20/2014. (X. 31.) FM rendelet

a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet módosításáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), e), g), h), i) és m) pontjában, valamint a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 61. § (2) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § (1) A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbáa borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] 1. § a) pontja a következő 1. alponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:

adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:)

"1. gazdasági akta szám vagy GA szám: a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. § 16. pontja szerinti gazdasági akta azonosító száma;"

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § b) pont 17. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:

a terület azonosításával kapcsolatos fogalmak:)

"17. termőhelyi kataszteri fedvény: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (a továbbiakban: SZBKI) által vezetett termőhelyi kataszteri térképek digitális másolata;"

(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

"d) egyéb fogalmak:

1. borászati termék: az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet 2. részében meghatározott termék;

2. bor: az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet 2. rész 1. pontjában meghatározott termék."

2. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. § A borvidékek felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza."

3. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A szőlőültetvény vagy borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró a Btv. 11. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatót (a továbbiakban: adatszolgáltató) a névjegyzékbe vagy nyilvántartásba történő felvétellel egyidejűleg a 2. számú melléklet szerinti adatlapok alapján, 8 napon belül tájékoztatja a gazdasági akta számáról. A hegybíró adatszolgáltatóként a szőlőültetvény használójaként bejelentett természetes személyt, jogi személyt vagy jogi személyiség nélküli szervezetet tartja nyilván."

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) A gazdasági aktát vezető hegybíró a nyilvántartásba vételről hatósági bizonyítványt állít ki."

4. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére, a borpiaci év január 15-ig az adott borpiaci évben szüretelt szőlő mennyiségéről a 4. számú melléklet szerint adatot szolgáltat.

(2) A tokaji borkülönlegességek és a november 30-át követően szüretelt szőlőből készült borászati termékek előállítására vonatkozó adatok a borászati üzem által adott becslés alapján is megadhatók. A borászati üzem a becsült adatokat köteles a pincekönyv alapján helyesbíteni, és a helyesbített adatokat a hegybíró részére megküldeni legkésőbb március 10-ig.

(3) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére augusztus 15-ig az előző borpiaci évben forgalomba hozott borászati termék mennyiségéről az 5. számú melléklet szerint szolgáltat adatot, amit a gazdasági aktát vezető hegybíró a Hegyközségi Információs Rendszerben (a továbbiakban: HEGYIR) rögzít.

(4) Az adatszolgáltató a gazdasági aktát vezető hegybíró részére a készleteiről az előző borpiaci évre vonatkozóan a 6. számú melléklet szerint augusztus 15-ig szolgáltat adatot, amit a gazdasági aktát vezető hegybíró a HEGYIR-ben rögzít.

(5) Az adatszolgáltató szüreti és termelési jelentését az adott borpiaci évben szüretelt szőlőre vonatkozó szőlő származási bizonyítvány kiállítása iránti kérelem 13. § szerinti leadásával is teljesítheti a szüreti év november 30. napjáig, valamint az abból készült borászati termékeire vonatkozó első bor származási bizonyítvány kiállítása iránti kérelem 14. § szerinti leadásával is a borpiaci év január 15. napjáig.

(6) Az adatszolgáltató a jelen § szerinti adatszolgáltatásokat az illetékes hegybíró részére postán küldi meg, vagy egy eredeti példányát a hegybírónak átadja."

5. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 9. és 10. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"9. § (1) A szőlőterület szerint illetékes hegybíró augusztus 15-ig rögzíti a HEGYIR-ben az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermés mennyiségéről a hegyközség által készített becslést szőlőfajtánkénti bontásban.

(2) A gazdasági aktát vezető hegybíró augusztus 25-ig rögzíti a HEGYIR-ben az előző borpiaci évre vonatkozóan a borforgalmazásról, borkészletről oltalom alatt álló eredetmegjelölést viselő borászati termékenként (a továbbiakban: OEM-borászati termék), oltalom alatt álló földrajzi jelzést viselő borászati termékenként (a továbbiakban: OFJ-borászati termék), földrajzi jelzést nem viselő borászati termékenként (a továbbiakban: FN-borászati termék) az adatokat, és összehasonlítja a HEGYIR-ben szereplő adatokkal. Eltérés esetén az eltérésről jegyzőkönyvet vesz fel, amelyet 3 munkanapon belül megküld a borászati hatóságnak és a HNT-nek.

(3) A hegybíró a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 40. § (2) bekezdés j) pontjában meghatározott adatokat a HNT-n keresztül a tárgyévet követő január 31-ig adja át a vámhatóságnak és a borászati hatóságnak.

10. § A HNT a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok részére hozzáférést biztosít a HEGYIR-ben

a) a 9. § (1) bekezdése szerinti, az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermelés mennyiségéről, szőlőfajtánkénti bontásban készített becsléshez,

b) a 9. § (2) bekezdése alapján az előző borpiaci évre vonatkozóan a borforgalmazásról, borkészletről OEM-borászati termékenként, OFJ-borászati termékenként, FN-borászati termékenként összesített adatokhoz,

c) a szőlészeti és borászati tevékenységet végzők létszámára, a szőlőterület nagyságára, a terület változására, a szőlőterület megoszlására fajtánként, és a borászati kapacitásra vonatkozó összesített adatokhoz,

d) a szőlőtermesztésre, a szőlőfelvásárlásra, a feldolgozott szőlő mennyiségére, valamint a borászati termék előállításra vonatkozó összesített adatokhoz."

6. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A HNT a 9. § (1) bekezdése szerinti, az adott borpiaci évre várható szőlő- és bortermelés mennyiségéről, szőlőfajtánkénti bontásban készített becslést szeptember 5-ig megküldi a miniszter részére."

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A HNT"

7. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"12. § A hegybíró, a HNT és a miniszter az elküldött adatokat nyomtatott vagy elektronikus formában az adatszolgáltatást követő 5. borpiaci év végéig köteles megőrizni."

8. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A szőlő származási bizonyítvány iránti kérelmeket a szüret befejezését követően, legkésőbb november 30-ig kell benyújtani a borszőlőültetvény fekvése szerint illetékes hegybíró részére. November 30. utáni szüret esetén a kérelmet a szüret befejezését követő 8 napon belül kell benyújtani. A szőlő származási bizonyítványának kiadását a HEGYIR-ben nyilvántartott ültetvényhasználó kérelmezi postai vagy személyes úton a HNT által rendszeresített és a HNT honlapján közzétett nyomtatványon. A nyomtatványon a kérelmezőnek legalább a 8. számú melléklet szerinti adatokat kell megadnia."

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) A szőlő származási bizonyítványát a 9. számú melléklet szerinti tartalommal kell elkészíteni. Az első, biztonsági jellel ellátott eredeti példány a feldolgozóé. A második példányt abban az esetben kell kiadni a termelő részére, amennyiben az nem azonos a feldolgozóval. A pincekönyvhöz elég a szőlő származási bizonyítvány egyszerű másolatát mellékelni.

(4) A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 80. § (3) bekezdése szerinti adómentes bor (a továbbiakban: adómentes bor) előállításához szükséges szőlő származási bizonyítványnak csak a második példányát kell kiadni, az első példány a hegybírónál marad. A második példány a jövedéki adó és az adómentes bor előállítására felhasznált szőlő igazolására szolgál.

(5) Szőlő származási bizonyítvány elvesztését vagy megsemmisülését az azt kiállító hegybíró részére kell bejelenteni, aki ennek tényéről jegyzőkönyvet vesz fel. A bejelentés alapján a hegybíró a HEGYIR-ben rögzített adatok alapján a szőlő származási bizonyítvány másodpéldányát adja ki. A szőlő származási bizonyítvány másodpéldányának megjegyzés rovatában kötelező feltüntetni a másodpéldány kiállításának az okát. A másodpéldány kiadásáról a hegybíró jegyzőkönyvet vesz fel."

(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(7) A szőlő származási bizonyítvánnyal rendelkező szőlő további értékesítése esetén az (1) bekezdés szerint benyújtott kérelem alapján a hegybíró a szőlő biztonsági jellel ellátott származási bizonyítványának bevonását követően új szőlő származási bizonyítványt állít ki. Az új szőlő származási bizonyítványt a szőlőt felvásárlónak kell kiadni, a bevont szőlő származási bizonyítvány számának a feltüntetésével. Amennyiben a szőlő felvásárló, a szőlőfajta, az eredetvédelmi és a termékkategória is megegyezik, egy szőlő származási bizonyítványt kell kiadni. A szőlő további feldolgozása esetén az új származási bizonyítványt - az előző származási bizonyítvány bevonásával egyidejűleg - az ültetvény helye szerint illetékes hegybíró adja ki."

9. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A bor származási bizonyítvány kiadását a hegybíró által nyilvántartott, gazdasági aktaszámmal rendelkező természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kérelmezi postai vagy személyes úton a HNT által rendszeresített és a HNT honlapján közzétett nyomtatványon. A nyomtatványon a kérelmezőnek legalább a 10. számú melléklet szerinti adatokat kell megadnia."

(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) Az első bor származási bizonyítvány kiadásával egyidejűleg a biztonsági jellel ellátott szőlő származási bizonyítványt be kell vonni.

(4) Bor származási bizonyítvány csak az alábbi célok valamelyikéből benyújtott kérelemre adható ki:

a) készletigazolás (ideértve az első bor származási bizonyítvány kiadását is),

b) másik GA számmal rendelkező hegyközségi tag borászati üzemébe történő átszállítás, vagy

c) forgalomba hozatali engedély igénylése.

(5) A hegybíró a szüretet követő év február 20-ig rögzíti a HEGYIR-ben a (2) bekezdés szerint benyújtott kérelemben szereplő adatokat. A tokaji borkülönlegességek és a november 30-át követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre benyújtott kérelmekben szereplő adatokat a hegybíró április 20-ig rögzíti a HEGYIR-ben."

10. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Bor származási bizonyítvány elvesztését vagy megsemmisülését az azt kiállító hegybíró részére kell bejelenteni, aki ennek tényéről jegyzőkönyvet vesz fel. A bejelentés alapján a hegybíró a HEGYIR-ben rögzített adatok alapján új sorszámú, biztonsági jellel ellátott bor származási bizonyítványt állít ki. Az új bor származási bizonyítvány megjegyzés rovatában kötelező feltüntetni a régi származási bizonyítvány számát és az új bizonyítvány kiállításának az okát. Az új bor származási bizonyítvány kiadásáról a hegybíró jegyzőkönyvet vesz fel. Az elveszett vagy megsemmisült származási bizonyítványokat a hegybíró azonosító szám alapján érvényteleníti, az érvénytelenítésről a borászati hatóságot minden hónap 10-ig értesíti."

11. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A származási bizonyítvány kiadását a HEGYIR-ben kell nyilvántartani."

12. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"18. § A szőlő származási bizonyítvány kiadását követő év január 31-ig a bor származási bizonyítvány kiadására fel nem használt szőlő származási bizonyítványt a hegybírónak át kell adni. A hegybíró a bor származási bizonyítvány kiadására fel nem használt szőlő származási bizonyítványokról nyilvántartást vezet, amit április 30-ig a borászati hatóság részére elektronikusan megküld. A szőlő származási bizonyítványra rá kell vezetni a szőlő tényleges felhasználását vagy a felhasználás elmaradásának okát."

13. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Borászati célú felhasználásnak minősül és bor származási bizonyítványt kell kiállítani must, sűrített szőlőmust, finomított szőlőmustsűrítmény előállítása esetén függetlenül attól, hogy a keletkezett termék végfelhasználása milyen irányú lesz. A cefre és a zúzott szőlő előállítása esetén szőlő származási bizonyítványt kell kiállítani."

14. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az Európai Unió más tagállamából származó, Magyarország területére kiszerelés vagy további feldolgozás céljából behozott borászati termék bor származási bizonyítványát a bortétel adatairól a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által kiadott igazolás (a továbbiakban: igazolás), valamint a szállítási okmányok csatolásával kell kérelmezni a borászati termék tárolási helye szerint illetékes hegybírónál. A borászati üzemnek a betárolást 1 munkanapon belül kell bejelentenie a borászati termék tárolási helye szerint illetékes hegybíró részére."

15. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A VINGIS rendszer aktualizálása érdekében az adatfogadást, -ellenőrzést, -konszolidálást, -feldolgozást és az adatbázisokba való feltöltést a változást követő 30 napon belül minden egyes frissítendő adatréteg esetén a FÖMI külön elvégzi, valamint frissíti a digitális térképi adatbázisokat."

16. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 25. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

"(4) A termőhelyi kataszteri fedvény adatait az SZBKI a HNT részére a HEGYIR-ben történő rögzítésre alkalmas formában átadja és a változásokról folyamatosan értesíti a HNT-t."

17. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"27. § A FÖMI a VINGIS rendszer adatbázisához való hozzáférést a Földművelésügyi Minisztérium, az MVH, a NÉBIH, az SZBKI, az ingatlanügyi hatóság, a HNT, a hegyközségi tanácsok és a hegybírók részére feladatainak ellátása érdekében biztosítja."

18. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Második Része a MÁSODIK RÉSZ BORÁSZATI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK címet követően a következő alcímmel egészül ki:

"A borászati termékek előállítása kezdetének és végének szabályozása

27/B. § A borászati termékek előállítása a szőlő feldolgozásának megkezdésével kezdődik, és azzal a kiszerelést megelőző művelettel zárul, amelyet követően a termék analitikai és érzékszervi jellemzői már nem változnak meg."

19. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 31. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) A borászati termékek forgalomba hozatali eljárásához szükséges mintákat a forgalomba hozó biztosítja és gondoskodik azok lezárásáról.

(2) A földrajzi jelzés nélküli borok, valamint ha a termékleírás, a helyi borbíráló bizottság (a továbbiakban: HBB) működési szabályzata vagy a borvidéki rendtartás úgy rendelkezik, az adott OEM- vagy OFJ-borászati termék esetén a borászati termékek forgalomba hozatalához szükséges minták:

a) csak a hegybíró jelenlétében vehetők, úgy, hogy azokat a hegybíró zárja le, vagy

b) forgalomba hozó általi lezárását a hegybíró ellenjegyzi."

20. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az OEM- és OFJ-borászati termékek érzékszervi bírálatát HBB-k vagy azok hiányában a borászati hatóság végzi. Az érzékszervi vizsgálat arra terjed ki, hogy a forgalomba hozni kívánt OEM- vagy OFJ-borászati termék érzékszervi tulajdonságai megfelelnek-e a termékleírásban foglaltaknak."

21. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) A HBB ülésére a HBB titkára meghívja a borászati hatóság képviselőjét, és az Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban: OBB) egy tagját."

22. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 34. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

"(7) A HBB által elutasított tételek tekintetében a bor származási bizonyítványt be kell vonni, és új bor származási bizonyítványt kell kiadni."

23. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A földrajzi jelzés nélküli borok érzékszervi vizsgálatát az OBB végzi, amely kizárólag a borászati termék forgalomba hozhatóságának eldöntésére irányul."

24. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 36. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) Az OBB felkérésre részt vesz országos bor promóciós programok végrehajtásában."

25. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 39. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) A borászati hatóság negyedéves bontásban, a tárgyidőszakot követő hónap 10. napjáig tételes adatszolgáltatást végez a HNT részére a kérelmezett és kiadott forgalomba hozatali engedélyekről, és az érintett tételekhez tartozó származási bizonyítvány számokról, valamint forgalomba hozatali engedély azonosítókról."

26. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 40. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer az alábbiakat tartalmazza:)

"d) a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedélyeket és a 20. § (1) bekezdése szerint kiadott igazolásokat, valamint"

27. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a 41. §-t követően a következő 41/A. §-sal egészül ki:

"41/A. § A HNT a HEGYIR-hez 2016. december 31-ig online hozzáférést biztosít a NÉBIH részére a Btv. 44. § (1) bekezdés j) pontjában előírt, a bor származási bizonyítványok valóságtartalmának ellenőrzéséhez szükséges adatokhoz."

28. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet az 51/B. §-t követően a következő 51/C. §-sal egészül ki:

"51/C. § Az Európai Unió több tagállamából származó szőlőből készült borászati termékeken az összes érintett tagállamot jelölni kell, a következők szerint: ... és ... országokból származó borok házasításával készült európai uniós borászati termék."

29. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 120. cikk (2) bekezdés b) pont (i) alpontja alapján a Magyarország területén termelt FN-borászati termékek címkéjén az alábbi szőlőfajták nevét tilos feltüntetni:

a) arany sárfehér,

b) cirfandli,

c) furmint,

d) juhfark,

e) kabar,

f) kadarka,

g) kéknyelű,

h) kövérszőlő,

i) zéta."

30. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 56. §-t megelőző alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

"Hagyományos és egyéb korlátozottan használható kifejezések"

31. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet

a) 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet,

b) 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet,

c) 10. számú melléklete helyébe a 3. melléklet,

d) 11. számú melléklete helyébe a 4. melléklet,

e) 12. számú melléklete helyébe az 5. melléklet,

f) 15. számú melléklete helyébe a 6. melléklet

lép.

32. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet

a) 3. § (4) bekezdésében a "hegyközségi kódját (kódjait)" szövegrész helyébe a "gazdasági akta számát",

b) 4. § (1) bekezdésében az "azonosítószámát" szövegrész helyébe a "számát",

c) 8. § (1) bekezdésében a "szeptember" szövegrész helyébe az "augusztus",

d) 20. § (3) bekezdésében az "5 napon" szövegrész helyébe az "1 munkanapon",

e) 24. §-ában a "rögzítheti" szövegrész helyébe a "rögzíti",

f) 26. § (1) bekezdésében a "Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)" szövegrész helyébe a "NÉBIH",

g) 29/A. § (1) bekezdés a) pontjában a "12. számú melléklet B13-16., C9., D3. vagy D10. pontjában" szövegrész helyébe a "12. számú mellékletben",

h) 33. § (7) bekezdésében a "vizsgálhatja" szövegrész helyébe a "vizsgálja", az "ellenőrizheti" szövegrész helyébe az "ellenőrzi",

i) 34. § (2) bekezdésében a "30" szövegrész helyébe a "10",

j) 36. § (1) bekezdésében az "Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban: OBB)" szövegrész helyébe az "OBB",

k) 36. § (2) bekezdésében a "12. számú melléklet B, C, D vagy E pontjaiban" szövegrész helyébe a "12. számú mellékletben",

l) 39. § (1) bekezdés a) pontjában a "38. § a)-d)" szövegrész helyébe a "38. § (2) bekezdés a)-c)",

m) 40. § (1) bekezdés a) pontjában a "nyilvántartási számát" szövegrész helyébe a "számát",

n) 9. számú mellékletében a "Potenciális alkohol-tartalom (%/vol)" szövegrész helyébe a "Potenciális alkoholtartalom (%/vol)/Magyar mustfok", az "ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)" szövegrész helyébe az "ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)/mustfok"

szöveg lép.

33. § Hatályát veszti a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet

a) 1. § a) pont 3. alpontja,

b) 3. § (3) bekezdése,

c) 27/A. §-a, valamint az azt megelőző alcím,

d) 55. §-a, valamint az azt megelőző alcím,

e) 63-68. §-a, és az azokat megelőző alcímek,

f) 3., 17. és 18. számú melléklete.

34. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

földművelésügyi miniszter

1. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"1. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

1. Csongrádi borvidék: a Csongrád OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

2. Hajós-Bajai borvidék: a Hajós-Baja OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

3. Kunsági borvidék: a Kunság OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

4. Neszmélyi borvidék: a Neszmély OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

5. Badacsonyi borvidék: a Badacsony OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

6. Balatonfüred-Csopaki borvidék: a Balatonfüred-Csopak OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

7. Balaton-felvidéki borvidék: a Balaton-felvidék OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

8. Etyek-Budai borvidék: az Etyek-Buda OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

9. Móri borvidék: a Mór OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

10. Pannonhalmi borvidék: a Pannonhalma OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

11. Nagy-Somlói borvidék: a Nagy-Somló OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

12. Soproni borvidék: a Sopron OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

13. Balatonboglári borvidék: a Balatonboglár OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

14. Pécsi borvidék: a Pécs OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

15. Szekszárdi borvidék: a Szekszárd OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

16. Villányi borvidék: a Villány OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

17. Bükki borvidék: a Bükk OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

18. Egri borvidék: az Eger OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

19. Mátrai borvidék: a Mátra OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

20. Tokaji borvidék: a Tokaj OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

21. Zalai borvidék: a Zala OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége.

22. Tolnai borvidék: a Tolna OEM termékleírásban a körülhatárolt termőterület fejezetben felsorolt települések összessége."

2. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"2. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

A. Adatlap

ABC
1.BorvidékBeérkezett
2.Hegyközség (vagy hegyközségi tanács)Sorszám/oldal
3.
4.Adatszolgáltató adatai
5.Név:Cím:Képviselő neve:
6.Anyja neve*:Születési hely és idő*:.............................
...............................................
Telefonszám*:
...............................................
7.E-mail cím:
...............................................
Fax*:
...............................................
*-gal jelölt részek kitöltése egyben
a személyes adatok kezeléséhez való
hozzájárulást jelenti)
8.Jogi forma (a megfelelő rész
aláhúzandó):
FM által elismert termelői csoportigen nem
9.természetes személyTermelői csoporti tagságigen nem
10.egyéni vállalkozóAdószám:.........................................................................................................................
11.őstermelőAdóazonosító jel:.............................................................................................................
12.szövetkezetMVH ügyfél-azonosító szám:............................................................................................
13.korlátolt felelősségű társaságAdóraktári engedélyszám:.................................................................................................
14.nyilvánosan működő
részvénytársaság
NÉBIH engedélyszám: ......................................................................................................
15.zártkörűen működő részvénytársaságVállalkozás regisztrációs száma (cégjegyzékszám, egyéni vállalkozói
igazolvány száma vagy őstermelői igazolvány száma:
16.betéti társaság
17.közkereseti társaságNAK nyilvántartási szám:
18.állami fenntartású intézményGA szám:..........................................................................................................................
19.egyéb:
20.Adatszolgáltató:hegyközségi tagönkéntes tag
21.külföldi termelő
22.Tevékenység az illetékes hegyközség területén (a megfelelő rész aláhúzandó):
23.Szőlőtermesztés
24.Szőlőfelvásárlás
25.Borelőállítás
26.Borfelvásárlás
Kelt:.....................................
..........................................................
adatszolgáltató aláírása

B. Szőlő ültetvénykataszter űrlap

1. Az ültetvény használójának adatai
Ültetvény használója: ................................................................
Nyilvántartási száma: ................................................................
Ültetvény használat jogcíme:□ saját tulajdon
□ egyéb: .........................................
2. Ültetvény adatai:
Település:...............................................................
Dűlő (termékleírás szerint):...............................................................
Aldűlő (termékleírás szerint):...............................................................
Helyrajzi szám:...............................................................
Terület:...............................................................m2
Telepítés□ a telepítés éve (becsült éve, ha nem ismert):...................................
3. Termőhelykataszter: (hegybíró tölti ki)
ökotóp:
...............................................................
osztály:
...............................................................
pontszám:
...............................................................
4. Szőlőparcella termesztési jellemzői
Fajta neve (kódja): ..................................................................
5. A szőlő jellemzői:
Telepítési engedéllyel rendelkezik: igen/nem
Termő: igen/nem
□ Borszőlő fajtákkal beültetett
□ Borpárlat előállítására alkalmas fajta
□ Osztályba nem sorolt (pl. direkttermő)
□ Vegetatív szaporítóanyag termelésre
□ Szőlőiskola
□ Alany anyatelep
□ Későbbiekben oltásra szánt
□ Termelés alól kivont
□ Kísérleti ültetvény
6. Ültetvény térállása:
□ Szabálytalan, szórt
□ Szabályos térállásra telepített
□ .........m x...........m
□ Ikertőkés:.........m x...........m +............m
□ Ikersoros: ......... m x ........... m x ............ m
7. Művelésmód:
□ Fejművelés
□ Fej- és bakművelés közötti átmenet
□ Bakművelés
□ Legyezőművelés
□ Combművelés
□ Vertiko-művelés
□ Alacsony kordon (törzsmagasság 60 cm alatt)
□ Középmagas kordon (törzsmagasság 60-120 cm)
□ Moser kordon (törzsmagasság 120-140 cm)
□ Sylvoz-kordon törzsmagasság (törzsmagasság 130-150 cm)
□ Guyot-művelés
□ Ernyőművelés
□ Egyesfüggöny-művelés (törzsmagasság 160-180 cm)
□ GDC-művelés (törzsmagasság 160-180 cm)
□ Lyra művelés
□ Egyéb:
8. Tőkeállomány:
Telepített tőkeszám:...............................tő/ha
Tényleges tőkeszám:
□ >90%
□ 75-89%
□ 50-74%
□ <49%
Kelt,..........év.....hó.......napAdatszolgáltató aláírása

C. Szőlő ültetvénykataszter

Hegybíró tölti ki!
Az ültetvény használójának neve és címe:
Az ültetvény használójának adószáma vagy adóazonosító jele:
Az ültetvény helye (település, helyrajzi szám):
Területnagyság: ...............................m2
Szőlőfajta:
A terület az alábbi termékek előállítására alkalmas:
ABC
1.Eredetvédelmi kategóriák és földrajzi árujelzőkFehérVörös/rozé
2.....................................OEM
3.....................................OEM
4.....................................OFJ
5.....................................OFJ
6.FN borászati termék fajtamegjelöléssel
7.FN borászati termék
Kelt: ................................................
..............................................
hegybíró aláírása

D. Borászati tevékenységet és kapacitást regisztráló adatlap

(a borászati helye szerint illetékes hegybíró vezeti)

Borvidék
Hegyközség (vagy hegyközségi tanács)
Nyilatkozattevő:
Név:
Cím:
GA szám:
A borászati üzem helye (település, cím vagy helyrajzi szám)
A borászati üzem adóraktári engedélyszáma: HU.......................
A borászati üzem működési engedélyszáma:
Erjesztő kapacitás (hl):
Tároló kapacitás (hl):
Létesítés éve:
Tevékenysége:
□ fehérbor
□ vörösbor
□ pezsgő
□ szőlőfeldolgozás, borkészítés
□ palackozás
□ pezsgőgyártás
□ mustsűrítés
□ termelői boreladás
□ borturizmus
Kelt:
.......................................................................
Hegyközségi tag/Adatszolgáltató aláírása"

"

3. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"10. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

"A" rész: első bor származási bizonyítvány kérelem

Első bor származási bizonyítvány kérelem

Hegyközségi Tanács:Hegyközség:
Termelő neve:Felvásárló neve:
Termelő címe:Címe:
GA száma:GA száma:
1. A borászati termék jellemzőiNév:Évjárat:
ABC
1.termékkategóriája (kóddal)1
2.tárolási helye (adóraktár száma):a termelő címével azonos
3.a felvásárló címével azonos
4.□ egyéb:
5.színe:fehér
6.rozé
7.vörös
8.A borá-
szati
termék
származási országa:□ Magyarország
9.□ egyéb:
10.alkoholtartalmát növelték□ igen
11.nem
12.édesítése megtörtént□ igen
13.nem
14.savtartalmát növelték□ igen
15.nem
16.savtartalmát csökkentették□ igen
17.nem
18.mennyisége (hl - a pincekönyv szerint)
2. A borászati termék eredete
ABCDE
1.Tétel-
szám
A bevonandó szőlő származási
bizonyítvány száma
Legmagasabb eredetvédelmi
kategória2
Potenciális alkoholtartalom
(%vol)
Mennyiség
(q - pincekönyv alapján)
2.
3.
4.
5.ÖSSZESEN
1: termékkategória-kódok:
1 bor
2 még erjedésben lévő újbor
3 likőrbor
4 pezsgő
5 minőségi pezsgő
6 illatos minőségi pezsgő
7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
8 gyöngyözőbor
9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
10 szőlőmust
11 részben erjedt szőlőmust
12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
13 sűrített szőlőmust
14 finomított szőlőmustsűrítmény
15 szárított szőlőből készült bor
16 túlérett szőlőből készült bor
17 borecet
2: a legmagasabb eredetvédelmi kategória megadása
OEM: oltalom alatt álló eredetmegjelölés
OFJ: oltalom alatt álló földrajzi jelzés
FNF: földrajzi jelzés nélkül, fajtanév feltüntetésével
E: egyéb
Megjegyzés:
Jelen kérelem egyben a 436/2009/EK bizottsági rendeletben meghatározott termelési jelentés. A kérelem aláírásával
a kérelmező igazolja, hogy a kérelemben feltüntetett tételre vonatkozó adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt:................................................................................................................................
Bizonyítványt kérelmező aláírása

"B" rész: egyéb bor származási bizonyítvány kérelem

Bor származási bizonyítvány kérelem

A bor származási bizonyítványAkészletigazolás
kérelmezésének céljaBmásik adóraktárba történő átszállítás
(a megfelelő bekarikázandó)Cforgalomba hozatali engedély igénylése
Borvidék:Hegyközség:
Termelő neve:Felvásárló neve:
Termelő címe:Címe:
GA száma:GA száma:
1. A borászati termék jellemzői Név: Évjárat:
ABC
1.A borá-
szati
termék
termékkategóriája (kóddal)1
2.tárolási helye (adóraktár száma):□ a termelő címével azonos
3.□ a felvásárló címével azonos
4.□ egyéb:
5.színe:□ fehér
6.□ rozé
7.□ vörös
8.származási országa:□ Magyarország
9.□ egyéb:
10.alkoholtartalmát növelték□ igen
11.□ nem
12.édesítése megtörtént□ igen
13.□ nem
14.savtartalmát növelték□ igen
15.□ nem
16.savtartalmát csökkentették□ igen
17.□ nem
18.készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr
mennyisége (hl)
19.készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr
összes alkoholtartalma (%vol)
20.készítése során keletkezett borseprő mennyisége (hl)
21.készítése során keletkezett technológiai veszteség
mennyisége (hl)
2. A borászati termék eredete
ABCDE
1.Tétel-
szám
A bevonandó szőlő vagy bor
származási bizonyítvány vagy
forgalomba hozatali engedély
száma
Termékkategória kódja1Alkoholtartalom2
(%vol)
Mennyiség3
(hl)
2.
3.
4.
5.ÖSSZESEN
3. A borászati termék címkéjén jelölni kívánt kifejezések
(Csak abban az esetben kell kitölteni, amennyiben a származási bizonyítványt a forgalomba hozatali engedély
igénylésének céljából kérelmezik!)
AB
1.oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy oltalom
alatt álló földrajzi jelzés4
2.a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében
meghatározott hagyományos kifejezés
3.a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban
meghatározott hagyományos kifejezés(ek),
4.a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében
meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló
kifejezés(ek),
5.az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan
használható kifejezés(ek),
6.az édességi kategória megnevezése5
1: termékkategória-kódok:
1 bor
2 még erjedésben lévő újbor
3 likőrbor
4 pezsgő
5 minőségi pezsgő
6 illatos minőségi pezsgő
7 szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
8 gyöngyözőbor
9 szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
10 szőlőmust
11 részben erjedt szőlőmust
12 töppedt szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
13 sűrített szőlőmust
14 finomított szőlőmustsűrítmény
15 szárított szőlőből készült bor
16 túlérett szőlőből készült bor
17 borecet
2: Szőlő származási bizonyítvány esetén potenciális alkoholtartalom, bor származási bizonyítvány vagy forgalomba
hozatali engedély esetén összes alkoholtartalom
3: Pincekönyv alapján
4: Csak egy oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés adható meg. Földrajzi jelzés nélküli borászati
termékek esetén kihúzandó.
5: Csak pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő és szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor esetében
(a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet "A" része szerint), továbbá a termékleírás által meghatározott egyéb
esetekben (a 607/2009/EK bizottsági rendelet XIV. melléklet "B" része szerint) kötelező kitölteni, egyébként fakultatív.
Megjegyzés:
A kérelem aláírásával a kérelmező igazolja, hogy a kérelemben feltüntetett tételre vonatkozó adatok a valóságnak
megfelelnek.
Kelt: ..............................................................................................................................
Bizonyítványt kérelmező aláírása"

"

4. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"11. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

A. Készletigazolás céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány
"A" típus - készletigazolás céljából kiadva
Példányszám:Sorszám:
Borvidék:Hegyközség:
Termelő neve:Felvásárló neve:
Termelő címe:Címe:
GA száma:GA száma:
ABCD
1.A borá-
szati
termék
megnevezése:
2.tárolási helye (adóraktár száma):
3.termékkategóriája:
4.színe:
5.származási országa:
6.évjárata
7.szőlőfajtája vagy fajtái
8.alkoholtartalmát növelték:igen/nem
9.édesítése megtörtént:igen/nem
10.savtartalmát növelték:igen/nem
11.savtartalmát csökkentették:igen/nem
12.összes alkoholtartalma (%vol)
13.teljes mennyisége (hl)
14.Poten-
ciá-
lisan
je-
löl-
hető
eredetmegjelölés(ek) és
bortípus(ok)
15.földrajzi jelzés(ek) és
bortípus(ok)
16.évjárat
17.borszőlőfajta(ák) neve(i)
18.Tör-
ténet
a bevont szőlő vagy bor
származási bizonyítvány(ok)
vagy forgalomba hozatali
engedély(ek) száma
összes alkoholtartalom (%vol)mennyiség (hl - pincekönyv alapján)
19.
20.
21.
22.
Megjegyzés:
A fenti tételre a ........................................sorszámú bor származási bizonyítványt készletigazolás céljából kiadtam és
nyilvántartásba vettem.
P. H.
Kelt:..............................................................................................................
Hegybíró aláírása

B. Másik GA számmal rendelkező hegyközségi tag borászati üzemébe történő átszállítás céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány
"B" típus - másik hegyközség területén található adóraktárba történő átszállítás céljából kiadva
Példányszám:
Sorszám:
Eladó (feladó)
neve:
címe:
GA száma:
A borászati termék feladásának helye szerint illetékes
hegyközség neve:
hegyközségi tanács neve:
Vevő (címzett)
neve:
címe:
GA száma:
A borászati termék rendeltetési helye szerint illetékes
hegyközség neve:
hegyközségi tanács neve:
ABCD
1.A borá-
szati
termék
megnevezése:
2.tárolási helye (adóraktár száma):
3.termékkategóriája:
4.színe:
5.származási országa:
6.évjárata
7.szőlőfajtája vagy fajtái
8.alkoholtartalmát növelték:igen/nem
9.édesítése megtörtént:igen/nem
10.savtartalmát növelték:igen/nem
11.savtartalmát csökkentették:igen/nem
12.összes alkoholtartalma (%vol)
13.teljes mennyisége (hl)
14.Poten-
ciá-
eredetmegjelölés(ek) és
bortípus(ok)
15.lisan
je-
földrajzi jelzés(ek) és
bortípus(ok)
16.löl-évjárat
17.hetőborszőlőfajta(ák) neve(i)
18.Tör-a bevont szőlő vagy bor
származási bizonyítvány(ok)
vagy forgalomba hozatali
engedély(ek) száma
összes alkoholtartalom (%vol)mennyiség (hl - pincekönyv alapján)
19.ténet
20.
21.
22.
Megjegyzés:
A fenti tételre a ........................................sorszámú bor származási bizonyítványt készletigazolás céljából kiadtam és
nyilvántartásba vettem.
P. H.
Kelt: .............................................................
...........................................
Hegybíró aláírása

C. Forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadott bor származási bizonyítvány

Bor származási bizonyítvány
"C" típus - forgalomba hozatali engedély igénylése céljából kiadva
Példányszám:Sorszám:
Borvidék:Hegyközség:
Termelő neve:Felvásárló neve:
Termelő címe:Címe:
GA száma:GA száma:
ABCD
1.A
borá-
szati
termék
megnevezése:
2.tárolási helye:
3.termékkategóriája:
4.színe:
5.származási országa:
6.évjárata
7.szőlőfajtája vagy fajtái
8.alkoholtartalmát növelték:igen/nem
9.édesítése megtörtént:igen/nem
10.savtartalmát növelték:igen/nem
11.savtartalmát csökkentették:igen/nem
12.teljes mennyisége (hl)
13.minimális összes alkoholtartalma:
14.A
borá-
szati
termé-
keken
jelöl-
hető
eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés és bortípus
15.az eredetmegjelölés termőterületénél kisebb földrajzi
egység(ek) neve(i)
16.a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott
hagyományos kifejezés
17.a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott
hagyományos kifejezés(ek)
18.a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében
meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló
kifejezés(ek)
19.az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan
használható kifejezés(ek)
20.a termékleírásban szabályozott egyéb kifejezés(ek)
21.évjárat
22.borszőlőfajta(ák) neve(i)
23.az édességi kategória megnevezése
24.Törté-
net
a bevont bor származási bizonyítvány(ok) vagy
forgalomba hozatali engedély(ek) száma
a borászati termék
megnevezésre
mennyiség
(hl - pincekönyv
alapján)
25.
26.
27.
28.
Megjegyzés:
A fenti tételekre a ...................................................... sorszámú bor származási bizonyítványt a forgalomba hozatali engedély igénylésének céljából kiadtam és nyilvántartásba vettem.
A HBB döntésére vonatkozó záradék:
Kelt:...................................................................
P. H.
..............................................
Hegybíró aláírása"

"

5. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"12. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

I. A Helyi Borbíráló Bizottság tagjának a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:

Középfokú végzettség:

1. Bor- és üdítőital-ipari technikus

2. Borász

3. Szőlész-borász szaktechnikus

4. Szőlő- és gyümölcstermesztő

5. Vincellér

6. Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőital-ipar)

7. Bor- és pezsgőgyártó technikus

8. Bortechnológus

9. Erjedésipari termékgyártó (borász)

Felsőfokú végzettség:

1. Kertészmérnöki, F, E

2. Agrármérnöki E

3. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E

4. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F

5. Tartósítóipari üzemmérnök

6. Tartósítóipari mérnök

7. Szőlész-borász mérnök

8. Borász-italtechnológus szakmérnöki

Egyéb:

1. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott "Diploma in Wines and Spirits"

2. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott "Honours Diploma"

3. Az Institute of Masters of Wine által kiadott "Master of Wine" oklevél

II. Az Országos Borszakértő Bizottság tagjának a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:

Középfokú végzettség:

1. Borász

2. Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőital-ipar)

Felsőfokú végzettség:

1. Kertészmérnöki, F, E

2. Agrármérnöki E

3. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E

4. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F

5. Tartósítóipari üzemmérnök

6. Tartósítóipari mérnök

7. Szőlész-borász mérnök

8. Borász-italtechnológus szakmérnöki

Egyéb:

1. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott "Diploma in Wines and Spirits"

2. A Wine and Spirit Education Trust által kiadott "Honours Diploma"

3. Az Institute of Masters of Wine által kiadott "Master of Wine" oklevél

III. A 29/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott borászati eljárásokat végző személyeknek a következő végzettségek valamelyikével kell rendelkeznie:

1. Élelmiszermérnök (erjedésipar-borász) E

2. Élelmiszertechnológus mérnök (bor- és üdítőital-ipar) F

3. Tartósítóipari üzemmérnök

4. Tartósítóipari mérnök

5. Szőlész-borász mérnök

6. Szőlészeti- és borászati mérnök

7. Borász-italtechnológus szakmérnök"

6. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez

"15. számú melléklet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelethez

ABCDE
KifejezésBorászati termékek,
melyek címkéjén a kifejezés
feltüntethető
Hagyo-
mányos
kifejezés
A kifejezés használatának feltétele.
1."barrique"bor (OEM és OFJ)nemOlyan bor, amelynek legalább egyharmadát
350 liternél nem nagyobb térfogatú, új
tölgyfahordóban tárolták, amely esetében
a 606/2009/EK bizottsági rendelet I. A melléklete
táblázatának 38. sorában szereplő technológiát nem
alkalmazták, valamint a bor a forgalomba hozatali
engedély megszerzéséhez szükséges minősítés
során a barrique hordóban való érlelésre jellemző
érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik.
2."blanc de blanc"minőségi pezsgőnem100%-ban chardonnay szőlőfajtából származó küvéből
készült.
3."blanc de noir"minőségi pezsgőnem100%-ban a pinot noir szőlőfajta gyors feldolgozásával
nyert küvéből készült.
4.borkülönlegességbor (OEM, Tokaj)A "borkülönlegesség" szó feltüntetése kizárólag
a Tokaji borok címkéjén lehetséges, a termékleírásban
foglaltaknak megfelelően.
5."első szüret" vagy
"virgin vintage"
nemAz ültetvényről első alkalommal szüretelt szőlőből
készült bor.
6."főbor"bor (OEM)igenOlyan bor:
- amely legfeljebb 45 hl/ha hozamú ültetvényről
származik
- amelynek természetes alkoholtartalma legalább
15,12 térfogatszázalék
- amelynek tényleges alkoholtartalma legalább
11,5 térfogatszázalék
- amelyet forgalomba hozatal előtt legalább két évig
érleltek (ebből egy évig fahordóban), és
- termelésének további részletes szabályait
a használatát lehetővé tevő termékleírás rögzíti.
7."jégbor"
(magyar)
bor (OEM és OFJ)igenTúléretten, megfagyottan szüretelt és préselt
szőlőbogyók felhasználásával előállított bor
- amelynek természetes alkoholtartalma legalább
16,66 térfogatszázalék
- amely maradékcukor-tartalma legalább 45 g/liter
- amely előállításához a szőlőt igazoltan legfeljebb
-7 °C-os hőmérsékleten szüretelték.
A jégbor készítésére vonatkozó szándékot legalább 48
órával a tervezett szüreti időpont előtt be kell jelenteni
az ültetvény területe szerint illetékes hegybíró részére.
8."muskotály"
(magyar), vagy
az Európai Unió
bármely hivatalos
nyelvének
fordításában
- bor,
- még erjedésben lévő
újbor,
- likőrbor,
- pezsgő,
- minőségi pezsgő,
- illatos minőségi
pezsgő,
- szén-dioxid
hozzáadásával
készült habzóbor,
- gyöngyözőbor,
- szén-dioxid
hozzáadásával
készült
gyöngyözőbor,
- szőlőmust,
- részben erjedt
szőlőmust
nemLegalább 85%-ban a következő szőlőfajták közül
egynek vagy többnek a terméséből készülnek:
- Aletta,
- Csaba gyöngye,
- cserszegi fűszeres,
- generosa,
- hamburgi muskotály,
- Irsai Olivér,
- mátrai muskotály,
- nektár,
- ottonel muskotály,
- pölöskei muskotály,
- sárga muskotály,
- szirén,
- trilla,
- zefír.
9."nyerspezsgő"minőségi pezsgőnemPalackban erjesztett, expedíciós likőrt egyáltalán nem
adtak hozzá.
10."primőr"nemA szüret évében palackozott bor.
11."szemelt"bor (OEM és OFJ)Teljesen érett vagy nemesen rothadt bogyóknak
a kevésbé érettektől való különválogatásával nyert
bor, melynek természetes alkoholtartalma legalább
13,59 térfogatszázalék.
12."szűretlen" (magyar)bornemOlyan bor, amely esetében mellőzték a szűrést.
13."termőhelyen
palackozva"
bor (OEM és OFJ)nemA bor 100%-ban az adott OEM- vagy OFJ-körzetből
származik, valamint a palackozás is az adott körzeten
belül történt.
14."töppedt szőlőből
készült bor"
bor (OEM és OFJ)nemOlyan szőlőbogyók felhasználásával előállított
bor, amelynek élettanilag a teljes érésen túljutott,
a vízvesztés következtében az értékes alkotórészek
betöményedésével jellemezhető szőlőtermés,
amelyet a Botrytis cinerea még nem támadott
meg és amelyek természetes alkoholtartalma
legalább12,83 térfogatszázalék.
15."újbor" (magyar)bornemA szüret évében palackozott bor.
16."válogatott
szüretelésű bor"
bor (OEM és OFJ)nemA tőkén teljesen beérett szőlőből kiválogatott (az
éretlen, a beteg, a penészes fürtök különválasztásával),
egészséges, részben túlérett bogyóiból előállított
bor, amelynek természetes alkoholtartalma legalább
12,08 térfogatszázalék.
17."ó" (fajtanév vagy
a "bor" szó elé írva)
bornemA szüretet követő legalább harmadik évben
palackozott bor.
18."termelői pezsgő"
(magyar)
pezsgő, minőségi
pezsgő, illatos minőségi
pezsgő
nem- A terméket a palackban történő második alkoholos
erjesztéssel teszik pezsgővé;
- a termék a küvé összeállításától számítva legalább
kilenc hónapon át megszakítás nélkül a borseprőn
marad ugyanabban az üzemben, ahol a küvé készül;
- a terméket degorzsálással választják el a borseprőről;
- ugyanabban a gazdaságban - ideértve a termelői
csoportokat is - termelt szőlőből állítják elő, amelyben
a termelő a pezsgők vagy minőségi pezsgők vagy
illatos minőségi pezsgők készítésére szánt szőlőből
bort készít;
- a címkén jelölik a gazdaságot és a szőlőfajtát.
19."cuvée"
(francia) vagy "küvé"
(magyar)
bármely borászati
termék
nemLegalább két szőlőfajta borából készült borászati
termék.
20."prémium" (magyar)bármely borászati
termék (OEM)
nemLegfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú
szőlőültetvény terméséből készítik.
21."superior" (latin)bármely borászati
termék (OEM)
nemLegfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú
szőlőültetvény terméséből készítik.
22."reserve" (angol)bor, pezsgő, minőségi
pezsgő (OEM)
nem- A vörösborokat minimum 18 hónapon keresztül
kell érlelni, amiből legalább 12 hónapig maximum
330 l űrmértékű tölgyfahordókban, és a fennmaradó
időben palackban kell tárolni.
- A fehér- és rozé borokat minimum 6 hónapon
keresztül kell érlelni, amiből legalább 3 hónapig
tölgyfahordókban, és a fennmaradó időben
palackban kell tárolni.
23.késői szüretelésű borbor (OEM és OFJ)igenOlyan a bor, amelyet az általános szüreti időszak
után szüretelt, érett szőlőből állítottak elő, és
amelynek természetes alkoholtartalma legalább
12,08 térfogatszázalék.
24.Válogatott
szüretelésű bor
bor (OEM és OFJ)igenOlyan bor, amelyet a tőkén teljesen beérett szőlőből
kiválogatott, egészséges, részben túlérett bogyóiból
állítottak elő, és amelynek természetes alkoholtartalma
legalább 12,08 térfogatszázalék.
25.muzeális borbármelyik (OEM)igenOlyan borászati termék, amelyet legalább öt évig
érleltek palackban.
26.sillerbor (OEM és OFJ)igenA rövid héjon erjesztés következtében élénk, halvány
színű vörösbor."

"

Tartalomjegyzék