104/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról
A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
Ez a rendelet szabályozza a borkészítésre alkalmas szőlő (Vitis) nemzetség fajai, fajhibridjei szőlőfajtáinak osztályba sorolását és az osztályba sorolás érdekében végzett vizsgálatokat.
2. §
(1) A szőlőfajták osztályba sorolását a szinonim nevek egyidejű meghatározásával a 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet alapján működő Szőlőfajta Használati Bizottság (a továbbiakban: SZHB) végzi. Az SZHB által osztályba sorolt fajták jegyzékét közigazgatási egységenként az 1. számú melléklet, a 3. § (2) bekezdésben említett termesztési alkalmassági vizsgálatokhoz használható összehasonlító fajták jegyzékét pedig a 2. számú melléklet tartalmazza.
(2) A fajtajegyzék módosítására (kiegészítés, törlés, visszamínősítés) irányuló javaslatát az SZHB a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak küldi meg.
3. §
(1) A borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat közigazgatási egységenként (megyénként) osztályba kell sorolni, figyelembe véve az adott termőhelyen a szőlőfajta termesztési alkalmasságát.
(2) Az összes osztályba sorolt szőlőfajtának a Vitis vini-fera fajhoz kell tartoznia, vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó fajok keresztezéséből kell származnia.
(3) Minőségi borok készítésére azon szőlőfajták sorolhatók be egy adott meghatározott termőhelyen, melyek a szőlőfajták osztályozásában - az adott közigazgatási egységben (megyében)- az ajánlott vagy az engedélyezett kategóriában szerepelnek.
4. §
(1) Termesztési alkalmasság szerint a borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat be kell sorolni ajánlott, engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett kategóriába.
(2) Egy adott közigazgatási egységben osztályba nem sorolt szőlőfajták akkor sorolhatók osztályba, ha a termesztési alkalmassági vizsgálatok alapján az értékmérő tulajdonságok összessége alapján köztermesztésre alkalmasak.
5. §
(1) A szőlőfajták osztályba sorolásánál fel kell tüntetni a fajtanév mellett a szinonim nevet is, továbbá azt, hogy a fajta a borkészítésen kívül milyen más célra (csemegeszőlő, mazsola készítés, párlat előállítás, egyéb) használható fel.
(2) Osztályba nem sorolt, borkészítésre alkalmas szőlőfajta csak a 3. számú mellékletben részletezett termesztési alkalmassági vizsgálat eredménye alapján sorolható osztályba. Egy szőlőfajta osztályba sorolását a vizsgálat megindulását követő egymás utáni öt termőév után lehet kérelmezni.
(3) Osztályba sorolható továbbá egy adott közigazgatási egységben az a szőlőfajta, amelyet az azzal közvetlenül határos közigazgatási egység területére legalább öt éve osztályba soroltak.
(4) Az olyan szőlőfajtákból előállított termékek, amelyek esetében a (2) bekezdésben említett vizsgálatok és tudományos kísérletek, illetve keresztezési és szelekciós munkák vannak folyamatban, azonos elbírálás alá esnek az engedélyezett, osztályba sorolt szőlőfajtákból előállított termékekkel.
6. §
(1) A szőlőfajta kategóriájának megváltoztatása ugyanazon közigazgatási egységben az alábbiak szerint történhet:
a) feljebb sorolható az engedélyezett kategóriából az ajánlottba, ha az adott közigazgatási egységben legalább öt évig engedélyezettként szerepelt és a termesztési tapasztalatok alapján az ajánlott fajta követelményeinek megfelelt;
b) visszaminősíthető az ajánlott és engedélyezett kategóriából alacsonyabb kategóriába, ha a gyakorlat azt mutatta, hogy a fajta nem felelt meg a besorolás szerinti kategória követelményeinek vagy a belőle készített termék minősége ezt indokolja.
(2) Ha a szőlőfajtát az adott közigazgatási egységben az ideiglenesen engedélyezett kategóriába visszaminősítették, a visszaminősítés napjától a fajtát nem szabad telepíteni vagy átoltásra felhasználni.
(3) Ha a szőlőfajtát termesztési alkalmassága vagy a belőle készült termék minősége miatt töröltek az osztályozásból, a visszaminősítéstől számított tizenöt éven belül ki kell vágni az ültetvényt.
7. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a Szőlőfajta Használati Bizottságról szóló 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet 3. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Az SZHB megyénként meghatározza az ajánlott, az engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett szőlőfajták körét, és javaslatát megküldi a minisztériumnak a szükséges jogszabálymódosítás elkészítése céljából."
(2) A rendelet hatálybalépése előtt megkezdett kísérletek eredményét az SZHB folyamatosan értékeli, véleményezi és azok alapján dönt a fajták osztályba sorolásáról.
(3) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg, szabályait tartalmazza:
a borpiac közös szervezéséről szóló 1493/1999/EK tanácsi rendelet,
a termelési potenciálok részletes szabályairól szóló 1227/2000/EK bizottsági rendelet.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez[1]
Borszőlőfajták osztályba sorolása megyénként, valamint az egyes fajták szinonim elnevezései
BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | a | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | a | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | a | |||||||
Domina | e | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | a | |||||||
Furmint | e | |||||||
Generosa | e | |||||||
Gesztus | e | |||||||
Göcseji zamatos | i | |||||||
Gyöngyrizling | i | |||||||
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | a | |||||||
Jubileum 75 | e | |||||||
Juhfark | e | |||||||
K. 35 (Heuréka) | i | |||||||
Karát | a | |||||||
Kerner | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Korai piros veltelíni | i | |||||||
Korona | e | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | a | |||||||
Kunbarát | i | |||||||
Kunleány | a | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Nektár | e | |||||||
Odysseus | e |
BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Olasz rizling | a | |||||||
Orpheus | e | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Palatina | e | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pelso | e | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Pozsonyi fehér | e | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | e | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Rózsakő | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szerémi zöld | i | |||||||
Szirén | e | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Trilla | e | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | a | |||||||
Villard blanc | e | |||||||
Zalagyöngye | e | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zeus | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibernet | i | |||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | e | |||||||
Blauburger | a | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Duna gyöngye | a | |||||||
Hamburgi muskotály | e |
BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Kadarka | a | |||||||
Kármin | e | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Medina | e | |||||||
Merlot | e | |||||||
Nero | e | |||||||
Pannon frankos | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Syrah | e | |||||||
Szentlőrinc | i | |||||||
Turán | e | |||||||
Zweieelt | a |
BARANYA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | e | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | i | |||||||
Cirfandli | a | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
Csomorika | e | |||||||
Furmint | e | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Juhfark | e | |||||||
Karát | i | |||||||
Királyleányka | e | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pelso | i | |||||||
Periette | i | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Pölöskei muskotály | e |
BARANYA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld szagos | i | |||||||
Zöld veltelini | e | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | a | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | a | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Rubintos | e | |||||||
Syrah | e | |||||||
Zweigelt | e |
BÉKÉS MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajnlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Ezerjó | ||||||||
Furmint | ||||||||
Irsai Olivér | ||||||||
Kövidinka | ||||||||
Mézes | ||||||||
Olasz rizling | ||||||||
Rizlingszilváni | ||||||||
Zalagyöngye | ||||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Kadarka | i |
BÉKÉS MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Kékfrankos | i | |||||||
Kékoportó | i | |||||||
Turán | i |
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Aligoté | i | |||||||
Arany sárfehér | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bakator | i | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | i | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Bouvier | i | |||||||
Budai | i | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cirfandli | i | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csomorika | i | |||||||
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | i | |||||||
Furmint | a | |||||||
Gohér | e | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | ||||||||
Jubileumsrebe | ||||||||
Juhfark | ||||||||
Kabar | e | |||||||
Karát | ||||||||
Kéknyelű | ||||||||
Kerner | ||||||||
Királyleányka | ||||||||
Kocsis Irma |
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Korona | i | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | ||||||||
Kunbarát | ||||||||
Kunleány | ||||||||
Lakhegyi mézes | ||||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | ||||||||
Melon | ||||||||
Mézes | ||||||||
Nektár | e | |||||||
No sztori rizling | ||||||||
Odysseus | ||||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pelso | ||||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Piros szlanka | ||||||||
Piros veltelini | ||||||||
Pozsonyi fehér | ||||||||
Pölöskei muskotály | ||||||||
Rajnai rizling | ||||||||
Refrén | ||||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Rozália | ||||||||
Sárga muskotály | a | |||||||
Sauvignon | e | |||||||
Semillon | ||||||||
Szürkebarát | ||||||||
Táltos | ||||||||
Tramini | e | |||||||
Úrréti | ||||||||
Zalagyöngye | ||||||||
Zefír | ||||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zéta | a | |||||||
Zeus | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | e |
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibemet | i | |||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | e | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Duna gyöngye | i | |||||||
Gamay noir | i | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | i | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Magyar frankos | i | |||||||
Medina | e | |||||||
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pinot noir | e | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Titán | i | |||||||
Turán | e | |||||||
Zweigelt | a |
CSONGRÁD MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bianca | a | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e |
CSONGRÁD MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | e | |||||||
Generosa | e | |||||||
Hárslevelű | i | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | i | |||||||
EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
Karát | i | |||||||
Kövidinka | a | |||||||
Kunleány | a | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Pozsonyi fehér | i | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Sauvignon | e | |||||||
Szürkebarát | i | |||||||
Tramini | e | |||||||
Zalagyöngye | a | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | e | |||||||
Blauburger | i | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Duna gyöngye | e | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | e | |||||||
Pannon frankos | a | |||||||
Pinot noir | e | |||||||
Zweigelt | a |
FEJÉR MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bacchus | e | |||||||
Bianca | i | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | i | |||||||
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | a | |||||||
Furmint | i | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | a | |||||||
Juhfark | e | |||||||
Karát | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Pintes | i | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Sárga muskotály | a | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | e | |||||||
Zalagyöngye | e | |||||||
Zefír | e | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zeus | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Kékfrankos | a |
FEJÉR MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Kékoportó | a | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Turán | a | |||||||
Zweigelt | a |
GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bacchus | e | |||||||
Bianca | i | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Csabagyöngye | i | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
Ezerfurtű | i | |||||||
Ezerjó | i | |||||||
Furmint | e | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Korai piros veltelíni | e | |||||||
Leányka | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | i | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Piros veltelíni | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Blauburger | e | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a |
GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | i | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Syrah | e | |||||||
Turán | e | |||||||
Zweigelt | a |
HAJDÚ-BIHAR MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | e | |||||||
Budai | i | |||||||
Chardonnay | e | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | e | |||||||
Furmint | i | |||||||
Goldburger | i | |||||||
Hárslevelű | i | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | e | |||||||
Juhfark | e | |||||||
Királyleányka | ||||||||
Kocsis Irma | ||||||||
Kövidinka | ||||||||
Leányka | ||||||||
Mátrai muskotály | ||||||||
Melon | ||||||||
Mézes | ||||||||
No sztori rizling |
HAJDÚ-BIHAR MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Odysseus | i | |||||||
Olasz rizling | e | |||||||
Ottonel muskotály | e | |||||||
Pelso | ||||||||
Piros szlanka | ||||||||
Piros veltelini | ||||||||
Pozsonyi fehér | ||||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | ||||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Sárga muskotály | ||||||||
Semillon | ||||||||
Szerémi zöld | ||||||||
Szürkebarát | e | |||||||
Tramini | ||||||||
Vértes csillaga | ||||||||
Zalagyöngye | ||||||||
Zefír | ||||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld szilváni | ||||||||
Zöld veltelini | ||||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | ||||||||
Blauburger | ||||||||
Cabernet sauvignon | ||||||||
Hamburgi muskotály | ||||||||
Kadarka | e | |||||||
Kármin | ||||||||
Kékfrankos | e | |||||||
Kékoportó | ||||||||
Medina | e | |||||||
Merlot | ||||||||
Nero | e | |||||||
Rubintos | ||||||||
Szentlőrinc | ||||||||
Titán | ||||||||
Zweigelt | e |
HEVES MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Aligoté | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | a | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Bouvier | i | |||||||
Budai | i | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
Ehrenfelser | i | |||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | ||||||||
Furmint | ||||||||
Generosa | e | |||||||
Gesztus | ||||||||
Gohér | ||||||||
Goldburger | ||||||||
Göcseji zamatos | ||||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | ||||||||
Jubileumsrebe | ||||||||
Karát | ||||||||
Kerner | ||||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kocsis Irma | ||||||||
Korai piros veltelini | ||||||||
Kövidinka | ||||||||
Kunbarát | ||||||||
Kunleány | e | |||||||
Lakhegyi mézes | ||||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | ||||||||
Melon | ||||||||
Mézes | ||||||||
Muscadelle | ||||||||
Nektár | ||||||||
No sztori rizling | ||||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a |
HEVES MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Pelso | i | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Piros veltelini | i | |||||||
Pozsonyi fehér | i | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | i | |||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | i | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Táltos | i | |||||||
Tramini | a | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | i | |||||||
Viognier | e | |||||||
Zalagyöngye | e | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zéta | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | e | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibernet | i | |||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | a | |||||||
Blauburger | a | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Duna gyöngye | e | |||||||
Gamay noir | i | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Menoire | a | |||||||
Kékoportó | a | |||||||
Magyar frankos | i | |||||||
Medina | e |
HEVES MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pannon frankos | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Prokupac | i | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Syrah | a | |||||||
Titán | i | |||||||
Tizián | i | |||||||
Turán | a | |||||||
Vranac | i | |||||||
Zweigelt | a |
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | a | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bakator | i | |||||||
Bánáti rizling | e | |||||||
Bianca | a | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Budai | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | a | |||||||
Csomorika | i | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | a | |||||||
Furmint | e | |||||||
Generosa | e | |||||||
Gesztus | e | |||||||
Gohér | i | |||||||
Göcseji zamatos | e |
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | e | |||||||
Juhfark | e | |||||||
Karát | a | |||||||
Kéknyelű | e | |||||||
Kerner | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Korona | e | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | a | |||||||
Kunbarát | i | |||||||
Kunleány | a | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Nektár | e | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pelso | e | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Piros veltelini | i | |||||||
Pozsonyi fehér | e | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | e | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Rózsakő | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szirén | e | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Táltos | i | |||||||
Tramini | a |
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | a | |||||||
Zalagyöngye | e | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibernet | i | |||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | e | |||||||
Blauburger | a | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Duna gyöngye | a | |||||||
Gamay noir | i | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kármin | e | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Magyar frankos | i | |||||||
Medina | e | |||||||
Merlot | e | |||||||
Nero | e | |||||||
Pannon frankos | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Prokupac | i | |||||||
Rubintos | e | |||||||
Szentlőrinc | i | |||||||
Titán | i | |||||||
Tizián | i | |||||||
Turán | e | |||||||
Vranac | i | |||||||
Zweigelt | a |
KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Ajánlott | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | ||
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bacchus | e | |||||||
Bianca | e | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | i | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | a | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | a | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Leányka | a | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zengő | i | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld veltelini | i | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Cabernet franc | i | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Zweigelt | i |
NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlot | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | i |
NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Bouvier | i | |||||||
Budai | i | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | i | |||||||
Furmint | i | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | i | |||||||
Karát | i | |||||||
Királyleányka | e | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Kunbarát | i | |||||||
Kunleány | i | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Nektár | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Pelso | i | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | e | |||||||
Refrén | i | |||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | i | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zéta | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | e |
NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | i | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | i | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | e | |||||||
Nero | e | |||||||
Pinot noir | e | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Titán | i | |||||||
Turán | e | |||||||
Zweigelt | e |
PEST MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | a | |||||||
Bánáti rizling | e | |||||||
Bianca | a | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cirfandli | i | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | a | |||||||
E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | a | |||||||
Furmint | e | |||||||
Generosa | e | |||||||
Gesztus | e | |||||||
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | e |
PEST MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Jubileum 75 | e | |||||||
Juhfark | e | |||||||
Karát | a | |||||||
Kerner | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Korai piros veltelini | i | |||||||
Korona | e | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | a | |||||||
Kunbarát | i | |||||||
Kunleány | a | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | a | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Nektár | e | |||||||
Odysseus | e | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pelso | e | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Pintes | i | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Pozsonyi fehér | e | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | e | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Rózsakő | e | |||||||
Sárga muskotály | a | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szirén | e | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | a | |||||||
Zalagyöngye | e | |||||||
Zefír | e |
PEST MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Zengő | e | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | e | |||||||
Blauburger | a | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Duna gyöngye | a | |||||||
Hamburgi muskotály | e | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kármin | e | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | a | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Medina | e | |||||||
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pannon frankos | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Rubintos | e | |||||||
Szentlőrinc | i | |||||||
Turán | e | |||||||
Zweigelt | a |
SOMOGY MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bacchus | e | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Csabagyöngye | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
Ehrenfelser | i | |||||||
Hárslevelű | i |
SOMOGY MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | i | |||||||
Kerner | i | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kunleány | i | |||||||
Leányka | i | |||||||
Muscadelle | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Oraniensteiner | i | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Pintes | i | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | i | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Sárga muskotály | a | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Scheurebe | i | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | i | |||||||
Zenit | e | |||||||
Zöld veltelini | e | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | i | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Kadarka | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | a | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Zweigelt | a |
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Arany sárfehér | i | |||||||
Bakator | i | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | e | |||||||
Budai | i | |||||||
Chardonnay | e | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
Ezerjó | e | |||||||
Furmint | a | |||||||
Gohér | e | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | ||||||||
Juhfark | ||||||||
Kéknyelű | ||||||||
Kerner | ||||||||
Királyleányka | a | |||||||
Korona | ||||||||
Kövidinka | e | |||||||
Kunbarát | ||||||||
Leányka | ||||||||
Melon | ||||||||
Mézes | ||||||||
Nektár | ||||||||
Olasz rizling | ||||||||
Ottonel muskotály | ||||||||
Pelso | ||||||||
Piros szlanka | ||||||||
Piros veltelini | e | |||||||
Pozsonyi fehér | ||||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | ||||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Rozália | ||||||||
Rózsakő | ||||||||
Sárga muskotály | ||||||||
Szürkebarát | ||||||||
Táltos | ||||||||
Tramini | ||||||||
Zalagyöngye | a | |||||||
Zefír | ||||||||
Zengő |
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Zenit | e | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | e | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibemet | i | |||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | i | |||||||
Cabernet franc | e | |||||||
Cabernet sauvignon | e | |||||||
Hamburgi muskotály | i | |||||||
Kadarka | e | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | i | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Merlot | e | |||||||
Pinot noir | i | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Szentlőrinc | i | |||||||
Titán | i | |||||||
Zweigelt | e |
TOLNA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | i | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | i | |||||||
Cserszegi fűszeres | e | |||||||
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | a | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kövidinka | i | |||||||
Leányka | e | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | e | |||||||
Pinot blanc | a |
TOLNA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Piros szlanka | i | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zengő | i | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zöld szagos | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibernet | e | |||||||
Alicante boushet | e | |||||||
Bíbor kadarka | e | |||||||
Blauburger | e | |||||||
Blauer Frühburgunder | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Domina | e | |||||||
Hamburgi muskotály | i | |||||||
Kadarka | a | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Magyar frankos | i | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Syrah | e | |||||||
Turán | i | |||||||
Zweigelt | e |
VAS MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Bianca | i | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | i | |||||||
Cserszegi fűszeres | a |
VAS MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Ezerfrjrtű | e | |||||||
Furmint | e | |||||||
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Korona | e | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | e | |||||||
Leányka | e | |||||||
Nektár | e | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Pintes | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Tramini | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | e | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Blauburger | e | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Kadarka | e | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Merlot | a | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Syrah | e | |||||||
Zweigelt | e |
VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Aligoté | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bakator | e | |||||||
Bánáti rizling | i | |||||||
Bianca | i | |||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Bouvier | i | |||||||
Budai | a | |||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cirfandli | i | |||||||
Csabagyöngye | i | |||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | i | |||||||
Csomorika | i | |||||||
Ezerfürtű | i | |||||||
Ezerjó | i | |||||||
Furmint | a | |||||||
Gesztus | i | |||||||
Gohér | i | |||||||
Göcseji zamatos | i | |||||||
Hárslevelű | a | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jádorvány | i | |||||||
Jubileum 75 | i | |||||||
Juhfark | a | |||||||
Karát | a | |||||||
Kéknyelű | a | |||||||
Kerner | i | |||||||
Királyleányka | e | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Korai piros veltelíni | i | |||||||
Korona | e | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | i | |||||||
Kunleány | i | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | i | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Muscadelle | i | |||||||
Nektár | a | |||||||
No sztori rizling | i |
VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Odysseus | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pelso | i | |||||||
Pinot blanc | a | |||||||
Pintes | i | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Piros veltelini | i | |||||||
Pozsonyi fehér | i | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Refrén | i | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Rózsakő | a | |||||||
Sárfehér | e | |||||||
Sárga muskotály | a | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Scheurebe | i | |||||||
Semillon | i | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Táltos | i | |||||||
Tramini | a | |||||||
Úrréti | i | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | i | |||||||
Vulcanus | a | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | e | |||||||
Zengő | i | |||||||
Zenit | a | |||||||
Zeus | a | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | a | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | i | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Hamburgi muskotály | i | |||||||
Kadarka | e | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a |
VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Kékoportó | a | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Syrah | e | |||||||
Titán | i | |||||||
Turán | i | |||||||
Zweigelt | a |
ZALA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
Aligoté | i | |||||||
Bacchus | e | |||||||
Bánáti rizling | ||||||||
Bianca | ||||||||
Blauer Silvaner | e | |||||||
Bouvier | ||||||||
Budai | ||||||||
Chardonnay | a | |||||||
Chasselas | e | |||||||
Cirfandli | ||||||||
Csabagyöngye | ||||||||
Cserszegi fűszeres | a | |||||||
Csillám | ||||||||
Csomorika | ||||||||
Ehrenfelser | ||||||||
Ezerfürtű | e | |||||||
Ezerjó | ||||||||
Furmint | e | |||||||
Gohér | ||||||||
Göcseji zamatos | ||||||||
Hárslevelű | e | |||||||
Irsai Olivér | e | |||||||
Jubileum 75 | ||||||||
Juhfark | ||||||||
Karát | ||||||||
Kéknyelű |
ZALA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Kerner | i | |||||||
Királyleányka | a | |||||||
Kocsis Irma | i | |||||||
Korai piros veltelini | i | |||||||
Korona | i | |||||||
Kövérszőlő | e | |||||||
Kövidinka | e | |||||||
Kunbarát | i | |||||||
Kunleány | i | |||||||
Lakhegyi mézes | i | |||||||
Leányka | e | |||||||
Mátrai muskotály | i | |||||||
Mézes | i | |||||||
Muscadelle | i | |||||||
Nektár | e | |||||||
Odysseus | i | |||||||
Olasz rizling | a | |||||||
Ottonel muskotály | a | |||||||
Pátria | e | |||||||
Pinot blanc | e | |||||||
Pintes | e | |||||||
Piros szlanka | i | |||||||
Piros veltelini | i | |||||||
Pozsonyi fehér | i | |||||||
Pölöskei muskotály | e | |||||||
Rajnai rizling | a | |||||||
Rizlingszilváni | a | |||||||
Rozália | e | |||||||
Rózsakő | i | |||||||
Sárga muskotály | e | |||||||
Sauvignon | a | |||||||
Scheurebe | i | |||||||
Semillon | e | |||||||
Szerémi zöld | i | |||||||
Szürkebarát | a | |||||||
Táltos | i | |||||||
Tramini | a | |||||||
Úrréti | i | |||||||
Vértes csillaga | i | |||||||
Viktória gyöngye | i | |||||||
Vulcanus | e | |||||||
Zalagyöngye | i | |||||||
Zefír | i | |||||||
Zengő | e |
ZALA MEGYE | ||||||||
Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
Zenit | e | |||||||
Zéta | i | |||||||
Zöld szilváni | i | |||||||
Zöld veltelini | e | |||||||
Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
Alibemet | i | |||||||
Alicante boushet | i | |||||||
Bíbor kadarka | i | |||||||
Blauburger | i | |||||||
Cabernet franc | a | |||||||
Cabernet sauvignon | a | |||||||
Kadarka | e | |||||||
Kármin | i | |||||||
Kékfrankos | a | |||||||
Menoire | i | |||||||
Kékoportó | e | |||||||
Kurucvér | i | |||||||
Medina | i | |||||||
Merlot | a | |||||||
Nero | e | |||||||
Pinot noir | a | |||||||
Rubintos | i | |||||||
Syrah | e | |||||||
Titán | i | |||||||
Turán | i | |||||||
Zweigelt | e |
Az egyes szőlőfajták engedélyezett szinonim elnevezései
Fehérborszőlő-fajták
Arany sárfehér | Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő |
Bakator | Bakar rózsa, Piros járdovány, Bakator rouge, Bakatortraube |
Budai | Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér |
Chardonnay | Chardonnay blanc, Pinot blanc Chardonnay, Kereklevelű, Morillon blanc, Weisser Kláwner, Ronci bilé |
Chasselas | Chasselas blanc, Chasselas dóré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja, Chrupka belia |
Cirfandli | Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina. |
Csabagyöngye | Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba |
Csomorika | Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér |
Ezerjó | Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler |
Furmint | Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Tokay, Furmint bianco |
Gohér | Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér |
Hárslevelű | Lindebláttrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü |
Irsai Olivér | Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj |
Juhfark | Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lámmerschwantz |
Kéknyelű | Blaustángler |
Királyleányka | Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal |
Korai piros veltelíni | Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré |
Kövérszőlő | Grasa, Grasa de Cotnari |
Kövidinka | Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa |
Leányka | Leányszőlő, Mádchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba |
Olasz rizling | Rizling, Welschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling |
Ottonel muskotály | Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel |
Palatina | Augusztusi muskotály, Prim |
Pinot blanc | Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Weisser Klevner, Pinot bianco, Pinot beluj |
Piros veltelíni | Bákor, Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinske cervené |
Pozsonyi fehér | Czétényi, Czétényi fehér, Cétényi Kadarka, Fehér kadarka |
Rajnai rizling | Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Fehér rizling |
Rizlingszilváni | Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc, Müller Thurgau bijeli, Rivaner |
Sárga muskotály | Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler |
Sauvignon | Muscat Sylvaner, Weisser Sauvignon, Sauvignon bianco, Sovinjon, Sauvignon bijeli |
Semillon | Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon |
Szürkebarát | Pinot gris, Rulánder, Auvergans gris, Szürke klevner, Pinot grigio, Brauer Klevner, Burgundi szürke, Graumönch |
Tramini | Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer |
Zöld szagos | Zöld muskotály |
Zöld szilváni | Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni |
Zöld veltelini | Grüner Muskateller, Veltlinske zelené, Valteliner vert, Ranfol weisser, Weisser Velteliner, Ranfold bianco, Valteliner blanc, Fehérhegy, Grüner veltliner |
Vörösborszőlő-fajták
Cabernet franc | Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran |
Hamburgi muskotály | Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij |
Kadarka | Fekete budai, Jenéi fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale |
Kékfrankos | Blaufránkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka módra, Moravka |
Kékoportó | Porrugizer, Blauer Porrugieser, Porthogese, Porrugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu |
Pinot noir | Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék klevner, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Blauer Klewner, Pino csernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir |
Syrah | Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac |
Szentlőrinc | Saint Laurent |
Zweigelt | Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe |
2. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Szőlőfajta kísérletek összehasonlító fajtáinak jegyzéke
Szőlő fajtacsoport | Választék szerkezete | Összehasonlító fajta |
1. Fehérborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Arany sárfehér, Budai, Chardon-nay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöld veltelíni |
1.2. rezisztens fajták | Bianca, Csillám, Kunleány, Zalagyöngye | |
2. Vörösborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Bíborkadarka, Cabernet franc, Ca-bernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Turán, Zweigelt |
1.2. rezisztens fajták | Duna gyöngye, Medina | |
3. Csemegeszőlő | 1.1. vinifera fajták | Afuz Ali, Anita, Attila, Cardinal, Csaba gyöngye, Favorit, Fehér chasselas, Hamburgi muskotály, Irsai Olivér, Itália, Mathiász János-né muskotály, Pannónia kincse, Piros chasselas, Téli muskotály |
1.2. rezisztens fajták | Nero, Palatina, Pölöskei muskotály, Teréz | |
4. Alanyszőlő | Teleki 5 C, Teleki-Kober 5BB, Teleki-Fuhr S.O.4, Fercal |
3. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásához szükséges termesztési alkalmasságának vizsgálati módszere
A kísérlet célja, hogy a termőtájban (közigazgatási egység) végzett termesztés-alkalmassági vizsgálatokkal megteremtse a szőlőfajták osztályba sorolásának objektív lehetőségét. A kísérletek a céloknak akkor felelnek meg, ha biztosítják az eredmények összehasonlíthatóságát (legalább adott termőtájon belül) és a kísérleti célra megfelelő mennyiségű termés betakarítását.
I. Kísérleti ültetvények létesítése
1. Általános feltételek:
A megalapozott véleményhez, egyazon"vizsgálatba vont'' fajta esetében, a termőtájon (közigazgatási egységen) belül, a szőlőkultúra méretétől függően 1-3, azonos módon beállított kísérletre van szükség. Tájkísérleti ültetvényt létesíteni csak a szőlő termőhelyi kataszterben I-II/1-2 osztályú minősítéssel regisztrált területeken lehet. A területeket úgy kell kiválasztani, hogy éghajlat és fekvés tekintetében az adott termőtájat messzemenően reprezentálja. A telepítőnek a kiválasztott területre rendelkeznie kell "Talaj-alkalmassági és alaptrágyázási" szakvéleménnyel. A létesítendő fajtakísérleti ültetvény fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,5 ha-os legyen.
2. Telepítési rendszer:
A kísérletbe vont szőlő tenyészterületének és az alkalmazott tőke-művelésmódnak egy adott termőtájon belül közel azonosnak kell lennie. Az alkalmazott tőkeformát a vizsgálatba vont, illetve az összehasonlító fajta igényeinek megfelelően kell megválasztani. Hektáronkénti tőkeszám 3334-5000 tő/ha.
Alkalmazható tőke-művelésmódok:
a) középmagas kordon;
b) ernyő-, illetve Guyot-művelés;
c) Moser, illetve Sylvoz kordon;
d) egyes függöny (az Alföldi termőtáj borvidékein).
3. Összehasonlító fajta:
A vizsgálatokba vont fajta termesztés-alkalmassági vizsgálatához a fajtakísérleti ültetvény 20%-át kitevő nagyságrendben, összehasonlító fajtát is telepíteni kell, a vizsgálatba vont fajtával azonos feltételek mellett úgy, hogy a kísérleti fajtának az összehasonlító fajtával egyik oldalon érintkezzen.
Több kísérleti fajta egyidejű telepítése esetén a kísérleti és összehasonlító fajtákról elrendezési vázrajzot kell készíteni. Összehasonlító fajta (fajták) céljára az adott termőtáj területén nagyobb mértékben elterjedt, a vizsgálatba vont fajta várható szőlőtermesztési és borászati értékéhez legközelebb álló fajtát (fajtákat) kell kiválasztani.
4. Szaporítóanyag biztosítása:
Telepítésre igazolt származású, ellenőrzött, lehetőleg tesztelten vírusmentes szaporítóanyag használható fel.
A szaporítóanyag minőségének meg kell felelni a 90/1997. (XI. 28.) FM rendelet 6. számú mellékletében leírt követelményeknek.
5. Telepítés előkészítés, telepítés:
Amennyiben a területen az ültetvény létesítését megelőzően meliorációs beavatkozásra van szükség, azt a vonatkozó előírásoknak megfelelően elkészített meliorációs terv alapján kell elvégezni.
A telepítés előtti alaptrágyázásnál a "Talaj-alkalmassági és alaptrágyázási" szakvélemény javaslatai alapján kell eljárni. A leendő kísérleti ültetvény növényállománya kiegyenlített legyen.
6. Telepítések ápolása termőkorig, támrendszer építés:
A tőke-művelésmódra jellemző termőalapok a telepítést követő 4. év végére teljes mértékben kialakíthatók legyenek. A támrendszer építést ezért úgy kell ütemezni, hogy a szőlőnövények nevelését, a termőfelület kialakítását mielőbb lehetővé tegyék.
A kiválasztott művelési rendszernek megfelelő támbe-rendezést úgy kell megépíteni, hogy a funkcióját az ültetvény teljes élettartama alatt képes legyen ellátni.
A fiatal ültetvény éves ápolásánál fokozott gondossággal kell eljárni. Az évente esetlegesen felmerülő tőkehiányokat fajtaazonos szaporítóanyaggal pótolni kell. A sorközök gyommentességét a teljes vegetációs idő alatt mechanikai műveléssel (kultivátorozás) biztosítani kell. A mély termőréteg kialakítása és a csapadék jobb megtartása érdekében ősszel egy mélyebb művelést is végezni kell.
A soraljak gyommentesen tartása az integrált szőlőtermesztés elveinek megfelelően történik.
A növényvédelmet az integrált növényvédelmi technológia elveinek megfelelően kell elvégezni már a nem termő korban is.
A fiatalkorú ültetvényeken a metszést és a zöldmunkákat a kiválasztott tőke-művelésmódnak megfelelően, megkülönböztetett gondossággal kell elvégezni úgy, hogy azok 5. éves korukra termőképesek lehessenek és a fajtaértékelés kezdetét vehesse.
II. A kísérleti ültetvények termőkorú ápolása
Az egyes technológiai elemeknél a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program előírásai az irányadók. A tőkén-kénti rügyterhelést a vizsgálatba vont fajta sajátosságainak megfelelően, a tenyészterület figyelembevételével kell megállapítani. Ugyanazt a rügyterhelést kell alkalmazni az összehasonlító fajta esetében is. Az összehasonlíthatóság miatt egyazon vizsgálatba vont fajta minden kísérletében azonos vagy közel azonos terhelést kell alkalmazni. Az ültetvényekkel szemben elvárható a vékony, szellős, 40-50 cm-nél nem szélesebb lombfal biztosítása. A kísérleti parcellák szüretét minden esetben kézzel kell elvégezni. A szüret időpontját a kísérlet jellege határozza meg.
III. A fajtakísérlet keretében vizsgált paraméterek
1. Fenológiai megfigyelések:
a) a fakadás kezdete;
b) a virágzás kezdete;
c) a virágzás vége;
d) a kötődés mértéke (szöveges feljegyzés a fürttisztulás után);
e) a zsendülés kezdete.
2. Szüreti adatok:
a) a szüret időpontja;
b) a fürttermés mennyisége (kg/m2);
c) a must cukortartalma (magyar mustfokban és g/l-ben megadva, szabvány szerinti módszerrel meghatározva);
d) a must titrálható savtartalma (g/l);
e) rothadási százalék (becsült érték).
3. Egyéb adat-felvételezések:
a) Viszonylagos fagytűrés (fagykáros években ismétlésenként 10 db vessző rügyeinek átvágásával megállapított, a főrügyekre megállapított %-os érték);
b) a tőkék egészségi állapotára, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni érzékenységre vonatkozó szöveges feljegyzések.
A szüreti paramétereket vizsgálatba vont, illetve összehasonlító fajtánként külön-külön, kísérleti szüret keretében határozzuk meg. Mezovinifikációs borkészítésre fajtánként 2 × 500 kg szőlőt kell külön-külön szüretelni és feldolgozni.
IV. Borkészítési eljárás meghatározása
A borkészítési eljárást az első szüretet megelőzően kell rögzíteni, és lehetőség szerint, a kísérlet teljes időtartama alatt azonosan kell végezni.
A borok második fejtése után kell a szükséges analitikai vizsgálatokat elvégezni:
a) alkoholtartalom,
b) összes extrakt,
c) cukor,
d) cukormentes extrakt,
e) titrálható sav,
f) illósav,
g) szabad- és összes SO2,
h) összes polifenoltartalom,
i) pH-érték, vörösboroknál továbbá
j) színintenzitás (E420 nm + E520 nm),
k) színárnyalat (E420 nm/E520 nm),
l) antocianin tartalom,
m) leukoantocianin tartalom,
n) rezveratrol tartalom,
o) diglükozid tartalom.
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 34/2007. (V. 4.) FVM rendelet 1. §-a. Hatályos 2007.05.07.