Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

4/1996. (I. 26.) FM rendelet

az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendelet módosításáról[1]

Az illetékekről szóló, többször módosított 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendeletet - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következők szerint módosítom:

1. § Az egyes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 11/1994. (III. 22.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

- az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások,

- az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet, és

- az Országos Borminősítő Intézet

(a továbbiakban együtt: eljáró hatóság) által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és magánszemélyek részére végzett hatósági állat-egészségügyi, élelmiszer- és borvizsgálatokra, valamint ellenőrzésekre.

(2) Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatásokért az azt igénybe vevő ügyfélnek díjat kell fizetnie."

2. § Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) nagyállat:

ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad és nagytestű rokonfajaik;

b) kisállat:

juh, kecske, sertés, vaddisznó, őz, muflon, illetve kistestű rokonfajaik;

c) prémes állat:

házi, mezei és üregi nyúl; tenyésztett és vadon élő prémes állat (nutria prémgörény, róka, nyérc, nyestkutya, mosómedve stb.);

d) baromfi:

házi, vadon élő és tenyésztett vad szárnyasállat (tyúk, gyöngyös, pulyka, lúd, kacsa, galamb, vadlúd, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka és rokonfajaik), a védett madarak kivételével;

e) védett állat:

a magyar jogszabályok alapján védetté nyilvánított és a génbankként kezelt állatfaj vagy állatfajta egyede;

f) bemutatásra szolgáló állat:

állatkerti és mutatványos (cirkuszi) célból tartott állat;

g) kedvtelésből tartott állat:

eb, macska, díszmadár, díszhal és egyéb - az előzőekben fel nem sorolt - állat;

h) trófea:

az elejtett vadon élő emlősök testének emléktárgyul kikészített vagy nyers, itt felsorolt része: bőr, fej, agancs, dámlapát, mufloncsiga agyar-(kampó-)garnitúra;

i) behozatal:

állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak külföldről - állat-egészségügyi határállomáson át - belföldi úticéllal (rendeltetéssel) való beszállítása, függetlenül attól, hogy az áru belföldi felhasználási, feldolgozási, raktározási vagy átrakási céllal lépi át az államhatárt;[2]

j) kivitel:

állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak belföldről - állat-egészségügyi határállomáson át - külföldi úticéllal (rendeltetéssel) való kiszállítása;

k) átvitel:

állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett árunak külföldről, külföldi úticéllal (rendeltetéssel) az országon - állat-egészségügyi határállomásokon - keresztül (baleset vagy egyéb rendkívüli esemény kivételével, megszakítás nélkül) történő átszállítása, az eredeti, változatlan okmányokkal, ugyanabban a szállítóeszközben;

l) húsvizsgálat:

az élelmezésre szánt állat levágás előtti, valamint a levágást (lelövést) követően az állati test - az emberi fogyaszthatóság elbírálása céljából való, jogszabályban előírt (élő állat, bizonyítvány, szállítás, marhalevél, kirakodás, fertőtlenítés) - hatósági ellenőrzése és vizsgálata, beleértve a kiegészítő bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatot is;

m) másodlagos húsvizsgálat:

hatóságilag fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősített, hús

ma) más helységbe, telephelyre vagy feldolgozó üzembe való belföldi szállítását követő ismételt,

mb) importját követő, vagy

mc) hűtőházi tárolásának időszakos,

kötelező ellenőrzése (nem minősül másodlagos húsvizsgálatnak a húskiskereskedelmi forgalmazásra történő szállításakor és e forgalmazás során végzett ellenőrzése);

n) rakomány:

az egy szállítóeszközbe rakott, egy címzettnek feladott, egy fuvarokmánnyal és egy származási bizonyítvánnyal szállított áru (a pótkocsi önálló szállítóeszköznek számít);

o) meghiúsult szállítás:

az előírás szerint bejelentett szállítás - nem az eljáró hatóság mulasztása miatt - elmarad, és erről a hatóságot (képviselőjét) az ügyfél nem értesítette legalább egy órával az eredetileg bejelentett kezdési időpont előtt;

p) várakozás:

ha a szállítás megkezdésére az eredetileg bejelentett időponthoz képest később kerül sor, és az ügyfél kéri a hatóság képviselőjének további vagy ismételt jelenlétét."

3. § Az R. 3. §-ának (1), (2), (5) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért (igazgatási szolgáltatásokért), valamint a vizsgálatot nem igénylő, tényt, adatot igazoló bizonyítvány kiállításáért fizetendő díjak összegét az 1. számú melléklet tartalmazza. A rendeletben szabályozott díjak (óradíjak, költségtérítések) az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.[3]

(2) A megállapított díj kétszeresét kell megfizetni:

a) munkanapon:

- az állat-egészségügyi határállomási ellenőrzésért este 22.00 és reggel 6.00 óra között,

- egyéb vizsgálatokért és ellenőrzésekért 16.30 és reggel 8.00 óra között;

b) pihenő- és munkaszüneti napon.

(5) Az 1. számú melléklet 10. pontjában felsorolt díjtételek nem tartalmazzák a helyszínen felhasznált diagnosztikumok és a laboratóriumi vizsgálatok árát.

(7) Ha az ügyfél kérésére végzett vizsgálatok során írásos szakvélemény is készül, a vizsgálati díjon felül 2600 Ft óradíjat is fel kell számítani."

4. § Az R. 3. §-a a következő (8), (9), (10), (11) és (12) bekezdéssel egészül ki:

"(8) Ha az állatgyógyászati készítmények kipróbálásához és törzskönyvezéséhez a népjóléti miniszter felügyelete alá tartozó intézmény szakértői közreműködésére van szükség, akkor ezért a közreműködést az intézmény a (7) bekezdésben foglalt óradíj alapján díjat számíthat fel az ügyfél részére.

(9) A berakodást felügyelő állatorvos (ellenőr) a szállító járműbe korábban berakott, megvizsgált és bizonylatolt áru kötelező, térítésmentes ellenőrzése mellett csak a felügyelete alatt ténylegesen berakott áru vizsgálatáért számíthat fel díjat.

(10) A behozatalban és átvitelben előzetes értesítésre kötelezett áru bejelentésének elmulasztása esetén az ügyfél az ellenőrzési díj kétszeresét tartozik megfizetni.

(11) A megállapított laboratóriumi vizsgálati díjtételeket mintaelemenként kell felszámítani, és ezek magukban foglalják a szabványban vagy vizsgálati módszerben előírt mintaelőkészítés, valamint párhuzamos vizsgálatok költségeit is.

(12) Az 1. számú melléklet 1. és 5. pontjában a *-gal jelölt tételek esetében a díj magában foglalja az élelmiszerek maradékanyagra (gyógyszer, peszticid, egyéb vegyszer) irányuló kötelező, véletlenszerű (monitoring) vizsgálatának költségeit is."

5. § Az R. 5. §-a a következő új (3) és (4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg az eredeti (3) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:

"(3) Ha a légi vagy vízi járművek az árut közúti vagy vasúti járművekbe rakottan szállítják, a díjat az utóbbiakra vonatkozó rendelkezések szerint kell felszámítani.

(4) Átvitel esetén a megállapított díj ötszörösét köteles az ügyfél - a kiléptető állat-egészségügyi határállomáson - megfizetni, ha az árut a beléptetés során elvonta az állat-egészségügyi ellenőrzés alól."

6. § Az R. 1., 2. és 3. számú melléklete helyébe e rendelet 1., 2. és 3. számú melléklete lép.

7. § Az R. 3. §-ának (4) bekezdésében, 4. §-ának (1) és (2) bekezdésében, valamint az 5. §-ának (2) bekezdésében a "fél" szövegrész helyébe az "ügyfél" szövegrész lép, továbbá a 3. §-ának (3) bekezdésében és 5. §-ának (1) bekezdésében a "félnek" szövegrész helyébe az "ügyfélnek" szövegrész lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően elvégzett ellenőrzésekre és vizsgálatokra kell alkalmazni. Egyidejűleg az állatorvosok és egyéb állat-egészségügyi szakemberek foglalkoztatásáról és feladatairól szóló 3/1982. (I. 16.) MÉM rendelet 2. számú melléklete hatályát veszti.

Dr. Lakatos László s.k.,

földművelésügyi miniszter

1. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez

"1. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez

A vizsgálati díjak (forintban)

1. Élelmiszer-higiéniai vizsgálati díjak (kényszervágóhidakon is) (SZJ 171 200)

1.1. Húsvizsgálat

a) nagyállat, egyedenként* 600

b) kisállat, egyedenként*

- sertés 200

- egyéb kisállat 120

c) baromfi és nyúl*

- megkezdett élőtömeg, tonnánként 1 400

- esetenként, megkezdett óránként legalább 1 400

d) élő vagy vágott nyúl és baromfi piaci vizsgálata, egyedenként*

- 20 állatig 10

- minden további állat 50

1.2. Nyers és feldolgozott termékek vizsgálati díjai (megkezdett tonnánként)

a) tej, tejtermék* 800

b) baromfitermék, tojás, tojáslé, tojáspor* 800

c) hal, haltermék, egyéb víziállat* 800

d) csiga* 800

e) konzerv és félkonzerv* 800

f) import hús és húskészítmény* 800

g) gyógyszeripari alapanyag 650

h) fagyasztással tartósított készítmény 650

i) vadhús* 800

j) zsír* 800

k) egyéb, állati eredetű hűtőházi importáru 650

l) másodlagos húsvizsgálat 650

2. Állományvizsgálat és karanténellenőrzés (SZJ 171 200)

a) ménes, gulya, csorda, nyáj, konda, csürhe, baromfi- és halállomány stb., az állatok tartási helyén:

- alkalmanként 1 500

b) veszettségre, veszettség fertőzöttségre gyanús húsevők hatósági (legalább kilencvennapos) megfigyelése:

- egyedenként 1 000

3. Laboratóriumi vizsgálati díjak (rendeletben ** előírt vizsgálatok) (SZJ 142 300)

3.1. Általános vizsgálatok

Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása piknométerrel

- desztillációt követően 1 700

- közvetlenül 1 300

Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása fokolóval

- desztillációt követően 1 040

- közvetlenül 650

Antioxidáns meghatározása HPLC-vel 6 400

Béta karotin meghatározása HPLC-vel 9 900

C-vitamin meghatározása fotometriásan 2 600

C-vitamin meghatározása titrálással 1 300

C-vitamin meghatározása VRK-val 5 200

Csomagolás, jelölés vizsgálata elemenként 70

Cukortartalom meghatározása enzimesen 3 700

Cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként 9 000

Dextrintartalom meghatározása 2 000

Érzékszervi vizsgálat:

- részleges 700

- teljes 1 500

- bőr 700

Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel 2 000

Fehérjetartalom meghatározása Tecator-módszerrel 2 000

Formaldehid meghatározása HPLC-vel 9 000

Gliadin (gluten) meghatározása ELISA-val 7 200

Hamulúgosság meghatározása 2 000

Hamutartalom meghatározása 1 500

Kazein meghatározása ELISA-val 7 200

Keményítőtartalom meghatározása polarimetriásan 1 700

Keményítőtartalom meghatározása titrálással 2 000

Keményítőtartalom meghatározása enzimesen 3 700

Kénessav meghatározása HPLC-vel 8 600

Kinin meghatározása HPLC-vel 9 000

Koffein meghatározása HPLC-vel 8 600

Konyhasótartalom meghatározása Mohr módszerrel 1 040

Konyhasótartalom meghatározása potenciometriás végpontjelzéssel 1 200

Konyhasótartalom meghatározása Volhard módszerrel 1 240

Mesterséges édesítőszer meghatározása HPLC-vel 12 000

Nyersrosttartalom meghatározása 2 400

Összes cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként 9 000

Összes cukortartalom meghatározása polarimetriásan 1 600

Összes cukortartalom meghatározása titrálással 2 600

Összes sav meghatározása 910

pH-meghatározás műszeresen 650

Savófehérje meghatározása ELISA-val 7 200

Redukáló cukortartalom meghatározása polarimetriásan 1 600

Vitaminok (B csoport, A, D, E, C stb.) meghatározása HPLC-vel 11 000

Redukáló cukortartalom meghatározása titrálással 1 820

Savfok meghatározása 910

Sósavban oldhatatlan hamu meghatározása 2 000

Szárazanyag-, víztartalom meghatározása piknométerrel 1 430

Szárazanyag-, víztartalom meghatározása atmoszférás szárítással 1 040

Szárazanyag-, víztartalom meghatározása oldószeres desztillálással 2 000

Szárazanyag-, víztartalom meghatározása refraktometriásan 650

Szárazanyag-, víztartalom meghatározása vákuumszárítással 1 300

Szerves sav meghatározása HPLC-vel 9 400

Szója protein meghatározása ELISA-val 7 200

Szorbinsav-tartalom meghatározása 3 300

Sztirol meghatározása HPLC-vel 9 500

Tartósítószer meghatározása HPLC-vel 10 800

Tartóssági próba 400

Tömeg, térfogat ellenőrzése elemenként 70

Tripszininhibitor-aktivitás meghatározása 6 500

Zsírtartalom meghatározása Gerber-módszerrel 1 040

Zsírtartalom meghatározása hideg extrakcióval 1 300

Zsírtartalom meghatározása Röse-Gottlieb-módszerrel 1 700

Zsírtartalom meghatározása savas feltárás után meleg vagy hideg extrakcióval 2 600

Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-extrakcióval 3 300

Zsírtartalom meghatározása Tecator-módszerrel 2 600

Zsírtartalom meghatározása Van Gulik-módszerrel 1 040

3.2. Adalékanyag vizsgálata

Adalékanyag ciklamáttartalom meghatározása 5 100

Adalékanyag kumarintartalom meghatározása GC-vel 7 200

Adalékanyag mesterséges édesítőszer kimutatása 4 200

Adalékanyag szorbittartalom meghatározása

- döntő módszerrel 5 500

- papírkromatográfiával 4 200

Arzéntartalom kimutatás Gutzeit-próbával 710

Éteres maradék meghatározása 1 700

Étkezési só ásványolajtartalom meghatározása döntő módszerrel 4 200

Étkezési só ásványolajtartalom meghatározása gyors módszerrel 3 000

Étkezési só kálciumtartalom meghatározása 1 300

Étkezési só KJ-tartalom meghatározása

- döntő módszerrel 1 300

- gyors módszerrel 1 000

Étkezési só magnéziumtartalom meghatározása 1 300

Étkezési só NaCl-tartalom meghatározása 910

Étkezési só szulfáttartalom meghatározása 1 700

Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása 1 040

Foszfatid-tartalom meghatározása 2 700

Hatóanyag-tartalom meghatározása (Na-benzoát) 1 800

Hatóanyag-tartalom meghatározása (szabad benzoesav) 1 040

Na-benzoát benzoesav összetevőjének olvadáspontja 910

Na-benzoát nehézfémtartalom kimutatása 330

Nehézfémtartalom meghatározása AAS-sel, fémenként 5 300

Növényi foszfatidok olajtartalmának meghatározása 1 300

Növényi foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása 800

Színezék azonosítása gyapjúfestéssel 1 040

Színezék azonosítása VRK-val 4 200

Színezőanyag-tartalom meghatározása, komponensenként 5 460

3.3. Állatgyógyászati készítmény vizsgálata ***

3.3.1. Állatgyógyászati oltó- és kórjelző anyagok

3.3.1.1. Sterilitásvizsgálat, mintánként 720

3.3.1.2. Ártalmatlansági vizsgálatok, mintánként

- borjún, egy vírusneutralizációval 125 000

- borjún, három vírusneutralizációval 195 000

- borjún, virológiai vizsgálatok nélkül 92 000

- Derzsy-féle betegségtől mentes naposlúdon 52 000

- Derzsy-féle betegségtől mentes, embrionált lúdtojáson 39 000

- embrionált kacsatojáson 54 000

- galambon 33 000

- juhon 43 400

- kutyán 28 500

- naposkacsán 42 000

- naposlúdon 39 000

- növendék baromfin 28 000

- növendék kacsán 48 000

- nyúlon 20 800

- sertésen 68 000

- SPF (meghatározott kórokozóktól mentes) egéren 17 200

- SPF embrionált tenyésztojáson 39 000

- SPF naposcsibén 23 000

- SPF növendék baromfin 34 000

- szövettenyészeten 17 500

- tengerimalacon 17 200

Abnormál toxicitási vizsgálat, termelési tételenként 17 000

Biogén aminok vizsgálata HPLC-vel 9 000

Fiziko-kémiai vizsgálat, mintánként 9 500

Mycoplasma-mentesség vizsgálata in vitro, egy fajra 8 000

Viszkozitás-mérés 2 000

3.3.1.3. Hatékonysági vizsgálatok

a) Emlősállatok baktériumos betegségei elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata

- csíraszám-meghatározással 9 500

- juhon 125 000

- nyúlon 43 000

- sertésen 133 000

- SPF egéren 55 000

- tengerimalacon 39 000

E. rhusiopathiae elleni vakcina vizsgálata 173 000

Szérumvizsgálat

- nyúlon 24 000

- egéren 39 000

b) Emlősállatok vírusos betegségei elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata

- borjún 147 000

- egéren 65 000

- juhon 125 000

- sertésen 133 000

- vírus-titrálással:

= egéren 42 000

= embrionált SPF tojáson 9 700

= szövettenyészeten 9 200

- vírus-neutralizációval:

= embrionált SPF tojáson 36 000

= szövettenyészeten 28 000

Veszettség elleni oltóanyag:

- Habel-próbával 118 000

- NIH-próbával 122 000

c) Baromfibetegségek elleni oltóanyagok hatékonysági vizsgálata

- SPF embrió-titrálással 42 000

- növendék baromfin 126 000

- SPF növendék baromfin 106 000

- SPF naposcsibén 85 000

- naposkacsán 69 000

- vírus-neutralizációval, szövettenyészeten 37 000

d) Kórjelző anyagok hatékonysági vizsgálata

In vivo:

- tengerimalacon 41 000

- nyúlon 17 000

In vitro:

- csőagglutinációval 6 000

- tárgylemez-agglutinációval 5 000

- komplementkötéssel 19 500

Antigén:

- haemagglutináció gátlással 15 200

- tárgylemez-agglutinációval 29 000

Pozitív savó:

- haemagglutináció gátlással 15 200

- tárgylemez-agglutinációval 7 400

3.3.1.4. Gyógyszerhatóanyag-meghatározás

Azonossági és kvantitatív vizsgálatok 3 000

Izzítási maradék 4 000

Kromatográfia

- magasnyomású, folyadék (HPLC) 6 600

- vékonyréteg 2 900

- vékonyréteg, bioautográfiával 3 500

Mikrobiológiai értékmérés 6 800

pH-mérés 1 000

Spektrofotometria

- színképzéssel 6 000

- UV és látható, saját elnyelés alapján 4 000

Szárazanyag-tartalom 2 500

Szárítási veszteség 2 500

Titrálás

- argentometriás 4 000

- jodometriás 5 000

- komplexometriás 4 000

- permanganometriás 5 000

- potenciometrikus 5 000

- sav-bázis 4 000

- vízmentes 4 000

3.4. Baromfi, tojás vizsgálata

Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározása 330

Csonttartalom meghatározása 650

Fagyasztott tojáslé-készítmény habtartó képességének meghatározása 700

Fagyasztott tojáslé-készítmény habfelverő képességének meghatározása 650

Fagyasztott tojáslé-készítmény maghőmérséklet mérése 330

Hidroxi-prolin tartalom meghatározása 3 700

Kálciumtartalom meghatározása 1 820

Tisztítottság meghatározása 500

Tojás lámpázása 75 darabonként 750

Tojás légkamra-állapot meghatározása 160

Tojás légkamra-magasság mérése 160

Tojásfehérje állapotának meghatározása 130

Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározása 3 250

Tojáspor lipidek savfok meghatározása 1 300

Tojáspor összes savfok meghatározása titrálással 1 200

Tojáspor pH-meghatározása 650

Tojáspor vizes savfok meghatározása 1 040

Tojáspor-oldhatóság meghatározása centrifugálással 1 040

Tojáspor-oldhatóság meghatározása refraktométerrel 650

Tojáspor-szemcsézettség meghatározása ülepítéssel 590

Tojássárgája állapotának meghatározása 130

Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet-mérése 330

3.5. Bor vizsgálata

Aldehidtartalom meghatározása 1 200

Almasavtartalom meghatározása 2 900

Antocianin-tartalom meghatározása 2 100

Aszkorbinsav-tartalom meghatározása 1 040

Atomabszorpciós vizsgálatok 4 100

Benzoesav-tartalom kimutatása VRK-val 1 700

Borkezelő, derítőanyagok igényének megállapítása 1 700

Borkősavtartalom meghatározása Contiflóval 1 040

Butilén-glikol-tartalom meghatározása 3 400

Ciánhidrogén-tartalom kimutatása 850

Ciánhidrogén-tartalom meghatározása 3 400

Cinktartalom-meghatározása 2 100

Citromsavtartalom meghatározása 2 900

Csersav-polifenol-tartalom meghatározása 2 100

Dietilén-glikol-tartalom meghatározása 3 400

Direkt termő diglükozid kimutatása 330

Egyéb konzerválószer kimutatása 3 400

Egyéb szerves savak meghatározása 2 900

Enzimatikus meghatározások 2 900

Észtertartalom meghatározása 1 040

Extrakt meghatározása, sűrűségmérés alapján 1 100

Folyadékkromatográfiás vizsgálatok 4 600

Foszfáttartalom meghatározása 2 100

Furfurol meghatározása 1 200

Gázkromatográfiás vizsgálatok 4 600

Glicerintartalom meghatározása 3 400

Glükonsavtartalom meghatározása 2 900

Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása 1 200

Hamulúgosság meghatározása 1 600

Hamutartalom meghatározása 900

Hidegpróba 330

Idegen színező anyag tartalom azonosítása 3 300

Idegen színező anyag tartalom kimutatása 850

Illósavtartalom meghatározása 780

Invertcukor-tartalom meghatározása Bertrand-módszerrel 1 600

Invertcukor-tartalom meghatározása Contiflóval 520

Invertcukor-tartalom meghatározása Rebelein-módszerrel 1 600

Invertcukor-tartalom meghatározása Schoorl-módszerrel 1 600

Kálciumtartalom meghatározása lángfotométerrel 1 040

Káliumtartalom komplexometriás meghatározása 1 400

Karamell kimutatása 3 400

Kékderítés 3 400

Kloridtartalom meghatározása 720

Kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 100

Leuko-antocianidin-tartalom meghatározása 2 100

Levegőpróba 330

Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása 1 400

Malligand-készülék hitelesítése 1 700

Melegpróba 330

Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 700

Metil-alkohol-tartalom meghatározása GC-vel 3 400

Micko-féle frakcionált lepárlás 3 400

Mikroszkópos vizsgálat 1 500

Mustfokolás 520

Nátriumtartalom meghatározása fotometriával 1 040

Nitráttartalom meghatározása 2 900

Nitrit-nitrát kimutatása 520

Ólomtartalom meghatározása AAS-sel 5 100

Oximetil-furfurol kimutatása 420

Oximetil-furfurol meghatározása 2 100

Összes kénessavtartalom meghatározása 720

Palackállósági vizsgálat 1 400

pH meghatározása 520

Rázópróba 330

Refrakció mérése 520

Réztartalom kimutatása 1 100

Réztartalom meghatározása 2 100

Speciális fém meghatározás AAS-sel 5 300

Sűrűség meghatározása aerométerrel 460

Sűrűség meghatározása piknométerrel 1 100

Szabad kénessavtartalom meghatározása 580

Szaharóztartalom kimutatása 520

Szaharóztartalom meghatározása 1 600

Szalicilsav-tartalom kimutatása VRK-val 1 700

Szénsavtartalom meghatározása 1 040

Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel 260

Szerves savak kimutatása papírkromatográfiával 1 040

Szesz meghatározása aerométerrel 460

Szesz meghatározása Malligand-készülékkel 330

Szesz meghatározása sűrűségmérés alapján 1 100

Szín meghatározása sósavpróbával 200

Színintenzitás meghatározása 850

Szorbinsav meghatározása VRK-val 2 100

Szorbinsav meghatározása spektrofotométerrel 2 100

Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein-módszerrel 720

Szorbittartalom meghatározása 1 700

Szulfáttartalom meghatározása 1 040

Tejsavtartalom meghatározása 2 900

Térfogat, töltési teljesség vizsgálata 60

Titrálható savtartalom meghatározása 520

Titrálható savtartalom meghatározása 720

Tömegspektrometriás vizsgálatok 8 500

Üledék kémiai vizsgálata 1 700

Üledék, seprő meghatározása centrifugálással 520

Üledék, seprő meghatározása ülepítéssel 330

Vastartalom meghatározása Contiflóval 1 100

3.6. Cukoripari termék vizsgálata

Cukorliszt keményítő-tartalom meghatározása 1 600

Hamutartalom meghatározása konduktometriásan 1 200

Kenőanyagtartalom meghatározása 2 000

Kockacukor mállási idő meghatározása 580

Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása 650

Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva 650

Színmeghatározás oldatban 2 200

Talkumtartalom meghatározása 1 200

Vaníliatartalom meghatározása 1 800

Vízben oldhatatlan anyag tartalom meghatározása 1 040

3.7. Dohányipari termék vizsgálata

Cigaretta kihullás, kitöltés, ragasztás vizsgálata 650

Cigaretta-füstszűrő ventillációs foka 720

Dohánygyártmány égőképesség meghatározása 590

Dohánygyártmány kondicionálása 330

Dohánygyártmány nagyméretű kocsánytartalom meghatározása 650

Dohánygyártmány por/apródohány-tartalom meghatározása 650

Dohánygyártmány vágatszélesség meghatározása 650

Főfüst alkaloidtartalom meghatározása 2 200

Főfüst kátránytartalom meghatározása 2 200

Főfüst kémhatás meghatározása 720

Nikotintartalom meghatározása fotometriásan 2 700

Nikotintartalom meghatározása gravimetriásan 3 400

Szivar égőképességének meghatározása 1 040

Szívhatósági tulajdonság meghatározása 1 300

Szűrőhatékonyság meghatározása 2 000

3.8. Édesipari termék vizsgálata

Avasodás kimutatása (Kreis-reakció) 580

Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválasztással 650

Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján 2 000

Bevonatarány meghatározása összes cukortartalom alapján 3 900

Bevonatarány meghatározása petroléteres gyors módszerrel 1 300

Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján 5 700

Casson-viszkozitás meghatározása 1 200

D-szám meghatározása 1 700

Dilatáció vizsgálat 1 040

Dúsítóanyag-tartalom meghatározása 1 200

Gumibázis mennyiségének meghatározása 1 400

Kakaóbab-sűrűség meghatározása 390

Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása centrifugálással 1 040

Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel 1 040

Kávéital szolgáltatási érték meghatározása 3 900

Klorid kimutatása 330

Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-módszerrel 650

Kocsonyásító képesség meghatározása gyors módszerrel 330

Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-módszerrel 1 600

Laktóz- és szacharóztartalom meghatározása tej szárazanyag-tartalomra 3 900

Mesterséges édesítőszer kimutatása 2 500

Mesterséges színezék kimutatása 1 700

Monoglicerid-tartalom meghatározása 1 600

Nátrium-hidrogénkarbonát-tartalom meghatározása 1 040

Olajmagarány meghatározása 1 200

Oldékonyság meghatározása 260

Őrlési fok mikroszkópos vizsgálata 1 700

Összesszám (félmikro) meghatározása 4 550

Pasztőrözöttség kimutatása 650

Préselhetőségi vizsgálat 580

Propilgallát kimutatása 580

Savtűrés meghatározása 1 040

Szaloncukor állagának meghatározása Höppler-konzisztométerrel 720

Szaloncukor szemszám meghatározása 130

Színezőképesség meghatározása 520

Tejszínhab-tartalom meghatározása 2 210

Tisztaság, hibás szem, törmelék mennyiségi meghatározása 650

Topanol kimutatása 580

Töltelékhányad meghatározása 650

Tömegmérés laborban szemszám-meghatározással 200

Vajsavszám (félmikro) meghatározása 2 730

Választék meghatározása 460

Zselatintartalom kimutatása 720

Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel 1 300

3.9. Fűszer vizsgálata

Allil-izotiocianát-tartalom meghatározása 2 700

Ciánhidrogén-tartalom meghatározása 1 400

Éteres kivonat meghatározása 1 300

Etil-alkoholos kivonat meghatározása 1 300

Etilén-klórhidrin meghatározása GC-vel 8 100

F-hidroxibenzil-izotiocianát-tartalom meghatározása 3 400

Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása 3 900

Fűszerpaprika kapszaicintartalom meghatározása VRK-val 5 500

Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása 3 400

Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása 650

Fűszerpaprika-kivonat kapszaicintartalom meghatározása 3 500

Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-val 5 100

Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása 3 400

Idegenanyag-tartalom meghatározása 900

Illóolaj eredetazonosítás GC-vel 8 100

Illóolajtartalom meghatározása 1 700

Kurkuma színérték meghatározása 3 400

Mikroszkópos vizsgálat 1 700

Őrlési finomság meghatározása 720

Piperintartalom meghatározása 3 400

Sáfrány színezőképesség meghatározása 2 700

Vanília vanillintartalom meghatározása 3 400

Vizes kivonat meghatározása 1 200

3.10. Gabona-, sütőipari termék vizsgálata

Alaki hányados meghatározása 160

Bélzetporozitás meghatározása 900

Fajlagos térfogat meghatározása 650

Főzési tulajdonság meghatározása 1 040

Idegen magőrlemény állati kártevők kimutatása 650

Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztigráffal 800

Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztiméterrel 650

Kétszersült duzzadási szám meghatározása 260

Kétszersült szeletvastagság meghatározása 80

Konyhasómentes homoktartalom meghatározása 2 000

Liszt amilolites állapot meghatározása amilográffal 2 200

Liszt amilolites állapot meghatározása esésszámmérővel 1 600

Liszt avasság meghatározása 1 040

Liszt gáztermelő képesség meghatározása 1 600

Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása 2 900

Liszt laboratóriumi előállítása 1 300

Liszt őrlési finomság meghatározása 720

Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása 1 300

Liszt sütési próba 1 300

Liszt színmeghatározása leukométerrel 1 040

Liszt színmeghatározása Pekár-próbával 650

Liszt vízfelvevőképesség sütőipari érték meghatározása 2 200

Mesterséges színezék kimutatása 1 040

Morzsa szemcseméret meghatározása 720

Proteolites aktivitás meghatározása 3 000

Réteslap fajlagos felületének meghatározása 260

Réteslap lapméretének meghatározása 260

Rizs tisztaság és kevertség meghatározása 1 040

Sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban 850

Sárga pigmenttartalom meghatározása 2 730

Sóspálcika törési szilárdság meghatározása 260

Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíróval 2 800

Színindex meghatározása 1 040

Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján 3 000

Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján 1 700

Törmeléktartalom meghatározása 720

Töltelékhányad meghatározása 500

Víztartalom meghatározása előszárítással 1 040

3.11. Hús, húsipari termék vizsgálata

Ammónia meghatározása enzimesen 3 700

Átfőzöttség meghatározása foszfatáz aktivitással 2 200

Átfőzöttségi próba 590

Átsózottsági próba 720

Éber-próba 590

Elektroforézises vizsgálat (fajfehérje) 4 300

Fajfehérje kimutatása 2 200

Fajfehérje azonosítása ELISA-val 7 200

Foszfáttartalom meghatározás döntő módszerrel 2 900

Főzőpróba 720

Haemoglobin meghatározása 2 200

Hidroxiprolintartalom meghatározás (kötőszövet) 3 600

Kötési próba 590

Kreiss-próba 590

Maghőmérséklet mérése 330

Nitráttartalom meghatározása 2 900

Nitrittartalom meghatározása 2 700

Polifoszfát-tartalom kimutatás VRK-val 4 200

Redoxpotenciál meghatározása 650

Sütőpróba 720

Szilárd és folyékony alkotórészek, a kiolvasztott zsírmennyiség meghatározása 650

Vízaktivitás műszeres mérése 720

3.12. Kávé, tea vizsgálata

Bevonatanyag, fénymáz vizsgálata 1 800

Bevonatanyag, sellak vizsgálata 1 040

Kávé/kávépótszer őrlési finomság meghatározása 1 040

Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módszer 1 040

Klorogénsav meghatározása 3 900

Koffein meghatározása döntő módszerrel 3 500

Koffein meghatározása HPLC-vel 8 600

Koffein meghatározása gyors módszerrel 1 800

Szerves és szervetlen idegen anyagok meghatározása 580

Tea csersavtartalom meghatározása 2 300

Törmeléktartalom meghatározása 580

Vízben oldódó anyag tartalom meghatározása 1 040

Vizes kivonat meghatározása 1 200

3.13. Méz, méztermék vizsgálata

Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle módszerrel 3 250

Fluoresszencia-vizsgálat 330

HMF-tartalom meghatározása 2 600

Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint 2 200

Méhszurok viasztartalom meghatározása 2 300

Méhviasz cerezin/paraffintartalom meghatározása 2 000

Méhviasz olvadáspont meghatározása 1 600

Méhviasz szappan és észterszám meghatározása 1 700

Méhviasz törésmutató meghatározása 650

Mézfajta meghatározása pollenanalízissel 3 250

Propoliszgyanta-tartalom meghatározása 1 700

Szennyeződés, idegen anyag tartalom meghatározása 2 300

3.14. Mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálat ****

Agarlenyomatos vizsgálat, lenyomati helyenként (3 táptalajra) 200

Antibakteriális gátló hatás mikrobiológiai és géldiffúziós módszerrel, állatonként 2 200

Élő mikróba telepképző (telepalkotó) egységek számának meghatározása

- Bacillus cereus 800

- Campylobacter jejuni, coli 1 200

- Clostridium perfringens 2 000

- clostridium, szulfitredukáló 2 000

- enterobaktérium 700

- enterokokkusz és sztreptokokkusz-D 1 200

- Escherichia coli 1 200

- Laktobacillus 1 200

- laktóz-fermentáló enterobaktérium (coliform) 800

- Listeria monocytogenes 2 000

- mezofil aerob és fakultatív anaerob 850

- ozmofil élesztő 700

- penész és élesztő 850

- Pseudomonas aeruginosa 1 200

- Staphylococcus aureus 1 200

- Vibrio parahaemolyticus 2 500

- Yersinia enterocolitica 1 500

Egyéb kórokozó és feltételesen kórokozó baktériumok azonosítása és nemekbe sorolása 2 000

Egyéb mikrobák azonosítása és nemekbe sorolása 1 500

Natív készítmények mikroszkópos vizsgálata 800

Festett készítmények mikroszkópos vizsgálata 1 300

Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat 2 500

Kísérletiállat-oltás 1 500

Mezofil aerob és fakultatíve anaerob spóraszám meghatározása 900

Nyers, füstölt kolbász, "lángolt" kolbász, szalámifélék, starterkultúrálós termékek kötelező szalmonella- és sztafilokokkusz-vizsgálata

- tételminősítésnél 4 500

- egyéb esetben, mintánként 1 000

Szalmonella kimutatása 1 500

Szalmonella szerotípus meghatározása 1 800

Tejidegen antibakteriális anyag kimutatása

- agardiffúziós eljárással 1 700

- antibiokontrollal 1 100

- Delvotesttel 700

Trichinella-vizsgálat, emésztéssel (max. 50 sertésenként) 1 500

Trichinella-vizsgálat mikroszkóppal, mintánként 400

Víz bakteriológiai vizsgálata 4 800

3.15. Radiológiai vizsgálat

Alfa-sugárzás mérése 6 800

Cs 137 aktivitás koncentráció 7 900

Energiaszelektív gamma-sugárzás mérése 4 400

Fémionfrakció aktivitás koncentráció 4 200

Gamma-spektrometria 13 900

Gamma-spektrometria (3 óránál rövidebb idő) 10 500

Kálciumtartalom meghatározása 5 700

Kálium aktivitás koncentráció 5 700

Összes béta-aktivitás koncentráció 3 000

RIA meghatározása gamma-sugárzás alapján 5 400

RIA meghatározása lágy-béta méréssel 7 500

Röntgen emissziós analízis (REA) 10 500

Sr 90+Y 90 aktivitás koncentráció 8 900

Tricium aktivitás koncentráció 12 300

3.16. Söripari termék vizsgálata

Alfasavtartalom meghatározása 5 500

Eredeti extrakttartalom meghatározása 1 800

Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása 850

Habtartósság meghatározása 650

Látszólagos extrakttartalom meghatározása 1 400

Látszólagos végerejedésfok meghatározása 2 200

Összes szénhidráttartalom meghatározása 1 800

Pasztőrözöttség meghatározása 650

Sör szín meghatározása 2 700

Sűrűség meghatározás 1 400

Szén-dioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors módszer) 330

Szén-dioxid meghatározása titrálással (döntő módszer) 1 300

3.17. Szesz-, likőripari termék vizsgálata

Acetontartalom meghatározása 1 040

Aceton meghatározása GC-vel 6 000

Akroleintartalom kimutatása 1 600

Aldehidtartalom meghatározása 1 300

Denaturált szesz fenolftalein próba 460

Denaturált szesz lepárlási próba 1 040

Denaturált szesz sűrűség meghatározása 1 400

Észtertartalom meghatározása 1 300

Étkezési ecet acetaldehid-tartalom meghatározása 1 300

Étkezési ecet acetontartalom kimutatása 910

Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása 1 040

Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása 910

Étkezési ecet fluoreszcencia próba 910

Étkezési ecet formaldehid-tartalom meghatározása 2 270

Étkezési ecet hangyasavtartalom kimutatása 910

Étkezési ecet metil-alkohol tartalom meghatározása 2 700

Étkezési ecet oxidációs próba 1 040

Étkezési ecet szulfát-ion kimutatása 650

Finomszesz aldehidtartalom meghatározása 2 700

Finomszesz bepárlási maradék meghatározása 1 040

Finomszesz észtertartalom meghatározása 1 300

Finomszesz fluorescencia meghatározása 910

Finomszesz furfuroltartalom meghatározása 2 700

Finomszesz kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 700

Finomszesz metil-alkohol tartalom meghatározása 2 700

Finomszesz nehézfém-tartalom kimutatása 460

Finomszesz oxidációs próba 1 040

Finomszesz savtartalom meghatározása 1 040

Furfuroltartalom meghatározása 1 600

Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 1 040

Hangyasav meghatározása GC-vel 6 000

Kénessav kimutatása 330

Kénessavtartalom meghatározása 1 040

Kozmaolaj-tartalom meghatározása 2 700

Metanoltartalom meghatározása Deniges-Fallenberg szerint 2 700

Metanoltartalom meghatározása GC-vel 7 200

Ólomtartalom meghatározása 1 040

Ólomtartalom meghatározása AAS-vel 5 300

Összes ciántartalom meghatározása 1 300

Réztartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Réztartalom meghatározása határérték módszerrel 1 040

Réztartalom meghatározása spektrofotometriás módszerrel 2 700

Sósborszesz észtertartalom meghatározása 1 300

Sósborszesz mentoltartalom meghatározása 2 700

Szintetikus színező anyag kimutatása 1 040

Szintetikus színező anyag meghatározása 5 500

Tartóssági próba 580

Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján 2 900

Vastartalom kimutatása 910

Vastartalom meghatározása 2 700

Vastartalom meghatározása AAS-sel 5 300

3.18. Tartósított élelmiszer vizsgálata

Alkotórészek arányának meghatározása 260

Benzoesav-tartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700

Bulk-index szárítmányoknál 2 600

Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid mellett 2 000

Ecetsavtartalom meghatározása 1 040

Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid, hangyasav mellett 3 000

Főzési idő meghatározása 590

Gesztenyekészítmény héjtartalom meghatározása 650

Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 1 040

Glutaminsav meghatározása enzimesen 3 700

Gyorsfagyasztott termékek előfőzöttségének meghatározása 590

Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája 590

Gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése 330

Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredés meghatározása 460

Gyorsfagyasztott zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása 1 700

Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 2 000

Hangyasavtartalom meghatározása ecetsav mellett 2 860

Kénessavtartalom meghatározása desztillálással 1 600

Kénsavtartalom meghatározása jodometriásan 1 040

Méret meghatározása 650

Mustár konzisztencia meghatározása 330

Mustárolaj-tartalom meghatározása 1 040

Nátriumglutamát-tartalom meghatározása VRK-val 5 500

Nitráttartalom meghatározása enzimesen 3 700

Nitráttartalom meghatározása fotometriás módszerrel 2 900

Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 1 040

Nitrittartalom meghatározása fotometriás módszerrel 2 700

Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 1 040

Növényi élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata 2 200

Összes karotintartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700

Paradicsompor vízoldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700

Paradicsompor zsíroldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700

Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata 1 040

Paradicsomsűrítmény Howard-szám vizsgálat 1 700

Pektintartalom meghatározása 2 200

Szalicilsav-tartalom meghatározása 2 700

Szulfittartalom meghatározása enzimesen 3 700

Tömített zárás vizsgálata 260

Vízaktivitás (aw) meghatározása tenziometriásan 2 200

Vízfelvevő-képesség meghatározása 650

Zöldborsó zsengeség meghatározása finomméterrel 590

3.19. Tej, tejipari termékek vizsgálata

Állományvizsgálat penetrométerrel 600

Foszfatáz enzim kimutatása 650

Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel 2 900

Habtejszín keménység meghatározása 330

Habtejszín térfogatnövekedés meghatározása 330

Ízesített tejesitalok üledéktartalom meghatározása 330

Laktáttartalom meghatározása 2 900

Mastitest próba 260

Metilénkék próba 260

Presszó tejpor oldódási idő meghatározása 330

Rezazurin próba 260

Savanyú tejkészítmények sűrűség meghatározása piknométerrel 1 400

Savópor sűrűség meghatározása 330

Stroch-próba 650

Tartóssági próba 260

Tej fagyáspontcsökkenés meghatározása 2 300

Tej kálciumtartalmának meghatározása komplexometriával 1 700

Tej kálciumtartalmának meghatározása permanganometriával 2 000

Tej refrakciószám meghatározása 1 040

Tej tisztasági próba 330

Tej tompítottság vizsgálata titrálással 1 040

Tej Whiteside-próba 70

Tejipari alapanyag termék homogénezett vizsgálata 900

Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása 650

Tejsűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 720

Tejsűrűség meghatározása piknométrrel 1 400

Tejsűrűség meghatározása tejfokmérővel 650

Tejszínhab keménység meghatározása 260

Tejszínhab léeresztés vizsgálat 260

Vaj vízeloszlás vizsgálat 170

Vaj vízmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása

- tájékoztató módszerrel 1 700

- döntő módszerrel 2 300

Vajszérum pH-meghatározása 1 000

3.20. Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálat

Anabolikus hormon(ok) meghatározása GC-vel, hormononként 8 500

Anabolikus hormonok meghatározása ELISA-val, hormononként 7 200

Arzéntartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Arzéntartalom meghatározása fotometriával 3 400

Báriumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Carbadox és egyéb szerek műszeres vizsgálata 9 200

Céziumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Cinktartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Diquat- és paraquat-tartalom meghatározása spektrofotometriával 5 500

Ditiokarbamát meghatározása 4 700

Ditionkarbamátok meghatározása GC-vel 7 200

Egyéb peszticidmaradék meghatározása GC-vel 14 300

Egyéb peszticidek műszeres vizsgálata 7 500

Elővizsgálat növényvédőszer-maradék megállapítására 7 700

Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-vel 7 500

Formaldehid meghatározása fotometriával 2 600

Formaldehid meghatározása GC-vel 5 900

Foszforhidrogén-tartalom meghatározása GC-vel 7 200

Foszforhidrogén-tartalom meghatározása spektrofotometriával 2 700

Foszforhidrogén-tartalom meghatározása színreakcióval 2 700

Gyógyszer hatóanyagtartalom vizsgálat HPLC-vel és GC-vel 8 800

Higanytartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Hormonhatású gyomirtószer-maradék meghatározása GC-vel 11 200

Hormonvizsgálat DES-RIA-val 6 100

Kadmiumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Kálciumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Kloramfenikol és gátlóanyagok műszeres vizsgálata 7 100

Kobalttartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Kozmaolaj-tartalom meghatározása GC-vel 7 200

Krómtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Magnéziumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Mangántartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Metanoltartalom meghatározása GC-vel 7 200

Metilbromid-tartalom meghatározása spektrofotometriával 4 200

Mikotoxinok meghatározása ELISA-val, toxinonként 7 200

Mikotoxinok meghatározása VRK-val:

- Aflatoxin (B1, B2, G1, G2) 4 200

- egyéb mikotoxinok 3 200

Mikotoxinok meghatározása GC-vel, toxinonként 10 000

Mikotoxinok meghatározása HPLC-vel 10 000

Nátriumtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Nikkeltartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Ólomtartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Óntartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Organofoszfát meghatározása GC-vel 11 000

Organofoszfát meghatározása VRK-val 6 100

Organoklór meghatározása GC-vel 11 000

Piretroidok meghatározása GC-vel 9 600

Poliklórozott bifenilek meghatározása GC-vel 13 100

Réztartalom meghatározása AAS-sel 5 300

Stronciumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Sulfonamidok meghatározása VRK-val 5 500

Szeléntartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Triazin-származékok meghatározása GC-vel 11 000

Vastartalom meghatározása AAS-sel 5 300

3.21. Üdítőital vizsgálata

Aflatoxin-B1 meghatározása RIA-val 5 200

Alumíniumtartalom meghatározása AAS-sel 5 900

Átlátszósági meghatározása 650

Bepárlási maradék meghatározása 1 040

Kinintartalom meghatározása 2 700

Kinintartalom meghatározása HPLC-vel 8 600

Koffeintartalom meghatározása 2 700

Összes keménység meghatározása 1 040

Szabad klórtartalom meghatározása 1 300

Szén-dioxid-tartalom meghatározása 330

Szikvíz fröccsentési próba 70

3.22. Vendéglátóipari termék vizsgálata

Fagylalt, parfé sűrűségének meghatározása 1 430

Gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása 580

Kávéital vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 1 040

Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban 1 040

3.23. Víz kémiai vizsgálata

Alumíniumtartalom meghatározása 1 300

Ammónium-ion meghatározása 1 300

Bepárlási maradék meghatározása 1 040

Fluoridtartalom meghatározása 2 700

Foszfáttartalom meghatározása 2 700

Jodidtartalom meghatározása 1 800

Klorid-ion meghatározása 910

Mangán-ion meghatározása 2 700

Nitráttartalom meghatározása 2 900

Nitrittartalom meghatározása 2 700

Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel 2 700

Összes keménység meghatározása 910

Réztartalom meghatározása 1 300

Szabad klórtartalom meghatározása 1 300

Vas-ion meghatározása 2 700

3.24. Zöldség, gyümölcs vizsgálata

Egészségi állapot vizsgálata 720

Érettségi fok vizsgálata 260

Kénessavtartalom meghatározása desztillációs módszerrel 2 600

Mikroszkópos vizsgálat 2 200

Osztályozottság vizsgálata 720

Zsengeség vizsgálata 580

3.25. Zsír, olajipari termék vizsgálata

A-vitamin-tartalom meghatározása 6 500

Anizidin szám meghatározása 2 700

Antioxidáns-tartalom kimutatása GC-vel 7 300

Antioxidáns-tartalom kimutatása VRK-val 4 200

Antioxidáns-tartalom meghatározása VRK-val 5 460

Benzoesav-tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból 9 400

Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása 3 900

Csúszáspont meghatározása 1 600

Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel 1 040

El nem szappanosított rész meghatározása hexános módszerrel 1 700

Elszappanosítási szám meghatározása 1 300

Erukasav-tartalom meghatározása 8 100

Étolaj átlátszóság meghatározása 650

Hidroxil szám acetil szám meghatározása 2 000

Izolált transz telítetlen komponens meghatározása 7 300

Jódszám meghatározása Wijs-módszerrel 1 700

Jódszínszám meghatározása 1 040

Napraforgó olaj viasztartalom meghatározása 2 000

Nikkeltartalom meghatározása margarinból, fotometriásan 2 700

Oldószertartalom meghatározása GC-vel 7 400

Oldószertartalom meghatározása szárításos módszerrel 1 040

Oxidált zsírsavtartalom meghatározása 2 000

Peroxidszám meghatározása 2 000

Savszám meghatározása 1 200

Sűrűség meghatározása areométerrel 650

Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 700

Sűrűség meghatározása piknométerrel 1 400

Szerves szennyeződés meghatározása 2 000

Tokoferol-tartalom meghatározása 5 100

Törésmutató meghatározása 650

Zsiradékok A- és B-szám meghatározása 2 000

Zsiradékok dermedéspont meghatározása 2 000

Zsiradékok füstpontjának meghatározása 2 700

Zsiradékok poláros komponensének meghatározása 3 100

Zsiradékok szappan tartalom meghatározása 2 000

Zsiradékok UV fényelnyelésének meghatározása 3 100

Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása 1 800

Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel 8 100

4. Állatgyógyászati készítmények törzskönyvi dokumentációjának vizsgálata ***** (SZJ 142 300)

4.1.1. Gyógyszer, gyógypremix, hozamfokozó, valamint nem nutritív, testidegen takarmánykiegészítő anyag:

4.1.1.1. Eredeti hatóanyagot tartalmazó készítmény 800 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000

- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 500 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 400 000

- Az összetétel módosításának véleményezése 200 000

- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000

- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000

4.1.1.2. Egy ismert hatóanyagot tartalmazó készítmény 400 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000

- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 250 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 200 000

- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000

- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000

- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000

4.1.1.3. Több ismert hatóanyagot tartalmazó készítmény 500 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000

- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 300 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 200 000

- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000

- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 100 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 200 000

- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000

4.1.1.4. Csak kedvtelésből tartott állatok kezelésére szolgáló készítmény 200 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 50 000

- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 50 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése

= kedvtelésből tartott állatra 50 000

= élelmiszer-termelésre tartott állatra 200 000

- Az összetétel módosításának véleményezése 50 000

- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 50 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 100 000

- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000

4.1.1.5. Állatok külső élősködői elleni készítmény (pl. juhfürösztő szer) 200 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000

- Második és minden további gyógyszerforma véleményezése 100 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 100 000

- Az összetétel módosításának véleményezése 100 000

- Segéd- és vivőanyag megváltoztatásának véleményezése 50 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 100 000

- A gyártási körülmények vizsgálata 100 000

4.1.1.6. Homeopatiás készítmény 100 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000

4.1.2. Oltóanyag 400 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 130 000

- Törzskönyvi módosítás vizsgálata 130 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata és a gyártási körülmények vizsgálata 150 000

4.1.3. Kórjelző anyag (diagnosztikum) 130 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000

- Törzskönyvi módosítás vizsgálata 80 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata és a gyártási körülmények vizsgálata 80 000

4.1.4. Állatgyógyászati segédanyag:

4.1.4.1. Állatokon alkalmazott fertőtlenítő szer (pl. gyógysampon) 80 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000

4.1.4.2. Egyéb, fel nem sorolt készítmény (pl. kutyanyakörv) 50 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 20 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 20 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 20 000

4.1.5. Gyógyhatású készítmény (pl. gyógynövény tartalmú készítmény) 100 000

- Hiányos dokumentáció kijavításának kérésekor 30 000

- A felhasználási terület kiterjesztésének véleményezése 30 000

- A törzskönyvi dokumentáció kötelező, időszakos felülvizsgálata 50 000

4.1.6. A törzskönyvi dokumentáció érdemi vizsgálat előtti visszavonása esetén felszámítható adminisztrációs költség 25 000

5. Állat és termék szállítása alkalmával a berakodáskor teljesített állatorvosi hatósági ellenőrzésért felszámítandó díjak (SZJ 171 200):

5.1. Élő állatok vasútra, hajóra, repülőgépre, gépkocsira történő, szállítás céljából való berakodásakor:

a) nagyállat*

- egyedenként 100

- rakományonként legalább 800

b) egypatás nagyállat féléves korig, egyéb nagyállat három hónapos korig*

- egyedenként 50

- rakományonként legalább 800

c) kisállat*

- egyedenként 30

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 20 000

d) házinyúl*

- egyedenként 10

- rakományonként legalább 300

- rakományonként legfeljebb 10 000

e) prémes állat (a házinyúl kivételével)

- egyedenként 20

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

f) vágóbaromfi*

- egyedenként 0,50

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

g) felnőtt tenyészbaromfi*

- egyedenként 2

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

h) naposbaromfi

- minden megkezdett 500 állat 20

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

i) élő áruhal*

- megkezdett nettó 100 kg-onként 100

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

j) élő tenyészhal (a díszhal kivételével) és szaporítóanyag (halikra, haltej)

- megkezdett nettó 100 kg-onként 300

- rakományonként legalább 1 000

- rakományonként legfeljebb 10 000

k) kedvtelésből tartott emlős állat

- egyedenként 100

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 5 000

l) akváriumi hal

- minden megkezdett 100 állat után 200

- rakományonként legalább 300

- rakományonként legfeljebb 5 000

m) díszmadár

- egyedenként 20

- rakományonként legalább 300

- rakományonként legfeljebb 5 000

5.2. Állat-egészségügyi ellenőrzés alá tartozó áru (az 5.1. pontban felsorolt élő állatok kivételével) szállítása alkalmával

a) állati eredetű termék

- megkezdett tonnánként 150

- legalább 1 000

- legfeljebb:

= közúti és vasúti szállítóeszközönként 6 000

= légi szállítóeszközönként 30 000

= vízi szállítóeszközönként 60 000

b) egyéb áru

- megkezdett tonnánként 30

- legalább 800

- legfeljebb:

= közúti és vasúti szállítóeszközönként 1 000

= légi szállítóeszközönként 8 000

= vízi szállítóeszközönként 20 000

5.3. Keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomásain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repülőgépre, hajóra (uszályra) való átrakásánál rakományonként 1 000

5.4. Az FM által elrendelt vagy jogszabályban előírt esetben az áru kirakásánál végzett ellenőrzésért, rakományonként 1 000

5.5. Meghiúsult szállítás esetén a bejelentett rakományok számától függetlenül, esetenként 2 000

5.6. Ha a szállítást felügyelő állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, a megkezdett óránkénti pótdíj 1 000

6. Állatvásárok és állatkiállítások, állatversenyek felügyelete, kirendelt állatorvosként, megkezdett óránként (SZJ 171 200) 800

7. Exportra szánt friss gyümölcs és zöldség minőségének ellenőrzéséért fizetendő díjak (SZJ 142 300)

7.1. A tétel azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként 1 600

7.2. Az áru alkalmassá tételét követő ismételt vizsgálat megkezdett 10 tonnánként 1 600

7.3. Ha az ellenőrnek 1 óránál többet kell várakoznia a vizsgálat elvégzésére, a megkezdett óránkénti pótdíj 800

7.4. A meghiúsult szállítás esetén, a rakományok számától függetlenül, esetenként 2 000

8. Tényt, adatot igazoló bizonyítvány kiadása vizsgálat nélkül bizonyítványonként 800

9. Az állat-egészségügyi határállomásokon fizetendő díjak (SZJ 171 200)

9.1. Behozatal és kivitel esetén

a) nagyállat

- egyedenként 100

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

b) egypatások féléves, egyéb nagyállat három hónapos korig

- egyedenként 50

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

c) kisállat

- egyedenként 5

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

d) prémes állat

- egyedenként 5

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

e) baromfi

- egyedenként 2

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

f) naposbaromfi

- minden megkezdett 1000 állat után 200

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

g) méh, petéje, lárvája, bábja

- családonként, csomagonként 100

- rakományonként legfeljebb 2 000

h) méhanya a kísérőméhekkel

- anyánként 20

- rakományonként legfeljebb 2 000

i) élő áruhal

- nettó 100 kg-onként 100

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 10 000

j) élő tenyészhal és szaporítóanyag (ikra, tej)

- nettó 100 kg-onként 300

- legalább 1 000

- legfeljebb 10 000

k) kedvtelésből tartott és védett állat

ka) díszmadár

= egyedenként 50

= rakományonként legalább 300

= rakományonként legfeljebb 5 000

kb) akváriumi állat

= minden megkezdett 100 állat után 200

= rakományonként legalább 300

= rakományonként legfeljebb 5 000

kc) kutya, macska

= egyedenként 300

= rakományonként legalább 800

= rakományonként legfeljebb 10 000

kd) hüllő, majom, egyéb máshol fel nem sorolt állat

= egyedenként 300

= rakományonként legalább 800

= rakományonként legfeljebb 5 000

ke) védett állat

= egyedenként 100

= rakományonként legalább 300

= rakományonként legfeljebb 5 000

l) bemutatásra szolgáló állat

- egyedenként 300

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb 5 000

m) csiga

- megkezdett tonnánként 500

- legalább 800

- legfeljebb 10 000

n) sperma

- megkezdett 1000 adagonként 800

o) egypatások és kérődzők embriója

- 10 db-onként 800

p) trófea darabonként

- gímszarvas és dám 1 500

- őz, vaddisznó, muflon 1 000

- egyéb emlős 800

r) állati eredetű termékek, valamint egyéb állat-egészségügyi ellenőrzésre kötelezett áruk nemenként

- minden megkezdett tonna után 100

- rakományonként legalább 800

- rakományonként legfeljebb

= közúti és vasúti szállítóeszközönként 5 000

= légi szállítóeszközönként 20 000

= vízi szállítóeszközönként 50 000

9.2. Átvitel esetén a 9.1. pontban leírt díjtételek kétszerese számítandó.

10. Jogszabályban előírt hatósági állatorvosi beavatkozás díjai ****** (SZJ 171 200)

a) Gümőkór vizsgálata allergiás bőrpróbával (tuberkulinozás), egyedenként

- az 1. állat 200

- a 2-5. állatig 150

- a 6-10. állatig 120

- a 11-50. állatig 60

- minden további állat 20

- legfeljebb 10 000

b) Takonykór vizsgálata allergiás szempróbával, egyedenként 200

c) Baromfitífusz vizsgálata tárgylemez-agglutinációval

- 100 állatonként 500

- állományonként legfeljebb 5 000

d) Mezei nyulak tularémia-fertőzöttségének vizsgálata tárgylemez-agglutinációval, egyedenként 20

e) Méhegészségügyi vizsgálatok családonként 20

f) Hatósági mintavétel laboratóriumi vizsgálatra, beleértve a mentesség és az apaállat ellenőrzése céljából végzett mintavételt is

fa) vér, tej, vizelet, bőr, bőrkaparék, bélsár, tampon, tasakváladék stb.

- a díjtételek a 10/a) pont szerint

- elegytej, mintánként 100

fb) befulladt tojás, kelési tételenként és származási helyenként 200

** Jelenleg a 30/1981. (XII. 30.) MÉM-EüM rendelet.

*** Jelenleg a 24/1994. (V. 4.) FM rendelet.

**** A 3.14. pontban jelzett vizsgálatokért mintánként legfeljebb 30000 Ft számítható fel.

***** A 24/1994. (V. 4.) FM rendelet alapján.

****** Jelenleg a 28/1981. (XII. 30.) MÉM rendelet és a 29/1981. (XII. 30.) MÉM rendelet.

2. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez

2. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez

3. számú melléklet a 4/1996. (I. 26.) FM rendelethez

3. számú melléklet a 11/1994. (III. 22.) FM rendelethez

Lábjegyzetek:

[1] lásd: a 6/1981. (IV.12.) MÉM rendelet 22. §-a (2) bekezdésének a) pontját.

[2] lásd: a 6/1981. (IV.12.) MÉM rendelet 22. §-a (2) bekezdésének a) pontját.

[3] Az általános forgalmi adó számítására az 1992. évi LXXIV. törvény az irányadó.

Tartalomjegyzék