Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) és e) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK bizottsági irányelvek,

b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001757/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek,

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/7 l/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek."

2. §

Az R. 1-3. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

3. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének 11., 19. és 26. pontja 2007. április 21 -én lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg

a) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 1. §-a,

b) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet 4. §-a,

c) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése és mellékletének 19. e) és f) pontja

hatályát veszti.

(4) A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002, (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet mellékletének 14., 18. és 21. pontja nem lép hatályba.

(5) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg

a) az R. 1. §-a (9) bekezdésének e) pontjában az "a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OKK OETI) " szövegrész helyébe "az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (a továbbiakban: OÉTI) " szövegrész,

b) az R. 2. §-ának (1) bekezdésében

ba) "A megyei (fővárosi) növény- és talajvédelmi szolgálatok rendszeresen ellenőrzik" szövegrész helyébe "A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve (a továbbiakban: MgSzH területi szerv) rendszeresen ellenőrzi" szövegrész,

bb) a "Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (a továbbiakban: Központi Szolgálat) " szövegrész helyébe a "Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ) " szövegrész,

c) az R. 2. §-ának (5) bekezdésében a "városi (fővárosi kerületi) " szövegrész helyébe a "kistérségi" szövegrész,

d) az R. 2. §-ának (13) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,

e) az R. 2. §-ának (17) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,

f) az R. 2. §-ának (19) bekezdésében "a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatnak" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szervnek" szövegrész,

g) az R. 2/A. §-ának (1) és (3) bekezdésében "növény-és talajvédelmi szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

(6) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2006/53/EK irányelve (2006. június 7.) a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a fenbuta-tin-oxíd, fenhexamid, ciazofamid, linuron, triadimefon/ triadimenol, pimetrozin és a piraklostrobin megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

b) a Bizottság 2006/59/EK irányelve (2006. június 28.) a 76/895/EGK, 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a karbaril, deltametrin, endoszulfán, fenitrotion, metidation és öxa-mil megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

c) a Bizottság 2006/61/EK irányelve (2006. július 7.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az atrazin, azinfosz-etil, ciflut-rin, etefon, fention, metamidofosz, metomil, paraquat és a triazofosz megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

d) a Bizottság 2007/7/EK irányelve (2007. február 14.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek az atrazin, a lambda-cihalotrin, a fenmedi-fám, a metomil, a linuron, a penkonazol, a pimetrozin, a bi-fentrin és az abamektin legmagasabb megengedett szermaradványszintjei tekintetében történő módosításáról.

Dr. Molnár Lajos s. k.,

egészségügyi miniszter

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelethez

1. A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú mellékletének 17. atrazin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"17.atrazinalma, körte0,05KH
almatermésűek (kivéve alma, körte)*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica0,1
kukorica (áru)0,1KH
cirok0,1KH
egyéb gabonafélék*0,1KH
rizs*0,1KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kukorica (takarmány, vetőmag)***0,1"

2. Az R. 1. számú mellékletének 20. azinfosz-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"20.azinfosz-etilalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
52.ciflutrin (beta-ciflutrin)(6)]
"egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,02KH"

4. Az R. 1. számú mellékletének 71. deltametrin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"71.deltametrinalma0,2
almatermésűek (kivéve alma)0,1
cseresznye, meggy0,2
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)0,1
szőlő (bor, csemege)0,2
szamóca*0,2
köszméte*0,2
málna, ribiszke, szeder*0,5
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
kivi0,2
olíva (fogyasztásra)1
olíva (olaj kivonásra)1
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, kivi, olíva)0,05KH
paradicsom, padlizsán0,3
paprika0,2
okra*0,3
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,2
kabakosok0,2
zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,2
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
-egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,2
száraz hüvelyes zöldségek1
bab (száraz)***1+
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,05KH
vöröshagyma, zöldhagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma0,1
póréhagyma0,2
egyéb hagymafélék0,05KH
brokkoli, fejeskáposzta, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta0,1
egyéb virágzatukért termesztett és fejképző káposztafélék*0,1
kínai kel, leveles kel0,5
egyéb leveles káposztafélék*0,5
karalábé0,05KH
salátafélék0,5
vízitorma, cikória*0,05KH
spenót, sóska, petrezselyem-, zellerlevél, kapor, metélőhagyma0,5
sáfrány, turbolya*0,5
spárga, rebarbara0,05KH
articsóka0,1
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara, articsóka)*0,05KH
csemegekukorica0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem)2
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem)***1+
tritikálé (szem)2
kukorica (áru, takarmány)2
kukorica (áru)***0,5+
egyéb gabonafélék*2
rizs***1+
rizs2
cukorrépa**0,1
burgonya0,05KH
napraforgómag0,05KH
napraforgómag***0,5+
repcemag0,1
mustármag*0,1
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, mustármag, napraforgómag, repcemag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*5
tea (szárított)5
zöld dohánylevél**0,1

5. Az R. 1. számú mellékletének 108. endoszulfán hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
108.endoszulfán(20)]
"körte0,3
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH"

6. Az R. 1. számú mellékletének 114. etefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
114.etefon]
"alma0,5
paradicsom1
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH"

7. Az R. 1. számú mellékletének 126. fenbutatinoxid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
126.fenbutatinoxid]
"málna, szeder*5"

8. Az R. 1. számú mellékletének 127. fenhexamid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
127.fenhexamid]
"egyéb salátafélék*30
fűszernövények*30"

9. Az R. 1. számú mellékletének 128. fenitrotion hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"128.fenitrotionalmatermésűek0,01KH
cseresznye, meggy0,01KH
őszibarack, nektarin0,01KH
egyéb csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)0,01KH
ribiszke, málna, köszméte, szamóca0,01KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom0,01KH
padlizsán*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
uborka0,01KH
kabakosok (kivéve uborka)*0,01KH
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,01KH
bab (száraz), lencse0,01KH
lóbab, borsó (száraz)*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,01KH
hagymafélék0,01KH
káposztafélék0,01KH
vízitorma, cikória*0,01KH
leveles zöldségek (kivéve cikória, vízitorma)0,01KH
spárga0,01KH
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga)*0,01KH
csemegekukorica0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
kalászosok (szem)***0,5
kukorica (áru, siló)***0,5
cukorrépa***0,5
burgonya0,01KH
repcemag, mustármag0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, repcemag, mustármag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,5
lucerna***0,5"

10. Az R. 1. számú melléklete a 139/A. fention új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
139/A.fention(76)]
"almatermésűek*0,01KH
cseresznye, meggy*2
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék3
olíva (fogyasztásra)1
olíva (olaj kivonásra)1
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

11. Az R. 1. számú mellékletének 177. glifozát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"177.glifozátalmatermésűek0,1KH
csonthéjasok0,1KH
szőlő (bor, csemege)0,5
bogyós gyümölcsűek0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
narancs0,5
mandarin0,5
egyéb citromfélék0,1KH
olívabogyó (olajextrakció)1
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)]0,1KH
paprika, paradicsom, padlizsán0,1KH
kabakosok0,1KH
hüvelyes zöldségek (friss)0,1KH
bab (száraz)2.
borsó (száraz)10
egyéb száraz hüvelyes zöldségek0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,1KH
hagymafélék0,1KH
káposztafélék0,1KH
leveles zöldségek0,1KH
szárukért termesztett zöldségek0,1KH
csemegekukorica0,1KH
termesztett gombák0,1KH
vadon termő gombák*50
kukorica*1
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)10
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg)
árpa (szem), zab (szem), cirok20
egyéb gabonafélék0,1KH
rizs*0,1KH
burgonya0,5
gyapotmag, lenmag, mustármag, repcemag10
napraforgómag, szójabab20
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
egyéb olajos magvúak0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)2"

12. Az R. 1. számú mellékletének 207. karbaril hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"207.karbarilalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió*0,05KH
citromfélék0,05KH
olíva (fogyasztásra)5
olíva (olaj kivonásra)5
egyéb déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva)0,05KH
paradicsom*0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
gabonafélék*0,5
rizs*1
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

13. Az R. 1. számú mellékletének 261. metamidofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"261.metamidofoszalmatermésűek0,01KH
őszibarack, nektarin*0,05
kajszibarack*0,1
egyéb csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,01KH
kabakosok*0,01KH
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel)*0,5
zöldbab, zöldborsó (fejtett)*0,01KH
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,01KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
brokkoli, karfiol*0,02
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,02
egyéb káposztafélék*0,01KH
karalábé*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
articsóka*0,1
szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka)*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
cukorrépa***0,01
burgonya*0,01KH
gyapotmag*0,2
szójabab*0,2
olajos magvúak (kivéve gyapotmag, szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

14. Az R. 1. számú mellékletének 264. metidation hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
264.metidation]
"őszibarack, nektarin*0,05
olíva (olaj kivonásra)1"

15. Az R. 1. számú mellékletének 269. metomil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
269.metomil(44)]
"sóska, mángold*0,05KH"

16. Az R. 1. számú mellékletének 290. oxamil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"290.oxamil(46)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
mandarin0,02
egyéb citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom0,02
padlizsán*0,02
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,01KH
uborka0,02
cukkini*0,03
kabakosok (kivéve uborka, cukkini)*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák0,01KH
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
fokhagyma, vöröshagyma0,01KH
egyéb hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő, gombák*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
burgonya0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02
tea (szárított)0,02"

17. Az R. 1. számú mellékletének 294. paraquat hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"294.paraquatalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

18. Az R. 1. számú mellékletének 303. pimetrozin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
303.pimetrozin]
"száraz hüvelyes zöldségek*0,02KH
brokkoli, karfiol*0,02KH
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,02KH
egyéb fejképző káposztafélék*0,02KH"

19. Az R. 1. számú mellékletének 306. piraklostrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"306.piraklostrobinalmatermésűek*0,3
cseresznye, meggy0,2
kajszibarack, nektarin, őszibarack0,2
szilva0,1
egyéb csonthéjasok*0,02KH
szőlő (csemege)1
szőlő (bor)2
szamóca*0,5
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca)*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
pisztácia1
kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék1
mangó, papaya0,05
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, mangó, papaya)0,02KH
paradicsom, padlizsán*0,2
paprika*0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek (friss)*0,02KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,3
sárgarépa*0,1
pasztinák, torma*0,3
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
fokhagyma, mogyoróhagyma, vöröshagyma*0,2
póréhagyma*0,5
egyéb hagymafélék*0,02KH
brokkoli, karfiol*0,1
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,1
fejeskáposzta, kelbimbó*0,2
egyéb fejképző káposztafélék*0,02KH
leveles káposztafélék*0,02KH
karalábé*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*2
fűszernövények*2
leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék)*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)*0,1
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
árpa (szem), zab (szem)*0,3
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*10
tea (szárított)0,05KH"

20. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
373.tiodikarb(44)]
"sóska, mángold*0,05KH"

21. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyag paprika kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
373.tiodikarb(44)]
"paprika0,05KH"

22. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
378.triadimefon(61)]
"áfonya, köszméte, ribiszke*1"

23. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga bogyós gyümölcsűek (szamóca) kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
378.,triadimefon(61)]
"egyéb bogyós gyümölcsűek*0,1KH"

24. Az R. 1. számú mellékletének 379. triadimenol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
379.triadimenol(61)]
"áfonya, köszméte, ribiszke*1"

25. Az R. 1. számú mellékletének 383. triazofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"383.triazofoszalmatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH
zöld dohánylevél**0,1"

26. Az R. 1. számú mellékletének 393/A trimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"393/Atrimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
narancs, mandarin0,5
citromfélék (kivéve narancs,' mandarin)0,05KH
olívabogyó (olajextrakció)1
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)]0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05 .KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett gombák*0,05KH
vadon termő gombák*20
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)*5
árpa (szem), zab (szem)*10
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
szójabab*10
olajos magvúak (kivéve szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

27. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:

a) az 51. ciazofamid hatóanyag "egyéb ehető héjú kabakosok *G,01 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb ehető héjú kabakosok *0,1" szövegrész lép;

b) az 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyag

ba) "őszibarack, nektarin 0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin 0,3" szövegrész lép;

bb) "kajszibarack *0,5" szövegrésze helyébe a "kajszibarack *0,3" szövegrész lép;

c) az 108. endoszulfán hatóanyag

ca) "almatermésűek 0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek (kivéve körte) 0,05 KH" szövegrész lép;

cb) "csonthéjasok (kivéve őszibarack, nektarin) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "csonthéjasok *0,05 KH" szövegrész lép;

cc) "őszibarack, nektarin *0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;

cd) "citromfélék 0,5" szövegrésze helyébe a "citromfélék 0,05 KH" szövegrész lép;

ce) "tökfélék 0,3" szövegrésze helyébe a "tökfélék 0,05 KH" szövegrész lép;

cf) "dinnyefélék *0,3" szövegrésze helyébe a "dinnyefélék *0,05 KH" szövegrész lép;

cg) "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,3" szövegrésze helyébe az "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,05 KH" szövegrész lép;

ch) "gyapotmag 0,3" szövegrésze helyébe a "gyapotmag 5" szövegrész lép;

d) a 114. etefon hatóanyag

da) "almatermésűek *3" szövegrésze helyébe a "almatermésűek (kivéve alma) *0,05 KH" szövegrész lép;

db) "szőlő (bor, csemege) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *1" szövegrész lép;

dc) "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1 KH" szövegrésze helyébe a "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1" szövegrész lép;

dd) "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1 KH" szövegrésze helyébe a "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1" szövegrész lép;

de) "paprika, paradicsom 3" szövegrésze helyébe a "paprika 3" szövegrész lép;

df) "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrésze helyébe az "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,1 KH" szövegrész lép;

dg) "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,1 KH" szövegrész lép;

e) a 126. fenbutatinoxid hatóanyag

ea) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve málna, szamóca, szeder) *0,05 KH" szövegrész lép;

eb) "egyéb solanacea (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanacea (kivéve burgonya) * 1" szövegrész lép;

f) a 127. fenhexamid hatóanyag "leveles zöldségek (kivéve fejessaláta) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék) *0,05 KH" szövegrész lép;

g) a 246. linuron hatóanyag

ga) "petrezselyemlevél, zellerlevél *1" szövegrésze helyébe a "fűszernövények *1" szövegrész lép;

gb) "leveles zöldségek (kivéve petrezselyem-, zellerlevél) *1" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények) *0,05 KH" szövegrész lép;

h) a 264. metidation hatóanyag

ha) "almatermésűek *0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek *0,02 KH" szövegrész lép;

hb) "őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva *0,2" szövegrésze helyébe a "szilva, ringló *0,2" szövegrész lép;

hc) "cseresznye, meggy *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb csonthéjasok *0,02 KH" szövegrész lép;

hd) "szőlő (bor, csemege) *0,5" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *0,02 KH" szövegrész lép;

he) "olíva bogyó 1" szövegrésze helyébe az "olíva (fogyasztásra) 1" szövegrész lép;

hf) "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olívabogyó) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) 0,02 KH" szövegrész lép;

hg) "komló (szárított) *3" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *0,1 KH" szövegrész lép;

i) a 269. metomil hatóanyag

ia) "paprika 0,2" szövegrésze helyébe a "paprika 0,05 KH" szövegrész lép;

ib) "paradicsom 0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom 0,2" szövegrész lép;

ic) "padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "padlizsán *0,2" szövegrész lép;

id) "fejessaláta 2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta 0,3" szövegrész lép;

ie) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;

if) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 0,3" szövegrész lép;

ig) "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;

j) a 303. pimetrozin hatóanyag

ja) "kajszibarack, nektarin, őszibarack *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "kajszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;

jb) "hüvelyes zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek (friss) *1" szövegrész lép;

jc) "káposztafélék (kivéve fejeskáposzta, leveles kel) *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb leveles káposztafélék *0,2" szövegrész lép;

jd) "leveles kel *0,1" szövegrésze helyébe a "leveles kel *0,2" szövegrész lép;

je) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *1" szövegrésze helyébe a "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *2" szövegrész lép;

jf) "komló (szárított) *5" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *15" szövegrész lép;

k) a 373. tiodikarb hatóanyag

ka) "paradicsom, padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom, padlizsán *0,2" szövegrész lép; kb) "fejessaláta *2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta *0,3" szövegrész lép; kc) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;

kd) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;

l) a 379. triadimenol hatóanyag "bogyós gyümölcsüek (kivéve szamóca) *0,1 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb bogyós gyümölcsűek *0,1 KH" szövegrész lép;

28. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (76) ponttal egészül ki:

"(76) fention, fention + oxigén analógjai, ezek szulfonjainak és szulfoxidjainak együttes mennyisége fentionban kifejezve"

29. Az R. 2. számú mellékletében a növények és növényi termékek növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálatára, hatósági intézkedésre és hatósági határozat hozatalára, a végrehajtás ellenőrzésére jogosult intézményeket tartalmazó táblázat 1. Növény, növényi termék, élelmiszer-alapanyag és dohány sorában az "OKK-OÉTI" szövegrész helyébe az "OÉTI" szövegrész lép.

30. Az R. 2. számú mellékletének táblázatában a "Szolgálatok" szövegrész helyébe az "MGSZH területi szerv, valamint MgSzH Központ" szövegrész, a "Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

31. Az R. 3. számú mellékletében szereplő mintavételi jegyzőkönyv fejlécében a "Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

Tartalomjegyzék