Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szól ó 2000. évi XXXV. törvény 65. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § c) és e) pontjában, valamint az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/8/EK, 2007/55/EK, 2007/57/EK bizottsági irányelvek;

b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/ bizottsági irányelvek;

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben-, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/9/EK, 2007/11/EK, 2007/12/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/39/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/EK bizottsági irányelvek."

2. §

Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

3. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben szereplő eltéréssel - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) A Melléklet 8. pontja 2008. szeptember 15-én lép hatályba.

(3) E rendelet 2008. szeptember 16-án hatályát veszti.

4. §

Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2007/55/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az azin-fosz-metil legmagasabb szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról;

b) a Bizottság 2007/56/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az azoxistrobin, a klór-talonil, a deltametrin, a hexaklórbenzol, az ioxinil, az oxa-mil és a quinoxifen legmagasabb szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról;

c) a Bizottság 2007/57/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a ditiokarba-mátok legmagasabb szermaradék-koncentrációja (MRL) tekintetében történő módosításáról;

d) a Bizottság 2007/62/EK irányelve (2007. október 4.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a bifenazát, a petoxamid, a pirimetanil és a rimszul-furon legmagasabb szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról;

e) a Bizotttág 2007/73/EK irányelve (2007. december 13.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az acetamiprid, az atrazin, a deltametrin, az imazalil, az indoxakarb, a pendimetanil, apimetrozin, apiraklostrobin, a tiakloprid és a trifloxistrobin legmagasabb szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dr. Székely Tamás s. k.,

egészségügyi miniszter

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

1. Az R. 1. számú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
3.acetamiprid]"endívia*5
petrezselyemlevél*5"

2. Az R. 1. számú mellékletének a 21. azinfosz-metil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"21.azinfosz-metilalmatermésűek0,5 (t)
csonthéjasok0,5 (t)
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
ribiszke, köszméte0,5 (t)
szamóca0,5 (t)
áfonya0,1
vesszőn termő bogyós gyümölcsűek0,5 (t)
egyéb bogyós gyümölcsűek0,05KH
vadon termő bogyós gyümölcsűek0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye0,5
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió0,5
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
uborka*0,2
kabakosok (kivéve uborka)*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
cukorrépa***0,05
burgonya0,05KH
gyapotmag*0,2
olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, gyapotmag, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének 23. azoxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
23.azoxistrobin]"édeskömény*5"

4. Az R. 1. számú mellékletének 36/A. bifenazát hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"36/A.bifenazátalmatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
szamóca*2
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca)*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika*2
paradicsom, padlizsán*0,5
egyéb solanaceae (kivéve burgonya)*0,01KH
ehető héjú kabakosok*0,3
dinnyefélék, tökfélék*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

5. Az R. 1. számú mellékletének 71. deltametrin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
71.deltametrin]"málna*0,5KH"

6. Az R. 1. számú mellékletének 103. ditiokarbamátok hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"103.ditiokarbamátok(19)almatermésűek5 (ma, mz, me,pr, t, z)
kajszibarack, nektarin, őszibarack2 (mz, t)
cseresznye, meggy2 (mz, me,pr, t, z)
szilva, ringló2 (mz, me, t, z)
egyéb csonthéjasok0,05KH
szőlő (bor, csemege)5 (ma, mz, me,pr, t)
szamóca10 (t)
vesszőn termő bogyós gyümölcsűek0,05KH
ribiszke5 (mz)
köszméte0,05KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió0,1 (mz)
mandula, mogyoró, gesztenye0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék5 (mz)
banán2 (mz, me)
mangó2 (mz)
olívabogyó (fogyasztásra)5 (mz, pr)
olívabogyó (olaj kivonásra)5 (mz, pr)
papaya7 (mz)
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, mangó, olíva, papaya)0,05KH
paprika5 (mz, pr)
paradicsom3 (mz, me, pr)
padlizsán3 (mz, me)
okra0,5 (mz)
egyéb solanaceaeburgonya0,05KH
uborka, cukkíni2 (mz, pr)
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
egyéb ehető héjú kabakosok*2 (mz, pr)
dinnyefélék, tökfélék1 (mz, pr)
zöldbab (hüvellyel)1 (mz)
zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó1 (ma, mz)
zöldbab, zöldborsó (fejtett)*0,1 (mz)
lóbab0,05KH
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,05KH
bab (száraz), borsó (száraz)0,1 (mz)
lencse0,05KH
egyéb száraz hüvelyes zöldségek*0,05KH
cékla0,5 (mz)
zellergumó0,3 (ma, me,pr, t)
bakszakáll, pasztinák, petrezselyem­gyökér, sárgarépa, torma0,2 (mz)
egyéb gyökér- és gumós zöldségek*0,05KH
fokhagyma0,1 (mz)
vöröshagyma, mogyoróhagyma1 (ma, mz)
zöldhagyma1 (mz)
póréhagyma3 (ma, mz)
egyéb hagymafélék*0,05KH
brokkoli, karfiol1 (mz)
egyéb virágzatukért termesztett káposzta­félék1 (mz)
kelbimbó2 (mz)
fejeskáposzta3 (mz)
egyéb fejképző káposztafélék*0,05KH
kínai kel, leveles kel0,5 (mz)
egyéb leveles káposztafélék*0,5 (mz)
karalábé1 (mz)
salátafélék*5 (mz, me, t)
spenót, sóska, mángold0,05KH
cikória*0,5 (mz)
vizitorma*0,3 (mz)
petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor5 (mz, me)
egyéb fűszernövények*5 (mz, me)
spárga, rebarbara0,5 (mz)
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara)0,05KH
csemegekukorica0,05KH
termesztett, vadon termő gombák0,05KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)1 (ma, mz)
árpa (szem), zab (szem)2 (ma, mz)
kukorica (áru, siló)0,05KH
cirok0,05KH
egyéb gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
cukorrépa***0,5
burgonya0,3 (ma, mz, me, pr)
repcemag0,5 (ma, mz)
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
olajos magvúak (kivéve repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyers kávé, szezámmag)0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)25 (pr)
tea (szárított)0,1KH
zöld dohánylevél***25
köménymag, tárkony, majoránna***2"

7. Az R. 1. számú mellékletének 184. hexaklórbenzol (HCB) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
184.hexaklórbenzol (HCB)]"tökmag*0,05"

8. Az R. 1. számú mellékletének 189. imazalil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"189.imazalilalmatermésűek*2
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió, pisztácia0,05KH
citromfélék5
banán2
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán)0,05KH
paradicsom*0,5
paprika, padlizsán*0,05KH
egyéb solanaceae (kivéve burgonya)*0,05KH
uborka, cukkíni*0,2
egyéb ehető héjú kabakosok*0,2
sárgadinnye*2
egyéb nem ehető héjú kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve bur­gonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru, siló)0,05KH
egyéb gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
burgonya*3
olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, sze­zámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

9. Az R. 1. számú melléklete 196. indoxakarb hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
196.indoxakarb]"banán0,2
retek*0,2
galambbegy saláta*1
spenót*2"

10. Az R. 1. számú mellékletének 197. ioxinil (73) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
197.ioxinil(73)]"fokhagyma, mogyoróhagyma*0,2
póréhagyma*3
zöldhagyma*3"

11. Az R. 1. számú mellékletének 240. klórtalonil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"240.klórtalonilalmatermésűek1
cseresznye, meggy, ringló, szilva*0,01KH
őszibarack1
kajszibarack, nektarin*1
egyéb csonthéjasok*0,01KH
szőlő (csemege)1
szőlő (bor)3
ribiszke, köszméte*10
szamóca*3
áfonya*2
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
banán0,2
papaya20
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, papaya)0,01KH
paprika, padlizsán*2
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
paradicsom2
uborka1
apró uborka (fürtös)*5
cukkini*0,01KH
dinnyefélék, tökfélék*1
zöldbab (hüvellyel)*5
zöldbab (fejtett)*2
zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó2
zöldborsó (fejtett)*0,3
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,01KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, zellergumó)*0,01KH
sárgarépa, zellergumó*1
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma*0,5
zöldhagyma*5
póréhagyma*10
egyéb hagymafélék*0,01KH
brokkoli, karfiol*3
virágzatukért termesztett egyéb káposztafélék*3
fejeskáposzta, kelbimbó*3
karalábé*0,01KH
egyéb fejképző és leveles káposzta­félék*0,01KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*0,01KH
spenót, sóska, mángold*0,01KH
petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*5
vizitorma, cikória*0,01KH
zeller (friss)*10
szárukért termesztett zöldségek [kivéve zeller (friss)]*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett gombák*2
vadon termő gombák*0,01KH
kalászosok (szem)0,1
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,01KH
rizs*0,01KH
burgonya0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
olajos magvúak (kivéve: földi­mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,01KH
földimogyoró0,05
kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*50
tea (szárított)0,1KH
lucerna***0,1
fűszernövények5"

12. Az R. 1. számú mellékletének 290. oxamil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
290.oxamil(46)]"apró uborka (fürtös)0,02"

13. Az R. 1. számú melléklete 297. pendimetalin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
297.pendimetalin]"zellergumó*0,1
zeller (friss)*0,1"

14. Az R. 1. számú mellékletének 299/A. petoxamid hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"299/A.petoxamidalmatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
solanaceaeburgonya*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve: földi-*0,01KH
mogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag)
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH
kukorica (takarmány, vetőmag)***0,005"

15. Az R. 1. számú melléklete 306. piraklostrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
306.piraklostrobin]"málna, szeder*1
vesszőn termő bogyós gyümöl­csök*0,02KH
ribiszke*2
vadon termő bogyós gyümöl­csök*0,02KH
bakszakáll, petrezselyemgyö­kér*0,1
galambbegy saláta*10"

16. Az R. 1. számú mellékletének 312. pirimetanil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"312.pirimetanilalmatermésűek5
kajszibarack, szilva, ringló*3
őszibarack, nektarin*10
egyéb csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)5
szamóca5
málna10
szeder (fekete)*10
egyéb vesszőn termő bogyós gyümölcsök*0,05KH
áfonya, ribiszke, köszméte*5
vadon termő bogyós gyümöl­csök*0,05KH
mandula*0,2
dió, mogyoró, gesztenye*0,05KH
pisztácia0,2
kókuszdió, makadám dió, kesu­dió, pekándió0,05KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
citromfélék10
banán0,1
déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék)0,05KH
paprika*2
paradicsom, padlizsán*1
solanaceae (kivéve burgonya)*0,05KH
ehető héjú kabakosok*1
dinnyefélék, tökfélék*0,05KH
zöldbab (hüvellyel)*2
zöldborsó (fejtett)*0,2
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,05KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,5
sárgarépa*1
gyökér- és gumós zöldségek (ki­véve burgonya, sárgarépa)*0,05KH
vöröshagyma*0,1
póréhagyma*1
egyéb hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
fejessaláta*10
fűszernövények*3
egyéb leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gom­bák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve: földi­mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

17. Az R. 1. számú mellékletének 330. propineb hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"330.propineb (19)almatermésűek*0,3
cseresznye, meggy*0,3
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*1
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
bogyós gyümölcsűek (kivéve szőlő)*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
olíva (fogyasztásra)0,3
olíva (olaj kivonásra)0,3
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva)0,05KH
paprika*1
paradicsom*2
egyéb solanaceae (kivéve burgonya)*0,05KH
uborka*2
egyéb ehető héjú kabakosok*0,05KH
görögdinnye, sárgadinnye*1
egyéb nem ehető héjú kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
zellergumó*0,3
gyökér- és gumós zöldségek (ki­véve burgonya, zellergumó)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,2
olajos magvúak (kivéve: földi­mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*50
tea (szárított)0,1KH"

18. Az R. 1. számú mellékletének 337. quinoxifen hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
337.quinoxifen]"alma*0,05
kajszibarack, nektarin, őszibarack*0,05
articsóka*0,3"

19. Az R. 1. számú mellékletének 344. rimszulfuron (rimriduron) hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"344.rimszulfuron (rimriduron)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió, pisztácia0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citrom­félék)0,05KH
paradicsom0,05KH
paprika, padlizsán*0,05KH
solanaceae (kivéve burgonya)*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru, siló)0,05KH
egyéb gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya0,05KH
olajos magvúak (kivéve: földi­mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1"

20. Az R. 1. számú melléklete 370. tiakloprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
370.tiakloprid]"papaya0,5
mustármag*0,2"

21. Az R. 1. számú mellékletének 375. TMTD (tirám) hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"375.TMTD (tiram) (19)alma, körte5
almatermésűek (kivéve alma, körte)0,1KH
kajszibarack, nektarin, őszibarack3
cseresznye, meggy3
szilva, ringló2
egyéb csonthéjasok0,1KH
szőlő (bor)3
szőlő (csemege)0,1KH
szamóca10
bogyós gyümölcsűek (kivéve sza­móca)*0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
citromfélék0,1KH
déligyümölcsök (kivéve citrom­félék)0,1KH
paprika, paradicsom, padlizsán0,1KH
kabakosok0,1KH
hüvelyes zöldségek0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,1KH
hagymafélék0,1KH
káposztafélék0,1KH
fejessaláta, endívia2
leveles zöldségek (kivéve fejes­saláta, endívia)0,1KH
szárukért termesztett zöldségek0,1KH
csemegekukorica0,1KH
termesztett, vadon termő gombák0,1KH
búza (szem), árpa (szem)0,1KH
rizs0,1KH
kukorica (áru)0,1KH
cirok0,1KH
egyéb gabonafélék*0,1KH
cukorrépa***0 2
burgonya0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag0,1KH
napraforgómag, repcemag, szója­bab, olajtökmag0,1KH
egyéb olajos magvúak*0,1KH
komló (szárított)*0,2KH
tea (szárított)0,2KH
köménymag***0 2"

22. Az R. 1. számú melléklete 387. trifloxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHa tó anyagKultúraHatárérték mg/kg
387.trifloxistrobin]"mangó0,5
paprika*0,3
póréhagyma*0,2
brokkoli, karfiol*0,05
fejképző káposztafélék*0,2"

23. Az R. 1. számú mellékletének 399/A. ziram hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"399/A.ziram(19)körte*1
almatermésűek (kivéve alma, körte)*0,1KH
cseresznye, meggy*5
szilva, ringló*2
egyéb csonthéjasok*0,1KH
szőlő (bor, csemege)*0,1KH
bogyós gyümölcsűek*0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
citromfélék0,1KH
déligyümölcsök (kivéve citrom­félék)0,1KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,1KH
kabakosok*0,1KH
hüvelyes zöldségek*0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,1KH
hagymafélék*0,1KH
káposztafélék*0,1KH
leveles zöldségek*0,1KH
szárukért termesztett zöldségek*0,1KH
csemegekukorica*0,1KH
termesztett, vadon termő gombák*0,1KH
gabonafélék*0,1KH
rizs*0,1KH
burgonya*0,1KH
olajos magvúak (kivéve: földi­mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyers­kávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,2KH
tea (szárított)0,2KH"

24. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:

a) a 3. acetamiprid hatóanyag

aa) "alma, körte 0,1" szövegrésze helyébe a "alma, körte 1" szövegrész lép;

ab) "egyéb almatermésűek *0,1" szövegrésze helyébe a "egyéb almatermésűek *1" szövegrész lép;

b) a 23. azoxistrobin hatóanyag

ba) "egyéb solanacea (kivéve: burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanaceae (kivéve: burgonya) *2" szövegrész lép;

bb) "póréhagyma 0,1" szövegrésze helyébe a "póréhagyma 2" szövegrész lép;

c) a 71. deltametrin hatóanyag "málna, ribiszke, szeder *0,5" szövegrésze helyébe a "ribiszke, szeder *0,5" szövegrész lép;

d) a 196. indoxakarb hatóanyag

da) "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, banán) 0,02 KH" szövegrész lép;

db) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, retek) *0,02 KH" szövegrész lép;

dc) "spenót, sóska, mángold *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "sóska, mángold *0,02 KH" szövegrész lép;

e) a 197. ioxinil (73) hatóanyag "hagymafélék (kivéve vöröshagyma) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb hagymafélék *0,05 KH" szövegrész lép;

f) a 290. oxamil (46) hatóanyag

fa) "mandarin 0,02" szövegrésze helyébe a "mandarin 0,02 KH" szövegrész lép;

fb) "komló (szárított) *0,02" szövegrésze helyébe a komló (szárított) *0,02 KH" szövegrész lép;

fc) "tea (szárított) 0,02" szövegrésze helyébe a tea (szárított) 0,02 KH" szövegrész lép;

g) a 297. pendimetalin hatóanyag

ga) "száraz hüvelyes zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "száraz hüvelyes zöldségek *0,2" szövegrész lép;

gb) "szárukért termesztett zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "szárukért termesztett zöldségek [kivéve zeller (friss)] *0,05 KH" szövegrész lép;

h) a 303. pimetrozin hatóanyag "ribiszke *0,1" szövegrésze helyébe a "ribiszke, köszméte *0,5" szövegrész lép;

i) a 306. piraklostrobin hatóanyag

ia) "cseresznye, meggy 0,2" szövegrésze helyébe a "cseresznye, meggy 0,3" szövegrész lép;

ib) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb bogyós gyümölcsűek *0,5" szövegrész lép;

ic) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta, endívia, zsázsa *2" szövegrész lép;

j) a 337. quinoxifen hatóanyag

ja) "almatermésűek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "almatermésűek (kivéve alma) *0,02KH" szövegrész lép;

jb) "csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb csonthéjasok *0,02 KH" szövegrész lép;

jc) "áfonya, ribiszke, köszméte *1" szövegrésze helyébe a "áfonya, ribiszke, köszméte *2" szövegrész lép;

jd) "szárukért termesztett zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka) *0,02 KH" szövegrész lép;

je) "komló (szárított) *0,5 KH" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *0,5" szövegrész lép;

k) a 370. tiakloprid hatóanyag "olajos magvúak (kivéve napraforgómag, repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrésze helyébe az "olajos magvúak (kivéve mustármag, napraforgómag, repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrész lép;

l) a 387. trifloxistrobin hatóanyag

la) "déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék, papaya) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék, mangó, papaya) 0,02 KH" szövegrész lép;

lb) "egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanaceae (kivéve burgonya) *0,02 KH" szövegrész lép;

lc) "hagymafélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hagymafélék (kivéve póréhagyma) *0,02 KH" szövegrész lép;

ld) "káposztafélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb káposztafélék *0,02 KH" szövegrész lép.

25. Az R. 1. számú melléklete MAGYARÁZAT részének (19) sora helyébe a következő rendelkezés lép:

"(19) ditiokarbamátok, maneb+mankoceb+metiram+ propineb+tiram+ziram (EU elnevezés: maneb csoport) együttes mennyisége CS2-ban kifejezve(1) (2)

(1) a CS2-ban kifejezett legnagyobb megengedett szermaradék koncentrációk különféle ditiokarbamátokból származhatnak és így tükröződik bennük, hogy adott esetben jó mezőgazdasági gyakorlatot alkalmaztak-e. Ezért ezek a szermaradék-koncentrációk nem alkalmasak annak ellenőrzésére, hogy egy adott jó mezőgazdasági gyakorlatot követtek-e.

(2) a szermaradék eredete: ma: maneb, mz: mankoceb, me: metiram, pr: propineb, t: tiram, z: ziram propineb (propilén-diaminban kifejezve)(3) tiram (tiramként kifejezve)(3) ziram (ziramként kifejezve)(3)

(3) mivel az összes ditiokarbamát CS2-ban jelenik meg, általában nem lehet őket megkülönböztetni. Vannak azonban egyedi módszerek a propineb, a ziram, és a tiram szermaradékának meghatározására. Ezek a módszerek eseti alapon használhatók, ha kifejezetten a propineb, a tiram és/vagy a ziram mennyiségét kell meghatározni."

26. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő szövegrésszel egészül ki:

"(t) azinfosz-metilideiglenes határérték 2008.
szeptember 18-ig. Ezen időpon-
tot követően a határérték 0.05
KH mg/kg kivéve, ha azt irány-
elv vagy rendelet módosítja."
"deltametrin2008. november 1-jéig hatályos
(cisz-deltametrin)(a)ideiglenes határérték a
91/414/EGK irányelv III. mel-
lékletében említett dosszié felül-
vizsgálatáig és a deltametrin
készítmények tagállami szinten
történő, ismételt nyilvántartásba
vételéig."

Tartalomjegyzék