9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelet

az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

Az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 6. §-ának (2) bekezdése az alábbi l)-p) pontokkal egészül ki:

[(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek alábbi jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz]

"l) a Bizottság 466/2001/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról,

m) a Bizottság 221/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról,

n) a Bizottság 257/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 194/1997/EK és 466/2001/EK rendeletek módosításáról,

o) a Bizottság 472/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról,

p) a Bizottság 563/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról."

2. §

(1) Az R. 2. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint egészül ki.

(2) Az R. 3. számú mellékletének 3.2. pontja helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

(3) Az R. 4. számú mellékletének 4.1. pontja helyébe e rendelet 3. számú melléklete lép.

(4) Az R. 5. számú melléklete e rendelet 4. számú melléklete szerint módosul.

3. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Csehák Judit s. k.,

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

1. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez

[2. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]

„2.10. Egyes élelmiszerek 3-monoklór-propán-l,2 diol (3-MCPD) tartalmának maximális szintje
Hidrolizált növényi fehérjelegfeljebb 0,02 mg/kg 3-MCPD
Szójaszósz
A megadott legnagyobb szint 40% szárazanyag-tartalmú folyékony termékre vonatkozik.
A megengedhető mértéket a termék szárazanyag-tartalmával arányosan, ehhez viszonyítva kell értelmezni."

2. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez

[3. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]

„ 3.2. Élelmiszerek maximális fémtartalma
(valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom)
Minden megállapított maximális szint az adott élelmianyag ehető részére, illetve fogyasztásra kész állapotára vonat­kozik.
3.2.1. A Bizottság 466/2001/EK rendelete alapján átvett maximális szintek
3.2.1.1. Ólom
TermékMaximális ólom szint mg/kg, nedves súly
Tehéntej (nyers tej, tejalapú készítmények és hőkezelt tej előállítására szolgáló tej)0,02
Csecsemők és kisgyermekek számára készült speciális tápszerek0,02
Szarvasmarhafélék, juh, sertés és baromfi húsa0,1
Kazein / kazeinátok (szárított)1,0
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi ehető belsőségei0,5
Halhús (kivéve a külön felsoroltakat)0,2
Az alábbi tengeri halak húsa:
ezüst nyelvhal (Dicologlossa cuneata),
angolna (Anguilla anguilla),
pettyes tengeri sügér (Dicentrarchus punctatus),
lómakréla (Trachurus trachurus),
tengeri pórhal (Mugil labrosus labrosus),
közönséges kétcsíkú tengeri vörös keszeg (Diplodus vulgáris),
grunt (Pomadasys benneti),
európai szardínia (Sardina pilchard)
0,4
Rákok, a tengeri rák barna húsát kivéve0,5
Kéthéjú puhatestűek / kagylók1,0
Lábasfejűek (zsigerek nélkül)1,0
Gabonatermékek, beleértve a hajdinát, friss és száraz hüvelyesek0,2
Zöldségek, kivéve a káposztaféléket, leveles zöldségeket, friss fűszernövényeket és valamennyi gombát.
A burgonya esetén a maximális szint a hámozott burgonyára vonatkozik
0,1
Káposztafélék, leveles zöldségek és valamennyi termesztett gomba0,3
Gyümölcsök, kivéve a bogyós- és aprószemű gyümölcsöket0,3
Bogyós- és aprószemű gyümölcsök0,2
Zsírok és olajok, beleértve a tej zsír t is0,1
Gyümölcslevek, koncentrált gyümölcslevek közvetlen fogyasztásra és gyümölcsnektárok0,05
Borok (beleértve a habzó borokat és kivéve a likőrborokat), aromásított boralapú italok és aromásított bortermék koktélok, almabor, gyümölcsborok0,2
3.2.1.2. Kadmium
TermékMaximális kadmium szint mg/kg nedves súlyra számítva
Szarvasmarhafélék, juh, sertés és baromfi húsa0,05
Lóhús0,2
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi máj0,5
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi vese1,0
Halhús (kivéve a külön felsoroltakat)0,05
Az alábbi tengeri halak húsa:
ezüst nyelvhal (Dicologlossa cuneata),
angolna (Anguilla anguilla),
európai szardella (Engraulis encrasicholus),
louvar (Luvarus imperialis),
lómakréla vagy érdesfarkú hal (Trachurus trachurus),
tengeri pórhal (Mugil labrosus labrosus),
közönséges kétcsíkú tengeri vörös keszeg (Diplodus vulgáris),
európai szardínia (Sardina pilchardus)
0,1
Rákok, a tengeri rák barna húsát kivéve0,5
Kéthéjú puhatestűek / kagylók1,0
Lábasfejűek (zsigerek nélkül)1,0
Gabonatermékek, kivéve a korpát, csírát, gabonamagvakat és a rizst0,1
Korpa, csíra, gabonamagvak és rizs0,2
Szójabab0,2
Zöldségek és gyümölcsök, a leveles zöldségek, friss fűszernövények, gombák, a szárukért termesz­tett növények, gyökérzöldségek és burgonya kivételével0,05
Leveles zöldségek, friss fűszernövények, zeller és termesztett gombák0,2
Szárukért termesztett zöldségek (spárga, articsóka, rebarbara), gyökérzöldségek a zeller kivételé­vel, burgonya.
A burgonya esetén a maximális szint a hámozott burgonyára vonatkozik
0,1
3.2.1.3. Higany
TermékMaximális higany szint mg/kg, nedves súly
Halászati termékek (a külön felsoroltak kivételével)0,5
ördöghalfélék (Lophius spp.),
pásztás farkashal (Anarhichas lupus),
fekete sügér (Dicentrarchus labrax),
menyhal (Molva dipterygia),
álbonitófélék (Sarda spp.),
angolnafélék (Anguilla spp.),
óriás laposhal (Hippoglossus hippoglossus),
kis tonhalfélék (Euthynnus spp.),
marlinfélék (Makaira spp.),
csuka (Esox lucius),1,0
lapos bonitó (Orcynopsis unicolor),
portugál harcsa (Centroscymnes coelolepis),
rájafélék (Raja spp.),
lazac (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus),
amerikai vitorláshal (Istiophorus platypterus),
farkos abroncshal, fekete abroncshal (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo),
cápa (valamennyi fajta), kígyómakréla (Lepidocybium flavobrunneum,
Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
kecsegefélék (Acipenser spp.),
kardhal (Xiphias gladius),
tonhalfélék (Thunnus spp.)
3.2.2. Hazai maximális szintek
Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaFémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg
asHgPbCdCuZn
Sajt0,30,020,10,05**
Túró0,30,020,10,02**
Tejszín, tejföl0,10,020,050,05**
Vaj0,10,020,020,02**
Húskészítmények (vörösáru, felvágott, töltelékes áru, füs­tölt hús stb.)0,20,030,150,15,070,0
Tartósított húskészítmények fémdobozos csomagolásban (a májkrémek kivételével)0,20,030,20,110,070,0
Májkrémek fémdobozos vagy tubusos csomagolásban0,20,030,50,120,070,0
Vadhús és készítményei1,00,050,50,15,060,0
Állati zsiradék, szalonna0,10,010,10,020,55,0
Liszt, egyéb gabonaőrlemények (a korpát kivéve)0,10,020,150,15,030,0
Rizs0,30,020,150,25,030,0
Étkezési korpa (búza, árpa, rozs, zab)0,10,020,30,2**
Száraz hüvelyesek0,50,020,20,1**
Friss és fagyasztott gyümölcs0,20,010,10,05**
Szárított gyümölcs2,00,051,00,5**
Étkezési zselatin, pektin0,50,025,00,220,050,0
Szárított zöldség2,00,051,00,5**
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények fémdobo­zos csomagolásban0,20,010,50,110,010,0
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények üvegben0,20,010,20,110,010,0
Paradicsompüré (28 — 30 refrakció%)0,20,053,00,125,020,0
Termesztett friss gomba, gombakészítmények0,50,050,30,110,020,0
Napraforgó mag, hántolt (nyers v. pirított)0,20,020,50,6**
Tojás0,10,020,30,02**
Tojáspor0,50,081,50,1**
Cukor (kristály, kocka, por)0,10,020,50,022,03,0
Cukorka0,10,020,50,025,05,0
Kakaópor0,50,022,00,5**
Csokoládé és csokoládékészítmények0,50,011,00,5**
Növényi zsiradék (étolaj, margarin)0,050,020,10,020,45,0
Étkezési só1,00,011,00,25,020,0
Fűszerek (a fűszerpaprika kivételével)1,00,052,00,2**
Fűszerpaprika1,00,052,00,25**
Étrend-kiegészítők2,5**0,5****
Zöldség- és gyümölcsalapú bébiétel készítmények0,10,010,250,02**
Szódavíz, szikvíz0,050,0010,050,0051,01,0
Alkoholmentes üdítőitalok0,10,010,10,055,05,0
Gyümölcs és zöldség ivólevek0,10,010,10,035,05,0
Bor, sör és egyéb szeszes italok0,10,010,20,0210,010,0
Jelmagyarázat:
* A megjelölt élelmiszerre, illetve élelmiszercsoportra réz és cink határérték előírása nem szükséges, mivel e termények és termékek réz- és cinktartalmát döntő mértékben a természetes réz- és cinktartalom határozza meg. Kivételt képeznek a réztartalmú növényvédő szerekkel kezelt friss gyümölcs- és zöldségfélék, melyekre a réztartalom határértéke ló mg/kg.
** Az étrend-kiegészítőkből ajánlott napi dózis figyelembevételével számított napi bevitel ólomból a 180 mikrogramm/fő, kadmiumból az 50 mikro-gramm/fő értéket nem haladhatja meg."

3. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez

[4. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]

„4.1. Mikotoxin maximális szintje élelmiszerekben
4.1.1. Aflatoxinok
TermékMaximális szint (μg/kg)
B1B1+B2+G1+G2M1
Dió, mogyoró, mandula, gesztenye, szárított gyümölcsök és ezek feldol­gozott termékei (közvetlenül emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-össze­tevőként való felhasználásra)*24
Földimogyoró (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják)*815
Dió, mogyoró, mandula, gesztenye, szárított gyümölcs és zöldség (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják)*510
Édesipari termékek11
Gabonafélék (beleértve a hajdinát, Fagopyrum spp) és gabonaőrlemé­nyek (közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra)24
Gabonafélék (beleértve a hajdinát, Fagopyrum spp) a kukorica kivételé­vel (közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra)24
Fűszerek
— paprika (Capsicum spp) egész vagy őrölt, beleértve a csilit, csiliport
— bors (Piper spp) fehér és fekete
— szerecsendió (Myristica fragrans)
— gyömbér (Zingiber officináié)
— kurkuma (Curcuma longa)
510
Tej és tejtermékek (a felhasznált tej arányának megfelelően)0,05
* A maximális szintek a héjas gyümölcs ehető részére vonatkoznak.
4.1.2. Ochratoxin A
TermékMaximális szint (μg/kg)
Gabona (beleértve a rizst és hajdinát)5
Minden gabona eredetű termék beleértve az őrleményeket és a közvetlen emberi fogyasztásra kerülő gabona terményeket3
Mazsola10
Pörkölt kávé, kávé alapú termékek10
Nyerskávé15
Egyéb növényi élelmiszerek10
4.1.3. Egyéb mikotoxinok
TermékMikotoxinMaximális szint (μg/kg)
Lisztek, őrlemények, müzli cereália részeDeoxinivalenol (DON)1000
Zearalenon (F — 2)100
T — 2 toxin300
Étkezési korpaDeoxinivalenol (DON)1200
Gyümölcs- és zöldségkészítményekPatulin50"

4. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez

[5. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]

a) az R. 5. számú melléklete 9. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„9. Nitrát (NO-3)friss paraj (Spinacia oleracae)***
november 1. — március 31. között betakarított3000 mg/kg
április 1. — október 31. között betakarított2500 mg/kg
paraj, konzerv és gyorsfagyasztott2000 mg/kg
friss saláta (Lactuca sativa L.)
üvegházi és szabadföldi, kivéve a jégsalátát
október 1. — március 31. között betakarított üvegházi/fóliás4500 mg/kg****
szabadföldi4000 mg/kg****
április 1. — szeptember 31. között betakarított
üvegházi/fóliás3500 mg/kg****
szabadföldi2500 mg/kg****
jégsaláta, fodros endiviasaláta, széleslevelű endiviasaláta
üvegházi/fóliás2500 mg/kg****
szabadföldi2000 mg/kg****
bébi főzelékkonzerv400 mg/kg"
b) az R. 5. számú mellékletének jelmagyarázata az alábbiak szerint egészül ki:
„ * * * A friss parajra előírt határérték nem vonatkozik a feldolgozásra kerülő friss parajra, amelyet nagy tételben szállítanak közvetlenül a termelőhelyről
a feldolgozóüzembe.
**** A termelési módot jelző megfelelő jelölés hiányában a szabadföldi salátára megállapított határértéket kell alkalmazni."

Tartalomjegyzék