86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet

a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény (a továbbiakban: Ét.) 27. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

Általános rendelkezések

1. §

(1) E rendelet rendelkezéseit - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a Magyar Köztársaság területén

a) közfogyasztásra szánt, illetve forgalomba hozott dohánytermékekre és dohány-adalékanyagokra,

b) export célra előállított cigarettákra kell alkalmazni.

(2) E rendelet rendelkezéseit nem kell alkalmazni a nem kereskedelmi forgalomban vámkezelt dohánytermékekre.

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Dohányzásra szánt dohánytermékek:

a) cigaretta: dohányrúd, melynek dohányvágatból vagy dohányvágatból és dohányfóliából készült töltetét hoszszanti részén ragasztott cigarettapapír vagy dohányfólia borítja, és nem minősül szivarnak vagy szivarkának, továbbá az a dohányrúd, amelyet egy egyszerű, nem ipari eljárással cigarettapapír-hüvelybe tolnak, vagy cigarettapapír-lappal körbevesznek;

b) szivar: dohányrúd, amely teljes egészében természetes dohányból készült, illetve dohányrúd természetes dohányból készült borítékkal;

c) szivarka:

ca) dohányrúd kocsányozott kevert töltettel és a szivar szokásos színével megegyező külső borítékkal, amely teljesen befedi a terméket, beleértve a filtert is, amennyiben van, kivéve a szopókával ellátott terméket, ahol a külső boríték nem fedi a szopókát; a burok és a boríték dohányfóliából készült, és egy termék tömege - a filter és a szopóka nélkül - nem lehet kevesebb 1,2 g-nál, és a borítékot a dohányrúd hossztengelyével minimum 30 fokos hegyes szöget bezáróan, spirálisan tekerték fel,

cb) dohányrúd kocsányozott kevert töltettel és a szivar szokásos színével megegyező dohányfóliából készült külső borítékkal, amely teljesen befedi a terméket, beleértve a filtert is, amennyiben van, kivéve a szopókával ellátott terméket, ahol a külső boríték nem fedi a szopókát; egy termék tömege - a filter vagy a szopóka nélkül - nem kevesebb 2,3 g-nál és a kerülete a dohányrúd hosszának legalább egyharmadán nem kevesebb 34 mm-nél;

d) fogyasztási dohány: további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas kész dohányvágat

da) finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány): olyan fogyasztási dohány, amelyben a dohányrészecskék tömegének több mint 25 százaléka kisebb, mint l milliméter szélességűre vágott,

db) pipadohány: pipában történő elszívásra szolgáló fogyasztási dohány.

2. Füst nélküli dohánytermékek:

a) rágásra szolgáló dohánytermék: a formázott rágó-dohány,

b) tüsszentésre szolgáló dohánytermék: a por alakú burnót,

c) szájon át fogyasztott dohánytermék: a dohányzásra, illetve rágásra szánt termékeken kívül minden szájon át való használatra szánt, teljes egészében vagy részben dohányból készült, porított vagy szemcsés, illetve e két forma bármely kombinációja révén előállított termék, különösen a zacskóban vagy likacsos szerkezetű zacskóban, valamint az élelmiszerhez hasonló formában kiszerelt termék.

3. Összetevő: bármely olyan anyag vagy alkotóelem - kivéve a dohánylevelet vagy a dohánynövény egyéb természetes vagy feldolgozott részét -, amelyet egy dohánytermék gyártásához használnak fel, és amely a késztermékben - akár megváltozott formában - van jelen, beleértve a papírt, a füstszűrőt, a nyomdafestéket és a ragasztóanyagokat is.

4. Dohánytermék gyártásához felhasznált nyers- és adalékanyagok:

a) nyersdohány: a Niotiana tabacum fajhoz tartozó, , ipari feldolgozásra alkalmas növény természetes vagy mesterséges úton szárított levele,

b) fermentált, érlelt dohány (a továbbiakban: dohány): az a nyersdohány, amelyben a szárítást követően hő fejlődés és szárazanyag-veszteség mellett olyan változások játszódtak le, amelynek következtében a dohánytermék élvezeti célra alkalmassá vált,

c) dohányfólia: kötő- és adalékanyagok felhasználásával, szárazanyagra számítva legalább 75%-ban dohányból készült papírszerű lemez vagy szalag,

d) dohányvágat: egyenletes szélességű szálakra vágott dohány vagy egyenletes szélességűre vágott dohányfólia,

e) cigarettapapír: olyan méretre vágott, speciális papír, amit a dohányvágat burkolására használnak,

f) dohány-adalékanyag: minden a dohánytól eltérő anyag, amelyet a dohánytermékhez az előkészítés, a kezelés, a feldolgozás és a csomagolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolja.

5. Füstszűrő: a cigaretta, szivar, szivarka azon része, amely a dohányterméken áthaladó főfüst szűrésére szolgál.

6. Szopóka: a cigarettához, szivarhoz, szivarkához rögzített rész, amely közvetlenül a szájjal érintkezik.

7. Nikotin: a száraz főfüst-kondenzátum nikotinalkaloidtartalma.

8. Kátrány: a nikotinmentes száraz főfüst-kondenzátum.

9. Szénmonoxid: a cigaretta főfüst gázfázisának alkotórésze.

10. Idegen anyag: a termesztés és feldolgozás során a nyersanyagba, illetve a késztermékbe került, egyszerű fizikai módszerekkel elkülöníthető, nem dohány eredetű anyag.

11. Fogyasztói csomagolási egység: a dohánytermékek kötelező csomagolása során alkalmazott legkisebb csomagolási egység:

a) cigaretta esetében legfeljebb 50 db cigarettát tartalmazó csomag,

b) szivar esetében darab vagy doboz,

c) szivarka esetében doboz,

d) fogyasztási dohány, füst nélküli dohánytermékek esetében tasak vagy doboz.

12. Gyűjtőcsomag: több fogyasztói csomagolási egységet tartalmazó, kiskereskedelmi forgalomban értékesített nagyobb csomagolási egység.

13. Szállítási csomagolás: a termék szállításához kialakított, de kiskereskedelmi forgalomba nem kerülő csomagolás (pl. cigarettaszállítási gyűjtőláda).

14. Szabadforgalomba bocsátás: a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvényben (a továbbiakban: Jöt.) meghatározott fogalom.

15. Importáló: az a személy, aki - a Jöt. rendelkezéseinek betartása mellett - először szerez jogot arra, hogy az importált termék felett saját nevében rendelkezzen.

A dohánytermék gyártásának, importálásának feltételei

3. §

(1)[1] Dohányterméket előállító új üzem létesítése esetén - a Jöt. rendelkezéseinek betartása mellett - vagy a rendelet hatálybalépésekor már meglévő üzem olyan mértékű átalakítása esetén, amely az Ét. 3. §-ában előírt feltételek lényeges megváltoztatásával jár, az építésügyi engedélyezési eljárás során az illetékes megyei (fővárosi) állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (a továbbiakban: Állomás), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézete szakhatósági hozzájárulását az 1. számú melléklet szerinti adatok alapján adja meg.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt hatóságok, amennyiben ez a szakhatósági hozzájárulás megadásához szükséges, helyszíni szemlét tartanak.

4. §

(1) A dohányterméket előállítónak (a továbbiakban: gyártó) a dohánytermék gyártásának megkezdése előtt, az importálónak a dohánytermék belföldi forgalom számára történő vámkezelése előtt valamennyi dohánytermékről a 2. számú melléklet szerinti gyártmánylapot/regisztációs lapot (a továbbiakban: regisztációs lap) kell kiállítania.

(2) A regisztrációs lap egy példányát a dohányterméket előállító üzemben, az importáló székhelyén, illetve a raktározás helyén a hatósági ellenőrzés számára is hozzáférhető módon kell megőrizni mindaddig, amíg a dohánytermék gyártása, importálása folyik, illetve a dohánytermék forgalomban van.

(3) A gyártó, illetve az importáló köteles a szabadforgalomba bocsátás előtt a regisztrációs lap egy további példányát nyilvántartásba vétel céljából megküldeni az illetékes Állomásnak.

5. §

(1) A dohánytermék gyártásához engedélyezett adalékanyagokat, azok pontos felhasználási célját, valamint tisztasági követelményeit a 3. számú melléklet tartalmazza. Az adalékanyagoknak az engedélyben rögzített feltételektől eltérő alkalmazása tilos.

(2) A 3. számú mellékletben nem szereplő, illetve felhasználási engedéllyel nem rendelkező adalékanyagoknak a dohánytermék gyártásában való felhasználását a felhasználó, a forgalmazó vagy a gyártó kérelmére a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OÉTI) engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet a 4. számú melléklet szerinti tartalommal az OÉTI-hez kell benyújtani. Nem szükséges engedélyt kérni a nyersdohány természetes részeinek felhasználásához.

(3) A dohánytermék hozzáadott tiltott adalékanyagokat, idegen anyagokat nem tartalmazhat. A tiltott adalékanyagok listáját az 5. számú melléklet tartalmazza.

Határértékek

6. §

A szabadforgalomba bocsátott cigaretta főfüstje nem tartalmazhat cigarettánként többet, mint

a) 10 mg kátrányt,

b) 1 mg nikotint,

c) 10 mg szénmonoxidot.

Jelölés

7. §

(1) A fogyasztói csomagolási egységen jelölni kell:

a) a dohánytermék nevét;

b) a dohánytermék megnevezését a következők szerint: "cigaretta", "szivar", "szivarka", "pipadohány", "cigarettadohány", "rágódohány", "burnót";

c) a gyártó azonosítását lehetővé tevő nevét és címét;

d) a darabszámot (cigaretta, szivar, szivarka) vagy tömeget (fogyasztási dohány, burnót, rágódohány);

e) füstszűrős termék esetén a "füstszűrő(s)" vagy "filter(es)" szót;

f) cigaretta esetében a főfüst kátrány, nikotin és szén-monoxid tartalmának számszerű értékét a következők szerint:

fa) "Kátrány X mg/cigaretta" (ahol X egészre kerekített szám),

fb) "Nikotin Y mg/cigaretta" (ahol Y egy tizedes jeggyel megadott, kerekített szám),

fc) "Szénmonoxid Z mg/cigaretta" (ahol Z egészre kerekített szám);

g) a gyártás időpontját (az év, a hónap és a nap feltüntetésével) és helyét, vagy tételszámot, illetve kódolt megjelölést, amelyből a gyártás helye és ideje megállapítható;

h) az általános egészségvédő figyelmeztetést

ha) dohányzásra szánt dohánytermék esetében a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Tv.) szerint,

hb) füst nélküli dohánytermék esetében: "Ez a dohánytermék károsíthatja egészségét és függőséget okoz.";

i) dohányzásra szánt dohánytermék esetében a Tv.-ben felsorolt, szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratok közül kiválasztott figyelmeztetést.

8. §

(1) A gyűjtőcsomagon a 7. § a)-d), h)-i) pontja szerinti jelöléseket kell alkalmazni a fogyasztói csomagolási egységeknél meghatározott feltételekkel. Nem kötelező a gyűjtőcsomagoláson jelölést alkalmazni, ha a benne levő fogyasztói csomagolási egységek jelölése kívülről is jól olvasható.

(2) A szállítási csomagoláson a 7. § a)-d) pontja szerinti jelöléseket kell alkalmazni.

9. §

A cigaretta-főfüst egységnyi mennyiségében lévő kátrány-, nikotin- és szénmonoxid-tartalom számszerű értékét a fogyasztói csomag egyik keskenyebb oldalára kell nyomtatni. A feliratnak az adott oldal felületének legalább 10%-át kell kitennie.

10. §

(1) Fogyasztói csomagolási egység tekintetében az általános és a szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztetést (a továbbiakban együtt: egészségvédő figyelmeztetések) a Tv. szerint kell feltüntetni.

(2) Gyűjtőcsomag esetében az általános egészségvédő figyelmeztetést a legnagyobb felületű, általában a termék nevét is tartalmazó oldalon kell feltüntetni úgy, hogy a felirat a felület legalább 30%-át tegye ki. Az alternatív általános egészségvédő figyelmeztetéseket váltakozva kell alkalmazni úgy, hogy azok rendszeres megjelenése biztosított legyen.

(3) A szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratot a termék gyűjtőcsomagjának másik legnagyobb felületű oldalán kell feltüntetni úgy, hogy a felirat a felület legalább 40%-át tegye ki. A szabadon megválasztható egészségvédő figyelmeztető feliratokat váltakozva kell alkalmazni úgy, hogy azok rendszeres megjelenése biztosított legyen.

(4) A cigaretta kivételével a többi olyan dohánytermék fogyasztói csomagolási egységén, ahol a legszembetűnőbb felület mérete nagyobb, mint 75 cm2, az egészségvédő figyelmeztetéseknek az egyes felületeken legalább 22,5 cm2 nagyságú területet le kell fednie.

(5) Az egészségvédő figyelmeztetéseket és a 7. § f) pontja szerinti értékfeltüntetést fehér alapon fekete, kövérített Helvetica betűtípussal kell nyomtatni. A feliratot kis betűvel kell szedni, kivéve a szöveg kezdőbetűjét és azt az esetet, amikor a nagybetű használatát nyelvtani szabály követeli meg. A feliratot - a füst nélküli dohánytermékek kivételével - legalább 3 mm és legfeljebb 4 mm vastag, fekete vonallal határolt keretben kell elhelyezni, amely semmiképpen sem zavarhatja az egészségvédő figyelmeztetések szövegét és az értékfeltüntetést. A keret az előírt felületbe beszámít. A szöveget a nyomtatására fenntartott területen középre zárva, a csomag felső szélével párhuzamosan kell elhelyezni. Olyan betűméretet kell alkalmazni, amely biztosítja, hogy a szöveg a rendelkezésre álló felület lehető legnagyobb hányadát foglalja el.

(6) Az egészségvédő figyelmeztetéseket és az érték-feltüntetést a dohánytermék adójegyére nyomtatni tilos. A feliratok nyomtatásának eltávolíthatatlannak, törölhetetlennek kell lennie, azokat más írás vagy képanyag, illetve a csomagfelbontó szalag nem takarhatja, nem homályosíthatja el, és nem szakíthatja meg. A cigarettát kivéve egyéb dohánytermékek esetében a feliratok a csomagra eltávolíthatatlanul rögzített matricán is elhelyezhetők.

(7) Az egészségvédő figyelmeztetések váltakozva való alkalmazását előíró kötelezettség ellenőrizhetősége érdekében a gyártó és importáló köteles olyan nyilvántartást vezetni, melyből időtartamonként megállapíthatóak az alkalmazott egészségvédő figyelmeztetések.

10/A. §[2]

A Tv. mellékletének 10. pontjának első fordulatában meghatározott adatokat az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium hivatalos lapjában közleményként teszi közzé. A közleményben közzétett adatokat a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától szabadforgalomba bocsátott termékek csomagolóeszközén kell feltüntetni. Az adatok megváltozása esetén a korábbi adatokkal csomagolóeszköz legkésőbb a közzétételt követő hat hónapig gyártható. A korábbi adatokkal legyártott csomagolóeszköz legkésőbb a gyártástól számított hat hónapig használható fel.

11. §

(1) A csomagoláson az előírt jelöléseken túl csak olyan további tájékoztatás megengedett, amely nem vezeti félre a fogyasztót.

(2) Tilos a dohánytermék csomagolásán arra utaló szöveg vagy jelzés alkalmazása, hogy egy adott dohánytermék más dohányterméknél kevésbé ártalmas.

(3) Nem minősül a (2) bekezdés szerinti utalásnak azon kifejezések használata, amelyek olyan védjegyeztetett márkanevek elválaszthatatlan részét képezik, amelyeket e rendelet hatálybalépését megelőzően használtak, illetve védjegyeztettek, és amelyek nem az adott cigaretta kátrány- és nikotintartalmára vonatkoznak.

12. §

A belföldön előállított külföldi védjegyoltalommal rendelkező dohánytermékek a magyar nyelvű értékfeltüntetés, illetve az egészségvédő figyelmeztetések mellett idegen nyelvű jelöléssel is forgalomba hozhatók.

A forgalomba hozatal feltételei

13. §

Csak olyan dohánytermék bocsátható szabadforgalomba, illetve forgalmazható, amely megfelel e rendelet előírásainak és a regisztrációs lapon feltüntetetteknek.

14. §

Dohánytermék minőségének megőrzéséhez szükséges tárolási körülményeket a forgalmazás valamennyi szakaszában biztosítani kell. A szállítási csomagoláshoz használt gyűjtőládát legalább 10 cm magasságú, légkicserélődést elősegítő alátéten kell tárolni. A tárolási körülményeket, azoknak a dohánytermékek minőségére gyakorolt hatását a forgalmazó köteles rendszeresen ellenőrizni.

15. §

Dohánytermék - a darabonként értékesíthető, szivargyűrűvel ellátott szivar kivételével - csak eredeti fogyasztói csomagolási egységben vagy gyűjtőcsomagban hozható forgalomba, a forgalmazás során nem csomagolható át, a gyűjtőcsomag olyan felbontását kivéve, amely a fogyasztói csomagolási egységekre való szétválasztást eredményezi. A fogyasztói csomagolási egység nem bontható meg.

16. §

Import dohánytermék a külön jogszabályokban meghatározott feltételek teljesítése esetén akkor bocsátható szabadforgalomba, ha megfelel e rendelet előírásainak, a fogyasztói csomagolási egységen és a gyűjtőcsomagon szerepelnek a magyar nyelvű egészségvédő figyelmeztetések, cigaretta esetében az értékfeltüntetés is, továbbá az importáló megnevezése és címe. A feltételek biztosításáért az importáló a felelős.

A dohánytermékek ellenőrzése

17. §

(1) Az előállított dohánytermékek minőségét és a regisztrációs lap adatainak való megfelelését a gyártó és az importáló köteles ellenőrizni. A gyártó és az importáló a szükséges vizsgálatokat saját laboratóriumában végezheti, vagy más, erre alkalmas laboratóriumokban végeztetheti.

(2) A cigaretta-főfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalom értékeit a Heves megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás (a továbbiakban: Heves megyei Állomás) mint hatósági laboratórium vizsgálhatja és igazolhatja. A Heves megyei Állomás hatósági laboratóriuma a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) részére készített éves jelentésben megadja az előállított dohánytermékek mért adatait a kátrány, nikotin és szénmonoxid tekintetében. A Heves megyei Állomás hatósági laboratóriuma egyedi ügyekben, a dohánytermékek adójogi besorolása vonatkozásában szakhatóságként működik közre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága felkérése alapján.

(3) A Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását követően az Európai Unió valamely tagállamának illetékes hatósága által akkreditált laboratórium is jogosult a cigaretta-főfüst kátrány, nikotin és szén-monoxid értékeinek vizsgálatára és igazolására.

(4) E rendelet előírásainak alkalmazása szempontjából a 6. számú mellékletben felsorolt nemzeti szabványok irányadóak.

(5) A csomagoláson közölt értékfeltüntetések megfelelőségét az MSZ ISO 8243 szabvány szerint kell igazolni.

Adatszolgáltatás

18. §

(1) A dohánytermék gyártójának és importálójának évente be kell nyújtania a Minisztérium számára a (2)-(4) bekezdés szerinti listákat, amelyek tartalmazzák a dohánytermékekben található, a megelőző naptári évben a gyártás során felhasznált összes összetevőt és azok mennyiségét.

(2) A dohánytermék gyártójának, importálójának az általa gyártott, forgalmazott összes dohánytermék vonatkozásában összesített listát kell készítenie a dohánytermékben és a dohányterméken található dohány-adalékanyagokról. A lista a dohány-adalékanyagokat abc sorrendben tartalmazza, azok maximális mennyiségét (a termékben előforduló legmagasabb szintet alapul véve) és a funkcióit is meghatározva, a 7. számú melléklet szerinti formában.

(3) A dohánytermék gyártójának, importálójának az általa gyártott, forgalmazott összes termék vonatkozásában összesített listát kell készítenie a (2) bekezdésben foglaltakon kívüli összetevőkről A listának tartalmaznia kell az egyes csoportokban található összetevők maximális mennyiségét (a termékben előforduló legmagasabb szintet alapul véve), funkcióit is meghatározva, a 8. számú melléklet szerinti formában.

(4) A dohánytermék gyártójának, importálójának az általa gyártott, forgalmazott egyes termékek vonatkozásában terméklistát kell készítenie a dohánytermékben és a dohányterméken található dohány-adalékanyagokról. A listának tartalmaznia kell minden egyes adalékanyag megnevezését, valamint egy külön kategóriát az ízanyagoknak, a 9. számú melléklet szerinti tartalommal.

(5) A listákat ki kell egészíteni az összetevőkre, valamint a funkciójukból eredően keletkező égéstermékeikre vonatkozó toxikológiai adatokkal, amennyiben azok a gyártó vagy az importáló rendelkezésére állnak.

19. §

(1) A Minisztérium a fogyasztók tájékoztatása érdekében gondoskodik a gyártók és az importálók által szolgáltatott információ és az egyes termékek összetevőiről összeállított, a termékből származó kátrány, nikotin és szénmonoxid mennyiségeket tartalmazó lista megfelelő módon történő nyilvánosságra hozataláról, amely során azonban a termékreceptekről közölt, üzleti titkot képző információkat nem hoz nyilvánosságra. A Minisztérium tájékoztatja az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztériumot, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot is.

(2) A Minisztérium megküldi az Európai Bizottságnak a 18. §-ban meghatározott adatokat.

Záró rendelkezések

20. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) A 6-12. § 2004. január 1-jén, a 19. § (2) bekezdése pedig a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba; a rendelet határértékekre, illetve jelölésre vonatkozó előírásainak megfelelő termékek azonban a rendelet hatálybalépését követően már szabadforgalomba bocsáthatóak és forgalmazhatóak.

(3) A dohánytermékek előállításáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló 36/1996. (XII. 11.) FM-NM-IKIM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1-5. §-a, 15-20. §-a, és 1-5. számú melléklete, valamint az azt módosító 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelet 21-23. §-a e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, az R. 6-14. §-a és 21. §-a pedig 2004. január 1-jével hatályát veszti.

(4) Szájon át fogyasztott dohánytermék 2003. szeptember 30-ig gyártható, illetve bocsátható szabadforgalomba, és 2003. december 31-ig forgalmazható.

(5) A Magyar Köztársaság területén gyártott, de kizárólag az Európai Unió tagállamainak területén kívül forgalomba hozott cigaretták tekintetében a 6. §-ban meghatározott határértékeket 2007. január 1-jétől kell alkalmazni.

(6)[3] Azok a cigaretta dohánytermékek, amelyek megfelelnek az R. dohánytermékek csomagolására, jelölésére vonatkozó, valamint a cigaretta kátránytartalmát meghatározó rendelkezéseinek, 2004. december 31-ig forgalmazhatóak.

(7)[4] Azok a nem cigaretta dohánytermékek, amelyek megfelelnek az R. dohánytermékek csomagolására, jelölésére vonatkozó rendelkezéseinek, 2004. április 30-ig gyárthatók, illetve bocsáthatók szabadforgalomba, és 2004. december 31-ig forgalmazhatóak.

(8) A 18. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettséget első alkalommal 2004. december 31-ig kell teljesíteni.

21. §

Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek, és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban összeegyeztethető szabályozást tartalmaz a tagállamoknak a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek közelítéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2001/37/EK irányelvével.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dr. Csehák Judit s. k.,

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Dr. Csillag István s. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter

1. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

A dohányterméket előállító üzem létesítéséhez szükséges szakhatósági hozzájáruláshoz benyújtandó adatok

1. A dohányterméket előállító üzem tevékenységi körének meghatározása.

2. Hivatalos helyszínrajz.

3. Technológiai folyamatábra.

4. Technológiai elrendezési rajz M 1:50 méretarányban.

5. Anyagmozgatási és személyforgalmi terv.

6. Műszaki-technológiai leírás.

7. Az épületgépészet szerelvényezési, fűtési, szellőzési, világítási, hűtési tervei.

8. Gyártástechnológia szerinti gépjegyzék.

9.[5]

10.[6]

2 számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

Regisztrációslap

1. A dohánytermék gyártó vagy az importáló neve, címe.

2. A dohánytermék megnevezése.

3. A dohánytermék

a) domináns dohánytartalma (pl. Virginia típusú, keleti típusú, Burley típusú), a felhasznált dohány géntechnológiával módosított/nem módosított;

b) összetevői, a felhasznált adalékanyagok funkcionális csoportonként (pl. természetes aroma, égésjavító);

c) mérete (mm)

- összes hosszúság (cigaretta, szivarka, szivar),

- vágatszélesség (finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány), pipadohány);

d) kémiai jellemzők

- nikotintartalom (mg/cigaretta),

- kátránytartalom (mg/cigaretta),

- szénmonoxid-tartalom (mg/cigaretta);

e) mennyiségi jellemzők

- a fogyasztói csomagolási egységben levő darabszám (cigaretta, szivar, szivarka),

- a fogyasztói csomagolási egységben levő termék tömege (finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány), pipadohány, por alakú burnót, formázott rágó-dohány).

4. A füstszűrő alkalmazása.

5. A fogyasztói csomagolási egység grafikai és (teljes) szövegterve.

6. A fogyasztói, a gyűjtő- és a szállítási csomagolás módja.

Dátum....................................

....................................................................

a dohányterméket előállító üzem vezetője vagy az importáló

3. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

Engedélyezett adalékanyagok

1. A dohánytermékek gyártásához általánosan engedélyezett adalékanyagok

1.1. Élelmiszerek és természetes anyagok

Almasav (E 296)

Az emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcsök, beleértve az azokból készült gyümölcsleveket, gyümölcskoncentrátumokat, gyümölcsszörpöket és szárított gyümölcsöket

Az emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített cukrok, beleértve a karamellt (E 150) és az invertcukrot

Borkősav (E 334)

Borostyánkősav (E 363)

Citromsav (E 330)

Ecetsav (E 260)

Édesgyökér és kivonatai

Égetett szeszek és bor

Fűszerek és gyógynövények, az 5. számú mellékletben felsoroltak kivételével

Galaktóz, laktóz, maltóz, mannóz és pektinek (E 440)

Inozinát

Kakaó és kakaótermékek

Kávé, tea

Keményítő, savval hidrolizált keményítő, oxidált keményítő (E 1404)

Keményítőcukor (dextrin)

Keményítőfoszfátok (E 1410, E 1412 és E 1413)

Kocsonyásított keményítők

L-aminosavak

L-Cisztin

L-Citrallin

Maitol

Méz, juharszörp és melasz

Nátrium-klorid

Taurin

Tejsav (E 270)

Természetes vagy természetazonos aromák (pl. dohánykivonat és a dohány természetes aromaanyagai), kivéve az 5. számú mellékletben felsoroltakat

1.2. ízesítő és aromaanyagok
FEMACECAS
α-dimetil-fenetil-acetát23922077151-05-3
α-dimetil-fenetil-butirát2394208410094-34-5
α-amil-fahéjaldehíd2061128122-40-7
α-izobutil-fenetil-alkohol220820317779-78-4
α-izometil-jonon2714169127-51-5
β-naftil-etil-eter2768205893-18-5
Metilthio) metilpirazin (izomerek keveréke)3208229067952-65-2
1-(para-metoxi-fenil)-1-pentén-3-on2673164104-27-8
2, 3, 4, 6 és 3, 4, 5, 6-Tetrametil-etil-ciklohexenon (izomerek
keveréke)306116817367-60-7
2, 5-vagy 6-metoxi-3-metilpirazin (izomerek keveréke)3183226668378-13-2
2-(3-Fenil-propil)-tetrahidrofuran28984893208-40-0
2-etil (vagy metil)-(3, 5 és 6)-metoxi-pirazin328068739-00-4
2-fenil-propionaldehid288612693-53-8
2-metil-3-(para-izopropil-fenil)propionaldehid2743133103-95-7
2-metil-4-fenil-butiraldehid273713440654-82-8
4-(para-metoxi-fenil)-2-butanon2672163104-20-1
4-metil-1-fenil-2-pentanon27401595349-62-2
4-pentánsav28432004591-80-0
5,7-dihidro-2-metil-thieno(3,4d)pirimidin333872036267-71-7
Allil-fenoxi-acetát20382287493-74-5
Ammónium-klorid
Benzoin21321621212-02-9
Benzodihidropiron2381119-84-6
Butil-10-undecilenat22162103109-42-2
Butil-butiril-laktat219021077492-70-8
Dehidro-mentho-furolakton3755
Dietil-sebacat2376623110-40-7
Etil-10-undecenoat24612102692-86-4
Etil-fenchol349118368-91-7
Etil-maltol34876924940-11-8
Etil-vanillin2464108121-32-4
Geranil-fenilacetát2516231102-22-7
Hidroxi-citronellal2583100107-75-5
Hidroxi-citronellal-dietilacetál2584447779-94-4
Hidroxi-citronellal-dimetilacetál258545141-92-4
Kinin-hidroklorid2976130-89-2
Kininszulfát29776119-70-6
Maltil-izobutirát34621073965416-14-0
Metil-α-jonon27111431335-46-2
Metil- β-naftil-keton272314793-08-3
Metil-2-oktinoat2729481111-12-6
Para-dihidro-anethol29302026104-45-0
Para-tolil-fenilacetát3077236101-94-0
Para-tolil-izobutirat3075304103-93-5
Para-tolil-izovalerat338755066-56-3
Propenil-guetol292217094-86-0
Propil-para-hidroxibenzoát295167894-13-3
Rezorcinol-dimetil-éter2385189151-10-0
Szacharóz-okta-acetát303811819126-14-7

A táblázatban szereplő azonosító számok az alábbi szervezetek aromalistáinak sorszámát jelentik:

FEMA GRAS: Flavor and Extract Manufacturing Association (Aroma és Extrakt Gyártók Egyesülése) GRAS = általában biztonságosnak elismert anyagok

CE: Council of Europe: Flavouring substances and natural sources flavourings/Maisonneuve S.AFrance 1981/(Európa Tanács ízesítő anyagok és természetes eredetű ízesítők)

CAS: Chemical Abstracts Service (Kémiai Referáló Szolgálat)

1.3. Oldószerek és vivőanyagok

1,2-Propilénglikol

1,3-Butilénglikol [forráspont 1013 millibar (Hgmm) nyomáson: 207-209 °C; törésmutató nD20 =1,440 ±0,0005; Kleinféle bromin-szám: legfeljebb 0,1; redukálóanyag (pl. glicerin)-tartalom: a gyógyszerkönyvi előírásoknak megfelelően] Benzil-alkohol Butanon Diacetin Etilalkohol

Etilcitrátok (trietilcitrát E 1505) Etillaktát

Glicerin és a glicerin vizes oldatai (E 422) Glicerinacetát Ivóvíz

Izopropilalkohol Szorbit (E 420) Triacetin (E 1518) Zsírsavészterek

2. Nedvesítőszerek
2.1.2.2.2.3.2.4.
Cigarettához
Szivarhoz
Szivarkához
Fogyasztási
dohányhoz
RágódohányhozBurnóthoz
1,3-butilénglikol [forráspont 1013 millibar
(Hgmm) nyomáson: 207—209 °C; törésmutató
nD20 = 1,440 ± 0,0005; Klein-féle bromin-szám:
legfeljebb 0,1; redukálóanyag (pl. glicerin)-
tartalom: a gyógyszerkönyvi előírásoknak meg-
felelően]+++
Glicerin (E 422)++max. 10%max. 10%
Glicerin-foszfát és annak nátrium-, kálium- és
magnéziumvegyületemax. 5%max. 5%
Redukált glükózszirup (tiszta, színtelen, szirup--
szerű oldatok, amelyek glükózszörpből szárma-
zó és emberi fogyasztásra alkalmas redukált
szaccharidokat tartalmaznak; minimális D-szor-
bit tartalom: a termék száraz tömegének 5%-a)++++
Ortofoszforsav (E 338)++
Polietilén-glikol (E 1251)++
1,2-propilénglikol+++
Szorbit (E 420), egyéb többértékű cukoralkoho-
lok, mannit (E 421), maltit (E 965), laktit
(E 966), xilit (E 967)++
Trietilénglikol [sűrűség 20/20 °C hőmérsékle-
ten: 1,124—1,126; forráspont: 1013 millibar
(760 Hgmm) nyomáson: 280—290 °C; törésmu-
tató nD20 = 1,4850—1,4860; hamutartalom: ke-
vesebb, mint 0,01 tömegszázalék; monoetilén-
glikol tartalom: kevesebb mint 0,1 tömegszázalék]++
Folyékony paraffinmax. 25%
A megengedett mennyiség a termék száraz tömegére vonatkozik.
3. Ragasztó- és sűrítőanyagok
3.1.3.2.3.3.3.4.
CigarettáhozFogyasztásiRágódohányhozBurnóthoz
Szivarhozdohányhoz
Szivarkához
Acetilezett dikeményitőadipát (E 1422)++
Agar-agar (E 406)++
Alginsav (E 400) és annak nátrium- (E 401),
magnézium-, kálium- (E 402) és kalcium-
(E 404) vegyületei++
Arabmézga (E 414)++max. 25%
Cellulóz-acetát++
Dialdehid-keményítő (legalább 90%-os aldehid-
tartalmú oxidált kukorica- vagy búzakeményítő-
ből készül)++
Etilcellulóz (E 462) és hidroxi-etilcellulóz++
Galaktánok, módosított galaktánok++
Guarmag liszt (E 412)++
Hidrolizált kukorica- és búzakeményítő++
Hidroxipropil-cellulóz (E 463)++
Hidroxipropil-keményitő (E 1440)++
Hidroxipropil-metilcellulóz (E 464)++
Karboximetil-keményítő++
Karboximetil-cellulóz és annak nátrium-
(E 466), kálium-, kalcium- és magnézium-
vegyületei++
Karragenát (ír zuzmó kivonat) (E 407)++
Kollodium++
Lecitin (E 322)++
Mannánok, módosított mannánok++
Metil-etil-cellulóz (E 465)++
Metilcellulóz (E 461) és hidroximetilcellulóz++
Mikrokristályos cellulóz (E 460)++
Polivinil-acetát (részlegesen hidrolizált vizes
diszperziók, vagy etilén C1— C18 alifás telített
savak gliceril-acetáttal alkotott kopolimerjei)++
Polivinilalkohol (glicerilacetátokkal alkotott
vizes diszperziók)++
Sellak (E904)++
Szentjánoskenyérmag liszt (E 410)++
Tragant (E 413)++
Xantán (E 415)++
Zselatin++
Glioxálmax. 2%max. 2%
Melamin-formaldehid gyantamax. 2%max. 2%
A megengedett mennyiség a termék száraz tömegére vonatkozik.
4. Égést módosító szerek
4.1.4.2.4.3.4.4.
Cigarettához
Szivarhoz
Szivarkához
Fogyasztási
dohányhoz
RágódohányhozBurnóthoz
Alumínium-hidroxid++
Alumínium-szulfát (E 520)++
Alumínium-oxid++
Ammónium- (E 527) és kalcium-hidroxidok (E 526)++
Magnézium-oxid (E 530)++
Karbamid (E 927b)++
Szénsav (E 290), hangyasav (E 236), ecetsav
(E 260), almasav (E 296), citromsav (E 330),
borkősav (E 334), tejsav (E 270), borostyán-
kősav (E 363), foszforsav (E 338), szulfaminsav
és azok nátrium-, kálium-, kalcium-, magné-
zium- és ammóniumvegyületei++
Titán-dioxid (E 171)++
Talkum (E 553b)++
5. Egyéb adalékanyagok
Ammónium-hidroxid+
Ammónium-karbamát+
Ammónium-karbonát (E 503)+
Ammónium-klorid++
Benzoésav (E 210) vagy Nátrium (E 211), vagy
Kálium (E 212), vagy Kalcium (E 213) sói
(benzoésavra számítva max.)0,5%0,5%
Élesztő+
Étkezési zsírok és olajok+
Kalcium-hidroxid (E 526)+
Kalcium-karbonát (E 170)+
Kalcium-klorid (E 509)++
Kálium-alumíniumszulfát (E 522)++
Kálium-karbonát (E 501)+
Kálium-tartarát (E 336)++
Kumarinmentesített tonkabab: kumarintartal-
ma legfeljebb 30 mg/kg lehet+
Nátrium-karbonát (E 500)+
Szaharin (E 954)++
Szorbinsav (E 200) és Kálium sója (E 202) (szor-
binsavra számitva max.)0,1%0,1%

6. Cigaretta füstszűrőkben, cigarettaszipkákban, szivarokban, szivarszipkákban és pipák szűrőiben engedélyezett adalékanyagok

Aktív szén (Soxhlet-berendezésben optikailag tiszta ciklohexánnal vagy benzollal történő kétórás extrahálás során nem szabad az oldószer fluoreszcenciájának növekedését előidéznie)

Alumínium-oxid

Cellulóz-acetát

Etilcitrátok (di-, tri- E 1505) (tiszta, színtelen, viszkózus folyadék, szagtalan, 20,2 ± 0,6 ml 0,2 N KOH/g-nak megfelelő savtartalom nélkül, 10 ppm-nél kisebb nehézfémtartalommal, 3 mg/kg-nál kisebb arzéntartalommal)

Glicerin-acetátok (di-, tri-)

Kovasav és annak nátrium-, kálium-, alumínium- (E 559) és kalciumvegyületei (É 552)

Magnézium-szilikát, hidráit (szepiolit, tajtékkő) (E 553a)

Papír, cellulóz

Perlit

Polietilén

Polipropilén

Szilikagél (E 551)

Titán-dioxid (E 171) a füstszűrő tömegének legfeljebb 2%-áig

Trietilénglikol-diacetát [sűrűség 20/20 °C hőmérsékleten: 1,110-1,130; a fő frakció (100 ml-es mintából 5-95 ml közötti rész) forráspontja 1013 millibar (760 Hgmm) nyomáson: 288-300 °C, 67 millibar (50 Hgmm) nyomáson: 195-205 °C; színe legfeljebb enyhén sárgás; törésmutató nD20 = 1,438-1,439; sűrűség 25 °C-on: 9,5-9,7 cp; trietilén-glikol-diacetát tartalom: legalább 97,0% di-, tetra- és polietilén-glikol-diacetát tartalom: legfeljebb 1,2%, monoetilén-glikol tartalom: nem több mint 0,1%, ecetsavra számított savtartalom: nem több mint 0,06%, víztartalom: legfeljebb 0,2%; ásványianyag-tartalom: legfeljebb 0,01%]

7. Füstszűrő burkolókhoz, mandzsettapapírokhoz és szopókákhoz engedélyezett anyagok

Alumínium, alumíniumfólia, védő lakkréteggel vagy anélkül (A bevonó anyagból szárítás után oldószer nem kerülhet az ajkakra. Megfelelő hordozóanyagra történt felvitelt követően és desztillált vízzel 40 °C hőmérsékleten végzett kivonás után l dm2-nyi bevont felületről 10 nap alatt ezek az anyagok nem szabadulhatnak fel nagyobb mennyiségben, mint

0,3 mg formaldehid

1,0 mg cink-ion

1,0 mg fenolos anyag

1,0 mg szerves kötésben levő nitrogén

5,0 mg oldható anyag

aromás aminok nem lehetnek jelen kimutatható mennyiségben.)

Papír, karton, cellulózacetát

Parafa, szalma (tisztasági követelmények: idegen anyagoktól, egészségre ártalmas szennyeződésektől, mikrobáktól, pl. szalmonellától mentes)

8. Füstszűrő burkolók, mandzsettapapírok hőre olvadó ragasztóanyagaihoz engedélyezett anyagok

2,6-ditercier-butil-4-metilfenol (0,5%-ot meghaladó mennyiségben nem használható antioxidánsként a hőre lágyuló ragasztóanyagok gyártásánál)

Etilénnek és C2-C18-as lánchosszúságú alifás telített monokarbonsavak vinilésztereinek kopolimerjei

Kevert gyanták, maleinátok és akrilátok

Kolofónium gyantasavának glicerinészterei és pentaeritrit-észterei, valamint azok redukált származékai

Mikrokristályos viaszok

Paraffinolaj

Policiklo-pentadién gyanta, redukált (a 140 °C-on mért sűrűség értékének legalább 2000 cp kell lennie)

Poliizobutilén

Szilárd paraffin, természetes és szintetikus

Sztirol-kopolimerek sztirollal, alfa-metilsztirollal és viniltoluollal (az e polimerekből készült, 3 dm2 nagyságú és 10 g tömegű filmből 24 órán át 90 °C-on történő hevítésekor nem távozhat el illó szerves anyag 15 mg/dm2 -nél nagyobb mennyiségben)

9. Tartósítószerek cigarettaragasztókhoz és dohányfóliákhoz

Benzoesav (E 210) és annak nátrium- (E 211), kálium- (E 212) és kalcium- (E 213) vegyületei, a termék száraz tömegére vetítve legfeljebb 5 g/kg mennyiségben, benzoesavra számítva

Etil-parahidroxi-benzoát (E 214) és annak nátriumvegyülete (E 215), propil-parahidroxibenzoát (E 216) és annak nátriumvegyülete (E 217) a termék tömegére vetítve legfeljebb 5 g/kg mennyiségben, benzoesavra számítva

Szorbinsav (E 200) és annak nátrium- (E 201), kálium- (E 202) és kalcium- (E 203) vegyületei, a termék száraz tömegére vetítve legfeljebb 2 g/kg mennyiségben

Thiabendazol (E 233) a dohányfóliánál a szárazanyag egy kilogrammjára vetítve legfeljebb 0,6 gramm mennyiségben

Több tartósítószer együttes alkalmazásakor az egyes anyagokra engedélyezett legnagyobb mennyiséget csökkenteni kell a többi anyag mennyiségeivel.

10. Festékek, színezőanyagok

10.1. Cigarettapapírokhoz, szivarburkolókhoz, dohányfóliákhoz

Az élelmiszeriparban engedélyezett színezőanyagok

Amarant (E 123)

Benge (varjútövis; Rhamnus catharticus) vizes kivonata

Huminsav és alkáli sói

Indigókarmin (E 132)

Karamell (E 150)

Kárminvörös A (E 124)

Kékfa vizes kivonata (Haematoxylin campechianum)

Narancs GGN (E 111)

Narancssárga S (E 110)

Növényi aktív szén (E 153)

Sárgafa (Morus tinctoria) vizes kivonata

Tartrazin (E 102),

valamint ezek alumínium-, kalcium- és magnéziumvegyületei

10.2. Füstszűrő burkolókhoz, mandzsettapapírokhoz

A 10.1. pontban felsorolt anyagok, valamint

Alumíniumfólia-védőborításhoz legfeljebb 150 mg/m2 összmennyiségben alfa-(3-nitro-5-szulfo-6-hidroxi-fenilazo)-acetanilid 1:1 krómkomplex aminsó és 4-(3-nitro-5-szulfo-6-hidroxi-fenilazo)-1-fenil-3-metil-5-pirazolon 1:1 krómkomplex aminsó

Alumínium (E 173)

Aranybronz (legfeljebb 15% cinktartalmú réz-cinkötvözet)

Arany (E 175)

Ezüst (E 174)

Kalcium-karbonát (E 170)

Kalcium-szulfát

Kókuszdióhéjliszt (idegen anyagoktól, szalmonellától mentes)

Titán-dioxid (E 171), csillámkővel (mika) keverve is; az utóbbi esetben a csillámkőtartalom nem haladhatja meg a 75%-ot és a festékanyagot kötőanyag-bevonatnak kell körülvennie

Vasoxidok és vashidroxidok, sárga, vörös, barna és fekete (E 172)

10.3. Szivarok és fogyasztási dohányok ragasztó- és kötőanyagaihoz Karamell (E 150)

10.4. Rágódohányhoz Vasszulfát

Tannin

10.5. Burnóthoz Indigókarmin (E 132) Növényi aktív szén (E 153) Tannin

Vasoxid, vörös (E 172) Vasszulfát

11. Lágyítószerek cigarettapapírok és mandzsettapapírok nyomdafestékeihez és lakkjaihoz

Dibutil-ftalát Glicerinacetát

Di-2-etil-hexil-adipát max 5%

Epoxidált szójaolaj (Amley Jódindexe kisebb mint 6 és epoxid oxigén tatalma kevesebb mint 8%) max. 6%, kivéve a cigarettapapírt

Trietil-citrát (E1505) max 10% Szacharóz-acetát-izobutirát (E 444) max 10%

12. Kötőanyagok a cigarettapapírok, füstszűrő burkolok, mandzsettapapírok és szopókák nyomdafestékeihez, lakkjaihoz

A 3.1. pontban felsorolt anyagok

Cellulóz-acetopröpionát

Polivinilbutirát

13. Színezőanyagok a cigarettapapírok, füstszűrő burkolók, mandzsettapapírok és szopókák nyomdafestékeihez, lakkjaihoz

A 10.1., 10.2., 11. és 12. pontban felsorolt anyagok

β karotin (E 160a)

Alluravörös (E 129)

Annatto (E 160b)

Antociánok (E 163)

Antrakinonkék (E 130)

βApo-8-karotinal (E 160e)

βApo-8-karotinsav-etilészter (E 160f)

Azorubin (E 122)

Barna (E 155)

Barna FK (E 154)

Bázikus kék 11 (CI 44040)

Bázikus kék 26 (CI 44045)

Céklavörös (E 162)

Eritrozin (E 127)

Fekete 7984 (E 152)

Flavoxanthin (E 161a)

Kantaxanthin (E 160g)

Kapszantin (E 160c)

Karamell (E 150), egyszerű (E 150a), szulfitos (E 150b), ammóniás (E 150c), ammónium-szulfitos (E 150d)

Karminvörös (E 120)

Karotinok (E 160)

Kinolinsárga (E 104)

Klorofill és klorofillinek (E 140)

Klorofill és klorofillin rézkomplexek (E 141)

Kriptoxanthin (E 161c)

Krizein S (E 103)

Kurkumin (E 100)

Laktoflavin (E 101)

Likopin (E 160d)

Litolrubin BK (E 180)

Lutein (E 161b)

Metilibolya

Naftolzöld (béta)

Növényi szén (E 153)

Olajsárga 36 (CI 21230)

Oldószervörös l (CI 12150)

Orseille (E 121)

Patentkék V (E 131)

Pigmentkék 16 (CI 74100)

Pigmentzöld 7 (CI 74260)

Ponszo 4R (E 124)

Riboflavin-5-foszfát (E 101a)

Rodaxanthin (E 161f)

Rubixanthin (E 161d)

Savanyú ibolya R (CI 45190)

Savanyú kék 104 (CI 42735)

Savanyú zöld 22 (CI 42170) Skarlát GN (E 125) Szudánkék 11 (CI 61554) Ultramarin Savsárga (E 105) Violaxanthin (E 161e) Vörös 2 G (E 128) Xantofillek (E 161) Zöld S (E 142)

CI szám: Colour Index Nr. (Szín jegyzék szám)

14. Egyéb anyagok a cigarettapapírok, füstszűrő burkolok, mandzsettapapírok és szopókák nyomdafestékeihez, lakkjaihoz

Akrilsavas és/vagy maleinsavas kolofónium és ezek észterei három- és többértékű alkoholokkal (C3-C6)

Alkidgyanták (többértékű alkoholok és ftálsavak poliészterei és ezek C6-os vagy annál hosszabb szénláncú zsírsavakkal módosított változatai

Alumínium-oxid

Ásványolaj, szagtalanított, a kész festék térfogatának 25%-át nem meghaladó mennyiségben

C6-nál hosszabb szénláncú zsírsavakkal módosított fenol-formaldehid gyanták

Fenol-formaldehiddel módosított kolofónium

Kobalt, mangán, vas, kalcium, cirkon, cérium oxidja és nafténsavakkal, telített, primer és tercier monokarbonsavakkal (szénlánc C9-C11) és 2-etil-hexán savval alkotott sói

Kolofónium, hidrogénezett, három- és többértékű alkoholokkal (C3-C6) képzett észterei

Magnézium-karbonát

Melegítéssel előállított telítetlen száradó olajok, pl. lenmag- és faolaj, standard olajok

Paraffin, folyékony és viszkózus

Szilikagél

Tisztított alkoholok és poliolalkoholok, részben alkilezett fenolok formaldehiddel alkotott kondenzációs és éterifikált származékai

Xilol-formaldehiddel módosított kolofónium

Xilol-formaldehid gyanták fenolokkal, alkilezett fenolokkal alkotott kondenzációs származékai

A lakkréteg legfeljebb 0,2% kobaltot, illetve a fennmaradó szárítóanyagokból legfeljebb 0,5%-ot tartalmazhat.

4. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

Új adalékanyag dohánytermék gyártásában való felhasználása iránti engedélykérelem tartalma

1. Általános adatok

1.1. Az adalékanyag megnevezése, azonosítószáma (E, CE, FEMA, CAS)

1.2. Az adalékanyag pontos összetétele (természetes anyagok esetén elegendő az eredet és a gyártási mód megadása)

1.3. A gyártó neve és címe

1.4. A forgalmazó neve és címe

1.5. A tárolás módja, az adalékanyag eltarthatósági ideje

2. Fizikai-kémiai tulajdonságok

2.1. A hatóanyag(ok) kémiai és fizikai tulajdonságai (kémiai megnevezés, szerkezeti képlet, halmazállapot, szín, szag, oldhatóság, kémhatás stb.)

2.2. Az adalékanyag mikrobiológiai és kémiai tisztaságára és azonosságára vonatkozó adatok (hatóanyag-tartalom, melléktermékek és szennyezőanyagok megnevezése, mennyisége)

3. Az alkalmazásra vonatkozó adatok

3.1. Az adalékanyag rendeltetése (pl. nedvességmegtartó, égésjavító, aromaanyag)

3.2. Az anyag alkalmazásának technológiai indoklása

3.3. A felhasználás módja

3.4. Tervezett felhasználási koncentráció

4. Az adalékanyag ártalmatlanságát igazoló adatok, pl. JECFA értékelés, EC SCF állásfoglalás, aromaanyagok esetén FEMA GRAS, I.O.F.I. vagy CE listák

5. Hazai gyártású adalékanyag vagy adalékanyag keverék esetén a gyártás technológiai leírása, a felhasznált anyagok tisztasága, keverék adalékanyag esetén az összetevők felsorolása, az adalékanyag komponensek mennyisége

6. Az adalékanyag vizsgálatra alkalmas mennyiségű mintája

CE: Council of Europe (Európa Tanács)

FEMA GRAS: Flavor and Extract Manufacturing Association (Aroma és Extrakt Gyártók Egyesülése) GRAS = általában biztonságosnak elismert anyagok

CAS: Chemical Abstracts Service (Kémiai Referáló Szolgálat)

JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (A FAO/WHO egyesített Élelmiszer Szakértői Bizottsága)

EC SCF: EC Scientific Committee on Food (az Európai Tanács Élelmiszer Tudományos Bizottsága)

I.O.F.I: International Organization of the Flavour Industry (Aromaipari Nemzetközi Szervezet)

5. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

Tiltott adalékanyagok

1. Aromaanyagok és aromakészítmények

Agaricinsav (Agaricin, acidum agaricinicum)

Borókafenyő-kátrányolaj (Oleum Juniperi empyreumaticum)

Kámfor

Kámforolaj

Keserűmandula-olaj szabad vagy kötött hidrogéncianid-tartalommal

Kumarin

Nyírfakátrányolaj (Oleum Betulae empyreumaticum)

Szafrol

Szasszafrász-olaj (Oleum Sassafras)

Tujon

2. Az alábbiakból előállított illat- és ízanyagok

Csombormenta (Herba Pulegii)

Édesgyökerű páfrány gyökere (Rhizoma Polypodü, Rhizoma Filicis dulcis)

Édeskeserű csucsor melléklevelei (Stipites dulcamarae)

Gilisztaűző varádics (Herba Tanaceti)

Kámforfa (Lignum Camphorae)

Kvassziafa (Lignum Quassiae)

Orvosi somkóró (Melilotus Officinalis)

Rutagyökér (Herba Rutáé)

Szagosmüge (Asperula odoratum)

Szappanfakéreg (Cortex Quillaiae)

Szasszafrász fa és levél (Lignum, herba Sassafras)

Vaníliagyökér (Liatris odoratissima)

6. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

Nemzeti szabványok

E rendelet előírásainak alkalmazása szempontjából a következő nemzeti szabványok irányadóak:

1. MSZ ISO 4387

Cigaretták. Az összes és a nikotinmentes száraz részecskefázis meghatározása rutinanalitikai cigaretta-elszívató gép alkalmazásával

2. MSZ ISO 8243

Cigaretták. Mintavételi eljárások

3. MSZ ISO 10315

Cigaretták. A nikotintartalom meghatározása füst-kon-denzátumokban. Gázkromatográfiás módszer

4. MSZ ISO 10362-1

Cigaretták. A víz meghatározása füstkondenzátumokban. 1. rész: Gázkromatográfiás módszer, vagy

5. MSZ-ISO 10362-2

Cigaretták. A víz meghatározása füstkondenzátumok-ban. 2. rész: Karl Fischer-módszer

6. MSZ ISO 8454

Cigaretták. A szén-monoxid meghatározása a cigarettafüst gőzfázisában. NDIR módszer.

7. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

A dohánytermékben és a dohányterméken található dohány-adalékanyagokról készített összesített lista

Adalékanyag neveMennyisége %-ban a dohány­termékbenFunkció*Felhasználása/ természetes elő­fordulása élelmiszerben és italban
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
* A 3. számú melléklet szerint.

8. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

A dohánytermékben és a dohányterméken található dohány-adalékanyagokon kívüli összetevőkről készített összesített lista

Összetevő neve*Maximális mennyiség %-ban 1 egységben (db, tömeg)
* Az összetevőket az alábbi csoportosításban kell megadni:
1. burkolóanyag (cigarettapapír, dohányfólia stb.),
2. filterek és mandzsettapapírok,
3. ragasztók,
4. nyomdafestékek.

9. számú melléklet a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelethez

A dohánytermékben és a dohányterméken található dohány-adalékanyagokról készített terméklista

[MÁRKANÉV]

Adalékanyag neve*
* A 3. számú melléklet szerinti csoportosításban.

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 19. § -a. Hatályos 2005.10.24.

[2] Beiktatta a 2/2004. (I. 8.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 1. § -a. Hatályos 2004.01.08.

[3] Megállapította a 71/2004. (IV. 29.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 1. § -a. Hatályos 2004.04.29.

[4] Megállapította a 71/2004. (IV. 29.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 1. § -a. Hatályos 2004.04.29.

[5] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.

[6] Hatályon kívül helyezte a 45/2005. (X. 21.) EüM-FVM-GKM-IHM-KvVMNKÖM-TNM együttes rendelet 22. § (2) bekezdése. Hatályos 2005.10.24.

Tartalomjegyzék