148/2004. (X. 1.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet

a pálinka előállításának szabályairól

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeljük el:

1. §

Ezt a rendeletet a pálinka megnevezésére és előállítására kell alkalmazni.

2. §

Pálinkának csak a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó általános szabályok megállapításáról szóló 1576/89/EGK tanácsi rendelet 1. cikk (4) bekezdés (f) pont (1) alpontjában és (i) pont (1) bekezdés (a)-(c) alpontjában meghatározott eljárással előállított termék nevezhető.

3. §

(1) Kisüsti pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.

(2) Érlelt pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legalább 6 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 12 hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

(3) Ó pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

(4) Gyümölcságyon érlelt pálinkának vagy ágyaspálinkának az a gyümölcspálinka nevezhető, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy lehet a párlat fajtájával azonos, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett, jó minőségű gyümölcsöt kell felhasználni. Az érlelő tartály bármely, élelmiszerek tárolására alkalmas anyagból készülhet.

4. §

(1) Az érlelés időtartamát ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

(2) A pálinkák az 1576/89/EGK rendelet 1. cikk (3) bekezdésének (d) pontja szerint elegyíthetőek.

5. §

(1) A pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, szőlőtörköly és aszú szőlő törköly használható fel.

(2) Pálinkának csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak.

(3) A pálinka megnevezésének és előállításának szabályait kell alkalmazni az Európai Unió tagállamain kívüli országba történő exportra előállított termékek esetében is.

6. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtására kiadott 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet 12. §-ának (1), (2) és (5) bekezdése, 13. §-a, 33. §-ának (3) bekezdése, valamint 8. és 10. számú melléklete, továbbá az azt módosító 43/2002. (V. 14.) FVM-EüM-GM együttes rendelet 8. §-a, valamint 2. számú melléklete hatályát veszti.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Dr. Kökény Mihály s. k.,

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Dr. Csillag István s. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter