Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

16/1981. (IX. 17.) MÉM rendelet

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet módosításáról és kiegészítéséről

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott, a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelettel, az 5/1979. (IV. 6.) MÉM rendelettel, valamint a 9/1980. (V. 1.) MÉM rendelettel módosított és kiegészített 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - az alábbiak szerint módosítom:

1. §

A Vhr. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az alapító határozatba, illetőleg az alapszabályba az élelmiszer előállítására vonatkozó jogosultságot a Központi Statisztikai Hivatal elnöke által meghatározott egységes ágazati osztályozási rendszerben* szereplő szakágazat megjelölésével kell felvenni."

2. §

A Vhr. 7. §-a a következő (2)-(3) bekezdéssel egészül ki:

"(2) A foglalkoztatási tilalom szempontjából nem bedolgozás

a) a savanyított termék [a savanyított káposzta, savanyított paprika, savanyított uborka, savanyított zöldparadicsom, savanyított törpedinnye (ecetes áru), a kovászos, illetve vizes uborka (kovászolt áru)];

b) konzervipari gyártásra előfeldolgozott termék (hámozott, felezett, kimagozott gyümölcs, zöldség, csumázott paprika, paradicsomlé);

c) az aszaltgyümölcs;

d) a méz és a méhpempővel dúsított méz, illetve

e) a bor (szőlőbor, gyümölcsbor) telephelyen (üzemen) kívül előállítása.

(3) A (2) bekezdés szerinti élelmiszer-előállító tevékenység során meg kell tartani az Élelmiszerek Előállításának Élelmezés-egészségügyi Szabályzata* függelékében meghatározott élelmezésegészségügyi előírásokat. Az élelmezés-egészségügyi előírások megtartását a munkáltató köteles rendszeresen ellenőrizni."

3. §

A Vhr. 9. § (1) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az élelmiszer üzemet működésének megkezdése előtt...)

"d) munka- és egészségvédelmi szempontból a külön jogszabályban* meghatározott szerv"

(... vizsgálja meg és ad igazolást.)

4. §

A Vhr. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"12. § A kisiparos élelmiszer-előállításra vonatkozó iparjogosítványának kiadása előtt a személyi, a tárgyi, a közegészségügyi, az élelmezés-egészségügyi, az állategészségügyi és a műszaki feltételek meglétét az elsőfokú iparhatóság az érdekelt szakhatóságok [9. § (1) bekezdés] bevonásával állapítja meg."

5. §

A Vhr. 36. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A 35. §-ban felsorolt adatokat a gyűjtőcsomagoláson kell feltüntetni, ha az élelmiszer mérete miatt vagy egyéb okból a csomagolóanyagon való feltüntetésre nincs lehetőség. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak a 6. melléklet 1. a), b), d) és e) pontjaiban felsorolt adatok feltüntetésének mellőzéséhez a Belkereskedelmi Minisztériummal egyetértésben, az 1. a) és e) pont vonatkozásában az Egészségügyi Minisztériummal egyetértésben kiadott engedélye szükséges."

6. §

A Vhr. 42. §-ának (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a 42. § a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter határozatban állapítja meg. A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot közzé kell tenni, és a termékszabványban - tájékoztatásként - szerepeltetni kell.

(4) A megállapított fogyaszthatósági határidőt a 7. mellékletben, illetve a minőségmegőrzési időtartamot a 8. mellékletben előírtak szerint - a határozat közzétételét követően - az élelmiszer ipari csomagolásán fel kell tüntetni."

"(6) Az alsó és felső határértékkel megállapított minőségmegőrzési időtartamok esetében - az élelmiszer nyersanyag, illetve az előállítási és forgalmazási körülmények alapján - a feltüntetésre kerülő időtartamot, az adott határértékeken belül az élelmiszer-előállító határozza meg."

7. §

A Vhr. 45. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Azokat az élelmiszereket, amelyek a tárolás alatt - az előállítónál vagy a kereskedelemben - fogyasztásra alkalmatlanná váltak, a forgalomból ki kell vonni és a közfogyasztásra alkalmas készlettől el kell különíteni. Az élelmiszer további felhasználásáról, illetve megsemmisítéséről az 51. §-ban foglaltak szerint kell gondoskodni."

8. §

A Vhr. 51. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép; egyidejűleg a jelenlegi (4) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:

"(4) A minőségmegőrzési időtartam egyharmad részével meghosszabbított határidő eltelte után az élelmiszert birtokosa (előállító, forgalmazó, gazdálkodó szervezet, magánkereskedő stb.) köteles újból megvizsgáltatni az illetékes minőségellenőrző és vegyvizsgáló intézettel vagy a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézettel (a továbbiakban: KERMI), hogy az újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni."

9. §

A Vhr. 54. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

"(4) A boripari termékekkel kapcsolatos, külön jogszabályban* meghatározott vizsgálatokat az Országos Borminősítő Intézet végzi."

10. §

A Vhr. 3. mellékletének H/l. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. A gyártási szakágazatot e rendelet 1. §-ának (1) bekezdése szerint kell megnevezni."

11. §

(1) A Vhr. 6. mellékletének I/1/b. pontja helyébe a következő rendelkezés lép, és az I/1. pont a következő h), illetve i) ponttal egészül ki:

(Az ipari csomagolású élelmiszer csomagolóanyagán fel kell tüntetni...)

"b) a tiszta tömeget (térfogatot);"

"h) a 9. mellékletben meghatározott szakágazatokban előállított termék 100 g-jára (cm3-ére) jutó energiatartalmat;"

"i) az alkoholtartalmú édesipari termékeken "A készítmény alkoholt tartalmaz!" figyelmeztető szöveget."

(2) A Vhr. 6. mellékletének I/2. és I/5. pontjának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"2. Az 1. pontban felsoroltakon felül lehetőleg fel kell tüntetni a lényeges tápanyagösszetevőket, valamint a felhasználás és a tárolás módjáról szóló tájékoztatót is."

"5. A külkereskedelmi forgalom céljára előállított élelmiszer ipari csomagolóanyagán azokat az adatokat kell feltüntetni, amelyeket a külkereskedelmi szerződésben kikötöttek."

12. §

A Vhr. 7. mellékletének 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. A termékre megállapított legrövidebb fogyaszthatósági határidő alkalmazásához legalább 0 és legfeljebb +10 C° termékhőmérséklet fenntartása szükséges."

13. §

A Vhr. 8. mellékletének 3/c. és 7. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a melléklet a következő 8. ponttal egészül ki:

(Ezen felül, ha a minőségmegőrzési időtartam ...)

"c) az egy évet meghaladja, az időtartamot években és hónapokban"

(... kell feltüntetni.)

"7. Ha az élelmiszer ipari csomagolásán a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" jelölést alkalmazták, a gyártási időt - a csomagoláson kívül vagy ezen belül - fel kell tüntetni.

8. Nem kötelező a minőségmegőrzési időtartamot feltüntetni - az asztali borok kivételével - a boripari termékeken."

14. §

A Vhr. - 9. mellékletként - kiegészül e rendelet mellékletével.

15. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a Vhr. 4. §-a, 11. §-a (1) bekezdésének második mondata és (3) bekezdése, 21. §-ának (5) és (6) bekezdése, 22. §-ának (3) bekezdése, továbbá 1. melléklete, valamint a 15/1979. (MÉM. É. 20.) MÉM utasítás hatályát veszti.

(2) Az e rendelet mellékletében foglalt rendelkezéseket a mezőgazdasági szövetkezeteknek, a gazdasági társulásoknak, az egyéb élelmiszer-előállító gazdálkodó szervezeteknek, valamint az élelmiszer-előállító kisiparosoknak 1982. január hó 1. napjától kell alkalmazni.

Dr. Soós Gábor s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár

Melléklet a 16/1981. (IX. 17.) MÉM rendelethez

[9. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez]

Az élelmiszer energiatartalmának feltüntetése

1. Az élelmiszerek közül a következő termékek ipari csomagolásán fel kell tüntetni a tömegegységre jutó energiatartalmat:

a) a húsipar szakágazatban az iparilag csomagolt zsíron;

b) a tejipar szakágazatban előállított terméken;

c) a tartósítóipar szakágazatban előállított terméken;

d) a malomipar szakágazatban előállított terméken;

e) a sütő- és tésztaipar szakágazatban a kenyéren, valamint a tartós, csomagolt sütőipari terméken és valamennyi tésztaipari terméken;

f) a cukoripar szakágazatban az iparilag csomagolt kocka-, kristály- és porcukron;

g) az édesipar szakágazatban előállított terméken;

h) a növényolaj ipar szakágazatban az iparilag csomagolt étolajon, növényi étkezési zsíron és margarinon;

i) a sörgyártás szakágazatban a palackozott sörön;

j) lehetőség szerint az ásvány-, szikvíz és üdítőitalipar szakágazatban előállított alkoholmentes, szénsavval dúsított üdítőitalokon és a csökkentett energiatartalmú, széndioxiddal telített üdítőitalokon, az ásványvíz és a szikvíz kivételével.

2. A tömegegységre jutó energiatartalom (mértékegysége Joul) és zárójelben a régi értékelésnek megfelelő kalóriaérték az 1. pontban felsoroltakon kívül más élelmiszerek ipari csomagolásán is feltüntethető.

3. Nem kötelező feltüntetni az energiatartalmat az 50 g vagy annál kisebb tömegű élelmiszer ipari csomagolásán, illetve a szitanyomásos vagy a címkézésre alkalmatlan palackban forgalomba hozott élelmiszeren.

Tartalomjegyzék