Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

302/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet

a hatósági élelmiszer-ellenőrzés rendjéről

1. §

E rendelet célja az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 11. §-ának (1) bekezdésben megjelölt hatósági élelmiszer-ellenőrzés szakterületek szerinti részletes megosztásával annak biztosítása, hogy

a) a Magyar Köztársaság területén csak olyan élelmiszer legyen forgalmazható, amely nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét, ha az az előírások szerint és rendeltetésszerűen kerül felhasználásra, illetve fogyasztásra, továbbá amely alkalmas a rá vonatkozó minőségi előírásokban rögzített követelmények kielégítésére;

b) az élelmiszerek hatósági ellenőrzésében résztvevő szervezetek koordináltan, a fogyasztók egészségének védelmét szem előtt tartva lássák el feladataikat.

2. §

(1) E rendelet hatálya az élelmiszerek hatósági ellenőrzését külön jogszabályok szerint végző és koordináló szervekre terjed ki.

(2) E rendelet végrehajtása során

a) az Étv. 2. §-ában,

b) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 2-3. cikkében,

c) az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 24-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikkében,

d) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről szóló, 2004. április 29-i 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 882/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat kell alkalmazni.

(3)[1] E rendelet alkalmazásában

a) élelmiszer-biztonsági szerv: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központja, illetve területi szervei;

b) közegészségügyi hatóság: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális, illetve kistérségi intézetei;

c) fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.

fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.

(4)[2] E rendelet alkalmazásában vendéglátóhely: az Étv. 2. §-ának 6. pontja szerinti terméket előállító és tevékenységet végző létesítmény.

3. §[3]

(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv

a) kizárólagosan valamennyi élelmiszer-vállalkozás esetében

aa) ellenőrzi az élelmiszer-biztonsági előírások betartását és az élelmiszerek élelmiszer-biztonsági megfelelőségét, nyomon követhetőségét, élelmiszerek élelmiszerminőségi megfelelőségét, jelölését, csomagolását, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát,

ab) ellenőrzi az élelmiszerláncban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok megfelelőségét, továbbá - a b) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszer-higiéniai megfelelőséget,

ac) vizsgálja az állati eredetű melléktermékek és élelmiszer hulladékok kezelését és ártalmatlanná tételét állat-járványügyi és élelmiszer-biztonsági szempontból, állatjárvány fennállása vagy annak gyanúja esetén az állategészségügyi-járványvédelmi előírások betartását;

b) vendéglátóhelyen az ab) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok tárolására szolgáló raktárban, azok beszerzése, tárolása, kezelése vonatkozásában végzi;

c) külön jogszabály alapján vizsgálja az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel jelzett, valamint a hagyományos különleges termékeket;

d) a közegészségügyi hatóság értesítése alapján élelmiszer-eredetű megbetegedés vagy annak gyanúja esetén az élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez - az e) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

e) vendéglátóhelyen a d) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok eredetének vonatkozásában végzi, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

f) élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen az emberi egészségre veszélyes élelmiszer forgalomba kerülésekor, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

g) ellenőrzi az Európai Unión kívüli országból (a továbbiakban: harmadik ország) belépő élelmiszerek élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi megfelelőségét;

h) vizsgálja a forgalomba hozott, illetve harmadik országból érkező feldolgozatlan és feldolgozott növényi eredetű mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket növényvédőszer-maradék, a nitrát és nitrit tartalom, valamint növényi károsító vonatkozásában, a feldolgozatlan növényi eredetű mezőgazdasági termékek nehézfémtartalmát, illetve termésnövelő anyagokból származó egyéb toxikus anyagtartalmát;

i) ellátja a jogszabályban meghatározott zöldség-gyümölcs ellenőrzési feladatokat, ellenőrzi a belföldön megtermelt, forgalomba hozott, illetve kivitelre vagy behozatalra szánt zöldséget, gyümölcsöt, és az előállításukkal, forgalmazásukkal kapcsolatos követelményeket;

j) ellenőrzi az előállítás és a forgalmazás területén a szőlőtermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló jogszabályokban foglaltak betartását a belföldön forgalomba kerülő, közfogyasztásra szánt, továbbá az export és import borok, borpárlatok, borászati készítmények vonatkozásában.

(2) A közegészségügyi hatóság

a) a vendéglátóhelyen és annak raktárában ellenőrzi és vizsgálja az ételkészítésre, ételtárolásra, ételkezelésre, ételkiszolgálásra, valamint az abban részt vevő személyzetre vonatkozó közegészségügyi előírások betartását, valamint a táplálkozástudományi szempontok érvényre jurtatását;

b) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket járványügyi szempontból, továbbá az a) pontban szereplő tevékenységek során keletkezett élelmiszerek, valamint az azt végző személyzet vonatkozásában, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;

c) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket a háztartásokban, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;

d) élelmiszer-eredetű megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén a betegekkel kapcsolatos, illetve a vendéglátóhelyen a megbetegedésre vonatkozóan megismert, feltárt adatokról a lehető legrövidebb időn belül, majd a vizsgálat lezárásáig folyamatosan adatot közöl az élelmiszer-biztonsági szervvel;

e) táplálkozás-egészségügyi vizsgálatokat végez.

(3) A fogyasztóvédelmi hatóság a 178/2002/EK rendelet szerinti kiskereskedelem területén az élelmiszer-biztonsági követelmények kivételével vizsgálj a-a külön jogszabályban meghatározott hatáskörében eljárva - a fogyasztóknak szánt, forgalomba hozatalra kerülő termékek minőségét, jelölését, csomagolását, származását, reklámozását, valamint a forgalmazás egyéb jogszabályokban előírt feltételeit.

4. §[4]

(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv - a vámhatósággal együttműködve - összehangolt közös ellenőrzéseket végez élelmiszer-logisztika és nagykereskedelmi raktárakban, üzletláncok elosztó központjaiban és szükség szerint a közutakon az élelmiszerek dokumentációjának, eredetének, nyomon követhetőségének ellenőrzésére. A vámhatóság a közös ellenőrzések során a feladat- és hatáskörébe tartozó ellenőrzési feladatokat - így különösen az élelmiszer-szállítmányok közúti ellenőrzését - látja el.

(2) Az élelmiszer-biztonsági szerv a harmadik országból érkező élelmiszerek vizsgálata során együttműködik a vámhatósággal.

Záró rendelkezések

5. §

(1)[5] Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

(2)[6]

(3) Azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyek az e rendelet 3. §-a szerinti feladatmegosztás alapján e rendelet hatálybalépését követően más hatóság feladatkörébe tartoznak, az a hatóság zárja le, amelynél az eljárás megindult.

(4)[7]

(5) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról [2. cikk (1) bekezdés d) pontja],

b) az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról (2. cikk 2. pontja),

c) az Európai Parlament és a Tanács 854/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó egyedi szabályok megállapításáról [2. cikk (1) bekezdés c) pontja],

d) az Európai Parlament és a Tanács 882/2004/EK rendelete (2004. április 29.) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (13. cikk, 31. cikk, 41. cikk, 44. cikk, 53. cikk) .

6. §[8]

7. §[9]

8. §[10]

Kiss Péter s. k.,

a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.

[2] Beiktatta a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.

[3] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.

[4] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.

[5] Módosította a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatályos 2008.05.16.

[6] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[7] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[8] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[9] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[10] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

Tartalomjegyzék