17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet[1]

az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet előírásait a Magyar Köztársaság területén közfogyasztásra szánt, illetve közforgalomba kerülő, az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 2. §-ának 1. pontja szerinti élelmiszer, 13. pontja szerinti feldolgozott élelmiszer, 14. pontja szerinti nyers élelmiszer és 15. pontja szerinti élelmiszer nyersanyag (a továbbiakban együtt: élelmiszer), valamint egyes élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező felületek vegyi szennyezettségének vizsgálata során kell alkalmazni.

(2) Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai, radioaktív szennyezettség, illetve állatgyógyászati készítmény-maradványának, valamint a növényi termékek növényvédő szer maradékainak megengedhető mértékét külön jogszabályok tartalmazzák.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) vegyi szennyeződés: minden olyan, az élelmiszerhez nem szándékosan hozzáadott anyag, amely a növényi, állati, mikrobiológiai vagy ásványi eredetű élelmiszer termesztése, betakarítása, termelése, begyűjtése, előállítása, raktározása, ipari, vendéglátási vagy közétkeztetési célú feldolgozása, szállítása és forgalomba hozatala (a továbbiakban: termelési és technikai műveletek) során használatos anyagokból, eszközökből, gépekből, edényekből, tartályokból (a továbbiakban: termelési és technikai eszközök), továbbá a környezetből vagy egyéb forrásból juthat be, illetőleg maradhat vissza az élelmiszerben, valamint az élelmiszerben előforduló természetes eredetű ártalmas anyag (a továbbiakban: szennyező anyag);

b) határérték: a szennyező anyag, a fogyasztó egészségére ártalmas esetleges bomlástermékei, kísérő anyagai, átalakulási termékei, anyagcsere- és reakciótermékei még megtűrhető legnagyobb együttes mennyisége az élelmiszerben;

c)[2]

d) technológiai eredetű szennyező anyag: minden olyan vegyi anyag, amely termelési és technikai eszközökből, berendezésekből, csomagoló- és tárolóedényekből rendeltetésszerű érintkezés során jut az élelmiszerbe, illetve a technológia hatására keletkezik az élelmiszerben, ideértve a termelési és technológiai műveletek során felhasznált tisztító- és fertőtlenítőszerekből, valamint segédanyagokból visszamaradt szennyező anyagokat;

e) környezeti eredetű szennyező anyag: minden olyan vegyi anyag, amely a környezetből az élelmiszertermelés, feldolgozás, csomagolás és raktározás során elkerülhetetlenül jut be az élelmiszerbe, és ártalmas lehet az ember egészségére;

f) biológiai eredetű szennyező anyag: minden olyan egészségre ártalmas vegyi anyag, amely az élelmiszerben vagy az élelmiszeren előforduló mikroorganizmusok tevékenysége következtében keletkezik az élelmiszerben;

g) természetes eredetű szennyező (ártalmas) anyag: az élelmiszer olyan természetes alkotórésze, amely eredeti mennyiségében vagy feldúsulás következtében az egészségre ártalmas lehet, ide nem értve a gyommagvakat, rovarrészeket, szőrt;

h)[3]

i)[4]

3. § (1) Az élelmiszerek szennyező anyag tartalmát az előállítás teljes folyamatában alkalmazott helyes műveleti (mezőgazdasági, gyártási, tárolási, közétkeztetési stb.) gyakorlattal elérhető, lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.

(2) A helyes műveleti gyakorlat a termelési és technikai műveletek minden egyes fázisában olyan technológiák alkalmazását, olyan termelési és technikai eszközök használatát jelenti, amely élelmezés-egészségügyi szempontból elfogadható, és a kívánt cél elérése mellett az élelmiszerben a lehető legkisebb szennyező anyag maradékot eredményezi.

(3)[5] Az élelmiszerek szennyezőanyag tartalmát az előállítás és forgalomba hozatal teljes folyamatában egybehangolt hatósági ellenőrzéssel és éves program szerint végzett monitoring vizsgálatokkal ellenőrizni kell.

(4)[6] A mintavételt és a vizsgálatokat a Magyar Élelmiszerkönyv előírásokkal összhangban kell végezni. Ezzel egyenértékű validált vizsgálati módszer is alkalmazható.

4. § (1)[7]

(2) Az élelmiszerekben előforduló technológiai eredetű szennyező anyagok megengedhető mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az élelmiszerekben előforduló környezeti eredetű szennyező anyagok megengedhető mértékét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az élelmiszerekben előforduló biológiai eredetű szennyező anyagok megengedhető mértékét a 4. számú melléklet tartalmazza.

(5) Az élelmiszerekben előforduló természetes eredetű ártalmas anyagok megengedhető mértékét az 5. számú melléklet tartalmazza.

5. § (1) Az előírt határértékeket meghaladó mennyiségű szennyező anyagot tartalmazó élelmiszert tilos forgalomba hozni, illetőleg forgalomban tartani, határértéket meghaladó kioldást mutató felületeket, edényeket élelmiszerrel érintkezésben tilos felhasználni.

(2) A meg nem engedett mértékű szennyező anyagot tartalmazó, illetve arra gyanús élelmiszert a vizsgálat befejezéséig az élelmiszer-ellenőrző hatóságnak zárolnia kell.

(3)[8] Az (1) bekezdésben megjelölt élelmiszert a többitől elkülönítve kell tárolni és a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatala járási (fővárosi kerületi) népegészségügyi intézetének azonnal írásban be kell jelenteni.

(4)[9] A járási (fővárosi kerületi) tisztiorvos - szükség esetén az Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének (a továbbiakban: OÉTI), illetve az ellenőrzésre és zárolásra feljogosított más hatóság véleményének beszerzése után - határozattal intézkedik az esetleges forgalomba hozatal, illetőleg felhasználás vagy továbbfeldolgozás feltételeiről vagy a külön jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén a tétel megsemmisítéséről.

(5) A határértéket meghaladó mennyiségű szennyező anyagot tartalmazó élelmiszer takarmányozási célra történő felhasználásáról az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet dönt.

(6) Ha az élelmiszerben jogszabályban meg nem jelölt, szennyező anyag fordul elő (új anyagok felhasználása, új termelési és technikai műveletek bevezetése következtében), a forgalomba hozatalhoz, illetőleg a felhasználáshoz be kell szerezni az OÉTI engedélyét is. Ennek beszerzéséig az élelmiszert tilos forgalomba hozni vagy forgalomban tartani.

(7)[10] A (6) bekezdés szerinti engedély megadásának alapját az adott vegyi szennyezőanyag toxikológiai értékelése és az érintett élelmiszer(ek) útján a szervezetbe kerülő várható mennyisége figyelembevételével végzett kockázatbecslés képezi.

(8)[11] Az 5. § (1) és (2) bekezdésben megfogalmazott kifogás esetén, továbbá a vegyi szennyezőanyagok szintjeinek ellenőrzésére végzett vizsgálatért az ellenőrzött külön jogszabályban meghatározott díjat fizet.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az élelmiszerek ártalmas vegyi szennyeződésének elhárításáról szóló 4/1978. (VI. 25.) EüM rendelet , az azt módosító 15/1982. (XII. 27.) EüM rendelet , 8/1985. (X. 21.) EüM rendelet , 32/1989. (XII. 22.) SZEM rendelet , 23/1991. (XII. 10.) NM rendelet , 9/1992. (V. 14.) NM rendelet , 21/1993. (XI. 23.) NM rendelet , 4/1995. (II. 8.) NM rendelet és 24/1995. (VII. 14.) NM rendelet.

(2)[12]

Dr. Gógl Árpád s. k.,

egészségügyi miniszter

1. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez[13]

2. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez

Technológiai eredetű szennyező anyagok élelmiszerekben és modelloldatokban megengedhető mértéke

2.1. Tartósított élelmiszerek óntartalmának határértéke

Élelmiszer-készítménySn (mg/kg)
Tartósított élelmiszerek és italok fémdobozban200
Tartósított élelmiszerek üvegben50
Bébiételek fémdobozban100
Bébiételek üvegben25
Italok fémdoboztól eltérő csomagolásban (kivéve paradicsom ivólé)5
Paradicsom ivólé20

2.2. Alumínium dobozba vagy tartályba csomagolt élelmiszerek és a szikvíz alumínium határértéke

Élelmiszer-készítménySn (mg/kg)
Tartósított élelmiszerek alumínium dobozban200 mg/kg
Szódavíz, szikvíz0,2 mg/l

2.3. Kerámiatárgyakból kioldódó ólom és/vagy kadmium mennyisége Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyakból a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-84/500 számú előírása II. számú mellékletében rögzített vizsgálóeljárással kioldható ólom és kadmium mennyisége nem haladhatja meg az alábbi határértékeket:

EdénykategóriaPb
(ólom)
Cd
(kadmium)
1. kategória: lapos edény
Belső mélysége (a legmélyebb pont és a felső peremen áthaladó vízszintes
sík között mérve) legfeljebb 25 mm
0,8 mg/dm20,07 mg/dm2
2. kategória: öblös edény
Belső mélysége 25 mm-nél nagyobb
4,0 mg/liter0,3 mg/liter
3. kategória: egyéb tárgyak
Főző- és sütőedények, csomagoló és tárolótartályok, melyek 3 liternél
nagyobb űrtartalmúak
1,5 mg/liter,1 mg/liter
Egyebekben a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-84/500 számú előírása szerint kell eljárni.

2.4. Tűzzománc bevonattal ellátott főzőedények fémhatárértékei

Tűzzománc bevonattal ellátott főző- és tálalóedényekből kioldható toxikus elemek mennyisége - szabvány szerinti eljárással vizsgálva - nem haladhatja meg a következő határértékeket (mg/dm2)

arzén0,05antimon0,01
bizmut0,05ólom0,01
kadmium0,01cink0,05
réz0,05szelén0,05

2.5. Élelmiszerekkel érintkezésben tiltott fémek

A termelési és technikai műveletek során ólomból, kadmiumból, cinkből (horganyból) vagy sárgarézből készült felületek, alkatrészek, illetve bevonatok az élelmiszerekkel rendeltetésszerű érintkezésben nem használhatók. A nikkel és a vörösréz ilyen irányú felhasználása korlátozott, emiatt eseti elbírálást igényel, amit az OÉTI-től kell kérni.

2.6. Keményített zsírok nikkel határértéke

A keményített zsírok (növényi ételzsírok) nikkeltartalma a 0,5 mg/kg-ot nem haladhatja meg.

2.7. Füstölt élelmiszerek benzo(a)pirén tartalmának határértéke

A füstölt hús, sonka, kolbász- és szalámifélék, sajtok karcinogén benzo(a)pirén tartalma az 1 mikrogramm/kg-ot, a füstölt halaké a 2 mikrogramm/kg-ot nem haladhatja meg. A füstölt élelmiszer elbírálásához annak teljes fogyasztható tömegét (pl. szalámi héj nélkül) kell figyelembe venni.

2.8. Sütőzsírok poláros komponenseinek határértéke

A sütéshez használható növényi és állati zsiradékok, ipari módszerekkel módosított zsiradékok poláros komponens tartalma nem haladhatja meg az összes zsiradék 30%-át. Ha a poláros komponens mennyisége eléri ezt az értéket, a zsiradékot további sütésre vagy egyéb ételkészítésre felhasználni nem szabad.

2.9. Tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek maradékai

A mosogató-, tisztító-, tisztító-fertőtlenítő-, valamint fertőtlenítőszerek a termelési és technikai eszközöknek az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező felületén tartós maradékot nem képezhetnek és az élelmiszerekben kimutatható mennyiségben nem lehetnek jelen.

2.10[14]

3. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez

Környezeti eredetű szennyező anyagok élelmiszerekben megengedhető mértéke

3.1. Egyes élelmiszerek poliklórozott bifenil (PCB)-tartalmának határértéke[15]

Egyes állati eredetű élelmiszerekben a poliklórozott bifenil (PCB) szennyeződések mennyisége nem haladhatja meg a következő határértékeket:

[16]
ÁllatfajÉlelmiszercsoport, illetve vagy
élelmiszerfajta
összes PCB
mg/kg
1. Szarvasmarha, juh, sertés, baromfiizom, máj, zsír, húskészítmények0,5°
2. Valamennyi tejtermelő állattej és tejtermékek0,5°
3. Valamennyi tojástermelő állattojás (héj nélkül) és tojástermékek0,5°
4. Szárnyas és emlős vadakizom, zsír
5. Halakhalfilé és halkészítmények (kivéve halmáj)
6. Halakhalmáj és halmáj-készítmények
Jelmagyarázat:
°A termék zsírtartalmára számított érték.

3.2. Élelmiszerek maximálisan megengedhető fémtartalma (valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom)[17][18]

[19]
Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaFémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg
AsHgPbCdCuZn
1. Tej0,050,0050,050,010,45,0
2. Kondenz tej, tejporxxxxxxxxxxxx
3. Kazein, kazeinátok (szárított)1,0xx
4. Sajt0,30,020,250,05xx
5. Túró0,30,020,150,02xx
6. Tejszín, tejföl0,10,020,10,05xx
7. Vaj0,10,020,050,02xx
8. Friss hús (sertés, szarvasmarha, juh
izomszövet)
0,20,020,20,15,070,0
9. Húskészítmények (vörösáru, felvágott,
töltelékes áru, füstölt hús stb.)
0,20,030,20,15,070,0
10. Tartósított húskészítmények fémdobozos
csomagolásban (a májkrémek kivételével)
0,20,030,50,110,070,0
11. Májkrémek fémdobozos vagy tubusos
csomagolásban
0,20,030,50,120,070,0
12. Vadhús és készítményei1,00,051,00,15,060,0
13. Baromfi izomszövet0,10,030,20,12,030,0
14. Máj (minden haszonállat)0,50,10,51,060,0100,0
15. Vese (minden haszonállat)1,00,10,52,060,0100,0
16. Egyéb állati belsőségek0,50,10,50,560,0100,0
17. Állati zsiradék, szalonna0,10,010,10,020,55,0
18. Egyes, főként ragadozó halak és hal-
készítmények
3,01,00,50,1xx
19. Egyéb édesvízi halak és halkészítmények1,00,30,50,1xx
20. Egyéb tengeri halak és halkészítmények3,00,50,50,1xx
21. Kagylók, csigák5,00,51,01,0xx
22. Rákok5,00,51,02,0xx
23. Liszt és egyéb gabonaőrlemények
(a korpát kivéve)
0,10,020,150,15,030,0
23/A. Rizs0,30,020,150,15,030,0
24. Étkezési korpa (búza, árpa, rozs, zab)0,10,020,30,1xx
25. Száraz hüvelyesek0,50,020,10,1xx
26. Friss és fagyasztott gyümölcs0,20,010,10,03xx
27. Szárított gyümölcs2,00,051,00,5xx
28. Étkezési zselatin, pektin0,50,025,00,220,050,0
29. Burgonya (friss)0,10,030,10,05xx
30. Káposztafélék és friss leveles zöldségek
a paraj kivételével
0,20,010,30,05xx
31. Paraj0,20,010,50,1xx
32. Egyéb friss és fagyasztott zöldség0,20,010,30,1xx
33. Szárított zöldség2,00,052,00,5xx
34. Tartósított zöldség- és gyümölcs-
készítmények fémdobozos csomagolásban
0,20,011,00,110,010,0
35. Tartósított zöldség- és gyümölcs-
készítmények üvegben
0,20,010,40,110,010,0
36. Paradicsompüré (28-30 refrakció %)0,20,053,00,125,020,0
37. Termesztett friss gomba, gomba-
készítmények
0,50,051,00,110,020,0
38. Napraforgómag, hántolt (nyers v. pirított)0,20,020,50,6xx
39. Tojás0,10,020,30,02xx
40. Tojáspor0,50,081,50,1xx
41. Cukor (kristály, kocka, por)0,10,020,50,022,03,0
42. Cukorka0,10,020,50,025,05,0
43. Kakaópor0,50,022,00,5xx
44. Csokoládé és csokoládékészítmények0,50,011,00,5xx
45. Növényi zsiradék (étolaj, margarin)0,050,020,10,020,45,0
46. Étkezési só1,00,012,00,25,020,0
47. Fűszerek (a fűszerpaprika kivételével)1,00,052,00,2xx
48. Fűszerpaprika1,00,052,00,25xx
49. Étrendkiegészítők2,5(a)0,5(a)xx
50. Tejalapú csecsemőtápszer porok0,050,010,20,02xx
51. Zöldség- és gyümölcsalapú bébiétel készítmények0,10,010,250,02xx
52. Szódavíz, szikvíz0,050,0010,050,0051,01,0
53. Alkoholmentes üdítőitalok0,10,010,10,055,05,0
54. Gyümölcs és zöldség ivólevek0,10,010,20,035,05,0
55. Bor, sör és egyéb szeszes italok0,10,010,250,0210,010,0
Jelmagyarázat:
xA megjelölt élelmiszerre, illetve élelmiszercsoportra réz és cink határérték előírása nem szükséges, mivel e termények és termékek réz- és cinktartalmát döntő mértékben a természetes réz- és cinktartalom határozza meg. Kivételt képeznek a réztartalmú növényvédő szerekkel kezelt friss gyümölcs- és zöldségfélék, melyekre a réztartalom határértéke 10 mg/kg.
xxA kondenz tej, illetve tejpor fémtartalma tejjé történő visszaállítás (rekonstitúció) után nem haladhatja meg a tejre előírt értéket.
xxxAz előírt határértékek a következő halfajokra vonatkoznak: cápafélék (valamennyi faj), tonhal (Thunnus spp.), kistonhal (Euthynnus spp.), bonito (Sarda spp.), sima bonito (Orcynopsis unicolor), kardorrú hal (Xiphias gladius), vitorláshal (Istiophorus platypterus), marlin (Makaira spp.), angolna (Anguilla spp.), tengeri süllő (Dicentrarchus labrax), tokhal (Acipenser spp.), óriás laposhal (Hippo-glossus hipoglossus), vörösmárna (Sebastes marinus, S. mentella), kék gadóchal (Molva dipterygia), pásztás farkashal (Anarhichas lupus), csuka (Esox lucius), portugál doghal (Centroscymnes coelolepis), rája (Raja spp.), farkos abroncshal (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo), ördöghal (Lophius spp.).
A halakra előírt fémhatárértékek a halak valamennyi ehető részére vonatkoznak.
(a)Az étrend-kiegészítőkből ajánlott napi dózis figyelembevételével számított napi bevitel ólomból a 180 mikrogramm/fő, kadmiumból az 50 mikrogramm/fő értéket nem haladhatja meg.
[20]
Minden megállapított maximális szint az adott élelmianyag ehető részére, illetve fogyasztásra kész állapotára vonatkozik.
3.2.2. Hazai maximális szintek
Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaFémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg
asHgPbCdCuZn
Sajt0,30,020,10,05**
Túró0,30,020,10,02**
Tejszín, tejföl0,10,020,050,05**
Vaj0,10,020,020,02**
Húskészítmények (vörösáru, felvágott, töltelékes áru, füstölt hús stb.)0,20,030,150,15,070,0
Tartósított húskészítmények fémdobozos csomagolásban (a májkrémek kivételével)0,20,030,20,110,070,0
Májkrémek fémdobozos vagy tubusos csomagolásban0,20,030,50,120,070,0
Vadhús és készítményei1,00,050,50,15,060,0
Állati zsiradék, szalonna0,10,010,10,020,55,0
Liszt, egyéb gabonaőrlemények (a korpát kivéve)0,10,020,150,15,030,0
Rizs0,30,020,150,25,030,0
Étkezési korpa (búza, árpa, rozs, zab)0,10,020,30,2**
Száraz hüvelyesek0,50,020,20,1**
Friss és fagyasztott gyümölcs0,20,010,10,05**
Szárított gyümölcs2,00,051,00,5**
Étkezési zselatin, pektin0,50,025,00,220,050,0
Szárított zöldség2,00,051,00,5**
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények fémdobozos csomagolásban0,20,010,50,110,010,0
Tartósított zöldség- és gyümölcskészítmények üvegben0,20,010,20,110,010,0
Paradicsompüré (28 - 30 refrakció%)0,20,053,00,125,020,0
Termesztett friss gomba, gombakészítmények0,50,050,30,110,020,0
Napraforgó mag, hántolt (nyers v. pirított)0,20,020,50,6**
Tojás0,10,020,30,02**
Tojáspor0,50,081,50,1**
Cukor (kristály, kocka, por)0,10,020,50,022,03,0
Cukorka0,10,020,50,025,05,0
Kakaópor0,50,022,00,5**
Csokoládé és csokoládékészítmények0,50,011,00,5**
Növényi zsiradék (étolaj, margarin)0,050,020,10,020,45,0
Étkezési só1,00,011,00,25,020,0
Fűszerek (a fűszerpaprika kivételével)1,00,052,00,2**
Fűszerpaprika1,00,052,00,25**
Étrend-kiegészítők2,5**0,5****
Zöldség- és gyümölcsalapú bébiétel készítmények0,10,010,250,02**
Szódavíz, szikvíz0,050,0010,050,0051,01,0
Alkoholmentes üdítőitalok0,10,010,10,055,05,0
Gyümölcs és zöldség ivólevek0,10,010,10,035,05,0
Bor, sör és egyéb szeszes italok0,10,010,20,0210,010,0
Jelmagyarázat:
* A megjelölt élelmiszerre, illetve élelmiszercsoportra réz és cink határérték előírása nem szükséges, mivel e termények és termékek réz- és cinktartalmát döntő mértékben a természetes réz- és cinktartalom határozza meg. Kivételt képeznek a réztartalmú növényvédő szerekkel kezelt friss gyümölcs- és zöldségfélék, melyekre a réztartalom határértéke ló mg/kg.
** Az étrend-kiegészítőkből ajánlott napi dózis figyelembevételével számított napi bevitel ólomból a 180 mikrogramm/fő, kadmiumból az 50 mikro-gramm/fő értéket nem haladhatja meg.

3.3-3.4[21]

4. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez

Biológiai eredetű szennyező anyagok élelmiszerekben megengedhető mértéke

[22]
"4.1. Mikotoxin maximális szintje élelmiszerekben
* A maximális szintek a héjas gyümölcs ehető részére vonatkoznak.
4.1.2. Ochratoxin A"h
TermékMaximális szint (μg/kg)
Pörkölt kávé, kávé alapú termékek10
Nyerskávé15
Egyéb növényi élelmiszerek10
4.1.3. Egyéb mikotoxinok
TermékMikotoxinMaximális szint (μg/kg)
Lisztek, őrlemények, müzli cereália részeDeoxinivalenol (DON)1000
Zearalenon (F - 2)100
T - 2 toxin300
Étkezési korpaDeoxinivalenol (DON)1200
Gyümölcs- és zöldségkészítményekPatulin50"
[23]
Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaA mikotoxin megnevezéseHatárérték
µg/kg
1. Földimogyoró*, dió*, mogyoró*, mandula*, gesztenye*, szárított gyü-
mölcs (közvetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer alkotórészként
való felhasználásra)
Aflatoxin B12
Összes aflatoxin
(B1+B2+G1+G2)
4
2. Földimogyoró* (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer alkotórészként
való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel
tisztítják)
Aflatoxin B18
Összes aflatoxin
(B1+B2+G1+G2)
15
3. Dió*, mogyoró*, mandula*, gesztenye*, szárított gyümölcs (ha
emberi fogyasztás vagy élelmiszer alkotórészként való felhasználás
előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják), valamint fűszerek
Aflatoxin B15
Összes aflatoxin
(B1+B2+G1+G2)
10
4. Gabonafélék (beleértve a hajdinát is) és gabonaőrlemények (köz-
vetlen emberi fogyasztásra vagy élelmiszer alkotórészként való
felhasználásra)
Aflatoxin B12
Összes aflatoxin
(B1+B2+G1+G2)
4
5. Édesipari termékekAflatoxin B11
Összes aflatoxin
(B1+B2+G1+G2)
1
6. Tej és tejtermék (a felhasznált tej arányának megfelelően)Aflatoxin M10,05
7. NyerskávéOchratoxin A15
8. Pörkölt kávé, egyéb növényi élelmiszerek (kivéve gabonafélék, gabonatermékek)Ochratoxin A10
8/A. Gabonafélék és gabona őrlemények, valamint a belőlük készült élelmiszerekOchratoxin A5
9. Étkezési korpaDeoxinivalenol (DON)1200
10. Lisztek, őrlemények, müzli cereália részeDeoxinivalenol (DON)1000
Zearalenon (F-2)100
T-2 toxin300
11. Gyümölcs- és zöldségkészítményekPatulin50

4.2. Hisztamin határértékek egyes élelmiszerekben

Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaHatárérték
mg/kg
1. Friss hal, fagyasztott hal, füstölt hal, teljes halkonzerv, hal-félkonzerv200
2. Ringli félkonzerv (prezerv)500
3. Sajt (bizonyos penésszel érlelt sajtok kivételével)200

5. számú melléklet a 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelethez

Természetes eredetű ártalmas anyagok élelmiszerekben megengedhető mértéke

[24]
Ártalmas anyagÉlelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaHatárérték
1. Szolaninnyers, hámozatlan burgonya180 mg/kg
2. Ciánhidrogéncsonthéjas magvakkal készült édesipari termékek (pl. marcipán) és maggal eltett csonthéjas gyümölcs befőttek10 mg/kg
gyümölcsborok1 mg/l
4. Morfinmákmag30 mg/kg
5. Narkotinmákmag20 mg/kg
6. Morfin+narkotin együttmákmag40 mg/kg
7. Tebainmákmag20 mg/kg
8. Kodeinmákmag20 mg/kg
[25]
Jelmagyarázat:
*A térfogatszázalékban megadott határértéket a termék abszolút etanoltartalmára kell számítani.
**Egyes gyümölcspárlatok esetében a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1576/89 előírásai szerint.
***A friss parajra előírt határérték nem vonatkozik a feldolgozásra kerülő friss parajra, amelyet nagy tételben szállítanak közvetlenül a termelőhelyről a feldolgozóüzembe.
****A termelési módot jelző megfelelő jelölés hiányában a szabadföldi salátára megállapított határértéket kell alkalmazni.

Lábjegyzetek:

[1] Módosította a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelet 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2003.03.21.

[2] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[3] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[4] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[5] Megállapította a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése a) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[6] Megállapította a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése a) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[7] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[8] Módosította a 151/2012. (XII. 29.) VM rendelet 62. § a) pontja. Hatályos 2013.01.01.

[9] Módosította a 151/2012. (XII. 29.) VM rendelet 62. § b) pontja. Hatályos 2013.01.01.

[10] Beiktatta a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése b) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[11] Beiktatta a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése b) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[12] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[13] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[14] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[15] Módosította a 40/2000. (XII.20.) EüM rendelet 1. § (2) bekezdése, 2. számú melléklet. Hatályos 2000.12.28.

[16] Módosította a 40/2000. (XII.20.) EüM rendelet 1. § (2) bekezdése, 2. számú melléklet. Hatályos 2000.12.28.

[17] Módosította a 40/2000. (XII.20.) EüM rendelet 1. § (2) bekezdése, 2. számú melléklet. Hatályos 2000.12.28.

[18] Megállapította a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2003.03.21.

[19] Módosította a 40/2000. (XII.20.) EüM rendelet 1. § (2) bekezdése, 2. számú melléklet. Hatályos 2000.12.28.

[20] Módosította a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[21] Hatályon kívül helyezte a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (3) bekezdése b) pontja. Hatálytalan 2004.05.01.

[22] Módosította a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése c) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[23] Módosította a 40/2000. (XII.20.) EüM rendelet 1. § (3) bekezdése, 3. számú melléklet. Hatályos 2000.12.28.

[24] Módosította a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 10. § (4) bekezdése d) pontja. Hatályos 2004.05.01.

[25] Módosította a 9/2003. (III. 13.) ESZCSM rendelet 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2003.03.21.

Tartalomjegyzék