62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet
a friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a gazdasági miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
Általános és értelmező rendelkezések
1. §
(1) A rendelet hatálya kiterjed a Magyarországon előállított, forgalomba hozott, illetve kivitelre és behozatalra szánt gyümölcsre és zöldségre, valamint az ezek termelésével, forgalmazásával, exportjával és importjával foglalkozó természetes és jogi személyekre, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra.
(2)[1] A kivitelre és behozatalra szánt gyümölcs és zöldség esetében a rendelet hatálya nem terjed ki a nemzetközi vásárra, kiállításra vagy hasonló nemzetközi eseményre bemutatási célra szállított, illetve ilyen túlra vámkezelt árura, továbbá a külön jogszabályban* meghatározott, kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő árura.
2. §
E rendelet alkalmazásában
a) friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség: az a gyümölcs és zöldség, amely a fogyasztói piacon és a kereskedelemben frissen kerül értékesítésre, illetve külső megjelenése, osztályba sorolása, jelölése erre utal;
b) ellenőr: olyan szakirányú képzettséggel és gyakorlattal rendelkező, valamint rendszeres továbbképzésben részesülő személy, aki a gyümölcs és zöldség ellenőrzéséhez szükséges érvényes hatósági igazolvánnyal rendelkezik;
c) vizsgálatot igénylő: a vizsgálatot kezdeményező természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - az exportőr, az importőr, a szállítmányozó, a belföldi kereskedő vagy a termelő -, aki/amely az igényelt vizsgálat időpontjában a vizsgálandó áru birtokosa;
d) azonosság vizsgálat: annak ellenőrzése, hogy a terméket megfelelően határozták-e meg a kísérő okmányokban vagy bizonyítványokban;
e) megfelelési vizsgálat: bármely olyan fizikai vagy adminisztratív ellenőrzés, amit az e rendeletben foglalt eljárás szerint az ellenőr végez, és célja annak megállapítása, hogy az adott gyümölcs-, illetve zöldségtétel - vizsgálatot igénylő által jelzett - minősége megfelel-e a Magyar Élelmiszerkönyv, export termék esetében a megrendelő, illetve a célország minőségi előírásainak (a továbbiakban együtt: minőségi előírások);
f) tétel: az a termékmennyiség, amely a termék vizsgálatakor a származás, a forgalmazó, a termék fajtája, a minőségi osztály, a méret, a csomagoló és a csomagolás szempontjából egységesnek tekinthető;
g) mintavétel: a tételből meghatározott mennyiségű termék ideiglenes elkülönítése megfelelési vizsgálat céljára;
h) elemi minta: a tételből vizsgálat céljára elkülönített csomagolási egység, illetve ömlesztett áru esetén a tétel egy meghatározott helyén vett termékmennyiség;
i) teljes minta: a tételből vizsgálat céljára elkülönített elemi minták összessége;
j) csökkentett minta: az áru valamely jellemzőjének értékelésére a teljes mintából elkülönített részmennyiség.
A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzésének általános szabályai
3. §
Az áru mindenkori birtokosa felel az áru minőségéért.
4. §[2]
(1) A zöldség és gyümölcs minőségének ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat
a) a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások (a továbbiakban: Állomás) ellenőrei,
b) a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson működő Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Koordinációs Központ (a továbbiakban: Koordinációs Központ), és
c) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) élelmiszer minőség-ellenőrzést felügyelő részlege
látja el.
(2) A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzését a termelőnél, az export-, az import- és a belföldi forgalomban az Állomással közszolgálati jogviszonyban álló zöldség-gyümölcs minőségellenőrök (a továbbiakban: ellenőr) végzik. Az ellenőr az Állomás illetékességi területén kívül is jogosult vizsgálatok végzésére. Az ellenőrök cím- és telefonjegyzékét a minisztérium hivatalos lapjában közleményben teszi közzé.
(3) A Koordinációs Központ szakmai koordináló operatív feladatokat lát el. A Koordinációs Központ élén igazgatóhelyettes áll.
(4) A Koordinációs Központ
a) meghatározza az ellenőrzési feladatokat, összehangolja és ellenőrzi az ellenőrök tevékenységét a feladatok egységes ellátása céljából, ennek keretében a Koordinációs Központ vezetője az ellenőr felé közvetlen intézkedésre jogosult,
b) kidolgozza és közzéteszi az eljárás során használt nyomtatványokat,
c) szervezi az ellenőrök rendszeres továbbképzését,
d) feldolgozza és értékeli az ellenőrzés adatait és a tapasztalatokról éves jelentést készít,
e) az éves tapasztalatok alapján összeállítja a következő évi ellenőrzés ütemtervét, illetve az ellenőrzési célprogramokat,
f) meghatározza a zöldség-gyümölcs piac résztvevőiről készülő adatbázis tartalmát, a bekerülés feltételeit és kezeli az adatbázist,
g) kidolgozza a kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszert, irányítja annak működését, meghatározza az ellenőrzések gyakoriságát és ellenőrzi a végrehajtását,
h) javaslatot tesz az export ellenőrzések gyakoriságára, i) együttműködés keretében adatot szolgáltat az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet által működtetett árfigyelési rendszernek,
j) nyilvántartásba veszi a külföldi kifogásokat, észrevételeket, és megteszi az ezekből származó szükséges intézkedéseket,
k) közvetlen kapcsolatot létesít és tart fenn a külföldi ellenőrző szervezetekkel, az ellenőrzésekkel kapcsolatos információcsere (nem-megfelelőségi visszajelzés) tekintetében,
l) értékeli az import tételekkel és a külföldi bizonyítványokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokat,
m) tevékenységével hozzájárul a hazai termelők és forgalmazók gyümölcs és zöldség minőséggel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez,
n) vezetője elbírálja az ellenőr első fokú határozata elleni fellebbezést,
o) kapcsolatot tart az Élelmiszerbiztonsági Hivatallal, p) figyelemmel kíséri a nemzetközi előírások változását
és tájékoztatja a felügyeletet,
q) gondoskodik a műszaki, informatikai fejlesztésekről,
r) javaslatot tesz a vizsgálóhelyek kijelölésére,
s) kapcsolatot tart a vámhatóságokkal.
(5) A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a minisztérium élelmiszer minőség-ellenőrzést felügyelő részlegén keresztül irányítja a zöldség-gyümölcs ellenőrzést, és ellátja annak szakmai felügyeletét, melynek keretében:
a) érvényesíti a Koordinációs Központ irányításával a zöldség-gyümölcs ágazat stratégiai koncepcióit,
b) jóváhagyja az éves ellenőrzés ütemtervét és az ellenőrzési célprogramokat,
c) jóváhagyja az éves jelentést,
d) szükség szerint intézkedik a külföldi kifogások kivizsgálásáról,
e) a nemzetközi előírások változása alapján kezdeményezi a hazai szükséges jogi szabályok elkészítését,
f) részt vesz a Koordinációs Központ bevonásával a nemzetközi szervezetek szakmai tevékenységében,
g) a Koordinációs Központ bevonásával kapcsolatot tart az Európai Unió Bizottságával,
h) érvényesíti az ellenőrök 1. számú melléklet szerinti, arcképes hatósági igazolványát,
i) a Koordinációs, Központ javaslata alapján a 7. számú melléklet feltételeinek megfelelő vizsgálóhelyeket kijelöli.
5. §
(1) A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálata kiterjed a tétel azonosságának és megfelelőségének ellenőrzésére.
(2) A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálata kiterjedhet a termék jellege és a szállítási mód szerint megkívánt előkészítési, csomagolási, szállítási, árukezelési, tárolási, előhűtési követelmények (például a szállító eszköz tisztasága, göngyöleg minősége, palettázás, az áru maghőmérséklete, hűtőlánc) teljesítésének meglétére, amelyek hiányát az ellenőr észrevételezheti.
6. §
(1) A megfelelési vizsgálatot tételenként kell elvégezni, a tételből véletlenszerűen kiválasztott, különböző helyekről vett, a tételre jellemzőnek tekinthető teljes minta értékelésével.
(2) Az ellenőr megjelöli azokat a csomagokat a tételben, amelyeket vizsgálni kíván, ömlesztett áru esetén a tétel azon részeit, ahonnan elemi mintát kíván venni. A vizsgálatot igénylő köteles a kívánt mintát bemutatni és a vizsgálandó tételekkel kapcsolatos információkat megadni.
7. §
(1) Az ellenőr meghatározza a tétel értékelőséhez szükséges teljes minta méretét. A tétel minősítéséhez szükséges teljes mintához a 2. számú mellékletben meghatározott mennyiségű elemi mintát kell kivenni.
(2)[3] A belső hibákat - ha a vizsgálati eljárás káros hatással lehet a termék minőségére - a tétel megítéléséhez szükséges mennyiségű csökkentett minta segítségével kell ellenőrizni. A teljes mintából a csökkentett mintát az ellenőr választja ki, amennyiben belső hiba vagy annak gyanúja merül fel. A csökkentett minta nem haladhatja meg az eredetileg vizsgálatra szánt teljes minta 10%-át. Egy teljes mintából több csökkentett minta vehető. A teljes mintának a vizsgálat során felhasznált részéből, illetve alkalmatlanná válásából származó veszteséget az áru birtokosa viseli. Diónál csökkentett minta esetén az összetett mintából legalább 100 darabra van szükség.
(3)[4] A dió esetében a másodlagos minta reprezentatív mennyiségű minta, amelyet a teljes mintát alkotó minden egyes elemi mintából vesznek. Tömege 300 g-l kg között van. Ha az elemi minták csomagolt élelmiszerből állnak, a másodlagos minta egy csomag.
(4)[5] A dió esetében az összetett minta az összes másodlagos minta keveréke. Tömege legkevesebb 3 kg. Az összetett mintának egyenletesen kell lennie elkeverve.
(5)[6] Az ellenőrök laboratóriumi vizsgálat céljára is térítésmentesen vehetnek mintát.
8. §
(1) A vizsgálandó terméket ki kell venni a csomagolásából. Előrecsomagolt termék esetében az ellenőr eltekinthet a kicsomagolástól, amennyiben a csomagolás fajtája és jellege lehetővé teszi a vizsgálat kicsomagolás nélküli elvégzését.
(2) Az egyöntetűséget, a minimumkövetelményeket, a minőségi és méretbeli osztályozást a teljes minta alapján kell ellenőrizni. Hiba észlelése esetén az ellenőr megállapítja az előírástól eltérő termékek darabszám vagy tömeg szerinti arányát.
(3) Az érettség megállapítására az ellenőr igénybe veheti a mindségi eltúrásokban e célból meghatározott eszközöket és módszereket, például színskála, jód teszt.
9. §
(1) Az ellenőr a vizsgálat befejeztével, annak eredménye alapján megállapítja, hogy a termék megfelel-e a vonatkozó minőségi előírásoknak. Az ellenőr a vizsgálatot megismételheti és a két vizsgálat eredményének átlaga alapján hozza meg döntését, ha az első vizsgálatot követően nem lehet eldönteni, hogy a termék megfelel-e a vonatkozó minőségi előírásoknak.
(2) Az ellenőr a kérelemre elvégzett vizsgálatot követően kiállítja a 3. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítványt, ha a termék megfelel a vonatkozó minőségi elbírásoknak. A vizsgálati bizonyítvány nem helyettesít egyéb, külön jogszabályban előírt hatósági igazolást. A vizsgálati bizonyítvány érvényességi idejét - a termék jellemzőit figyelembe véve úgy kell megállapítani, hagy a termék az érvényességi idő végéig megfeleljen a vonatkozó előírásoknak.
(3) Ha a termék nem felel meg a vonatkozó minőségi előírásoknak, az ellenár kiállítja a 4. számú melléklet szerinti jegyzőkönyvet, amelyben rögzíti, hogy a tétel mely követelményeknek nem felelt meg.
10. §
A vizsgálat külön jogszabályban meghatározott díját a vizsgálatot igénylő viseli. A belföldi és az import áru szúrópróbaszerű vizsgálata nem díjköteles. A vizsgálati díj befizetését az Állomás a bizonyítvány kiadásának feltételéül szabhatja. Nagy gyakoriságú, rendszeres vizsgálat esetén az Állomás a vizsgálatot igénylővel külön elszámolási rendben is megállapodhat.
Belföldi áru ellenőrzésének szabályai
11. §[7]
(1) Magyarország területén az 5. számú mellékletben felsorolt friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség csak a vonatkozó előírásoknak megfelelő minőségben kerülhet forgalomba.
(2)[8] Az ellenőr a termelőnél, illetve az értékesítés bármely szakaszában az erre a célra kidolgozott kockázatbecslési rendszer alapján szúrópróbaszerűen ellenőrzi az áru minőségét, ennek során az áru minőségével kapcsolatos iratokba betekinthet, az árut megvizsgálhatja.
(3) A megfelelőség nem követelhető meg abban az esetben, ha
a) a termelő a termékét telephelyén vagy a helyi piacon közvetlenül a fogyasztónak saját felhasználásra értékesíti;
b) a terméket tárolóhelyre, osztályozó vagy csomagoló egységhez, illetve annak kijelölt átvevő helyére szállítják;
c) a termék ipari feldolgozásra kerül.
12. §[9]
A nem csomagolt gyümölcsnek és zöldségnek kiskereskedelmi árusítóhelyen is meg kell felelni a külön jogszabályban meghatározott követelményeken kívül az 5. számú mellékletben foglalt előírások minimumkövetelményeinek. Jól láthatóan fel kell tüntetni legalább az áru
a) megnevezését (a fajtát is, ahol ezt az előírás megköveteli);
b) származási helyét (ország megnevezését);
c) minőségi osztályát.
Export áru ellenőrzésének szabályai
13. §[10]
A Magyar Köztársaságból az 5. számú mellékletben felsorolt friss fogyasztásra szánt gyümölcsöt és zöldséget kizárólag tételes megfelelési vizsgálat alapján kiadott, a 3. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítvánnyal lehet kiszállítani. A kivitelre szánt termék csak akkor hagyhatja el a Magyar Köztársaság vámterületét, ha megfelel a forgalmazási előírásoknak. Az Európai Unió tagállamaiba csak a közösségi előírásoknak megfelelő terméket lehet kiszállítani.
14. §[11]
A kiszállításra kerülő áru bizonyítványát a kiviteli ellenőrzés elvégzéséhez be kell nyújtani, amelyet a vámhatóság ellenőriz. A bizonyítvány hiánya esetén a vámhatóság az árunyilatkozatot visszautasítja, és erről a Koordinációs Központot értesíti, amely a szükséges intézkedést megteszi. A bizonyítványnak a kiszállításra kerülő árut kísérnie kell, amelyet a vámhatóság a kiléptetéskor ellenőriz. A bizonyítvány hiánya esetén a vámhatóság a kiléptetést megtagadja, és erről a Koordinációs Központot értesíti, amely a szükséges intézkedést megteszi.
15. §
(1) A vizsgálatot igénylő felel azért, hogy a vonatkozó előírásoknak megfelelő, exportra előkészített áruhoz kéri a berakodás előtt elvégzendő vizsgálatot. Ezt követően kizárólag az ellenőr által megvizsgált és megfelelőnek értékelt áru kerülhet berakodásra és kiszállításra.
(2) A vizsgálat iránti igényt a 6. számú melléklet szerinti nyomtatványon vagy szóban, telefonon, telefaxon, a vizsgálat kért időpontját megelőző munkanapon 12.00 óráig kell bejelenteni, a szállítóeszközbe való berakás helye szerint illetékes Állomás ellenőrénél. A vizsgálatra vonatkozó igény szóban vagy telefonon történő bejelentése esetén a vizsgálatot igénylőnek még a bejelentés napján át kell adnia az igénybejelentő nyomtatványt.
(3) Az ellenőr köteles a vizsgálati igényt elfogadni és a vizsgálatot az exportra szánt áru előkészítésének, szállítóeszközbe való berakodásának a helyszínén a berakodást és a szállítást nem akadályozó időpontban elvégezni. A vizsgálati igények torlódása esetén az ellenőr határozza meg a vizsgálatok sorrendjét és időpontját. Az ellenőr - akadályoztatása esetén - gondoskodik helyettesítéséről, szükség szerint a Koordinációs Központ bevonásával.
(4) A vizsgálatot igénylőnek meg kell adnia a vizsgálat elvégzéséhez szükséges ínformációkat, és biztosítania kell a 7. számú mellékletben foglalt, az ellenőr által igényelt feltételeket. Ha a megfelelő feltételek hiánya miatta vizsgálat nem végezhető el, az ellenőr a 4. számú melléklet szerinti jegyzőkönyvben rögzíti a tényállást.
16. §
(1) Ha a termék nem felel meg a vonatkozó minőségi előírásoknak, az ellenőr megtiltja friss fogyasztásra szánt termékként az Európai Unióba, illetve az adott célországba történő kiszállítását, és erről a jegyzőkönyv egy példányának megküldésével a Koordinációs Központot haladéktalanul értesíti.
(2) A vizsgálatot igénylő új vizsgálatot kérhet, ha a jelzett hiányosság az ellenőr megítélése szerint kijavítható, valamint a vizsgálatot igénylő a terméket kiszállításra alkalmassá kívánja tenni, és a megállapított hiányosságokat kijavítja.
Az import áru vizsgálata
17. §[12]
(1) Magyarország területén az 5. számú mellékletben felsorolt, importált, friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség csak a vonatkozó előírásoknak megfelelő minőségben kerülhet forgalomba.
(2) Magyarország területére behozatalra kerülő árut - a 19-20. §-okban foglaltak figyelembevételével - a minisztérium által elfogadott és közleményben közzétett ország vizsgálati bizonyítványának kell kísérnie. A vizsgálati bizonyítványnak meg kell felelnie a 3. számú melléklet szerinti formának. Az elfogadott szállító ország gyümölcs- és zöldségminőség ellenőrzésre jogosult szervezete által kiállított bizonyítványnak a keltezés és érvényességi időtartam szerint is megfelelőnek kell lennie.
(3) Érvényes vizsgálati bizonyítvánnyal behozatalra kerülő áru esetében az importőr a szállítmány várható határátlépését megelőző munkanapon 12.00 óráig köteles a Koordinációs Központot értesíteni a 8. számú melléklet szerinti bejelentő lapon, megjelölve a vámkezelés és a kirakodás megkezdésének helyét és várható időpontját.
(4) Érvényes vizsgálati bizonyítvány esetén a termék belföldi forgalom számára vámkezelhető.
(5) Az árut kísérő vizsgálati bizonyítvány egy eredeti példányát és az egységes vámárunyilatkozat büntetőjogi nyilatkozattal ellátott ügyfélpéldánynak másolatát az importőr köteles a Koordinációs Központ részére haladéktalanul átadni vagy megküldeni.
18. §[13]
(1) Az ellenőr jogosult a vizsgálati bizonyítvánnyal kísért áru - vámhatósággal egyeztetett - vámkezelés előtti, szúrópróbaszerű ellenőrzésére. Ennek keretében az ellenőr a Koordinációs Központtal egyeztetve, részletes megfelelőségi vizsgálat elvégzésére, a szállítmányt kijelölt vizsgálóhelyre küldheti. A szállítmány belföldi forgalom számára akkor vámkezelhető, ha az ellenőr a terméket forgalomba hozatalra alkalmasnak nyilvánítja.
(2) Ha az áru nem felel meg a vonatkozó minőségi előírásoknak, a Koordinációs Központ a jegyzőkönyv kézhezvételét követően értesíti a szállító ország ellenőrző szervezetét. Egyebekben a szúrópróbaszerű ellenőrzésre a 20. § rendelkezései irányadóak.
19. §[14]
Az áru érvényes vizsgálati bizonyítvány nélkül is vámkezelhető belföldi forgalom számára, a Koordinációs Központ vizsgálatról lemondó eredeti írásbeli nyilatkozatának csatolása esetén. Lemondó nyilatkozat kivételesen indokolt esetben adható. A lemondó nyilatkozat a vámkezelést követően nem zárja ki belföldi megfelelési vizsgálat elvégzésének lehetőségét.
20. §[15]
(1) Az árut az importőr vagy megbízottja köteles a belföldi forgalom számára történő vámkezelést megelőzően a vámhatóság jelenlétében megvizsgáltatni, ha az árut nem kíséri a 3. számú mellékletben foglalt vizsgálati bizonyítvány és a Koordinációs Központ lemondó nyilatkozatát sem csatolták.
(2) A vizsgálat helyének a vámkezelést lehetővé tevő, a 7. számú mellékletben foglalt követelményeknek megfelelő, kijelölt helynek kell lennie. A vizsgálati igényt az importőrnek vagy megbízottjának a 6. számú melléklet szerinti igénybejelentő lapon, a vizsgálatot megelőző munkanapon 12.00 óráig kell bejelentenie a kijelölt vizsgálóhely szerint illetékes Állomás ellenőrénél.
(3) Ha a vizsgálat során az ellenőr megállapítja, hogy a termék megfelel a vonatkozó minőségi előírásoknak, kiállítja a 3. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítványt, amely alapján a termék belföldi forgalom számára vámkezelhető.
(4) Ha a termék nem felel meg a vonatkozó minőségi előírásoknak, az ellenőr kiállítja a 4. számú melléklet szerinti jegyzőkönyvet, amely alapján az áru kizárólag friss fogyasztáson kívüli célokra vámkezelhető. Az ellenőr a jegyzőkönyv egy példányát megküldi a Koordinációs Központnak.
(5) Az importőr vagy megbízottja új vizsgálatot kérhet, ha a jelzett hiányosság az ellenőr megítélése szerint kijavítható, valamint a vizsgálatot igénylő a terméket behozatalra alkalmassá kívánja tenni, és a megállapított hiányosságok kijavítását vállalja. Ha a megismételt vizsgálatot követően az áru minősége megfelel a vonatkozó minőségi előírásoknak, az ellenőr kiállítja a 3. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítványt.
21. §[16]
A 7. számú mellékletben foglalt követelményeknek megfelelő vizsgálóhely kijelölését az üzemeltető a minisztériumtól kérheti. Az alkalmasságot a Koordinációs Központ - ellenőrök bevonásával - megvizsgálja, és javaslata alapján a minisztérium dönt a kijelölésről. A kijelölt vizsgálóhelyek listáját a minisztérium közzéteszi.
22. §[17]
(1) A friss fogyasztásra forgalomba nem hozható tételt - az áru birtokosának költségére - a feladónak vissza lehet küldeni, vagy fel lehet használni ipari feldolgozásra, takarmányozásra, illetve a tétel megsemmisítésre kerülhet a külön jogszabályokban foglaltak szerint.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtását az importőrnek igazolnia kell a vizsgált tételt kifogásoló ellenőrnek. A Koordinációs Központ elrendelheti a végrehajtás ellenőrzését.
Az ipari célra importált gyümölcs és zöldség feldolgozásának igazolása
23. §[18]
(1) Az eredeti célja szerint is ipari feldolgozásra szánt, az 5. számú melléklet szerinti import gyümölcs és zöldség esetén a kereskedő vagy importőr a 9. számú melléklet szerinti feldolgozási bizonyítványt köteles igényelni. Az áru kizárólag a feldolgozási bizonyítvány megléte esetén vámkezelhető, ennek meglétét a vámhatóság ellenőrzi. A feldolgozási bizonyítványt az ellenőr adja ki. Az ellenőr - a Koordinációs Központ rendelkezésére - vizsgálhatja a tétel azonosságát. A kitöltött feldolgozási bizonyítvány egy példányát az ellenőr megküldi a Koordinációs Központnak.
(2) Nem kell feldolgozási bizonyítvány azon termékekre, amelyek nyilvánvalóan nem alkalmasak friss fogyasztásra, például a hordóban vagy tartálykocsiban szállított, hámozott, mélyhűtött, darabolt vagy szeletelt gyümölcsre és zöldségre, az ömlesztve szállított léalmára.
(3) A kereskedőnek vagy importőrnek a feldolgozásra történő átadást igazoltatnia kell a 9. számú melléklet 11. rovatában, és a feldolgozási bizonyítvány egy példányát vissza kell küldenie a Koordinációs Központ részére, amely elrendelheti a feldolgozás tényének a feldolgozó üzem dokumentációja alapján történő helyszíni ellenőrzését.
Záró rendelkezések
24. §[19]
Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban a következő közösségi jogszabályokkal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:
a) a Tanács 2200/96/EK rendelete a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezéséről,
b) a Bizottság 1148/2001/EK rendelete a friss gyümölcsre és zöldségre alkalmazandó forgalmazási előírásoknak való megfelelési ellenőrzésekről, valamint az azt módosító, a Bizottság 408/2003/EK rendelete.
25. §
(1) Ez a rendelet - a 11-12. §-ok és a 17-23. §-ok kivételével - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. A 11-12. §-okban és a 17-23. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől, a 23. §-ban foglaltakat pedig 2001. január 1-jétől kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az Európai Közösségek tagállamaiba kiszállításra kerülő, friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség minőségének kötelező vizsgálatáról szóló 22/1993. (VII. 1.) FM rendelet, valamint az azt módosító 51/1994. (VIII. 19.) FM rendelet hatályát veszti.
Dr. Torgyán József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Zöldség-gyümölcs minőségellenőri hatósági igazolvány
I.
Zöldség-gyümölcs minőségellenőri
HATÓSÁGI
IGAZOLVÁNY
II.
Az igazolvány 2. (belső) oldala
BÉLYEGZŐ SORSZÁM: ......................
fénykép helye
aláírás
Név: ..................................................................................
Munkahely: .............................................................................
III.
ÉRVÉNYES: .................................................... -ig
Az ellenőr a friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről szóló 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet 4. §-a alapján jogosult az export, import és belföldi forgalomba hozott zöldség és gyümölcs rendeletben meghatározottak szerinti vizsgálatára és a szükséges intézkedések megtételére.
Az ellenőr jogosult a friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről szóló 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet 7. §-a szerinti mintavételre.
Az ellenőrzött köteles az ellenőrzéshez szükséges információkat megadni és a feltételeket biztosítani.
Budapest, .................. év ................................. hó ............. nap
P. H.
aláírás
2. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
A tétel minősítéséhez szükséges elemi minta mennyisége:
a) csomagolt termék esetén:
A tétel csomagolási egységeinek száma | Kiveendő csomagolási egységek száma |
100-ig | 5 |
101–300-ig | 7 |
301–500-ig | 9 |
501–1000-ig | 10 |
több mint 1000 | 15 (minimum) |
b) ömlesztett termék esetén:
A tétel tömege kg-ban, vagy a tételben lévő egységek száma | Az elemi minták tömege kg-ban vagy a kiveendő egységek száma |
200-ig | 10 |
201-500-ig | 20 |
501–1000-ig | 30 |
1001–5000-ig | 60 |
több mint 5000 | 100 (minimum) |
Nagy gyümölcsöknél és zöldségeknél (több mint 2 kg/egység) az elemi mintáknak legalább 5 db-ból kell állniuk.
3. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldségvizsgálati bizonyítványának mintája
1. | Kereskedő/exportőr/importőr1 | Vizsgálati bizonyítvány No.............. Ezt a bizonyítványt kizárólag az ellenőrző szervezet állítja ki. | ||||
2. | A csomagoláson feltüntetett csomagoló (ha az különbözik a kereskedőtől/importőrtől) | 3. Ellenőrző hatóság ..................................... Megyei/Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás | ||||
4. A vizsgálat helye/szárma- zási ország2 | Célállomás országa vagy régiója | |||||
6. | A szállítóeszköz megnevezése és azonosítása | 7. Célállomáson történő ellenőrzés (ha szükséges) helye és ideje | 7. a) belföldi import export | |||
8. | Göngyöleg (darabszám és típus) | 9. A termék megnevezése (fajta, ha az előírás tartalmazza) | 10. Minőségi osztály | 11. Teljes tömeg kg-ban (bruttó/nettó) | ||
12. | Az ellenőrző hatóság a minták vizsgálata alapján tanúsítja, hogy a fenti termékek a vizsgálat időpontjában megfeleltek a minőségi előírásoknak. | |||||
Vámhivatal: belépés/kilépés1 | ||||||
Érvényesség időtartama: ................. nap | .................................... | |||||
A kiadás helye és ideje | ||||||
................................................... | ................... P. H. | |||||
ellenőr neve | aláírás | |||||
(nyomtatott betűvel) | ||||||
13. | Megjegyzések | |||||
<sup>1</sup> Szükség szerint törölni.
<sup>2</sup> Reexport esetén a származást a 9. pontban kell jelezni.
4. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálati jegyzőkönyvének mintája
................................................ .............................................. Szám: ........................................................ Megyei/Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás Cím: | |||
JEGYZŐKÖNYV Ezt a jegyzőkönyvet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet alapján a gyümölcs és zöldség vizsgálatakor állítja ki az ellenőr, ha a vizsgált tételt kifogásolta vagy feltételt szabott. A vizsgált tétel: Friss export Friss import Friss belföldi | |||
1. A vizsgálatot igénylő/ellenőrzött neve, címe: | |||
2. Feladó: A vizsgálandó tétel származása (ország): Vizsgálati bizonyítvány száma (import esetén): | |||
3. Címzett: Rendeltetési ország: | |||
4. Szállítóeszköz (típusa, rendszáma): | |||
5. Göngyöleg (darabszám és típus) | Termék megnevezése (fajta, ha az előírás | Megadott minőségi osztály | Teljes tömeg kg-ban (bruttó, nettó) |
tartalmazza) | |||
6. A vizsgálati minta mennyisége: | |||
7. A jegyzőkönyv kiállításának oka: A tétel nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. A tétel nem azonos a kísérő iratokban foglaltakkal. Eltérés a szakszerű, a termék jellege és a szállítási mód szerinti szállítási, árukezelési, tárolási, előhűtési követelményektől. A feltételek hiányoztak a vizsgálat elvégzéséhez. A szállítás egyéb okból meghiúsult. | |||
8. A vizsgálat eredménye, részletes indokolás: | |||
9. A MEGVIZSGÁLT TÉTEL BIZONYÍTVÁNYT NEM KAPHAT ÉS TILOS a Magyar Köztársaságból friss fogyasztási célra .......................................-ba exportálni. a Magyar Köztársaságba behozni. belföldön friss fogyasztási célra forgalomba hozni. | |||
10. Az ellenőr megjegyzése, intézkedése, javaslata a megállapított hibák esetleges kijavítására: | |||
A jegyzőkönyv egy példányát átvettem: A vizsgálatot igénylő/ellenőrzött Ellenőr aláírása, bélyegző Kelt: ................... év .................................... hó ..................... nap ....................... óra |
5. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez[20][21]
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe |
1. | Alma és körte |
2. | Articsóka |
3. | Avokádó |
4. | Banánok minősége |
5. | Bimbóskel minősége |
6. | Citrus |
7. | Cukkini minősége |
8. | Csemegeszőlő |
9. | Cseresznye és meggy minősége |
10. | Étkezési paprika |
11. | Fejes saláta, fodros endíviasaláta, széleslevelű endíviasaláta minősége |
12. | Fejes káposzta és kelkáposzta minősége |
13. | Fokhagyma minősége |
14. | Görögdinnye |
15. | Hajtatott (witloof) cikória minősége |
16. | Halványító zeller minősége |
17. | Héjas dió |
18. | Kajszi |
19. | Karfiol |
20. | Kiwi minősége |
21. | Őszibarack és nektarin |
22. | Paradicsom |
23. | Paraj minősége |
24. | Póréhagyma |
25. | Sárgadinnye |
26. | Sárgarépa |
27. | Spárga |
28. | Szamóca minősége |
29. | Szilva |
30. | Termesztett csiperkegomba |
31. | Tojásgyümölcs (padlizsán) minősége |
32. | Uborka minősége . |
33. | Vöröshagyma |
34. | Zöldbab |
35. | Zöldborsó |
6. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Vizsgálati igénybejelentő nyomtatvány mintája
IGÉNYBEJELENTÉS
zöldség-gyümölcs kötelező vizsgálatára, vizsgálati bizonyítvány kiállítása céljából a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet alapján
1. Vizsgálatot igénylő neve: ....................................................................................................................................................... címe: ......................................................................................................................................................................................... tel/fax.: :.....................................................................................
2. Címzett: .......................................................... Megyei/Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás
Cím: ...................................................................................................................................
3. Export Import '
4. Szállítóeszköz (típusa, rendszáma): .................................................................................
5. Az áru azonosítására vonatkozó kísérő okmány, száma: ................................................
6. Árufeladó/importőr neve, címe: ...........................................................................................................................
7. Származási ország (árubeszerzés helye/orsz.................................................................
Rendeltetési ország: .............................................................................…..........:
8.
Göngyöleg (darabszám és típus) | A termék megnevezése (fajta, ha az előírás tartalmazza) | Minőségi osztály | Teljes tömeg kg-ban (bruttó/nettó) |
9. A kért vizsgálat (árufeladás, illetve -érkezés) időpontja (nap, várható óra): ............
10. A kért vizsgálat helye: .....................................................................................….............
11. Tudomásul veszem, hogy a vizsgálat díját a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet 10. §-a alapján a vizsgálatot igénylő viseli.
12. A vizsgálat iránti igényt az ellenérnek telefonon is jeleztem: ......................................
Kelt: ...…........................................ év ................................................. hó ............ nap.
P. H.
a vizsgálatot igénylő aláírása
7. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
A gyümölcs és zöldség megfelelőségi vizsgálat elvégzésének helyére vonatkozó követelmények
1. Általános követelmények
1.1. A hely feleljen meg a munkavédelmi előírásoknak.
1.2. A vizsgálatot igénylőnek az árut rendelkezésre kell bocsátania a vizsgálat elvégzéséhez.
2. A vizsgálat körülményei
2.1. Fedett, eső ellen védett, illetve fagymentes (fűthető) helyiség, rossz időjárás esetén.
2.2. A közlekedő úttól egyértelműen elhatárolt ellenőrző felület, ahol az ellenőrzendő csomagolási egységek/megrakott paletták az áruval rendelkező által vizsgálatra rendelkezésre bocsáthatók.
2.3. Szállítóeszközben levő áru vizsgálata esetén rampa, a szállítóeszköz legalább részbeni kirakásának lehetővé tételére.
2.4. Üzemképes villástargonca, melyet vagy a szolgáltató vagy a vizsgálatot igénylő működtet.
2.5. Az élelmiszerek ellenőrzésére alkalmas ellenőrző asztal, illetve ellenőrző felület.
2.6. A vizsgálat helyének elegendő megvilágítása (nappali fényt megközelítő fénnyel).
2.7. Az áru megtekintési, mintavételi helyének elegendő megvilágítása.
2.8. Felület a lerakott csomagolási egységek, illetve paletta rakatok átmeneti tárolására.
2.9. A vizsgált, szétdarabolt áru elkülönített elhelyezésére lehetőség.
3. Egyéb követelmények
3.1. Lehetőség iroda (íróasztal, telefon, fax, írógép, számológép) használatára.
3.2. A vizsgálathoz:
- hitelesített mérleg,
- kézi gyümölcsléfacsaró,
- a létartalom méréshez pohár, tölcsér, szűrőgéz,
- kézi refraktométer.
3.3. Vezetékes ivóvíz és kézmosó.
4. Import vizsgálat feltételei
Az 1-3. pontokban foglaltakon túlmenően kijelölésre csak vámkezelést biztosító hely kerülhet. Jelentős forgalmat bonyolító helyeken (pl. nagybani piac) állandó irodahelyiség.
8. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Friss fogyasztásra szánt import gyümölcs és zöldség szállítmányt bejelentő nyomtatvány mintája
1. Bejelentő neve
címe:
tel./fax:
2. Címzett: Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Koordinációs Központ
Cím: Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás, 1135 Budapest, Lehel u. 437. Fax: 06-1-239-0171
3. A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről szóló 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelet 17. § (3) bekezdése szerint a következő bejelentést teszem.
Elismert külföldi ellenőrző szervezet érvényes vizsgálati bizonyítványával az alábbi tételek kerülnek behozatalra:
Göngyöleg (darabszám és típus) | A termék megnevezése (fajta, ha az előírás tartalmazza) | Minőségi osztály | Teljes tömeg kg-ban (bruttó/nettó) |
4. Származási ország (árubeszerzés helye/ország): :............................................
5. A vizsgálati bizonyítványt kiállító ország: ......................................................
6. Az importőr neve, címe: ................................................................................
7. Szállítóeszköz (típusa, rendszáma): .................. ..........................................
8. A vámkezelés helye, időpontja (nap, várható óra): :.....................................................
9. Rendeltetési hely (kirakodás helye), érkezés időpontja (nap, várható ára): ...................
Kelt: ............................................................ év ....................................... hó ............ nap.
P. H.
a bejelentő (importőr) aláírása
9. számú melléklet a 62/2000. (IX. 15.) FVM rendelethez
Ipari feldolgozásra szánt termékek feldolgozási bizonyítványiak mintája
1. | Kereskedő/exportőr/importőr1 | Feldolgozási bizonyítvány No.............. Ezt a bizonyítványt az ipari feldolgozásra szánt termékre kell kiállítani. | ||
2. | Származási ország A szállítóeszköz azonosítása | 3. A bizonyítványt kiadó ellenőrző hatóság ................................….................... Megyei/Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás | ||
4. | A terméket feldolgozó üzem neve és címe | 5. A feldolgozást ellenőrző hatóság .............................…….................... Megyei/Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás | ||
6. | Göngyöleg (darabszám és típus) vagy jelezve hogy "ömlesztett" | 7. A termék megnevezése | 8. Teljes tömeg kg-ban (bruttó/nettó)t | |
9. | ||||
Vámhivatal: belépés/kilépés1 | A kiadás helye és ideje | |||
P. H. | ||||
ellenőr neve | aláírás | |||
(nyomtatott betűvel) | ||||
10. | Megjegyzések | |||
11. | A feldolgozó üzem igazolja, hogy a fent említett terméket átvette és feldolgozza. | |||
hely dátum aláírás bélyegző | ||||
1 Szükség szerint
Lábjegyzetek:
[1] * 1995. évi C. törvény a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról, 45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény végrehajtásáról.
[2] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 1. §-a. Hatályos 2003.08.08.
[3] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2003.08.08.
[4] Beiktatta a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2003.08.08.
[5] Beiktatta a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2003.08.08.
[6] Számozását módosította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2003.08.08.
[7] A 11-12. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[8] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 3. §-a. Hatályos 2003.08.08.
[9] A 11-12. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[10] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 4. §-a. Hatályos 2003.09.01.
[11] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 5. §-a. Hatályos 2003.09.01.
[12] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[13] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[14] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[15] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[16] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[17] A 17-22. §-okban foglaltakat 2000. november 1-jétől kell alkalmazni.
[18] A 23. §-ban foglaltakat 2001. január 1-jétől kell alkalmazni.
[19] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 6. §-a. Hatályos 2003.08.08.
[20] Megállapította a 85/2003. (VII. 24.) FVM rendelet 7. §-a. Hatályos 2003.08.08.
[21] A táblázat 30. sora később lép hatályba. Hatályos 2003.09.01.