55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/A. §-sal egészül ki:

"2/A. § (1) A mintavételt végző növény- és talajvédelmi szolgálat a laboratóriumi vizsgálat eredményeit közzéteszi.

(2) A vizsgálati eredményeket havonta, a laboratóriumi vizsgálati bizonyítvány kiállítását követő hónap utolsó napjáig a mintavétel helye szerint illetékes, belföldi rendeltetési helyre szánt behozatali küldemény esetén a rendeltetési hely szerint illetékes polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.

(3) A növény- és talajvédelmi szolgálat a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő közzététel mellett más módon is intézkedhet a vizsgálati eredmények közzétételéről."

2. §

Az R. 3. §-a (4) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]

"b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található pesz-ticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/7 1/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek,

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek."

3. §

Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

4. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) E rendelet

a) 1. §-a 2006. január 1-jén,

b) mellékletének 2-8. pontja 2006. december 4-én,

c) mellékletének 1. pontja 2007. január 10-én lép hatályba.

5. §

Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2005/37/EK irányelve (2005. június 3.) a 86/362/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelveknek a gabonafélékben és egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található egyes növényvédőszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének tekintetében történő módosításáról,

b) a Bizottság 2005/46/EK irányelve (2005. július 8.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az amitráz maximális szermaradványértéke tekintetében történő módosításáról.

Dr. Rácz Jenő s. k.,

egészségügyi miniszter

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet az 55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelethez[1]

1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"amitráz(4)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek (friss)*0,05KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
cukorrépa**0,05
burgonya*0,05KH
gyapotmag*1
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, gyapotmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"fenamidonalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)0,5
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paradicsom*0,5
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom)*0,02KH
sárgadinnye*0,1
kabakosok (kivéve sárgadinnye)*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*2
leveles zöldségek (kivéve fejes saláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa)*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének izoxaflutol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"izoxaflutol(64)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru)0,05KH
gabonafélék (kivéve kukorica)*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
mákszem0,1KH
olajos magvúak (kivéve mákszem, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kukorica (siló, takarmány)***0,1
kukorica(szár és levél)

4. Az R. 1. számú mellékletének karfentrazon-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"karfentrazon-etil(65)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
vöröshagyma0,01KH
hagymafélék (kivéve vöröshagyma)*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
fénymag0,05KH
búza (szem), árpa (szem), zab (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve fénymag, búza-, árpa-, zab- (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

5. Az R. 1. számú mellékletének maleinsav-hidrazid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"maleinsav-hidrazidalmatermé sűek*0,2KH
csonthéjasok*0,2KH
szőlő (bor, csemege)*0,2KH
bogyós gyümölcsűek*0,2KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,2KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,2KH
citromfélék0,2KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,2KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,2KH
kabakosok*0,2KH
hüvelyes zöldségek*0,2KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,2KH
fokhagyma, mogyoróhagyma*15
vöröshagyma15
egyéb hagymafélék*0,2KH
káposztafélék*0,2KH
leveles zöldségek*0,2KH
szárukért termesztett zöldségek*0,2KH
csemegekukorica*0,2KH
termesztett, vadon termő gombák*0,2KH
gabonafélék*0,2KH
rizs*0,2KH
burgonya*50
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,5KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,5KH
komló (szárított)*0,5KH
tea (szárított)0,5KH
zöld dohánylevél***20
dohánylevél, száraz***80"

6. Az R. 1. számú mellékletének mekoprop (mekop-rop-P) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"mekoprop (mekoprop-P)(66)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kalászosok (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

7. Az R. 1. számú mellékletének propizamid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"propizamidalmatermé sűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisztácia, kesudió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*1
spenót, sóska, mángold*0,02KH
vízitorma, cikória*0,02KH
petrezselyem-, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*1
szárukért termesztett zöldségfélék*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

8. Az R. 1. számú mellékletének trifloxistrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"trifloxistrobinalmatermésűek0,5
cseresznye, meggy, kajszibarack, nektarin, őszibarack*1
egyéb csonthéjasok*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
szőlő (bor, csemege)5
köszméte, ribiszke*1
bogyós gyümölcsűek (kivéve köszméte, ribiszke)*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,02KH
citromfélék0,3
banán0,05
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paradicsom0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom)*0,02KH
uborka0,2
egyéb ehető héjú kabakosok*0,2
sárgadinnye*0,3
egyéb nem ehető héjú kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
árpa (szem)0,3
búza (szem)0,05
rozs (szem), tritikálé (szem)*0,05
egyéb gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
cukorrépa***0,02
burgonya*0,02KH
napraforgómag0,05KH
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
komló (szárított)*30
tea (szárított)0,05KH"

9. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (64)-(66) pontokkal egészül ki:

"(64) izoxaflutol, izoxaflutol + RPA 202248 és RPA 203328 metabolitok együttes mennyisége

RPA 202248-2-ciano-3-ciklopropil-1-(2-metilszul-fonil-4- trifluormetilfenil)-propán-1,3-dion

RPA 203328-2-metánszulfonil-4-trifluor-metil-benzoe-sav

(65) karfentrazon-etil, karfentrazonként meghatározva és karfentrazon-etilben kifejezve

(66) mekoprop, mekoprop + mekoprop-P együttes mennyisége, mekopropban kifejezve"

Lábjegyzetek:

[1] A melléklet 1. pontja 2007.01.10.-én, 2. - 8. pontja 2006.12.04.-én lép hatályba.

Tartalomjegyzék