4/1996. (I. 26.) FM rendelet
az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendelet módosításáról[1]
Az illetékekről szóló, többször módosított 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendeletet - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következők szerint módosítom:
1. § Az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed
- az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások,
- az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet, és
- az Országos Borminősítő Intézet
(a továbbiakban együtt: eljáró hatóság) által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és magánszemélyek részére végzett hatósági állat-egészségügyi, élelmiszer- és borvizsgálatokra, valamint ellenőrzésekre.
(2) Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatásokért az azt igénybe vevő ügyfélnek díjat kell fizetnie."
2. § Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. § E rendelet alkalmazása szempontjából
a) nagyállat:
ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad és nagytestű rokonfajaik;
b) kisállat:
juh, kecske, sertés, vaddisznó, őz, muflon, illetve kistestű rokonfajaik;
c) prémes állat:
házi, mezei és üregi nyúl; tenyésztett és vadon élő prémes állat (nutria prémgörény, róka, nyérc, nyestkutya, mosómedve stb.);
d) baromfi:
házi, vadon élő és tenyésztett vad szárnyasállat (tyúk, gyöngyös, pulyka, lúd, kacsa, galamb, vadlúd, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka és rokonfajaik), a védett madarak kivételével;
e) védett állat:
a magyar jogszabályok alapján védetté nyilvánított és a génbankként kezelt állatfaj vagy állatfajta egyede;
f) bemutatásra szolgáló állat:
állatkerti és mutatványos (cirkuszi) célból tartott állat;
g) kedvtelésből tartott állat:
eb, macska, díszmadár, díszhal és egyéb - az előzőekben fel nem sorolt - állat;
h) trófea:
az elejtett vadon élő emlősök testének emléktárgyul kikészített vagy nyers, itt felsorolt része: bőr, fej, agancs, dámlapát, mufloncsiga agyar-(kampó-)garnitúra;
i) behozatal:
állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak külföldről - állat-egészségügyi határállomáson át - belföldi úticéllal (rendeltetéssel) való beszállítása, függetlenül attól, hogy az áru belföldi felhasználási, feldolgozási, raktározási vagy átrakási céllal lépi át az államhatárt;[2]
j) kivitel:
állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak belföldről - állat-egészségügyi határállomáson át - külföldi úticéllal (rendeltetéssel) való kiszállítása;
k) átvitel:
állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak külföldről, külföldi úticéllal (rendeltetéssel) az országon - állat-egészségügyi határállomásokon - keresztül (baleset vagy egyéb rendkívüli esemény kivételével, megszakítás nélkül) történő átszállítása, az eredeti, változatlan okmányokkal, ugyanabban a szállítóeszközben;
l) húsvizsgálat:
az élelmezésre szánt állat levágás előtti, valamint a levágást (lelövést) követően az állati test - az emberi fogyaszthatóság elbírálása céljából való, jogszabályban előírt (élő állat, bizonyítvány, szállítás, marhalevél, kirakodás, fertőtlenítés) - hatósági ellenőrzése és vizsgálata, beleértve a kiegészítő bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatot is;
m) másodlagos húsvizsgálat:
hatóságilag fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősített, hús
ma) más helységbe, telephelyre vagy feldolgozó üzembe való belföldi szállítását követő ismételt,
mb) importját követő, vagy
mc) hűtőházi tárolásának időszakos,
kötelező ellenőrzése (nem minősül másodlagos húsvizsgálatnak a húskiskereskedelmi forgalmazásra történő szállításakor és e forgalmazás során végzett ellenőrzése);
n) rakomány:
az egy szállítóeszközbe rakott, egy címzettnek feladott, egy fuvarokmánnyal és egy származási bizonyítvánnyal szállított áru (a pótkocsi önálló szállítóeszköznek számít);
o) meghiúsult szállítás:
az előírás szerint bejelentett szállítás - nem az eljáró hatóság mulasztása miatt - elmarad, és erről a hatóságot (képviselőjét) az ügyfél nem értesítette legalább egy órával az eredetileg bejelentett kezdési időpont előtt;
p) várakozás:
ha a szállítás megkezdésére az eredetileg bejelentett időponthoz képest később kerül sor, és az ügyfél kéri a hatóság képviselőjének további vagy ismételt jelenlétét."
3. § Az R. 3. §-ának (1), (2), (5) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért (igazgatási szolgáltatásokért), valamint a vizsgálatot nem igénylő, tényt, adatot igazoló bizonyítvány kiállításáért fizetendő díjak összegét az 1. számú melléklet tartalmazza. A rendeletben szabályozott díjak (óradíjak, költségtérítések) az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.[3]
(2) A megállapított díj kétszeresét kell megfizetni:
a) munkanapon:
- az állat-egészségügyi határállomási ellenőrzésért este 22.00 és reggel 6.00 óra között,
- egyéb vizsgálatokért és ellenőrzésekért 16.30 és reggel 8.00 óra között;
b) pihenő- és munkaszüneti napon.
(5) Az 1. számú melléklet 10. pontjában felsorolt díjtételek nem tartalmazzák a helyszínen felhasznált diagnosztikumok és a laboratóriumi vizsgálatok árát.
(7) Ha az ügyfél kérésére végzett vizsgálatok során írásos szakvélemény is készül, a vizsgálati díjon felül 2600 Ft óradíjat is fel kell számítani."
4. § Az R. 3. §-a a következő (8), (9), (10), (11) és (12) bekezdéssel egészül ki:
"(8) Ha az állatgyógyászati készítmények kipróbálásához és törzskönyvezéséhez a népjóléti miniszter felügyelete alá tartozó intézmény szakértői közreműködésére van szükség, akkor ezért a közreműködést az intézmény a (7) bekezdésben foglalt óradíj alapján díjat számíthat fel az ügyfél részére.
(9) A berakodást felügyelő állatorvos (ellenőr) a szállító járműbe korábban berakott, megvizsgált és bizonylatolt áru kötelező, térítésmentes ellenőrzése mellett csak a felügyelete alatt ténylegesen berakott áru vizsgálatáért számíthat fel díjat.
(10) A behozatalban és átvitelben előzetes értesítésre kötelezett áru bejelentésének elmulasztása esetén az ügyfél az ellenőrzési díj kétszeresét tartozik megfizetni.
(11) A megállapított laboratóriumi vizsgálati díjtételeket mintaelemenként kell felszámítani, és ezek magukban foglalják a szabványban vagy vizsgálati módszerben előírt mintaelőkészítés, valamint párhuzamos vizsgálatok költségeit is.
(12) Az 1. számú melléklet 1. és 5. pontjában a *-gal jelölt tételek esetében a díj magában foglalja az élelmiszerek maradékanyagra (gyógyszer, peszticid, egyéb vegyszer) irányuló kötelező, véletlenszerű (monitoring) vizsgálatának költségeit is."
5. § Az R. 5. §-a a következő új (3) és (4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg az eredeti (3) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:
"(3) Ha a légi vagy vízi járművek az árut közúti vagy vasúti járművekbe rakottan szállítják, a díjat az utóbbiakra vonatkozó rendelkezések szerint kell felszámítani.
(4) Átvitel esetén a megállapított díj ötszörösét köteles az ügyfél - a kiléptető állat-egészségügyi határállomáson - megfizetni, ha az árut a beléptetés során elvonta az állat-egészségügyi ellenőrzés alól."
6. § Az R. 1., 2. és 3. számú melléklete helyébe e rendelet 1., 2. és 3. számú melléklete lép.
7. § Az R. 3. §-ának (4) bekezdésében, 4. §-ának (1) és (2) bekezdésében, valamint az 5. §-ának (2) bekezdésében a "fél" szövegrész helyébe az "ügyfél" szövegrész lép, továbbá a 3. §-ának (3) bekezdésében és 5. §-ának (1) bekezdésében a "félnek" szövegrész helyébe az "ügyfélnek" szövegrész lép.
8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően elvégzett ellenőrzésekre és vizsgálatokra kell alkalmazni. Egyidejűleg az állatorvosok és egyéb állat-egészségügyi szakemberek foglalkoztatásáról és feladatairól szóló 3/1982. (I. 16.) MÉM rendelet 2. számú melléklete hatályát veszti.
Dr. Lakatos László s.k.,
földművelésügyi miniszter
1. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez
"1. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez
A vizsgálati díjak (forintban)
1. Élelmiszer-higiéniai vizsgálati díjak (kényszervágóhidakon is) (SZJ 171 200)
1.1. Húsvizsgálat
a) nagyállat, egyedenként* 600
b) kisállat, egyedenként*
- sertés 200
- egyéb kisállat 120
c) baromfi és nyúl*
- megkezdett élőtömeg, tonnánként 1 400
- esetenként, megkezdett óránként legalább 1 400
d) élő vagy vágott nyúl és baromfi piaci vizsgálata, egyedenként*
- 20 állatig 10
- minden további állat 50
1.2. Nyers és feldolgozott termékek vizsgálati díjai (megkezdett tonnánként)
a) tej, tejtermék* 800
b) baromfitermék, tojás, tojáslé, tojáspor* 800
c) hal, haltermék, egyéb víziállat* 800
d) csiga* 800
e) konzerv és félkonzerv* 800
f) import hús és húskészítmény* 800
g) gyógyszeripari alapanyag 650
h) fagyasztással tartósított készítmény 650
i) vadhús* 800
j) zsír* 800
k) egyéb, állati eredetű hűtőházi importáru 650
l) másodlagos húsvizsgálat 650
2. Állományvizsgálat és karanténellenőrzés (SZJ 171 200)
a) ménes, gulya, csorda, nyáj, konda, csürhe, baromfi- és halállomány stb., az állatok tartási helyén:
- alkalmanként 1 500
b) veszettségre, veszettség fertőzöttségre gyanús húsevők hatósági (legalább kilencvennapos) megfigyelése:
- egyedenként 1 000
3. Laboratóriumi vizsgálati díjak (rendeletben ** előírt vizsgálatok) (SZJ 142 300)
3.1. Általános vizsgálatok
Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása piknométerrel
- desztillációt követően 1 700
- közvetlenül 1 300
Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása fokolóval
- desztillációt követően 1 040
- közvetlenül 650
Antioxidáns meghatározása HPLC-vel 6 400
Béta karotin meghatározása HPLC-vel 9 900
C-vitamin meghatározása fotometriásan 2 600
C-vitamin meghatározása titrálással 1 300
C-vitamin meghatározása VRK-val 5 200
Csomagolás, jelölés vizsgálata elemenként 70
Cukortartalom meghatározása enzimesen 3 700
Cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként 9 000
Dextrintartalom meghatározása 2 000
Érzékszervi vizsgálat:
- részleges 700
- teljes 1 500
- bőr 700
Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel 2 000
Fehérjetartalom meghatározása Tecator-módszerrel 2 000
Formaldehid meghatározása HPLC-vel 9 000
Gliadin (gluten) meghatározása ELISA-val 7 200
Hamulúgosság meghatározása 2 000
Hamutartalom meghatározása 1 500
Kazein meghatározása ELISA-val 7 200
Keményítőtartalom meghatározása polarimetriásan 1 700
Keményítőtartalom meghatározása titrálással 2 000
Keményítőtartalom meghatározása enzimesen 3 700
Kénessav meghatározása HPLC-vel 8 600
Kinin meghatározása HPLC-vel 9 000
Koffein meghatározása HPLC-vel 8 600
Konyhasótartalom meghatározása Mohr módszerrel 1 040
Konyhasótartalom meghatározása potenciometriás végpontjelzéssel 1 200
Konyhasótartalom meghatározása Volhard módszerrel 1 240
Mesterséges édesítőszer meghatározása HPLC-vel 12 000
Nyersrosttartalom meghatározása 2 400
Összes cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként 9 000
Összes cukortartalom meghatározása polarimetriásan 1 600
Összes cukortartalom meghatározása titrálással 2 600
Összes sav meghatározása 910
pH-meghatározás műszeresen 650
Savófehérje meghatározása ELISA-val 7 200
Redukáló cukortartalom meghatározása polarimetriásan 1 600
Vitaminok (B csoport, A, D, E, C stb.) meghatározása HPLC-vel 11 000
Redukáló cukortartalom meghatározása titrálással 1 820
Savfok meghatározása 910
Sósavban oldhatatlan hamu meghatározása 2 000
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása piknométerrel 1 430
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása atmoszférás szárítással 1 040
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása oldószeres desztillálással 2 000
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása refraktometriásan 650
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása vákuumszárítással 1 300
Szerves sav meghatározása HPLC-vel 9 400
Szója protein meghatározása ELISA-val 7 200
Szorbinsav-tartalom meghatározása 3 300
Sztirol meghatározása HPLC-vel 9 500
Tartósítószer meghatározása HPLC-vel 10 800
Tartóssági próba 400
Tömeg, térfogat ellenőrzése elemenként 70
Tripszininhibitor-aktivitás meghatározása 6 500
Zsírtartalom meghatározása Gerber-módszerrel 1 040
Zsírtartalom meghatározása hideg extrakcióval 1 300
Zsírtartalom meghatározása Röse-Gottlieb-módszerrel 1 700
Zsírtartalom meghatározása savas feltárás után meleg vagy hideg extrakcióval 2 600
Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-extrakcióval 3 300
Zsírtartalom meghatározása Tecator-módszerrel 2 600
Zsírtartalom meghatározása Van Gulik-módszerrel 1 040
3.2. Adalékanyag vizsgálata
Adalékanyag ciklamáttartalom meghatározása 5 100
Adalékanyag kumarintartalom meghatározása GC-vel 7 200
Adalékanyag mesterséges édesítőszer kimutatása 4 200
Adalékanyag szorbittartalom meghatározása
- döntő módszerrel 5 500
- papírkromatográfiával 4 200
Arzéntartalom kimutatás Gutzeit-próbával 710
Éteres maradék meghatározása 1 700
Étkezési só ásványolajtartalom meghatározása döntő módszerrel 4 200
Étkezési só ásványolajtartalom meghatározása gyors módszerrel 3 000
Étkezési só kálciumtartalom meghatározása 1 300
Étkezési só KJ-tartalom meghatározása
- döntő módszerrel 1 300
- gyors módszerrel 1 000
Étkezési só magnéziumtartalom meghatározása 1 300
Étkezési só NaCl-tartalom meghatározása 910
Étkezési só szulfáttartalom meghatározása 1 700
Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása 1 040
Foszfatid-tartalom meghatározása 2 700
Hatóanyag-tartalom meghatározása (Na-benzoát) 1 800
Hatóanyag-tartalom meghatározása (szabad benzoesav) 1 040
Na-benzoát benzoesav összetevőjének olvadáspontja 910
Na-benzoát nehézfémtartalom kimutatása 330
Nehézfémtartalom meghatározása AAS-sel, fémenként 5 300
Növényi foszfatidok olajtartalmának meghatározása 1 300
Növényi foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása 800
Színezék azonosítása gyapjúfestéssel 1 040
Színezék azonosítása VRK-val 4 200
Színezőanyag-tartalom meghatározása, komponensenként 5 460
3.3. Állatgyógyászati készítmény vizsgálata ***
3.3.1. Állatgyógyászati oltó- és kórjelző anyagok
3.3.1.1. Sterilitásvizsgálat, mintánként 720
3.3.1.2. Ártalmatlansági vizsgálatok, mintánként
- borjún, egy vírusneutralizációval 125 000
- borjún, három vírusneutralizációval 195 000
- borjún, virológiai vizsgálatok nélkül 92 000
- Derzsy-féle betegségtől mentes naposlúdon 52 000
- Derzsy-féle betegségtől mentes, embrionált lúdtojáson 39 000
- embrionált kacsatojáson 54 000
- galambon 33 000
- juhon 43 400
- kutyán 28 500
- naposkacsán 42 000
- naposlúdon 39 000
- növendék baromfin 28 000
- növendék kacsán 48 000
- nyúlon 20 800
- sertésen 68 000
- SPF (meghatározott kórokozóktól mentes) egéren 17 200
- SPF embrionált tenyésztojáson 39 000
- SPF naposcsibén 23 000
- SPF növendék baromfin 34 000
- szövettenyészeten 17 500
- tengerimalacon 17 200
Abnormál toxicitási vizsgálat, termelési tételenként 17 000
Biogén aminok vizsgálata HPLC-vel 9 000
Fiziko-kémiai vizsgálat, mintánként 9 500
Mycoplasma-mentesség vizsgálata in vitro, egy fajra 8 000
Viszkozitás-mérés 2 000
3.3.1.3. Hatékonysági vizsgálatok
a) Emlősállatok baktériumos betegségei elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata
- csíraszám-meghatározással 9 500
- juhon 125 000
- nyúlon 43 000
- sertésen 133 000
- SPF egéren 55 000
- tengerimalacon 39 000
E. rhusiopathiae elleni vakcina vizsgálata 173 000
Szérumvizsgálat
- nyúlon 24 000
- egéren 39 000
b) Emlősállatok vírusos betegségei elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata
- borjún 147 000
- egéren 65 000
- juhon 125 000
- sertésen 133 000
- vírus-titrálással:
= egéren 42 000
= embrionált SPF tojáson 9 700
= szövettenyészeten 9 200
- vírus-neutralizációval:
= embrionált SPF tojáson 36 000
= szövettenyészeten 28 000
Veszettség elleni oltóanyag:
- Habel-próbával 118 000
- NIH-próbával 122 000
c) Baromfibetegségek elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata
- SPF embrió-titrálással 42 000
- növendék baromfin 126 000
- SPF növendék baromfin 106 000
- SPF naposcsibén 85 000
- naposkacsán 69 000
- vírus-neutralizációval, szövettenyészeten 37 000
d) Kórjelző anyagok hatékonysági vizsgálata
In vivo:
- tengerimalacon 41 000
- nyúlon 17 000
In vitro:
- csőagglutinációval 6 000
- tárgylemez-agglutinációval 5 000
- komplementkötéssel 19 500
Antigén:
- haemagglutináció gátlással 15 200
- tárgylemez-agglutinációval 29 000
Pozitív savó:
- haemagglutináció gátlással 15 200
- tárgylemez-agglutinációval 7 400
3.3.1.4. Gyógyszerhatóanyag-meghatározás
Azonossági és kvantitatív vizsgálatok 3 000
Izzítási maradék 4 000
Kromatográfia
- magasnyomású, folyadék (HPLC) 6 600
- vékonyréteg 2 900
- vékonyréteg, bioautográfiával 3 500
Mikrobiológiai értékmérés 6 800
pH-mérés 1 000
Spektrofotometria
- színképzéssel 6 000
- UV és látható, saját elnyelés alapján 4 000
Szárazanyag-tartalom 2 500
Szárítási veszteség 2 500
Titrálás
- argentometriás 4 000
- jodometriás 5 000
- komplexometriás 4 000
- permanganometriás 5 000
- potenciometrikus 5 000
- sav-bázis 4 000
- vízmentes 4 000
3.4. Baromfi, tojás vizsgálata
Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározása 330
Csonttartalom meghatározása 650
Fagyasztott tojáslé-készítmény habtartó képességének meghatározása 700
Fagyasztott tojáslé-készítmény habfelverő képességének meghatározása 650
Fagyasztott tojáslé-készítmény maghőmérséklet mérése 330
Hidroxi-prolin tartalom meghatározása 3 700
Kálciumtartalom meghatározása 1 820
Tisztítottság meghatározása 500
Tojás lámpázása 75 darabonként 750
Tojás légkamra-állapot meghatározása 160
Tojás légkamra-magasság mérése 160
Tojásfehérje állapotának meghatározása 130
Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározása 3 250
Tojáspor lipidek savfok meghatározása 1 300
Tojáspor összes savfok meghatározása titrálással 1 200
Tojáspor pH-meghatározása 650
Tojáspor vizes savfok meghatározása 1 040
Tojáspor-oldhatóság meghatározása centrifugálással 1 040
Tojáspor-oldhatóság meghatározása refraktométerrel 650
Tojáspor-szemcsézettség meghatározása ülepítéssel 590
Tojássárgája állapotának meghatározása 130
Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet-mérése 330
3.5. Bor vizsgálata
Aldehidtartalom meghatározása 1 200
Almasavtartalom meghatározása 2 900
Antocianin-tartalom meghatározása 2 100
Aszkorbinsav-tartalom meghatározása 1 040
Atomabszorpciós vizsgálatok 4 100
Benzoesav-tartalom kimutatása VRK-val 1 700
Borkezelő, derítőanyagok igényének megállapítása 1 700
Borkősavtartalom meghatározása Contiflóval 1 040
Butilén-glikol-tartalom meghatározása 3 400
Ciánhidrogén-tartalom kimutatása 850
Ciánhidrogén-tartalom meghatározása 3 400
Cinktartalom-meghatározása 2 100
Citromsavtartalom meghatározása 2 900
Csersav-polifenol-tartalom meghatározása 2 100
Dietilén-glikol-tartalom meghatározása 3 400
Direkt termő diglükozid kimutatása 330
Egyéb konzerválószer kimutatása 3 400
Egyéb szerves savak meghatározása 2 900
Enzimatikus meghatározások 2 900
Észtertartalom meghatározása 1 040
Extrakt meghatározása, sűrűségmérés alapján 1 100
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok 4 600
Foszfáttartalom meghatározása 2 100
Furfurol meghatározása 1 200
Gázkromatográfiás vizsgálatok 4 600
Glicerintartalom meghatározása 3 400
Glükonsavtartalom meghatározása 2 900
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása 1 200
Hamulúgosság meghatározása 1 600
Hamutartalom meghatározása 900
Hidegpróba 330
Idegen színező anyag tartalom azonosítása 3 300
Idegen színező anyag tartalom kimutatása 850
Illósavtartalom meghatározása 780
Invertcukor-tartalom meghatározása Bertrand-módszerrel 1 600
Invertcukor-tartalom meghatározása Contiflóval 520
Invertcukor-tartalom meghatározása Rebelein-módszerrel 1 600
Invertcukor-tartalom meghatározása Schoorl-módszerrel 1 600
Kálciumtartalom meghatározása lángfotométerrel 1 040
Káliumtartalom komplexometriás meghatározása 1 400
Karamell kimutatása 3 400
Kékderítés 3 400
Kloridtartalom meghatározása 720
Kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 100
Leuko-antocianidin-tartalom meghatározása 2 100
Levegőpróba 330
Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása 1 400
Malligand-készülék hitelesítése 1 700
Melegpróba 330
Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 700
Metil-alkohol-tartalom meghatározása GC-vel 3 400
Micko-féle frakcionált lepárlás 3 400
Mikroszkópos vizsgálat 1 500
Mustfokolás 520
Nátriumtartalom meghatározása fotometriával 1 040
Nitráttartalom meghatározása 2 900
Nitrit-nitrát kimutatása 520
Ólomtartalom meghatározása AAS-sel 5 100
Oximetil-furfurol kimutatása 420
Oximetil-furfurol meghatározása 2 100
Összes kénessavtartalom meghatározása 720
Palackállósági vizsgálat 1 400
pH meghatározása 520
Rázópróba 330
Refrakció mérése 520
Réztartalom kimutatása 1 100
Réztartalom meghatározása 2 100
Speciális fém meghatározás AAS-sel 5 300
Sűrűség meghatározása aerométerrel 460
Sűrűség meghatározása piknométerrel 1 100
Szabad kénessavtartalom meghatározása 580
Szaharóztartalom kimutatása 520
Szaharóztartalom meghatározása 1 600
Szalicilsav-tartalom kimutatása VRK-val 1 700
Szénsavtartalom meghatározása 1 040
Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel 260
Szerves savak kimutatása papírkromatográfiával 1 040
Szesz meghatározása aerométerrel 460
Szesz meghatározása Malligand-készülékkel 330
Szesz meghatározása sűrűségmérés alapján 1 100
Szín meghatározása sósavpróbával 200
Színintenzitás meghatározása 850
Szorbinsav meghatározása VRK-val 2 100
Szorbinsav meghatározása spektrofotométerrel 2 100
Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein-módszerrel 720
Szorbittartalom meghatározása 1 700
Szulfáttartalom meghatározása 1 040
Tejsavtartalom meghatározása 2 900
Térfogat, töltési teljesség vizsgálata 60
Titrálható savtartalom meghatározása 520
Titrálható savtartalom meghatározása 720
Tömegspektrometriás vizsgálatok 8 500
Üledék kémiai vizsgálata 1 700
Üledék, seprő meghatározása centrifugálással 520
Üledék, seprő meghatározása ülepítéssel 330
Vastartalom meghatározása Contiflóval 1 100
3.6. Cukoripari termék vizsgálata
Cukorliszt keményítő-tartalom meghatározása 1 600
Hamutartalom meghatározása konduktometriásan 1 200
Kenőanyagtartalom meghatározása 2 000
Kockacukor mállási idő meghatározása 580
Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása 650
Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva 650
Színmeghatározás oldatban 2 200
Talkumtartalom meghatározása 1 200
Vaníliatartalom meghatározása 1 800
Vízben oldhatatlan anyag tartalom meghatározása 1 040
3.7. Dohányipari termék vizsgálata
Cigaretta kihullás, kitöltés, ragasztás vizsgálata 650
Cigaretta-füstszűrő ventillációs foka 720
Dohánygyártmány égőképesség meghatározása 590
Dohánygyártmány kondicionálása 330
Dohánygyártmány nagyméretű kocsánytartalom meghatározása 650
Dohánygyártmány por/apródohány-tartalom meghatározása 650
Dohánygyártmány vágatszélesség meghatározása 650
Főfüst alkaloidtartalom meghatározása 2 200
Főfüst kátránytartalom meghatározása 2 200
Főfüst kémhatás meghatározása 720
Nikotintartalom meghatározása fotometriásan 2 700
Nikotintartalom meghatározása gravimetriásan 3 400
Szivar égőképességének meghatározása 1 040
Szívhatósági tulajdonság meghatározása 1 300
Szűrőhatékonyság meghatározása 2 000
3.8. Édesipari termék vizsgálata
Avasodás kimutatása (Kreis-reakció) 580
Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválasztással 650
Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján 2 000
Bevonatarány meghatározása összes cukortartalom alapján 3 900
Bevonatarány meghatározása petroléteres gyors módszerrel 1 300
Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján 5 700
Casson-viszkozitás meghatározása 1 200
D-szám meghatározása 1 700
Dilatáció vizsgálat 1 040
Dúsítóanyag-tartalom meghatározása 1 200
Gumibázis mennyiségének meghatározása 1 400
Kakaóbab-sűrűség meghatározása 390
Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása centrifugálással 1 040
Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel 1 040
Kávéital szolgáltatási érték meghatározása 3 900
Klorid kimutatása 330
Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-módszerrel 650
Kocsonyásító képesség meghatározása gyors módszerrel 330
Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-módszerrel 1 600
Laktóz- és szacharóztartalom meghatározása tej szárazanyag-tartalomra 3 900
Mesterséges édesítőszer kimutatása 2 500
Mesterséges színezék kimutatása 1 700
Monoglicerid-tartalom meghatározása 1 600
Nátrium-hidrogénkarbonát-tartalom meghatározása 1 040
Olajmagarány meghatározása 1 200
Oldékonyság meghatározása 260
Őrlési fok mikroszkópos vizsgálata 1 700
Összesszám (félmikro) meghatározása 4 550
Pasztőrözöttség kimutatása 650
Préselhetőségi vizsgálat 580
Propilgallát kimutatása 580
Savtűrés meghatározása 1 040
Szaloncukor állagának meghatározása Höppler-konzisztométerrel 720
Szaloncukor szemszám meghatározása 130
Színezőképesség meghatározása 520
Tejszínhab-tartalom meghatározása 2 210
Tisztaság, hibás szem, törmelék mennyiségi meghatározása 650
Topanol kimutatása 580
Töltelékhányad meghatározása 650
Tömegmérés laborban szemszám-meghatározással 200
Vajsavszám (félmikro) meghatározása 2 730
Választék meghatározása 460
Zselatintartalom kimutatása 720
Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel 1 300
3.9. Fűszer vizsgálata
Allil-izotiocianát-tartalom meghatározása 2 700
Ciánhidrogén-tartalom meghatározása 1 400
Éteres kivonat meghatározása 1 300
Etil-alkoholos kivonat meghatározása 1 300
Etilén-klórhidrin meghatározása GC-vel 8 100
F-hidroxibenzil-izotiocianát-tartalom meghatározása 3 400
Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása 3 900
Fűszerpaprika kapszaicintartalom meghatározása VRK-val 5 500
Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása 3 400
Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása 650
Fűszerpaprika-kivonat kapszaicintartalom meghatározása 3 500
Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-val 5 100
Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása 3 400
Idegenanyag-tartalom meghatározása 900
Illóolaj eredetazonosítás GC-vel 8 100
Illóolajtartalom meghatározása 1 700
Kurkuma színérték meghatározása 3 400
Mikroszkópos vizsgálat 1 700
Őrlési finomság meghatározása 720
Piperintartalom meghatározása 3 400
Sáfrány színezőképesség meghatározása 2 700
Vanília vanillintartalom meghatározása 3 400
Vizes kivonat meghatározása 1 200
3.10. Gabona-, sütőipari termék vizsgálata
Alaki hányados meghatározása 160
Bélzetporozitás meghatározása 900
Fajlagos térfogat meghatározása 650
Főzési tulajdonság meghatározása 1 040
Idegen magőrlemény állati kártevők kimutatása 650
Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztigráffal 800
Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztiméterrel 650
Kétszersült duzzadási szám meghatározása 260
Kétszersült szeletvastagság meghatározása 80
Konyhasómentes homoktartalom meghatározása 2 000
Liszt amilolites állapot meghatározása amilográffal 2 200
Liszt amilolites állapot meghatározása esésszámmérővel 1 600
Liszt avasság meghatározása 1 040
Liszt gáztermelő képesség meghatározása 1 600
Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása 2 900
Liszt laboratóriumi előállítása 1 300
Liszt őrlési finomság meghatározása 720
Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása 1 300
Liszt sütési próba 1 300
Liszt színmeghatározása leukométerrel 1 040
Liszt színmeghatározása Pekár-próbával 650
Liszt vízfelvevőképesség sütőipari érték meghatározása 2 200
Mesterséges színezék kimutatása 1 040
Morzsa szemcseméret meghatározása 720
Proteolites aktivitás meghatározása 3 000
Réteslap fajlagos felületének meghatározása 260
Réteslap lapméretének meghatározása 260
Rizs tisztaság és kevertség meghatározása 1 040
Sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban 850
Sárga pigmenttartalom meghatározása 2 730
Sóspálcika törési szilárdság meghatározása 260
Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíróval 2 800
Színindex meghatározása 1 040
Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján 3 000
Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján 1 700
Törmeléktartalom meghatározása 720
Töltelékhányad meghatározása 500
Víztartalom meghatározása előszárítással 1 040
3.11. Hús, húsipari termék vizsgálata
Ammónia meghatározása enzimesen 3 700
Átfőzöttség meghatározása foszfatáz aktivitással 2 200
Átfőzöttségi próba 590
Átsózottsági próba 720
Éber-próba 590
Elektroforézises vizsgálat (fajfehérje) 4 300
Fajfehérje kimutatása 2 200
Fajfehérje azonosítása ELISA-val 7 200
Foszfáttartalom meghatározás döntő módszerrel 2 900
Főzőpróba 720
Haemoglobin meghatározása 2 200
Hidroxiprolintartalom meghatározás (kötőszövet) 3 600
Kötési próba 590
Kreiss-próba 590
Maghőmérséklet mérése 330
Nitráttartalom meghatározása 2 900
Nitrittartalom meghatározása 2 700
Polifoszfát-tartalom kimutatás VRK-val 4 200
Redoxpotenciál meghatározása 650
Sütőpróba 720
Szilárd és folyékony alkotórészek, a kiolvasztott zsírmennyiség meghatározása 650
Vízaktivitás műszeres mérése 720
3.12. Kávé, tea vizsgálata
Bevonatanyag, fénymáz vizsgálata 1 800
Bevonatanyag, sellak vizsgálata 1 040
Kávé/kávépótszer őrlési finomság meghatározása 1 040
Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módszer 1 040
Klorogénsav meghatározása 3 900
Koffein meghatározása döntő módszerrel 3 500
Koffein meghatározása HPLC-vel 8 600
Koffein meghatározása gyors módszerrel 1 800
Szerves és szervetlen idegen anyagok meghatározása 580
Tea csersavtartalom meghatározása 2 300
Törmeléktartalom meghatározása 580
Vízben oldódó anyag tartalom meghatározása 1 040
Vizes kivonat meghatározása 1 200
3.13. Méz, méztermék vizsgálata
Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle módszerrel 3 250
Fluoresszencia-vizsgálat 330
HMF-tartalom meghatározása 2 600
Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint 2 200
Méhszurok viasztartalom meghatározása 2 300
Méhviasz cerezin/paraffintartalom meghatározása 2 000
Méhviasz olvadáspont meghatározása 1 600
Méhviasz szappan és észterszám meghatározása 1 700
Méhviasz törésmutató meghatározása 650
Mézfajta meghatározása pollenanalízissel 3 250
Propoliszgyanta-tartalom meghatározása 1 700
Szennyeződés, idegen anyag tartalom meghatározása 2 300
3.14. Mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálat ****
Agarlenyomatos vizsgálat, lenyomati helyenként (3 táptalajra) 200
Antibakteriális gátló hatás mikrobiológiai és géldiffúziós módszerrel, állatonként 2 200
Élő mikróba telepképző (telepalkotó) egységek számának meghatározása
- Bacillus cereus 800
- Campylobacter jejuni, coli 1 200
- Clostridium perfringens 2 000
- clostridium, szulfitredukáló 2 000
- enterobaktérium 700
- enterokokkusz és sztreptokokkusz-D 1 200
- Escherichia coli 1 200
- Laktobacillus 1 200
- laktóz-fermentáló enterobaktérium (coliform) 800
- Listeria monocytogenes 2 000
- mezofil aerob és fakultatív anaerob 850
- ozmofil élesztő 700
- penész és élesztő 850
- Pseudomonas aeruginosa 1 200
- Staphylococcus aureus 1 200
- Vibrio parahaemolyticus 2 500
- Yersinia enterocolitica 1 500
Egyéb kórokozó és feltételesen kórokozó baktériumok azonosítása és nemekbe sorolása 2 000
Egyéb mikrobák azonosítása és nemekbe sorolása 1 500
Natív készítmények mikroszkópos vizsgálata 800
Festett készítmények mikroszkópos vizsgálata 1 300
Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat 2 500
Kísérletiállat-oltás 1 500
Mezofil aerob és fakultatíve anaerob spóraszám meghatározása 900
Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkultúrálós termékek kötelező szalmonella- és sztafilokokkusz-vizsgálata
- tételminősítésnél 4 500
- egyéb esetben, mintánként 1 000
Szalmonella kimutatása 1 500
Szalmonella szerotípus meghatározása 1 800
Tejidegen antibakteriális anyag kimutatása
- agardiffúziós eljárással 1 700
- antibiokontrollal 1 100
- Delvotesttel 700
Trichinella-vizsgálat, emésztéssel (max. 50 sertésenként) 1 500
Trichinella-vizsgálat mikroszkóppal, mintánként 400
Víz bakteriológiai vizsgálata 4 800
3.15. Radiológiai vizsgálat
Alfa-sugárzás mérése 6 800
Cs 137 aktivitás koncentráció 7 900
Energiaszelektív gamma-sugárzás mérése 4 400
Fémionfrakció aktivitás koncentráció 4 200
Gamma-spektrometria 13 900
Gamma-spektrometria (3 óránál rövidebb idő) 10 500
Kálciumtartalom meghatározása 5 700
Kálium aktivitás koncentráció 5 700
Összes béta-aktivitás koncentráció 3 000
RIA meghatározása gamma-sugárzás alapján 5 400
RIA meghatározása lágy-béta méréssel 7 500
Röntgen emissziós analízis (REA) 10 500
Sr 90+Y 90 aktivitás koncentráció 8 900
Tricium aktivitás koncentráció 12 300
3.16. Söripari termék vizsgálata
Alfasavtartalom meghatározása 5 500
Eredeti extrakttartalom meghatározása 1 800
Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása 850
Habtartósság meghatározása 650
Látszólagos extrakttartalom meghatározása 1 400
Látszólagos végerejedésfok meghatározása 2 200
Összes szénhidráttartalom meghatározása 1 800
Pasztőrözöttség meghatározása 650
Sör szín meghatározása 2 700
Sűrűség meghatározás 1 400
Szén-dioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors módszer) 330
Szén-dioxid meghatározása titrálással (döntő módszer) 1 300
3.17. Szesz-, likőripari termék vizsgálata
Acetontartalom meghatározása 1 040
Aceton meghatározása GC-vel 6 000
Akroleintartalom kimutatása 1 600
Aldehidtartalom meghatározása 1 300
Denaturált szesz fenolftalein próba 460
Denaturált szesz lepárlási próba 1 040
Denaturált szesz sűrűség meghatározása 1 400
Észtertartalom meghatározása 1 300
Étkezési ecet acetaldehid-tartalom meghatározása 1 300
Étkezési ecet acetontartalom kimutatása 910
Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása 1 040
Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása 910
Étkezési ecet fluoreszcencia próba 910
Étkezési ecet formaldehid-tartalom meghatározása 2 270
Étkezési ecet hangyasavtartalom kimutatása 910
Étkezési ecet metil-alkohol tartalom meghatározása 2 700
Étkezési ecet oxidációs próba 1 040
Étkezési ecet szulfát-ion kimutatása 650
Finomszesz aldehidtartalom meghatározása 2 700
Finomszesz bepárlási maradék meghatározása 1 040
Finomszesz észtertartalom meghatározása 1 300
Finomszesz fluorescencia meghatározása 910
Finomszesz furfuroltartalom meghatározása 2 700
Finomszesz kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 700
Finomszesz metil-alkohol tartalom meghatározása 2 700
Finomszesz nehézfém-tartalom kimutatása 460
Finomszesz oxidációs próba 1 040
Finomszesz savtartalom meghatározása 1 040
Furfuroltartalom meghatározása 1 600
Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 1 040
Hangyasav meghatározása GC-vel 6 000
Kénessav kimutatása 330
Kénessavtartalom meghatározása 1 040
Kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 700
Metanoltartalom meghatározása Deniges-Fallenberg szerint 2 700
Metanoltartalom meghatározása GC-vel 7 200
Ólomtartalom meghatározása 1 040
Ólomtartalom meghatározása AAS-vel 5 300
Összes ciántartalom meghatározása 1 300
Réztartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Réztartalom meghatározása határérték módszerrel 1 040
Réztartalom meghatározása spektrofotometriás módszerrel 2 700
Sósborszesz észtertartalom meghatározása 1 300
Sósborszesz mentoltartalom meghatározása 2 700
Szintetikus színező anyag kimutatása 1 040
Szintetikus színező anyag meghatározása 5 500
Tartóssági próba 580
Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján 2 900
Vastartalom kimutatása 910
Vastartalom meghatározása 2 700
Vastartalom meghatározása AAS-sel 5 300
3.18. Tartósított élelmiszer vizsgálata
Alkotórészek arányának meghatározása 260
Benzoesav-tartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700
Bulk-index szárítmányoknál 2 600
Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid mellett 2 000
Ecetsavtartalom meghatározása 1 040
Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid, hangyasav mellett 3 000
Főzési idő meghatározása 590
Gesztenyekészítmény héjtartalom meghatározása 650
Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 1 040
Glutaminsav meghatározása enzimesen 3 700
Gyorsfagyasztott termékek előfőzöttségének meghatározása 590
Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája 590
Gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése 330
Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredés meghatározása 460
Gyorsfagyasztott zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása 1 700
Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 2 000
Hangyasavtartalom meghatározása ecetsav mellett 2 860
Kénessavtartalom meghatározása desztillálással 1 600
Kénsavtartalom meghatározása jodometriásan 1 040
Méret meghatározása 650
Mustár konzisztencia meghatározása 330
Mustárolaj-tartalom meghatározása 1 040
Nátriumglutamát-tartalom meghatározása VRK-val 5 500
Nitráttartalom meghatározása enzimesen 3 700
Nitráttartalom meghatározása fotometriás módszerrel 2 900
Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 1 040
Nitrittartalom meghatározása fotometriás módszerrel 2 700
Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 1 040
Növényi élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata 2 200
Összes karotintartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700
Paradicsompor vízoldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700
Paradicsompor zsíroldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700
Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata 1 040
Paradicsomsűrítmény Howard-szám vizsgálat 1 700
Pektintartalom meghatározása 2 200
Szalicilsav-tartalom meghatározása 2 700
Szulfittartalom meghatározása enzimesen 3 700
Tömített zárás vizsgálata 260
Vízaktivitás (aw) meghatározása tenziometriásan 2 200
Vízfelvevő-képesség meghatározása 650
Zöldborsó zsengeség meghatározása finomméterrel 590
3.19. Tej, tejipari termékek vizsgálata
Állományvizsgálat penetrométerrel 600
Foszfatáz enzim kimutatása 650
Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel 2 900
Habtejszín keménység meghatározása 330
Habtejszín térfogatnövekedés meghatározása 330
Ízesített tejesitalok üledéktartalom meghatározása 330
Laktáttartalom meghatározása 2 900
Mastitest próba 260
Metilénkék próba 260
Presszó tejpor oldódási idő meghatározása 330
Rezazurin próba 260
Savanyú tejkészítmények sűrűség meghatározása piknométerrel 1 400
Savópor sűrűség meghatározása 330
Stroch-próba 650
Tartóssági próba 260
Tej fagyáspontcsökkenés meghatározása 2 300
Tej kálciumtartalmának meghatározása komplexometriával 1 700
Tej kálciumtartalmának meghatározása permanganometriával 2 000
Tej refrakciószám meghatározása 1 040
Tej tisztasági próba 330
Tej tompítottság vizsgálata titrálással 1 040
Tej Whiteside-próba 70
Tejipari alapanyag termék homogénezett vizsgálata 900
Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása 650
Tejsűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 720
Tejsűrűség meghatározása piknométrrel 1 400
Tejsűrűség meghatározása tejfokmérővel 650
Tejszínhab keménység meghatározása 260
Tejszínhab léeresztés vizsgálat 260
Vaj vízeloszlás vizsgálat 170
Vaj vízmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása
- tájékoztató módszerrel 1 700
- döntő módszerrel 2 300
Vajszérum pH-meghatározása 1 000
3.20. Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálat
Anabolikus hormon(ok) meghatározása GC-vel, hormononként 8 500
Anabolikus hormonok meghatározása ELISA-val, hormononként 7 200
Arzéntartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Arzéntartalom meghatározása fotometriával 3 400
Báriumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Carbadox és egyéb szerek műszeres vizsgálata 9 200
Céziumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Cinktartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Diquat- és paraquat-tartalom meghatározása spektrofotometriával 5 500
Ditiokarbamát meghatározása 4 700
Ditionkarbamátok meghatározása GC-vel 7 200
Egyéb peszticidmaradék meghatározása GC-vel 14 300
Egyéb peszticidek műszeres vizsgálata 7 500
Elővizsgálat növényvédőszer-maradék megállapítására 7 700
Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-vel 7 500
Formaldehid meghatározása fotometriával 2 600
Formaldehid meghatározása GC-vel 5 900
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása GC-vel 7 200
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása színreakcióval 2 700
Gyógyszer hatóanyagtartalom vizsgálat HPLC-vel és GC-vel 8 800
Higanytartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Hormonhatású gyomirtószer-maradék meghatározása GC-vel 11 200
Hormonvizsgálat DES-RIA-val 6 100
Kadmiumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Kálciumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Kloramfenikol és gátlóanyagok műszeres vizsgálata 7 100
Kobalttartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Kozmaolaj-tartalom meghatározása GC-vel 7 200
Krómtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Magnéziumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Mangántartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Metanoltartalom meghatározása GC-vel 7 200
Metilbromid-tartalom meghatározása spektrofotometriával 4 200
Mikotoxinok meghatározása ELISA-val, toxinonként 7 200
Mikotoxinok meghatározása VRK-val:
- Aflatoxin (B1, B2, G1, G2) 4 200
- egyéb mikotoxinok 3 200
Mikotoxinok meghatározása GC-vel, toxinonként 10 000
Mikotoxinok meghatározása HPLC-vel 10 000
Nátriumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Nikkeltartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Ólomtartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Óntartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Organofoszfát meghatározása GC-vel 11 000
Organofoszfát meghatározása VRK-val 6 100
Organoklór meghatározása GC-vel 11 000
Piretroidok meghatározása GC-vel 9 600
Poliklórozott bifenilek meghatározása GC-vel 13 100
Réztartalom meghatározása AAS-sel 5 300
Stronciumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Sulfonamidok meghatározása VRK-val 5 500
Szeléntartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Triazin-származékok meghatározása GC-vel 11 000
Vastartalom meghatározása AAS-sel 5 300
3.21. Üdítőital vizsgálata
Aflatoxin-B1 meghatározása RIA-val 5 200
Alumíniumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900
Átlátszósági meghatározása 650
Bepárlási maradék meghatározása 1 040
Kinintartalom meghatározása 2 700
Kinintartalom meghatározása HPLC-vel 8 600
Koffeintartalom meghatározása 2 700
Összes keménység meghatározása 1 040
Szabad klórtartalom meghatározása 1 300
Szén-dioxid-tartalom meghatározása 330
Szikvíz fröccsentési próba 70
3.22. Vendéglátóipari termék vizsgálata
Fagylalt, parfé sűrűségének meghatározása 1 430
Gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása 580
Kávéital vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 1 040
Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban 1 040
3.23. Víz kémiai vizsgálata
Alumíniumtartalom meghatározása 1 300
Ammónium-ion meghatározása 1 300
Bepárlási maradék meghatározása 1 040
Fluoridtartalom meghatározása 2 700
Foszfáttartalom meghatározása 2 700
Jodidtartalom meghatározása 1 800
Klorid-ion meghatározása 910
Mangán-ion meghatározása 2 700
Nitráttartalom meghatározása 2 900
Nitrittartalom meghatározása 2 700
Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel 2 700
Összes keménység meghatározása 910
Réztartalom meghatározása 1 300
Szabad klórtartalom meghatározása 1 300
Vas-ion meghatározása 2 700
3.24. Zöldség, gyümölcs vizsgálata
Egészségi állapot vizsgálata 720
Érettségi fok vizsgálata 260
Kénessavtartalom meghatározása desztillációs módszerrel 2 600
Mikroszkópos vizsgálat 2 200
Osztályozottság vizsgálata 720
Zsengeség vizsgálata 580
3.25. Zsír, olajipari termék vizsgálata
A-vitamin-tartalom meghatározása 6 500
Anizidin szám meghatározása 2 700
Antioxidáns-tartalom kimutatása GC-vel 7 300
Antioxidáns-tartalom kimutatása VRK-val 4 200
Antioxidáns-tartalom meghatározása VRK-val 5 460
Benzoesav-tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból 9 400
Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása 3 900
Csúszáspont meghatározása 1 600
Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel 1 040
El nem szappanosított rész meghatározása hexános módszerrel 1 700
Elszappanosítási szám meghatározása 1 300
Erukasav-tartalom meghatározása 8 100
Étolaj átlátszóság meghatározása 650
Hidroxil szám acetil szám meghatározása 2 000
Izolált transz telítetlen komponens meghatározása 7 300
Jódszám meghatározása Wijs-módszerrel 1 700
Jódszínszám meghatározása 1 040
Napraforgó olaj viasztartalom meghatározása 2 000
Nikkeltartalom meghatározása margarinból, fotometriásan 2 700
Oldószertartalom meghatározása GC-vel 7 400
Oldószertartalom meghatározása szárításos módszerrel 1 040
Oxidált zsírsavtartalom meghatározása 2 000
Peroxidszám meghatározása 2 000
Savszám meghatározása 1 200
Sűrűség meghatározása areométerrel 650
Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 700
Sűrűség meghatározása piknométerrel 1 400
Szerves szennyeződés meghatározása 2 000
Tokoferol-tartalom meghatározása 5 100
Törésmutató meghatározása 650
Zsiradékok A- és B-szám meghatározása 2 000
Zsiradékok dermedéspont meghatározása 2 000
Zsiradékok füstpontjának meghatározása 2 700
Zsiradékok poláros komponensének meghatározása 3 100
Zsiradékok szappan tartalom meghatározása 2 000
Zsiradékok UV fényelnyelésének meghatározása 3 100
Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása 1 800
Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel 8 100
4. Állatgyógyászati készítmények törzskönyvi dokumentációjának vizsgálata ***** (SZJ 142 300)
4.1.1. Gyógyszer, gyógypremix, hozamfokozó, valamint nem nutritív, testidegen takarmánykiegészítő anyag:
4.1.1.1. Eredeti hatóanyagot tartalmazó készítmény 800 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000
- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 500 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 400 000
- Az összetétel módosításának véleményezése 200 000
- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000
- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000
4.1.1.2. Egy ismert hatóanyagot tartalmazó készítmény 400 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000
- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 250 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 200 000
- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000
- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000
- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000
4.1.1.3. Több ismert hatóanyagot tartalmazó készítmény 500 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000
- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 300 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 200 000
- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000
- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000
- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000
4.1.1.4. Csak kedvtelésből tartott állatok kezelésére szolgáló készítmény 200 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 50 000
- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 50 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése
= kedvtelésből tartott állatra 50 000
= élelmiszer-termelésre tartott állatra 200 000
- Az összetétel módosításának véleményezése 50 000
- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 50 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 100 000
- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000
4.1.1.5. Állatok külső élősködői elleni készítmény (pl. juhfürösztő szer) 200 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000
- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 100 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 100 000
- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000
- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 50 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 100 000
- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000
4.1.1.6. Homeopatiás készítmény 100 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000
4.1.2. Oltóanyag 400 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000
- Törzskönyvi módosítás vizsgálata 130 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata és a gyártási körülmények vizsgálata 150 000
4.1.3. Kórjelző anyag (diagnosztikum) 130 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000
- Törzskönyvi módosítás vizsgálata 80 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata és a gyártási körülmények vizsgálata 80 000
4.1.4. Állatgyógyászati segédanyag:
4.1.4.1. Állatokon alkalmazott fertőtlenítő szer (pl. gyógysampon) 80 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000
4.1.4.2. Egyéb, fel nem sorolt készítmény (pl. kutyanyakörv) 50 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 20 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 20 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 20 000
4.1.5. Gyógyhatású készítmény (pl. gyógynövény tartalmú készítmény) 100 000
- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000
- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000
- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000
4.1.6. A törzskönyvi dokumentáció érdemi vizsgálat előtti visszavonása esetén felszámítható adminisztrációs költség 25 000
5. Állat és termék szállítása alkalmával a berakodáskor teljesített állatorvosi hatósági ellenőrzésért felszámítandó díjak (SZJ 171 200):
5.1. Élő állatok vasútra, hajóra, repülőgépre, gépkocsira történő, szállítás céljából való berakodásakor:
a) nagyállat*
- egyedenként 100
- rakományonként legalább 800
b) egypatás nagyállat féléves korig, egyéb nagyállat három hónapos korig*
- egyedenként 50
- rakományonként legalább 800
c) kisállat*
- egyedenként 30
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 20 000
d) házinyúl*
- egyedenként 10
- rakományonként legalább 300
- rakományonként legfeljebb 10 000
e) prémes állat (a házinyúl kivételével)
- egyedenként 20
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
f) vágóbaromfi*
- egyedenként 0,50
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
g) felnőtt tenyészbaromfi*
- egyedenként 2
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
h) naposbaromfi
- minden megkezdett 500 állat 20
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
i) élő áruhal*
- megkezdett nettó 100 kg-onként 100
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
j) élő tenyészhal (a díszhal kivételével) és szaporítóanyag (halikra, haltej)
- megkezdett nettó 100 kg-onként 300
- rakományonként legalább 1 000
- rakományonként legfeljebb 10 000
k) kedvtelésből tartott emlős állat
- egyedenként 100
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 5 000
l) akváriumi hal
- minden megkezdett 100 állat után 200
- rakományonként legalább 300
- rakományonként legfeljebb 5 000
m) díszmadár
- egyedenként 20
- rakományonként legalább 300
- rakományonként legfeljebb 5 000
5.2. Állat-egészségügyi ellenőrzés alá tartozó áru (az 5.1. pontban felsorolt élő állatok kivételével) szállítása alkalmával
a) állati eredetű termék
- megkezdett tonnánként 150
- legalább 1 000
- legfeljebb:
= közúti és vasúti szállítóeszközönként 6 000
= légi szállítóeszközönként 30 000
= vízi szállítóeszközönként 60 000
b) egyéb áru
- megkezdett tonnánként 30
- legalább 800
- legfeljebb:
= közúti és vasúti szállítóeszközönként 1 000
= légi szállítóeszközönként 8 000
= vízi szállítóeszközönként 20 000
5.3. Keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomásain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repülőgépre, hajóra (uszályra) való átrakásánál rakományonként 1 000
5.4. Az FM által elrendelt vagy jogszabályban előírt esetben az áru kirakásánál végzett ellenőrzésért, rakományonként 1 000
5.5. Meghiúsult szállítás esetén a bejelentett rakományok számától függetlenül, esetenként 2 000
5.6. Ha a szállítást felügyelő állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, a megkezdett óránkénti pótdíj 1 000
6. Állatvásárok és állatkiállítások, állatversenyek felügyelete, kirendelt állatorvosként, megkezdett óránként (SZJ 171 200) 800
7. Exportra szánt friss gyümölcs és zöldség minőségének ellenőrzéséért fizetendő díjak (SZJ 142 300)
7.1. A tétel azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként 1 600
7.2. Az áru alkalmassá tételét követő ismételt vizsgálat megkezdett 10 tonnánként 1 600
7.3. Ha az ellenőrnek 1 óránál többet kell várakoznia a vizsgálat elvégzésére, a megkezdett óránkénti pótdíj 800
7.4. A meghiúsult szállítás esetén, a rakományok számától függetlenül, esetenként 2 000
8. Tényt, adatot igazoló bizonyítvány kiadása vizsgálat nélkül bizonyítványonként 800
9. Az állat-egészségügyi határállomásokon fizetendő díjak (SZJ 171 200)
9.1. Behozatal és kivitel esetén
a) nagyállat
- egyedenként 100
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
b) egypatások féléves, egyéb nagyállat három hónapos korig
- egyedenként 50
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
c) kisállat
- egyedenként 5
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
d) prémes állat
- egyedenként 5
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
e) baromfi
- egyedenként 2
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
f) naposbaromfi
- minden megkezdett 1000 állat után 200
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
g) méh, petéje, lárvája, bábja
- családonként, csomagonként 100
- rakományonként legfeljebb 2 000
h) méhanya a kísérőméhekkel
- anyánként 20
- rakományonként legfeljebb 2 000
i) élő áruhal
- nettó 100 kg-onként 100
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 10 000
j) élő tenyészhal és szaporítóanyag (ikra, tej)
- nettó 100 kg-onként 300
- legalább 1 000
- legfeljebb 10 000
k) kedvtelésből tartott és védett állat
ka) díszmadár
= egyedenként 50
= rakományonként legalább 300
= rakományonként legfeljebb 5 000
kb) akváriumi állat
= minden megkezdett 100 állat után 200
= rakományonként legalább 300
= rakományonként legfeljebb 5 000
kc) kutya, macska
= egyedenként 300
= rakományonként legalább 800
= rakományonként legfeljebb 10 000
kd) hüllő, majom, egyéb máshol fel nem sorolt állat
= egyedenként 300
= rakományonként legalább 800
= rakományonként legfeljebb 5 000
ke) védett állat
= egyedenként 100
= rakományonként legalább 300
= rakományonként legfeljebb 5 000
l) bemutatásra szolgáló állat
- egyedenként 300
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb 5 000
m) csiga
- megkezdett tonnánként 500
- legalább 800
- legfeljebb 10 000
n) sperma
- megkezdett 1000 adagonként 800
o) egypatások és kérődzők embriója
- 10 db-onként 800
p) trófea darabonként
- gímszarvas és dám 1 500
- őz, vaddisznó, muflon 1 000
- egyéb emlős 800
r) állati eredetű termékek, valamint egyéb állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett áruk nemenként
- minden megkezdett tonna után 100
- rakományonként legalább 800
- rakományonként legfeljebb
= közúti és vasúti szállítóeszközönként 5 000
= légi szállítóeszközönként 20 000
= vízi szállítóeszközönként 50 000
9.2. Átvitel esetén a 9.1. pontban leírt díjtételek kétszerese számítandó.
10. Jogszabályban előírt hatósági állatorvosi beavatkozás díjai ****** (SZJ 171 200)
a) Gümőkór vizsgálata allergiás bőrpróbával (tuberkulinozás), egyedenként
- az 1. állat 200
- a 2-5. állatig 150
- a 6-10. állatig 120
- a 11-50. állatig 60
- minden további állat 20
- legfeljebb 10 000
b) Takonykór vizsgálata allergiás szempróbával, egyedenként 200
c) Baromfitífusz vizsgálata tárgylemez-agglutinációval
- 100 állatonként 500
- állományonként legfeljebb 5 000
d) Mezei nyulak tularémia-fertőzöttségének vizsgálata tárgylemez-agglutinációval, egyedenként 20
e) Méhegészségügyi vizsgálatok családonként 20
f) Hatósági mintavétel laboratóriumi vizsgálatra, beleértve a mentesség és az apaállat ellenőrzése céljából végzett mintavételt is
fa) vér, tej, vizelet, bőr, bőrkaparék, bélsár, tampon, tasakváladék stb.
- a díjtételek a 10/a) pont szerint
- elegytej, mintánként 100
fb) befulladt tojás, kelési tételenként és származási helyenként 200
** Jelenleg a 30/1981. (XII. 30.) MÉM-EüM rendelet.
*** Jelenleg a 24/1994. (V. 4.) FM rendelet.
**** A 3.14. pontban jelzett vizsgálatokért mintánként legfeljebb 30000 Ft számítható fel.
***** A 24/1994. (V. 4.) FM rendelet alapján.
****** Jelenleg a 28/1981. (XII. 30.) MÉM rendelet és a 29/1981. (XII. 30.) MÉM rendelet.
2. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez
2. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez
3. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez
3. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez
Lábjegyzetek:
[1] lásd: a 6/1981. (IV.12.) MÉM rendelet 22. §-a (2) bekezdésének a) pontját.
[2] lásd: a 6/1981. (IV.12.) MÉM rendelet 22. §-a (2) bekezdésének a) pontját.
[3] Az általános forgalmi adó számítására az 1992. évi LXXIV. törvény az irányadó.