Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

...Tovább...

AI Szinonimák

Kereséskor az "AI szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

...Tovább...

11/2025. (IV. 22.) AM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról

[1] A szabályozás célja, hogy a fogyasztók a tejtermékek minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal.

[2] A módosítás biztosítja, hogy az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében ne lehessen a fogyasztót megtévesztő módon a "tej" kifejezést használni.

[3] Az eddigiektől eltérően kecskesajtnak csak a kizárólag kecsketejből készült termék lesz nevezhető, ami magasabb minőségi követelményt jelent.

[4] Egyértelműbbé válik, hogy az élelmiszerek előállítása során felhasznált vagy felhasználni kívánt extrakciós oldószerek szabályozása kiterjed mind az Európai Unió területén előállított, mind a harmadik országokból behozott termékekre. Az élelmiszer-biztonságot erősíti, hogy az élelmiszer-előállítás során felhasznált anyagok származásuktól függetlenül szigorúan szabályozottak.

[5] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő (19) bekezdéssel egészül ki:

"(19) A 13. melléklet A rész III. fejezetének, valamint B rész 1.1.2.2. pontjának a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló 11/2025. (IV. 22.) AM rendelettel (a továbbiakban: MódR9.) megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR9. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 13. melléklet szerinti termékek a MódR9. hatálybalépésének napjától számított 12. hónap utolsó napjáig forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tarthatók."

2. § Az R. a következő 9. §-sal egészül ki:

"9. § E rendelet 2. § (19) bekezdése, 13. melléklet A rész III. fejezete és B rész 1.1.2.2. pontjának a MódR9.-cel megállapított rendelkezései tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént."

3. § Az R. 13. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

4. § Az R.

a) 11. melléklet B rész I. fejezet 5. pont 5.2. alpontjában az "1333/2008/EK rendeletnek" szövegrész helyébe az "1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek" szöveg,

b) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.1.1. alpontjában a "rendeletben" szövegrész helyébe a "rendeletben (a továbbiakban: 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)" szöveg,

c) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.1.2. alpontjában az "1333/2008/EK rendeletben" szövegrész helyébe az "1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben" szöveg,

d) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.2.3. alpontjában az "1333/2006/EK rendeletben" szövegrész helyébe az "1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben" szöveg,

e) 13. melléklet A rész II. fejezet 14. pontjában az "aromák" szövegrész helyébe az "aromák (például növényi kivonatok)" szöveg,

f) 22. melléklet B rész 4. pont a) alpontjában az "a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK" szövegrész helyébe az "az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi" szöveg

lép.

5. § Hatályát veszti az R.

a) 11. melléklet A rész III. fejezetében az "élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i" szövegrész,

b) 13. melléklet A rész II. fejezet 14. pontjában a "növényi kivonatok," szövegrész,

c) 13. melléklet B rész 1.1.2.2. pontjában a "de nem éri el a 70%-ot (m/m)," szövegrész,

d) 14. melléklet A rész 1. pontjában az " , az Európai Unió területére behozott" szövegrész.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

7. § E rendelet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 11/2025. (IV. 22.) AM rendelethez

Az R. 13. melléklet A rész III. fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

"III.

1. Ízesített termék esetén az ízesítőanyag mennyiségének - ahol nincs erre vonatkozó előírás - a termék jellegzetességét biztosító arányúnak kell lennie.

2. A csomagolás semmilyen tulajdonságával nem vezetheti félre a fogyasztót.

3. Tejtermék jelölésénél a jogszabályi előírások, valamint a B részben meghatározottak mellett a következőket kell figyelembe venni:

3.1. Megnevezés

3.1.1. Tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben nem kötelező a tehéntejre utalni. Tehéntejre utalás esetén elegendő a "tej" szó használata.

3.1.2. Nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre, például "ízesített tejkészítmény kecsketejből".

3.1.3. "Kecskesajt" megnevezéssel azok a B rész 4. pontja szerinti oltós alvasztású érlelt sajtok, továbbá a B rész 5. pontja szerinti savas és vegyes alvasztású sajtok jelölhetők, amelyek előállításához kizárólag kecsketejet használtak fel.

3.1.4. Különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (a továbbiakban: kevert alapanyag) készített termék esetén az állatfaj neve a 3.1.3. pontban előírtak kivételével akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik. Az állatfaj nevének feltüntetése esetén a kevert alapanyagra való utalást a megnevezésben szintén fel kell tüntetni, például "juhgomolya kevert tejből".

3.1.5. Kevert alapanyagból készített termék esetén a kevert alapanyagra való utalást a megnevezésben fel kell tüntetni, például "zsíros, félkemény sajt kevert tejből"

3.1.6. Ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például "Málnás joghurt". Többféle ízesítőanyag használatakor a megnevezésben a meghatározó ízre kell utalni, melynek során az ízesítőanyagok közismert gyűjtőneve - például "Erdei vegyes gyümölcsös joghurt" - is használható. Kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesített termék esetén a megnevezésben a termék jellegére való utalásként egyedül a(z) "... ízű" kifejezés használható, például "Őszibarackízű aludttej"

3.1.7. "Félzsíros" tejnek a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető.

3.1.8. A fogyasztói tejek jelölésén feltüntetett zsírtartalomérték és az ellenőrzések során mért érték különbsége a mérési bizonytalanságot is beleértve +/- 0,15% lehet, azonban a termék mért zsírtartalma az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott kategóriákhoz tartozó zsírtartalmak minimum és maximum értékeit nem lépheti át.

3.1.9. Füstölés, füstölt íz kialakítása esetén a tejtermék megnevezésében a következő jelzőt kell feltüntetni:

3.1.9.1. a fa elégetéséből származó füsttel, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a "füstölt" jelzőt,

3.1.9.2. a füstaromából előállított regenerált füst felhasználásával, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a "folyékony füsttel füstölt" vagy "füstoldattal füstölt" jelzőt,

3.1.9.3. füstaroma ízesítéssel, a 3.1.9.2. ponttól eltérő módon előállított tejtermék megnevezésében a "füst ízű" vagy "füst ízesítésű" jelzőt.

3.1.10. Engedélyezett laktózbontó enzimmel előállított laktózmentes tejtermék megnevezésében a "laktózmentes" jelzőt fel kell tüntetni.

3.2. Egyéb jelölés

3.2.1. A laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: "laktóztartalom < 0,1 g/100 g".

4. A B részben szereplő tejtermékek előállításához a B részben meghatározottakon túl felhasználható

4.1. élelmiszer-adalékanyag az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott termék esetén, az ott megjelölt mennyiségben, az 5. pontban foglaltak kivételével,

4.2. vitamin, ásványi anyag és bizonyos egyéb anyag az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglaltaknak megfelelően.

5. A tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során pedig színezék hozzáadása nem megengedett."

Tartalomjegyzék