47/2011. (V. 31.) VM rendelet
az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítés meghatározásáról
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdésének 26. és 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:
1. § (1) A rendelet hatálya az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) Mellékletének 15. pontjában meghatározott élelmiszer-előállítási tevékenységet végző, a Melléklet 16. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.
(2) E rendelet hatálya nem terjed ki
a) a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben szabályozott tevékenységre és az ott meghatározott kistermelőkre;
b) az Éltv. Mellékletének 26. pontjában meghatározott feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;
c) az élelmiszer, és a vendéglátó-ipari termék szállítási tevékenységre; az alacsony élelmiszer-biztonságú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározási tevékenységére; és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra, amelyeknek a megfelelő szakmai ismeretével kapcsolatos általános követelményei, az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet 4. §-ban kerültek szabályozásra;
d) azon tevékenységekre, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet mellékletének 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS) pontjában kerültek szabályozásra.
2. § E rendelet alkalmazásában:
a) szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egyszemélyben felelős élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
aa) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és
ab) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;
b) intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki
ba) az élelmiszer-előállítás tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és
bb) élelmiszer-előállítástvégez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen, és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;
c) szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása;
d) élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános, és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi-, személyi- és élelmiszer-higiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;
e) mikro-, kis-, középvállalkozások: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvényben meghatározott vállalkozások.
3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az Éltv. 8. § (1) bekezdés előírása alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítés meglétét az élelmiszer-előállítást végző az Éltv. Mellékletének 18. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozónak a szakmai felelős személy által kell biztosítania.
(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki
a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, vagy igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
b) a kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
c) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 2. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;
d) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal
rendelkezik.
(3) Az 1. mellékletben felsorolt, azonosan jelölt szakágazati tevékenységek esetén az ott meghatározott szakképesítés és a magasabb szintű szakirányú szakképesítés, végzettség helyett elegendő az adott szakiránynak megfelelő rész-szakképesítés azzal, hogy a 3. § (2) bekezdésben foglaltak megfelelően alkalmazandók.
(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik, az azonos szakágazati tevékenység szerinti besorolású egységekhez - az élelmiszeripari szakképesítés követelményének teljesítésére - az élelmiszer-vállalkozás alkalmazhat egy szakmai felelős személyt. A több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásához szükséges - méret alapján történő besorolásához a vállalkozás egészében, a szakágazati tevékenység szerinti besorolás alapján, az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.
4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező, az élelmiszer-előállító tevékenység közben helyben folyamatosan jelenlévő, azonnali intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki
a) a mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel, vagy
b) az 1-3. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy végzettséggel, és ezen felül igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik.
(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a rendeletben foglalt feltételek egyébként teljesülnek.
5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek, és az intézkedésre feljogosított felelős személynek a szerződésben meghatározott munkakörrel és munkaköri feladatainak leírásával vagy működési bizonyítvánnyal kell igazolnia.
6. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően hatályos jogszabályok alapján elismert szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú végzettségeket vagy honosított bizonyítványokat az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítésekkel, végzettségekkel és oklevelekkel egyenrangúnak kell tekinteni, amennyiben a releváns végzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-3. mellékletben foglalt feltételeknek.
(2)[1] Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv kérésére igazolja az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést.
(3)[2] Az (1) bekezdésben foglalt egyenértékűség
a) kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,
b) megszerzett szakirányú felsőfokú végzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,
c) a külföldön megszerzett képesítések vagy végzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény
által kiadott okirattal igazolható.
7. § E rendelet a kihirdetését követő harmadik hónap első napján lép hatályba. Az e rendelet hatálybalépésekor már működő élelmiszer-vállalkozásoknak 2012. július 1-jéig kell megfelelniük e rendelet előírásainak.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
vidékfejlesztési miniszter
1. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez
A mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés
Tevékenység szerinti besorolás | Szakképesítés | Rész-szaképesítés | |
1. | Hús- és baromfiipari termékgyártás | hús- és baromfiipari technikus vagy hentes és mészáros mester vagy húsipari mester (+) húsipari termékgyártó | |
2. | Halfeldolgozás | húsipari termékgyártó | halfeldolgozó |
3. | Zöldségfeldolgozás | tartósítóipari termékgyártó | zöldségfeldolgozó vagy gyümölcsfeldolgozó vagy savanyító |
4. | Gyümölcsfeldolgozás | tartósítóipari termékgyártó | gyümölcsfeldolgozó vagy zöldségfeldolgozó |
5. | Tartósítóipari termékgyártás | tartósítóipari technikus | |
6. | Hőelvonással tartósított termékgyártás | tartósítóipari technikus | |
7. | Fűszer, ételízesítő gyártás | tartósítóipari termékgyártó | |
8. | Növényi olaj gyártása | tartósítóipari termékgyártó | növényolaj-gyártó vagy olajütő |
9. | Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása | tejipari technikus vagy tejfeldolgozó mester vagy tej- és tejtermékgyártó mester (+) tejtermékgyártó | |
10. | Sajt és sajtkészítmények gyártása | tejtermékgyártó | sajtkészítő |
11. | Friss pékárú és tartósított lisztes árú gyártás | pék vagy pék-cukrász (++) sütő és cukrászipari technikus vagy pék- vagy cukrász-mester | |
12. | Mézeskalács-készítés | pék-cukrász vagy pék | mézeskalács-készítő |
13. | Száraztésztafélék gyártása | pék | száraztésztagyártó |
14. | Cukoripari termékgyártás | cukoripari technikus vagy cukoripari mester | |
15. | Édesipari termék-gyártás | édesipari termékgyártó | csokoládétermék-gyártó |
16. | Keksz- és ostyagyártás | édesipari termékgyártó | keksz- és ostyagyártó |
17. | Cukorkagyártás | édesipari termékgyártó | cukorkagyártó |
18. | Kávé- és pótkávégyártás | édesipari termékgyártó | kávé- és pótkávégyártó |
19. | Méz feldolgozás | méhész | |
20. | Gyógynövény feldolgozás | gyógynövény-termesztő | |
21. | Ecetgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | ecetgyártó |
22. | Élesztőgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | élesztőgyártó |
23. | Keményítőgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | keményítőgyártó |
24. | Sörgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | sörgyártó |
Tevékenység szerinti besorolás | Szakképesítés | Rész-szaképesítés | |||||
25. | Pálinka és szeszesital-gyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | szesz- és szeszesital-gyártó vagy gyümölcspálinka-gyártó | ||||
26. | Szikvízgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | szikvízgyártó | ||||
27. | Üdítőital-, | ásványvízgyártás | erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó | üdítőital- és ásványvízgyártó | |||
28. | Szeszgyártás | erjedés- és üdítőital-ipari technikus | |||||
29. | Borászati termékgyártás Pincészet | borász | |||||
30. | Malomipari termékgyártás | molnár | |||||
Tevékenység szerinti besorolás | Végzettség | ||||||
31. | Étrend-kiegészítő gyártás | biomérnöki vagy élelmiszermérnöki vagy vegyészmérnöki vagy dietetikus végzettség | |||||
Megjegyzés: az azonos szakképesítést elfogadó szakágazati tevékenységek azonosan jelölve.
(+) mikro-vállalkozások esetén
(++) a kisvállalkozások esetében
2. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez
A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható alapképzési szakok
Alapképzési szak | |
1. | Biomérnöki |
2. | Élelmiszermérnöki |
3. | Szőlész-borász mérnöki |
4. | Vegyészmérnöki |
3. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez
A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható mesterképzési szakok
Mesterképzési szak | |
1. | Biomérnöki |
2. | Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki |
3. | Élelmiszer biotechnológus |
4. | Élelmiszer-minősítő és egészségvédő biomérnöki |
5. | Élelmiszermérnöki |
6. | Szőlészeti és borászati mérnöki |
7. | Vegyészmérnöki |
8. | Állatorvos |
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (1) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.
[2] Beiktatta a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (2) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.