27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelet
a testtömeg-csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerekről
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (11) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1)[1] E rendelet előírásait a Magyarországon forgalomba hozatalra szánt, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekre, azok összetételére és jelölésére kell alkalmazni.
(2)[2] A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek olyan különlegesen összeállított élelmiszerek, amelyek az előállító útmutatása szerint alkalmazva helyettesítik a teljes napi étrendet.
(3)[3] Ha e rendelet eltérő rendelkezést nem tartalmaz, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer előállítása, csomagolása, jelölése, forgalomba hozatala és reklámozása során a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló külön jogszabály előírásait kell alkalmazni.
2. §[4]
A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer összetételének meg kell felelnie az 1. számú mellékletben meghatározott követelményeknek.
3. §[5]
A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszert úgy kell forgalomba hozni, hogy valamennyi összetevőjét egy csomagolási egység tartalmazza.
4. §
(1)[6] A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer kizárólag ilyen megnevezéssel hozható kereskedelmi forgalomba.
(2)[7] A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer jelölésének az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános előírásokon kívül tartalmaznia kell a következőket is:
a) a használati utasítás szerint elkészített, fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségére vonatkozó energiatartalmat kJ-ban és kcal-ban, valamint a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom mennyiségét számszerűleg kifejezve;
b) a használati utasítás szerint elkészített, fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségében lévő, az 1. számú melléklet 5. pontjában felsorolt ásványi anyagok és vitaminok átlagos mennyiségét számszerűleg kifejezve;
c) szükség esetén útmutatót a megfelelő elkészítéshez, valamint figyelmeztetést az elkészítési útmutatóban leírtak betartásának fontosságára;
d) ha a gyártó utasításainak megfelelően alkalmazott termék napi 20 g-nál több poliol (cukoralkohol) fogyasztását eredményezi, akkor figyelmeztetést az élelmiszer esetleges hashajtó hatására;
e) figyelemfelhívást a megfelelő napi folyadékmennyiség fogyasztásának fontosságára;
f) annak feltüntetését, hogy az élelmiszer napi adagja megfelelő mennyiséget tartalmaz az alapvető tápanyagokból;
g) annak feltüntetését, hogy a termék orvosi tanács és felügyelet nélkül legfeljebb három hétig alkalmazható.
(3)[8] A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer jelölése, reklámozása és megjelenítése semmilyen módon nem utalhat a használata révén elérhető testtömegcsökkenés mértékére.
5. §
(1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.
(2)[9]
(3)[10] Ez a rendelet a testtömegcsökkentésre szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben történő felhasználásra szánt élelmiszerekről szóló, 1996. február 26-i 96/8/EK bizottsági irányelvnek, valamint az azt módosító 2007/29/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
(4)[11] Ez a rendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről, továbbá a 92/52/EGK tanácsi irányelv, a 96/8/EK, az 1999/21/EK, a 2006/125/EK és a 2006/141/EK bizottsági irányelv, a 2009/39/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 41/2009/EK és a 953/2009/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. június 12-i 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.
Dr. Kökény Mihály s. k.,
egészségügyi, szociális és családügyi miniszter
1. számú melléklet a 27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelethez
A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek összetételének alapvető követelményei[12]
Az előírások a fogyasztásra kész állapotban forgalmazott, illetve a gyártó utasítása szerint fogyasztásra elkészített termékre vonatkoznak.
1. Energia
1.1. Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék által biztosított teljes napi energiatartalom legalább 3360 kJ (800 kcal), legfeljebb 5040 kJ (1200 kcal) legyen.[13]
1.2.[14]
2. Fehérje
2.1. Az 1. § (2) bekezdése szerinti termékek fehérjetartalma legfeljebb 125 g lehet.[15]
2.2. A fehérjére vonatkozó előző szabályok olyan fehérjére vonatkoznak, amelynek kémiai indexe megegyezik a 2. számú mellékletben megadott referenciafehérje (FAO/WHO 1985) kémiai indexével. Ha a kémiai index alacsonyabb a referenciafehérje 100%-ánál, akkor a minimális fehérjetartalmat ennek megfelelően kell emelni. A fehérje kémiai indexe minden esetben legalább a referenciafehérje kémiai indexének 80%-a legyen.
2.3. "Kémiai index": a vizsgált fehérjében lévő esszenciális aminosavak mennyisége és a referenciafehérjében lévő megfelelő aminosavak mennyisége közötti legalacsonyabb arány.
2.4. L-aminosavak hozzáadása minden esetben kizárólag a fehérje tápértékének javítása céljából és csak az ehhez szükséges mértékben megengedett.
3. Zsírok
3.1. A zsírból származó energia a termék teljes energiatartalmának legfeljebb 30%-a lehet.
3.2. Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék esetében a gliceridekben levő linolsav mennyisége legalább 4,5 g legyen.[16]
3.3.[17]
4. Élelmi rost
Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék élelmi rost tartalma a teljes napi adagban legalább 10 g, de legfeljebb 30 g legyen.[18]
5. Vitaminok és ásványi anyagok
5.1. Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék teljes napi adagjának legalább 100%-ban biztosítania kell a táblázatban megadott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket.[19]
5.2.[20]
Táblázat | ||
A-vitamin | (µg RE = retinolekvivalens) | 700 |
D-vitamin | (µg) | 5 |
E-vitamin | (mg-TE = tokoferolekvivalens) | 10 |
C-vitamin | (mg) | 45 |
Tiamin | (mg) | 1,1 |
Riboflavin | (mg) | 1,6 |
Niacin | (mg-NE = niacinekvivalens) | 18 |
B6-vitamin | (mg) | 1,5 |
Folát | (µg) | 200 |
B12-vitamin | (µg) | 1,4 |
Biotin | (µg) | 15 |
Pantoténsav | (mg) | 3 |
Kalcium | (mg) | 700 |
Foszfor | (mg) | 550 |
Kálium | (mg) | 3100 |
Vas | (mg) | 16 |
Cink | (mg) | 9,5 |
Réz | (mg) | 1,1 |
Jód | (µg) | 130 |
Szelén | (µg) | 55 |
Nátrium | (mg) | 575 |
Magnézium | (mg) | 150 |
Mangán | (mg) | 1 |
2. számú melléklet a 27/2004. (IV. 24.) ESZCSM rendelethez
Kívánatos esszenciális aminosav-összetétel fehérjékben*[21]
Esszenciális aminosavak | g/100 g fehérje |
Cisztin + metionin | 1,7 |
Hisztidin | 1,6 |
Izoleucin | 1,3 |
Leucin | 1,9 |
Lizin | 1,6 |
Fenil-alanin + tirozin | |
Treonin | 0,9 |
Triptofán | 0,5 |
Valin | 1,3 |
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 27. §-a. Hatályos 2017.01.05.
[2] Megállapította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 27. §-a. Hatályos 2017.01.05.
[3] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § a) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[4] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § a) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[5] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § b) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[6] Megállapította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 28. § (1) bekezdése. Hatályos 2017.01.05.
[7] Megállapította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 28. § (2) bekezdése. Hatályos 2017.01.05.
[8] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § a) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[9] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 4. § 44. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[10] Megállapította a 43/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 2. §-a. Hatályos 2007.09.27.
[11] Beiktatta a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 29. §-a. Hatályos 2017.01.05.
[12] A melléklet címét módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § c) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[13] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § d) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[14] Hatályon kívül helyezte a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 32. § a) pontja. Hatálytalan 2017.01.05.
[15] Megállapította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 30. §-a (lásd 16. melléklet). Hatályos 2017.01.05.
[16] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § d) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[17] Hatályon kívül helyezte a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 32. § b) pontja. Hatálytalan 2017.01.05.
[18] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § d) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[19] Módosította a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 31. § d) pontja. Hatályos 2017.01.05.
[20] Hatályon kívül helyezte a 44/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 32. § c) pontja. Hatálytalan 2017.01.05.
[21] * Egészségügyi Világszervezet. Az energia- és fehérjetartalommal . szemben támasztott követelmények. A FAO/WHO/UNU együttes ülésén készült jelentés. Genf: Egészségügyi Világszervezet, 1985. (WHO Technikai Jelentések Sorozata, 724).