Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

47/2011. (V. 31.) VM rendelet

az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítés meghatározásáról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdésének 26. és 40. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:

1. § (1) A rendelet hatálya az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) Mellékletének 15. pontjában meghatározott élelmiszer-előállítási tevékenységet végző, a Melléklet 16. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozásra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben szabályozott tevékenységre és az ott meghatározott kistermelőkre;

b) az Éltv. Mellékletének 26. pontjában meghatározott feldolgozatlan termékek termelésével kapcsolatos tevékenységekre és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra;

c) az élelmiszer, és a vendéglátó-ipari termék szállítási tevékenységre; az alacsony élelmiszer-biztonságú, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszerek raktározási tevékenységére; és az azt folytató élelmiszer-vállalkozásra, amelyeknek a megfelelő szakmai ismeretével kapcsolatos általános követelményei, az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet 4. §-ban kerültek szabályozásra;

d) azon tevékenységekre, amelyek az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet mellékletének 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS) pontjában kerültek szabályozásra.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) szakmai felelős személy: az az élelmiszer-vállalkozás szakmai tevékenységéért egyszemélyben felelős élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

aa) az élelmiszer-előállítási tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és

ab) az élelmiszer-előállítás szakmai irányítója;

b) intézkedésre feljogosított felelős személy: az az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező természetes személy, aki

ba) az élelmiszer-előállítás tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozás tulajdonosa, vagy az élelmiszer-vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, és

bb) élelmiszer-előállítástvégez, vagy annak szakmai tevékenységét közvetlenül irányítja, és folyamatosan jelen van a helyszínen az élelmiszer-előállítási tevékenység alatt, továbbá közvetlen, és azonnali intézkedési jogkörrel rendelkezik az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység területén;

c) szakmai tapasztalat: valamely szakmának a tényleges és jogszerű, az adott szakmai követelményeknek megfelelő gyakorlása;

d) élelmiszer-biztonsági szaktudás: az általános, és az adott szakterületre vonatkozó munkahelyi-, személyi- és élelmiszer-higiéniai követelmények, valamint a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági ismeretek tudása és alkalmazása;

e) mikro-, kis-, középvállalkozások: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvényben meghatározott vállalkozások.

3. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez az Éltv. 8. § (1) bekezdés előírása alapján szükséges élelmiszeripari szakképesítés meglétét az élelmiszer-előállítást végző az Éltv. Mellékletének 18. pontjában meghatározott élelmiszer-vállalkozónak a szakmai felelős személy által kell biztosítania.

(2) Az élelmiszer-előállítást folytató élelmiszer-vállalkozás szakmai felelős személye az lehet, aki

a) a mikrovállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meg nem haladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, vagy igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

b) a kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás (borászatban ezer hektoliter forgalmat meghaladó) esetében legalább az 1. mellékletben meghatározott élelmiszeripari szakképesítéssel, és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

c) a középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 2. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú alapképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal;

d) a középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás esetében legalább a 3. mellékletben meghatározott szakirányú felsőfokú mesterképzésben megszerzett oklevéllel, és igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal

rendelkezik.

(3) Az 1. mellékletben felsorolt, azonosan jelölt szakágazati tevékenységek esetén az ott meghatározott szakképesítés és a magasabb szintű szakirányú szakképesítés, végzettség helyett elegendő az adott szakiránynak megfelelő rész-szakképesítés azzal, hogy a 3. § (2) bekezdésben foglaltak megfelelően alkalmazandók.

(4) Ha az élelmiszer-vállalkozás több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkezik, az azonos szakágazati tevékenység szerinti besorolású egységekhez - az élelmiszeripari szakképesítés követelményének teljesítésére - az élelmiszer-vállalkozás alkalmazhat egy szakmai felelős személyt. A több élelmiszer-előállító telephellyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás - a szakmai felelős személy minimális képesítésének meghatározásához szükséges - méret alapján történő besorolásához a vállalkozás egészében, a szakágazati tevékenység szerinti besorolás alapján, az azonos szakágazati tevékenységet végzőket kell figyelembe venni és összegezni.

4. § (1) Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges, az Éltv. 22. § (1) bekezdés c) pontja szerinti követelménynek való megfelelés érdekében, az élelmiszer-előállítást végző élelmiszer-vállalkozó kijelöli - többműszakos munkarend esetén műszakonkénti bontásban - azt az élelmiszer-biztonsági szaktudással is rendelkező, az élelmiszer-előállító tevékenység közben helyben folyamatosan jelenlévő, azonnali intézkedésre feljogosított felelős személyt, aki

a) a mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás esetében, igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 5 éves, adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel, vagy

b) az 1-3. mellékletben felsorolt, az adott tevékenységhez kötött szakképesítéssel vagy végzettséggel, és ezen felül igazoltan az adott tevékenységi körben megszerzett legalább 1 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik.

(2) A szakmai felelős személy és az intézkedésre feljogosított felelős személy azonos lehet, ha a rendeletben foglalt feltételek egyébként teljesülnek.

5. § A 3. és 4. § által előírt, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot a szakmai felelős személynek, és az intézkedésre feljogosított felelős személynek a szerződésben meghatározott munkakörrel és munkaköri feladatainak leírásával vagy működési bizonyítvánnyal kell igazolnia.

6. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően hatályos jogszabályok alapján elismert szakképesítéseket, illetve szakirányú felsőfokú végzettségeket vagy honosított bizonyítványokat az e rendelet hatálybalépését követően szerzett szakképesítésekkel, végzettségekkel és oklevelekkel egyenrangúnak kell tekinteni, amennyiben a releváns végzettség szakmai követelményei megfelelnek az 1-3. mellékletben foglalt feltételeknek.

(2)[1] Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv kérésére igazolja az (1) bekezdésben foglaltaknak való megfelelést.

(3)[2] Az (1) bekezdésben foglalt egyenértékűség

a) kiadott szakképesítés tekintetében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.,

b) megszerzett szakirányú felsőfokú végzettség tekintetében az oklevelet kiállító intézmény vagy annak jogutódja,

c) a külföldön megszerzett képesítések vagy végzettségek tekintetében az annak elismerésére vagy honosítására jogosult intézmény

által kiadott okirattal igazolható.

7. § E rendelet a kihirdetését követő harmadik hónap első napján lép hatályba. Az e rendelet hatálybalépésekor már működő élelmiszer-vállalkozásoknak 2012. július 1-jéig kell megfelelniük e rendelet előírásainak.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

vidékfejlesztési miniszter

1. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A mikro- és kisvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára előírt minimális élelmiszeripari szakképesítés

Tevékenység szerinti besorolásSzakképesítésRész-szaképesítés
1.Hús- és baromfiipari termékgyártáshús- és baromfiipari technikus vagy hentes és
mészáros mester vagy húsipari mester
(+) húsipari termékgyártó
2.Halfeldolgozáshúsipari termékgyártóhalfeldolgozó
3.Zöldségfeldolgozástartósítóipari termékgyártózöldségfeldolgozó vagy gyümölcsfeldolgozó vagy
savanyító
4.Gyümölcsfeldolgozástartósítóipari termékgyártógyümölcsfeldolgozó vagy zöldségfeldolgozó
5.Tartósítóipari termékgyártástartósítóipari technikus
6.Hőelvonással tartósított termékgyártástartósítóipari technikus
7.Fűszer, ételízesítő gyártástartósítóipari termékgyártó
8.Növényi olaj gyártásatartósítóipari termékgyártónövényolaj-gyártó vagy olajütő
9.Friss- és tartós tejipari-termékek gyártásatejipari technikus vagy tejfeldolgozó mester vagy
tej- és tejtermékgyártó mester
(+) tejtermékgyártó
10.Sajt és sajtkészítmények gyártásatejtermékgyártósajtkészítő
11.Friss pékárú és tartósított lisztes árú gyártáspék vagy pék-cukrász
(++) sütő és cukrászipari technikus vagy pék- vagy
cukrász-mester
12.Mézeskalács-készítéspék-cukrász vagy pékmézeskalács-készítő
13.Száraztésztafélék gyártásapékszáraztésztagyártó
14.Cukoripari termékgyártáscukoripari technikus vagy cukoripari mester
15.Édesipari termék-gyártásédesipari termékgyártócsokoládétermék-gyártó
16.Keksz- és ostyagyártásédesipari termékgyártókeksz- és ostyagyártó
17.Cukorkagyártásédesipari termékgyártócukorkagyártó
18.Kávé- és pótkávégyártásédesipari termékgyártókávé- és pótkávégyártó
19.Méz feldolgozásméhész
20.Gyógynövény feldolgozásgyógynövény-termesztő
21.Ecetgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóecetgyártó
22.Élesztőgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóélesztőgyártó
23.Keményítőgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártókeményítőgyártó
24.Sörgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártósörgyártó
Tevékenység szerinti besorolásSzakképesítésRész-szaképesítés
25.Pálinka és szeszesital-gyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószesz- és szeszesital-gyártó vagy
gyümölcspálinka-gyártó
26.Szikvízgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártószikvízgyártó
27.Üdítőital-,ásványvízgyártáserjedés-és üdítőital-ipari termékgyártóüdítőital- és ásványvízgyártó
28.Szeszgyártáserjedés- és üdítőital-ipari technikus
29.Borászati termékgyártás
Pincészet
borász
30.Malomipari termékgyártásmolnár
Tevékenység szerinti besorolásVégzettség
31.Étrend-kiegészítő gyártásbiomérnöki vagy élelmiszermérnöki vagy
vegyészmérnöki vagy dietetikus végzettség

Megjegyzés: az azonos szakképesítést elfogadó szakágazati tevékenységek azonosan jelölve.

(+) mikro-vállalkozások esetén

(++) a kisvállalkozások esetében

2. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A középvállalkozás méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható alapképzési szakok

Alapképzési szak
1.Biomérnöki
2.Élelmiszermérnöki
3.Szőlész-borász mérnöki
4.Vegyészmérnöki

3. melléklet a 47/2011. (V. 31.) VM rendelethez

A középvállalkozásoknál nagyobb méretű élelmiszer-vállalkozás élelmiszer-előállítási tevékenysége esetén a szakmai felelős személy számára minimálisan előírt felsőfokú szakirányú végzettségként elfogadható mesterképzési szakok

Mesterképzési szak
1.Biomérnöki
2.Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki
3.Élelmiszer biotechnológus
4.Élelmiszer-minősítő és egészségvédő biomérnöki
5.Élelmiszermérnöki
6.Szőlészeti és borászati mérnöki
7.Vegyészmérnöki
8.Állatorvos

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (1) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.

[2] Beiktatta a 89/2016. (XII. 29.) FM rendelet 15. § (2) bekezdése. Hatályos 2017.01.01.

Tartalomjegyzék