42/2009. (IV. 11.) FVM rendelet

az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszerelőállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. §-a (2) bekezdésének 26. és 28. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. §

Az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a következő (2) bekezdéssel egészül ki, és a § eredeti szövege (1) bekezdésre változik:

"(2) E rendelet alkalmazásában

a) kereskedelmi előrecsomagolás: az élelmiszereknek a saját értékesítést elősegítő részekre osztása és csomagolása, valamint jelölése a kiskereskedelmi létesítményben, a fogyasztó távollétében;

b) kiskereskedelmi létesítmény: a 178/2002/EK rendelet 3. cikkének 7. pontja szerinti üzletek, elosztóközpontok, a bevásárlóközpontokat ellátó létesítmények, valamint a nagykereskedelmi árusítóhelyek."

2. §

Az R. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"3. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag a végső fogyasztónak értékesítenek állati eredetű élelmiszert, a 852/2004/EK rendeletben előírt feltételeket kötelesek teljesíteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények

a) hús darabolását, csontozását, szeletelését, annak kimérését,

b) húskészítmény darabolását és szeletelését, annak kimérését,

c) sajt darabolását, szeletelését és egyéb tejtermékek kimérését, valamint

d) a végső fogyasztó kívánságára és jelenlétében hús darálását

végezhetik.

(3) Kiskereskedelmi létesítményben tojástermékek előállítása tilos."

3. §

(1) Az R. 4. §-át megelőző alcím helyébe a következő alcím lép:

"Hús és hústermékek, valamint halászati termékek forgalomba hozatalának feltételei"

(2) Az R. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként,

a) a végső fogyasztó számára történő értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy

b) a 853/2004/EK rendelet 1. cikke (5) bekezdése b) pontjának (ii) alpontja szerint egy másik kiskereskedelmi létesítményt (a továbbiakban: viszonteladó) látnak el állati eredetű élelmiszerrel, vagy

c) mindkét tevékenységet végzik,

a 3. § (2) bekezdésében szereplő tevékenységeken túlmenően húst előredarálhatnak, előkészített húst és húskészítményeket, halászati termékeket állíthatnak elő, valamint ezen termékek és a 3. § (2) bekezdésének a) és b) pontjában felsorolt tevékenységből származó termékek, valamint egész baromfi kereskedelmi előrecsomagolását is végezhetik."

(3) Az R. 4. §-a (2) bekezdésének a)-b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdésben foglalt tevékenység akkor minősül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha az alábbiak egyidejűleg teljesülnek:]

"a) az értékesítés a kiskereskedelmi létesítmény helye szerinti megyében, illetve az azzal szomszédos megyékben működő kereskedelmi egységekben történik, azzal, hogy a fővárosba a Pest megyével szomszédos megyékből is történhet a beszállítás,

b) az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítményben a viszonteladóknak egy naptári héten belül értékesített mennyiség nem haladja meg az adott naptári héten beérkezett alapanyag - előkészített hús, húskészítmény és halászati termék esetében a feldolgozatlan állati eredetű alapanyag - mennyiségének 25%-át, de hús esetében legfeljebb az 5 tonnát, ezen felül húskészítmény esetében legfeljebb az 500 kg-ot, darált hús és előkészített hús esetében legfeljebb az 500 kg-ot, előkészített halászati termék esetében hetente legfeljebb az 1 tonnát,"

4. §

Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) Azoknak a 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítményeknek, amelyek

a) előkészített halászati terméket állítanak elő, így különösen halat leölnek, zsigerelnek, filéznek, darabolnak, illetve

b) feldolgozott halászati termékeket állítanak elő,

a 852/2004/EK rendelet előírásain túlmenően teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III-VIII. fejezetének előírásait is, azonban a filé szeleteket nem kell egyedi csomagolással ellátni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények nem végezhetik a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III. fejezetének B, C, valamint a IV. fejezet B alfejezeteiben szereplő tevékenységeket. A fagyasztott halászati termék kiskereskedelmi létesítményben nem engedtethető fel."

5. §

Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"9. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként,

a) a végső fogyasztó számára történő értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy

b) viszonteladót látnak el állati eredetű élelmiszerrel,

vagy

c) mindkét tevékenységet végzik,

a 3. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti tevékenységből származó termékek kereskedelmi előrecsomagolását végezhetik a 10. § (2)-(4) bekezdésben foglaltak betartása esetén.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenység akkor minősül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha az alábbiak egyidejűleg teljesülnek:

a) az értékesítés a kiskereskedelmi létesítmény helye szerinti megyében, illetve az azzal szomszédos megyékben működő kereskedelmi egységekben történik, azzal, hogy a fővárosba a Pest megyével szomszédos megyékből is történhet a beszállítás,

b) az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítményben a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg az adott naptári héten beérkezett alapanyag mennyiségének 25%-át, de naptári hetente legfeljebb 500 kg-ot,

c) a viszonteladó vendéglátó egység, vagy olyan kiskereskedelmi egység része, amelyben kizárólag a végső fogyasztónak értékesítenek állati eredetű élelmiszert, vagy amely nem a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezendő létesítmény."

6. §

Az R. a 10. §-t megelőzően a következő alcímmel egészül ki, egyidejűleg a 10. és 11. § helyébe a következő rendelkezés lép:

"Egyéb rendelkezések

10. § (1) Az élelmiszer-vállalkozónak a 4. § (1) bekezdése szerinti hús előredarálása, előkészített hús, húskészítmény és feldolgozott halászati termék előállítása esetén a külön jogszabály szerinti gyártmánylapot kell készítenie.

(2) A kereskedelmi előrecsomagolás tevékenysége során be kell tartani a 852/2004/EK rendelet előírásait, beleértve a csomagolásra, tárolásra, szállításra vonatkozó előírásokat.

(3) A kiskereskedelmi létesítményben élelmiszer-előállítást végző, illetve a kereskedelmi előrecsomagolást végző feladata és felelőssége a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő meghatározása. A kereskedelmi előrecsomagolt termékekre a kiskereskedelmi egység által meghatározott fogyaszthatósági idő vagy minőségmegőrzési idő nem haladhatja meg az előállító által meghatározott és jelölt fogyaszthatósági időt vagy minőségmegőrzési időt.

(4) Az (1) bekezdés szerinti termékek, valamint a kiskereskedelmi előrecsomagolt termékek esetében az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet szerinti jelölést kell alkalmazni.

(5) Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet vagy kereskedelmi előrecsomagolást végző létesítménynek napi nyilvántartást kell vezetni az általa előállított, illetve kereskedelmi előrecsomagolt termékekről, azok eredetét, illetve nyomonkövethetőségét biztosító módon. A nyilvántartási dokumentumot a tárgynaptól számítottan két évig meg kell őrizni. A kiskereskedelmi egység az (1) bekezdés szerinti termékek előállítása során nem vehet igénybe feldolgozási részműveletre más létesítményt.

11. § (1) A 4. §, a 7. § (1) bekezdésének b) pontja és a 9. § szerinti kiskereskedelmi létesítmény köteles írásban bejelenteni tevékenységét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (a továbbiakban: MgSzH) a tevékenység telephelye szerint illetékes területi szervénél. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 23. §-ának (1) bekezdése, valamint 35. §-ának (2) bekezdése alapján az MgSzH az élelmiszer-vállalkozót nyilvántartásba veszi és regisztrációs számmal látja el. A nyilvántartásba vétel során az élelmiszer-vállalkozó a külön jogszabály szerinti igazgatási szolgáltatási díjat köteles megfizetni. A regisztrációról és az ez alapján végezhető tevékenységről, az azzal kapcsolatban bekövetkező változásokról a nyilvántartásba vevő területi szerv értesíti a kiskereskedelmi egység működési engedélyét kiállító jegyzőt.

(2) A nyilvántartásba vételről kapott határozatot a telephelyen kell tartani és azt hatósági ellenőrzés során az ellenőrző hatóság kérésére be kell mutatni."

7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba azzal, hogy a (3) bekezdéssel megállapított rendelkezést e rendelet hatálybalépését követően előállított termékekre kell alkalmazni. E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az R. 12. és 13. §-a, a 11. §-t megelőző alcím, valamint a 12. §-t megelőző alcím.

(3) Az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 15. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Ha az élelmiszert a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében előre csomagolják, valamint a nem csomagolt kenyereken csak a 4. § a), d), e) és g) pontja és ahol szükséges a j) pontja szerinti jelöléseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a kenyerek minőségmegőrzési időtartama a lejárati nap nevének feltüntetésével is megadható. Kereskedelmi előrecsomagolt termékek esetében a kereskedelmi előrecsomagolás dátumát is fel kell tüntetni."

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter