12/2024. (III. 28.) AM rendelet

a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól szóló 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet módosításáról

A szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 23. § (3) bekezdés 4., 7., 8. és 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 10. § (1) bekezdése és az 1. melléklet tekintetében a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 61. § (2) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 11. § 5. és 6. pontja tekintetében a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 23. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 148. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben -,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A szőlő- és bortermelés részletes szabályairól szóló 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet [a továbbiakban: 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet] 1. §-a a következő 4a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

"4a. kivágás: olyan tevékenység, amely során a szőlőtőkék föld feletti részeit és a föld alatti részeiből legalább a gyökértörzset eltávolítják;"

2. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 19. §-a a következő m) ponttal egészül ki:

(A borászati üzemengedély iránti kérelem azÁkr.-ben meghatározott adatokon túlmenően tartalmazza)

"m) a borászati üzemengedély iránti kérelemmel érintett ingatlanban tárolandó, adómentes fogyasztásra szánt borászati terméktétel mennyiségét hektoliterben, két tizedesjegy pontossággal."

3. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 16. alcíme a következő 22/A. §-sal egészül ki:

"22/A. § (1) Borászati üzemengedély alapján a borászati üzemben olyan adómentes fogyasztásra szánt borászati terméktétel tárolható, amelyet a borászati üzemengedély kiadását megelőzően is a borászati üzemengedéllyel érintett ingatlan területén tároltak.

(2) Borászati üzemengedély visszavonása esetén a borászati üzemengedéllyel érintett ingatlanban kizárólag adómentes fogyasztásra szánt borászati termék maradhat."

4. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet a következő 16a. alcímmel egészül ki:

"16a. A szőlővíz megsemmisítése

22/B. § A sűrített szőlőmust, valamint a finomított szőlőmustsűrítmény előállítása során keletkező szőlővíz megsemmisítéséről a borászati üzem gondoskodik."

5. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 19. alcíme a következő 27/A. §-sal egészül ki:

"27/A. § Az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 119. cikk (1) bekezdés h) és i) pontja tekintetében előállítottnak tekintendő az a borászati termék, amely megfelel az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. része szerinti meghatározásnak, és a forgalomba hozataláig termékkategóriája már nem változik meg."

6. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 22. alcím címe helyébe a következő alcím cím lép:

"22. A borászati kísérőokmányok"

7. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 52. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A (2) bekezdéstől eltérően az Európai Unió területén először Magyarországon közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken nem kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, ha a forgalombahozatali azonosítóhoz tartozó tételszámot vagy tételszámokat a forgalomba hozó a közfogyasztásra történő forgalomba hozatalt megelőzően bejelentette a NÉBIH részére."

8. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 64. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A 2021. augusztus 1. előtt elkészített és hitelesített borkísérő okmányok a 2021/2022-2023/2024. borpiaci év során is használhatóak, ha azokon vagy azokhoz mellékelve megadják a 11. mellékletben meghatározott adatokat."

9. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 65/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az 52. § (2) bekezdésétől eltérően 2024. július 31. előtt az Európai Unió területén először Magyarországon közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken a forgalombahozatali azonosító előtt az "FHE" vagy az "FHA" megjelölés is feltüntethető."

10. § (1) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 14. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

11. § A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet

1. 5. § (2) bekezdésében a "NÉBIH" szövegrész helyébe a "Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)" szöveg,

2. 9. § (1) bekezdés h) pontjában és 26. § (1) bekezdés b) pontjában a "megyei" szövegrész helyébe a "vármegyei" szöveg,

3. 15. § (8) bekezdés d) pontjában a "megyei" szövegrészek helyébe a "vármegyei" szöveg,

4. 23. § (2) bekezdésében a "törvény" szövegrész helyébe a "törvény (a továbbiakban: Btv.)" szöveg,

5. 30. § (1) bekezdés c) pont ce) alpontjában és d) pont dj) alpontjában, 35. § (1) bekezdésében, 35. § (3) bekezdés b) pontjában és záró szövegrészében, 11. melléklet címében és 1. pontjában, 8.1.3. és 8.2.6. alpontjában a "kísérőokmány" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmány" szöveg,

6. 31. § (6) bekezdésében a "kísérőokmányt" szövegrészek helyébe a "borászati kísérőokmányt" szöveg,

7. 35. § (2) bekezdésében a "kísérőokmányhoz" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányhoz" szöveg,

8. 35. § (2) bekezdésében a "kísérőokmányon" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányon" szöveg,

9. 35. § (3) bekezdés a) pontjában a "kísérőokmányként" szövegrész helyébe a "borászati kísérőokmányként" szöveg,

10. 39. § záró szövegrészében a "mérésére" szövegrész helyébe a "mérésére, továbbá a glicerintartalom meghatározására" szöveg,

11. 44. § b) pontjában a "Megyei" szövegrész helyébe a "Vármegyei" szöveg,

12. 64. § (2) bekezdésében a "2021/2022. borpiaci év" szövegrész helyébe a "2021/2022. és 2022/2023. borpiaci évek" szöveg,

13. 64/A. § nyitó szövegrészében és 65. § b) pontjában a "2023." szövegrész helyébe a "2024." szöveg,

14. 8. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat B:2 mezőjében az "Eger" szövegrész helyébe az "Eger, Egri Bikavér" szöveg,

15. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat A:4 mezőjében a "blanc de blanc" szövegrész helyébe a "blanc de blanc vagy blanc de blancs" szöveg,

16. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat A:5 mezőjében a "blanc de noir" szövegrész helyébe a "blanc de noir vagy blanc de noirs" szöveg,

17. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat C:4, D:4, C:5 és D:5 mezőjében a "minőségi pezsgő" szövegrész helyébe a "pezsgő, minőségi pezsgő" szöveg,

18. 8. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat D:10 mezőjében a "Legalább 204,5 g/l" szövegrész helyébe az "A 9. sorban felsorolt szőlőfajták esetében legalább 178,3 g/l, egyéb esetben legalább 204,5 g/l" szöveg

lép.

12. § Hatályát veszti a 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet

a) 9. § (1) bekezdés h) pontjában az " , egy évnél nem régebbi" szövegrész,

b) 19. § k) pontjában a "valamint" szövegrész.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

14. § Ez a rendelet a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról és a 922/72/EGK, a 234/79/EGK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez

1. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklet 1. pont 1.5. alpontja helyébe a következő alpont lép:

"1.5. Soproni borvidék: a Kőszeg oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának IV. "Körülhatárolt terület" fejezetében felsorolt települések és a Sopron/Ödenburg oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának IV. "Körülhatárolt terület" fejezetében felsorolt települések összessége."

2. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 1. melléklet 6. pontja helyébe a következő pont lép:

"6. Tokaji borrégió:

6.1. Tokaji borvidék: a Btv. 17. § (1) bekezdésében felsorolt települések összessége."

2. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez

1. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet címe helyébe a következő cím lép:

"A borászati kísérőokmány adattartalma"

2. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 1. pontja helyébe a következő pont lép:

"1. Borászati kísérőokmány hitelesítés, azonosító."

3. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 8. pontja helyébe a következő pont lép:

"8. A szállítmány adatai

8.1. Bármely termék esetén (általános szabályok)

8.1.1. a tétel kiszerelésének vagy szállítóedényének típusa, amely kóddal is megadható [P: üvegpalack; BIB: bag-in-box; MP: műanyag palack; K: műanyag kanna; EK: egyéb anyagú kanna; TO: erjesztőkád, hordó; WB: fonatos palack; CK: hordó fából; BU: sörös/boros hordó (KEG); BM: tartály, EE: egyéb];

8.1.2. a kiszerelési egység űrtartalma (literben kifejezve vagy tartályos kiszerelés esetén a tartály névleges űrtartalma);

8.1.3. a mennyiség egysége, az alábbi mértékegységek használatával:

8.1.3.1. kiszerelt termékek esetében: "db",

8.1.3.2. nem kiszerelt (60 litert meghaladó űrtartalmú tárolóedényben tárolt) termékek esetében:

8.1.3.2.1. szőlőtörköly esetében: mázsa (q) (elégséges a becsült mennyiség feltüntetése),

8.1.3.2.2. szőlő esetében: mázsa (q),

8.1.3.2.3. minden más esetben: hektoliter (hl);

8.1.4. a tétel mennyisége

8.1.4.1. a kiszerelési egységek számának megadásával, ha kiszerelt tételekről van szó (például 6 db 0,75 literes üvegpalack esetén: 6),

8.1.4.2. az adott sorban szereplő tételnek a "mennyiség egysége" rovatban jelzett mértékegységben kifejezett mennyisége megadásával, ha lédig tételekről van szó;

8.1.5. a tétel nettó egységára (megadása nem kötelező a kísérőokmány azon példányán, amely a terméket fizikailag is kíséri).

8.2. Nem borászati üzembe történő szállítás esetén 8.2.1. a tétel megnevezése, azonosítása

8.2.1.1. végső származási bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati termék esetében a szakmai jövedéki nyilvántartás szerinti megnevezés,

8.2.1.2. a végső származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati termék esetében legalább a forgalombahozatali azonosító (annak hiányában a végső származási bizonyítvány száma).

8.3. Borászati termékek borászati üzemek közötti belföldi áttárolása, valamint szőlőtörköly, borseprő, szőlő, zúzott cefre szállítása esetén

8.3.1. a tétel megnevezése, azonosítása:

8.3.1.1. végső származási bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati termék esetében a szakmai jövedéki nyilvántartás szerinti megnevezés,

8.3.1.2. borászati melléktermék esetében a melléktermék fajtájának (szőlőtörköly, borseprő) megjelölése,

8.3.1.3. szőlő esetében: szőlő,

8.3.1.4. zúzott cefre (zúzott szőlő) esetében: zúzott cefre,

8.3.1.5. végső származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati termék esetében legalább a forgalombahozatali azonosító;

8.3.2. a tételen elvégzett borászati eljárások kódjai a 14. melléklet szerint;

8.3.3. a tétel előállításához felhasznált szüreti bejegyzés, must származási bizonyítvány, első származási bizonyítvány vagy végső származási bizonyítvány száma és az azokból a tétel előállításakor felhasznált mennyiség;

8.3.4. a tétel előállítása során keletkezett veszteség térfogatszázalékban (%vol) megadva;

8.3.5. melléktermék szállítása esetén a melléktermék alkoholtartalma térfogatszázalékban (%vol) megadva, ha az eltér az átalány alkoholtartalomtól."

4. A 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 11. melléklet 9. pont 9.2. és 9.3. alpontja helyébe a következő alpontok lépnek:

[A szállítmány teljes mennyisége (több tétel szállítása esetén)]

"9.2. kiszerelt tételek esetében a hektoliterben kifejezett összes mennyiséget kell megadni,

9.3. lédig tételek esetében a 8.1.3. pontban megadott mértékegységben kifejezett összes mennyiséget kell megadni."

3. melléklet a 12/2024. (III. 28.) AM rendelethez

"14. melléklet a 26/2021. (VII. 29.) AM rendelethez

A származási bizonyítvány iránti kérelmen, a származási bizonyítványon, valamint borászati üzembe való áttárolás esetén a borászati kísérőokmányon feltüntetendő borászati eljárások és adalékanyagok listája

A származási bizonyítvány iránti kérelmen, a származási bizonyítványon, valamint a borászati üzembe való áttárolás esetén a borászati kísérőokmányon a borászati eljárásokat, adalékanyagokat a következők szerint kell feltüntetni:

ABCD
1.MűveletKódszámAdalékanyag típusaJelölésköteles összetevőnek minősül-e?
2.a termék alkoholtartalmát sűrített
szőlőmusttal vagy finomított
szőlőmustsűrítménnyel növelték
1Aigen, az összetevő
egységesen megadható
szőlőmustsűrítményként
3.a termék alkoholtartalmát répacukorral
növelték
1Bigen, annak az összetevőnek
a megnevezése, amivel ezt
a műveletet végrehajtották
4.a termék savtartalmát növelték2önmagában nem keletkeztet
jelölési kötelezettséget,
de kötelező megadni legalább
egyet a 35-39 kódszámmal
hivatkozott anyagok közül
5.a termék savtartalmát csökkentették3nem
6.a terméket szőlőmusttal édesítették4Aigen, annak az összetevőnek
a megnevezése, amivel ezt
a műveletet végrehajtották
7.a terméket sűrített szőlőmusttal vagy
finomított szőlőmustsűrítménnyel
édesítették
4Bigen, az összetevő
egységesen megadható
szőlőmustsűrítményként
8.a termékhez boralkoholt adtak5igen
9.a terméket tölgyfadarabok felhasználásával
állították elő
6igen
10.a termék új borászati eljárás kísérleti célú
alkalmazásával készült
7nem
11.kezelés aktív szénnel8nem
12.kezelés kálium-ferrocianiddal9nem
13.dimetil-dikarbonát (DMDC) hozzáadása10tartósítószer és
antioxidáns
igen
14.oldottgáz-kezelés (argon) a borban
membránkontaktorok alkalmazásával
11Anem
15.oldottgáz-kezelés (nitrogén) a borban
membránkontaktorok alkalmazásával
11Bnem
16.oldottgáz-kezelés (szén-dioxid) a borban
membránkontaktorok alkalmazásával
11Cnem
17.oldottgáz-kezelés (oxigén) a borban
membránkontaktorok alkalmazásával
11Dnem
18.polivinil-imidazol-polivinil-pirrolidon
kopolimerek felhasználása
12nem
19.kiszerelés (csak végső származási
bizonyítvánnyal nem rendelkező borászati
terméktétel esetén)
13nem
20.levegőztetés vagy oxigén hozzáadása14nem
21.hőkezelés15nem
22.centrifugálás és szűrés semleges
szűrőközeggel vagy anélkül
16nem
23.semleges atmoszféra létrehozása17igen
24.kéntelenítés fizikai eljárásokkal18nem
25.ioncserélő gyanták19nem
26.buborékoltatás (argon)20Anem
27.buborékoltatás (nitrogén)20Bnem
28.buborékoltatás (szén-dioxid)20Cnem
29.buborékoltatás (oxigén)20Dnem
30.flotáció21nem
31.tiszta paraffinból készült, allil-izotiocianáttal
átitatott tabletták alkalmazása
22nem
32.elektrodialízis23nem
33.borkőstabilitás biztosítása kationcserélőkkel24nem
34.membránművelet (bipoláris elektrodialízis)
útján történő kezelés
25nem
35.kezelés kationcserélőkkel a savtartalom
növelése céljából
26nem
36.membránszeparációs művelet27nem
37.membránkontaktorok alkalmazása28nem
38.membrántechnológia és aktív szén együttes
alkalmazása
29nem
39.a bor alkoholtartalmának kiigazítása30nem
40.a végtermékhez a termékleírásban
megadottól eltérő földrajzi egységről
származó borászati terméket adtak hozzá
31nem
41.a végtermékhez a termékleírásban
megadottól eltérő szőlőfajtából nyert
borászati terméket adtak hozzá
32nem
42.a végtermékhez a leírásban megadottól
eltérő évben szüretelt borászati terméket
adtak hozzá
33nem
43.borkősav (L(+)-) hozzáadása34savasságot
szabályozó anyag
igen
44.almasav (D,L-; L-) hozzáadása35savasságot
szabályozó anyag
igen
45.tejsav hozzáadása36savasságot
szabályozó anyag
igen
46.kalcium-szulfát hozzáadása37savasságot
szabályozó anyag
igen
47.citromsav hozzáadása38savasságot
szabályozó anyag,
stabilizáló anyag
igen
48.kén-dioxid hozzáadása39tartósítószer és
antioxidáns
igen
49.kálium-biszulfit hozzáadása40tartósítószer és
antioxidáns
igen
50.kálium-metabiszulfit hozzáadása41tartósítószer és
antioxidáns
igen
51.kálium-szorbát hozzáadása42tartósítószer és
antioxidáns
igen
52.lizozim hozzáadása43tartósítószer és
antioxidáns
igen (ha adalékanyagként
használták fel)
53.L-aszkorbinsav hozzáadása44tartósítószer és
antioxidáns
igen
54.metaborkősav hozzáadása45stabilizáló anyagigen
55.gumiarábikum hozzáadása46stabilizáló anyagigen
56.mannoprotein alapú élesztő hozzáadása47stabilizáló anyagigen
57.karboximetil-cellulóz hozzáadása48stabilizáló anyagigen
58.kálium-poliaszpartát hozzáadása49stabilizáló anyagigen
59.fumársav hozzáadása50stabilizáló anyagigen
60.argon hozzáadása csomagológázként51gáz és csomagológázigen
61.nitrogén hozzáadása csomagológázként52gáz és csomagológázigen
62.szén-dioxid hozzáadása csomagológázként53gáz és csomagológázigen
63.karamell hozzáadása54egyéb eljárásigen
64.tirázslikőr hozzáadása55egyéb eljárásigen
65.expedíciós likőr hozzáadása56egyéb eljárásigen
66.részleges sűrítés57egyéb eljárásnem

"

Tartalomjegyzék