésze helyébe a "sárgarépa, pasztinák 0, 5" szövegrész lép;
cb) "torma *0, 1" szövegrésze helyébe a "torma *0, 5" szövegrész lép; cc) "cikória *0, 2" szövegrésze helyébe a "cikória *2" szövegrész lép;
d) a 229. klórfenapir hatóanyag "tea 0, 1 KH" szövegrésze helyébe a "tea 50" szövegrész lép;
e) a 243. lambda-cihalotrin hatóanyag
ea) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca, ribiszke, köszméte, fekete bodza, vadon termő bogyós gyümölcsök) *0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve málna, szamóca, ribiszke, köszméte, fekete bodza, vadon termő bogyós gyümölcsök) *0, 02 KH" szövegrész lép;
eb) "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, mangó, olíva) 0, 02 KH" szövegrész lép;
ec) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *1" szövegrésze helyébe a "endívia, galambbegy saláta, zsázsa *1" szövegrész lép;
ed) "napraforgómag, repcemag, mustármag 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "napraforgómag, repcemag, mustármag 0, 05 KH" szövegrész lép;
ee) "szójabab, gyapotmag, mákszem, lenmag, tökmag, olajtök, olajretek *0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "szójabab, gyapotmag, mákszem, lenmag, tökmag, olajtök, olajretek *0, 05 KH" szövegrész lép;
ef) "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0, 05 KH" szövegrész lép;
f) a 249. maleinsav-hidrazid hatóanyag "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0, 2 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, pasztinák) *0, 2 KH" szövegrész lép;
g) a 259. metalaxil hatóanyag
ga) "brokkoli, karfiol *0, 1" szövegrésze helyébe a "brokkoli, karfiol *0, 2" szövegrész lép;
gb) "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0, 1" szövegrésze helyébe a "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0, 2" szövegrész lép;
gc) "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya * 1" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrész lép;
h) a 260. metalaxil - M hatóanyag
ha) "karfiol, brokkoli *0, 1" szövegrésze helyébe a "brokkoli, karfiol *0, 2" szövegrész lép;
hb) "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0, 1" szövegrésze helyébe a "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0, 2" szövegrész lép;
hc) "metélőhagyma, petrezselyem-, zellerlevél, sáfrány, turbolya * 1" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrész lép;
i) a 387. trifloxistrobin hatóanyag
ia) "déli gyümölcsök (citromfélék) 0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve banán, citromfélék, papaya) 0, 02 KH" szövegrész lép;
ib) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0, 02 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa) *0, 02 KH" szövegrész lép.
9. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő szövegrésszel egészül ki: "(a) folpet - a jelzett határérték - a megengedett legmagasabb határérték folpet, kaptán együttes mennyiségére vonatkozik"
3. melléklet a 48/2007. (XI. 6.) EüM-FVM együttes rendelethez
Az R. 1. számú mellékletének 74. diazinon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"74. | diazinon | almatermésűek | 0, 01 | KH |
csonthéjasok | 0, 01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 0, 01 | KH | ||
áfonya | *0, 2 | |||
bogyós gyümölcsűek (kivéve áfonya) | *0, 01 | KH | ||
mandula | *0, 05 | |||
dió, mogyoró, gesztenye | *0, 01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
citromfélék | 0, 01 | KH | ||
ananász | 0, 3 | |||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, ananász) | 0, 01 | KH | ||
paprika | 0, 05 | |||
paradicsom, padlizsán | 0, 01 | KH | ||
egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0, 01 | KH | ||
kabakosok | 0, 01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | 0, 01 | KH | ||
retek | 0, 1 | |||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, retek) | 0, 01 | KH | ||
vöröshagyma | 0, 05 | |||
hagymafélék (kivéve vöröshagyma) | 0, 01 | KH | ||
fejeskáposzta | 0, 5 | |||
kínai kel | 0, 05 | |||
karalábé | 0, 2 | |||
egyéb káposztafélék | 0, 01 | KH | ||
vízitorma, cikória | *0, 01 | KH | ||
leveles zöldségek (kivéve vízitorma, cikória) | 0, 01 | KH | ||
spárga, rebarbara, articsóka | 0, 01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara, articsóka) | *0, 01 | KH | ||
csemegekukorica | 0, 02 | |||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 01 | KH | ||
kalászosok (szem) | 0, 02 | |||
kukorica (áru) | 0, 02 | |||
egyéb gabonafélék | *0, 02 | |||
rizs | 0, 02 | |||
burgonya | 0, 01 | KH | ||
napraforgómag, szójabab | 0, 02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, napraforgómag, szójabab) | *0, 02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 02 | KH | ||
komló (szárított) | 0, 5 | |||
tea (szárított) | 0, 02 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
cukorrépa | ***0, 1 | |||
zöld dohánylevél | ***0, 1 | |||
vöröshere | ***0, 1 | |||
gyógynövények | ***0, 1 | |||
lucerna | ***0, 1" |
4. melléklet a 48/2007. (XI. 6.) EüM-FVM együttes rendelethez
1. Az R. 1. számú mellékletének 72. dezmedifam hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"72. | dezmedifam | almatermésűek | *0, 05 | KH |
csonthéjasok | *0, 05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 05 | KH | ||
citromfélék | 0, 05 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 05 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 05 | KH | ||
kabakosok | *0, 05 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0, 05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 05 | KH | ||
vöröshagyma | 0, 05 | KH | ||
hagymafélék (kivéve vöröshagyma) | *0, 05 | KH | ||
káposztafélék | *0, 05 | KH | ||
leveles zöldségek | *0, 05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0, 05 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0, 05 | KH | ||
gabonafélék | *0, 05 | KH | ||
rizs | *0, 05 | KH | ||
burgonya | *0, 05 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 1 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 1 | KH | ||
komló (szárított) | *0, 1 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 1 | KH | ||
cukorrépa | ***0, 1" |
2. Az R. 1. számú mellékletének 230. klórfenvinfosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"230. | klórfenvinfosz (84) | almatermésűek | *0, 02 | KH |
csonthéjasok | *0, 02 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0, 02 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0, 02 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0, 02 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0, 02 | KH | ||
citromfélék | 0, 02 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0, 02 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0, 02 | KH | ||
cukkíni | *0, 1 | |||
kabakosok (kivéve cukkini) | *0, 02 | KH | ||
sárgarépa, pasztinák, retek, karórépa, tarlórépa | *0, 5 | |||
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0, 02 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0, 02 | KH | ||
fokhagyma, mogyoróhagyma | *0, 5 | |||
póréhagyma | *0, 1 | |||
hagymafélék (kivéve fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma) | *0, 02 | KH | ||
kelbimbó | *0, 1 | |||
fejeskáposzta | *0, 5 | |||
karalábé | *0, 3 | |||
egyéb káposztafélék | *0, 02 | KH | ||
galambbegy saláta, zsázsa | *0, 1 | |||
spenót | *0, 1 | |||
petrezselyemlevél | *0, 5 | |||
egyéb leveles zöldségek | *0, 02 | KH | ||
spárga | *0, 1 | |||
zeller (friss) | *0, 5 | |||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, zeller) | *0, 02 | KH | ||
csemegekukorica | *0, 02 | KH | ||
termesztett gombák | *0, 05 | |||
vadon termő gombák | *0, 02 | KH | ||
gabonafélék | *0, 02 | KH | ||
rizs | *0, 02 | KH | ||
burgonya | *0, 02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0, 02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0, 02 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
komló (szárított) | *0, 05 | KH | ||
tea (szárított) | 0, 05 | KH" |
3. Az R 1. számú mellékletének 130. fenmedifam hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
130. | fenmedifam] | "gabonafélék | *0, 05 | KH |
rizs | *0, 05 | KH" |
4. Az R. 1. számú mellékletében a 130. fenmedifam hatóanyaghoz tartozó hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:
a) a "szamóca *0, 1" szövegrész helyébe a "szamóca *0, 1 KH" szövegrész,
b) a "cékla *0, 1" szövegrésze helyébe a "cékla *0, 1 KH" szövegrész,
c) a "fűszernövények *7" szövegrész helyébe a "fűszernövények *0, 05 KH" szövegrész lép.
5. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő szövegrésszel egészül ki:
"(84) klórfenvinfosz, klórfenvinfosz + E és Z izomereinek együttes mennyisége klórfenvinfoszban kifejezve"