98/2009. (VII. 30.) FVM rendelet
a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. §
Ez a rendelet szabályozza a borkészítésre alkalmas szőlő, amely a Vitis vinifera fajhoz tartozik, vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó egyéb fajok keresztezéséből jött létre, osztályba sorolását és az osztályba sorolás érdekében végzett vizsgálatokat.
2. §[1]
3. §[2]
4. §
(1) Az osztályba sorolt fajták jegyzékét az 1. számú melléklet, a 6. § (3) bekezdés szerinti termesztési alkalmassági vizsgálatokhoz használható összehasonlító fajták jegyzékét pedig a 2. számú melléklet tartalmazza.
(2)[3]
5. §
(1) A borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat a borszőlőfajta termesztési alkalmasságát figyelembe véve kell osztályba sorolni.
(2) Állami elismerést kapott borszőlőfajta a 6. § (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatok nélkül is osztályba sorolható.
6. §
(1) Termesztési alkalmasság szerint a borkészítésre alkalmas borszőlőfajtákat engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett kategóriába kell besorolni.
(2)[4]
(3) Osztályba nem sorolt, borkészítésre alkalmas szőlőfajta csak a 3. számú mellékletben meghatározott termesztési alkalmassági vizsgálat eredménye alapján sorolható osztályba. Egy szőlőfajta osztályba sorolását a vizsgálat megindulását követő egymás utáni öt termőév után lehet kérelmezni.
(4) Az olyan szőlőfajtákból előállított borászati termékek, amelyek esetében a (3) bekezdés szerinti vagy állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatok vannak folyamatban, a vizsgálat ideje alatt, osztályba sorolt szőlőfajtának kell tekinteni.
(5)[5]
(6) A borszőlőfajta állami elismerésre történő bejelentése alapján végzett vizsgálatokat a (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatokkal egyenértékűnek kell tekinteni.
7. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelet, valamint a Szőlőfajta Használati Bizottságról szóló 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet hatályát veszti.
8. §
Ez a rendelet a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet") szóló, 2007. október 22-ei 1234/2007/EK tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez
Borszőlőfajták osztályba sorolása
Magyarország | |||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | |||||||
Aligoté | i | ||||||
Arany sárfehér | e | ||||||
Bacchus | e | ||||||
Bánáti rizling | i | ||||||
Bianca | e | ||||||
Blauer Silvaner | e | ||||||
Bouvier | i | ||||||
Budai | e | ||||||
Chardonnay | e | ||||||
Chasselas | e | ||||||
Cirfandli | e | ||||||
Csabagyöngye | e | ||||||
Cserszegi fűszeres | e | ||||||
Csillám | e | ||||||
Cso mo ri ka | e | ||||||
Demjén | e | ||||||
E.Cs.18 (Aletta) | e | ||||||
EB.10 (Viktor) | e | ||||||
Ehrenfelser | i | ||||||
Ezerfürtű | e | ||||||
Ezerjó | e | ||||||
Furmint | e | ||||||
Generosa | e | ||||||
Gesztus | e | ||||||
Gohér | i | ||||||
Goldburger | i | ||||||
Göcseji zamatos | e | ||||||
Gyöngyrizling | i | ||||||
Hárslevelű | e | ||||||
Irsai Olivér | e |
Magyarország | |||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott bor párlat | Aszalásra | Egyéb | |
Jádorvány | i | ||||||
Jubileum 75 | e | ||||||
Jubileumsrebe | i | ||||||
Juhfark | e | ||||||
K.35 (Heuréka) | i | ||||||
Kabar | e | ||||||
Karát | e | ||||||
Kék bakator | i | ||||||
Kéknyelű | e | ||||||
Kerner | e | ||||||
Királyleányka | e | ||||||
Kocsis Irma | i | ||||||
Korai piros veltelíni | e | ||||||
Korona | e | ||||||
Kövérszőlő | e | ||||||
Kövidinka | e | ||||||
Kunbarát | i | ||||||
Kunleány | e | ||||||
Lakhegyi mézes | i | ||||||
Leányka | e | ||||||
Mátrai muskotály | i | ||||||
Melon | i | ||||||
Mézes | i | ||||||
Muscadelle | i | ||||||
Nektár | e | ||||||
Nosztori rizling | i | ||||||
Odysseus | e | ||||||
Olasz rizling | e | ||||||
Oraniensteiner | i | ||||||
Orpheus | e | ||||||
Ottonel muskotály | e | ||||||
Palatina | e | ||||||
Pátria | e | ||||||
Pelso | e | ||||||
Perlette | i | ||||||
Pinot blanc | e | ||||||
Pintes | e | ||||||
Piros bakator | e | ||||||
Piros szlanka | i | ||||||
Piros veltelíni | e | ||||||
Pozsonyi fehér | e | ||||||
Pölöskei muskotály | e | ||||||
Rajnai rizling | e | ||||||
Refrén | e | ||||||
Rizlingszilváni | e | ||||||
Rozália | e | ||||||
Rózsakő | e |
Magyarország | |||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott bor párlat | Aszalásra | Egyéb | |
Sárfehér | e | ||||||
Sárga muskotály | e | ||||||
Sauvignon | e | ||||||
Scheurebe | i | ||||||
Semillon | e | ||||||
Szerémi zöld | i | ||||||
Szirén | e | ||||||
Szürkebarát | e | ||||||
Táltos | i | ||||||
Tramini | e | ||||||
Trilla | e | ||||||
Úrréti | i | ||||||
Vértes csillaga | i | ||||||
Viktória gyöngye | e | ||||||
Villard blanc | e | ||||||
Viognier | e | ||||||
Vulcanus | e | ||||||
Zalagyöngye | e | ||||||
Zefír | e | ||||||
Zengő | e | ||||||
Zenit | e | ||||||
Zéta | e | ||||||
Zeus | e | ||||||
Zöld szagos | e | ||||||
Zöld szilváni | e | ||||||
Zöld veltelíni | e | ||||||
Vörösborszőlő-fajták | |||||||
Alibernet | e | ||||||
Alicante boushet | e | ||||||
Bíbor kadarka | e | ||||||
Blauburger | e | ||||||
Blauer Frühburgunder | e | ||||||
Cabernet franc | e | ||||||
Cabernet sauvignon | e | ||||||
Csóka szőlő | e | ||||||
Domina | e | ||||||
Dornfelder | e | ||||||
Duna gyöngye | e | ||||||
Gamay noir | i | ||||||
Hamburgi muskotály | e | ||||||
Kadarka | e | ||||||
Kármin | e | ||||||
Kékfrankos | e | ||||||
Kékoportó | e | ||||||
Kurucvér | i | ||||||
Magyar frankos | i |
Magyarország | |||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Medina | e | ||||||
Menoire | e | ||||||
Merlot | e | ||||||
Nero | e | ||||||
Pannon frankos | e | ||||||
Pinot noir | e | ||||||
Prokupac | i | ||||||
Rubintos | e | ||||||
Sagrantino | e | ||||||
Syrah | e | ||||||
Szentlőrinc | i | ||||||
Tannat | e | ||||||
Titán | i | ||||||
Tizián | i | ||||||
Turán | e | ||||||
Vranac | i | ||||||
Zweigelt | e |
Az egyes fajták szinonim elnevezései
Fehérborszőlő-fajták | |
Arany sárfehér | Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő |
Piros bakator | Bakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube |
Budai | Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér |
Chardonnay | Chardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé |
Chasselas | Chas se las blanc, Chas se las doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja, Chrupka belia |
Cirfandli | Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina |
Vörösborszőlő-fajták | |
Cabernet franc | Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran |
Hamburgi muskotály | Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij |
Kadarka | Fekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale |
Kékfrankos | Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka |
Kékoportó | Portugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu |
Pinot noir | Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Pino csernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir |
Fehérborszőlő-fajták | |
Csabagyöngye | Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba |
Csomorika | Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér |
Ezerjó | Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler |
Furmint | Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco |
Gohér | Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér |
Hárslevelű | Lindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü |
Irsai Olivér | Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj |
Juhfark | Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz |
Kéknyelű | Blaustängler |
Királyleányka | Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal |
Korai piros veltelíni | Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré |
Kövérszőlő | Grasa, Grasa de Cotnari |
Kövidinka | Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa |
Leányka | Leányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba |
Olasz rizling | Welschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling |
Ottonel muskotály | Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel |
Palatina | Augusztusi muskotály, Prim |
Pinot blanc | Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj |
Piros veltelíni | Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinské cervené |
Pozsonyi fehér | Czétényi, Czétényi fehér |
Vörösborszőlő-fajták | |
Syrah | Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac |
Szent lő rinc | Saint Laurent |
Zweigelt | Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe |
Fehérborszőlő-fajták | |
Rajnai rizling | Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Riesling |
Rizlingszilváni | Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc, Müller Thurgau bijeli, Rivaner |
Sárga muskotály | Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco,Weiler |
Sauvignon | Muscat Sylvaner, Weisser Sauvignon, Sauvignon bianco, Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc |
Semillon | Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon |
Szürkebarát | Pinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch |
Tramini | Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer |
Zöld szagos | Zöld muskotály, Decsi szagos, Pécsi szagos |
Zöld szilváni | Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni |
Zöld veltelíni | Grüner Muskateller, Veltlinské zelené, Valteliner vert, Ranfol weisser, Weisser Velteliner, Ranfold bianco, Valteliner blanc, Fehérhegy, Grüner veltliner |
2. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez
Szőlőfajta kísérletek összehasonlító fajtáinak jegyzéke
Szőlő fajtacsoport | Választék szerkezete | Összehasonlító fajta |
1. Fehérborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Arany sárfehér, Budai, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöld veltelíni |
1.2. rezisztens fajták | Bianca, Csillám, Kunleány, Zalagyöngye | |
2. Vörösborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Bíborkadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Turán, Zweigelt |
1.2. rezisztens fajták | Duna gyöngye, Medina |
3. számú melléklet a 98/2009. (VII. 30.) FVM rendelethez
Borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásához szükséges termesztési alkalmasságának vizsgálati módszere
A kísérlet célja, hogy termesztés-alkalmassági vizsgálatokkal megteremtse a szőlőfajták osztályba sorolásának objektív lehetőségét. A kísérletek a céloknak akkor felelnek meg, ha biztosítják az eredmények összehasonlíthatóságát (legalább adott termőtájon belül) és a kísérleti célra megfelelő mennyiségű termés betakarítását.
I. Kísérleti ültetvények létesítése
1. Általános feltételek:
A megalapozott véleményhez, egyazon "vizsgálatba vont" fajta esetében, a termőtájon (közigazgatási egységen) belül, a szőlőkultúra méretétől függően 1-3. azonos módon beállított kísérletre van szükség. Kísérleti ültetvényt létesíteni csak a szőlő termőhelyi kataszterben I-II/1-2 osztályú minősítéssel regisztrált területeken lehet. A területeket úgy kell kiválasztani, hogy éghajlat és fekvés tekintetében az adott termőtájat messzemenően reprezentálja. A telepítőnek a kiválasztott területre rendelkeznie kell "Talajalkalmassági és alaptrágyázási" szakvéleménnyel. A létesítendő fajtakísérleti ültetvény fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,5 ha-os legyen.
2. Telepítési rendszer:
A kísérletbe vont szőlő tenyészterületének és az alkalmazott tőkeművelésmódnak egy adott termőtájon belül közel azonosnak kell lennie. Az alkalmazott tőkeformát a vizsgálatba vont, illetve az összehasonlító fajta igényeinek megfelelően kell megválasztani. Hektáronkénti tőkeszám 3334-5000 tő/ha.
Alkalmazható tőkeművelésmódok:
a) középmagas kordon;
b) ernyő-, illetve Guyot-művelés;
c) Moser, illetve Sylvoz kordon;
d) egyes függöny.
3. Összehasonlító fajta:
A vizsgálatokba vont fajta termesztés-alkalmassági vizsgálatához a kísérleti ültetvény 20%-át kitevő nagyságrendben összehasonlító fajtát is telepíteni kell, a vizsgálatba vont fajtával azonos feltételek mellett úgy, hogy a kísérleti fajtának az összehasonlító fajtával egyik oldalon érintkezzen.
Több kísérleti fajta egyidejű telepítése esetén a kísérleti és összehasonlító fajtákról elrendezési vázrajzot kell készíteni. Összehasonlító fajta (fajták) céljára az adott termőtáj területén nagyobb mértékben elterjedt, a vizsgálatba vont fajta várható szőlőtermesztési és borászati értékéhez legközelebb álló fajtát (fajtákat) kell kiválasztani.
4. Szaporítóanyag biztosítása:
Telepítésre igazolt származású, ellenőrzött, lehetőleg tesztelten vírusmentes szaporítóanyag használható fel.
5. Telepítés-előkészítés, telepítés:
Amennyiben a területen az ültetvény létesítését megelőzően meliorációs beavatkozásra van szükség, azt a vonatkozó előírásoknak megfelelően elkészített meliorációs terv alapján kell elvégezni.
A telepítés előtti alaptrágyázásnál a "Talajalkalmassági és alaptrágyázási" szakvélemény javaslatai alapján kell eljárni. A leendő kísérleti ültetvény növényállománya kiegyenlített legyen.
6. Telepítések ápolása termőkorig, támrendszerépítés:
A tőkeművelésmódra jellemző termőalapok a telepítést követő 4. év végére teljes mértékben kialakíthatók legyenek. A támrendszerépítést ezért úgy kell ütemezni, hogy a szőlőnövények nevelését, a termőfelület kialakítását mielőbb lehetővé tegyék.
A kiválasztott művelési rendszernek megfelelő támberendezést úgy kell megépíteni, hogy a funkcióját az ültetvény teljes élettartama alatt képes legyen ellátni.
A fiatal ültetvény éves ápolásánál fokozott gondossággal kell eljárni. Az évente esetlegesen felmerülő tőkehiányokat fajtaazonos szaporítóanyaggal pótolni kell. A sorközök gyommentességét a teljes vegetációs idő alatt mechanikai műveléssel (kultivátorozás) biztosítani kell. A mély termőréteg kialakítása és a csapadék jobb megtartása érdekében ősszel egy mélyebb művelést is végezni kell.
A soraljak gyommentesen tartása az integrált szőlőtermesztés elveinek megfelelően történik.
A növényvédelmet az integrált növényvédelmi technológia elveinek megfelelően kell elvégezni már a nem termő korban is.
A fiatalkorú ültetvényeken a metszést és a zöldmunkákat a kiválasztott tőkeművelésmódnak megfelelően, megkülönböztetett gondossággal kell elvégezni úgy, hogy azok 5 éves korukra termőképesek lehessenek és a fajtaértékelés kezdetét vehesse.
II. A kísérleti ültetvények termőkorú ápolása
A tőkénkénti rügyterhelést a vizsgálatba vont fajta sajátosságainak megfelelően, a tenyészterület figyelembevételével kell megállapítani. Ugyanazt a rügyterhelést kell alkalmazni az összehasonlító fajta esetében is. Az összehasonlíthatóság miatt egyazon vizsgálatba vont fajta minden kísérletében azonos vagy közel azonos terhelést kell alkalmazni. Az ültetvényekkel szemben elvárható a vékony, szellős, 40-50 cm-nél nem szélesebb lombfal biztosítása. A kísérleti parcellák szüretét minden esetben kézzel kell elvégezni. A szüret időpontját a kísérlet jellege határozza meg.
III. A fajtakísérlet keretében vizsgált paraméterek
1. Fenológiai megfigyelések:
a) a fakadás kezdete;
b) a virágzás kezdete;
c) a virágzás vége;
d) a kötődés mértéke (szöveges feljegyzés a fürttisztulás után);
e) a zsendülés kezdete.
2. Szüreti adatok:
a) a szüret időpontja;
b) a fürttermés mennyisége (kg/m2);
c) a must cukortartalma (magyar mustfokban és g/l-ben megadva, szabvány szerinti módszerrel meghatározva);
d) a must titrálható savtartalma (g/l);
e) rothadási százalék (becsült érték).
3. Egyéb adatfelvételezések:
a) Viszonylagos fagytűrés (fagykáros években ismétlésenként 10 db vessző rügyeinek átvágásával megállapított, a főrügyekre megállapított %-os érték);
b) a tőkék egészségi állapotára, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni érzékenységre vonatkozó szöveges feljegyzések. A szüreti paramétereket vizsgálatba vont, illetve összehasonlító fajtánként külön-külön, kísérleti szüret keretében határozzuk meg. Mezovinifikációs borkészítésre fajtánként 2 x 500 kg szőlőt kell külön-külön szüretelni és feldolgozni.
IV. Borkészítési eljárás meghatározása
A borkészítési eljárást az első szüretet megelőzően kell rögzíteni, és lehetőség szerint, a kísérlet teljes időtartama alatt azonosan kell végezni.
A borok második fejtése után kell a szükséges analitikai vizsgálatokat elvégezni:
a) alkoholtartalom,
b) összes extrakt,
c) cukor,
d) cukormentes extrakt,
e) titrálható sav,
f) il ló sav,
g) szabad- és összes SO2,
h) összes polifenoltartalom,
i) pH-érték,
vörösboroknál továbbá
j) színintenzitás (E420 nm + E520 nm),
k) színárnyalat (E420 nm/E520 nm),
l) antocianin tartalom,
m) leukoantocianin tartalom,
n) rezveratrol tartalom,
o) diglükozid tartalom.
Érzékszervi bírálat: 100 pontos rendszer szabályai szerint.
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.
[2] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.
[3] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.
[4] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.
[5] Hatályon kívül helyezte az 59/2013. (VII. 15.) VM rendelet 8. § i) pontja. Hatálytalan 2013.07.18.