Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

40/2000. (XII. 20.) EüM rendelet

az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. §

(1) Az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.

(2) Az R. 3. számú melléklete e rendelet 2. számú melléklete szerint módosul.

(3) Az R. 4. számú melléklete e rendelet 3. számú melléklete szerint módosul.

2. §

Az R. 6. §-ának (2) bekezdése az alábbi h)-k) pontokkal egészül ki:

[(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek alábbi jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz]

"h) a Bizottság 1999/71/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,

i) a Bizottság 2000/24/EK irányelve a Tanács 761895/EGK, 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben;

j) a Bizottság 2000/42/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,

k) a Bizottság 2000/58/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben."

3. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Gógl Árpád s. k.,

egészségügyi miniszter

1. számú melléklet a 40/2000. (XII. 30.) EüM rendelethez

1. Az R. 1. számú mellékletének 1.1. számú táblázata az alábbiak szerint módosul, illetve egészül ki:

[1.1. Magyarországon engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]

PeszticidÁllatfajÉlelmiszercsoport vagy
élelmiszerfajta
Határérték,
mg/kg
"3/A.minden haszonállattej0,01
Azoxistrobinegyéb állati eredetű
élelmiszerek0,05*
13. Endoszulfánminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,1
(alfa és béta izomer)tej és tejtermékek0,004
tojás és tojástermékek0,1*
32. Klórmequatminden haszonállatizom zsír0,05*
csirkemáj0,05
szarvasmarhavese0,2
szarvasmarhamáj0,1
egyéb haszonállatbelsőségek0,05*
emlősöktej és tejtermékek0,05
szárnyasoktojás és tojástermékek0 05*
34/A. Kresoxim-minden haszonállattej0,05*
metil**izom, máj, zsír0,02*
vese0,05
tojás0,02*
55. Triazofoszminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,02*
tej és tejtermékek0,02*
tojás és tojástermékek0,02*

Jelmagyarázat:

Lásd az 1.3. pont után, továbbá:

** Tejre, húsra, zsírra és vesére a maradék a metabolitokat is magában foglalja, kresoxim-metilben kifejezve [tejnél: 2-[2-(4-hidroxi-2-metilfenoximetil)fenil]-2-metoxi-imino-ecetsav; húsnál, májnál és zsírnál: 2-metoxiimino-2-[2-2(o-toliloximetil)fenil] ecetsav)]."

2. Az R.1. számú mellékletének 1.2. számú táblázata az alábbiakkal egészül ki:

[1.2. Magyarországon nem engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]

PeszticidÁllatfajÉlelmiszercsoport vagy
élelmiszerfajta
Határérték,
mg/kg
"23. Aramitminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01*
tej és tejtermékek0,01*
tojás és tojástermékek0,01*
24. Borbánminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
25. Diallátminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,2*
tej és tejtermékek0,2*
tojás és tojástermékek0,2*
26. 1,1-diklór-minden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01
2,2-bisz-tej és tejtermékek0,01*
(4-etil-fenil)–etántojás és tojástermékek0,01*
27. Klórbenzidminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
28. Klórbenzilátminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,1*
tej és tejtermékek0,1
tojás és tojástermékek0,1*
29. Klórbufámminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
30. Klórfenzonminden haszonállatizom, zsír; belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
31. Klóroxuronminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
32. Metoxiklórminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01*
tej és tejtermékek0,01*
tojás és tojástermékek0,01*

Jelmagyarázat: * A felhasznált analitikai módszer kimutatási határa."

2. számú melléklet a 40/20110. (XII. 20.) EüM rendelethez

1. Az R. 3. számú mellékletének 3.1. táblázata helyébe az alábbi táblázat lép:

"3.1 Egyes élelmiszerek poliklórozott bifenil (PCB)-tartalmának határértéke

ÁllatfajÉlelmiszercsoport, illetve vagy
élelmiszerfajta
összes PCB
mg/kg
1. Szarvasmarha, juh, sertés,izom, máj, zsír,0,5°
baromfihúskészítmények
2. Valamennyi tejtermelő állattej és tejtermékek0,5°
3. Valamennyi tojástermelő állattojás (héj nélkül) és
tojástermékek
0,5°
4. Szárnyas és emlős vadakizom, zsír
5. Halakhalfilé és halkészítmények
(kivéve halmáj)
6. Halakhalmáj és halmáj-készítmények

Jelmagyarázat: ° a termék zsírtartalmára számított érték."

2. Az R. 3. számú mellékletének 3.2. táblázata az alábbiak szerint módosul:

[3.2. Élelmiszerek maximálisan megengedhető fémtartalma

(valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom)]

ÉlelmiszercsoportFémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg
AsHgPbCdCuZn
"23. Liszt és egyéb gabonaőrlemények
(a korpát kivéve)
0,10,020,150,15,030,0
23/A. Rizs0,30,020,150,15,030,0"
"51. Zöldség- és gyümölcsalapú
bébiétel készítmények
0,10,010,250,02xx"

3. számú melléklet a 40/2000. (XII. 20.) EüM rendelethez

Az R. 4. számú mellékletének 4.1. pontja az alábbiak szerint módosul:

[4.1. Mikotoxán határértékek élelmiszerekben]

Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaA mikotoxin megnevezéseHatárérték, µg/kg
"3.Dió*, mogyoró*, mandula*, gesztenye*,
szárított gyümölcs és zöldség
(ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer alkotó-
részként való felhasználás előtt válogatással
vagy más fizikai kezeléssel tisztítják), valamint
fűszerek
Aflatoxin B15
Összes aflatoxin10
(B1+B2+G1+G2)
8.Pörkölt kávé, egyéb növényiOchratoxin A10
élelmiszerek
(kivéve gabonafélék, gabonatermékek)
8/A.Gabonafélék és gabona őrlemények, valamintOchratoxin A5"
a belőlük készült élelmiszerek

Tartalomjegyzék