16/1981. (IX. 17.) MÉM rendelet
az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet módosításáról és kiegészítéséről
Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott, a 6/1978. (V. 31.) MÉM rendelettel, az 5/1979. (IV. 6.) MÉM rendelettel, valamint a 9/1980. (V. 1.) MÉM rendelettel módosított és kiegészített 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - az alábbiak szerint módosítom:
1. §
A Vhr. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Az alapító határozatba, illetőleg az alapszabályba az élelmiszer előállítására vonatkozó jogosultságot a Központi Statisztikai Hivatal elnöke által meghatározott egységes ágazati osztályozási rendszerben* szereplő szakágazat megjelölésével kell felvenni."
2. §
A Vhr. 7. §-a a következő (2)-(3) bekezdéssel egészül ki:
"(2) A foglalkoztatási tilalom szempontjából nem bedolgozás
a) a savanyított termék [a savanyított káposzta, savanyított paprika, savanyított uborka, savanyított zöldparadicsom, savanyított törpedinnye (ecetes áru), a kovászos, illetve vizes uborka (kovászolt áru)];
b) konzervipari gyártásra előfeldolgozott termék (hámozott, felezett, kimagozott gyümölcs, zöldség, csumázott paprika, paradicsomlé);
c) az aszaltgyümölcs;
d) a méz és a méhpempővel dúsított méz, illetve
e) a bor (szőlőbor, gyümölcsbor) telephelyen (üzemen) kívül előállítása.
(3) A (2) bekezdés szerinti élelmiszer-előállító tevékenység során meg kell tartani az Élelmiszerek Előállításának Élelmezés-egészségügyi Szabályzata* függelékében meghatározott élelmezésegészségügyi előírásokat. Az élelmezés-egészségügyi előírások megtartását a munkáltató köteles rendszeresen ellenőrizni."
3. §
A Vhr. 9. § (1) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az élelmiszer üzemet működésének megkezdése előtt...)
"d) munka- és egészségvédelmi szempontból a külön jogszabályban* meghatározott szerv"
(... vizsgálja meg és ad igazolást.)
4. §
A Vhr. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"12. § A kisiparos élelmiszer-előállításra vonatkozó iparjogosítványának kiadása előtt a személyi, a tárgyi, a közegészségügyi, az élelmezés-egészségügyi, az állategészségügyi és a műszaki feltételek meglétét az elsőfokú iparhatóság az érdekelt szakhatóságok [9. § (1) bekezdés] bevonásával állapítja meg."
5. §
A Vhr. 36. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) A 35. §-ban felsorolt adatokat a gyűjtőcsomagoláson kell feltüntetni, ha az élelmiszer mérete miatt vagy egyéb okból a csomagolóanyagon való feltüntetésre nincs lehetőség. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak a 6. melléklet 1. a), b), d) és e) pontjaiban felsorolt adatok feltüntetésének mellőzéséhez a Belkereskedelmi Minisztériummal egyetértésben, az 1. a) és e) pont vonatkozásában az Egészségügyi Minisztériummal egyetértésben kiadott engedélye szükséges."
6. §
A Vhr. 42. §-ának (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a 42. § a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
"(3) A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter határozatban állapítja meg. A fogyaszthatósági határidőt, illetve a minőségmegőrzési időtartamot közzé kell tenni, és a termékszabványban - tájékoztatásként - szerepeltetni kell.
(4) A megállapított fogyaszthatósági határidőt a 7. mellékletben, illetve a minőségmegőrzési időtartamot a 8. mellékletben előírtak szerint - a határozat közzétételét követően - az élelmiszer ipari csomagolásán fel kell tüntetni."
"(6) Az alsó és felső határértékkel megállapított minőségmegőrzési időtartamok esetében - az élelmiszer nyersanyag, illetve az előállítási és forgalmazási körülmények alapján - a feltüntetésre kerülő időtartamot, az adott határértékeken belül az élelmiszer-előállító határozza meg."
7. §
A Vhr. 45. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Azokat az élelmiszereket, amelyek a tárolás alatt - az előállítónál vagy a kereskedelemben - fogyasztásra alkalmatlanná váltak, a forgalomból ki kell vonni és a közfogyasztásra alkalmas készlettől el kell különíteni. Az élelmiszer további felhasználásáról, illetve megsemmisítéséről az 51. §-ban foglaltak szerint kell gondoskodni."
8. §
A Vhr. 51. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép; egyidejűleg a jelenlegi (4) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:
"(4) A minőségmegőrzési időtartam egyharmad részével meghosszabbított határidő eltelte után az élelmiszert birtokosa (előállító, forgalmazó, gazdálkodó szervezet, magánkereskedő stb.) köteles újból megvizsgáltatni az illetékes minőségellenőrző és vegyvizsgáló intézettel vagy a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézettel (a továbbiakban: KERMI), hogy az újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni."
9. §
A Vhr. 54. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
"(4) A boripari termékekkel kapcsolatos, külön jogszabályban* meghatározott vizsgálatokat az Országos Borminősítő Intézet végzi."
10. §
A Vhr. 3. mellékletének H/l. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"1. A gyártási szakágazatot e rendelet 1. §-ának (1) bekezdése szerint kell megnevezni."
11. §
(1) A Vhr. 6. mellékletének I/1/b. pontja helyébe a következő rendelkezés lép, és az I/1. pont a következő h), illetve i) ponttal egészül ki:
(Az ipari csomagolású élelmiszer csomagolóanyagán fel kell tüntetni...)
"b) a tiszta tömeget (térfogatot);"
"h) a 9. mellékletben meghatározott szakágazatokban előállított termék 100 g-jára (cm3-ére) jutó energiatartalmat;"
"i) az alkoholtartalmú édesipari termékeken "A készítmény alkoholt tartalmaz!" figyelmeztető szöveget."
(2) A Vhr. 6. mellékletének I/2. és I/5. pontjának helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"2. Az 1. pontban felsoroltakon felül lehetőleg fel kell tüntetni a lényeges tápanyagösszetevőket, valamint a felhasználás és a tárolás módjáról szóló tájékoztatót is."
"5. A külkereskedelmi forgalom céljára előállított élelmiszer ipari csomagolóanyagán azokat az adatokat kell feltüntetni, amelyeket a külkereskedelmi szerződésben kikötöttek."
12. §
A Vhr. 7. mellékletének 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. A termékre megállapított legrövidebb fogyaszthatósági határidő alkalmazásához legalább 0 és legfeljebb +10 C° termékhőmérséklet fenntartása szükséges."
13. §
A Vhr. 8. mellékletének 3/c. és 7. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a melléklet a következő 8. ponttal egészül ki:
(Ezen felül, ha a minőségmegőrzési időtartam ...)
"c) az egy évet meghaladja, az időtartamot években és hónapokban"
(... kell feltüntetni.)
"7. Ha az élelmiszer ipari csomagolásán a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" jelölést alkalmazták, a gyártási időt - a csomagoláson kívül vagy ezen belül - fel kell tüntetni.
8. Nem kötelező a minőségmegőrzési időtartamot feltüntetni - az asztali borok kivételével - a boripari termékeken."
14. §
A Vhr. - 9. mellékletként - kiegészül e rendelet mellékletével.
15. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a Vhr. 4. §-a, 11. §-a (1) bekezdésének második mondata és (3) bekezdése, 21. §-ának (5) és (6) bekezdése, 22. §-ának (3) bekezdése, továbbá 1. melléklete, valamint a 15/1979. (MÉM. É. 20.) MÉM utasítás hatályát veszti.
(2) Az e rendelet mellékletében foglalt rendelkezéseket a mezőgazdasági szövetkezeteknek, a gazdasági társulásoknak, az egyéb élelmiszer-előállító gazdálkodó szervezeteknek, valamint az élelmiszer-előállító kisiparosoknak 1982. január hó 1. napjától kell alkalmazni.
Dr. Soós Gábor s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár
Melléklet a 16/1981. (IX. 17.) MÉM rendelethez
[9. melléklet a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelethez]
Az élelmiszer energiatartalmának feltüntetése
1. Az élelmiszerek közül a következő termékek ipari csomagolásán fel kell tüntetni a tömegegységre jutó energiatartalmat:
a) a húsipar szakágazatban az iparilag csomagolt zsíron;
b) a tejipar szakágazatban előállított terméken;
c) a tartósítóipar szakágazatban előállított terméken;
d) a malomipar szakágazatban előállított terméken;
e) a sütő- és tésztaipar szakágazatban a kenyéren, valamint a tartós, csomagolt sütőipari terméken és valamennyi tésztaipari terméken;
f) a cukoripar szakágazatban az iparilag csomagolt kocka-, kristály- és porcukron;
g) az édesipar szakágazatban előállított terméken;
h) a növényolaj ipar szakágazatban az iparilag csomagolt étolajon, növényi étkezési zsíron és margarinon;
i) a sörgyártás szakágazatban a palackozott sörön;
j) lehetőség szerint az ásvány-, szikvíz és üdítőitalipar szakágazatban előállított alkoholmentes, szénsavval dúsított üdítőitalokon és a csökkentett energiatartalmú, széndioxiddal telített üdítőitalokon, az ásványvíz és a szikvíz kivételével.
2. A tömegegységre jutó energiatartalom (mértékegysége Joul) és zárójelben a régi értékelésnek megfelelő kalóriaérték az 1. pontban felsoroltakon kívül más élelmiszerek ipari csomagolásán is feltüntethető.
3. Nem kötelező feltüntetni az energiatartalmat az 50 g vagy annál kisebb tömegű élelmiszer ipari csomagolásán, illetve a szitanyomásos vagy a címkézésre alkalmatlan palackban forgalomba hozott élelmiszeren.