56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint az egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
(1) A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásait e rendelet mellékleteként kiadom.
(2) A mellékletben felsorolt előírásokat a Magyar Köztársaságban előállított és forgalomba hozott élelmiszerekre kell alkalmazni.
2. §
(1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.
(2)[1]
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelethez
| Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi előírás száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
| 1. | ||||
| 2. | ||||
| 4. | 1—2—19/1979 | Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzata | Az Európai Parlament és a Tanács l992/2/EK irányelve | 2004. május 1. |
| 5. | ||||
| 6. | ||||
| 7. | ||||
| 8. | ||||
| 9. | ||||
| 10. | ||||
| 11. | ||||
| 12. | ||||
| 13. | ||||
| 14. | 1—2—88/388 | Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok | A Tanács 88/388/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 91/71/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 15. | ||||
| 16. | 1—2—89/109 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményei | A Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 17. | ||||
| 18. | ||||
| 19. | 1-2-94/36 | Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve | 2005. január 15. |
| 20. | 1-2-95/2 | Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei | 2005. július 1. |
| 21. | ||||
| 22. | ||||
| 23. | ||||
| 24. | ||||
| 25. | 1-2-1999/2 | Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei | 2007. január 1. |
| 26. | ||||
| 27. | ||||
| 28. | ||||
| 29. | ||||
| 30. | ||||
| 31. | ||||
| 32. | ||||
| 33. | ||||
| 34. | ||||
| 35. | ||||
| 36. | ||||
| 38. | ||||
| 39. | ||||
| 40. | ||||
| 41. | ||||
| 42. | ||||
| 43. | ||||
| 44. | ||||
| 45. | ||||
| 46. | 3—1—76/766 | Az etilalkohol — víz elegyek alkoholtartalmának meghatározásához szükséges táblázat | A Tanács 76/766/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 47. | 3—1—79/796 | A cukortermékek vizsgálati módszerei | A Bizottság 79/796/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 48. | 3-1-79/1067 | Sűrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás) | A Bizottság 79/1067/EGK irányelve | 2007. július 1. |
| 49. | 3-1-80/891 | Étolaj, étkezési zsír, valamint ezek hozzáadásával készült élelmiszerek erukasav-tartalmának meghatározási módszere (2. kiadás) | A Bizottság 80/891/EGK irányelve | 2007. január 1. |
| 50. | 3-1-85/503 | Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 85/503/EGK irányelve | 2007. július 1. |
| 51. | 3-1-86/424 | Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 86/424/EGK irányelve | 2007. július 1. |
| 52. | 3-1-87/524 | Sűrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 87/524/EGK irányelve | 2007. július 1. |
| 53. | 3—1—91/180 | A nyers- és a hőkezelt tej vizsgálati módszerei | A Bizottság 91/180/EGK határozata | 2004. május 1. |
| 54. | 3—1—92/608 | A közvetlen emberi fogyasztásra szánt, hőkezelt tej vizsgálati módszerei | A Tanács 92/608/EGK határozata | 2004. május 1. |
| 55. | 3—1—95/149 | Bizonyos halak és haltermékek összes illó-bázikus nitrogéntartalmának (TVB-N) határértékei és meghatározási módszerei | A Bizottság 95/149/EK határozata | 2004. május 1. |
| 56. | ||||
| 57. | ||||
| 58. | ||||
| 59. | ||||
| 60. | ||||
| 61. | ||||
| 62. | ||||
| 63. | ||||
| 64. | ||||
| 65. | ||||
| 66. | 1-2-2006/52 | A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításáról | Az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve | 2008. február 15. |
| 67. | ||||
| 68. | ||||
| 69. | ||||
| 70. | ||||
| 71. |
| Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi előírás száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
| 1. | ||||
| 2. | ||||
| 4. | 1—2—19/1979 | Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzata | Az Európai Parlament és a Tanács l992/2/EK irányelve | 2004. május 1. |
| 5. | ||||
| 6. | 1—2—78/142 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő vinil-klorid monomert tartalmazó anyagokkal és tárgyakkal szemben támasztott minőségi követelmények | A Tanács 78/142/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 7. | ||||
| 8. | 1—2—80/766 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak vinil-klorid monomer tartalmának meghatározása | A Tanács 80/766/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 9. | 1—2—81/432 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból az élelmiszerekbe kioldódó vinil-klorid mennyiségének meghatározása | A Bizottság 81/432/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 10. | ||||
| 11. | 1—2—82/711 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponenseinek kioldó-dási vizsgálatai | A Tanács 82/71 l/EGK és 85/572/EGK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/8/EGK és 97/48/EK irányelvei | 2004. május 1. |
| 12. | 1–2–84/500 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak (2. kiadás) | A Tanács 84/500/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2005/31/EK irányelve | 2006. május 20. |
| 13. | ||||
| 14. | ||||
| 15. | ||||
| 16. | 1—2—89/109 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményei | A Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve | 2004. május 1. |
| 17. | 1-2-93/10 | Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmek (2. kiadás) | A Bizottság 93/10/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/111/EGK és 2004/14/EK irányelvei, valamint az azokat felváltó 2007/42/EK irányelv | 2005. július 1. |
| 18. | ||||
| 19. | 1-2-94/36 | Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve | 2005. január 15. |
| 20. | 1-2-95/2 | Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei | 2005. július 1. |
| 21. | ||||
| 22. | ||||
| 23. | ||||
| 24. | ||||
| 25. | 1-2-1999/2 | Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei | 2007. január 1. |
| 26. | ||||
| 27. | ||||
| 28. | ||||
| 29. | ||||
| 30. | ||||
| 31. | 1-2-2002/72 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi követelményei (2. kiadás) | A Bizottság 2002/72/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2004/1/EK és 2004/19/EK irányelvei | 2005. január 15. |
| 32. | ||||
| 33. | ||||
| 34. | ||||
| 35. | ||||
| 36. | ||||
| 38. | ||||
| 39. | ||||
| 40. | ||||
| 41. | ||||
| 42. | ||||
| 43. | ||||
| 44. | ||||
| 45. | ||||
| 46. | ||||
| 47. | ||||
| 48. | ||||
| 49. | ||||
| 50. | ||||
| 51. | ||||
| 52. | ||||
| 53. | ||||
| 54. | ||||
| 55. | ||||
| 56. | ||||
| 57. | ||||
| 58. | ||||
| 59. | ||||
| 60. | ||||
| 61. | ||||
| 62. | ||||
| 63. | ||||
| 64. | 1-2-2005/79 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi követelményeiről szóló 1-2-2002/72 előírás módosításáról | A Bizottság 2005/79/EK irányelve | 2006. december 1. |
| 65. | ||||
| 66. | 1-2-2006/52 | A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításáról | Az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve | 2008. február 15. |
| 67. | 1-3-2006/128 | Az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről | A Bizottság 2006/128/EK irányelve | 2008. február 15. |
| 68. | ||||
| 69. | 1-2-2007/19 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 2002/72/EK irányelv és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponensei kioldódásának vizsgálatához alkalmazandó élelmiszer-utánzó modellanyagok listájának megállapításáról szóló 85/572/EGK tanácsi irányelv módosításáról | A Bizottság 2007/19/EK irányelve | 2008. április 1. |
| 70. | ||||
| 71. | 1-2-2008/39 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 2002/72/EK irányelv módosításáról | A Bizottság 2008/39/EK irányelve | 2009. március 1. |
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 240. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[2] Módosította a 65/2010. (V. 12.) FVM rendelet 5. § a)-e) pontja. Hatályos 2010.05.27.
[3] Módosította a 26/2011. (IV. 7.) VM rendelet 5. § (1) bekezdése a), b) és c) pontja. Hatályos 2011.04.15.