43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelet

az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról szóló 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet, valamint a dohánytermékek előállításáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló 36/1996. (XII. 11.) FM-NM-IKIM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról szóló 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendeletet (a továbbiakban: Vhr.), valamint a dohánytermékek előállításáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló 36/1996. (XII. 11.) FM-NM-IKIM együttes rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítjuk:

1. §

A Vhr. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. § E rendelet alkalmazásában

1.[1]

2. tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: az élelmiszer jelölésének bármely olyan eleme, amely azt állítja, sugallja, vagy arra utal, hogy az élelmiszernek valamilyen, az állítással megjelölt táplálkozási tulajdonsága van, például energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, vitamin-, ásványianyagtartalma vonatkozásában."

2. §

A Vhr. a következő 1/A. §-sal egészül ki:

"1/A. § Feldolgozott élelmiszert előállító új élelmiszer-előállító hely létesítése esetén - a vendéglátás és közétkeztetés kivételével - vagy a meglévő élelmiszer-előállító hely olyan mértékű átalakítása esetén, amely az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény (a továbbiakban: ÉT) 3. §-ának (1) bekezdésében előírt feltételek lényeges megváltozásával jár, az építésügyi engedélyezési eljárás során az illetékes megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (a továbbiakban: Állomás), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: Szolgálat) illetékes intézete, valamint a környezetvédelmi felügyelőség, illetve nemzeti park igazgatóság szakhatósági hozzájárulását a rendelet 1. számú melléklete szerinti adatok alapján adja meg."

3. §[2]

4. §

A Vhr. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"3. § Az 1/A. §-ban, illetve a 2. § (1) bekezdésében felsorolt eljárásokban a hatóságok, amennyiben ez a kérelem elbírálásához, illetve a szakhatósági hozzájárulás megadásához szükséges, helyszíni szemlét tartanak."

5. §[3]

6. §[4]

7. §

(1) A Vhr. 12. §-ának (2)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek főbb típusait és az ezekkel szemben támasztott követelményeket a rendelet 8. számú melléklete tartalmazza.

(3) A tápanyag-összetételre vonatkozó állításokat a rendelet 9. számú melléklete tartalmazza. A MÉ az egyes élelmiszerek/élelmiszercsoportok vonatkozásában a rendelet 9. számú mellékletétől eltérő termékspecifikus követelményeket is meghatározhat. A 9. számú mellékletben szereplő tápanyag-összetételre vonatkozó állításoktól eltérő állítás nem használható. A 9. számú melléklet szerinti "csökkentett ... tartalmú" állítás mellett használható a "light" szó is. A "diétás" jelzőt kizárólag a 8. számú melléklet I.4. és I.5. pontjában, illetve a 9. számú melléklet 1., 2. c),3. a), 3. c) és 4-8. pontjában felsorolt élelmiszereken lehet feltüntetni.

(4) A vitaminok, valamint ásványi anyagok felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi mennyiségét a MÉ előírásai tartalmazzák."

(2) A Vhr. 12. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(6) A- és D-vitamin csak étrend kiegészítő és funkcionális készítmények, valamint olyan élelmiszerek dúsítására, kiegészítésére használható, amelyeket A- és D-vitamint természetesen tartalmazó élelmiszerek helyett fogyasztanak."

8. §[5]

9. §[6]

10. §[7]

11. §[8]

12. §[9]

13. §[10]

14. §[11]

15. §[12]

16. §[13]

17. §[14]

18. §[15]

19. §

A Vhr. 1., 2., 6. és 11. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.

20. §

A Vhr. 8-10. számú melléklete helyébe e rendelet 2-4. számú melléklete lép.

21. §[16]

22. §[17]

23. §[18]

24. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba; egyidejűleg a Vhr. 4. §-a, 16. §-a, 23. §-ának (1) és (3) bekezdése, 33. §-ának (2) bekezdése és 12. számú melléklete, az R. 1. §-ának 9. pontja, valamint a Vhr. 2. számú mellékletének és az R. 2. számú mellékletének "Az Állomás jóváhagyó záradéka:" szövegrésze hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A Vhr. 12. §-ának (2) és (3) bekezdésében, 27. §-ának (4) és (5) bekezdésében, illetve a Vhr. 9. számú mellékletében meghatározott előírásoknak nem megfelelő jelölésű csomagolóanyagok 2003. július 1-jéig használhatók fel. Az előírásoknak meg nem felelő csomagolóanyagban lévő élelmiszerek a minőségmegőrzési idejük lejártáig tarthatók forgalomban.

Dr. Vonza András s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dr. Mikola István s. k.,

egészségügyi miniszter

Dr. Matolcsy György s. k.,

gazdasági miniszter

1. számú melléklet a 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelethez

1. A Vhr. 1. számú mellékletének címe helyébe a következő cím lép:

"Az élelmiszer-előállító hely létesítéséhez szükséges szakhatósági hozzájáruláshoz benyújtandó adatok"

2-4.[19]

2.számú melléklet a 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelethez[20]

3. számú melléklet a 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelethez

"9. számú melléklet az 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelethez

A tápanyag összetételre vonatkozó állítások

1. Energiatartalommal kapcsolatos állítások

a) Energiaszegény: energiatartalom kevesebb, mint 170 kJ/100 g szilárd élelmiszer (40 kcal), illetve 85 kJ/100 ml folyadék (20 kcal) és a vele összehasonlítható élelmiszer energiatartalma jelentős.

b) Energiamentes: energiatartalom kevesebb, mint 17 kJ/100 mi folyadék (4 kcal) és a vele összehasonlítható élelmiszer energiatartalma jelentős.

c) Csökkentett energiatartalmú: energiatartalom legalább 30%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer energiatartalma.

2. Fehérjetartalommal kapcsolatos állítások

a) Fehérjeforrás: 100 g szilárd élelmiszer fehérjetartalma legalább 10% NRV*, 100 g folyékony élelmiszer fehérjetartalma legalább 5% NRV*, vagy legalább 5% NRV* az élelmiszer 100 kcal energiát adó mennyiségében, vagy legalább 10% NRV* az élelmiszer egyszeri fogyasztási mennyiségében.

b) Fehérjében gazdag: az a) pontban foglalt értékek legalább kétszerese.

c) Csökkentett fehérjetartalmú: az élelmiszer fehérjetartalma legalább 25%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

* NRV=Nutrient Referencie Values (Tápanyag referencia érték), Referencia érték fehérje esetén: 50 g.

3. Szénhidráttartalommal kapcsolatos állítások

a) Cukormentes: az élelmiszerben lévő mono- és diszaharadiok mennyisége nem több, mint 0,5 g/100 g szilárd élelmiszer vagy 100 ml folyadék, és a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer cukrot tartalmaz.

b) Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: az élelmiszer hozzáadott cukrot, illetve olyan összetevőt, amely hozzáadott cukorral készül, nem tartalmaz, és a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer hozzáadott cukorral készül.

c) Laktózmentes vagy tejcukormentes: a tejtermék laktóztartalma a fogyasztásra kész állapotban kevesebb, mint 0,1 g/100 g, vagy 100 ml és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz.

4. Zsírtartalommal kapcsolatos állítások

a) Zsírszegény: az élelmiszer zsírtartalma kevesebb, mint 3 g/100 g szilárd élelmiszer, illetve 1,5 g/100 ml folyadék és a vele összehasonlítható élelmiszer jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz.

b) Zsírmentes: az élelmiszer zsírtartalma kevesebb, mint 0,15 g/100 g, vagy 100 ml és a vele összehasonlítható élelmiszer jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz.

c) Csökkentett zsírtartalmú: az élelmiszer zsírtartalma legalább 25%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

5. Telített zsírsavakkal kapcsolatos állítások

a) Telített zsírsavakban szegény: az élelmiszer telített zsírsavtartalma nem több mint 1,5 g/100 g szilárd élelmiszer, illetve 0,75 g/100 ml folyadék és az energiatartalom legfeljebb 10%-a származhat telített zsírsavakból.

b) Telített zsírsavmentes: az élelmiszer telített zsírsavtartalma nem több mint 0,1 g/100 g, vagy 100 ml.

c) Csökkentett telített zsír savtartalmú: az élelmiszer telített zsírsavtartalma legalább 25%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

6. Koleszterintartalommal kapcsolatos állítások

a) Koleszterinszegény: az élelmiszer koleszterintartalma kisebb, mint 20 mg/100 g szilárd élelmiszer vagy 10 mg/100 ml folyadék és a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer koleszterintartalma jelentős.

b) Koleszterinmentes: az élelmiszer koleszterintartalma kisebb, mint 5 mg/100 g szilárd élelmiszer vagy 5 mg/100 ml folyadék és a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszer koleszterintartalma jelentős.

c) Csökkentett koleszterintartalmú: az élelmiszer koleszterintartalma legalább 25%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

Mindhárom állítás esetén követelmény, hogy a telített zsírsavak mennyisége ne haladja meg az 1,5 g/100 g (szilárd élelmiszer), illetve a 0,75 g/100 ml (folyadék) értéket, és a telített zsírokból származó energia mennyisége legfeljebb 10 energia % legyen.

7. Só- vagy nátriumtartalommal kapcsolatos állítások

a) Sószegény/nátriumszegény: az élelmiszer nátrium tartalma legfeljebb 120 mg/100 g.

b) Kifejezetten só- vagy nátriumszegény: az élelmiszer nátriumtartalma nem több mint 40 mg/100 g.

c) Só- vagy nátriummentes: az élelmiszer nátriumtartalma legfeljebb 5 mg/100 g.

d) Csökkentett nátriumtartalmú: az élelmiszer nátrium tartalma legalább 25%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

Az a)-c) pontokban foglalt állítások akkor alkalmazhatók, ha a velük összehasonlítható élelmiszerek jelentős mennyiségű sót/nátriumot tartalmaznak.

8. Élelmi rosttartalommal kapcsolatos állítások

a) Élelmi rost forrás: az élelmiszer élelmi rost tartalma legalább 3 g/100 g vagy 1,5 g/100 kcal (0,375 g/100 kJ) és 3 g/egyszeri fogyasztási mennyiség.

b) Élelmi rostban gazdag: az élelmiszer élelmi rost tartalma 6 g/100 g vagy 3 g/100 kcal (0,714 g/100 kJ) és 6 g/egyszeri fogyasztási mennyiség.

9. Vitamin- és ásványianyag-tartalommal kapcsolatos állítások

a) Vitamin/ásványi anyag forrás: az élelmiszer vitamin-, ásványianyag-tartalma legalább 15 RDA %/100 g szilárd élelmiszer, 7,5 RDA %/ 100 ml folyadék vagy 5 RDA %/100 kcal (1,2 RDA %/100 kJ) és legalább 15 RDA % az egyszeri fogyasztási mennyiségben.

b) Vitaminban/ásványi anyagban gazdag: a vitamin/ásványi anyag forrásnál leírt értékek legalább kétszerese.

Az így jelölt élelmiszerek egyszeri fogyasztási mennyisége legalább egy vitaminból vagy ásványi anyagból tartalmazza a napi fogyasztási ajánlás a) pontban foglalt értékeit, de nem haladhatja meg a napi ajánlott mennyiséget.

A multivitamin jelző csak abban az esetben használható, ha a deklarált vitaminok száma legalább 4, és ezek közül legalább kettőnek a mennyisége - az egyszeri alkalommal fogyasztott adagban - eléri a felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi mennyiség a) pontban foglalt értékeit.

Nem felnőtteknek szánt élelmiszerek esetében az adott korcsoport számára megállapított fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget kell figyelembe venni, pl. bébiételek, bébiitalok.

A deklarált értékeknek megfelelő vitamin és ásványi anyag koncentrációnak (a mérési hibák által meghatározott eltéréseken belül) a minőségmegőrzési idő végéig meg kell maradnia."

4. számú melléklet a 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelethez[21]

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[2] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[3] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[4] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[5] Hatályon kívül helyezte a 148/2004. (X. 1.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 6. §-a. Hatálytalan 2004.10.09.

[6] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[7] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[8] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[9] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[10] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[11] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[12] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[13] Hatályon kívül helyezte a 92/2004. (V. 25.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 20. § (1) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.06.02.

[14] Hatályon kívül helyezte a 92/2004. (V. 25.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 20. § (1) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.06.02.

[15] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[16] Hatályon kívül helyezte a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 20. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2003.08.01.

[17] Hatályon kívül helyezte a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 20. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2003.08.01.

[18] Hatályon kívül helyezte a 86/2003. (VII. 24.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 20. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2003.08.01.

[19] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

[20] Hatályon kívül helyezte a 148/2004. (X. 1.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 6. §-a. Hatálytalan 2004.10.09.

[21] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.

Tartalomjegyzék