12/2024. (III. 28.) AM rendelet
a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól szóló 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet módosításáról
A szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 23. § (3) bekezdés 4., 7., 8. és 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 10. § (1) bekezdése és az 1. melléklet tekintetében a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 61. § (2) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 11. § 5. és 6. pontja tekintetében a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 23. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 148. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben -,
a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § A szőlő- és bortermelés részletes szabályairól szóló 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet [a továbbiakban: 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet] 1. §-a a következő 4a. ponttal egészül ki:
(E rendelet alkalmazásában)
"4a. kivágás: olyan tevékenység, amely során a szőlőtőkék föld feletti részeit és a föld alatti részeiből legalább a gyökértörzset eltávolítják;"
2. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 19. §-a a következő m) ponttal egészül ki:
(A borászati üzemengedély iránti kérelem azÁkr.-ben meghatározott adatokon túlmenően tartalmazza)
"m) a borászati üzemengedély iránti kérelemmel érintett ingatlanban tárolandó, adómentes fogyasztásra szánt borászati terméktétel mennyiségét hektoliterben, két tizedesjegy pontossággal."
3. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 16. alcíme a következő 22/A. §-sal egészül ki:
"22/A. § (1) Borászati üzemengedély alapján a borászati üzemben olyan adómentes fogyasztásra szánt borászati terméktétel tárolható, amelyet a borászati üzemengedély kiadását megelőzően is a borászati üzemengedéllyel érintett ingatlan területén tároltak.
(2) Borászati üzemengedély visszavonása esetén a borászati üzemengedéllyel érintett ingatlanban kizárólag adómentes fogyasztásra szánt borászati termék maradhat."
4. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet a következő 16a. alcímmel egészül ki:
"16a. A szőlővíz megsemmisítése
22/B. § A sűrített szőlőmust, valamint a finomított szőlőmustsűrítmény előállítása során keletkező szőlővíz megsemmisítéséről a borászati üzem gondoskodik."
5. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 19. alcíme a következő 27/A. §-sal egészül ki:
"27/A. § Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 119. cikk (1) bekezdés h) és i) pontja tekintetében előállítottnak tekintendő az a borászati termék, amely megfelel az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. része szerinti meghatározásnak, és a forgalomba hozataláig termékkategóriája már nem változik meg."
6. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 22. alcím címe helyébe a következő alcím cím lép:
"22. A borászati kísérőokmányok"
7. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 52. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:
"(5) A (2) bekezdéstől eltérően az Európai Unió területén először Magyarországon közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken nem kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, ha a forgalombahozatali azonosítóhoz tartozó tételszámot vagy tételszámokat a forgalomba hozó a közfogyasztásra történő forgalomba hozatalt megelőzően bejelentette a NÉBIH részére."
8. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 64. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) A 2021. augusztus 1. előtt elkészített és hitelesített borkísérő okmányok a 2021/2022-2023/2024. borpiaci év során is használhatóak, ha azokon vagy azokhoz mellékelve megadják a 11. mellékletben meghatározott adatokat."
9. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 65/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Az 52. § (2) bekezdésétől eltérően 2024. július 31. előtt az Európai Unió területén először Magyarországon közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken a forgalombahozatali azonosító előtt az "FHE" vagy az "FHA" megjelölés is feltüntethető."
10. § (1) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
(2) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
(3) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 14. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.
11. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet
1. 5. § (2) bekezdésében a "NÉBIH" szövegrész helyébe a "Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)" szöveg,
2. 9. § (1) bekezdés h) pontjában és 26. § (1) bekezdés b) pontjában a "megyei" szövegrész helyébe a "vármegyei" szöveg,
3. 15. § (8) bekezdés d) pontjában a "megyei" szövegrészek helyébe a "vármegyei" szöveg,
4. 23. § (2) bekezdésében a "törvény" szövegrész helyébe a "törvény (a továbbiakban: Btv.)" szöveg,
5. 30. § (1) bekezdés c) pont ce) alpontjában és d) pont dj) alpontjában, 35. § (1) bekezdésében, 35. § (3) bekezdés b) pontjában és záró szövegrészében, 11. melléklet címében és 1. pontjában, 8.1.3. és 8.2.6. alpontjában a "kísérőokmány" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmány" szöveg,
6. 31. § (6) bekezdésében a "kísérőokmányt" szövegrészek helyébe a "borászati kísérőokmányt" szöveg,
7. 35. § (2) bekezdésében a "kísérőokmányhoz" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányhoz" szöveg,
8. 35. § (2) bekezdésében a "kísérőokmányon" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányon" szöveg,
9. 35. § (3) bekezdés a) pontjában a "kísérőokmányként" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányként" szöveg,
10. 39. § záró szövegrészében a "mérésére" szövegrész helyébe a "mérésére, továbbá a glicerintartalom meghatározására" szöveg,
11. 44. § b) pontjában a "Megyei" szövegrész helyébe a "Vármegyei" szöveg,
12. 64. § (2) bekezdésében a "2021/2022. borpiaci év" szövegrész helyébe a "2021/2022. és 2022/2023. borpiaci évek" szöveg,
13. 64/A. § nyitó szövegrészében és 65. § b) pontjában a "2023." szövegrész helyébe a "2024." szöveg,
14. 8. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat B:2 mezőjében az "Eger" szövegrész helyébe az "Eger, Egri Bikavér" szöveg,
15. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat A:4 mezőjében a "blanc de blanc" szövegrész helyébe a "blanc de blanc vagy blanc de blancs" szöveg,
16. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat A:5 mezőjében a "blanc de noir" szövegrész helyébe a "blanc de noir vagy blanc de noirs" szöveg,
17. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat C:4, D:4, C:5 és D:5 mezőjében a "minőségi pezsgő" szövegrész helyébe a "pezsgő, minőségi pezsgő" szöveg,
18. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat D:10 mezőjében a "Legalább 204,5 g/l" szövegrész helyébe az "A 9. sorban felsorolt szőlőfajták esetében legalább 178,3 g/l, egyéb esetben legalább 204,5 g/l" szöveg
lép.
12. § Hatályát veszti a 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet
a) 9. § (1) bekezdés h) pontjában az " , egy évnél nem régebbi" szövegrész,
b) 19. § k) pontjában a "valamint" szövegrész.
13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
14. § Ez a rendelet a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról és a 922/72/EGK, a 234/79/EGK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.
Dr. Nagy István s. k.,
agrárminiszter
1. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez
1. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklet 1. pont 1.5. alpontja helyébe a következő alpont lép:
"1.5. Soproni borvidék: a Kőszeg oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának IV. "Körülhatárolt terület" fejezetében felsorolt települések és a Sopron/Ödenburg oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának IV. "Körülhatárolt terület" fejezetében felsorolt települések összessége."
2. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklet 6. pontja helyébe a következő pont lép:
"6. Tokaji borrégió:
6.1. Tokaji borvidék: a Btv. 17. § (1) bekezdésében felsorolt települések összessége."
2. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez
1. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet címe helyébe a következő cím lép:
"A borászati kísérőokmány adattartalma"
2. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 1. pontja helyébe a következő pont lép:
"1. Borászati kísérőokmány hitelesítés, azonosító."
3. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 8. pontja helyébe a következő pont lép:
"8. A szállítmány adatai
8.1. Bármely termék esetén (általános szabályok)
8.1.1. a tétel kiszerelésének vagy szállítóedényének típusa, amely kóddal is megadható [P: üvegpalack; BIB: bag-in-box; MP: műanyag palack; K: műanyag kanna; EK: egyéb anyagú kanna; TO: erjesztőkád, hordó; WB: fonatos palack; CK: hordó fából; BU: sörös/boros hordó (KEG); BM: tartály, EE: egyéb];
8.1.2. a kiszerelési egység űrtartalma (literben kifejezve vagy tartályos kiszerelés esetén a tartály névleges űrtartalma);
8.1.3. a mennyiség egysége, az alábbi mértékegységek használatával:
8.1.3.1. kiszerelt termékek esetében: "db",
8.1.3.2. nem kiszerelt (60 litert meghaladó űrtartalmú tárolóedényben tárolt) termékek esetében:
8.1.3.2.1. szőlőtörköly esetében: mázsa (q) (elégséges a becsült mennyiség feltüntetése),
8.1.3.2.2. szőlő esetében: mázsa (q),
8.1.3.2.3. minden más esetben: hektoliter (hl);
8.1.4. a tétel mennyisége
8.1.4.1. a kiszerelési egységek számának megadásával, ha kiszerelt tételekről van szó (például 6 db 0,75 literes üvegpalack esetén: 6),
8.1.4.2. az adott sorban szereplő tételnek a "mennyiség egysége" rovatban jelzett mértékegységben kifejezett mennyisége megadásával, ha lédig tételekről van szó;
8.1.5. a tétel nettó egységára (megadása nem kötelező a kísérőokmány azon példányán, amely a terméket fizikailag is kíséri).
8.2. Nem borászati üzembe történő szállítás esetén 8.2.1. a tétel megnevezése, azonosítása
8.2.1.1. végső származási bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati termék esetében a szakmai jövedéki nyilvántartás szerinti megnevezés,
8.2.1.2. a végső származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati termék esetében legalább a forgalombahozatali azonosító (annak hiányában a végső származási bizonyítvány száma).
8.3. Borászati termékek borászati üzemek közötti belföldi áttárolása, valamint szőlőtörköly, borseprő, szőlő, zúzott cefre szállítása esetén
8.3.1. a tétel megnevezése, azonosítása:
8.3.1.1. végső származási bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati termék esetében a szakmai jövedéki nyilvántartás szerinti megnevezés,
8.3.1.2. borászati melléktermék esetében a melléktermék fajtájának (szőlőtörköly, borseprő) megjelölése,
8.3.1.3. szőlő esetében: szőlő,
8.3.1.4. zúzott cefre (zúzott szőlő) esetében: zúzott cefre,
8.3.1.5. végső származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati termék esetében legalább a forgalombahozatali azonosító;
8.3.2. a tételen elvégzett borászati eljárások kódjai a 14. melléklet szerint;
8.3.3. a tétel előállításához felhasznált szüreti bejegyzés, must származási bizonyítvány, első származási bizonyítvány vagy végső származási bizonyítvány száma és az azokból a tétel előállításakor felhasznált mennyiség;
8.3.4. a tétel előállítása során keletkezett veszteség térfogatszázalékban (%vol) megadva;
8.3.5. melléktermék szállítása esetén a melléktermék alkoholtartalma térfogatszázalékban (%vol) megadva, ha az eltér az átalány alkoholtartalomtól."
4. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 9. pont 9.2. és 9.3. alpontja helyébe a következő alpontok lépnek:
[A szállítmány teljes mennyisége (több tétel szállítása esetén)]
"9.2. kiszerelt tételek esetében a hektoliterben kifejezett összes mennyiséget kell megadni,
9.3. lédig tételek esetében a 8.1.3. pontban megadott mértékegységben kifejezett összes mennyiséget kell megadni."
3. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez
"14. melléklet a 26/2021. (VII. 29.) AM rendelethez
A származási bizonyítvány iránti kérelmen, a származási bizonyítványon, valamint borászati üzembe való áttárolás esetén a borászati kísérőokmányon feltüntetendő borászati eljárások és adalékanyagok listája
A származási bizonyítvány iránti kérelmen, a származási bizonyítványon, valamint a borászati üzembe való áttárolás esetén a borászati kísérőokmányon a borászati eljárásokat, adalékanyagokat a következők szerint kell feltüntetni:
A | B | C | D | |
1. | Művelet | Kódszám | Adalékanyag típusa | Jelölésköteles összetevőnek minősül-e? |
2. | a termék alkoholtartalmát sűrített szőlőmusttal vagy finomított szőlőmustsűrítménnyel növelték | 1A | igen, az összetevő egységesen megadható szőlőmustsűrítményként | |
3. | a termék alkoholtartalmát répacukorral növelték | 1B | igen, annak az összetevőnek a megnevezése, amivel ezt a műveletet végrehajtották | |
4. | a termék savtartalmát növelték | 2 | önmagában nem keletkeztet jelölési kötelezettséget, de kötelező megadni legalább egyet a 35-39 kódszámmal hivatkozott anyagok közül | |
5. | a termék savtartalmát csökkentették | 3 | nem | |
6. | a terméket szőlőmusttal édesítették | 4A | igen, annak az összetevőnek a megnevezése, amivel ezt a műveletet végrehajtották | |
7. | a terméket sűrített szőlőmusttal vagy finomított szőlőmustsűrítménnyel édesítették | 4B | igen, az összetevő egységesen megadható szőlőmustsűrítményként | |
8. | a termékhez boralkoholt adtak | 5 | igen | |
9. | a terméket tölgyfadarabok felhasználásával állították elő | 6 | igen | |
10. | a termék új borászati eljárás kísérleti célú alkalmazásával készült | 7 | nem | |
11. | kezelés aktív szénnel | 8 | nem | |
12. | kezelés kálium-ferrocianiddal | 9 | nem | |
13. | dimetil-dikarbonát (DMDC) hozzáadása | 10 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
14. | oldottgáz-kezelés (argon) a borban membránkontaktorok alkalmazásával | 11A | nem | |
15. | oldottgáz-kezelés (nitrogén) a borban membránkontaktorok alkalmazásával | 11B | nem |
16. | oldottgáz-kezelés (szén-dioxid) a borban membránkontaktorok alkalmazásával | 11C | nem | |
17. | oldottgáz-kezelés (oxigén) a borban membránkontaktorok alkalmazásával | 11D | nem | |
18. | polivinil-imidazol-polivinil-pirrolidon kopolimerek felhasználása | 12 | nem | |
19. | kiszerelés (csak végső származási bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati terméktétel esetén) | 13 | nem | |
20. | levegőztetés vagy oxigén hozzáadása | 14 | nem | |
21. | hőkezelés | 15 | nem | |
22. | centrifugálás és szűrés semleges szűrőközeggel vagy anélkül | 16 | nem | |
23. | semleges atmoszféra létrehozása | 17 | igen | |
24. | kéntelenítés fizikai eljárásokkal | 18 | nem | |
25. | ioncserélő gyanták | 19 | nem | |
26. | buborékoltatás (argon) | 20A | nem | |
27. | buborékoltatás (nitrogén) | 20B | nem | |
28. | buborékoltatás (szén-dioxid) | 20C | nem | |
29. | buborékoltatás (oxigén) | 20D | nem | |
30. | flotáció | 21 | nem | |
31. | tiszta paraffinból készült, allil-izotiocianáttal átitatott tabletták alkalmazása | 22 | nem | |
32. | elektrodialízis | 23 | nem | |
33. | borkőstabilitás biztosítása kationcserélőkkel | 24 | nem | |
34. | membránművelet (bipoláris elektrodialízis) útján történő kezelés | 25 | nem | |
35. | kezelés kationcserélőkkel a savtartalom növelése céljából | 26 | nem | |
36. | membránszeparációs művelet | 27 | nem | |
37. | membránkontaktorok alkalmazása | 28 | nem | |
38. | membrántechnológia és aktív szén együttes alkalmazása | 29 | nem | |
39. | a bor alkoholtartalmának kiigazítása | 30 | nem | |
40. | a végtermékhez a termékleírásban megadottól eltérő földrajzi egységről származó borászati terméket adtak hozzá | 31 | nem | |
41. | a végtermékhez a termékleírásban megadottól eltérő szőlőfajtából nyert borászati terméket adtak hozzá | 32 | nem | |
42. | a végtermékhez a leírásban megadottól eltérő évben szüretelt borászati terméket adtak hozzá | 33 | nem | |
43. | borkősav (L(+)-) hozzáadása | 34 | savasságot szabályozó anyag | igen |
44. | almasav (D,L-; L-) hozzáadása | 35 | savasságot szabályozó anyag | igen |
45. | tejsav hozzáadása | 36 | savasságot szabályozó anyag | igen |
46. | kalcium-szulfát hozzáadása | 37 | savasságot szabályozó anyag | igen |
47. | citromsav hozzáadása | 38 | savasságot szabályozó anyag, stabilizáló anyag | igen |
48. | kén-dioxid hozzáadása | 39 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
49. | kálium-biszulfit hozzáadása | 40 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
50. | kálium-metabiszulfit hozzáadása | 41 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
51. | kálium-szorbát hozzáadása | 42 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
52. | lizozim hozzáadása | 43 | tartósítószer és antioxidáns | igen (ha adalékanyagként használták fel) |
53. | L-aszkorbinsav hozzáadása | 44 | tartósítószer és antioxidáns | igen |
54. | metaborkősav hozzáadása | 45 | stabilizáló anyag | igen |
55. | gumiarábikum hozzáadása | 46 | stabilizáló anyag | igen |
56. | mannoprotein alapú élesztő hozzáadása | 47 | stabilizáló anyag | igen |
57. | karboximetil-cellulóz hozzáadása | 48 | stabilizáló anyag | igen |
58. | kálium-poliaszpartát hozzáadása | 49 | stabilizáló anyag | igen |
59. | fumársav hozzáadása | 50 | stabilizáló anyag | igen |
60. | argon hozzáadása csomagológázként | 51 | gáz és csomagológáz | igen |
61. | nitrogén hozzáadása csomagológázként | 52 | gáz és csomagológáz | igen |
62. | szén-dioxid hozzáadása csomagológázként | 53 | gáz és csomagológáz | igen |
63. | karamell hozzáadása | 54 | egyéb eljárás | igen |
64. | tirázslikőr hozzáadása | 55 | egyéb eljárás | igen |
65. | expedíciós likőr hozzáadása | 56 | egyéb eljárás | igen |
66. | részleges sűrítés | 57 | egyéb eljárás | nem |
"