56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint az egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
(1) A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásait e rendelet mellékleteként kiadom.
(2) A mellékletben felsorolt előírásokat a Magyar Köztársaságban előállított és forgalomba hozott élelmiszerekre kell alkalmazni.
2. §
(1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.
(2)[1]
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelethez
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi előírás száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
1. | ||||
2. | ||||
4. | 1—2—19/1979 | Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzata | Az Európai Parlament és a Tanács l992/2/EK irányelve | 2004. május 1. |
5. | ||||
6. | ||||
7. | ||||
8. | ||||
9. | ||||
10. | ||||
11. | ||||
12. | ||||
13. | ||||
14. | 1—2—88/388 | Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok | A Tanács 88/388/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 91/71/EGK irányelve | 2004. május 1. |
15. | ||||
16. | 1—2—89/109 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményei | A Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve | 2004. május 1. |
17. | ||||
18. | ||||
19. | 1-2-94/36 | Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve | 2005. január 15. |
20. | 1-2-95/2 | Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei | 2005. július 1. |
21. | ||||
22. | ||||
23. | ||||
24. | ||||
25. | 1-2-1999/2 | Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei | 2007. január 1. |
26. | ||||
27. | ||||
28. | ||||
29. | ||||
30. | ||||
31. | ||||
32. | ||||
33. | ||||
34. | ||||
35. | ||||
36. | ||||
38. | ||||
39. | ||||
40. | ||||
41. | ||||
42. | ||||
43. | ||||
44. | ||||
45. | ||||
46. | 3—1—76/766 | Az etilalkohol — víz elegyek alkoholtartalmának meghatározásához szükséges táblázat | A Tanács 76/766/EGK irányelve | 2004. május 1. |
47. | 3—1—79/796 | A cukortermékek vizsgálati módszerei | A Bizottság 79/796/EGK irányelve | 2004. május 1. |
48. | 3-1-79/1067 | Sűrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás) | A Bizottság 79/1067/EGK irányelve | 2007. július 1. |
49. | 3-1-80/891 | Étolaj, étkezési zsír, valamint ezek hozzáadásával készült élelmiszerek erukasav-tartalmának meghatározási módszere (2. kiadás) | A Bizottság 80/891/EGK irányelve | 2007. január 1. |
50. | 3-1-85/503 | Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 85/503/EGK irányelve | 2007. július 1. |
51. | 3-1-86/424 | Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 86/424/EGK irányelve | 2007. július 1. |
52. | 3-1-87/524 | Sűrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás) | A Bizottság 87/524/EGK irányelve | 2007. július 1. |
53. | 3—1—91/180 | A nyers- és a hőkezelt tej vizsgálati módszerei | A Bizottság 91/180/EGK határozata | 2004. május 1. |
54. | 3—1—92/608 | A közvetlen emberi fogyasztásra szánt, hőkezelt tej vizsgálati módszerei | A Tanács 92/608/EGK határozata | 2004. május 1. |
55. | 3—1—95/149 | Bizonyos halak és haltermékek összes illó-bázikus nitrogéntartalmának (TVB-N) határértékei és meghatározási módszerei | A Bizottság 95/149/EK határozata | 2004. május 1. |
56. | ||||
57. | ||||
58. | ||||
59. | ||||
60. | ||||
61. | ||||
62. | ||||
63. | ||||
64. | ||||
65. | ||||
66. | 1-2-2006/52 | A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításáról | Az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve | 2008. február 15. |
67. | ||||
68. | ||||
69. | ||||
70. | ||||
71. |
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi előírás száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
1. | ||||
2. | ||||
4. | 1—2—19/1979 | Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzata | Az Európai Parlament és a Tanács l992/2/EK irányelve | 2004. május 1. |
5. | ||||
6. | 1—2—78/142 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő vinil-klorid monomert tartalmazó anyagokkal és tárgyakkal szemben támasztott minőségi követelmények | A Tanács 78/142/EGK irányelve | 2004. május 1. |
7. | ||||
8. | 1—2—80/766 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak vinil-klorid monomer tartalmának meghatározása | A Tanács 80/766/EGK irányelve | 2004. május 1. |
9. | 1—2—81/432 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból az élelmiszerekbe kioldódó vinil-klorid mennyiségének meghatározása | A Bizottság 81/432/EGK irányelve | 2004. május 1. |
10. | ||||
11. | 1—2—82/711 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponenseinek kioldó-dási vizsgálatai | A Tanács 82/71 l/EGK és 85/572/EGK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/8/EGK és 97/48/EK irányelvei | 2004. május 1. |
12. | 1–2–84/500 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak (2. kiadás) | A Tanács 84/500/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2005/31/EK irányelve | 2006. május 20. |
13. | ||||
14. | ||||
15. | ||||
16. | 1—2—89/109 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményei | A Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve | 2004. május 1. |
17. | 1-2-93/10 | Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmek (2. kiadás) | A Bizottság 93/10/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/111/EGK és 2004/14/EK irányelvei, valamint az azokat felváltó 2007/42/EK irányelv | 2005. július 1. |
18. | ||||
19. | 1-2-94/36 | Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve | 2005. január 15. |
20. | 1-2-95/2 | Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei | 2005. július 1. |
21. | ||||
22. | ||||
23. | ||||
24. | ||||
25. | 1-2-1999/2 | Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás) | Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei | 2007. január 1. |
26. | ||||
27. | ||||
28. | ||||
29. | ||||
30. | ||||
31. | 1-2-2002/72 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi követelményei (2. kiadás) | A Bizottság 2002/72/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2004/1/EK és 2004/19/EK irányelvei | 2005. január 15. |
32. | ||||
33. | ||||
34. | ||||
35. | ||||
36. | ||||
38. | ||||
39. | ||||
40. | ||||
41. | ||||
42. | ||||
43. | ||||
44. | ||||
45. | ||||
46. | ||||
47. | ||||
48. | ||||
49. | ||||
50. | ||||
51. | ||||
52. | ||||
53. | ||||
54. | ||||
55. | ||||
56. | ||||
57. | ||||
58. | ||||
59. | ||||
60. | ||||
61. | ||||
62. | ||||
63. | ||||
64. | 1-2-2005/79 | Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi követelményeiről szóló 1-2-2002/72 előírás módosításáról | A Bizottság 2005/79/EK irányelve | 2006. december 1. |
65. | ||||
66. | 1-2-2006/52 | A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításáról | Az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve | 2008. február 15. |
67. | 1-3-2006/128 | Az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről | A Bizottság 2006/128/EK irányelve | 2008. február 15. |
68. | ||||
69. | 1-2-2007/19 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 2002/72/EK irányelv és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponensei kioldódásának vizsgálatához alkalmazandó élelmiszer-utánzó modellanyagok listájának megállapításáról szóló 85/572/EGK tanácsi irányelv módosításáról | A Bizottság 2007/19/EK irányelve | 2008. április 1. |
70. | ||||
71. | 1-2-2008/39 | Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 2002/72/EK irányelv módosításáról | A Bizottság 2008/39/EK irányelve | 2009. március 1. |
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 240. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[2] Módosította a 65/2010. (V. 12.) FVM rendelet 5. § a)-e) pontja. Hatályos 2010.05.27.
[3] Módosította a 26/2011. (IV. 7.) VM rendelet 5. § (1) bekezdése a), b) és c) pontja. Hatályos 2011.04.15.