Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

6/1978. (V. 31.) MÉM rendelet

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet kiegészítéséről és módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatok tárgyában kiadott 1022/1976. (VII. 11.) Mt. h. határozat 6. és 9. pontja alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, továbbá a Szakszervezetek Országos Tanácsával, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával és a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben - a következőket rendelem:

1. §

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"9. § (1) Az élelmiszerüzemet működésének megkezdése előtt

a) közegészségügyi szempontból az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség,

b) élelmezés-egészségügyi és állategészségügyi szempontból a megyei, fővárosi állategészségügyi állomás, illetőleg a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium közvetlen felügyelete alá tartozó élelmiszeripari vállalatok tekintetében a MÉM Élelmiszeripari Higiéniai Ellenőrző Szolgálata.

c) az előállítani kívánt élelmiszerre vonatkozó minőségi követelmények szempontjából a megyei, fővárosi élelmiszer-ellenőrző és vegyvizsgáló intézet,

d) munka- és egészségvédelmi szempontból a 6/1967. (X. 8.) SZOT szabályzat 6. § (1) bekezdésében meghatározott szakszervezeti szerv; a mezőgazdasági szövetkezetek és kisiparosok esetében a járási hivatal, a megyei városi tanács végrehajtó bizottságának kerületi hivatala, a városi tanács, illetőleg a fővárosi kerületi tanács végrehajtó bizottságának illetékes szakigazgatási szerve

vizsgálja meg és ad igazolást.

(2) Az (1) bekezdés a)-c) pontjában megjelölt szervek, továbbá az (1) bekezdés d) pontjában felsorolt tanácsi szervek igazolást akkor adhatnak, ha a kérelmező a létesítményt a jóváhagyott tervnek megfelelően vagy a jóváhagyott változtatással valósította meg."

2. §

A R. 18. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"18. § (1) A gazdálkodó szervezetnek és a kisiparosnak az élelmiszer előállítás helyén gyártmánykönyvet kell vezetnie.

(2) A gyártmánykönyv gyártmánylapokból áll, amelyet minden élelmiszerről külön-külön kell kiállítani, és a változásokat folyamatosan kell vezetni. A gyártmánylap mintáját és kitöltésének módját e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Az élelmiszerelőállító gazdálkodó szervezetnek meg kell határoznia a gyártmánykönyv, illetve a gyártmánylapok vezetésének, kezelésének, őrzésének és ellenőrzésének módját. A gyártmánylapot az élelmiszer előállításának megszüntetésétől számított öt évig meg kell őrizni."

3. §

Az R. 41. §-a előtti alcím és az R. 41-44. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"A fogyaszthatósági határidő és a minőségmegőrzési időtartam feltüntetése

41. § A rendelet alkalmazása szempontjából az az élelmiszer, amely a tárolási kísérlet alapján emberi fogyasztásra legfeljebb 14 napig alkalmas, gyorsan romló élelmiszernek minősül.

42. § (1) Az élelmiszer fogyaszthatósági határidejének, illetőleg minőségmegőrzési időtartamának megállapítása céljából az élelmiszerelőállító tárolási kísérleteket végez, amelynek értékelésébe be kell vonni a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által kijelölt hatósági élelmiszer ellenőrző szervet. A kijelölt szervek jegyzékét a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli.

(2) Az értékelt adatok alapján az élelmiszer-előállító a termék fogyaszthatósági határidejének vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítására javaslatot készít a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszternek. A javaslathoz csatolni kell a közreműködő szervek szakvéleményét.

(3) Azoknál az élelmiszereknél, amelyeken a fogyaszthatósági határidőt vagy a minőségmegőrzési időtartamot fel kell tüntetni, a fogyaszthatósági határidőt, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter határozatban állapítja meg. A fogyaszthatósági határidőt, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot közzé kell tenni és a termékszabványban elő kell írni.

(4) Az élelmiszer előállítója, illetőleg a külföldről behozott élelmiszer belföldi megrendelője (importáló) a (3) bekezdésben írt határozatot követően köteles a megállapított fogyaszthatósági határidőt a 7. mellékletben, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot a 8. mellékletben előírtak szerint, az élelmiszer ipari csomagolásán feltüntetni.

(5) A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot az élelmiszer előállítási folyamatának befejezésétől kell számítani.

43. § A minőségmegőrzési időtartamot nem kötelező feltüntetni.

a) az 50 gr vagy annál kisebb tömegű élelmiszer ipari csomagolásán, illetve

b) a szitanyomásos vagy a címkézésre alkalmatlan palackban forgalomba hozott élelmiszeren.

44. § A fogyaszthatósági határidő és a minőségmegőrzési időtartam feltüntetésének kötelezettsége alól a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter - az egészségügyi miniszterrel, valamint a belkereskedelmi miniszterrel egyetértésben - kivételesen indokolt esetben, meghatározott időre felmentést adhat."

4. §

Az R. 51. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a (2) bekezdés számozása (4) bekezdésre változik:

"(1) A fogyaszthatósági határidő lejárta után az élelmiszert a forgalmazó (előállító, kereskedelmi gazdálkodó szervezet) megvizsgáltatja, hogy az újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra még alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni.

(2) A csökkent minőségű élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam egyharmad részével meghosszabbított időpontig, legfeljebb azonban addig lehet forgalomban tartani, ameddig az emberi fogyasztásra alkalmas.

(3) A csökkent minőségű élelmiszer ipari csomagolásán a termék árát oly módon kell érvényteleníteni, hogy az eredeti ár továbbra is olvasható maradjon, és fel kell tüntetni a csökkent minőségnek megfelelő alacsonyabb árat."

5. §

(1) Ez a rendelet 1978. június 1. napján lép hatályba. Egyidejűleg a 34/1968. (IX. 27.) MÉM rendelet 15. § (3) bekezdése hatályát veszti.

(2) A készletben levő és az eddig használt jelölésekkel ellátott csomagolóanyagok és eszközök 1980. december 31. napjáig felhasználhatók.

(3) A gyártmánylapot az élelmiszerelőállító minden általa előállított élelmiszerről - egy éven belül - legkésőbb 1979. június 1. napjáig köteles kiállítani.

(4) Azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél e rendelet hatályba lépése idején a minőségmegőrzési időtartam nincs megállapítva, az élelmiszerelőállító a szükséges tárolási kísérleteket köteles úgy megszervezni, hogy 1981. december 31. napjáig valamennyi forgalomban levő élelmiszer fogyaszthatósági határideje, illetőleg minőségmegőrzési időtartama megállapítható legyen.

(5) Az R. az e rendelet 1. mellékleteként közölt új 3. melléklettel egészül ki, a jelenlegi mellékletek számozása ennek megfelelően változik. Az új számozás szerinti 7. melléklet helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

Dr. Romány Pál s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"3. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez

II.

Kitöltési útmutató a gyártmánylaphoz

1. A gyártási ágat a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 1. melléklete szerint kell megnevezni.

2. Az élelmiszert előállító szervezeti egységként azt a részleget kell megjelölni, ahol a gyártmánylapot kezelik.

3. Az élelmiszerre a szabványban vagy az Ipari Termékek Jegyzékében alkalmazott megnevezést kell alkalmazni.

4. A "gyártási engedély száma és kelte" rovat kitöltése csak a gyártási engedélyre köteles élelmiszerekre vonatkozik.

5. A "gyártmány rövid jellemzése" rovatnak -a nem szabványosított élelmiszereknél - a minőségi követelményeket is tartalmaznia kell.

6. A "különleges minőségi kikötés" rovatba azok a mutatók kerülnek, melyek a szabvány tartományon belüli átlagos jellemzőktől eltérnek, vagy amelyeket szerződésben kikötöttek.

7. Azokban a rovatokban, amelyekre nézve a szabvány vagy a gyártási engedély előírást tartalmaz "szabvány szerint", illetve a "gyártási engedély szerint" szöveget kell feltüntetni.

8. Ha a gazdálkodó szervezetnél egyes rovatokra vonatkozó vállalati előírások (pl. gyártástechnológiai előírás) vannak érvényben, a rovatokban elegendő a vállalati előírásra (pl. ügyirat számok) utalni.

9. A "megjegyzés" rovatban a változásokat (pl. a szabványeltérési engedélyre vonatkozó adatokat) kell feltüntetni,"

2. melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"7. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez"

A fogyaszthatósági határidő feltüntetése

1. A fogyaszthatósági határidő feltüntetésére a "fogyasztható" kifejezést kell alkalmazni a naptári hónap és nap számszerű megjelölésével pl. 03. 15.).

2. A termékre megállapított legrövidebb fogyaszthatósági határidő alkalmazásához - a kenyér és a péksütemény kivételével - legalább 0 és 10 C° közötti termékhőmérséklet fenntartása szükséges.

3. A legrövidebb fogyaszthatósági határidőnél hosszabb időtartamot az élelmiszer előállító akkor vehet alapul, ha megfelelő gyártási, tárolási és szállítási; a megrendelő pedig megfelelő árusítási feltételekkel rendelkezik, s erről a hatósági igazolást az élelmiszer előállítás helye szerint illetékes megyei (fővárosi) élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet, a MÉM ÉHESZ, illetőleg a megyei (fővárosi) állategészségügyi állomás, valamint az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség együttesen adja ki.

4. A téli hónapokban (XI. 1-től III. 31-ig) a tejtermékeknél hatósági igazolás nélkül alkalmazható a leghosszabb fogyaszthatósági határidő, a csomagolt pasztőrözött tejnél és a csomagolt ízesített tejnél a legrövidebb határidő egy nappal növelhető."

3. melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"8. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez

1. A minőségmegőrzési időtartam feltüntetésére a "minőségét megőrzi" kifejezést kell alkalmazni.

2. A minőségmegőrzés időtartamát

a) a gyártás idejének és a minőségmegőrzés időtartamának együttes feltüntetésével, vagy

b) a minőségmegőrzési idő lejártának naptári megjelölésével kell meghatározni.

3. A minőségmegőrzési időtartamnak a 2/a pont szerinti jelölése esetén fel kell tüntetni a gyártás idejének évét, hónapját és napját két-két számjegy megjelölésével (pl. 78.02.15). Ezen felül, ha a minőségmegőrzési időtartam

a) 3 hónap, vagy ennél kevesebb, az időtartamot napokban;

b) 3 hónaptól 1 évig terjed, az időtartamot hónapokban;

c) 1 évtől 3 évig terjed, az időtartamot években és negyedévekben

kell feltüntetni.

4. A minőségmegőrzési időtartamnak a 2/b pont szerinti jelölése esetén a minőségmegőrzési időtartam lejártát az év, hónap és a nap kétszámjegyű megjelölésével kell feltüntetni (pl. 80.04.04).

5. Ha az élelmiszer minőségmegőrzési időtartama meghaladja a 3 évet, az élelmiszer ipari csomagolásán a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" szöveget kell feltüntetni.

6. A 3. pont szerint megjelölt gyártási időt a gyártás azonossági jeleként, vagy annak részeként el kell fogadni.

7. Ha az élelmiszer csomagolásán a minőség-megőrzési időtartam lejáratának utolsó napját, vagy a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" kifejezést tüntették fel, a gyártási idő megjelölését a csomagoláson belül kell elhelyezni.

Tartalomjegyzék