17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának c) és e) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeljük el:

1. §

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK bizottsági irányelvek,

b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticid-szer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001757/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek,

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben - többek között a gyümölcsökben és zöldségekben -, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/7 l/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK bizottsági irányelvek."

2. §

Az R. 1-3. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

3. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének 11., 19. és 26. pontja 2007. április 21 -én lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg

a) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 1. §-a,

b) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet 4. §-a,

c) a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése és mellékletének 19. e) és f) pontja

hatályát veszti.

(4) A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002, (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról szóló 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet mellékletének 14., 18. és 21. pontja nem lép hatályba.

(5) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg

a) az R. 1. §-a (9) bekezdésének e) pontjában az "a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OKK OETI) " szövegrész helyébe "az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (a továbbiakban: OÉTI) " szövegrész,

b) az R. 2. §-ának (1) bekezdésében

ba) "A megyei (fővárosi) növény- és talajvédelmi szolgálatok rendszeresen ellenőrzik" szövegrész helyébe "A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve (a továbbiakban: MgSzH területi szerv) rendszeresen ellenőrzi" szövegrész,

bb) a "Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (a továbbiakban: Központi Szolgálat) " szövegrész helyébe a "Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ) " szövegrész,

c) az R. 2. §-ának (5) bekezdésében a "városi (fővárosi kerületi) " szövegrész helyébe a "kistérségi" szövegrész,

d) az R. 2. §-ának (13) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,

e) az R. 2. §-ának (17) bekezdésében "a Központi Szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH Központ" szövegrész,

f) az R. 2. §-ának (19) bekezdésében "a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatnak" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szervnek" szövegrész,

g) az R. 2/A. §-ának (1) és (3) bekezdésében "növény-és talajvédelmi szolgálat" szövegrész helyébe "az MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

(6) Ez a rendelet a következő európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2006/53/EK irányelve (2006. június 7.) a 90/642/EGK tanácsi irányelv mellékleteinek a fenbuta-tin-oxíd, fenhexamid, ciazofamid, linuron, triadimefon/ triadimenol, pimetrozin és a piraklostrobin megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

b) a Bizottság 2006/59/EK irányelve (2006. június 28.) a 76/895/EGK, 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a karbaril, deltametrin, endoszulfán, fenitrotion, metidation és öxa-mil megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

c) a Bizottság 2006/61/EK irányelve (2006. július 7.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az atrazin, azinfosz-etil, ciflut-rin, etefon, fention, metamidofosz, metomil, paraquat és a triazofosz megengedett legmagasabb határértékei tekintetében történő módosításáról,

d) a Bizottság 2007/7/EK irányelve (2007. február 14.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek az atrazin, a lambda-cihalotrin, a fenmedi-fám, a metomil, a linuron, a penkonazol, a pimetrozin, a bi-fentrin és az abamektin legmagasabb megengedett szermaradványszintjei tekintetében történő módosításáról.

Dr. Molnár Lajos s. k.,

egészségügyi miniszter

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelethez

1. A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú mellékletének 17. atrazin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"17.atrazinalma, körte0,05KH
almatermésűek (kivéve alma, körte)*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica0,1
kukorica (áru)0,1KH
cirok0,1KH
egyéb gabonafélék*0,1KH
rizs*0,1KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kukorica (takarmány, vetőmag)***0,1"

2. Az R. 1. számú mellékletének 20. azinfosz-etil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"20.azinfosz-etilalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
52.ciflutrin (beta-ciflutrin)(6)]
"egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,02KH"

4. Az R. 1. számú mellékletének 71. deltametrin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"71.deltametrinalma0,2
almatermésűek (kivéve alma)0,1
cseresznye, meggy0,2
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)0,1
szőlő (bor, csemege)0,2
szamóca*0,2
köszméte*0,2
málna, ribiszke, szeder*0,5
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
kivi0,2
olíva (fogyasztásra)1
olíva (olaj kivonásra)1
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, kivi, olíva)0,05KH
paradicsom, padlizsán0,3
paprika0,2
okra*0,3
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,2
kabakosok0,2
zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,2
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
-egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,2
száraz hüvelyes zöldségek1
bab (száraz)***1+
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,05KH
vöröshagyma, zöldhagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma0,1
póréhagyma0,2
egyéb hagymafélék0,05KH
brokkoli, fejeskáposzta, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta0,1
egyéb virágzatukért termesztett és fejképző káposztafélék*0,1
kínai kel, leveles kel0,5
egyéb leveles káposztafélék*0,5
karalábé0,05KH
salátafélék0,5
vízitorma, cikória*0,05KH
spenót, sóska, petrezselyem-, zellerlevél, kapor, metélőhagyma0,5
sáfrány, turbolya*0,5
spárga, rebarbara0,05KH
articsóka0,1
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga, rebarbara, articsóka)*0,05KH
csemegekukorica0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem)2
búza (szem), árpa (szem), rozs (szem), zab (szem)***1+
tritikálé (szem)2
kukorica (áru, takarmány)2
kukorica (áru)***0,5+
egyéb gabonafélék*2
rizs***1+
rizs2
cukorrépa**0,1
burgonya0,05KH
napraforgómag0,05KH
napraforgómag***0,5+
repcemag0,1
mustármag*0,1
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, mustármag, napraforgómag, repcemag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*5
tea (szárított)5
zöld dohánylevél**0,1

5. Az R. 1. számú mellékletének 108. endoszulfán hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
108.endoszulfán(20)]
"körte0,3
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH"

6. Az R. 1. számú mellékletének 114. etefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
114.etefon]
"alma0,5
paradicsom1
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH"

7. Az R. 1. számú mellékletének 126. fenbutatinoxid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
126.fenbutatinoxid]
"málna, szeder*5"

8. Az R. 1. számú mellékletének 127. fenhexamid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
127.fenhexamid]
"egyéb salátafélék*30
fűszernövények*30"

9. Az R. 1. számú mellékletének 128. fenitrotion hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"128.fenitrotionalmatermésűek0,01KH
cseresznye, meggy0,01KH
őszibarack, nektarin0,01KH
egyéb csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)0,01KH
ribiszke, málna, köszméte, szamóca0,01KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom0,01KH
padlizsán*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
uborka0,01KH
kabakosok (kivéve uborka)*0,01KH
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,01KH
bab (száraz), lencse0,01KH
lóbab, borsó (száraz)*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,01KH
hagymafélék0,01KH
káposztafélék0,01KH
vízitorma, cikória*0,01KH
leveles zöldségek (kivéve cikória, vízitorma)0,01KH
spárga0,01KH
szárukért termesztett zöldségek (kivéve spárga)*0,01KH
csemegekukorica0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
kalászosok (szem)***0,5
kukorica (áru, siló)***0,5
cukorrépa***0,5
burgonya0,01KH
repcemag, mustármag0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag, repcemag, mustármag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,5
lucerna***0,5"

10. Az R. 1. számú melléklete a 139/A. fention új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
139/A.fention(76)]
"almatermésűek*0,01KH
cseresznye, meggy*2
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék3
olíva (fogyasztásra)1
olíva (olaj kivonásra)1
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

11. Az R. 1. számú mellékletének 177. glifozát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"177.glifozátalmatermésűek0,1KH
csonthéjasok0,1KH
szőlő (bor, csemege)0,5
bogyós gyümölcsűek0,1KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,1KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,1KH
narancs0,5
mandarin0,5
egyéb citromfélék0,1KH
olívabogyó (olajextrakció)1
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)]0,1KH
paprika, paradicsom, padlizsán0,1KH
kabakosok0,1KH
hüvelyes zöldségek (friss)0,1KH
bab (száraz)2.
borsó (száraz)10
egyéb száraz hüvelyes zöldségek0,1KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)0,1KH
hagymafélék0,1KH
káposztafélék0,1KH
leveles zöldségek0,1KH
szárukért termesztett zöldségek0,1KH
csemegekukorica0,1KH
termesztett gombák0,1KH
vadon termő gombák*50
kukorica*1
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)10
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg)
árpa (szem), zab (szem), cirok20
egyéb gabonafélék0,1KH
rizs*0,1KH
burgonya0,5
gyapotmag, lenmag, mustármag, repcemag10
napraforgómag, szójabab20
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
egyéb olajos magvúak0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)2"

12. Az R. 1. számú mellékletének 207. karbaril hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"207.karbarilalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió*0,05KH
citromfélék0,05KH
olíva (fogyasztásra)5
olíva (olaj kivonásra)5
egyéb déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva)0,05KH
paradicsom*0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
gabonafélék*0,5
rizs*1
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

13. Az R. 1. számú mellékletének 261. metamidofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"261.metamidofoszalmatermésűek0,01KH
őszibarack, nektarin*0,05
kajszibarack*0,1
egyéb csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,01KH
kabakosok*0,01KH
zöldbab, zöldborsó (hüvellyel)*0,5
zöldbab, zöldborsó (fejtett)*0,01KH
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,01KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
brokkoli, karfiol*0,02
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,02
egyéb káposztafélék*0,01KH
karalábé*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
articsóka*0,1
szárukért termesztett zöldségek (kivéve articsóka)*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
cukorrépa***0,01
burgonya*0,01KH
gyapotmag*0,2
szójabab*0,2
olajos magvúak (kivéve gyapotmag, szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

14. Az R. 1. számú mellékletének 264. metidation hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
264.metidation]
"őszibarack, nektarin*0,05
olíva (olaj kivonásra)1"

15. Az R. 1. számú mellékletének 269. metomil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
269.metomil(44)]
"sóska, mángold*0,05KH"

16. Az R. 1. számú mellékletének 290. oxamil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"290.oxamil(46)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
mandarin0,02
egyéb citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom0,02
padlizsán*0,02
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,01KH
uborka0,02
cukkini*0,03
kabakosok (kivéve uborka, cukkini)*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák0,01KH
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
fokhagyma, vöröshagyma0,01KH
egyéb hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő, gombák*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
burgonya0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02
tea (szárított)0,02"

17. Az R. 1. számú mellékletének 294. paraquat hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"294.paraquatalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

18. Az R. 1. számú mellékletének 303. pimetrozin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
303.pimetrozin]
"száraz hüvelyes zöldségek*0,02KH
brokkoli, karfiol*0,02KH
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,02KH
egyéb fejképző káposztafélék*0,02KH"

19. Az R. 1. számú mellékletének 306. piraklostrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"306.piraklostrobinalmatermésűek*0,3
cseresznye, meggy0,2
kajszibarack, nektarin, őszibarack0,2
szilva0,1
egyéb csonthéjasok*0,02KH
szőlő (csemege)1
szőlő (bor)2
szamóca*0,5
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca)*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
pisztácia1
kókuszdió, makadám dió, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék1
mangó, papaya0,05
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, mangó, papaya)0,02KH
paradicsom, padlizsán*0,2
paprika*0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek (friss)*0,02KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,3
sárgarépa*0,1
pasztinák, torma*0,3
egyéb gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
fokhagyma, mogyoróhagyma, vöröshagyma*0,2
póréhagyma*0,5
egyéb hagymafélék*0,02KH
brokkoli, karfiol*0,1
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,1
fejeskáposzta, kelbimbó*0,2
egyéb fejképző káposztafélék*0,02KH
leveles káposztafélék*0,02KH
karalábé*0,02KH
fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa*2
fűszernövények*2
leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék)*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)*0,1
[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
árpa (szem), zab (szem)*0,3
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*10
tea (szárított)0,05KH"

20. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
373.tiodikarb(44)]
"sóska, mángold*0,05KH"

21. Az R. 1. számú mellékletének 373. tiodikarb hatóanyag paprika kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
373.tiodikarb(44)]
"paprika0,05KH"

22. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
378.triadimefon(61)]
"áfonya, köszméte, ribiszke*1"

23. Az R. 1. számú mellékletének 378. triadimefon hatóanyaga bogyós gyümölcsűek (szamóca) kultúrához tartozó sora helyébe a következő szöveg lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
378.,triadimefon(61)]
"egyéb bogyós gyümölcsűek*0,1KH"

24. Az R. 1. számú mellékletének 379. triadimenol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
379.triadimenol(61)]
"áfonya, köszméte, ribiszke*1"

25. Az R. 1. számú mellékletének 383. triazofosz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"383.triazofoszalmatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,01KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,01KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH
zöld dohánylevél**0,1"

26. Az R. 1. számú mellékletének 393/A trimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén) hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

[SorszámHatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"393/Atrimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
narancs, mandarin0,5
citromfélék (kivéve narancs,' mandarin)0,05KH
olívabogyó (olajextrakció)1
déligyümölcsök [kivéve citromfélék, olívabogyó (olajextrakció)]0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05 .KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett gombák*0,05KH
vadon termő gombák*20
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)*5
árpa (szem), zab (szem)*10
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
szójabab*10
olajos magvúak (kivéve szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

27. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:

a) az 51. ciazofamid hatóanyag "egyéb ehető héjú kabakosok *G,01 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb ehető héjú kabakosok *0,1" szövegrész lép;

b) az 52. ciflutrin (beta-ciflutrin) hatóanyag

ba) "őszibarack, nektarin 0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin 0,3" szövegrész lép;

bb) "kajszibarack *0,5" szövegrésze helyébe a "kajszibarack *0,3" szövegrész lép;

c) az 108. endoszulfán hatóanyag

ca) "almatermésűek 0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek (kivéve körte) 0,05 KH" szövegrész lép;

cb) "csonthéjasok (kivéve őszibarack, nektarin) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "csonthéjasok *0,05 KH" szövegrész lép;

cc) "őszibarack, nektarin *0,5" szövegrésze helyébe a "őszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;

cd) "citromfélék 0,5" szövegrésze helyébe a "citromfélék 0,05 KH" szövegrész lép;

ce) "tökfélék 0,3" szövegrésze helyébe a "tökfélék 0,05 KH" szövegrész lép;

cf) "dinnyefélék *0,3" szövegrésze helyébe a "dinnyefélék *0,05 KH" szövegrész lép;

cg) "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,3" szövegrésze helyébe az "egyéb nem ehető héjú kabakosok *0,05 KH" szövegrész lép;

ch) "gyapotmag 0,3" szövegrésze helyébe a "gyapotmag 5" szövegrész lép;

d) a 114. etefon hatóanyag

da) "almatermésűek *3" szövegrésze helyébe a "almatermésűek (kivéve alma) *0,05 KH" szövegrész lép;

db) "szőlő (bor, csemege) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *1" szövegrész lép;

dc) "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1 KH" szövegrésze helyébe a "dió, mandula, mogyoró, gesztenye *0,1" szövegrész lép;

dd) "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1 KH" szövegrésze helyébe a "kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió 0,1" szövegrész lép;

de) "paprika, paradicsom 3" szövegrésze helyébe a "paprika 3" szövegrész lép;

df) "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,05 KH" szövegrésze helyébe az "olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag) *0,1 KH" szövegrész lép;

dg) "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag 0,1 KH" szövegrész lép;

e) a 126. fenbutatinoxid hatóanyag

ea) "bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "bogyós gyümölcsűek (kivéve málna, szamóca, szeder) *0,05 KH" szövegrész lép;

eb) "egyéb solanacea (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanacea (kivéve burgonya) * 1" szövegrész lép;

f) a 127. fenhexamid hatóanyag "leveles zöldségek (kivéve fejessaláta) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények, salátafélék) *0,05 KH" szövegrész lép;

g) a 246. linuron hatóanyag

ga) "petrezselyemlevél, zellerlevél *1" szövegrésze helyébe a "fűszernövények *1" szövegrész lép;

gb) "leveles zöldségek (kivéve petrezselyem-, zellerlevél) *1" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve fűszernövények) *0,05 KH" szövegrész lép;

h) a 264. metidation hatóanyag

ha) "almatermésűek *0,3" szövegrésze helyébe az "almatermésűek *0,02 KH" szövegrész lép;

hb) "őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva *0,2" szövegrésze helyébe a "szilva, ringló *0,2" szövegrész lép;

hc) "cseresznye, meggy *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb csonthéjasok *0,02 KH" szövegrész lép;

hd) "szőlő (bor, csemege) *0,5" szövegrésze helyébe a "szőlő (bor, csemege) *0,02 KH" szövegrész lép;

he) "olíva bogyó 1" szövegrésze helyébe az "olíva (fogyasztásra) 1" szövegrész lép;

hf) "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olívabogyó) 0,02 KH" szövegrésze helyébe a "déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olíva) 0,02 KH" szövegrész lép;

hg) "komló (szárított) *3" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *0,1 KH" szövegrész lép;

i) a 269. metomil hatóanyag

ia) "paprika 0,2" szövegrésze helyébe a "paprika 0,05 KH" szövegrész lép;

ib) "paradicsom 0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom 0,2" szövegrész lép;

ic) "padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "padlizsán *0,2" szövegrész lép;

id) "fejessaláta 2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta 0,3" szövegrész lép;

ie) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;

if) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor 0,3" szövegrész lép;

ig) "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;

j) a 303. pimetrozin hatóanyag

ja) "kajszibarack, nektarin, őszibarack *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "kajszibarack, nektarin *0,05 KH" szövegrész lép;

jb) "hüvelyes zöldségek *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek (friss) *1" szövegrész lép;

jc) "káposztafélék (kivéve fejeskáposzta, leveles kel) *0,02 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb leveles káposztafélék *0,2" szövegrész lép;

jd) "leveles kel *0,1" szövegrésze helyébe a "leveles kel *0,2" szövegrész lép;

je) "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *1" szövegrésze helyébe a "fejessaláta, endívia, galambbegy saláta, zsázsa *2" szövegrész lép;

jf) "komló (szárított) *5" szövegrésze helyébe a "komló (szárított) *15" szövegrész lép;

k) a 373. tiodikarb hatóanyag

ka) "paradicsom, padlizsán *0,5" szövegrésze helyébe a "paradicsom, padlizsán *0,2" szövegrész lép; kb) "fejessaláta *2" szövegrésze helyébe a "fejessaláta *0,3" szövegrész lép; kc) "spenót, sóska, mángold *2" szövegrésze helyébe a "spenót *0,05" szövegrész lép;

kd) "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *2" szövegrésze helyébe a "petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,3" szövegrész lép;

l) a 379. triadimenol hatóanyag "bogyós gyümölcsüek (kivéve szamóca) *0,1 KH" szövegrésze helyébe az "egyéb bogyós gyümölcsűek *0,1 KH" szövegrész lép;

28. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (76) ponttal egészül ki:

"(76) fention, fention + oxigén analógjai, ezek szulfonjainak és szulfoxidjainak együttes mennyisége fentionban kifejezve"

29. Az R. 2. számú mellékletében a növények és növényi termékek növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálatára, hatósági intézkedésre és hatósági határozat hozatalára, a végrehajtás ellenőrzésére jogosult intézményeket tartalmazó táblázat 1. Növény, növényi termék, élelmiszer-alapanyag és dohány sorában az "OKK-OÉTI" szövegrész helyébe az "OÉTI" szövegrész lép.

30. Az R. 2. számú mellékletének táblázatában a "Szolgálatok" szövegrész helyébe az "MGSZH területi szerv, valamint MgSzH Központ" szövegrész, a "Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

31. Az R. 3. számú mellékletében szereplő mintavételi jegyzőkönyv fejlécében a "Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat" szövegrész helyébe az "MgSzH területi szerv" szövegrész lép.

Tartalomjegyzék