302/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet
a hatósági élelmiszer-ellenőrzés rendjéről
1. §
E rendelet célja az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 11. §-ának (1) bekezdésben megjelölt hatósági élelmiszer-ellenőrzés szakterületek szerinti részletes megosztásával annak biztosítása, hogy
a) a Magyar Köztársaság területén csak olyan élelmiszer legyen forgalmazható, amely nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét, ha az az előírások szerint és rendeltetésszerűen kerül felhasználásra, illetve fogyasztásra, továbbá amely alkalmas a rá vonatkozó minőségi előírásokban rögzített követelmények kielégítésére;
b) az élelmiszerek hatósági ellenőrzésében résztvevő szervezetek koordináltan, a fogyasztók egészségének védelmét szem előtt tartva lássák el feladataikat.
2. §
(1) E rendelet hatálya az élelmiszerek hatósági ellenőrzését külön jogszabályok szerint végző és koordináló szervekre terjed ki.
(2) E rendelet végrehajtása során
a) az Étv. 2. §-ában,
b) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 2-3. cikkében,
c) az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 24-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikkében,
d) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről szóló, 2004. április 29-i 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 882/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat kell alkalmazni.
(3)[1] E rendelet alkalmazásában
a) élelmiszer-biztonsági szerv: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központja, illetve területi szervei;
b) közegészségügyi hatóság: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális, illetve kistérségi intézetei;
c) fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.
fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.
(4)[2] E rendelet alkalmazásában vendéglátóhely: az Étv. 2. §-ának 6. pontja szerinti terméket előállító és tevékenységet végző létesítmény.
3. §[3]
(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv
a) kizárólagosan valamennyi élelmiszer-vállalkozás esetében
aa) ellenőrzi az élelmiszer-biztonsági előírások betartását és az élelmiszerek élelmiszer-biztonsági megfelelőségét, nyomon követhetőségét, élelmiszerek élelmiszerminőségi megfelelőségét, jelölését, csomagolását, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát,
ab) ellenőrzi az élelmiszerláncban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok megfelelőségét, továbbá - a b) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszer-higiéniai megfelelőséget,
ac) vizsgálja az állati eredetű melléktermékek és élelmiszer hulladékok kezelését és ártalmatlanná tételét állat-járványügyi és élelmiszer-biztonsági szempontból, állatjárvány fennállása vagy annak gyanúja esetén az állategészségügyi-járványvédelmi előírások betartását;
b) vendéglátóhelyen az ab) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok tárolására szolgáló raktárban, azok beszerzése, tárolása, kezelése vonatkozásában végzi;
c) külön jogszabály alapján vizsgálja az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel jelzett, valamint a hagyományos különleges termékeket;
d) a közegészségügyi hatóság értesítése alapján élelmiszer-eredetű megbetegedés vagy annak gyanúja esetén az élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez - az e) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;
e) vendéglátóhelyen a d) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok eredetének vonatkozásában végzi, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;
f) élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen az emberi egészségre veszélyes élelmiszer forgalomba kerülésekor, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;
g) ellenőrzi az Európai Unión kívüli országból (a továbbiakban: harmadik ország) belépő élelmiszerek élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi megfelelőségét;
h) vizsgálja a forgalomba hozott, illetve harmadik országból érkező feldolgozatlan és feldolgozott növényi eredetű mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket növényvédőszer-maradék, a nitrát és nitrit tartalom, valamint növényi károsító vonatkozásában, a feldolgozatlan növényi eredetű mezőgazdasági termékek nehézfémtartalmát, illetve termésnövelő anyagokból származó egyéb toxikus anyagtartalmát;
i) ellátja a jogszabályban meghatározott zöldség-gyümölcs ellenőrzési feladatokat, ellenőrzi a belföldön megtermelt, forgalomba hozott, illetve kivitelre vagy behozatalra szánt zöldséget, gyümölcsöt, és az előállításukkal, forgalmazásukkal kapcsolatos követelményeket;
j) ellenőrzi az előállítás és a forgalmazás területén a szőlőtermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló jogszabályokban foglaltak betartását a belföldön forgalomba kerülő, közfogyasztásra szánt, továbbá az export és import borok, borpárlatok, borászati készítmények vonatkozásában.
(2) A közegészségügyi hatóság
a) a vendéglátóhelyen és annak raktárában ellenőrzi és vizsgálja az ételkészítésre, ételtárolásra, ételkezelésre, ételkiszolgálásra, valamint az abban részt vevő személyzetre vonatkozó közegészségügyi előírások betartását, valamint a táplálkozástudományi szempontok érvényre jurtatását;
b) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket járványügyi szempontból, továbbá az a) pontban szereplő tevékenységek során keletkezett élelmiszerek, valamint az azt végző személyzet vonatkozásában, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;
c) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket a háztartásokban, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;
d) élelmiszer-eredetű megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén a betegekkel kapcsolatos, illetve a vendéglátóhelyen a megbetegedésre vonatkozóan megismert, feltárt adatokról a lehető legrövidebb időn belül, majd a vizsgálat lezárásáig folyamatosan adatot közöl az élelmiszer-biztonsági szervvel;
e) táplálkozás-egészségügyi vizsgálatokat végez.
(3) A fogyasztóvédelmi hatóság a 178/2002/EK rendelet szerinti kiskereskedelem területén az élelmiszer-biztonsági követelmények kivételével vizsgálj a-a külön jogszabályban meghatározott hatáskörében eljárva - a fogyasztóknak szánt, forgalomba hozatalra kerülő termékek minőségét, jelölését, csomagolását, származását, reklámozását, valamint a forgalmazás egyéb jogszabályokban előírt feltételeit.
4. §[4]
(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv - a vámhatósággal együttműködve - összehangolt közös ellenőrzéseket végez élelmiszer-logisztika és nagykereskedelmi raktárakban, üzletláncok elosztó központjaiban és szükség szerint a közutakon az élelmiszerek dokumentációjának, eredetének, nyomon követhetőségének ellenőrzésére. A vámhatóság a közös ellenőrzések során a feladat- és hatáskörébe tartozó ellenőrzési feladatokat - így különösen az élelmiszer-szállítmányok közúti ellenőrzését - látja el.
(2) Az élelmiszer-biztonsági szerv a harmadik országból érkező élelmiszerek vizsgálata során együttműködik a vámhatósággal.
Záró rendelkezések
5. §
(1)[5] Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.
(2)[6]
(3) Azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyek az e rendelet 3. §-a szerinti feladatmegosztás alapján e rendelet hatálybalépését követően más hatóság feladatkörébe tartoznak, az a hatóság zárja le, amelynél az eljárás megindult.
(4)[7]
(5) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról [2. cikk (1) bekezdés d) pontja],
b) az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról (2. cikk 2. pontja),
c) az Európai Parlament és a Tanács 854/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó egyedi szabályok megállapításáról [2. cikk (1) bekezdés c) pontja],
d) az Európai Parlament és a Tanács 882/2004/EK rendelete (2004. április 29.) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (13. cikk, 31. cikk, 41. cikk, 44. cikk, 53. cikk) .
6. §[8]
7. §[9]
8. §[10]
Kiss Péter s. k.,
a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.
[2] Beiktatta a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.
[3] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.
[4] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.
[5] Módosította a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatályos 2008.05.16.
[6] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[7] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[8] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[9] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[10] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.