40/2000. (XII. 20.) EüM rendelet
az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:
1. §
(1) Az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.
(2) Az R. 3. számú melléklete e rendelet 2. számú melléklete szerint módosul.
(3) Az R. 4. számú melléklete e rendelet 3. számú melléklete szerint módosul.
2. §
Az R. 6. §-ának (2) bekezdése az alábbi h)-k) pontokkal egészül ki:
[(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek alábbi jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz]
"h) a Bizottság 1999/71/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,
i) a Bizottság 2000/24/EK irányelve a Tanács 761895/EGK, 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben;
j) a Bizottság 2000/42/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,
k) a Bizottság 2000/58/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben."
3. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Gógl Árpád s. k.,
egészségügyi miniszter
1. számú melléklet a 40/2000. (XII. 30.) EüM rendelethez
1. Az R. 1. számú mellékletének 1.1. számú táblázata az alábbiak szerint módosul, illetve egészül ki:
[1.1. Magyarországon engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]
| Peszticid | Állatfaj | Élelmiszercsoport vagy élelmiszerfajta | Határérték, mg/kg |
| "3/A. | minden haszonállat | tej | 0,01 |
| Azoxistrobin | egyéb állati eredetű | ||
| élelmiszerek | 0,05* | ||
| 13. Endoszulfán | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,1 |
| (alfa és béta izomer) | tej és tejtermékek | 0,004 | |
| tojás és tojástermékek | 0,1* | ||
| 32. Klórmequat | minden haszonállat | izom zsír | 0,05* |
| csirke | máj | 0,05 | |
| szarvasmarha | vese | 0,2 | |
| szarvasmarha | máj | 0,1 | |
| egyéb haszonállat | belsőségek | 0,05* | |
| emlősök | tej és tejtermékek | 0,05 | |
| szárnyasok | tojás és tojástermékek | 0 05* | |
| 34/A. Kresoxim- | minden haszonállat | tej | 0,05* |
| metil** | izom, máj, zsír | 0,02* | |
| vese | 0,05 | ||
| tojás | 0,02* | ||
| 55. Triazofosz | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,02* |
| tej és tejtermékek | 0,02* | ||
| tojás és tojástermékek | 0,02* |
Jelmagyarázat:
Lásd az 1.3. pont után, továbbá:
** Tejre, húsra, zsírra és vesére a maradék a metabolitokat is magában foglalja, kresoxim-metilben kifejezve [tejnél: 2-[2-(4-hidroxi-2-metilfenoximetil)fenil]-2-metoxi-imino-ecetsav; húsnál, májnál és zsírnál: 2-metoxiimino-2-[2-2(o-toliloximetil)fenil] ecetsav)]."
2. Az R.1. számú mellékletének 1.2. számú táblázata az alábbiakkal egészül ki:
[1.2. Magyarországon nem engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]
| Peszticid | Állatfaj | Élelmiszercsoport vagy élelmiszerfajta | Határérték, mg/kg | ||||
| "23. Aramit | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,01* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,01* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,01* | ||||||
| 24. Borbán | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,05* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,05* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,05* | ||||||
| 25. Diallát | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,2* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,2* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,2* | ||||||
| 26. 1,1-diklór- | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,01 | ||||
| 2,2-bisz- | tej és tejtermékek | 0,01* | |||||
| (4-etil-fenil)–etán | tojás és tojástermékek | 0,01* | |||||
| 27. Klórbenzid | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,05* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,05* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,05* | ||||||
| 28. Klórbenzilát | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,1* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,1 | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,1* | ||||||
| 29. Klórbufám | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,05* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,05* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,05* | ||||||
| 30. Klórfenzon | minden haszonállat | izom, zsír; belsőségek | 0,05* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,05* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,05* | ||||||
| 31. Klóroxuron | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,05* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,05* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,05* | ||||||
| 32. Metoxiklór | minden haszonállat | izom, zsír, belsőségek | 0,01* | ||||
| tej és tejtermékek | 0,01* | ||||||
| tojás és tojástermékek | 0,01* | ||||||
Jelmagyarázat: * A felhasznált analitikai módszer kimutatási határa."
2. számú melléklet a 40/20110. (XII. 20.) EüM rendelethez
1. Az R. 3. számú mellékletének 3.1. táblázata helyébe az alábbi táblázat lép:
"3.1 Egyes élelmiszerek poliklórozott bifenil (PCB)-tartalmának határértéke
| Állatfaj | Élelmiszercsoport, illetve vagy élelmiszerfajta | összes PCB mg/kg | |||
| 1. Szarvasmarha, juh, sertés, | izom, máj, zsír, | 0,5° | |||
| baromfi | húskészítmények | ||||
| 2. Valamennyi tejtermelő állat | tej és tejtermékek | 0,5° | |||
| 3. Valamennyi tojástermelő állat | tojás (héj nélkül) és tojástermékek | 0,5° | |||
| 4. Szárnyas és emlős vadak | izom, zsír | 1° | |||
| 5. Halak | halfilé és halkészítmények (kivéve halmáj) | 1° | |||
| 6. Halak | halmáj és halmáj-készítmények | 3° | |||
Jelmagyarázat: ° a termék zsírtartalmára számított érték."
2. Az R. 3. számú mellékletének 3.2. táblázata az alábbiak szerint módosul:
[3.2. Élelmiszerek maximálisan megengedhető fémtartalma
(valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom)]
| Élelmiszercsoport | Fémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg | |||||
| As | Hg | Pb | Cd | Cu | Zn | |
| "23. Liszt és egyéb gabonaőrlemények (a korpát kivéve) | 0,1 | 0,02 | 0,15 | 0,1 | 5,0 | 30,0 |
| 23/A. Rizs | 0,3 | 0,02 | 0,15 | 0,1 | 5,0 | 30,0" |
| "51. Zöldség- és gyümölcsalapú bébiétel készítmények | 0,1 | 0,01 | 0,25 | 0,02 | x | x" |
3. számú melléklet a 40/2000. (XII. 20.) EüM rendelethez
Az R. 4. számú mellékletének 4.1. pontja az alábbiak szerint módosul:
[4.1. Mikotoxán határértékek élelmiszerekben]
| Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajta | A mikotoxin megnevezése | Határérték, µg/kg | |
| "3. | Dió*, mogyoró*, mandula*, gesztenye*, szárított gyümölcs és zöldség (ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer alkotó- részként való felhasználás előtt válogatással vagy más fizikai kezeléssel tisztítják), valamint fűszerek | Aflatoxin B1 | 5 |
| Összes aflatoxin | 10 | ||
| (B1+B2+G1+G2) | |||
| 8. | Pörkölt kávé, egyéb növényi | Ochratoxin A | 10 |
| élelmiszerek | |||
| (kivéve gabonafélék, gabonatermékek) | |||
| 8/A. | Gabonafélék és gabona őrlemények, valamint | Ochratoxin A | 5" |
| a belőlük készült élelmiszerek |