Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínusz jel keresésben

'-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

302/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet

a hatósági élelmiszer-ellenőrzés rendjéről

1. §

E rendelet célja az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 11. §-ának (1) bekezdésben megjelölt hatósági élelmiszer-ellenőrzés szakterületek szerinti részletes megosztásával annak biztosítása, hogy

a) a Magyar Köztársaság területén csak olyan élelmiszer legyen forgalmazható, amely nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét, ha az az előírások szerint és rendeltetésszerűen kerül felhasználásra, illetve fogyasztásra, továbbá amely alkalmas a rá vonatkozó minőségi előírásokban rögzített követelmények kielégítésére;

b) az élelmiszerek hatósági ellenőrzésében résztvevő szervezetek koordináltan, a fogyasztók egészségének védelmét szem előtt tartva lássák el feladataikat.

2. §

(1) E rendelet hatálya az élelmiszerek hatósági ellenőrzését külön jogszabályok szerint végző és koordináló szervekre terjed ki.

(2) E rendelet végrehajtása során

a) az Étv. 2. §-ában,

b) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 2-3. cikkében,

c) az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 24-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikkében,

d) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről szóló, 2004. április 29-i 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 882/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat kell alkalmazni.

(3)[1] E rendelet alkalmazásában

a) élelmiszer-biztonsági szerv: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központja, illetve területi szervei;

b) közegészségügyi hatóság: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális, illetve kistérségi intézetei;

c) fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.

fogyasztóvédelmi hatóság: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi szerve, illetve annak felügyelőségei.

(4)[2] E rendelet alkalmazásában vendéglátóhely: az Étv. 2. §-ának 6. pontja szerinti terméket előállító és tevékenységet végző létesítmény.

3. §[3]

(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv

a) kizárólagosan valamennyi élelmiszer-vállalkozás esetében

aa) ellenőrzi az élelmiszer-biztonsági előírások betartását és az élelmiszerek élelmiszer-biztonsági megfelelőségét, nyomon követhetőségét, élelmiszerek élelmiszerminőségi megfelelőségét, jelölését, csomagolását, elbírálja az élelmiszerek fogyaszthatóságát,

ab) ellenőrzi az élelmiszerláncban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok megfelelőségét, továbbá - a b) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszer-higiéniai megfelelőséget,

ac) vizsgálja az állati eredetű melléktermékek és élelmiszer hulladékok kezelését és ártalmatlanná tételét állat-járványügyi és élelmiszer-biztonsági szempontból, állatjárvány fennállása vagy annak gyanúja esetén az állategészségügyi-járványvédelmi előírások betartását;

b) vendéglátóhelyen az ab) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok tárolására szolgáló raktárban, azok beszerzése, tárolása, kezelése vonatkozásában végzi;

c) külön jogszabály alapján vizsgálja az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel jelzett, valamint a hagyományos különleges termékeket;

d) a közegészségügyi hatóság értesítése alapján élelmiszer-eredetű megbetegedés vagy annak gyanúja esetén az élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez - az e) pontban foglalt eltéréssel - az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

e) vendéglátóhelyen a d) pontban foglalt ellenőrzést és vizsgálatot az élelmiszer-vállalkozás által a vendéglátó termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok eredetének vonatkozásában végzi, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

f) élelmiszerrel kapcsolatban ellenőrzést és vizsgálatot végez az élelmiszerlánchoz tartozó bármely területen és helyen az emberi egészségre veszélyes élelmiszer forgalomba kerülésekor, melynek során a vizsgálat lezárásáig folyamatosan tájékoztatja a közegészségügyi hatóságot;

g) ellenőrzi az Európai Unión kívüli országból (a továbbiakban: harmadik ország) belépő élelmiszerek élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi megfelelőségét;

h) vizsgálja a forgalomba hozott, illetve harmadik országból érkező feldolgozatlan és feldolgozott növényi eredetű mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket növényvédőszer-maradék, a nitrát és nitrit tartalom, valamint növényi károsító vonatkozásában, a feldolgozatlan növényi eredetű mezőgazdasági termékek nehézfémtartalmát, illetve termésnövelő anyagokból származó egyéb toxikus anyagtartalmát;

i) ellátja a jogszabályban meghatározott zöldség-gyümölcs ellenőrzési feladatokat, ellenőrzi a belföldön megtermelt, forgalomba hozott, illetve kivitelre vagy behozatalra szánt zöldséget, gyümölcsöt, és az előállításukkal, forgalmazásukkal kapcsolatos követelményeket;

j) ellenőrzi az előállítás és a forgalmazás területén a szőlőtermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló jogszabályokban foglaltak betartását a belföldön forgalomba kerülő, közfogyasztásra szánt, továbbá az export és import borok, borpárlatok, borászati készítmények vonatkozásában.

(2) A közegészségügyi hatóság

a) a vendéglátóhelyen és annak raktárában ellenőrzi és vizsgálja az ételkészítésre, ételtárolásra, ételkezelésre, ételkiszolgálásra, valamint az abban részt vevő személyzetre vonatkozó közegészségügyi előírások betartását, valamint a táplálkozástudományi szempontok érvényre jurtatását;

b) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket járványügyi szempontból, továbbá az a) pontban szereplő tevékenységek során keletkezett élelmiszerek, valamint az azt végző személyzet vonatkozásában, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;

c) vizsgálja az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket a háztartásokban, amelynek során az élelmiszer-biztonsági szervet egyidejűleg értesíti;

d) élelmiszer-eredetű megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén a betegekkel kapcsolatos, illetve a vendéglátóhelyen a megbetegedésre vonatkozóan megismert, feltárt adatokról a lehető legrövidebb időn belül, majd a vizsgálat lezárásáig folyamatosan adatot közöl az élelmiszer-biztonsági szervvel;

e) táplálkozás-egészségügyi vizsgálatokat végez.

(3) A fogyasztóvédelmi hatóság a 178/2002/EK rendelet szerinti kiskereskedelem területén az élelmiszer-biztonsági követelmények kivételével vizsgálj a-a külön jogszabályban meghatározott hatáskörében eljárva - a fogyasztóknak szánt, forgalomba hozatalra kerülő termékek minőségét, jelölését, csomagolását, származását, reklámozását, valamint a forgalmazás egyéb jogszabályokban előírt feltételeit.

4. §[4]

(1) Az élelmiszer-biztonsági szerv - a vámhatósággal együttműködve - összehangolt közös ellenőrzéseket végez élelmiszer-logisztika és nagykereskedelmi raktárakban, üzletláncok elosztó központjaiban és szükség szerint a közutakon az élelmiszerek dokumentációjának, eredetének, nyomon követhetőségének ellenőrzésére. A vámhatóság a közös ellenőrzések során a feladat- és hatáskörébe tartozó ellenőrzési feladatokat - így különösen az élelmiszer-szállítmányok közúti ellenőrzését - látja el.

(2) Az élelmiszer-biztonsági szerv a harmadik országból érkező élelmiszerek vizsgálata során együttműködik a vámhatósággal.

Záró rendelkezések

5. §

(1)[5] Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

(2)[6]

(3) Azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyek az e rendelet 3. §-a szerinti feladatmegosztás alapján e rendelet hatálybalépését követően más hatóság feladatkörébe tartoznak, az a hatóság zárja le, amelynél az eljárás megindult.

(4)[7]

(5) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról [2. cikk (1) bekezdés d) pontja],

b) az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról (2. cikk 2. pontja),

c) az Európai Parlament és a Tanács 854/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó egyedi szabályok megállapításáról [2. cikk (1) bekezdés c) pontja],

d) az Európai Parlament és a Tanács 882/2004/EK rendelete (2004. április 29.) a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (13. cikk, 31. cikk, 41. cikk, 44. cikk, 53. cikk) .

6. §[8]

7. §[9]

8. §[10]

Kiss Péter s. k.,

a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.

[2] Beiktatta a 226/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 3. §-a. Hatályos 2007.10.01.

[3] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.

[4] Megállapította a 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos 2007.10.01.

[5] Módosította a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatályos 2008.05.16.

[6] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[7] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[8] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[9] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[10] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 410. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

Tartalomjegyzék