40/2000. (XII. 20.) EüM rendelet

az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. §

(1) Az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.

(2) Az R. 3. számú melléklete e rendelet 2. számú melléklete szerint módosul.

(3) Az R. 4. számú melléklete e rendelet 3. számú melléklete szerint módosul.

2. §

Az R. 6. §-ának (2) bekezdése az alábbi h)-k) pontokkal egészül ki:

[(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek alábbi jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz]

"h) a Bizottság 1999/71/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,

i) a Bizottság 2000/24/EK irányelve a Tanács 761895/EGK, 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben;

j) a Bizottság 2000/42/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben,

k) a Bizottság 2000/58/EK irányelve a Tanács 86/362/EGK, 86/363/EGK és 90/642/EGK irányelveinek módosításáról a peszticid maradékok megengedhető legmagasabb mértékéről gabonafélékben, állati eredetű élelmiszerekben és egyes növényi eredetű élelmiszerekben, köztük gyümölcs- és zöldségfélékben."

3. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Gógl Árpád s. k.,

egészségügyi miniszter

1. számú melléklet a 40/2000. (XII. 30.) EüM rendelethez

1. Az R. 1. számú mellékletének 1.1. számú táblázata az alábbiak szerint módosul, illetve egészül ki:

[1.1. Magyarországon engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]

PeszticidÁllatfajÉlelmiszercsoport vagy
élelmiszerfajta
Határérték,
mg/kg
"3/A.minden haszonállattej0,01
Azoxistrobinegyéb állati eredetű
élelmiszerek0,05*
13. Endoszulfánminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,1
(alfa és béta izomer)tej és tejtermékek0,004
tojás és tojástermékek0,1*
32. Klórmequatminden haszonállatizom zsír0,05*
csirkemáj0,05
szarvasmarhavese0,2
szarvasmarhamáj0,1
egyéb haszonállatbelsőségek0,05*
emlősöktej és tejtermékek0,05
szárnyasoktojás és tojástermékek0 05*
34/A. Kresoxim-minden haszonállattej0,05*
metil**izom, máj, zsír0,02*
vese0,05
tojás0,02*
55. Triazofoszminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,02*
tej és tejtermékek0,02*
tojás és tojástermékek0,02*

Jelmagyarázat:

Lásd az 1.3. pont után, továbbá:

** Tejre, húsra, zsírra és vesére a maradék a metabolitokat is magában foglalja, kresoxim-metilben kifejezve [tejnél: 2-[2-(4-hidroxi-2-metilfenoximetil)fenil]-2-metoxi-imino-ecetsav; húsnál, májnál és zsírnál: 2-metoxiimino-2-[2-2(o-toliloximetil)fenil] ecetsav)]."

2. Az R.1. számú mellékletének 1.2. számú táblázata az alábbiakkal egészül ki:

[1.2. Magyarországon nem engedélyezett peszticidek maradékainak határértéke állati eredetű élelmiszerekben [az állatgyógyászatban (pl. ektoparaziták ellen) is használt peszticidek kivételével]]

PeszticidÁllatfajÉlelmiszercsoport vagy
élelmiszerfajta
Határérték,
mg/kg
"23. Aramitminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01*
tej és tejtermékek0,01*
tojás és tojástermékek0,01*
24. Borbánminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
25. Diallátminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,2*
tej és tejtermékek0,2*
tojás és tojástermékek0,2*
26. 1,1-diklór-minden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01
2,2-bisz-tej és tejtermékek0,01*
(4-etil-fenil)–etántojás és tojástermékek0,01*
27. Klórbenzidminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
28. Klórbenzilátminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,1*
tej és tejtermékek0,1
tojás és tojástermékek0,1*
29. Klórbufámminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
30. Klórfenzonminden haszonállatizom, zsír; belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
31. Klóroxuronminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,05*
tej és tejtermékek0,05*
tojás és tojástermékek0,05*
32. Metoxiklórminden haszonállatizom, zsír, belsőségek0,01*
tej és tejtermékek0,01*
tojás és tojástermékek0,01*

Jelmagyarázat: * A felhasznált analitikai módszer kimutatási határa."

2. számú melléklet a 40/20110. (XII. 20.) EüM rendelethez

1. Az R. 3. számú mellékletének 3.1. táblázata helyébe az alábbi táblázat lép:

"3.1 Egyes élelmiszerek poliklórozott bifenil (PCB)-tartalmának határértéke

ÁllatfajÉlelmiszercsoport, illetve vagy
élelmiszerfajta
összes PCB
mg/kg
1. Szarvasmarha, juh, sertés,izom, máj, zsír,0,5°
baromfihúskészítmények
2. Valamennyi tejtermelő állattej és tejtermékek0,5°
3. Valamennyi tojástermelő állattojás (héj nélkül) és
tojástermékek
0,5°
4. Szárnyas és emlős vadakizom, zsír
5. Halakhalfilé és halkészítmények
(kivéve halmáj)
6. Halakhalmáj és halmáj-készítmények

Jelmagyarázat: ° a termék zsírtartalmára számított érték."

2. Az R. 3. számú mellékletének 3.2. táblázata az alábbiak szerint módosul:

[3.2. Élelmiszerek maximálisan megengedhető fémtartalma

(valamennyi forrásból: környezeti, illetve technológiai szennyeződés, természetes tartalom)]

ÉlelmiszercsoportFémtartalom, teljes tömegre számítva, mg/kg
AsHgPbCdCuZn
"23. Liszt és egyéb gabonaőrlemények
(a korpát kivéve)
0,10,020,150,15,030,0
23/A. Rizs0,30,020,150,15,030,0"
"51. Zöldség- és gyümölcsalapú
bébiétel készítmények
0,10,010,250,02xx"

3. számú melléklet a 40/2000. (XII. 20.) EüM rendelethez

Az R. 4. számú mellékletének 4.1. pontja az alábbiak szerint módosul:

[4.1. Mikotoxán határértékek élelmiszerekben]

Élelmiszercsoport, illetve élelmiszerfajtaA mikotoxin megnevezéseHatárérték, µg/kg
"3.Dió*, mogyoró*, mandula*, gesztenye*,
szárított gyümölcs és zöldség
(ha emberi fogyasztás vagy élelmiszer alkotó-
részként való felhasználás előtt válogatással
vagy más fizikai kezeléssel tisztítják), valamint
fűszerek
Aflatoxin B15
Összes aflatoxin10
(B1+B2+G1+G2)
8.Pörkölt kávé, egyéb növényiOchratoxin A10
élelmiszerek
(kivéve gabonafélék, gabonatermékek)
8/A.Gabonafélék és gabona őrlemények, valamintOchratoxin A5"
a belőlük készült élelmiszerek

Tartalomjegyzék