55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelet
a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:
1. §
A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/A. §-sal egészül ki:
"2/A. § (1) A mintavételt végző növény- és talajvédelmi szolgálat a laboratóriumi vizsgálat eredményeit közzéteszi.
(2) A vizsgálati eredményeket havonta, a laboratóriumi vizsgálati bizonyítvány kiállítását követő hónap utolsó napjáig a mintavétel helye szerint illetékes, belföldi rendeltetési helyre szánt behozatali küldemény esetén a rendeltetési hely szerint illetékes polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.
(3) A növény- és talajvédelmi szolgálat a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő közzététel mellett más módon is intézkedhet a vizsgálati eredmények közzétételéről."
2. §
Az R. 3. §-a (4) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]
"b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található pesz-ticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/7 1/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek,
c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK bizottsági irányelvek."
3. §
Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.
4. §
(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
(2) E rendelet
a) 1. §-a 2006. január 1-jén,
b) mellékletének 2-8. pontja 2006. december 4-én,
c) mellékletének 1. pontja 2007. január 10-én lép hatályba.
5. §
Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2005/37/EK irányelve (2005. június 3.) a 86/362/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelveknek a gabonafélékben és egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található egyes növényvédőszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének tekintetében történő módosításáról,
b) a Bizottság 2005/46/EK irányelve (2005. július 8.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az amitráz maximális szermaradványértéke tekintetében történő módosításáról.
Dr. Rácz Jenő s. k.,
egészségügyi miniszter
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet az 55/2005. (XI. 23.) EüM-FVM együttes rendelethez[1]
1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
"amitráz(4) | almatermésűek | *0,05 | KH |
csonthéjasok | *0,05 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió | 0,05 | KH | |
citromfélék | 0,05 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
kabakosok | *0,05 | KH | |
hüvelyes zöldségek (friss) | *0,05 | KH | |
száraz hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | |
hagymafélék | *0,05 | KH | |
káposztafélék | *0,05 | KH | |
leveles zöldségek | *0,05 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | |
csemegekukorica | *0,05 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | |
gabonafélék | *0,05 | KH | |
rizs | *0,05 | KH | |
cukorrépa | **0,05 | ||
burgonya | *0,05 | KH | |
gyapotmag | *1 | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, gyapotmag) | *0,05 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | |
komló (szárított) | *0,1 | KH | |
tea (szárított) | 0,1 | KH" |
2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
"fenamidon | almatermésűek | *0,02 | KH |
csonthéjasok | *0,02 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | 0,5 | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,02 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH | |
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió | 0,02 | KH | |
citromfélék | 0,02 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,02 | KH | |
paradicsom | *0,5 |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom) | *0,02 | KH | |
sárgadinnye | *0,1 | ||
kabakosok (kivéve sárgadinnye) | *0,02 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | |
hagymafélék | *0,02 | KH | |
káposztafélék | *0,02 | KH | |
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa | *2 | ||
leveles zöldségek (kivéve fejes saláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa) | *0,02 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,02 | KH | |
csemegekukorica | *0,02 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | |
gabonafélék | *0,02 | KH | |
rizs | *0,02 | KH | |
burgonya | 0,02 | KH | |
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | |
komló (szárított) | *0,05 | KH | |
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
3. Az R. 1. számú mellékletének izoxaflutol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
"izoxaflutol(64) | almatermésűek | *0,05 | KH |
csonthéjasok | *0,05 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | |
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesu-dió, pekándió | 0,05 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
citromfélék | 0,05 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH | |
kabakosok | *0,05 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | |
hagymafélék | *0,05 | KH | |
káposztafélék | *0,05 | KH | |
leveles zöldségek | *0,05 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | |
csemegekukorica | *0,05 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | |
kukorica (áru) | 0,05 | KH | |
gabonafélék (kivéve kukorica) | *0,05 | KH | |
rizs | *0,05 | KH | |
burgonya | *0,05 | KH | |
mákszem | 0,1 | KH | |
olajos magvúak (kivéve mákszem, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,1 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | |
komló (szárított) | *0,1 | KH | |
tea (szárított) | 0,1 | KH | |
kukorica (siló, takarmány) | ***0,1 | ||
kukorica(szár és levél) |
4. Az R. 1. számú mellékletének karfentrazon-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
"karfentrazon-etil(65) | almatermésűek | *0,01 | KH |
csonthéjasok | *0,01 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió | 0,01 | KH | |
citromfélék | 0,01 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,01 | KH | |
kabakosok | *0,01 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | |
gyökér és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | |
vöröshagyma | 0,01 | KH | |
hagymafélék (kivéve vöröshagyma) | *0,01 | KH | |
káposztafélék | *0,01 | KH | |
leveles zöldségek | *0,01 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | |
csemegekukorica | *0,01 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | |
fénymag | 0,05 | KH | |
búza (szem), árpa (szem), zab (szem) | 0,05 | KH | |
gabonafélék [kivéve fénymag, búza-, árpa-, zab- (szem)] | *0,05 | KH | |
rizs | *0,05 | KH | |
burgonya | *0,01 | KH | |
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | |
komló (szárított) | *0,02 | KH | |
tea (szárított) | 0,02 | KH" |
5. Az R. 1. számú mellékletének maleinsav-hidrazid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
"maleinsav-hidrazid | almatermé sűek | *0,2 | KH |
csonthéjasok | *0,2 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,2 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,2 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,2 | KH | |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió | 0,2 | KH | |
citromfélék | 0,2 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,2 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,2 | KH | |
kabakosok | *0,2 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,2 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,2 | KH | |
fokhagyma, mogyoróhagyma | *15 | ||
vöröshagyma | 15 | ||
egyéb hagymafélék | *0,2 | KH | |
káposztafélék | *0,2 | KH | |
leveles zöldségek | *0,2 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,2 | KH | |
csemegekukorica | *0,2 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,2 | KH | |
gabonafélék | *0,2 | KH | |
rizs | *0,2 | KH | |
burgonya | *50 | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,5 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,5 | KH | |
komló (szárított) | *0,5 | KH | |
tea (szárított) | 0,5 | KH | |
zöld dohánylevél | ***20 | ||
dohánylevél, száraz | ***80" |
6. Az R. 1. számú mellékletének mekoprop (mekop-rop-P) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
"mekoprop (mekoprop-P)(66) | almatermésűek | *0,05 | KH |
csonthéjasok | *0,05 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió | 0,05 | KH | |
citromfélék | 0,05 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH | |
kabakosok | *0,05 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | |
hagymafélék | *0,05 | KH | |
káposztafélék | *0,05 | KH | |
leveles zöldségek | *0,05 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | |
csemegekukorica | *0,05 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | |
kalászosok (szem) | 0,05 | KH | |
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)] | *0,05 | KH | |
rizs | *0,05 | KH | |
burgonya | *0,05 | KH | |
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | |
komló (szárított) | *0,1 | KH | |
tea (szárított) | 0,1 | KH" |
7. Az R. 1. számú mellékletének propizamid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
"propizamid | almatermé sűek | *0,02 | KH |
csonthéjasok | *0,02 | KH | |
szőlő (bor, csemege) | *0,02 | KH | |
bogyós gyümölcsűek | *0,02 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisztácia, kesudió | 0,02 | KH | |
citromfélék | 0,02 | KH | |
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,02 | KH | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,02 | KH | |
kabakosok | *0,02 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | |
hagymafélék | *0,02 | KH | |
káposztafélék | *0,02 | KH | |
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa | *1 | ||
spenót, sóska, mángold | *0,02 | KH | |
vízitorma, cikória | *0,02 | KH | |
petrezselyem-, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya | *1 | ||
szárukért termesztett zöldségfélék | *0,02 | KH | |
csemegekukorica | *0,02 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | |
gabonafélék | *0,02 | KH | |
rizs | *0,02 | KH | |
burgonya | *0,02 | KH | |
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | |
komló (szárított) | *0,05 | KH | |
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
8. Az R. 1. számú mellékletének trifloxistrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
"trifloxistrobin | almatermésűek | 0,5 | |
cseresznye, meggy, kajszibarack, nektarin, őszibarack | *1 | ||
egyéb csonthéjasok | *0,02 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | / |
szőlő (bor, csemege) | 5 | ||
köszméte, ribiszke | *1 | ||
bogyós gyümölcsűek (kivéve köszméte, ribiszke) | *0,02 | KH | |
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH | |
kókuszdió, pekándió, makadám dió, pisz-tácia, kesudió | 0,02 | KH | |
citromfélék | 0,3 | ||
banán | 0,05 | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,02 | KH | |
paradicsom | 0,5 | ||
egyéb solanacea (kivéve burgonya, paradicsom) | *0,02 | KH | |
uborka | 0,2 | ||
egyéb ehető héjú kabakosok | *0,2 | ||
sárgadinnye | *0,3 | ||
egyéb nem ehető héjú kabakosok | *0,02 | KH | |
hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | |
hagymafélék | *0,02 | KH | |
káposztafélék | *0,02 | KH | |
leveles zöldségek | *0,02 | KH | |
szárukért termesztett zöldségek | *0,02 | KH | |
csemegekukorica | *0,02 | KH | |
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | |
árpa (szem) | 0,3 | ||
búza (szem) | 0,05 | ||
rozs (szem), tritikálé (szem) | *0,05 | ||
egyéb gabonafélék | *0,02 | KH | |
rizs | *0,02 | KH | |
cukorrépa | ***0,02 | ||
burgonya | *0,02 | KH | |
napraforgómag | 0,05 | KH | |
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | |
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH |
[Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | 7 |
komló (szárított) | *30 | ||
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
9. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (64)-(66) pontokkal egészül ki:
"(64) izoxaflutol, izoxaflutol + RPA 202248 és RPA 203328 metabolitok együttes mennyisége
RPA 202248-2-ciano-3-ciklopropil-1-(2-metilszul-fonil-4- trifluormetilfenil)-propán-1,3-dion
RPA 203328-2-metánszulfonil-4-trifluor-metil-benzoe-sav
(65) karfentrazon-etil, karfentrazonként meghatározva és karfentrazon-etilben kifejezve
(66) mekoprop, mekoprop + mekoprop-P együttes mennyisége, mekopropban kifejezve"
Lábjegyzetek:
[1] A melléklet 1. pontja 2007.01.10.-én, 2. - 8. pontja 2006.12.04.-én lép hatályba.