Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/A. §-sal egészül ki:

"2/A. § (1) A mintavételt végző növény- és talajvédelmi szolgálat a laboratóriumi vizsgálat eredményeit közzéteszi.

(2) A vizsgálati eredményeket havonta, a laboratóriumi vizsgálati bizonyítvány kiállítását követő hónap utolsó napjáig a mintavétel helye szerint illetékes, belföldi rendeltetési helyre szánt behozatali küldemény esetén a rendeltetési hely szerint illetékes polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.

(3) A növény- és talajvédelmi szolgálat a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő közzététel mellett más módon is intézkedhet a vizsgálati eredmények közzétételéről."

2. §

Az R. 3. §-a (4) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]

"b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található pesz-ticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/7 1/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek,

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek."

3. §

Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

4. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) E rendelet

a) 1. §-a 2006. január 1-jén,

b) mellékletének 2-8. pontja 2006. december 4-én,

c) mellékletének 1. pontja 2007. január 10-én lép hatályba.

5. §

Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2005/37/EK irányelve (2005. június 3.) a 86/362/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelveknek a gabonafélékben és egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található egyes növényvédőszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének tekintetében történő módosításáról,

b) a Bizottság 2005/46/EK irányelve (2005. július 8.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az amitráz maximális szermaradványértéke tekintetében történő módosításáról.

Dr. Rácz Jenő s. k.,

egészségügyi miniszter

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet az 55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelethez[1]

1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"amitráz(4)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek (friss)*0,05KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
cukorrépa**0,05
burgonya*0,05KH
gyapotmag*1
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, gyapotmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"fenamidonalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)0,5
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paradicsom*0,5
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom)*0,02KH
sárgadinnye*0,1
kabakosok (kivéve sárgadinnye)*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*2
leveles zöldségek (kivéve fejes saláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa)*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének izoxaflutol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
"izoxaflutol(64)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru)0,05KH
gabonafélék (kivéve kukorica)*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
mákszem0,1KH
olajos magvúak (kivéve mákszem, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kukorica (siló, takarmány)***0,1
kukorica(szár és levél)

4. Az R. 1. számú mellékletének karfentrazon-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"karfentrazon-etil(65)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
vöröshagyma0,01KH
hagymafélék (kivéve vöröshagyma)*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
fénymag0,05KH
búza (szem), árpa (szem), zab (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve fénymag, búza-, árpa-, zab- (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

5. Az R. 1. számú mellékletének maleinsav-hidrazid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"maleinsav-hidrazidalmatermé sűek*0,2KH
csonthéjasok*0,2KH
szőlő (bor, csemege)*0,2KH
bogyós gyümölcsűek*0,2KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,2KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,2KH
citromfélék0,2KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,2KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,2KH
kabakosok*0,2KH
hüvelyes zöldségek*0,2KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,2KH
fokhagyma, mogyoróhagyma*15
vöröshagyma15
egyéb hagymafélék*0,2KH
káposztafélék*0,2KH
leveles zöldségek*0,2KH
szárukért termesztett zöldségek*0,2KH
csemegekukorica*0,2KH
termesztett, vadon termő gombák*0,2KH
gabonafélék*0,2KH
rizs*0,2KH
burgonya*50
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,5KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,5KH
komló (szárított)*0,5KH
tea (szárított)0,5KH
zöld dohánylevél***20
dohánylevél, száraz***80"

6. Az R. 1. számú mellékletének mekoprop (mekop-rop-P) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"mekoprop (mekoprop-P)(66)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kalászosok (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

7. Az R. 1. számú mellékletének propizamid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"propizamidalmatermé sűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisztácia, kesudió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*1
spenót, sóska, mángold*0,02KH
vízitorma, cikória*0,02KH
petrezselyem-, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*1
szárukért termesztett zöldségfélék*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

8. Az R. 1. számú mellékletének trifloxistrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
"trifloxistrobinalmatermésűek0,5
cseresznye, meggy, kajszibarack, nektarin, őszibarack*1
egyéb csonthéjasok*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg/
szőlő (bor, csemege)5
köszméte, ribiszke*1
bogyós gyümölcsűek (kivéve köszméte, ribiszke)*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió0,02KH
citromfélék0,3
banán0,05
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paradicsom0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom)*0,02KH
uborka0,2
egyéb ehető héjú kabakosok*0,2
sárgadinnye*0,3
egyéb nem ehető héjú kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
árpa (szem)0,3
búza (szem)0,05
rozs (szem), tritikálé (szem)*0,05
egyéb gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
cukorrépa***0,02
burgonya*0,02KH
napraforgómag0,05KH
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg7
komló (szárított)*30
tea (szárított)0,05KH"

9. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (64)-(66) pontokkal egészül ki:

"(64) izoxaflutol, izoxaflutol + RPA 202248 és RPA 203328 metabolitok együttes mennyisége

RPA 202248-2-ciano-3-ciklopropil-1-(2-metilszul-fonil-4- trifluormetilfenil)-propán-1,3-dion

RPA 203328-2-metánszulfonil-4-trifluor-metil-benzoe-sav

(65) karfentrazon-etil, karfentrazonként meghatározva és karfentrazon-etilben kifejezve

(66) mekoprop, mekoprop + mekoprop-P együttes mennyisége, mekopropban kifejezve"

Lábjegyzetek:

[1] A melléklet 1. pontja 2007.01.10.-én, 2. - 8. pontja 2006.12.04.-én lép hatályba.

Tartalomjegyzék