104/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról
A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
Ez a rendelet szabályozza a borkészítésre alkalmas szőlő (Vitis) nemzetség fajai, fajhibridjei szőlőfajtáinak osztályba sorolását és az osztályba sorolás érdekében végzett vizsgálatokat.
2. §
(1) A szőlőfajták osztályba sorolását a szinonim nevek egyidejű meghatározásával a 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet alapján működő Szőlőfajta Használati Bizottság (a továbbiakban: SZHB) végzi. Az SZHB által osztályba sorolt fajták jegyzékét közigazgatási egységenként az 1. számú melléklet, a 3. § (2) bekezdésben említett termesztési alkalmassági vizsgálatokhoz használható összehasonlító fajták jegyzékét pedig a 2. számú melléklet tartalmazza.
(2) A fajtajegyzék módosítására (kiegészítés, törlés, visszamínősítés) irányuló javaslatát az SZHB a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak küldi meg.
3. §
(1) A borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat közigazgatási egységenként (megyénként) osztályba kell sorolni, figyelembe véve az adott termőhelyen a szőlőfajta termesztési alkalmasságát.
(2) Az összes osztályba sorolt szőlőfajtának a Vitis vini-fera fajhoz kell tartoznia, vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó fajok keresztezéséből kell származnia.
(3) Minőségi borok készítésére azon szőlőfajták sorolhatók be egy adott meghatározott termőhelyen, melyek a szőlőfajták osztályozásában - az adott közigazgatási egységben (megyében)- az ajánlott vagy az engedélyezett kategóriában szerepelnek.
4. §
(1) Termesztési alkalmasság szerint a borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat be kell sorolni ajánlott, engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett kategóriába.
(2) Egy adott közigazgatási egységben osztályba nem sorolt szőlőfajták akkor sorolhatók osztályba, ha a termesztési alkalmassági vizsgálatok alapján az értékmérő tulajdonságok összessége alapján köztermesztésre alkalmasak.
5. §
(1) A szőlőfajták osztályba sorolásánál fel kell tüntetni a fajtanév mellett a szinonim nevet is, továbbá azt, hogy a fajta a borkészítésen kívül milyen más célra (csemegeszőlő, mazsola készítés, párlat előállítás, egyéb) használható fel.
(2) Osztályba nem sorolt, borkészítésre alkalmas szőlőfajta csak a 3. számú mellékletben részletezett termesztési alkalmassági vizsgálat eredménye alapján sorolható osztályba. Egy szőlőfajta osztályba sorolását a vizsgálat megindulását követő egymás utáni öt termőév után lehet kérelmezni.
(3) Osztályba sorolható továbbá egy adott közigazgatási egységben az a szőlőfajta, amelyet az azzal közvetlenül határos közigazgatási egység területére legalább öt éve osztályba soroltak.
(4) Az olyan szőlőfajtákból előállított termékek, amelyek esetében a (2) bekezdésben említett vizsgálatok és tudományos kísérletek, illetve keresztezési és szelekciós munkák vannak folyamatban, azonos elbírálás alá esnek az engedélyezett, osztályba sorolt szőlőfajtákból előállított termékekkel.
6. §
(1) A szőlőfajta kategóriájának megváltoztatása ugyanazon közigazgatási egységben az alábbiak szerint történhet:
a) feljebb sorolható az engedélyezett kategóriából az ajánlottba, ha az adott közigazgatási egységben legalább öt évig engedélyezettként szerepelt és a termesztési tapasztalatok alapján az ajánlott fajta követelményeinek megfelelt;
b) visszaminősíthető az ajánlott és engedélyezett kategóriából alacsonyabb kategóriába, ha a gyakorlat azt mutatta, hogy a fajta nem felelt meg a besorolás szerinti kategória követelményeinek vagy a belőle készített termék minősége ezt indokolja.
(2) Ha a szőlőfajtát az adott közigazgatási egységben az ideiglenesen engedélyezett kategóriába visszaminősítették, a visszaminősítés napjától a fajtát nem szabad telepíteni vagy átoltásra felhasználni.
(3) Ha a szőlőfajtát termesztési alkalmassága vagy a belőle készült termék minősége miatt töröltek az osztályozásból, a visszaminősítéstől számított tizenöt éven belül ki kell vágni az ültetvényt.
7. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a Szőlőfajta Használati Bizottságról szóló 39/2001. (V. 14.) FVM rendelet 3. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Az SZHB megyénként meghatározza az ajánlott, az engedélyezett és ideiglenesen engedélyezett szőlőfajták körét, és javaslatát megküldi a minisztériumnak a szükséges jogszabálymódosítás elkészítése céljából."
(2) A rendelet hatálybalépése előtt megkezdett kísérletek eredményét az SZHB folyamatosan értékeli, véleményezi és azok alapján dönt a fajták osztályba sorolásáról.
(3) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg, szabályait tartalmazza:
a borpiac közös szervezéséről szóló 1493/1999/EK tanácsi rendelet,
a termelési potenciálok részletes szabályairól szóló 1227/2000/EK bizottsági rendelet.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez[1]
Borszőlőfajták osztályba sorolása megyénként, valamint az egyes fajták szinonim elnevezései
| BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | a | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | a | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | a | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Generosa | e | |||||||
| Gesztus | e | |||||||
| Göcseji zamatos | i | |||||||
| Gyöngyrizling | i | |||||||
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | a | |||||||
| Jubileum 75 | e | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| K. 35 (Heuréka) | i | |||||||
| Karát | a | |||||||
| Kerner | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Korai piros veltelíni | i | |||||||
| Korona | e | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | a | |||||||
| Kunbarát | i | |||||||
| Kunleány | a | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Nektár | e | |||||||
| Odysseus | e | |||||||
| BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Olasz rizling | a | |||||||
| Orpheus | e | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Palatina | e | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pelso | e | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | e | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | e | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Rózsakő | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szerémi zöld | i | |||||||
| Szirén | e | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Trilla | e | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | a | |||||||
| Villard blanc | e | |||||||
| Zalagyöngye | e | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zeus | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibernet | i | |||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | e | |||||||
| Blauburger | a | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Duna gyöngye | a | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| BÁCS-KISKUN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Kadarka | a | |||||||
| Kármin | e | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Medina | e | |||||||
| Merlot | e | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pannon frankos | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Szentlőrinc | i | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Zweieelt | a | |||||||
| BARANYA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | e | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | i | |||||||
| Cirfandli | a | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| Csomorika | e | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| Karát | i | |||||||
| Királyleányka | e | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pelso | i | |||||||
| Periette | i | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| BARANYA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld szagos | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | a | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | a | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Rubintos | e | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| BÉKÉS MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajnlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Ezerjó | ||||||||
| Furmint | ||||||||
| Irsai Olivér | ||||||||
| Kövidinka | ||||||||
| Mézes | ||||||||
| Olasz rizling | ||||||||
| Rizlingszilváni | ||||||||
| Zalagyöngye | ||||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Kadarka | i | |||||||
| BÉKÉS MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Kékfrankos | i | |||||||
| Kékoportó | i | |||||||
| Turán | i | |||||||
| BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Aligoté | i | |||||||
| Arany sárfehér | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bakator | i | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Bouvier | i | |||||||
| Budai | i | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cirfandli | i | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csomorika | i | |||||||
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | i | |||||||
| Furmint | a | |||||||
| Gohér | e | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | ||||||||
| Jubileumsrebe | ||||||||
| Juhfark | ||||||||
| Kabar | e | |||||||
| Karát | ||||||||
| Kéknyelű | ||||||||
| Kerner | ||||||||
| Királyleányka | ||||||||
| Kocsis Irma | ||||||||
| BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Korona | i | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | ||||||||
| Kunbarát | ||||||||
| Kunleány | ||||||||
| Lakhegyi mézes | ||||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | ||||||||
| Melon | ||||||||
| Mézes | ||||||||
| Nektár | e | |||||||
| No sztori rizling | ||||||||
| Odysseus | ||||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pelso | ||||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Piros szlanka | ||||||||
| Piros veltelini | ||||||||
| Pozsonyi fehér | ||||||||
| Pölöskei muskotály | ||||||||
| Rajnai rizling | ||||||||
| Refrén | ||||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Rozália | ||||||||
| Sárga muskotály | a | |||||||
| Sauvignon | e | |||||||
| Semillon | ||||||||
| Szürkebarát | ||||||||
| Táltos | ||||||||
| Tramini | e | |||||||
| Úrréti | ||||||||
| Zalagyöngye | ||||||||
| Zefír | ||||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zéta | a | |||||||
| Zeus | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibemet | i | |||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | e | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Duna gyöngye | i | |||||||
| Gamay noir | i | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | i | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Magyar frankos | i | |||||||
| Medina | e | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pinot noir | e | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| CSONGRÁD MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bianca | a | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| CSONGRÁD MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | e | |||||||
| Generosa | e | |||||||
| Hárslevelű | i | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | i | |||||||
| EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
| Karát | i | |||||||
| Kövidinka | a | |||||||
| Kunleány | a | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Pozsonyi fehér | i | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Sauvignon | e | |||||||
| Szürkebarát | i | |||||||
| Tramini | e | |||||||
| Zalagyöngye | a | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | e | |||||||
| Blauburger | i | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Duna gyöngye | e | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | e | |||||||
| Pannon frankos | a | |||||||
| Pinot noir | e | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| FEJÉR MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | i | |||||||
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | a | |||||||
| Furmint | i | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | a | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| Karát | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Pintes | i | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Sárga muskotály | a | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | e | |||||||
| Zalagyöngye | e | |||||||
| Zefír | e | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zeus | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| FEJÉR MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Kékoportó | a | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Turán | a | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Csabagyöngye | i | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| Ezerfurtű | i | |||||||
| Ezerjó | i | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Korai piros veltelíni | e | |||||||
| Leányka | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | i | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Piros veltelíni | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Blauburger | e | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | i | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| HAJDÚ-BIHAR MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | e | |||||||
| Budai | i | |||||||
| Chardonnay | e | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | e | |||||||
| Furmint | i | |||||||
| Goldburger | i | |||||||
| Hárslevelű | i | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | e | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| Királyleányka | ||||||||
| Kocsis Irma | ||||||||
| Kövidinka | ||||||||
| Leányka | ||||||||
| Mátrai muskotály | ||||||||
| Melon | ||||||||
| Mézes | ||||||||
| No sztori rizling | ||||||||
| HAJDÚ-BIHAR MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Odysseus | i | |||||||
| Olasz rizling | e | |||||||
| Ottonel muskotály | e | |||||||
| Pelso | ||||||||
| Piros szlanka | ||||||||
| Piros veltelini | ||||||||
| Pozsonyi fehér | ||||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | ||||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Sárga muskotály | ||||||||
| Semillon | ||||||||
| Szerémi zöld | ||||||||
| Szürkebarát | e | |||||||
| Tramini | ||||||||
| Vértes csillaga | ||||||||
| Zalagyöngye | ||||||||
| Zefír | ||||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld szilváni | ||||||||
| Zöld veltelini | ||||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | ||||||||
| Blauburger | ||||||||
| Cabernet sauvignon | ||||||||
| Hamburgi muskotály | ||||||||
| Kadarka | e | |||||||
| Kármin | ||||||||
| Kékfrankos | e | |||||||
| Kékoportó | ||||||||
| Medina | e | |||||||
| Merlot | ||||||||
| Nero | e | |||||||
| Rubintos | ||||||||
| Szentlőrinc | ||||||||
| Titán | ||||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| HEVES MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Aligoté | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | a | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Bouvier | i | |||||||
| Budai | i | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| Ehrenfelser | i | |||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | ||||||||
| Furmint | ||||||||
| Generosa | e | |||||||
| Gesztus | ||||||||
| Gohér | ||||||||
| Goldburger | ||||||||
| Göcseji zamatos | ||||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | ||||||||
| Jubileumsrebe | ||||||||
| Karát | ||||||||
| Kerner | ||||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kocsis Irma | ||||||||
| Korai piros veltelini | ||||||||
| Kövidinka | ||||||||
| Kunbarát | ||||||||
| Kunleány | e | |||||||
| Lakhegyi mézes | ||||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | ||||||||
| Melon | ||||||||
| Mézes | ||||||||
| Muscadelle | ||||||||
| Nektár | ||||||||
| No sztori rizling | ||||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| HEVES MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Pelso | i | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Piros veltelini | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | i | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | i | |||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | i | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Táltos | i | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | i | |||||||
| Viognier | e | |||||||
| Zalagyöngye | e | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zéta | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibernet | i | |||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | a | |||||||
| Blauburger | a | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Duna gyöngye | e | |||||||
| Gamay noir | i | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Menoire | a | |||||||
| Kékoportó | a | |||||||
| Magyar frankos | i | |||||||
| Medina | e | |||||||
| HEVES MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pannon frankos | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Prokupac | i | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Syrah | a | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Tizián | i | |||||||
| Turán | a | |||||||
| Vranac | i | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | a | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bakator | i | |||||||
| Bánáti rizling | e | |||||||
| Bianca | a | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Budai | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | a | |||||||
| Csomorika | i | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | a | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Generosa | e | |||||||
| Gesztus | e | |||||||
| Gohér | i | |||||||
| Göcseji zamatos | e | |||||||
| JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | e | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| Karát | a | |||||||
| Kéknyelű | e | |||||||
| Kerner | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Korona | e | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | a | |||||||
| Kunbarát | i | |||||||
| Kunleány | a | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Nektár | e | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pelso | e | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Piros veltelini | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | e | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | e | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Rózsakő | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szirén | e | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Táltos | i | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | a | |||||||
| Zalagyöngye | e | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibernet | i | |||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | e | |||||||
| Blauburger | a | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Duna gyöngye | a | |||||||
| Gamay noir | i | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kármin | e | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Magyar frankos | i | |||||||
| Medina | e | |||||||
| Merlot | e | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pannon frankos | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Prokupac | i | |||||||
| Rubintos | e | |||||||
| Szentlőrinc | i | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Tizián | i | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Vranac | i | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Ajánlott | Osztályozás | Egyéb felhasználás | |||||
| Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | ||
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bianca | e | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | i | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | a | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | a | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zengő | i | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld veltelini | i | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Cabernet franc | i | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Zweigelt | i | |||||||
| NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlot | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Bouvier | i | |||||||
| Budai | i | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| EB. 10 (Viktor) | e | |||||||
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | i | |||||||
| Furmint | i | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | i | |||||||
| Karát | i | |||||||
| Királyleányka | e | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Kunbarát | i | |||||||
| Kunleány | i | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Nektár | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Pelso | i | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | e | |||||||
| Refrén | i | |||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | i | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zéta | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| NÓGRÁD MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | i | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | i | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | e | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pinot noir | e | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| PEST MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | a | |||||||
| Bánáti rizling | e | |||||||
| Bianca | a | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cirfandli | i | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | a | |||||||
| E. Cs. 18 (Aletta) | e | |||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | a | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Generosa | e | |||||||
| Gesztus | e | |||||||
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| PEST MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Jubileum 75 | e | |||||||
| Juhfark | e | |||||||
| Karát | a | |||||||
| Kerner | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Korai piros veltelini | i | |||||||
| Korona | e | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | a | |||||||
| Kunbarát | i | |||||||
| Kunleány | a | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | a | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Nektár | e | |||||||
| Odysseus | e | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pelso | e | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Pintes | i | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | e | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | e | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Rózsakő | e | |||||||
| Sárga muskotály | a | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szirén | e | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | a | |||||||
| Zalagyöngye | e | |||||||
| Zefír | e | |||||||
| PEST MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | e | |||||||
| Blauburger | a | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Duna gyöngye | a | |||||||
| Hamburgi muskotály | e | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kármin | e | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | a | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Medina | e | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pannon frankos | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Rubintos | e | |||||||
| Szentlőrinc | i | |||||||
| Turán | e | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| SOMOGY MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Csabagyöngye | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| Ehrenfelser | i | |||||||
| Hárslevelű | i | |||||||
| SOMOGY MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | i | |||||||
| Kerner | i | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kunleány | i | |||||||
| Leányka | i | |||||||
| Muscadelle | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Oraniensteiner | i | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Pintes | i | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | i | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Sárga muskotály | a | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Scheurebe | i | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | i | |||||||
| Zenit | e | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | i | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Kadarka | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | a | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Arany sárfehér | i | |||||||
| Bakator | i | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | e | |||||||
| Budai | i | |||||||
| Chardonnay | e | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| Ezerjó | e | |||||||
| Furmint | a | |||||||
| Gohér | e | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | ||||||||
| Juhfark | ||||||||
| Kéknyelű | ||||||||
| Kerner | ||||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Korona | ||||||||
| Kövidinka | e | |||||||
| Kunbarát | ||||||||
| Leányka | ||||||||
| Melon | ||||||||
| Mézes | ||||||||
| Nektár | ||||||||
| Olasz rizling | ||||||||
| Ottonel muskotály | ||||||||
| Pelso | ||||||||
| Piros szlanka | ||||||||
| Piros veltelini | e | |||||||
| Pozsonyi fehér | ||||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | ||||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Rozália | ||||||||
| Rózsakő | ||||||||
| Sárga muskotály | ||||||||
| Szürkebarát | ||||||||
| Táltos | ||||||||
| Tramini | ||||||||
| Zalagyöngye | a | |||||||
| Zefír | ||||||||
| Zengő | ||||||||
| SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Zenit | e | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibemet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | i | |||||||
| Cabernet franc | e | |||||||
| Cabernet sauvignon | e | |||||||
| Hamburgi muskotály | i | |||||||
| Kadarka | e | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | i | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Merlot | e | |||||||
| Pinot noir | i | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Szentlőrinc | i | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| TOLNA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | i | |||||||
| Cserszegi fűszeres | e | |||||||
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | a | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kövidinka | i | |||||||
| Leányka | e | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | e | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| TOLNA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Piros szlanka | i | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zengő | i | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zöld szagos | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibernet | e | |||||||
| Alicante boushet | e | |||||||
| Bíbor kadarka | e | |||||||
| Blauburger | e | |||||||
| Blauer Frühburgunder | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Domina | e | |||||||
| Hamburgi muskotály | i | |||||||
| Kadarka | a | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Magyar frankos | i | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Turán | i | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| VAS MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Bianca | i | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | i | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| VAS MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Ezerfrjrtű | e | |||||||
| Furmint | e | |||||||
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Korona | e | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | e | |||||||
| Leányka | e | |||||||
| Nektár | e | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Pintes | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Blauburger | e | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Kadarka | e | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
| VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Aligoté | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bakator | e | |||||||
| Bánáti rizling | i | |||||||
| Bianca | i | |||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Bouvier | i | |||||||
| Budai | a | |||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cirfandli | i | |||||||
| Csabagyöngye | i | |||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | i | |||||||
| Csomorika | i | |||||||
| Ezerfürtű | i | |||||||
| Ezerjó | i | |||||||
| Furmint | a | |||||||
| Gesztus | i | |||||||
| Gohér | i | |||||||
| Göcseji zamatos | i | |||||||
| Hárslevelű | a | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jádorvány | i | |||||||
| Jubileum 75 | i | |||||||
| Juhfark | a | |||||||
| Karát | a | |||||||
| Kéknyelű | a | |||||||
| Kerner | i | |||||||
| Királyleányka | e | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Korai piros veltelíni | i | |||||||
| Korona | e | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | i | |||||||
| Kunleány | i | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | i | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Muscadelle | i | |||||||
| Nektár | a | |||||||
| No sztori rizling | i | |||||||
| VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Odysseus | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pelso | i | |||||||
| Pinot blanc | a | |||||||
| Pintes | i | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Piros veltelini | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | i | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Refrén | i | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Rózsakő | a | |||||||
| Sárfehér | e | |||||||
| Sárga muskotály | a | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Scheurebe | i | |||||||
| Semillon | i | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Táltos | i | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Úrréti | i | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | i | |||||||
| Vulcanus | a | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | e | |||||||
| Zengő | i | |||||||
| Zenit | a | |||||||
| Zeus | a | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | a | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | i | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Hamburgi muskotály | i | |||||||
| Kadarka | e | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| VESZPRÉM MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Kékoportó | a | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Turán | i | |||||||
| Zweigelt | a | |||||||
| ZALA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Fehérborszőlő-fajták | ||||||||
| Aligoté | i | |||||||
| Bacchus | e | |||||||
| Bánáti rizling | ||||||||
| Bianca | ||||||||
| Blauer Silvaner | e | |||||||
| Bouvier | ||||||||
| Budai | ||||||||
| Chardonnay | a | |||||||
| Chasselas | e | |||||||
| Cirfandli | ||||||||
| Csabagyöngye | ||||||||
| Cserszegi fűszeres | a | |||||||
| Csillám | ||||||||
| Csomorika | ||||||||
| Ehrenfelser | ||||||||
| Ezerfürtű | e | |||||||
| Ezerjó | ||||||||
| Furmint | e | |||||||
| Gohér | ||||||||
| Göcseji zamatos | ||||||||
| Hárslevelű | e | |||||||
| Irsai Olivér | e | |||||||
| Jubileum 75 | ||||||||
| Juhfark | ||||||||
| Karát | ||||||||
| Kéknyelű | ||||||||
| ZALA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Kerner | i | |||||||
| Királyleányka | a | |||||||
| Kocsis Irma | i | |||||||
| Korai piros veltelini | i | |||||||
| Korona | i | |||||||
| Kövérszőlő | e | |||||||
| Kövidinka | e | |||||||
| Kunbarát | i | |||||||
| Kunleány | i | |||||||
| Lakhegyi mézes | i | |||||||
| Leányka | e | |||||||
| Mátrai muskotály | i | |||||||
| Mézes | i | |||||||
| Muscadelle | i | |||||||
| Nektár | e | |||||||
| Odysseus | i | |||||||
| Olasz rizling | a | |||||||
| Ottonel muskotály | a | |||||||
| Pátria | e | |||||||
| Pinot blanc | e | |||||||
| Pintes | e | |||||||
| Piros szlanka | i | |||||||
| Piros veltelini | i | |||||||
| Pozsonyi fehér | i | |||||||
| Pölöskei muskotály | e | |||||||
| Rajnai rizling | a | |||||||
| Rizlingszilváni | a | |||||||
| Rozália | e | |||||||
| Rózsakő | i | |||||||
| Sárga muskotály | e | |||||||
| Sauvignon | a | |||||||
| Scheurebe | i | |||||||
| Semillon | e | |||||||
| Szerémi zöld | i | |||||||
| Szürkebarát | a | |||||||
| Táltos | i | |||||||
| Tramini | a | |||||||
| Úrréti | i | |||||||
| Vértes csillaga | i | |||||||
| Viktória gyöngye | i | |||||||
| Vulcanus | e | |||||||
| Zalagyöngye | i | |||||||
| Zefír | i | |||||||
| Zengő | e | |||||||
| ZALA MEGYE | ||||||||
| Fajtanév | Osztályozás | Egyéb felhasználás | ||||||
| Ajánlott | Engedélyezett | Ideiglenesen engedélyezett | Megjegyzés | Csemege szőlő | Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat | Aszalásra | Egyéb | |
| Zenit | e | |||||||
| Zéta | i | |||||||
| Zöld szilváni | i | |||||||
| Zöld veltelini | e | |||||||
| Vörösborszőlő-fajták | ||||||||
| Alibemet | i | |||||||
| Alicante boushet | i | |||||||
| Bíbor kadarka | i | |||||||
| Blauburger | i | |||||||
| Cabernet franc | a | |||||||
| Cabernet sauvignon | a | |||||||
| Kadarka | e | |||||||
| Kármin | i | |||||||
| Kékfrankos | a | |||||||
| Menoire | i | |||||||
| Kékoportó | e | |||||||
| Kurucvér | i | |||||||
| Medina | i | |||||||
| Merlot | a | |||||||
| Nero | e | |||||||
| Pinot noir | a | |||||||
| Rubintos | i | |||||||
| Syrah | e | |||||||
| Titán | i | |||||||
| Turán | i | |||||||
| Zweigelt | e | |||||||
Az egyes szőlőfajták engedélyezett szinonim elnevezései
Fehérborszőlő-fajták
| Arany sárfehér | Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő |
| Bakator | Bakar rózsa, Piros járdovány, Bakator rouge, Bakatortraube |
| Budai | Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér |
| Chardonnay | Chardonnay blanc, Pinot blanc Chardonnay, Kereklevelű, Morillon blanc, Weisser Kláwner, Ronci bilé |
| Chasselas | Chasselas blanc, Chasselas dóré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja, Chrupka belia |
| Cirfandli | Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina. |
| Csabagyöngye | Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba |
| Csomorika | Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér |
| Ezerjó | Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler |
| Furmint | Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Tokay, Furmint bianco |
| Gohér | Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér |
| Hárslevelű | Lindebláttrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü |
| Irsai Olivér | Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj |
| Juhfark | Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lámmerschwantz |
| Kéknyelű | Blaustángler |
| Királyleányka | Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal |
| Korai piros veltelíni | Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré |
| Kövérszőlő | Grasa, Grasa de Cotnari |
| Kövidinka | Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala, a Dinka rossa |
| Leányka | Leányszőlő, Mádchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba |
| Olasz rizling | Rizling, Welschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling |
| Ottonel muskotály | Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel |
| Palatina | Augusztusi muskotály, Prim |
| Pinot blanc | Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Weisser Klevner, Pinot bianco, Pinot beluj |
| Piros veltelíni | Bákor, Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinske cervené |
| Pozsonyi fehér | Czétényi, Czétényi fehér, Cétényi Kadarka, Fehér kadarka |
| Rajnai rizling | Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d'Rhia, Johannisberger, Fehér rizling |
| Rizlingszilváni | Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc, Müller Thurgau bijeli, Rivaner |
| Sárga muskotály | Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan, Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler |
| Sauvignon | Muscat Sylvaner, Weisser Sauvignon, Sauvignon bianco, Sovinjon, Sauvignon bijeli |
| Semillon | Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon |
| Szürkebarát | Pinot gris, Rulánder, Auvergans gris, Szürke klevner, Pinot grigio, Brauer Klevner, Burgundi szürke, Graumönch |
| Tramini | Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer |
| Zöld szagos | Zöld muskotály |
| Zöld szilváni | Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni |
| Zöld veltelini | Grüner Muskateller, Veltlinske zelené, Valteliner vert, Ranfol weisser, Weisser Velteliner, Ranfold bianco, Valteliner blanc, Fehérhegy, Grüner veltliner |
Vörösborszőlő-fajták
| Cabernet franc | Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran |
| Hamburgi muskotály | Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg, Moscato d'Amburgo, Muszkat gamburgszkij |
| Kadarka | Fekete budai, Jenéi fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale |
| Kékfrankos | Blaufránkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka módra, Moravka |
| Kékoportó | Porrugizer, Blauer Porrugieser, Porthogese, Porrugalske modré, Modry Portugal, Portugais bleu |
| Pinot noir | Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék klevner, Kék rulandi, Blauer Burgunder, Blauer Klewner, Pino csernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir |
| Syrah | Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac |
| Szentlőrinc | Saint Laurent |
| Zweigelt | Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe |
2. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Szőlőfajta kísérletek összehasonlító fajtáinak jegyzéke
| Szőlő fajtacsoport | Választék szerkezete | Összehasonlító fajta |
| 1. Fehérborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Arany sárfehér, Budai, Chardon-nay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöld veltelíni |
| 1.2. rezisztens fajták | Bianca, Csillám, Kunleány, Zalagyöngye | |
| 2. Vörösborszőlő | 1.1. vinifera fajták | Bíborkadarka, Cabernet franc, Ca-bernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Turán, Zweigelt |
| 1.2. rezisztens fajták | Duna gyöngye, Medina | |
| 3. Csemegeszőlő | 1.1. vinifera fajták | Afuz Ali, Anita, Attila, Cardinal, Csaba gyöngye, Favorit, Fehér chasselas, Hamburgi muskotály, Irsai Olivér, Itália, Mathiász János-né muskotály, Pannónia kincse, Piros chasselas, Téli muskotály |
| 1.2. rezisztens fajták | Nero, Palatina, Pölöskei muskotály, Teréz | |
| 4. Alanyszőlő | Teleki 5 C, Teleki-Kober 5BB, Teleki-Fuhr S.O.4, Fercal |
3. számú melléklet a 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásához szükséges termesztési alkalmasságának vizsgálati módszere
A kísérlet célja, hogy a termőtájban (közigazgatási egység) végzett termesztés-alkalmassági vizsgálatokkal megteremtse a szőlőfajták osztályba sorolásának objektív lehetőségét. A kísérletek a céloknak akkor felelnek meg, ha biztosítják az eredmények összehasonlíthatóságát (legalább adott termőtájon belül) és a kísérleti célra megfelelő mennyiségű termés betakarítását.
I. Kísérleti ültetvények létesítése
1. Általános feltételek:
A megalapozott véleményhez, egyazon"vizsgálatba vont'' fajta esetében, a termőtájon (közigazgatási egységen) belül, a szőlőkultúra méretétől függően 1-3, azonos módon beállított kísérletre van szükség. Tájkísérleti ültetvényt létesíteni csak a szőlő termőhelyi kataszterben I-II/1-2 osztályú minősítéssel regisztrált területeken lehet. A területeket úgy kell kiválasztani, hogy éghajlat és fekvés tekintetében az adott termőtájat messzemenően reprezentálja. A telepítőnek a kiválasztott területre rendelkeznie kell "Talaj-alkalmassági és alaptrágyázási" szakvéleménnyel. A létesítendő fajtakísérleti ültetvény fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,5 ha-os legyen.
2. Telepítési rendszer:
A kísérletbe vont szőlő tenyészterületének és az alkalmazott tőke-művelésmódnak egy adott termőtájon belül közel azonosnak kell lennie. Az alkalmazott tőkeformát a vizsgálatba vont, illetve az összehasonlító fajta igényeinek megfelelően kell megválasztani. Hektáronkénti tőkeszám 3334-5000 tő/ha.
Alkalmazható tőke-művelésmódok:
a) középmagas kordon;
b) ernyő-, illetve Guyot-művelés;
c) Moser, illetve Sylvoz kordon;
d) egyes függöny (az Alföldi termőtáj borvidékein).
3. Összehasonlító fajta:
A vizsgálatokba vont fajta termesztés-alkalmassági vizsgálatához a fajtakísérleti ültetvény 20%-át kitevő nagyságrendben, összehasonlító fajtát is telepíteni kell, a vizsgálatba vont fajtával azonos feltételek mellett úgy, hogy a kísérleti fajtának az összehasonlító fajtával egyik oldalon érintkezzen.
Több kísérleti fajta egyidejű telepítése esetén a kísérleti és összehasonlító fajtákról elrendezési vázrajzot kell készíteni. Összehasonlító fajta (fajták) céljára az adott termőtáj területén nagyobb mértékben elterjedt, a vizsgálatba vont fajta várható szőlőtermesztési és borászati értékéhez legközelebb álló fajtát (fajtákat) kell kiválasztani.
4. Szaporítóanyag biztosítása:
Telepítésre igazolt származású, ellenőrzött, lehetőleg tesztelten vírusmentes szaporítóanyag használható fel.
A szaporítóanyag minőségének meg kell felelni a 90/1997. (XI. 28.) FM rendelet 6. számú mellékletében leírt követelményeknek.
5. Telepítés előkészítés, telepítés:
Amennyiben a területen az ültetvény létesítését megelőzően meliorációs beavatkozásra van szükség, azt a vonatkozó előírásoknak megfelelően elkészített meliorációs terv alapján kell elvégezni.
A telepítés előtti alaptrágyázásnál a "Talaj-alkalmassági és alaptrágyázási" szakvélemény javaslatai alapján kell eljárni. A leendő kísérleti ültetvény növényállománya kiegyenlített legyen.
6. Telepítések ápolása termőkorig, támrendszer építés:
A tőke-művelésmódra jellemző termőalapok a telepítést követő 4. év végére teljes mértékben kialakíthatók legyenek. A támrendszer építést ezért úgy kell ütemezni, hogy a szőlőnövények nevelését, a termőfelület kialakítását mielőbb lehetővé tegyék.
A kiválasztott művelési rendszernek megfelelő támbe-rendezést úgy kell megépíteni, hogy a funkcióját az ültetvény teljes élettartama alatt képes legyen ellátni.
A fiatal ültetvény éves ápolásánál fokozott gondossággal kell eljárni. Az évente esetlegesen felmerülő tőkehiányokat fajtaazonos szaporítóanyaggal pótolni kell. A sorközök gyommentességét a teljes vegetációs idő alatt mechanikai műveléssel (kultivátorozás) biztosítani kell. A mély termőréteg kialakítása és a csapadék jobb megtartása érdekében ősszel egy mélyebb művelést is végezni kell.
A soraljak gyommentesen tartása az integrált szőlőtermesztés elveinek megfelelően történik.
A növényvédelmet az integrált növényvédelmi technológia elveinek megfelelően kell elvégezni már a nem termő korban is.
A fiatalkorú ültetvényeken a metszést és a zöldmunkákat a kiválasztott tőke-művelésmódnak megfelelően, megkülönböztetett gondossággal kell elvégezni úgy, hogy azok 5. éves korukra termőképesek lehessenek és a fajtaértékelés kezdetét vehesse.
II. A kísérleti ültetvények termőkorú ápolása
Az egyes technológiai elemeknél a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program előírásai az irányadók. A tőkén-kénti rügyterhelést a vizsgálatba vont fajta sajátosságainak megfelelően, a tenyészterület figyelembevételével kell megállapítani. Ugyanazt a rügyterhelést kell alkalmazni az összehasonlító fajta esetében is. Az összehasonlíthatóság miatt egyazon vizsgálatba vont fajta minden kísérletében azonos vagy közel azonos terhelést kell alkalmazni. Az ültetvényekkel szemben elvárható a vékony, szellős, 40-50 cm-nél nem szélesebb lombfal biztosítása. A kísérleti parcellák szüretét minden esetben kézzel kell elvégezni. A szüret időpontját a kísérlet jellege határozza meg.
III. A fajtakísérlet keretében vizsgált paraméterek
1. Fenológiai megfigyelések:
a) a fakadás kezdete;
b) a virágzás kezdete;
c) a virágzás vége;
d) a kötődés mértéke (szöveges feljegyzés a fürttisztulás után);
e) a zsendülés kezdete.
2. Szüreti adatok:
a) a szüret időpontja;
b) a fürttermés mennyisége (kg/m2);
c) a must cukortartalma (magyar mustfokban és g/l-ben megadva, szabvány szerinti módszerrel meghatározva);
d) a must titrálható savtartalma (g/l);
e) rothadási százalék (becsült érték).
3. Egyéb adat-felvételezések:
a) Viszonylagos fagytűrés (fagykáros években ismétlésenként 10 db vessző rügyeinek átvágásával megállapított, a főrügyekre megállapított %-os érték);
b) a tőkék egészségi állapotára, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni érzékenységre vonatkozó szöveges feljegyzések.
A szüreti paramétereket vizsgálatba vont, illetve összehasonlító fajtánként külön-külön, kísérleti szüret keretében határozzuk meg. Mezovinifikációs borkészítésre fajtánként 2 × 500 kg szőlőt kell külön-külön szüretelni és feldolgozni.
IV. Borkészítési eljárás meghatározása
A borkészítési eljárást az első szüretet megelőzően kell rögzíteni, és lehetőség szerint, a kísérlet teljes időtartama alatt azonosan kell végezni.
A borok második fejtése után kell a szükséges analitikai vizsgálatokat elvégezni:
a) alkoholtartalom,
b) összes extrakt,
c) cukor,
d) cukormentes extrakt,
e) titrálható sav,
f) illósav,
g) szabad- és összes SO2,
h) összes polifenoltartalom,
i) pH-érték, vörösboroknál továbbá
j) színintenzitás (E420 nm + E520 nm),
k) színárnyalat (E420 nm/E520 nm),
l) antocianin tartalom,
m) leukoantocianin tartalom,
n) rezveratrol tartalom,
o) diglükozid tartalom.
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 34/2007. (V. 4.) FVM rendelet 1. §-a. Hatályos 2007.05.07.