47/2011. (V. 31.) VM rendelet

az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítés meghatározásáról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdésének 26. és 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:

1. § (1) A rendelet hatálya az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) Mellékletének 15. pontjában meghatározott élelmiszer-előállítási tevékenységet végző, a Melléklet 16. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben szabályozott tevékenységre és az ott meghatározott kistermelőkre;

b) az Éltv. Mellékletének 26. pontjában meghatározott feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;

c) az élelmiszer, és a vendéglátó-ipari termék szállítási tevékenységre; az alacsony élelmiszer-biztonságú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározási tevékenységére; és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra, amelyeknek a megfelelő szakmai ismeretével kapcsolatos általános követelményei, az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet 4. §-ban kerültek szabályozásra;

d) azon tevékenységekre, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet mellékletének 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS) pontjában kerültek szabályozásra.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egyszemélyben felelős élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

aa) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és

ab) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;

b) intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

ba) az élelmiszer-előállítás tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és

bb) élelmiszer-előállítástvégez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen, és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;

c) szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása;

d) élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános, és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi-, személyi- és élelmiszer-higiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;

e) mikro-, kis-, középvállalkozások: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvényben meghatározott vállalkozások.

3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az Éltv. 8. § (1) bekezdés előírása alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítés meglétét az élelmiszer-előállítást végző az Éltv. Mellékletének 18. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozónak a szakmai felelős személy által kell biztosítania.

(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki

a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, vagy igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

b) a kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

c) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 2. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

d) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(3) Az 1. mellékletben felsorolt, azonosan jelölt szakágazati tevékenységek esetén az ott meghatározott szakképesítés és a magasabb szintű szakirányú szakképesítés, végzettség helyett elegendő az adott szakiránynak megfelelő rész-szakképesítés azzal, hogy a 3. § (2) bekezdésben foglaltak megfelelően alkalmazandók.

(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik, az azonos szakágazati tevékenység szerinti besorolású egységekhez - az élelmiszeripari szakképesítés követelményének teljesítésére - az élelmiszer-vállalkozás alkalmazhat egy szakmai felelős személyt. A több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásához szükséges - méret alapján történő besorolásához a vállalkozás egészében, a szakágazati tevékenység szerinti besorolás alapján, az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.

4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező, az élelmiszer-előállító tevékenység közben helyben folyamatosan jelenlévő, azonnali intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki

a) a mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel, vagy

b) az 1-3. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy végzettséggel, és ezen felül igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik.

(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a rendeletben foglalt feltételek egyébként teljesülnek.

5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek, és az intézkedésre feljogosított felelős személynek a szerződésben meghatározott munkakörrel és munkaköri feladatainak leírásával vagy működési bizonyítvánnyal kell igazolnia.

6. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően hatályos jogszabályok alapján elismert szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú végzettségeket vagy honosított bizonyítványokat az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítésekkel, végzettségekkel és oklevelekkel egyenrangúnak kell tekinteni, amennyiben a releváns végzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-3. mellékletben foglalt feltételeknek.

(2)[1] Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv kérésére igazolja az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést.

(3)[2] Az (1) bekezdésben foglalt egyenértékűség

a) kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,

b) megszerzett szakirányú felsőfokú végzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,

c) a külföldön megszerzett képesítések vagy végzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény

által kiadott okirattal igazolható.

7. § E rendelet a kihirdetését követő harmadik hónap első napján lép hatályba. Az e rendelet hatálybalépésekor már működő élelmiszer-vállalkozásoknak 2012. július 1-jéig kell megfelelniük e rendelet előírásainak.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

vidékfejlesztési miniszter

1. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés

Tevékenység szerinti besorolásSzakképesítésRész-szaképesítés
1.Hús- és baromfiipari termékgyártáshús- és baromfiipari technikus vagy hentes és
mészáros mester vagy húsipari mester
(+) húsipari termékgyártó
2.Halfeldolgozáshúsipari termékgyártóhalfeldolgozó
3.Zöldségfeldolgozástartósítóipari termékgyártózöldségfeldolgozó vagy gyümölcsfeldolgozó vagy
savanyító
4.Gyümölcsfeldolgozástartósítóipari termékgyártógyümölcsfeldolgozó vagy zöldségfeldolgozó
5.Tartósítóipari termékgyártástartósítóipari technikus
6.Hőelvonással tartósított termékgyártástartósítóipari technikus
7.Fűszer, ételízesítő gyártástartósítóipari termékgyártó
8.Növényi olaj gyártásatartósítóipari termékgyártónövényolaj-gyártó vagy olajütő
9.Friss- és tartós tejipari-termékek gyártásatejipari technikus vagy tejfeldolgozó mester vagy
tej- és tejtermékgyártó mester
(+) tejtermékgyártó
10.Sajt és sajtkészítmények gyártásatejtermékgyártósajtkészítő
11.Friss pékárú és tartósított lisztes árú gyártáspék vagy pék-cukrász
(++) sütő és cukrászipari technikus vagy pék- vagy
cukrász-mester
12.Mézeskalács-készítéspék-cukrász vagy pékmézeskalács-készítő
13.Száraztésztafélék gyártásapékszáraztésztagyártó
14.Cukoripari termékgyártáscukoripari technikus vagy cukoripari mester
15.Édesipari termék-gyártásédesipari termékgyártócsokoládétermék-gyártó
16.Keksz- és ostyagyártásédesipari termékgyártókeksz- és ostyagyártó
17.Cukorkagyártásédesipari termékgyártócukorkagyártó
18.Kávé- és pótkávégyártásédesipari termékgyártókávé- és pótkávégyártó
19.Méz feldolgozásméhész
20.Gyógynövény feldolgozásgyógynövény-termesztő
21.Ecetgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóecetgyártó
22.Élesztőgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóélesztőgyártó
23.Keményítőgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártókeményítőgyártó
24.Sörgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártósörgyártó
Tevékenység szerinti besorolásSzakképesítésRész-szaképesítés
25.Pálinka és szeszesital-gyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószesz- és szeszesital-gyártó vagy
gyümölcspálinka-gyártó
26.Szikvízgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószikvízgyártó
27.Üdítőital-,ásványvízgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóüdítőital- és ásványvízgyártó
28.Szeszgyártáserjedés- és üdítőital-ipari technikus
29.Borászati termékgyártás
Pincészet
borász
30.Malomipari termékgyártásmolnár
Tevékenység szerinti besorolásVégzettség
31.Étrend-kiegészítő gyártásbiomérnöki vagy élelmiszermérnöki vagy
vegyészmérnöki vagy dietetikus végzettség

Megjegyzés: az azonos szakképesítést elfogadó szakágazati tevékenységek azonosan jelölve.

(+) mikro-vállalkozások esetén

(++) a kisvállalkozások esetében

2. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható alapképzési szakok

Alapképzési szak
1.Biomérnöki
2.Élelmiszermérnöki
3.Szőlész-borász mérnöki
4.Vegyészmérnöki

3. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható mesterképzési szakok

Mesterképzési szak
1.Biomérnöki
2.Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki
3.Élelmiszer biotechnológus
4.Élelmiszer-minősítő és egészségvédő biomérnöki
5.Élelmiszermérnöki
6.Szőlészeti és borászati mérnöki
7.Vegyészmérnöki
8.Állatorvos

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (1) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.

[2] Beiktatta a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (2) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.

Tartalomjegyzék