6/1978. (V. 31.) MÉM rendelet

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet kiegészítéséről és módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatok tárgyában kiadott 1022/1976. (VII. 11.) Mt. h. határozat 6. és 9. pontja alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, továbbá a Szakszervezetek Országos Tanácsával, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával és a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben - a következőket rendelem:

1. §

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"9. § (1) Az élelmiszerüzemet működésének megkezdése előtt

a) közegészségügyi szempontból az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség,

b) élelmezés-egészségügyi és állategészségügyi szempontból a megyei, fővárosi állategészségügyi állomás, illetőleg a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium közvetlen felügyelete alá tartozó élelmiszeripari vállalatok tekintetében a MÉM Élelmiszeripari Higiéniai Ellenőrző Szolgálata.

c) az előállítani kívánt élelmiszerre vonatkozó minőségi követelmények szempontjából a megyei, fővárosi élelmiszer-ellenőrző és vegyvizsgáló intézet,

d) munka- és egészségvédelmi szempontból a 6/1967. (X. 8.) SZOT szabályzat 6. § (1) bekezdésében meghatározott szakszervezeti szerv; a mezőgazdasági szövetkezetek és kisiparosok esetében a járási hivatal, a megyei városi tanács végrehajtó bizottságának kerületi hivatala, a városi tanács, illetőleg a fővárosi kerületi tanács végrehajtó bizottságának illetékes szakigazgatási szerve

vizsgálja meg és ad igazolást.

(2) Az (1) bekezdés a)-c) pontjában megjelölt szervek, továbbá az (1) bekezdés d) pontjában felsorolt tanácsi szervek igazolást akkor adhatnak, ha a kérelmező a létesítményt a jóváhagyott tervnek megfelelően vagy a jóváhagyott változtatással valósította meg."

2. §

A R. 18. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"18. § (1) A gazdálkodó szervezetnek és a kisiparosnak az élelmiszer előállítás helyén gyártmánykönyvet kell vezetnie.

(2) A gyártmánykönyv gyártmánylapokból áll, amelyet minden élelmiszerről külön-külön kell kiállítani, és a változásokat folyamatosan kell vezetni. A gyártmánylap mintáját és kitöltésének módját e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Az élelmiszerelőállító gazdálkodó szervezetnek meg kell határoznia a gyártmánykönyv, illetve a gyártmánylapok vezetésének, kezelésének, őrzésének és ellenőrzésének módját. A gyártmánylapot az élelmiszer előállításának megszüntetésétől számított öt évig meg kell őrizni."

3. §

Az R. 41. §-a előtti alcím és az R. 41-44. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"A fogyaszthatósági határidő és a minőségmegőrzési időtartam feltüntetése

41. § A rendelet alkalmazása szempontjából az az élelmiszer, amely a tárolási kísérlet alapján emberi fogyasztásra legfeljebb 14 napig alkalmas, gyorsan romló élelmiszernek minősül.

42. § (1) Az élelmiszer fogyaszthatósági határidejének, illetőleg minőségmegőrzési időtartamának megállapítása céljából az élelmiszerelőállító tárolási kísérleteket végez, amelynek értékelésébe be kell vonni a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által kijelölt hatósági élelmiszer ellenőrző szervet. A kijelölt szervek jegyzékét a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli.

(2) Az értékelt adatok alapján az élelmiszer-előállító a termék fogyaszthatósági határidejének vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítására javaslatot készít a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszternek. A javaslathoz csatolni kell a közreműködő szervek szakvéleményét.

(3) Azoknál az élelmiszereknél, amelyeken a fogyaszthatósági határidőt vagy a minőségmegőrzési időtartamot fel kell tüntetni, a fogyaszthatósági határidőt, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter határozatban állapítja meg. A fogyaszthatósági határidőt, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot közzé kell tenni és a termékszabványban elő kell írni.

(4) Az élelmiszer előállítója, illetőleg a külföldről behozott élelmiszer belföldi megrendelője (importáló) a (3) bekezdésben írt határozatot követően köteles a megállapított fogyaszthatósági határidőt a 7. mellékletben, illetőleg a minőségmegőrzési időtartamot a 8. mellékletben előírtak szerint, az élelmiszer ipari csomagolásán feltüntetni.

(5) A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot az élelmiszer előállítási folyamatának befejezésétől kell számítani.

43. § A minőségmegőrzési időtartamot nem kötelező feltüntetni.

a) az 50 gr vagy annál kisebb tömegű élelmiszer ipari csomagolásán, illetve

b) a szitanyomásos vagy a címkézésre alkalmatlan palackban forgalomba hozott élelmiszeren.

44. § A fogyaszthatósági határidő és a minőségmegőrzési időtartam feltüntetésének kötelezettsége alól a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter - az egészségügyi miniszterrel, valamint a belkereskedelmi miniszterrel egyetértésben - kivételesen indokolt esetben, meghatározott időre felmentést adhat."

4. §

Az R. 51. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a (2) bekezdés számozása (4) bekezdésre változik:

"(1) A fogyaszthatósági határidő lejárta után az élelmiszert a forgalmazó (előállító, kereskedelmi gazdálkodó szervezet) megvizsgáltatja, hogy az újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra még alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni.

(2) A csökkent minőségű élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam egyharmad részével meghosszabbított időpontig, legfeljebb azonban addig lehet forgalomban tartani, ameddig az emberi fogyasztásra alkalmas.

(3) A csökkent minőségű élelmiszer ipari csomagolásán a termék árát oly módon kell érvényteleníteni, hogy az eredeti ár továbbra is olvasható maradjon, és fel kell tüntetni a csökkent minőségnek megfelelő alacsonyabb árat."

5. §

(1) Ez a rendelet 1978. június 1. napján lép hatályba. Egyidejűleg a 34/1968. (IX. 27.) MÉM rendelet 15. § (3) bekezdése hatályát veszti.

(2) A készletben levő és az eddig használt jelölésekkel ellátott csomagolóanyagok és eszközök 1980. december 31. napjáig felhasználhatók.

(3) A gyártmánylapot az élelmiszerelőállító minden általa előállított élelmiszerről - egy éven belül - legkésőbb 1979. június 1. napjáig köteles kiállítani.

(4) Azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél e rendelet hatályba lépése idején a minőségmegőrzési időtartam nincs megállapítva, az élelmiszerelőállító a szükséges tárolási kísérleteket köteles úgy megszervezni, hogy 1981. december 31. napjáig valamennyi forgalomban levő élelmiszer fogyaszthatósági határideje, illetőleg minőségmegőrzési időtartama megállapítható legyen.

(5) Az R. az e rendelet 1. mellékleteként közölt új 3. melléklettel egészül ki, a jelenlegi mellékletek számozása ennek megfelelően változik. Az új számozás szerinti 7. melléklet helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

Dr. Romány Pál s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"3. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez

II.

Kitöltési útmutató a gyártmánylaphoz

1. A gyártási ágat a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 1. melléklete szerint kell megnevezni.

2. Az élelmiszert előállító szervezeti egységként azt a részleget kell megjelölni, ahol a gyártmánylapot kezelik.

3. Az élelmiszerre a szabványban vagy az Ipari Termékek Jegyzékében alkalmazott megnevezést kell alkalmazni.

4. A "gyártási engedély száma és kelte" rovat kitöltése csak a gyártási engedélyre köteles élelmiszerekre vonatkozik.

5. A "gyártmány rövid jellemzése" rovatnak -a nem szabványosított élelmiszereknél - a minőségi követelményeket is tartalmaznia kell.

6. A "különleges minőségi kikötés" rovatba azok a mutatók kerülnek, melyek a szabvány tartományon belüli átlagos jellemzőktől eltérnek, vagy amelyeket szerződésben kikötöttek.

7. Azokban a rovatokban, amelyekre nézve a szabvány vagy a gyártási engedély előírást tartalmaz "szabvány szerint", illetve a "gyártási engedély szerint" szöveget kell feltüntetni.

8. Ha a gazdálkodó szervezetnél egyes rovatokra vonatkozó vállalati előírások (pl. gyártástechnológiai előírás) vannak érvényben, a rovatokban elegendő a vállalati előírásra (pl. ügyirat számok) utalni.

9. A "megjegyzés" rovatban a változásokat (pl. a szabványeltérési engedélyre vonatkozó adatokat) kell feltüntetni,"

2. melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"7. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez"

A fogyaszthatósági határidő feltüntetése

1. A fogyaszthatósági határidő feltüntetésére a "fogyasztható" kifejezést kell alkalmazni a naptári hónap és nap számszerű megjelölésével pl. 03. 15.).

2. A termékre megállapított legrövidebb fogyaszthatósági határidő alkalmazásához - a kenyér és a péksütemény kivételével - legalább 0 és 10 C° közötti termékhőmérséklet fenntartása szükséges.

3. A legrövidebb fogyaszthatósági határidőnél hosszabb időtartamot az élelmiszer előállító akkor vehet alapul, ha megfelelő gyártási, tárolási és szállítási; a megrendelő pedig megfelelő árusítási feltételekkel rendelkezik, s erről a hatósági igazolást az élelmiszer előállítás helye szerint illetékes megyei (fővárosi) élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet, a MÉM ÉHESZ, illetőleg a megyei (fővárosi) állategészségügyi állomás, valamint az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség együttesen adja ki.

4. A téli hónapokban (XI. 1-től III. 31-ig) a tejtermékeknél hatósági igazolás nélkül alkalmazható a leghosszabb fogyaszthatósági határidő, a csomagolt pasztőrözött tejnél és a csomagolt ízesített tejnél a legrövidebb határidő egy nappal növelhető."

3. melléklet a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelethez

"8. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez

1. A minőségmegőrzési időtartam feltüntetésére a "minőségét megőrzi" kifejezést kell alkalmazni.

2. A minőségmegőrzés időtartamát

a) a gyártás idejének és a minőségmegőrzés időtartamának együttes feltüntetésével, vagy

b) a minőségmegőrzési idő lejártának naptári megjelölésével kell meghatározni.

3. A minőségmegőrzési időtartamnak a 2/a pont szerinti jelölése esetén fel kell tüntetni a gyártás idejének évét, hónapját és napját két-két számjegy megjelölésével (pl. 78.02.15). Ezen felül, ha a minőségmegőrzési időtartam

a) 3 hónap, vagy ennél kevesebb, az időtartamot napokban;

b) 3 hónaptól 1 évig terjed, az időtartamot hónapokban;

c) 1 évtől 3 évig terjed, az időtartamot években és negyedévekben

kell feltüntetni.

4. A minőségmegőrzési időtartamnak a 2/b pont szerinti jelölése esetén a minőségmegőrzési időtartam lejártát az év, hónap és a nap kétszámjegyű megjelölésével kell feltüntetni (pl. 80.04.04).

5. Ha az élelmiszer minőségmegőrzési időtartama meghaladja a 3 évet, az élelmiszer ipari csomagolásán a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" szöveget kell feltüntetni.

6. A 3. pont szerint megjelölt gyártási időt a gyártás azonossági jeleként, vagy annak részeként el kell fogadni.

7. Ha az élelmiszer csomagolásán a minőség-megőrzési időtartam lejáratának utolsó napját, vagy a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" kifejezést tüntették fel, a gyártási idő megjelölését a csomagoláson belül kell elhelyezni.

Tartalomjegyzék