17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet
a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) és e) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:
1. §
A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK bizottsági irányelvek,
b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001757/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek,
c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/7 l/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek."
2. §
Az R. 1-3. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.
3. §
(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) E rendelet mellékletének 11., 19. és 26. pontja 2007. április 21 -én lép hatályba.
(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg
a) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 1. §-a,
b) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet 4. §-a,
c) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése és mellékletének 19. e) és f) pontja
hatályát veszti.
(4) A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002, (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet mellékletének 14., 18. és 21. pontja nem lép hatályba.
(5) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg
a) az R. 1. §-a (9) bekezdésének e) pontjában az "a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OKK OETI) " szövegrész helyébe "az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (a továbbiakban: OÉTI) " szövegrész,
b) az R. 2. §-ának (1) bekezdésében
ba) "A megyei (fővárosi) növény- és talajvédelmi szolgálatok rendszeresen ellenőrzik" szövegrész helyébe "A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve (a továbbiakban: MgSzH területi szerv) rendszeresen ellenőrzi" szövegrész,
bb) a "Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (a továbbiakban: Központi Szolgálat) " szövegrész helyébe a "Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ) " szövegrész,
c) az R. 2. §-ának (5) bekezdésében a "városi (fővárosi kerületi) " szövegrész helyébe a "kistérségi" szövegrész,
d) az R. 2. §-ának (13) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,
e) az R. 2. §-ának (17) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,
f) az R. 2. §-ának (19) bekezdésében "a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatnak" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szervnek" szövegrész,
g) az R. 2/A. §-ának (1) és (3) bekezdésében "növény-és talajvédelmi szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szerv" szövegrész lép.
(6) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2006/53/EK irányelve (2006. június 7.) a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a fenbuta-tin-oxíd, fenhexamid, ciazofamid, linuron, triadimefon/ triadimenol, pimetrozin és a piraklostrobin megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,
b) a Bizottság 2006/59/EK irányelve (2006. június 28.) a 76/895/EGK, 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a karbaril, deltametrin, endoszulfán, fenitrotion, metidation és öxa-mil megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,
c) a Bizottság 2006/61/EK irányelve (2006. július 7.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az atrazin, azinfosz-etil, ciflut-rin, etefon, fention, metamidofosz, metomil, paraquat és a triazofosz megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,
d) a Bizottság 2007/7/EK irányelve (2007. február 14.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek az atrazin, a lambda-cihalotrin, a fenmedi-fám, a metomil, a linuron, a penkonazol, a pimetrozin, a bi-fentrin és az abamektin legmagasabb megengedett szermaradványszintjei tekintetében történő módosításáról.
Dr. Molnár Lajos s. k.,
egészségügyi miniszter
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelethez
1. A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú mellékletének 17. atrazin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"17. | atrazin | alma, körte | 0,05 | KH |
almatermésűek (kivéve alma, körte) | *0,05 | KH | ||
csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 0,05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,05 | KH | ||
citromfélék | 0,05 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,05 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH | ||
kabakosok | *0,05 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
hagymafélék | *0,05 | KH | ||
káposztafélék | *0,05 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
csemegekukorica | 0,1 | |||
kukorica (áru) | 0,1 | KH | ||
cirok | 0,1 | KH | ||
egyéb gabonafélék | *0,1 | KH | ||
rizs | *0,1 | KH | ||
burgonya | *0,05 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
tea (szárított) | 0,1 | KH | ||
kukorica (takarmány, vetőmag) | ***0,1" |
2. Az R. 1. számú mellékletének 20. azinfosz-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"20. | azinfosz-etil | almatermésűek | *0,02 | KH |
csonthéjasok | *0,02 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,02 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,02 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,02 | KH | ||
citromfélék | 0,02 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,02 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,02 | KH | ||
kabakosok | *0,02 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | ||
hagymafélék | *0,02 | KH | ||
káposztafélék | *0,02 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,02 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,02 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | ||
csemegekukorica | *0,02 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
gabonafélék | *0,05 | KH | ||
rizs | *0,05 | KH | ||
burgonya | *0,02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
komló (szárított) | *0,05 | KH | ||
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
3. Az R. 1. számú mellékletének 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
52. | ciflutrin (beta-ciflutrin)(6)] | |||
"egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,02 | KH" |
4. Az R. 1. számú mellékletének 71. deltametrin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"71. | deltametrin | alma | 0,2 | |
almatermésűek (kivéve alma) | 0,1 | |||
cseresznye, meggy | 0,2 | |||
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy) | 0,1 | |||
szőlő (bor, csemege) | 0,2 | |||
szamóca | *0,2 | |||
köszméte | *0,2 | |||
málna, ribiszke, szeder | *0,5 | |||
egyéb bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,05 | KH | ||
citromfélék | 0,05 | KH | ||
kivi | 0,2 | |||
olíva (fogyasztásra) | 1 | |||
olíva (olaj kivonásra) | 1 | |||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, kivi, olíva) | 0,05 | KH | ||
paradicsom, padlizsán | 0,3 | |||
paprika | 0,2 | |||
okra | *0,3 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,2 | |||
kabakosok | 0,2 | |||
zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó | 0,2 |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
- | egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0,2 | ||
száraz hüvelyes zöldségek | 1 | |||
bab (száraz) | ***1 | + | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | 0,05 | KH | ||
vöröshagyma, zöldhagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma | 0,1 | |||
póréhagyma | 0,2 | |||
egyéb hagymafélék | 0,05 | KH | ||
brokkoli, fejeskáposzta, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta | 0,1 | |||
egyéb virágzatukért termesztett és fejképző káposztafélék | *0,1 | |||
kínai kel, leveles kel | 0,5 | |||
egyéb leveles káposztafélék | *0,5 | |||
karalábé | 0,05 | KH | ||
salátafélék | 0,5 | |||
vízitorma, cikória | *0,05 | KH | ||
spenót, sóska, petrezselyem-, zellerlevél, kapor, metélőhagyma | 0,5 | |||
sáfrány, turbolya | *0,5 | |||
spárga, rebarbara | 0,05 | KH | ||
articsóka | 0,1 | |||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara, articsóka) | *0,05 | KH | ||
csemegekukorica | 0,05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem) | 2 | |||
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem) | ***1 | + | ||
tritikálé (szem) | 2 | |||
kukorica (áru, takarmány) | 2 | |||
kukorica (áru) | ***0,5 | + | ||
egyéb gabonafélék | *2 | |||
rizs | ***1 | + | ||
rizs | 2 | |||
cukorrépa | **0,1 | |||
burgonya | 0,05 | KH | ||
napraforgómag | 0,05 | KH | ||
napraforgómag | ***0,5 | + | ||
repcemag | 0,1 | |||
mustármag | *0,1 | |||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, mustármag, napraforgómag, repcemag) | *0,05 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
komló (szárított) | *5 | |||
tea (szárított) | 5 | |||
zöld dohánylevél | **0,1 |
5. Az R. 1. számú mellékletének 108. endoszulfán hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
108. | endoszulfán(20)] | |||
"körte | 0,3 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,05 | KH" |
6. Az R. 1. számú mellékletének 114. etefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
114. | etefon] | |||
"alma | 0,5 | |||
paradicsom | 1 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,05 | KH" |
7. Az R. 1. számú mellékletének 126. fenbutatinoxid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
126. | fenbutatinoxid] | |||
"málna, szeder | *5" |
8. Az R. 1. számú mellékletének 127. fenhexamid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
127. | fenhexamid] | |||
"egyéb salátafélék | *30 | |||
fűszernövények | *30" |
9. Az R. 1. számú mellékletének 128. fenitrotion hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"128. | fenitrotion | almatermésűek | 0,01 | KH |
cseresznye, meggy | 0,01 | KH | ||
őszibarack, nektarin | 0,01 | KH | ||
egyéb csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 0,01 | KH | ||
ribiszke, málna, köszméte, szamóca | 0,01 | KH | ||
egyéb bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
citromfélék | 0,01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
paprika, paradicsom | 0,01 | KH | ||
padlizsán | *0,01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
uborka | 0,01 | KH | ||
kabakosok (kivéve uborka) | *0,01 | KH | ||
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó | 0,01 | KH | ||
bab (száraz), lencse | 0,01 | KH | ||
lóbab, borsó (száraz) | *0,01 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | 0,01 | KH | ||
hagymafélék | 0,01 | KH | ||
káposztafélék | 0,01 | KH | ||
vízitorma, cikória | *0,01 | KH | ||
leveles zöldségek (kivéve cikória, vízitorma) | 0,01 | KH | ||
spárga | 0,01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga) | *0,01 | KH | ||
csemegekukorica | 0,01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
kalászosok (szem) | ***0,5 | |||
kukorica (áru, siló) | ***0,5 | |||
cukorrépa | ***0,5 | |||
burgonya | 0,01 | KH | ||
repcemag, mustármag | 0,01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, repcemag, mustármag) | *0,01 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,01 | KH | ||
komló (szárított) | *0,02 | KH | ||
tea (szárított) | 0,5 | |||
lucerna | ***0,5" |
10. Az R. 1. számú melléklete a 139/A. fention új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
139/A. | fention(76)] | |||
"almatermésűek | *0,01 | KH | ||
cseresznye, meggy | *2 | |||
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy) | *0,01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
citromfélék | 3 | |||
olíva (fogyasztásra) | 1 | |||
olíva (olaj kivonásra) | 1 | |||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) | 0,01 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,01 | KH | ||
kabakosok | *0,01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
hagymafélék | *0,01 | KH | ||
káposztafélék | *0,01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | ||
csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
burgonya | *0,01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
tea (szárított) | 0,1 | KH" |
11. Az R. 1. számú mellékletének 177. glifozát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"177. | glifozát | almatermésűek | 0,1 | KH |
csonthéjasok | 0,1 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | 0,5 | |||
bogyós gyümölcsűek | 0,1 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,1 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,1 | KH | ||
narancs | 0,5 | |||
mandarin | 0,5 | |||
egyéb citromfélék | 0,1 | KH | ||
olívabogyó (olajextrakció) | 1 | |||
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)] | 0,1 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | 0,1 | KH | ||
kabakosok | 0,1 | KH | ||
hüvelyes zöldségek (friss) | 0,1 | KH | ||
bab (száraz) | 2. | |||
borsó (száraz) | 10 | |||
egyéb száraz hüvelyes zöldségek | 0,1 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | 0,1 | KH | ||
hagymafélék | 0,1 | KH | ||
káposztafélék | 0,1 | KH | ||
leveles zöldségek | 0,1 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | 0,1 | KH | ||
csemegekukorica | 0,1 | KH | ||
termesztett gombák | 0,1 | KH | ||
vadon termő gombák | *50 | |||
kukorica | *1 | |||
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem) | 10 |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg) | |
árpa (szem), zab (szem), cirok | 20 | |||
egyéb gabonafélék | 0,1 | KH | ||
rizs | *0,1 | KH | ||
burgonya | 0,5 | |||
gyapotmag, lenmag, mustármag, repcemag | 10 | |||
napraforgómag, szójabab | 20 | |||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,1 | KH | ||
egyéb olajos magvúak | 0,1 | KH | ||
komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
tea (szárított) | 2" |
12. Az R. 1. számú mellékletének 207. karbaril hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"207. | karbaril | almatermésűek | *0,05 | KH |
csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | *0,05 | KH | ||
citromfélék | 0,05 | KH | ||
olíva (fogyasztásra) | 5 | |||
olíva (olaj kivonásra) | 5 | |||
egyéb déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) | 0,05 | KH | ||
paradicsom | *0,5 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
kabakosok | *0,05 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
hagymafélék | *0,05 | KH | ||
káposztafélék | *0,05 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,05 | KH | ||
csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
gabonafélék | *0,5 | |||
rizs | *1 | |||
burgonya | *0,05 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
komló (szárított) | *0,1 | KH | ||
tea (szárított) | 0,1 | KH" |
13. Az R. 1. számú mellékletének 261. metamidofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"261. | metamidofosz | almatermésűek | 0,01 | KH |
őszibarack, nektarin | *0,05 | |||
kajszibarack | *0,1 | |||
egyéb csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
citromfélék | 0,01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,01 | KH | ||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
kabakosok | *0,01 | KH | ||
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel) | *0,5 | |||
zöldbab, zöldborsó (fejtett) | *0,01 | KH | ||
egyéb friss hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
száraz hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
hagymafélék | *0,01 | KH | ||
brokkoli, karfiol | *0,02 | |||
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék | *0,02 | |||
egyéb káposztafélék | *0,01 | KH | ||
karalábé | *0,01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
articsóka | *0,1 | |||
szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka) | *0,01 | KH | ||
csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
gabonafélék | *0,01 | KH | ||
rizs | *0,01 | KH | ||
cukorrépa | ***0,01 | |||
burgonya | *0,01 | KH | ||
gyapotmag | *0,2 | |||
szójabab | *0,2 | |||
olajos magvúak (kivéve gyapotmag, szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,01 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,01 | KH | ||
komló (szárított) | *0,02 | KH | ||
tea (szárított) | 0,02 | KH" |
14. Az R. 1. számú mellékletének 264. metidation hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
264. | metidation] | |||
"őszibarack, nektarin | *0,05 | |||
olíva (olaj kivonásra) | 1" |
15. Az R. 1. számú mellékletének 269. metomil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
269. | metomil(44)] | |||
"sóska, mángold | *0,05 | KH" |
16. Az R. 1. számú mellékletének 290. oxamil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"290. | oxamil(46) | almatermésűek | *0,01 | KH |
csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
mandarin | 0,02 | |||
egyéb citromfélék | 0,01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
paprika, paradicsom | 0,02 | |||
padlizsán | *0,02 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
uborka | 0,02 | |||
cukkini | *0,03 | |||
kabakosok (kivéve uborka, cukkini) | *0,01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák | 0,01 | KH | ||
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
fokhagyma, vöröshagyma | 0,01 | KH | ||
egyéb hagymafélék | *0,01 | KH | ||
káposztafélék | *0,01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | ||
csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
termesztett, vadon termő, gombák | *0,01 | KH | ||
gabonafélék | *0,01 | KH | ||
rizs | *0,01 | KH |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
burgonya | 0,01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
komló (szárított) | *0,02 | |||
tea (szárított) | 0,02" |
17. Az R. 1. számú mellékletének 294. paraquat hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"294. | paraquat | almatermésűek | *0,02 | KH |
csonthéjasok | *0,02 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,02 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,02 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,02 | KH | ||
citromfélék | 0,02 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,02 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,02 | KH | ||
kabakosok | *0,02 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | ||
hagymafélék | *0,02 | KH | ||
káposztafélék | *0,02 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,02 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,02 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | ||
csemegekukorica | *0,02 | KH | ||
burgonya | *0,02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
komló (szárított) | *0,05 | KH | ||
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
18. Az R. 1. számú mellékletének 303. pimetrozin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
303. | pimetrozin] | |||
"száraz hüvelyes zöldségek | *0,02 | KH | ||
brokkoli, karfiol | *0,02 | KH | ||
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék | *0,02 | KH | ||
egyéb fejképző káposztafélék | *0,02 | KH" |
19. Az R. 1. számú mellékletének 306. piraklostrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"306. | piraklostrobin | almatermésűek | *0,3 | |
cseresznye, meggy | 0,2 | |||
kajszibarack, nektarin, őszibarack | 0,2 | |||
szilva | 0,1 | |||
egyéb csonthéjasok | *0,02 | KH | ||
szőlő (csemege) | 1 | |||
szőlő (bor) | 2 | |||
szamóca | *0,5 | |||
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) | *0,02 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,02 | KH | ||
pisztácia | 1 | |||
kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió | 0,02 | KH | ||
citromfélék | 1 | |||
mangó, papaya | 0,05 | |||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, mangó, papaya) | 0,02 | KH | ||
paradicsom, padlizsán | *0,2 | |||
paprika | *0,5 | |||
egyéb solanacea (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | ||
kabakosok | *0,02 | KH | ||
hüvelyes zöldségek (friss) | *0,02 | KH | ||
száraz hüvelyes zöldségek | *0,3 | |||
sárgarépa | *0,1 | |||
pasztinák, torma | *0,3 | |||
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,02 | KH | ||
fokhagyma, mogyoróhagyma, vöröshagyma | *0,2 | |||
póréhagyma | *0,5 | |||
egyéb hagymafélék | *0,02 | KH | ||
brokkoli, karfiol | *0,1 | |||
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék | *0,1 | |||
fejeskáposzta, kelbimbó | *0,2 | |||
egyéb fejképző káposztafélék | *0,02 | KH | ||
leveles káposztafélék | *0,02 | KH | ||
karalábé | *0,02 | KH | ||
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa | *2 | |||
fűszernövények | *2 | |||
leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék) | *0,02 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,02 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,02 | KH | ||
csemegekukorica | *0,02 | KH | ||
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem) | *0,1 |
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
árpa (szem), zab (szem) | *0,3 | |||
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)] | *0,02 | KH | ||
rizs | *0,02 | KH | ||
burgonya | *0,02 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,02 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,02 | KH | ||
komló (szárított) | *10 | |||
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
20. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
373. | tiodikarb(44)] | |||
"sóska, mángold | *0,05 | KH" |
21. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyag paprika kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
373. | tiodikarb(44)] | |||
"paprika | 0,05 | KH" |
22. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
378. | triadimefon(61)] | |||
"áfonya, köszméte, ribiszke | *1" |
23. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga bogyós gyümölcsűek (szamóca) kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
378., | triadimefon(61)] | |||
"egyéb bogyós gyümölcsűek | *0,1 | KH" |
24. Az R. 1. számú mellékletének 379. triadimenol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg | |
379. | triadimenol(61)] | |||
"áfonya, köszméte, ribiszke | *1" |
25. Az R. 1. számú mellékletének 383. triazofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"383. | triazofosz | almatermésűek | *0,01 | KH |
csonthéjasok | *0,01 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,01 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,01 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,01 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,01 | KH | ||
citromfélék | 0,01 | KH | ||
déligyümölcsök (kivéve citromfélék) | 0,01 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,01 | KH | ||
kabakosok | *0,01 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,01 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,01 | KH | ||
hagymafélék | *0,01 | KH | ||
káposztafélék | *0,01 | KH | ||
leveles zöldségek | *0,01 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,01 | KH | ||
termesztett, vadon termő gombák | *0,01 | KH | ||
csemegekukorica | *0,01 | KH | ||
gabonafélék | *0,02 | KH | ||
rizs | *0,02 | KH | ||
burgonya | *0,01 | KH | ||
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,01 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,01 | KH | ||
komló (szárított) | *0,02 | KH | ||
tea (szárított) | 0,02 | KH | ||
zöld dohánylevél | **0,1" |
26. Az R. 1. számú mellékletének 393/A trimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:
[Sorszám | Hatóanyag | Kultúra | Határérték mg/kg] | |
"393/A | trimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén) | almatermésűek | *0,05 | KH |
csonthéjasok | *0,05 | KH | ||
szőlő (bor, csemege) | *0,05 | KH | ||
bogyós gyümölcsűek | *0,05 | KH | ||
dió, mandula, mogyoró, gesztenye | *0,05 | KH | ||
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió | 0,05 | KH | ||
narancs, mandarin | 0,5 | |||
citromfélék (kivéve narancs,' mandarin) | 0,05 | KH | ||
olívabogyó (olajextrakció) | 1 | |||
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)] | 0,05 | KH | ||
paprika, paradicsom, padlizsán | *0,05 | KH | ||
kabakosok | *0,05 | KH | ||
hüvelyes zöldségek | *0,05 | KH | ||
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) | *0,05 | KH | ||
hagymafélék | *0,05 | KH | ||
káposztafélék | *0,05 . | KH | ||
leveles zöldségek | *0,05 | KH | ||
szárukért termesztett zöldségek | *0,05 | KH | ||
csemegekukorica | *0,05 | KH | ||
termesztett gombák | *0,05 | KH | ||
vadon termő gombák | *20 | |||
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem) | *5 | |||
árpa (szem), zab (szem) | *10 | |||
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)] | *0,05 | KH | ||
rizs | *0,05 | KH | ||
burgonya | *0,05 | KH | ||
szójabab | *10 | |||
olajos magvúak (kivéve szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) | *0,05 | KH | ||
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag | 0,05 | KH | ||
komló (szárított) | *0,05 | KH | ||
tea (szárított) | 0,05 | KH" |
27. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:
a) az 51. ciazofamid hatóanyag "egyéb ehető héjú kabakosok *G,01 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb ehető héjú kabakosok *0,1" szövegrész lép;
b) az 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyag
ba) "őszibarack, nektarin 0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin 0,3" szövegrész lép;
bb) "kajszibarack *0,5" szövegrésze helyébe a "kajszibarack *0,3" szövegrész lép;
c) az 108. endoszulfán hatóanyag
ca) "almatermésűek 0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek (kivéve körte) 0,05 KH" szövegrész lép;
cb) "csonthéjasok (kivéve őszibarack, nektarin) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "csonthéjasok *0,05 KH" szövegrész lép;
cc) "őszibarack, nektarin *0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;
cd) "citromfélék 0,5" szövegrésze helyébe a "citromfélék 0,05 KH" szövegrész lép;
ce) "tökfélék 0,3" szövegrésze helyébe a "tökfélék 0,05 KH" szövegrész lép;
cf) "dinnyefélék *0,3" szövegrésze helyébe a "dinnyefélék *0,05 KH" szövegrész lép;
cg) "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,3" szövegrésze helyébe az "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,05 KH" szövegrész lép;
ch) "gyapotmag 0,3" szövegrésze helyébe a "gyapotmag 5" szövegrész lép;
d) a 114. etefon hatóanyag
da) "almatermésűek *3" szövegrésze helyébe a "almatermésűek (kivéve alma) *0,05 KH" szövegrész lép;
db) "szőlő (bor, csemege) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *1" szövegrész lép;
dc) "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1 KH" szövegrésze helyébe a "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1" szövegrész lép;
dd) "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1 KH" szövegrésze helyébe a "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1" szövegrész lép;
de) "paprika, paradicsom 3" szövegrésze helyébe a "paprika 3" szövegrész lép;
df) "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrésze helyébe az "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,1 KH" szövegrész lép;
dg) "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,1 KH" szövegrész lép;
e) a 126. fenbutatinoxid hatóanyag
ea) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve málna, szamóca, szeder) *0,05 KH" szövegrész lép;
eb) "egyéb solanacea (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanacea (kivéve burgonya) * 1" szövegrész lép;
f) a 127. fenhexamid hatóanyag "leveles zöldségek (kivéve fejessaláta) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék) *0,05 KH" szövegrész lép;
g) a 246. linuron hatóanyag
ga) "petrezselyemlevél, zellerlevél *1" szövegrésze helyébe a "fűszernövények *1" szövegrész lép;
gb) "leveles zöldségek (kivéve petrezselyem-, zellerlevél) *1" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények) *0,05 KH" szövegrész lép;
h) a 264. metidation hatóanyag
ha) "almatermésűek *0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek *0,02 KH" szövegrész lép;
hb) "őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva *0,2" szövegrésze helyébe a "szilva, ringló *0,2" szövegrész lép;
hc) "cseresznye, meggy *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb csonthéjasok *0,02 KH" szövegrész lép;
hd) "szőlő (bor, csemege) *0,5" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *0,02 KH" szövegrész lép;
he) "olíva bogyó 1" szövegrésze helyébe az "olíva (fogyasztásra) 1" szövegrész lép;
hf) "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olívabogyó) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) 0,02 KH" szövegrész lép;
hg) "komló (szárított) *3" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *0,1 KH" szövegrész lép;
i) a 269. metomil hatóanyag
ia) "paprika 0,2" szövegrésze helyébe a "paprika 0,05 KH" szövegrész lép;
ib) "paradicsom 0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom 0,2" szövegrész lép;
ic) "padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "padlizsán *0,2" szövegrész lép;
id) "fejessaláta 2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta 0,3" szövegrész lép;
ie) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;
if) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 0,3" szövegrész lép;
ig) "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;
j) a 303. pimetrozin hatóanyag
ja) "kajszibarack, nektarin, őszibarack *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "kajszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;
jb) "hüvelyes zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek (friss) *1" szövegrész lép;
jc) "káposztafélék (kivéve fejeskáposzta, leveles kel) *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb leveles káposztafélék *0,2" szövegrész lép;
jd) "leveles kel *0,1" szövegrésze helyébe a "leveles kel *0,2" szövegrész lép;
je) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *1" szövegrésze helyébe a "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *2" szövegrész lép;
jf) "komló (szárított) *5" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *15" szövegrész lép;
k) a 373. tiodikarb hatóanyag
ka) "paradicsom, padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom, padlizsán *0,2" szövegrész lép; kb) "fejessaláta *2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta *0,3" szövegrész lép; kc) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;
kd) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;
l) a 379. triadimenol hatóanyag "bogyós gyümölcsüek (kivéve szamóca) *0,1 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb bogyós gyümölcsűek *0,1 KH" szövegrész lép;
28. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (76) ponttal egészül ki:
"(76) fention, fention + oxigén analógjai, ezek szulfonjainak és szulfoxidjainak együttes mennyisége fentionban kifejezve"
29. Az R. 2. számú mellékletében a növények és növényi termékek növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálatára, hatósági intézkedésre és hatósági határozat hozatalára, a végrehajtás ellenőrzésére jogosult intézményeket tartalmazó táblázat 1. Növény, növényi termék, élelmiszer-alapanyag és dohány sorában az "OKK-OÉTI" szövegrész helyébe az "OÉTI" szövegrész lép.
30. Az R. 2. számú mellékletének táblázatában a "Szolgálatok" szövegrész helyébe az "MGSZH területi szerv, valamint MgSzH Központ" szövegrész, a "Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.
31. Az R. 3. számú mellékletében szereplő mintavételi jegyzőkönyv fejlécében a "Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.