91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet
a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szól ó 2000. évi XXXV. törvény 65. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § c) és e) pontjában, valamint az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:
1. §
A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/8/EK, 2007/55/EK, 2007/57/EK bizottsági irányelvek;
b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/ bizottsági irányelvek;
c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben-, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/9/EK, 2007/11/EK, 2007/12/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/39/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/EK bizottsági irányelvek."
2. §
Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.
3. §
(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben szereplő eltéréssel - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) A Melléklet 8. pontja 2008. szeptember 15-én lép hatályba.
(3) E rendelet 2008. szeptember 16-án hatályát veszti.
4. §
Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2007/55/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az azin-fosz-metil legmagasabb szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról;
b) a Bizottság 2007/56/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az azoxistrobin, a klór-talonil, a deltametrin, a hexaklórbenzol, az ioxinil, az oxa-mil és a quinoxifen legmagasabb szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról;
c) a Bizottság 2007/57/EK irányelve (2007. szeptember 17.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a ditiokarba-mátok legmagasabb szermaradék-koncentrációja (MRL) tekintetében történő módosításáról;
d) a Bizottság 2007/62/EK irányelve (2007. október 4.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a bifenazát, a petoxamid, a pirimetanil és a rimszul-furon legmagasabb szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról;
e) a Bizotttág 2007/73/EK irányelve (2007. december 13.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek az acetamiprid, az atrazin, a deltametrin, az imazalil, az indoxakarb, a pendimetanil, apimetrozin, apiraklostrobin, a tiakloprid és a trifloxistrobin legmagasabb szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Dr. Székely Tamás s. k.,
egészségügyi miniszter
Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez
1. Az R. 1. számú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 3. | acetamiprid] | "endívia | *5 | |
| petrezselyemlevél | *5" |
2. Az R. 1. számú mellékletének a 21. azinfosz-metil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "21. | azinfosz-metil | almatermésűek | 0,5 (t) | |
| csonthéjasok | 0,5 (t) | |||
| szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | ||
| ribiszke, köszméte | 0,5 (t) | |||
| szamóca | 0,5 (t) | |||
| áfonya | 0,1 | |||
| vesszőn termő bogyós gyümölcsűek | 0,5 (t) | |||
| egyéb bogyós gyümölcsűek | 0,05 | KH | ||
| vadon termő bogyós gyümölcsűek | 0,05 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | 0,5 | |||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió | 0,5 | |||
| citromfélék | 0,05 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH | ||
| paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH | ||
| uborka | *0,2 | |||
| kabakosok (kivéve uborka) | *0,05 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| káposztafélék | 0,05 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
| gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH | ||
| cukorrépa | ***0,05 | |||
| burgonya | 0,05 | KH | ||
| gyapotmag | *0,2 | |||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, gyapotmag, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,1 | KH" |
3. Az R. 1. számú mellékletének 23. azoxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 23. | azoxistrobin] | "édeskömény | *5" |
4. Az R. 1. számú mellékletének 36/A. bifenazát hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "36/A. | bifenazát | almatermésűek | *0,01 | KH |
| csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
| szamóca | *2 | |||
| bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) | *0,01 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
| citromfélék | 0,01 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
| paprika | *2 | |||
| paradicsom, padlizsán | *0,5 | |||
| egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
| ehető héjú kabakosok | *0,3 | |||
| dinnyefélék, tökfélék | *0,01 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
| hagymafélék | *0,01 | KH | ||
| káposztafélék | *0,01 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| gabonafélék | *0,01 | KH | ||
| rizs | *0,01 | KH | ||
| burgonya | *0,01 | KH | ||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,02 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,02 | KH" |
5. Az R. 1. számú mellékletének 71. deltametrin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 71. | deltametrin] | "málna | *0,5 | KH" |
6. Az R. 1. számú mellékletének 103. ditiokarbamátok hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "103. | ditiokarbamátok(19) | almatermésűek | 5 (ma, mz, me,pr, t, z) | |
| kajszibarack, nektarin, őszibarack | 2 (mz, t) | |||
| cseresznye, meggy | 2 (mz, me,pr, t, z) | |||
| szilva, ringló | 2 (mz, me, t, z) | |||
| egyéb csonthéjasok | 0,05 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | 5 (ma, mz, me,pr, t) | |||
| szamóca | 10 (t) | |||
| vesszőn termő bogyós gyümölcsűek | 0,05 | KH | ||
| ribiszke | 5 (mz) | |||
| köszméte | 0,05 | KH | ||
| egyéb bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
| dió | 0,1 (mz) | |||
| mandula, mogyoró, gesztenye | 0,05 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,05 | KH | ||
| citromfélék | 5 (mz) | |||
| banán | 2 (mz, me) | |||
| mangó | 2 (mz) | |||
| olívabogyó (fogyasztásra) | 5 (mz, pr) | |||
| olívabogyó (olaj kivonásra) | 5 (mz, pr) | |||
| papaya | 7 (mz) | |||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, mangó, olíva, papaya) | 0,05 | KH | ||
| paprika | 5 (mz, pr) | |||
| paradicsom | 3 (mz, me, pr) | |||
| padlizsán | 3 (mz, me) | |||
| okra | 0,5 (mz) | |||
| egyéb solanaceaeburgonya | 0,05 | KH | ||
| uborka, cukkíni | 2 (mz, pr) |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| egyéb ehető héjú kabakosok | *2 (mz, pr) | |||
| dinnyefélék, tökfélék | 1 (mz, pr) | |||
| zöldbab (hüvellyel) | 1 (mz) | |||
| zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó | 1 (ma, mz) | |||
| zöldbab, zöldborsó (fejtett) | *0,1 (mz) | |||
| lóbab | 0,05 | KH | ||
| egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| bab (száraz), borsó (száraz) | 0,1 (mz) | |||
| lencse | 0,05 | KH | ||
| egyéb száraz hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| cékla | 0,5 (mz) | |||
| zellergumó | 0,3 (ma, me,pr, t) | |||
| bakszakáll, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, torma | 0,2 (mz) | |||
| egyéb gyökér- és gumós zöldségek | *0,05 | KH | ||
| fokhagyma | 0,1 (mz) | |||
| vöröshagyma, mogyoróhagyma | 1 (ma, mz) | |||
| zöldhagyma | 1 (mz) | |||
| póréhagyma | 3 (ma, mz) | |||
| egyéb hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| brokkoli, karfiol | 1 (mz) | |||
| egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék | 1 (mz) | |||
| kelbimbó | 2 (mz) | |||
| fejeskáposzta | 3 (mz) | |||
| egyéb fejképző káposztafélék | *0,05 | KH | ||
| kínai kel, leveles kel | 0,5 (mz) | |||
| egyéb leveles káposztafélék | *0,5 (mz) | |||
| karalábé | 1 (mz) | |||
| salátafélék | *5 (mz, me, t) | |||
| spenót, sóska, mángold | 0,05 | KH | ||
| cikória | *0,5 (mz) | |||
| vizitorma | *0,3 (mz) | |||
| petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor | 5 (mz, me) | |||
| egyéb fűszernövények | *5 (mz, me) | |||
| spárga, rebarbara | 0,5 (mz) | |||
| szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara) | 0,05 | KH | ||
| csemegekukorica | 0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | 0,05 | KH | ||
| búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem) | 1 (ma, mz) | |||
| árpa (szem), zab (szem) | 2 (ma, mz) | |||
| kukorica (áru, siló) | 0,05 | KH | ||
| cirok | 0,05 | KH | ||
| egyéb gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH | ||
| cukorrépa | ***0,5 | |||
| burgonya | 0,3 (ma, mz, me, pr) | |||
| repcemag | 0,5 (ma, mz) |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| olajos magvúak (kivéve repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyers kávé, szezámmag) | 0,1 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
| komló (szárított) | 25 (pr) | |||
| tea (szárított) | 0,1 | KH | ||
| zöld dohánylevél | ***25 | |||
| köménymag, tárkony, majoránna | ***2" |
7. Az R. 1. számú mellékletének 184. hexaklórbenzol (HCB) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 184. | hexaklórbenzol (HCB)] | "tökmag | *0,05" |
8. Az R. 1. számú mellékletének 189. imazalil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "189. | imazalil | almatermésűek | *2 | |
| csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | ||
| bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió, pisztácia | 0,05 | KH | ||
| citromfélék | 5 | |||
| banán | 2 | |||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán) | 0,05 | KH | ||
| paradicsom | *0,5 | |||
| paprika, padlizsán | *0,05 | KH | ||
| egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| uborka, cukkíni | *0,2 | |||
| egyéb ehető héjú kabakosok | *0,2 | |||
| sárgadinnye | *2 | |||
| egyéb nem ehető héjú kabakosok | *0,05 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| káposztafélék | *0,05 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
| kukorica (áru, siló) | 0,05 | KH | ||
| egyéb gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| burgonya | *3 | |||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,1 | KH" |
9. Az R. 1. számú melléklete 196. indoxakarb hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 196. | indoxakarb] | "banán | 0,2 | |
| retek | *0,2 | |||
| galambbegy saláta | *1 | |||
| spenót | *2" |
10. Az R. 1. számú mellékletének 197. ioxinil (73) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 197. | ioxinil(73)] | "fokhagyma, mogyoróhagyma | *0,2 | |
| póréhagyma | *3 | |||
| zöldhagyma | *3" |
11. Az R. 1. számú mellékletének 240. klórtalonil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "240. | klórtalonil | almatermésűek | 1 | |
| cseresznye, meggy, ringló, szilva | *0,01 | KH | ||
| őszibarack | 1 | |||
| kajszibarack, nektarin | *1 | |||
| egyéb csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
| szőlő (csemege) | 1 | |||
| szőlő (bor) | 3 | |||
| ribiszke, köszméte | *10 | |||
| szamóca | *3 | |||
| áfonya | *2 | |||
| egyéb bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
| citromfélék | 0,01 | KH | ||
| banán | 0,2 | |||
| papaya | 20 | |||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, papaya) | 0,01 | KH | ||
| paprika, padlizsán | *2 |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| paradicsom | 2 | |||
| uborka | 1 | |||
| apró uborka (fürtös) | *5 | |||
| cukkini | *0,01 | KH | ||
| dinnyefélék, tökfélék | *1 | |||
| zöldbab (hüvellyel) | *5 | |||
| zöldbab (fejtett) | *2 | |||
| zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó | 2 | |||
| zöldborsó (fejtett) | *0,3 | |||
| egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
| száraz hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, zellergumó) | *0,01 | KH | ||
| sárgarépa, zellergumó | *1 | |||
| vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma | *0,5 | |||
| zöldhagyma | *5 | |||
| póréhagyma | *10 | |||
| egyéb hagymafélék | *0,01 | KH | ||
| brokkoli, karfiol | *3 | |||
| virágzatukért termesztett egyéb káposztafélék | *3 | |||
| fejeskáposzta, kelbimbó | *3 | |||
| karalábé | *0,01 | KH | ||
| egyéb fejképző és leveles káposztafélék | *0,01 | KH | ||
| fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa | *0,01 | KH | ||
| spenót, sóska, mángold | *0,01 | KH | ||
| petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya | *5 | |||
| vizitorma, cikória | *0,01 | KH | ||
| zeller (friss) | *10 | |||
| szárukért termesztett zöldségek [kivéve zeller (friss)] | *0,01 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
| termesztett gombák | *2 | |||
| vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
| kalászosok (szem) | 0,1 | |||
| gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)] | *0,01 | KH | ||
| rizs | *0,01 | KH | ||
| burgonya | 0,01 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,01 | KH | ||
| földimogyoró | 0,05 | |||
| kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,01 | KH | ||
| komló (szárított) | *50 | |||
| tea (szárított) | 0,1 | KH | ||
| lucerna | ***0,1 | |||
| fűszernövények | 5" |
12. Az R. 1. számú mellékletének 290. oxamil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 290. | oxamil(46)] | "apró uborka (fürtös) | 0,02" |
13. Az R. 1. számú melléklete 297. pendimetalin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 297. | pendimetalin] | "zellergumó | *0,1 | |
| zeller (friss) | *0,1" |
14. Az R. 1. számú mellékletének 299/A. petoxamid hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "299/A. | petoxamid | almatermésűek | *0,01 | KH |
| csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
| bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
| citromfélék | 0,01 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
| paprika, paradicsom, padlizsán | *0,01 | KH | ||
| solanaceaeburgonya | *0,01 | KH | ||
| kabakosok | *0,01 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
| hagymafélék | *0,01 | KH | ||
| káposztafélék | *0,01 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,01 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
| gabonafélék | *0,01 | KH | ||
| rizs | *0,01 | KH | ||
| burgonya | *0,01 | KH | ||
| olajos magvúak (kivéve: földi- | *0,01 | KH | ||
| mogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | ||||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,01 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,02 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,02 | KH | ||
| kukorica (takarmány, vetőmag) | ***0,005" |
15. Az R. 1. számú melléklete 306. piraklostrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 306. | piraklostrobin] | "málna, szeder | *1 | |
| vesszőn termő bogyós gyümölcsök | *0,02 | KH | ||
| ribiszke | *2 | |||
| vadon termő bogyós gyümölcsök | *0,02 | KH | ||
| bakszakáll, petrezselyemgyökér | *0,1 | |||
| galambbegy saláta | *10" |
16. Az R. 1. számú mellékletének 312. pirimetanil hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "312. | pirimetanil | almatermésűek | 5 | |
| kajszibarack, szilva, ringló | *3 | |||
| őszibarack, nektarin | *10 | |||
| egyéb csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | 5 | |||
| szamóca | 5 | |||
| málna | 10 | |||
| szeder (fekete) | *10 | |||
| egyéb vesszőn termő bogyós gyümölcsök | *0,05 | KH | ||
| áfonya, ribiszke, köszméte | *5 | |||
| vadon termő bogyós gyümölcsök | *0,05 | KH | ||
| mandula | *0,2 | |||
| dió, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
| pisztácia | 0,2 | |||
| kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió | 0,05 | KH |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| citromfélék | 10 | |||
| banán | 0,1 | |||
| déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék) | 0,05 | KH | ||
| paprika | *2 | |||
| paradicsom, padlizsán | *1 | |||
| solanaceae (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| ehető héjú kabakosok | *1 | |||
| dinnyefélék, tökfélék | *0,05 | KH | ||
| zöldbab (hüvellyel) | *2 | |||
| zöldborsó (fejtett) | *0,2 | |||
| egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| száraz hüvelyes zöldségek | *0,5 | |||
| sárgarépa | *1 | |||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa) | *0,05 | KH | ||
| vöröshagyma | *0,1 | |||
| póréhagyma | *1 | |||
| egyéb hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| káposztafélék | *0,05 | KH | ||
| fejessaláta | *10 | |||
| fűszernövények | *3 | |||
| egyéb leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
| gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH | ||
| burgonya | *0,05 | KH | ||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,1 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,1 | KH" |
17. Az R. 1. számú mellékletének 330. propineb hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "330. | propineb (19) | almatermésűek | *0,3 | |
| cseresznye, meggy | *0,3 | |||
| csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy) | *0,05 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *1 |
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| bogyós gyümölcsűek (kivéve szőlő) | *0,05 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,05 | KH | ||
| citromfélék | 0,05 | KH | ||
| olíva (fogyasztásra) | 0,3 | |||
| olíva (olaj kivonásra) | 0,3 | |||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) | 0,05 | KH | ||
| paprika | *1 | |||
| paradicsom | *2 | |||
| egyéb solanaceae (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| uborka | *2 | |||
| egyéb ehető héjú kabakosok | *0,05 | KH | ||
| görögdinnye, sárgadinnye | *1 | |||
| egyéb nem ehető héjú kabakosok | *0,05 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| zellergumó | *0,3 | |||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, zellergumó) | *0,05 | KH | ||
| hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| káposztafélék | *0,05 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
| gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH | ||
| burgonya | *0,2 | |||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,1 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
| komló (szárított) | *50 | |||
| tea (szárított) | 0,1 | KH" |
18. Az R. 1. számú mellékletének 337. quinoxifen hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 337. | quinoxifen] | "alma | *0,05 | |
| kajszibarack, nektarin, őszibarack | *0,05 | |||
| articsóka | *0,3" |
19. Az R. 1. számú mellékletének 344. rimszulfuron (rimriduron) hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "344. | rimszulfuron (rimriduron) | almatermésűek | *0,05 | KH |
| csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | ||
| bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió, pisztácia | 0,05 | KH | ||
| citromfélék | 0,05 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH | ||
| paradicsom | 0,05 | KH | ||
| paprika, padlizsán | *0,05 | KH | ||
| solanaceae (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| kabakosok | *0,05 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
| hagymafélék | *0,05 | KH | ||
| káposztafélék | *0,05 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
| kukorica (áru, siló) | 0,05 | KH | ||
| egyéb gabonafélék | *0,05 | KH | ||
| rizs | *0,05 | KH | ||
| burgonya | 0,05 | KH | ||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,1" |
20. Az R. 1. számú melléklete 370. tiakloprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 370. | tiakloprid] | "papaya | 0,5 | |
| mustármag | *0,2" |
21. Az R. 1. számú mellékletének 375. TMTD (tirám) hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "375. | TMTD (tiram) (19) | alma, körte | 5 | |
| almatermésűek (kivéve alma, körte) | 0,1 | KH | ||
| kajszibarack, nektarin, őszibarack | 3 | |||
| cseresznye, meggy | 3 | |||
| szilva, ringló | 2 | |||
| egyéb csonthéjasok | 0,1 | KH | ||
| szőlő (bor) | 3 | |||
| szőlő (csemege) | 0,1 | KH | ||
| szamóca | 10 | |||
| bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) | *0,1 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,1 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,1 | KH | ||
| citromfélék | 0,1 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,1 | KH | ||
| paprika, paradicsom, padlizsán | 0,1 | KH | ||
| kabakosok | 0,1 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | 0,1 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | 0,1 | KH | ||
| hagymafélék | 0,1 | KH | ||
| káposztafélék | 0,1 | KH | ||
| fejessaláta, endívia | 2 | |||
| leveles zöldségek (kivéve fejessaláta, endívia) | 0,1 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | 0,1 | KH | ||
| csemegekukorica | 0,1 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | 0,1 | KH | ||
| búza (szem), árpa (szem) | 0,1 | KH | ||
| rizs | 0,1 | KH | ||
| kukorica (áru) | 0,1 | KH | ||
| cirok | 0,1 | KH | ||
| egyéb gabonafélék | *0,1 | KH | ||
| cukorrépa | ***0 2 | |||
| burgonya | 0,1 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
| napraforgómag, repcemag, szójabab, olajtökmag | 0,1 | KH | ||
| egyéb olajos magvúak | *0,1 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,2 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,2 | KH | ||
| köménymag | ***0 2" |
22. Az R. 1. számú melléklete 387. trifloxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
| [Sorszám | Ha tó anyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
| 387. | trifloxistrobin] | "mangó | 0,5 | |
| paprika | *0,3 | |||
| póréhagyma | *0,2 | |||
| brokkoli, karfiol | *0,05 | |||
| fejképző káposztafélék | *0,2" |
23. Az R. 1. számú mellékletének 399/A. ziram hatóanyagokhoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
| [Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
| "399/A. | ziram(19) | körte | *1 | |
| almatermésűek (kivéve alma, körte) | *0,1 | KH | ||
| cseresznye, meggy | *5 | |||
| szilva, ringló | *2 | |||
| egyéb csonthéjasok | *0,1 | KH | ||
| szőlő (bor, csemege) | *0,1 | KH | ||
| bogyós gyümölcsűek | *0,1 | KH | ||
| dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,1 | KH | ||
| kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,1 | KH | ||
| citromfélék | 0,1 | KH | ||
| déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,1 | KH | ||
| paprika, paradicsom, padlizsán | *0,1 | KH | ||
| kabakosok | *0,1 | KH | ||
| hüvelyes zöldségek | *0,1 | KH | ||
| gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,1 | KH | ||
| hagymafélék | *0,1 | KH | ||
| káposztafélék | *0,1 | KH | ||
| leveles zöldségek | *0,1 | KH | ||
| szárukért termesztett zöldségek | *0,1 | KH | ||
| csemegekukorica | *0,1 | KH | ||
| termesztett, vadon termő gombák | *0,1 | KH | ||
| gabonafélék | *0,1 | KH | ||
| rizs | *0,1 | KH | ||
| burgonya | *0,1 | KH | ||
| olajos magvúak (kivéve: földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,1 | KH | ||
| földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
| komló (szárított) | *0,2 | KH | ||
| tea (szárított) | 0,2 | KH" |
24. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:
a) a 3. acetamiprid hatóanyag
aa) "alma, körte 0,1" szövegrésze helyébe a "alma, körte 1" szövegrész lép;
ab) "egyéb almatermésűek *0,1" szövegrésze helyébe a "egyéb almatermésűek *1" szövegrész lép;
b) a 23. azoxistrobin hatóanyag
ba) "egyéb solanacea (kivéve: burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanaceae (kivéve: burgonya) *2" szövegrész lép;
bb) "póréhagyma 0,1" szövegrésze helyébe a "póréhagyma 2" szövegrész lép;
c) a 71. deltametrin hatóanyag "málna, ribiszke, szeder *0,5" szövegrésze helyébe a "ribiszke, szeder *0,5" szövegrész lép;
d) a 196. indoxakarb hatóanyag
da) "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, banán) 0,02 KH" szövegrész lép;
db) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, retek) *0,02 KH" szövegrész lép;
dc) "spenót, sóska, mángold *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "sóska, mángold *0,02 KH" szövegrész lép;
e) a 197. ioxinil (73) hatóanyag "hagymafélék (kivéve vöröshagyma) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb hagymafélék *0,05 KH" szövegrész lép;
f) a 290. oxamil (46) hatóanyag
fa) "mandarin 0,02" szövegrésze helyébe a "mandarin 0,02 KH" szövegrész lép;
fb) "komló (szárított) *0,02" szövegrésze helyébe a komló (szárított) *0,02 KH" szövegrész lép;
fc) "tea (szárított) 0,02" szövegrésze helyébe a tea (szárított) 0,02 KH" szövegrész lép;
g) a 297. pendimetalin hatóanyag
ga) "száraz hüvelyes zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "száraz hüvelyes zöldségek *0,2" szövegrész lép;
gb) "szárukért termesztett zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "szárukért termesztett zöldségek [kivéve zeller (friss)] *0,05 KH" szövegrész lép;
h) a 303. pimetrozin hatóanyag "ribiszke *0,1" szövegrésze helyébe a "ribiszke, köszméte *0,5" szövegrész lép;
i) a 306. piraklostrobin hatóanyag
ia) "cseresznye, meggy 0,2" szövegrésze helyébe a "cseresznye, meggy 0,3" szövegrész lép;
ib) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb bogyós gyümölcsűek *0,5" szövegrész lép;
ic) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta, endívia, zsázsa *2" szövegrész lép;
j) a 337. quinoxifen hatóanyag
ja) "almatermésűek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "almatermésűek (kivéve alma) *0,02KH" szövegrész lép;
jb) "csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb csonthéjasok *0,02 KH" szövegrész lép;
jc) "áfonya, ribiszke, köszméte *1" szövegrésze helyébe a "áfonya, ribiszke, köszméte *2" szövegrész lép;
jd) "szárukért termesztett zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka) *0,02 KH" szövegrész lép;
je) "komló (szárított) *0,5 KH" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *0,5" szövegrész lép;
k) a 370. tiakloprid hatóanyag "olajos magvúak (kivéve napraforgómag, repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrésze helyébe az "olajos magvúak (kivéve mustármag, napraforgómag, repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrész lép;
l) a 387. trifloxistrobin hatóanyag
la) "déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék, papaya) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déligyümölcsök (kivéve banán, citromfélék, mangó, papaya) 0,02 KH" szövegrész lép;
lb) "egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanaceae (kivéve burgonya) *0,02 KH" szövegrész lép;
lc) "hagymafélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hagymafélék (kivéve póréhagyma) *0,02 KH" szövegrész lép;
ld) "káposztafélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb káposztafélék *0,02 KH" szövegrész lép.
25. Az R. 1. számú melléklete MAGYARÁZAT részének (19) sora helyébe a következő rendelkezés lép:
"(19) ditiokarbamátok, maneb+mankoceb+metiram+ propineb+tiram+ziram (EU elnevezés: maneb csoport) együttes mennyisége CS2-ban kifejezve(1) (2)
(1) a CS2-ban kifejezett legnagyobb megengedett szermaradék koncentrációk különféle ditiokarbamátokból származhatnak és így tükröződik bennük, hogy adott esetben jó mezőgazdasági gyakorlatot alkalmaztak-e. Ezért ezek a szermaradék-koncentrációk nem alkalmasak annak ellenőrzésére, hogy egy adott jó mezőgazdasági gyakorlatot követtek-e.
(2) a szermaradék eredete: ma: maneb, mz: mankoceb, me: metiram, pr: propineb, t: tiram, z: ziram propineb (propilén-diaminban kifejezve)(3) tiram (tiramként kifejezve)(3) ziram (ziramként kifejezve)(3)
(3) mivel az összes ditiokarbamát CS2-ban jelenik meg, általában nem lehet őket megkülönböztetni. Vannak azonban egyedi módszerek a propineb, a ziram, és a tiram szermaradékának meghatározására. Ezek a módszerek eseti alapon használhatók, ha kifejezetten a propineb, a tiram és/vagy a ziram mennyiségét kell meghatározni."
26. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő szövegrésszel egészül ki:
| "(t) azinfosz-metil | ideiglenes határérték 2008. |
| szeptember 18-ig. Ezen időpon- | |
| tot követően a határérték 0.05 | |
| KH mg/kg kivéve, ha azt irány- | |
| elv vagy rendelet módosítja." | |
| "deltametrin | 2008. november 1-jéig hatályos |
| (cisz-deltametrin)(a) | ideiglenes határérték a |
| 91/414/EGK irányelv III. mel- | |
| lékletében említett dosszié felül- | |
| vizsgálatáig és a deltametrin | |
| készítmények tagállami szinten | |
| történő, ismételt nyilvántartásba | |
| vételéig." |