56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint az egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

(1) A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásait e rendelet mellékleteként kiadom.

(2) A mellékletben felsorolt előírásokat a Magyar Köztársaságban előállított és forgalomba hozott élelmiszerekre kell alkalmazni.

2. §

(1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2)[1]

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelethez

[2]
SorszámMagyar Élelmiszerkönyv előírás jeleMagyar Élelmiszerkönyv előírás címeIrányadó közösségi előírás számaKötelező alkalmazás időpontja
1.
2.
4.1—2—19/1979Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzataAz Európai Parlament és a
Tanács l992/2/EK irányelve
2004. május 1.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.1—2—88/388Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagokA Tanács 88/388/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 91/71/EGK irányelve2004. május 1.
15.
16.1—2—89/109Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményeiA Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve2004. május 1.
17.
18.
19.1-2-94/36Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve2005. január 15.
20.1-2-95/2Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei2005. július 1.
21.
22.
23.
24.
25.1-2-1999/2Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei2007. január 1.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.3—1—76/766Az etilalkohol — víz elegyek alkoholtartalmának meghatározásához szükséges táblázatA Tanács 76/766/EGK irányelve2004. május 1.
47.3—1—79/796A cukortermékek vizsgálati módszereiA Bizottság 79/796/EGK irányelve2004. május 1.
48.3-1-79/1067Sűrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás)A Bizottság 79/1067/EGK irányelve2007. július 1.
49.3-1-80/891Étolaj, étkezési zsír, valamint ezek hozzáadásával készült élelmiszerek erukasav-tartalmának meghatározási módszere (2. kiadás)A Bizottság 80/891/EGK irányelve2007. január 1.
50.3-1-85/503Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás)A Bizottság 85/503/EGK irányelve2007. július 1.
51.3-1-86/424Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás)A Bizottság 86/424/EGK irányelve2007. július 1.
52.3-1-87/524Sűrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás)A Bizottság 87/524/EGK irányelve2007. július 1.
53.3—1—91/180A nyers- és a hőkezelt tej vizsgálati módszereiA Bizottság 91/180/EGK határozata2004. május 1.
54.3—1—92/608A közvetlen emberi fogyasztásra szánt, hőkezelt tej vizsgálati módszereiA Tanács 92/608/EGK határozata2004. május 1.
55.3—1—95/149Bizonyos halak és haltermékek összes illó-bázikus nitrogéntartalmának (TVB-N) határértékei és meghatározási módszereiA Bizottság 95/149/EK határozata2004. május 1.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.1-2-2006/52A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításárólAz Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve2008. február 15.
67.
68.
69.
70.
71.
[3]
SorszámMagyar Élelmiszerkönyv előírás jeleMagyar Élelmiszerkönyv előírás címeIrányadó közösségi előírás számaKötelező alkalmazás időpontja
1.
2.
4.1—2—19/1979Az élelmiszer besugárzó létesítmények ajánlott működési szabályzataAz Európai Parlament és a
Tanács l992/2/EK irányelve
2004. május 1.
5.
6.1—2—78/142Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő vinil-klorid monomert tartalmazó anyagokkal és tárgyakkal szemben támasztott minőségi követelményekA Tanács 78/142/EGK irányelve2004. május 1.
7.
8.1—2—80/766Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak vinil-klorid monomer tartalmának meghatározásaA Tanács 80/766/EGK irányelve2004. május 1.
9.1—2—81/432Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból az élelmiszerekbe kioldódó vinil-klorid mennyiségének meghatározásaA Bizottság 81/432/EGK irányelve2004. május 1.
10.
11.1—2—82/711Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponenseinek kioldó-dási vizsgálataiA Tanács 82/71 l/EGK és 85/572/EGK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/8/EGK és 97/48/EK irányelvei2004. május 1.
12.1–2–84/500Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak (2. kiadás)A Tanács 84/500/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2005/31/EK irányelve2006. május 20.
13.
14.
15.
16.1—2—89/109Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak minőségi követelményeiA Tanács 89/109/EGK irányelve és a Bizottság 80/590/EGK irányelve2004. május 1.
17.1-2-93/10Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmek (2. kiadás)A Bizottság 93/10/EGK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 93/111/EGK és 2004/14/EK irányelvei, valamint az azokat felváltó 2007/42/EK irányelv2005. július 1.
18.
19.1-2-94/36Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 94/36/EK irányelve2005. január 15.
20.1-2-95/2Az élelmiszerekben használható adalékanyagok, az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve, valamint az ezt módosító, az Európai Parlament és a Tanács 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK és 2003/114/EK irányelvei2005. július 1.
21.
22.
23.
24.
25.1-2-1999/2Pa. élelmiszerek ionizáló energiával való kezelési szabályai (2. kiadás)Az Európai Parlament és a Tanács 1999/2/EK és 1999/3/EK irányelvei2007. január 1.
26.
27.
28.
29.
30.
31.1-2-2002/72Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi kö­vetelményei (2. kiadás)A Bizottság 2002/72/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2004/1/EK és 2004/19/EK irányelvei2005. január 15.
32.
33.
34.
35.
36.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.1-2-2005/79Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag eszközök minőségi követelményeiről szóló 1-2-2002/72 előírás módosításárólA Bizottság 2005/79/EK irányelve2006. december 1.
65.
66.1-2-2006/52A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1-2-95/2 előírás és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 1-2-94/35 előírás módosításárólAz Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve2008. február 15.
67.1-3-2006/128Az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelv módosításáról és helyesbítésérőlA Bizottság 2006/128/EK irányelve2008. február 15.
68.
69.1-2-2007/19Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 2002/72/EK irányelv és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak komponensei kioldódásának vizsgálatához alkalmazandó élelmiszer-utánzó modellanyagok listájának megállapításáról szóló 85/572/EGK tanácsi irányelv módosításárólA Bizottság 2007/19/EK irányelve2008. április 1.
70.
71.1-2-2008/39Az élelmiszerekkel rendeltetés­szerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tár­gyakról szóló 2002/72/EK irányelv módosításárólA Bizottság 2008/39/EK irányelve2009. március 1.

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 240. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[2] Módosította a 65/2010. (V. 12.) FVM rendelet 5. § a)-e) pontja. Hatályos 2010.05.27.

[3] Módosította a 26/2011. (IV. 7.) VM rendelet 5. § (1) bekezdése a), b) és c) pontja. Hatályos 2011.04.15.

Tartalomjegyzék