40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

2. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének 1., 3., 5-6., 8. és 19. pontja 2007. január 21-én lép hatályba.

(3)[1]

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg

a) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelet melléklete 2. pontjának "fenamidon" szövegrészei helyébe a "122. fenamidon" szövegrész, 3. pontjának "izoxaflutol" és "izoxaflutol(64) " szövegrészei helyébe a "202. izoxaflutol(64) " szövegrész, 4. pontjának "karfentrazon-etil" és "karfentrazon-etil(65) " szövegrészei helyébe a "212. karfentrazon-etil(65) " szövegrész, 5. pontjának "maleinsav-hidrazid" szövegrészei helyébe a "249. maleinsav-hidrazid" szövegrész, 6. pontjának "mekoprop (mekoprop-P) " és "mekoprop (mekoprop-P) (66) " szövegrészei helyébe "256. mekoprop (mekoprop-P) (66) " szövegrész, 7. pontjának "propizamid" szövegrészei helyébe a "331. propizamid" szövegrész, 8. pontjának "trifloxistrobin" szövegrészei helyébe a "387. trifloxistrobin" szövegrész lép;

b) az R.-nek a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradékmértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet melléklete 14. pontjával megállapított, 2007. április 21-én hatályba lépő, a glifozát hatóanyaghoz tartozó kultúra-határérték előírásai a "tea (szárított) 2" szövegrészt követően a "cikória 10" előírással egészülnek ki.

(5) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2005/48/EK irányelve (2005. augusztus 23.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvnek a gabonafélékben, valamint egyes állati és növényi eredetű termékekben, illetve azok felületén található egyes peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértéke vonatkozásában történő módosításáról;

b) a Bizottság 2005/76/EK irányelve (2005. november 8.) a 90/642/EGK és a 86/362/EGK tanácsi irányelvnek a bennük a krezoxim-metilre, a ciromazinra, a bifentrinre, a metalaxilra és az azoxistrobinra vonatkozóan meghatározott megengedett legmagasabb szermaradvány-értékek tekintetében történő módosításáról;

c) a Bizottság 2006/30/EK irányelve (2006. március 13.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a benomil-csoport és a karbofurán megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról;

d) a Bizottság 2006/60/EK irányelve (2006. július 7.) a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek trifloxistrobinra, tiabendazolra, abamektinre, benomilra, karbendazimre, tiofanát-metilre, miklobutanilre, glifozátra, trimetil-szulfóniumra, fenpropimorfra és klórmekvátra vonatkozó maximális maradékanyag-szintek tekintetében történő módosításáról.

Dr. Molnár Lajos s. k.,

egészségügyi miniszter

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 40/2006. (X. 27.) EüM-FVMegyüttes rendelethez

1. Az R. 1. számú melléklete 1. abamektin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
1.abamektin]"málna, szeder*0,1
egyéb ehető héjú kabakosok*0,02
görögdinnye0,01KH"

2. Az R. 1. számú mellékletének 30. benomil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"30.benomilalmatermésűek0,2
cseresznye, meggy0,5
kajszibarack, nektarin, őszibarack0,2
ringló, szilva0,5
egyéb csonthéjasok*0,1KH
szőlő (csemege)0,3
szőlő (bor)0,5
ribiszke, málna, köszméte, szamóca0,1KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
citromfélék0,1KH
papaya0,2
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, papaya)0,1KH
paprika0,1KH
paradicsom, padlizsán*0,5
okra*2
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,1KH
uborka, cukkini0,1KH
görögdinnye0,1KH
egyéb kabakosok*0,1KH
zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel)*0,2
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,1KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
száraz hüvelyes zöldségek*0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,1KH
hagymafélék*0,1KH
kelbimbó*0,5
káposztafélék (kivéve kelbimbó)*0,1KH
leveles zöldségek*0,1KH
szárukért termesztett zöldségek*0,1KH
termesztett, vadon termő gombák*0,1KH
csemegekukorica0,1KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)0,1KH
árpa (szem), zab (szem)2
kukorica (áru)0,01KH
cirok0,01KH
egyéb gabonafélék*0,01KH
rizs0,01KH
cukorrépa***1
burgonya0,1KH
napraforgómag0,1KH
szójabab0,2
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, napraforgómag, szójabab)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
lucerna***1
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
menta, orvosi csucsor, gyűszűvirág***1
édeskömény, levendula, kistélizöld

3. Az R. 1. számú mellékletének 177. sorában a "glifo-zát és izopropilamin sója" hatóanyag megnevezés helyébe a "glifozát" hatóanyagnév lép, valamint a sor az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
177.glifozát]"cikória10"

4. Az R. 1. számú mellékletének 208. karbendazim hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"208.karbenda-alma0,2
zim(36)almatermésűek (kivéve alma)*0,2
cseresznye*0,5
meggy0,5
őszibarack, nektarin, kajszibarack*0,2
ringló, szilva*0,5
egyéb csonthéjasok*0,1KH
szőlő (csemege)0,3
szőlő (bor)0,5
bogyós gyümölcsűek*0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
citromfélék0,1KH
papaya0,2
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, papaya)0,1KH
paprika*0,1KH
paradicsom, padlizsán*0,5
okra*2
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,1KH
kabakosok*0,1KH
zöldbab (hüvellyel)*0,2
zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,2
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,1KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,1KH
hagymafélék*0,1KH
kelbimbó*0,5
káposztafélék (kivéve kelbimbó)*0,1KH
leveles zöldségek*0,1KH
szárukért termesztett zöldségek*0,1KH
termesztett, vadon termő gombák*0,1KH
csemegekukorica0,1KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)0,1KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
árpa (szem), zab (szem)2
kukorica (áru, siló)0,01KH
egyéb gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
cukorrépa***0,1
burgonya*0,1KH
napraforgómag, repcemag, mustármag0,1KH
szójabab*0,2
gyapotmag, mákszem, lenmag, tökmag, olajtök, olajretek*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
búza (szalma), árpa (szalma)***0,5"

5. Az R. 1. számú melléklete 277. miklobutanil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
277.miklobutanil]"zöldbab (hüvellyel)*0,3"

6. Az R. 1. számú melléklete 369. tiabendazol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
369.tiabendazol]"cikória*1"

7. Az R. 1. számú mellékletének 374. tiofanát-metil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"374.tiofanát-metilalmatermésűek0,5
cseresznye, meggy0,3
őszibarack, nektarin, kajszibarack2
ringló, szilva*0,3
egyéb csonthéjasok*0,1KH
szőlő (csemege)0,1KH
szőlő (bor)3
ribiszke, málna, köszméte, szamóca0,1KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,1KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,2
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,2
citromfélék0,1KH
papaya1
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, papaya)0,1KH
paprika*0,1KH
paradicsom, padlizsán*2
okra*1
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,1KH
uborka0,1KH
egyéb ehető héjú kabakosok*0,1KH
dinnyefélék, tökfélék*0,3
hüvelyes zöldségek*0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,1KH
hagymafélék*0,1KH
kelbimbó*1
káposztafélék (kivéve kelbimbó)*0,1KH
fejes saláta*0,1KH
spenót, sóska, petrezselyem-, zellerlevél, kapor0,1KH
egyéb leveles zöldségek*0,1KH
szárukért termesztett zöldségek*0,1KH
csemegekukorica*0,1KH
termesztett, vadon termő gombák*0,1KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)0,05
árpa (szem), zab (szem)0,3
egyéb gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
cukorrépa***1
burgonya0,1KH
szójabab*0,3
napraforgómag0,1KH
olajos magvúak (kivéve szójabab, napraforgómag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

8. Az R. 1. számú melléklete 387. trifloxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
387.trifloxistrobin]"ringló, szilva0,2
zöldbab (hüvellyel)0,5"

9. Az R. 1. számú melléklete 23. azoxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
23.azoxistrobin]"mangó, papaya0,2
retek*0,2
egyéb fejképző káposztafélék*0,3
egyéb leveles káposztafélék*5
kínai kel5"

10. Az R. 1. számú melléklete 38. bifentrin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
38.bifentrin]"ribiszke*0,5"

11. Az R. 1. számú melléklete 64. ciromazin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
64.ciromazin]"zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel)*5
sárgarépa*1"

12. Az R. 1. számú melléklete 119. etofumezát hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
119.etofumezát(23)]"petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*1
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
köménymag, borókamag, szerecsendió, bors (fekete, fehér), vanília hüvelyek*0,5
egyéb fűszerek*0,5"

13. Az R. 1. számú melléklete 242. kresoxim-metil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
242.kresoxim-metil]"póréhagyma*5"

14. Az R. 1. számú melléklete 259. metalaxil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
259.metalaxil]"torma, retek*0,1"

15. Az R. 1. számú melléklete 260. metalaxil-M hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
260.metalaxil-M(42"torma, retek*0,1"

16. Az R. 1. számú melléklete 303. pimetrozin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
303.pimetrozin]"leveles kel*0,1"

17. Az R. 1. számú melléklete 369. tiabendazol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
369.tiabendazol]"gránátalma0,05KH
édes burgonya, jamgyökér, manióka*15"

18. Az R. 1. számú melléklete a következők szerint módosul:

a) a 23. azoxistrobin hatóanyag

aa) "déli gyümölcsök (kivéve: citromfélék, banán) 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, mangó, papaya) 0,05 KH" szövegrész lép;

ab) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve: burgonya, sárgarépa, pasztinák, petrezselyemgyökér, zellergumó, torma, bakszakáll) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, pasztinák, petrezselyemgyökér, retek, zellergumó, torma, bakszakáll) *0,05 KH" szövegrész lép;

ac) "kelkáposzta, kínai kel 5" szövegrésze helyébe a "kelkáposzta 0,3" szövegrész lép;

ad) "kelbimbó 0,1" szövegrésze helyébe a "kelbimbó 0,3" szövegrész lép;

ae) "egyéb virágzatukért termesztett és fejképző káposztafélék *0,05 KH" szövegrésze helyébe "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0,5" szövegrész lép;

b) a 64. ciromazin hatóanyag

ba) "hüvelyes zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek [kivéve zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel) ] *0,05 KH" szövegrész lép;

bb) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve: burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve: burgonya, sárgarépa) *0,05 KH" szövegrész lép;

bc) "egyéb solanacea (kivéve: burgonya) *0,05 KH" szövegrész helyébe az "egyéb solanacea (kivéve: burgonya) *1" szövegrész lép;

bd) "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *15" szövegrész lép;

c) a 119. etofumezát hatóanyag "leveles zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya) *0,05 KH" szövegrész lép;

d) a 233. klórmekvát hatóanyag "körte *0,3" szövegrésze helyébe a "körte *0,2" szövegrész lép;

e) a 242. kresoxim-metil hatóanyag "hagymafélék *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "hagymafélék (kivéve póréhagyma) *0,05 KH" szövegrész lép.

f) a 243. lambda-cihalotrin hatóanyag "egyéb spenótfélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb spenótfélék *0,5" szövegrész lép;

g) a 269. metomil hatóanyag "paprika 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "paprika 0,2" szövegrész lép;

h) a 369. tiabendazol hatóanyag

ha) "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve: burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve: burgonya, édes burgonya, jamgyökér, manióka) *0,05 KH" szövegrész lép;

hb) "papaya, gránátalma" szövegrésze helyébe a "papaya" szövegrész lép;

19. Az R. 1. számú melléklete a következők szerint módosul:

a) a 387. trifloxistrobin hatóanyag

aa) "bogyós gyümölcsűek (kivéve köszméte, ribiszke) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve köszméte, ribiszke, szamóca) *0,02 KH" szövegrész lép;

ab) "hüvelyes zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek [kivéve zöldbab (hüvellyel) ] *0,02 KH" szövegrész lép;

b) a 369. tiabendazol hatóanyag "leveles zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve cikória) *0,05 KH" szövegrész lép;

c) az 1. abamektin hatóanyag

ca) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,01 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve málna, szamóca, szeder) *0,01 KH" szövegrész lép;

cb) "uborka, görögdinnye 0,01 KH" szövegrésze helyébe az "uborka 0,02" szövegrész lép;

cc) "kabakosok (kivéve uborka, görögdinnye) *0,01 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,01 KH" szövegrész lép;

d) a 277. miklobutanil hatóanyag "hüvelyes zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek [kivéve zöldbab (hüvellyel) ] *0,02 KH" szövegrész lép;

e)[2]

f)[3]

g) a 136. fenpropimorf hatóanyag "póréhagyma *0,5" szövegrésze helyébe a "póréhagyma *1" szövegrész lép.

20. Az R. 1. számú melléklete MAGYARÁZAT részének (36) pontja helyébe a következő szöveg lép:

"(36) karbendazim, benomil + karbendazim együttes mennyisége karbendazimban kifejezve"

21. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (68)-(75) pontokkal egészül ki:

"(68) mezotrion, mezotrion + MNBA (4-metil-szulfo-nil-2-nitrobenzoesav) együttes mennyisége mezotrionban kifejezve

(69) flufenacet, a flufenacet - egyenértékben kifejezett N fluorofenil-N-izopropil molekula tartalmazó vegyületek összessége

(70) jodoszulfuron-metil Na, a jodoszulfuron-metil sói jodoszulfuron-metilben kifejezve

(71) klórprofám, klórprofám + 3-klór-anilin együttes mennyisége klórprofámban kifejezve, burgonyában, szermaradék-meghatározása kizárólag klórprofámra

(72) dimetenamid-P, dimetenamid és izomérjeinek együttes mennyisége

(73) ioxinil, ioxinil + észtereinek együttes mennyisége, ioxinilben kifejezve

(74) mepanipirim, mepanipirim + (2-anilin-4-hid-roxi-propil)-6-metilpirimidin metabolit együttes mennyisége, mepanipirimben kifejezve

(75) propoxikarbazon, propoxikarbazon + sói + 2-hid-roxi-propoxi-propoxikarbazon, propoxikarbazonban kifejezve"

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet 3. § (3) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2007.04.12.

[2] Hatályon kívül helyezte a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet 3. § (3) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2007.04.12.

[3] Hatályon kívül helyezte a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet 3. § (3) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2007.04.12.

Tartalomjegyzék