98/2009. (VII. 30.) FVM rendelet

a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. §

Ez a rendelet szabályozza a borkészítésre alkalmas szőlő, amely a Vitis vinifera fajhoz tartozik, vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó egyéb fajok keresztezéséből jött létre, osztályba sorolását és az osztályba sorolás érdekében végzett vizsgálatokat.

2. §[1]

3. §[2]

4. §

(1) Az osztályba sorolt fajták jegyzékét az 1. számú melléklet, a 6. § (3) bekezdés szerinti termesztési alkalmassági vizsgálatokhoz használható összehasonlító fajták jegyzékét pedig a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2)[3]

5. §

(1) A borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat a borszőlőfajta termesztési alkalmasságát figyelembe véve kell osztályba sorolni.

(2) Állami elismerést kapott borszőlőfajta a 6. § (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatok nélkül is osztályba sorolható.

6. §

(1) Termesztési alkalmasság szerint a borkészítésre alkalmas borszőlőfajtákat engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett kategóriába kell besorolni.

(2)[4]

(3) Osztályba nem sorolt, borkészítésre alkalmas szőlőfajta csak a 3. számú mellékletben meghatározott termesztési alkalmassági vizsgálat eredménye alapján sorolható osztályba. Egy szőlőfajta osztályba sorolását a vizsgálat megindulását követő egymás utáni öt termőév után lehet kérelmezni.

(4) Az olyan szőlőfajtákból előállított borászati termékek, amelyek esetében a (3) bekezdés szerinti vagy állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatok vannak folyamatban, a vizsgálat ideje alatt, osztályba sorolt szőlőfajtának kell tekinteni.

(5)[5]

(6) A borszőlőfajta állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatokat a (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatokkal egyenértékűnek kell tekinteni.

7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelet, valamint a Szőlőfajta Használati Bizottságról szóló 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet hatályát veszti.

8. §

Ez a rendelet a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet") szóló, 2007. október 22-ei 1234/2007/EK tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez

Borszőlőfajták osztályba sorolása

Magyarország
FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
EngedélyezettIdeiglenesen engedélyezettMegegyzésCsemege szőlőFöldrajzi jel­zéssel ellátott borpárlatAszalásraEgyéb
Fehérborszőlő-fajták
Aligotéi
Arany sárfehére
Bacchuse
Bánáti rizlingi
Biancae
Blauer Silvanere
Bouvieri
Budaie
Chardonnaye
Chasselase
Cirfandlie
Csabagyöngyee
Cserszegi fűszerese
Csilláme
Cso mo ri kae
Demjéne
E.Cs.18 (Aletta)e
EB.10 (Viktor)e
Ehrenfelseri
Ezerfürtűe
Ezerjóe
Furminte
Generosae
Gesztuse
Gohéri
Goldburgeri
Göcseji zamatose
Gyöngyrizlingi
Hárslevelűe
Irsai Olivére
Magyarország
FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
EngedélyezettIdeiglenesen engedélyezettMegegyzésCsemege szőlőFöldrajzi jel­zéssel ellátott bor párlatAszalásraEgyéb
Jádorványi
Jubileum 75e
Jubileumsrebei
Juhfarke
K.35 (Heuréka)i
Kabare
Karáte
Kék bakatori
Kéknyelűe
Kernere
Királyleánykae
Kocsis Irmai
Korai piros veltelínie
Koronae
Kövérszőlőe
Kövidinkae
Kunbaráti
Kunleánye
Lakhegyi mézesi
Leánykae
Mátrai muskotályi
Meloni
Mézesi
Muscadellei
Nektáre
Nosztori rizlingi
Odysseuse
Olasz rizlinge
Oraniensteineri
Orpheuse
Ottonel muskotálye
Palatinae
Pátriae
Pelsoe
Perlettei
Pinot blance
Pintese
Piros bakatore
Piros szlankai
Piros veltelínie
Pozsonyi fehére
Pölöskei muskotálye
Rajnai rizlinge
Refréne
Rizlingszilvánie
Rozáliae
Rózsakőe
Magyarország
FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
EngedélyezettIdeiglenesen engedélyezettMegegyzésCsemege szőlőFöldrajzi jel­zéssel ellátott bor párlatAszalásraEgyéb
Sárfehére
Sárga muskotálye
Sauvignone
Scheurebei
Semillone
Szerémi zöldi
Sziréne
Szürkebaráte
Táltosi
Traminie
Trillae
Úrrétii
Vértes csillagai
Viktória gyöngyee
Villard blance
Viogniere
Vulcanuse
Zalagyöngyee
Zefíre
Zengőe
Zenite
Zétae
Zeuse
Zöld szagose
Zöld szilvánie
Zöld veltelínie
Vörösborszőlő-fajták
Alibernete
Alicante boushete
Bíbor kadarkae
Blauburgere
Blauer Frühburgundere
Cabernet france
Cabernet sauvignone
Csóka szőlőe
Dominae
Dornfeldere
Duna gyöngyee
Gamay noiri
Hamburgi muskotálye
Kadarkae
Kármine
Kékfrankose
Kékoportóe
Kurucvéri
Magyar frankosi
Magyarország
FajtanévOsztályozásEgyéb felhasználás
EngedélyezettIdeiglenesen engedélyezettMegegyzésCsemege szőlőFöldrajzi jel­zéssel ellátott borpárlatAszalásraEgyéb
Medinae
Menoiree
Merlote
Neroe
Pannon frankose
Pinot noire
Prokupaci
Rubintose
Sagrantinoe
Syrahe
Szentlőrinci
Tannate
Titáni
Tiziáni
Turáne
Vranaci
Zweigelte

Az egyes fajták szinonim elnevezései

Fehérborszőlő-fajták
Arany sárfehérIzsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő
Piros bakatorBakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube
BudaiBudai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér
ChardonnayChardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé
ChasselasChas se las blanc, Chas se las doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja, Chrupka belia
CirfandliPiros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina
Vörösborszőlő-fajták
Cabernet francCarbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran
Hamburgi muskotályMiszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij
KadarkaFekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale
KékfrankosBlaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka
KékoportóPortugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu
Pinot noirKék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Pino csernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir
Fehérborszőlő-fajták
CsabagyöngyePerla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba
CsomorikaCsomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér
EzerjóKorponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler
FurmintZapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco
GohérGuhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér
HárslevelűLindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü
Irsai OlivérIrsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj
JuhfarkMohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz
KéknyelűBlaustängler
KirályleánykaDánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal
Korai piros veltelíniKis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré
KövérszőlőGrasa, Grasa de Cotnari
KövidinkaSteinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa
LeánykaLeányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba
Olasz rizlingWelschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling
Ottonel muskotályMuscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel
PalatinaAugusztusi muskotály, Prim
Pinot blancFehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj
Piros veltelíniNagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinské cervené
Pozsonyi fehérCzétényi, Czétényi fehér
Vörösborszőlő-fajták
SyrahShiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac
Szent lő rincSaint Laurent
ZweigeltRotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe
Fehérborszőlő-fajták
Rajnai rizlingWeisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Riesling
RizlingszilvániMüller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc, Müller Thurgau bijeli, Rivaner
Sárga muskotályMuscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco,Weiler
SauvignonMuscat Sylvaner, Weisser Sauvignon, Sauvignon bianco, Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc
SemillonSemillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon
SzürkebarátPinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch
TraminiRoter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer
Zöld szagosZöld muskotály, Decsi szagos, Pécsi szagos
Zöld szilvániGrüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni
Zöld veltelíniGrüner Muskateller, Veltlinské zelené, Valteliner vert, Ranfol weisser, Weisser Velteliner, Ranfold bianco, Valteliner blanc, Fehérhegy, Grüner veltliner

2. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez

Szőlőfajta kísérletek összehasonlító fajtáinak jegyzéke

Szőlő fajtacsoportVálaszték szerkezeteÖsszehasonlító fajta
1. Fehérborszőlő1.1. vinifera fajtákArany sárfehér, Budai, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöld veltelíni
1.2. rezisztens fajtákBianca, Csillám, Kunleány, Zalagyöngye
2. Vörösborszőlő1.1. vinifera fajtákBíborkadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Turán, Zweigelt
1.2. rezisztens fajtákDuna gyöngye, Medina

3. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez

Borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásához szükséges termesztési alkalmasságának vizsgálati módszere

A kísérlet célja, hogy termesztés-alkalmassági vizsgálatokkal megteremtse a szőlőfajták osztályba sorolásának objektív lehetőségét. A kísérletek a céloknak akkor felelnek meg, ha biztosítják az eredmények összehasonlíthatóságát (legalább adott termőtájon belül) és a kísérleti célra megfelelő mennyiségű termés betakarítását.

I. Kísérleti ültetvények létesítése

1. Általános feltételek:

A megalapozott véleményhez, egyazon "vizsgálatba vont" fajta esetében, a termőtájon (közigazgatási egységen) belül, a szőlőkultúra méretétől függően 1-3. azonos módon beállított kísérletre van szükség. Kísérleti ültetvényt létesíteni csak a szőlő termőhelyi kataszterben I-II/1-2 osztályú minősítéssel regisztrált területeken lehet. A területeket úgy kell kiválasztani, hogy éghajlat és fekvés tekintetében az adott termőtájat messzemenően reprezentálja. A telepítőnek a kiválasztott területre rendelkeznie kell "Talajalkalmassági és alaptrágyázási" szakvéleménnyel. A létesítendő fajtakísérleti ültetvény fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,5 ha-os legyen.

2. Telepítési rendszer:

A kísérletbe vont szőlő tenyészterületének és az alkalmazott tőkeművelésmódnak egy adott termőtájon belül közel azonosnak kell lennie. Az alkalmazott tőkeformát a vizsgálatba vont, illetve az összehasonlító fajta igényeinek megfelelően kell megválasztani. Hektáronkénti tőkeszám 3334-5000 tő/ha.

Alkalmazható tőkeművelésmódok:

a) középmagas kordon;

b) ernyő-, illetve Guyot-művelés;

c) Moser, illetve Sylvoz kordon;

d) egyes függöny.

3. Összehasonlító fajta:

A vizsgálatokba vont fajta termesztés-alkalmassági vizsgálatához a kísérleti ültetvény 20%-át kitevő nagyságrendben összehasonlító fajtát is telepíteni kell, a vizsgálatba vont fajtával azonos feltételek mellett úgy, hogy a kísérleti fajtának az összehasonlító fajtával egyik oldalon érintkezzen.

Több kísérleti fajta egyidejű telepítése esetén a kísérleti és összehasonlító fajtákról elrendezési vázrajzot kell készíteni. Összehasonlító fajta (fajták) céljára az adott termőtáj területén nagyobb mértékben elterjedt, a vizsgálatba vont fajta várható szőlőtermesztési és borászati értékéhez legközelebb álló fajtát (fajtákat) kell kiválasztani.

4. Szaporítóanyag biztosítása:

Telepítésre igazolt származású, ellenőrzött, lehetőleg tesztelten vírusmentes szaporítóanyag használható fel.

5. Telepítés-előkészítés, telepítés:

Amennyiben a területen az ültetvény létesítését megelőzően meliorációs beavatkozásra van szükség, azt a vonatkozó előírásoknak megfelelően elkészített meliorációs terv alapján kell elvégezni.

A telepítés előtti alaptrágyázásnál a "Talajalkalmassági és alaptrágyázási" szakvélemény javaslatai alapján kell eljárni. A leendő kísérleti ültetvény növényállománya kiegyenlített legyen.

6. Telepítések ápolása termőkorig, támrendszerépítés:

A tőkeművelésmódra jellemző termőalapok a telepítést követő 4. év végére teljes mértékben kialakíthatók legyenek. A támrendszerépítést ezért úgy kell ütemezni, hogy a szőlőnövények nevelését, a termőfelület kialakítását mielőbb lehetővé tegyék.

A kiválasztott művelési rendszernek megfelelő támberendezést úgy kell megépíteni, hogy a funkcióját az ültetvény teljes élettartama alatt képes legyen ellátni.

A fiatal ültetvény éves ápolásánál fokozott gondossággal kell eljárni. Az évente esetlegesen felmerülő tőkehiányokat fajtaazonos szaporítóanyaggal pótolni kell. A sorközök gyommentességét a teljes vegetációs idő alatt mechanikai műveléssel (kultivátorozás) biztosítani kell. A mély termőréteg kialakítása és a csapadék jobb megtartása érdekében ősszel egy mélyebb művelést is végezni kell.

A soraljak gyommentesen tartása az integrált szőlőtermesztés elveinek megfelelően történik.

A növényvédelmet az integrált növényvédelmi technológia elveinek megfelelően kell elvégezni már a nem termő korban is.

A fiatalkorú ültetvényeken a metszést és a zöldmunkákat a kiválasztott tőkeművelésmódnak megfelelően, megkülönböztetett gondossággal kell elvégezni úgy, hogy azok 5 éves korukra termőképesek lehessenek és a fajtaértékelés kezdetét vehesse.

II. A kísérleti ültetvények termőkorú ápolása

A tőkénkénti rügyterhelést a vizsgálatba vont fajta sajátosságainak megfelelően, a tenyészterület figyelembevételével kell megállapítani. Ugyanazt a rügyterhelést kell alkalmazni az összehasonlító fajta esetében is. Az összehasonlíthatóság miatt egyazon vizsgálatba vont fajta minden kísérletében azonos vagy közel azonos terhelést kell alkalmazni. Az ültetvényekkel szemben elvárható a vékony, szellős, 40-50 cm-nél nem szélesebb lombfal biztosítása. A kísérleti parcellák szüretét minden esetben kézzel kell elvégezni. A szüret időpontját a kísérlet jellege határozza meg.

III. A fajtakísérlet keretében vizsgált paraméterek

1. Fenológiai megfigyelések:

a) a fakadás kezdete;

b) a virágzás kezdete;

c) a virágzás vége;

d) a kötődés mértéke (szöveges feljegyzés a fürttisztulás után);

e) a zsendülés kezdete.

2. Szüreti adatok:

a) a szüret időpontja;

b) a fürttermés mennyisége (kg/m2);

c) a must cukortartalma (magyar mustfokban és g/l-ben megadva, szabvány szerinti módszerrel meghatározva);

d) a must titrálható savtartalma (g/l);

e) rothadási százalék (becsült érték).

3. Egyéb adatfelvételezések:

a) Viszonylagos fagytűrés (fagykáros években ismétlésenként 10 db vessző rügyeinek átvágásával megállapított, a főrügyekre megállapított %-os érték);

b) a tőkék egészségi állapotára, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni érzékenységre vonatkozó szöveges feljegyzések. A szüreti paramétereket vizsgálatba vont, illetve összehasonlító fajtánként külön-külön, kísérleti szüret keretében határozzuk meg. Mezovinifikációs borkészítésre fajtánként 2 x 500 kg szőlőt kell külön-külön szüretelni és feldolgozni.

IV. Borkészítési eljárás meghatározása

A borkészítési eljárást az első szüretet megelőzően kell rögzíteni, és lehetőség szerint, a kísérlet teljes időtartama alatt azonosan kell végezni.

A borok második fejtése után kell a szükséges analitikai vizsgálatokat elvégezni:

a) alkoholtartalom,

b) összes extrakt,

c) cukor,

d) cukormentes extrakt,

e) titrálható sav,

f) il ló sav,

g) szabad- és összes SO2,

h) összes polifenoltartalom,

i) pH-érték,

vörösboroknál továbbá

j) színintenzitás (E420 nm + E520 nm),

k) színárnyalat (E420 nm/E520 nm),

l) antocianin tartalom,

m) leukoantocianin tartalom,

n) rezveratrol tartalom,

o) diglükozid tartalom.

Érzékszervi bírálat: 100 pontos rendszer szabályai szerint.

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.

[2] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.

[3] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.

[4] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.

[5] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.

Tartalomjegyzék