9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelet
az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
Az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 6. §-ának (2) bekezdése az alábbi l)-p) pontokkal egészül ki:
[(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek alábbi jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz]
"l) a Bizottság 466/2001/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról,
m) a Bizottság 221/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról,
n) a Bizottság 257/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 194/1997/EK és 466/2001/EK rendeletek módosításáról,
o) a Bizottság 472/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról,
p) a Bizottság 563/2002/EK rendelete az élelmiszerekben lévő egyes szennyező anyagok határértékeinek megállapításáról szóló 466/2001/EK rendelet módosításáról."
2. §
(1) Az R. 2. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint egészül ki.
(2) Az R. 3. számú mellékletének 3.2. pontja helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.
(3) Az R. 4. számú mellékletének 4.1. pontja helyébe e rendelet 3. számú melléklete lép.
(4) Az R. 5. számú melléklete e rendelet 4. számú melléklete szerint módosul.
3. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Csehák Judit s. k.,
egészségügyi, szociális és családügyi miniszter
1. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez
[2. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]
„2.10. Egyes élelmiszerek 3-monoklór-propán-l,2 diol (3-MCPD) tartalmának maximális szintje |
Hidrolizált növényi fehérje | legfeljebb 0,02 mg/kg 3-MCPD |
Szójaszósz |
A megadott legnagyobb szint 40% szárazanyag-tartalmú folyékony termékre vonatkozik. |
A megengedhető mértéket a termék szárazanyag-tartalmával arányosan, ehhez viszonyítva kell értelmezni." |
2. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez
[3. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]
„ 3.2. Élelmiszerek maximális fémtartalma |
(valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom) |
Minden megállapított maximális szint az adott élelmianyag ehető részére, illetve fogyasztásra kész állapotára vonatkozik. |
3.2.1. A Bizottság 466/2001/EK rendelete alapján átvett maximális szintek |
3.2.1.1. Ólom |
Termék | Maximális ólom szint mg/kg, nedves súly | |
Tehéntej (nyers tej, tejalapú készítmények és hőkezelt tej előállítására szolgáló tej) | 0,02 | |
Csecsemők és kisgyermekek számára készült speciális tápszerek | 0,02 | |
Szarvasmarhafélék, juh, sertés és baromfi húsa | 0,1 | |
Kazein / kazeinátok (szárított) | 1,0 | |
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi ehető belsőségei | 0,5 | |
Halhús (kivéve a külön felsoroltakat) | 0,2 | |
Az alábbi tengeri halak húsa: ezüst nyelvhal (Dicologlossa cuneata), angolna (Anguilla anguilla), pettyes tengeri sügér (Dicentrarchus punctatus), lómakréla (Trachurus trachurus), tengeri pórhal (Mugil labrosus labrosus), közönséges kétcsíkú tengeri vörös keszeg (Diplodus vulgáris), grunt (Pomadasys benneti), európai szardínia (Sardina pilchard) | 0,4 | |
Rákok, a tengeri rák barna húsát kivéve | 0,5 | |
Kéthéjú puhatestűek / kagylók | 1,0 | |
Lábasfejűek (zsigerek nélkül) | 1,0 | |
Gabonatermékek, beleértve a hajdinát, friss és száraz hüvelyesek | 0,2 | |
Zöldségek, kivéve a káposztaféléket, leveles zöldségeket, friss fűszernövényeket és valamennyi gombát. A burgonya esetén a maximális szint a hámozott burgonyára vonatkozik | 0,1 | |
Káposztafélék, leveles zöldségek és valamennyi termesztett gomba | 0,3 | |
Gyümölcsök, kivéve a bogyós- és aprószemű gyümölcsöket | 0,3 | |
Bogyós- és aprószemű gyümölcsök | 0,2 | |
Zsírok és olajok, beleértve a tej zsír t is | 0,1 | |
Gyümölcslevek, koncentrált gyümölcslevek közvetlen fogyasztásra és gyümölcsnektárok | 0,05 | |
Borok (beleértve a habzó borokat és kivéve a likőrborokat), aromásított boralapú italok és aromásított bortermék koktélok, almabor, gyümölcsborok | 0,2 |
3.2.1.2. Kadmium |
Termék | Maximális kadmium szint mg/kg nedves súlyra számítva |
Szarvasmarhafélék, juh, sertés és baromfi húsa | 0,05 |
Lóhús | 0,2 |
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi máj | 0,5 |
Szarvasmarha, juh, sertés és baromfi vese | 1,0 |
Halhús (kivéve a külön felsoroltakat) | 0,05 |
Az alábbi tengeri halak húsa: ezüst nyelvhal (Dicologlossa cuneata), angolna (Anguilla anguilla), európai szardella (Engraulis encrasicholus), louvar (Luvarus imperialis), lómakréla vagy érdesfarkú hal (Trachurus trachurus), tengeri pórhal (Mugil labrosus labrosus), közönséges kétcsíkú tengeri vörös keszeg (Diplodus vulgáris), európai szardínia (Sardina pilchardus) | 0,1 |
Rákok, a tengeri rák barna húsát kivéve | 0,5 |
Kéthéjú puhatestűek / kagylók | 1,0 |
Lábasfejűek (zsigerek nélkül) | 1,0 |
Gabonatermékek, kivéve a korpát, csírát, gabonamagvakat és a rizst | 0,1 |
Korpa, csíra, gabonamagvak és rizs | 0,2 |
Szójabab | 0,2 |
Zöldségek és gyümölcsök, a leveles zöldségek, friss fűszernövények, gombák, a szárukért termesztett növények, gyökérzöldségek és burgonya kivételével | 0,05 |
Leveles zöldségek, friss fűszernövények, zeller és termesztett gombák | 0,2 |
Szárukért termesztett zöldségek (spárga, articsóka, rebarbara), gyökérzöldségek a zeller kivételével, burgonya. A burgonya esetén a maximális szint a hámozott burgonyára vonatkozik | 0,1 |
3.2.1.3. Higany |
Termék | Maximális higany szint mg/kg, nedves súly |
Halászati termékek (a külön felsoroltak kivételével) | 0,5 |
ördöghalfélék (Lophius spp.), | |
pásztás farkashal (Anarhichas lupus), | |
fekete sügér (Dicentrarchus labrax), | |
menyhal (Molva dipterygia), | |
álbonitófélék (Sarda spp.), | |
angolnafélék (Anguilla spp.), | |
óriás laposhal (Hippoglossus hippoglossus), | |
kis tonhalfélék (Euthynnus spp.), | |
marlinfélék (Makaira spp.), | |
csuka (Esox lucius), | 1,0 |
lapos bonitó (Orcynopsis unicolor), | |
portugál harcsa (Centroscymnes coelolepis), | |
rájafélék (Raja spp.), | |
lazac (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus), | |
amerikai vitorláshal (Istiophorus platypterus), | |
farkos abroncshal, fekete abroncshal (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo), | |
cápa (valamennyi fajta), kígyómakréla (Lepidocybium flavobrunneum, | |
Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens), | |
kecsegefélék (Acipenser spp.), | |
kardhal (Xiphias gladius), | |
tonhalfélék (Thunnus spp.) |
3.2.2. Hazai maximális szintek |
Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajta | Fémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg | |||||
as | Hg | Pb | Cd | Cu | Zn | |
Sajt | 0,3 | 0,02 | 0,1 | 0,05 | * | * |
Túró | 0,3 | 0,02 | 0,1 | 0,02 | * | * |
Tejszín, tejföl | 0,1 | 0,02 | 0,05 | 0,05 | * | * |
Vaj | 0,1 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | * | * |
Húskészítmények (vörösáru, felvágott, töltelékes áru, füstölt hús stb.) | 0,2 | 0,03 | 0,15 | 0,1 | 5,0 | 70,0 |
Tartósított húskészítmények fémdobozos csomagolásban (a májkrémek kivételével) | 0,2 | 0,03 | 0,2 | 0,1 | 10,0 | 70,0 |
Májkrémek fémdobozos vagy tubusos csomagolásban | 0,2 | 0,03 | 0,5 | 0,1 | 20,0 | 70,0 |
Vadhús és készítményei | 1,0 | 0,05 | 0,5 | 0,1 | 5,0 | 60,0 |
Állati zsiradék, szalonna | 0,1 | 0,01 | 0,1 | 0,02 | 0,5 | 5,0 |
Liszt, egyéb gabonaőrlemények (a korpát kivéve) | 0,1 | 0,02 | 0,15 | 0,1 | 5,0 | 30,0 |
Rizs | 0,3 | 0,02 | 0,15 | 0,2 | 5,0 | 30,0 |
Étkezési korpa (búza, árpa, rozs, zab) | 0,1 | 0,02 | 0,3 | 0,2 | * | * |
Száraz hüvelyesek | 0,5 | 0,02 | 0,2 | 0,1 | * | * |
Friss és fagyasztott gyümölcs | 0,2 | 0,01 | 0,1 | 0,05 | * | * |
Szárított gyümölcs | 2,0 | 0,05 | 1,0 | 0,5 | * | * |
Étkezési zselatin, pektin | 0,5 | 0,02 | 5,0 | 0,2 | 20,0 | 50,0 |
Szárított zöldség | 2,0 | 0,05 | 1,0 | 0,5 | * | * |
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények fémdobozos csomagolásban | 0,2 | 0,01 | 0,5 | 0,1 | 10,0 | 10,0 |
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények üvegben | 0,2 | 0,01 | 0,2 | 0,1 | 10,0 | 10,0 |
Paradicsompüré (28 — 30 refrakció%) | 0,2 | 0,05 | 3,0 | 0,1 | 25,0 | 20,0 |
Termesztett friss gomba, gombakészítmények | 0,5 | 0,05 | 0,3 | 0,1 | 10,0 | 20,0 |
Napraforgó mag, hántolt (nyers v. pirított) | 0,2 | 0,02 | 0,5 | 0,6 | * | * |
Tojás | 0,1 | 0,02 | 0,3 | 0,02 | * | * |
Tojáspor | 0,5 | 0,08 | 1,5 | 0,1 | * | * |
Cukor (kristály, kocka, por) | 0,1 | 0,02 | 0,5 | 0,02 | 2,0 | 3,0 |
Cukorka | 0,1 | 0,02 | 0,5 | 0,02 | 5,0 | 5,0 |
Kakaópor | 0,5 | 0,02 | 2,0 | 0,5 | * | * |
Csokoládé és csokoládékészítmények | 0,5 | 0,01 | 1,0 | 0,5 | * | * |
Növényi zsiradék (étolaj, margarin) | 0,05 | 0,02 | 0,1 | 0,02 | 0,4 | 5,0 |
Étkezési só | 1,0 | 0,01 | 1,0 | 0,2 | 5,0 | 20,0 |
Fűszerek (a fűszerpaprika kivételével) | 1,0 | 0,05 | 2,0 | 0,2 | * | * |
Fűszerpaprika | 1,0 | 0,05 | 2,0 | 0,25 | * | * |
Étrend-kiegészítők | 2,5** | 0,5** | * | * | ||
Zöldség- és gyümölcsalapú bébiétel készítmények | 0,1 | 0,01 | 0,25 | 0,02 | * | * |
Szódavíz, szikvíz | 0,05 | 0,001 | 0,05 | 0,005 | 1,0 | 1,0 |
Alkoholmentes üdítőitalok | 0,1 | 0,01 | 0,1 | 0,05 | 5,0 | 5,0 |
Gyümölcs és zöldség ivólevek | 0,1 | 0,01 | 0,1 | 0,03 | 5,0 | 5,0 |
Bor, sör és egyéb szeszes italok | 0,1 | 0,01 | 0,2 | 0,02 | 10,0 | 10,0 |
Jelmagyarázat: |
* A megjelölt élelmiszerre, illetve élelmiszercsoportra réz és cink határérték előírása nem szükséges, mivel e termények és termékek réz- és cinktartalmát döntő mértékben a természetes réz- és cinktartalom határozza meg. Kivételt képeznek a réztartalmú növényvédő szerekkel kezelt friss gyümölcs- és zöldségfélék, melyekre a réztartalom határértéke ló mg/kg. |
** Az étrend-kiegészítőkből ajánlott napi dózis figyelembevételével számított napi bevitel ólomból a 180 mikrogramm/fő, kadmiumból az 50 mikro-gramm/fő értéket nem haladhatja meg." |
3. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez
[4. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]
„4.1. Mikotoxin maximális szintje élelmiszerekben |
4.1.1. Aflatoxinok |
Termék | Maximális szint (μg/kg) | |||
B1 | B1+B2+G1+G2 | M1 | ||
Dió, mogyoró, mandula, gesztenye, szárított gyümölcsök és ezek feldolgozott termékei (közvetlenül emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra)* | 2 | 4 | — | |
Földimogyoró (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják)* | 8 | 15 | — | |
Dió, mogyoró, mandula, gesztenye, szárított gyümölcs és zöldség (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják)* | 5 | 10 | — | |
Édesipari termékek | 1 | 1 | — | |
Gabonafélék (beleértve a hajdinát, Fagopyrum spp) és gabonaőrlemények (közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra) | 2 | 4 | — | |
Gabonafélék (beleértve a hajdinát, Fagopyrum spp) a kukorica kivételével (közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra) | 2 | 4 | — | |
Fűszerek — paprika (Capsicum spp) egész vagy őrölt, beleértve a csilit, csiliport — bors (Piper spp) fehér és fekete — szerecsendió (Myristica fragrans) — gyömbér (Zingiber officináié) — kurkuma (Curcuma longa) | 5 | 10 | — | |
Tej és tejtermékek (a felhasznált tej arányának megfelelően) | — | — | 0,05 | |
* A maximális szintek a héjas gyümölcs ehető részére vonatkoznak. | ||||
4.1.2. Ochratoxin A | ||||
Termék | Maximális szint (μg/kg) | |||
Gabona (beleértve a rizst és hajdinát) | 5 | |||
Minden gabona eredetű termék beleértve az őrleményeket és a közvetlen emberi fogyasztásra kerülő gabona terményeket | 3 | |||
Mazsola | 10 | |||
Pörkölt kávé, kávé alapú termékek | 10 | |||
Nyerskávé | 15 | |||
Egyéb növényi élelmiszerek | 10 | |||
4.1.3. Egyéb mikotoxinok |
Termék | Mikotoxin | Maximális szint (μg/kg) |
Lisztek, őrlemények, müzli cereália része | Deoxinivalenol (DON) | 1000 |
Zearalenon (F — 2) | 100 | |
T — 2 toxin | 300 | |
Étkezési korpa | Deoxinivalenol (DON) | 1200 |
Gyümölcs- és zöldségkészítmények | Patulin | 50" |
4. számú melléklet a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelethez
[5. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez]
a) az R. 5. számú melléklete 9. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: |
„9. Nitrát (NO-3) | friss paraj (Spinacia oleracae)*** | |
november 1. — március 31. között betakarított | 3000 mg/kg | |
április 1. — október 31. között betakarított | 2500 mg/kg | |
paraj, konzerv és gyorsfagyasztott | 2000 mg/kg | |
friss saláta (Lactuca sativa L.) | ||
üvegházi és szabadföldi, kivéve a jégsalátát | ||
október 1. — március 31. között betakarított üvegházi/fóliás | 4500 mg/kg**** | |
szabadföldi | 4000 mg/kg**** | |
április 1. — szeptember 31. között betakarított | ||
üvegházi/fóliás | 3500 mg/kg**** | |
szabadföldi | 2500 mg/kg**** | |
jégsaláta, fodros endiviasaláta, széleslevelű endiviasaláta | ||
üvegházi/fóliás | 2500 mg/kg**** | |
szabadföldi | 2000 mg/kg**** | |
bébi főzelékkonzerv | 400 mg/kg" |
b) az R. 5. számú mellékletének jelmagyarázata az alábbiak szerint egészül ki: |
„ * * * A friss parajra előírt határérték nem vonatkozik a feldolgozásra kerülő friss parajra, amelyet nagy tételben szállítanak közvetlenül a termelőhelyről |
a feldolgozóüzembe. |
**** A termelési módot jelző megfelelő jelölés hiányában a szabadföldi salátára megállapított határértéket kell alkalmazni." |