29/2013. (IV. 30.) VM rendelet
a szőlő-bor szektort szabályozó egyes rendeletek módosításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), e), g), h) és m) pontjában, valamint az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 28. pontjában, a 2. § tekintetében a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés k) pontjában, valamint a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX törvény 61. § (2) bekezdés a) és b) pontjában, a 3. § tekintetében a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a), b) és c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet módosítása
1. § (1) A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet (a továbbiakban: R1.) a következő 39/A. §-sal, és az azt megelőző alcímmel egészül ki:
"Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortétel további feldolgozása
39/A. § (1) Egy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortétel további feldolgozás céljából történő több bortételre bontása esetén a további feldolgozás megkezdése előtt 3 munkanappal a borászati üzem köteles a forgalomba hozatali engedélyről szóló határozat módosítását kérni a NÉBIH-től a bortétel alábbi adatainak közlésével:
a) forgalomba hozatali engedély száma,
b) a változatlan formában forgalmazni kívánt mennyiség,
c) a bortétel tárolásának pontos helye.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján a NÉBIH az eredeti forgalomba hozatali engedélyben szereplő mennyiséget a bejelentett mennyiségre csökkenti, és az erről szóló határozatot 15 napon belül közli a forgalomba hozóval, valamint a hegybíróval.
(3) A további feldolgozásra szánt bortételről a NÉBIH legkésőbb a (2) bekezdés szerinti határozat meghozatalával egyidejűleg a 10. számú melléklet "B" része szerinti adattartalommal a forgalomba hozó részére igazolást ad ki.
(4) A további feldolgozásra szánt bortétel bor származási bizonyítványát a (3) bekezdés alapján kiadott igazolással kell kérelmezni.
(5) OEM-borászati termék további feldolgozás céljából történő értékesítése esetén az eladónak az értékesítés tényét a tranzakciót követő 48 órán belül be kell jelentenie az eladó borászati üzeme szerint illetékes hegybíró részére."
(2) Az R1. 36. § (2) bekezdésében az "a 12. számú melléklet B, C vagy D pontjaiban" szövegrész helyébe az "a 12. számú melléklet B, C, D vagy E pontjaiban" szöveg lép.
(3) Az R1. 11. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
(4) Az R1. 15. számú melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
(5) Hatályát veszti az R1. 39. § (6)-(8) bekezdése.
2. A borászati üzemek működésének engedélyezéséről, valamint a tevékenységükre vonatkozó higiéniai szabályokról szóló 25/2010. (III. 19.) FVM rendelet módosítása
2. § Hatályát veszti a borászati üzemek működésének engedélyezéséről, valamint a tevékenységükre vonatkozó higiéniai szabályokról szóló 25/2010. (III. 19.) FVM rendelet 6. §-a.
3. Az egyes borászati termékek harmadik országokban történő promóciójának támogatásáról szóló 6/2013. (II. 5.) VM rendelet módosítása
3. § (1) Az egyes borászati termékek harmadik országokban történő promóciójának támogatásáról szóló 6/2013. (II. 5.) VM rendelet (a továbbiakban: R2.) 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Egy kérelmező egy negyedévre egy kifizetési kérelmet nyújthat be. A 2013. október 31-ig és a 2014. január 31-ig tartó két negyedévre vonatkozóan 2014. február folyamán közös kifizetési kérelmet kell benyújtani."
(2) Az R2.
a) 2. § (3) bekezdésében az "a 2013/2014. borpiaci évtől" szövegrész helyébe a "2013. október 16-tól";
b) 4. § (1) bekezdésében az "április 30." szövegrész helyébe a "június 14."
szöveg lép.
4. Záró rendelkezés
4. § Ez a rendelet a kihirdetése napján 19 órakor lép hatályba.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
vidékfejlesztési miniszter
1. melléklet a 29/2013. (IV. 30.) VM rendelethez
Az R1. 11. számú mellékletének C. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"C. Forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadott bor származási bizonyítvány
Bor származási bizonyítvány | |||||||
"C" típus - forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadva | |||||||
Példányszám: | Sorszám: | ||||||
Hegyközségi Tanács: | Hegyközség: | ||||||
Termelő neve: | Felvásárló neve: | ||||||
Termelő címe: | Címe: | ||||||
GA száma: | GA száma: | ||||||
A | B | C | D | ||||
1. | A borászati termék | megnevezése: | |||||
2. | tárolási helye: | ||||||
3. | termékkategóriája: | ||||||
4. | színe: | ||||||
5. | származási országa: | ||||||
6. | évjárata | ||||||
7. | szőlőfajtája vagy fajtái | ||||||
8. | alkoholtartalmát növelték: | igen/nem | |||||
9. | édesítése megtörtént: | igen/nem | |||||
10. | savtartalmát növelték: | igen/nem | |||||
11. | savtartalmát csökkentették: | igen/nem | |||||
12. | teljes mennyisége (hl) | ||||||
13. | minimális összes alkoholtartalma: | ||||||
14. | A borászati terméken jelölhető | eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés és bortípus | ||
15. | az eredetmegjelölés termőterületénél kisebb földrajzi egység(ek) neve(i) | |||
16. | a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés | |||
17. | a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek) | |||
18. | a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek) | |||
19. | az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek) | |||
20. | a termékleírásban szabályozott egyéb kifejezés(ek) | |||
21. | évjárat | |||
22. | borszőlőfajta(ák) neve(i) | |||
23. | az édességi kategória megnevezése | |||
24. | Történet | a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma | a borászati termék megnevezésre | mennyiség (hl – pincekönyv alapján) |
25. | ||||
26. | ||||
27. | ||||
28. | ||||
Megjegyzés: A fenti tételekre a ........................................................... sorszámú bor származási bizonyítványt a forgalomba hozatali engedély igénylésének céljából kiadtam és nyilvántartásba vettem. A HBB döntésére vonatkozó záradék: | ||||
Kelt.: ................................................................... | ||||
P. H. | ............................................ Hegybíró aláírása" |
"
2. melléklet a 29/2013. (IV. 30.) VM rendelethez
1. Az R1. 15. számú mellékletének 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
12. | "szűretlen" | bor | Olyan bor, amely esetében mellőzték |
(magyar) | a szűrést |
2. Az R1. 15. számú mellékletének 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
15. | "újbor" (magyar) | bor | A szüret évében palackozott bor. |
3. Az R1. 15. számú mellékletének 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
18. | "termelői pezsgő" (magyar) | pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő | - a terméket a palackban történő második alkoholos erjesztéssel teszik pezsgővé; - a termék a küvé összeállításától számítva legalább kilenc hónapon át megszakítás nélkül a borseprőn marad ugyanabban az üzemben, ahol a küvé készül; - a terméket degorzsálással választják el a borseprőről; - ugyanabban a gazdaságban - ideértve a termelői csoportokat is - termelt szőlőből állítják elő, amelyben a termelő a pezsgők vagy minőségi pezsgők vagy illatos minőségi pezsgők készítésére szánt szőlőből bort készít; - a címkén jelölik a gazdaságot és a szőlőfajtát; |