8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (10) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. §-a (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. §[1]

2. §

Az R. 1. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

3. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének

a) 1-9. pontja 2007. február 24-én,

b) 10-22. pontja 2007. április 21-én,

c) 23-24. és 30. a)-g) pontja 2006. április 27-én,

d) 25-29. és 30 h)-t) pontja 2006. május 10-én lép hatályba.

4. §

Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2005/48/EK irányelve (2005. augusztus 23.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvnek a gabonafélékben, valamint egyes állati és növényi eredetű termékekben, illetve azok felületén található egyes peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértéke vonatkozásában történő módosításáról,

b) a Bizottság 2005/70/EK irányelve (2005. október 20.) a gabonafélékben, valamint az egyes állati és növényi eredetű termékekben, illetve azok felületén található egyes peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározása tekintetében a 76/895/EGK, 86/362/EGK, 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek módosításáról (1., 2., 4. cikk, I., II., V. és VI. melléklet),

c) a Bizottság 2005/74/EK irányelve (2005. október 25.) a 90/642/EGK tanácsi irányelvnek az abban rögzített etofumezát, lambda-cihalotrin, metomil, pimetrozin és tia-bendazol szermaradvány legmagasabb mértékére tekintettel történő módosításáról,

d) a Bizottság 2005/76/EK irányelve (2005. november 8.) a 90/642/EGK és a 86/362/EGK tanácsi irányelvnek a bennük a krezoxim-metilre, a ciromazinra, a bifentrinre, a metalaxilra és az azoxistrobinra vonatkozóan meghatározott megengedett legmagasabb szermaradvány értékek tekintetében történő módosításáról.

Dr. Rácz Jenő s. k.,

egészségügyi miniszter

Pásztohy András s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár

Melléklet a 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelethez

1. Az R. 1. számú mellékletének flufenacet hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[2]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"flufenacet(69)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru, siló, takarmány)0,05KH
gabonafélék (kivéve kukorica)*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya0,1
napraforgómag0,05KH
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

2. Az R. 1. számú mellékletének fosztiazát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[3]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"fosztiazátalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
banán0,05
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán)0,02KH
paprika, paradicsom0,02KH
padlizsán*0,02KH
uborka0,02KH
kabakosok (kivéve uborka)*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

3. Az R. 1. számú mellékletének iprodion hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[4]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"iprodionalmatermésűek5
csonthéjasok3
szőlő (bor, csemege)10
szamóca15
vadon termő bogyós gyümölcsűek*0,02KH
egyéb bogyós gyümölcsűek*10
dió, mandula, gesztenye*0,02KH
mogyoró*0,2
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citrom5
mandarin1
citromfélék (kivéve citrom, mandarin)0,02KH
kivi5
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, kivi)0,02KH
paprika, paradicsom5
padlizsán*5
uborka, cukkíni*2
dinnyefélék, tökfélék*1
zöldbab (hüvellyel)*5
zöldbab (fejtett)*0,02KH
zöldborsó (hüvellyel)*2
zöldborsó (fejtett)*0,3
egyéb friss hüvelyes zöldségek*0,02KH
száraz hüvelyes zöldségek*0,2
sárgarépa0,3
zellergumó, pasztinák0,3
torma*0,1
retek*0,3
egyéb gyökér- és gumós zöldségek*0,02KH
vöröshagyma0,2
zöldhagyma*3
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
fokhagyma, mogyoróhagyma*0,2
egyéb hagymafélék*0,02KH
kelbimbó*0,5
kínai kel*5
fejeskáposzta5
kelkáposzta*0,02KH
egyéb fejképző és leveles káposztafélék*0,02KH
brokkoli, karfiol*0,1
egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék*0,1
karalábé*0,02KH
fejessaláta10
endívia, galambbegy saláta, zsázsa*10
vízitorma*0,02KH
cikória*0,2
spenót, sóska, mángold*0,02KH
petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*10
rebarbara*0,2
szárukért termesztett zöldségek (kivéve rebarbara)*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
búza (szem), árpa (szem), zab (szem)*0,5
gabonafélék [kivéve árpa (szem), búza (szem), zab (szem)]*0,02KH
rizs*3
cukorrépa***0,2
burgonya*0,02KH
napraforgómag0,5
repcemag*0,5
lenmag*0,5
szójabab, gyapotmag, mustármag, mákszem, tökmag, olajtök, olajretek*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

4. Az R. 1. számú mellékletének jodoszulfuron-metil Na hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[5]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"jodoszulfuron-metil Na(70)almatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
árpa (szem), búza (szem)0,02KH
gabonafélék [kivéve árpa (szem), búza (szem)]*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH
árpa (szalma), búza (szalma)***0,05"

5. Az R. 1. számú mellékletének mezotrion hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[6]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"mezotrion(68)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru, csemege)0,05KH
gabonafélék (kivéve kukorica)*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kukorica (siló, takarmány, vetőmag)***0,01"

6. Az R. 1. számú mellékletének molinát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[7]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"molinátalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

7. Az R. 1. számú mellékletének pikoxistrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[8]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"pikoxistrobinalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
árpa (szem), zab (szem)0,2KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

8. Az R. 1. számú mellékletének propikonazol hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[9]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"propikonazolalmatermésűek*0,05KH
őszibarack, nektarin, kajszibarack*0,2
cseresznye, meggy, ringló, szilva*0,05KH
szőlő (bor, csemege)0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
banán0,1
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, banán)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
zöldborsó (hüvellyel), takarmányborsó0,05KH
hüvelyes zöldségek [kivéve zöldborsó (hüvellyel)]*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
póréhagyma*0,1
hagymafélék (kivéve póréhagyma)*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
árpa (szem), zab (szem)0,2
kalászosok [kivéve árpa (szem), zab (szem)]0,05KH
cirok0,05KH
egyéb gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
cukorrépa (test)***0,05
cukorrépa (fej, levél)***0,1
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró0,2
kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH
kalászosok (szalma)***0,5
zöldborsó (szár és levél)

9. Az R. 1. számú melléklete a sziltiofam új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:[10]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"sziltiofamalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

10. Az R. 1. számú mellékletének brómoxinil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[11]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"brómoxinilalmatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paradicsom, paprika, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
kukorica (áru, siló)0,1
kalászosok (szem)0,05KH
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem), kukorica]*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
napraforgómag, repcemag0,1KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, repcemag, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

11. Az R. 1. számú mellékletének dimetenamid-P hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[12]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"dimetenamid-P(72)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*0,01KH
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
kukorica (áru, takarmány)0,01KH
gabonafélék (kivéve kukorica)*0,01KH
rizs*0,01KH
burgonya*0,01KH
napraforgómag, repcemag, szójabab0,02KH
olajos magvúak (kivéve napraforgómag, repcemag, szójabab, földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

12. Az R. 1. számú mellékletének flazaszulfuron hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[13]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"flazaszulfuronalmatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)0,02
bogyós gyümölcsűek*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,02
olívabogyó0,02
déligyümölcsök (kivéve citromfélék, olívabogyó)0,01KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

13. Az R. 1. számú melléklete a flurtamon új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:[14]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"flurtamonalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

14. Az R. 1. számú mellékletének glifozát hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[15]

15. Az R. 1. számú mellékletének ioxinil hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[16]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"ioxinil(73)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
sárgarépa, pasztinák*0,2
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, pasztinák)*0,05KH
vöröshagyma0,2
hagymafélék (kivéve vöröshagyma)*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,05KH
rizs*0,05KH
burgonya*0,05KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

16. Az R. 1. számú mellékletének klórprofám hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[17]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"klórprofám(71)almatermésűek*0,05KH
csonthéjasok*0,05KH
szőlő (bor, csemege)*0,05KH
bogyós gyümölcsűek*0,05KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,05KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,05KH
citromfélék0,05KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,05KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,05KH
kabakosok*0,05KH
hüvelyes zöldségek*0,05KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,05KH
hagymafélék*0,05KH
káposztafélék*0,05KH
leveles zöldségek*0,05KH
szárukért termesztett zöldségek*0,05KH
csemegekukorica*0,05KH
termesztett, vadon termő gombák*0,05KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya10
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,1KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,1KH
komló (szárított)*0,1KH
tea (szárított)0,1KH"

17. Az R. 1. számú melléklete a mepanipirim új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:[18]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"mepanipirim(74)almatermésűek*0,01KH
csonthéjasok*0,01KH
szőlő (bor, csemege)*3
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
szamóca*2
bogyós gyümölcsűek (kivéve szamóca)*0,01KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,01KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,01KH
citromfélék0,01KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,01KH
paradicsom*1
paprika, padlizsán*0,01KH
kabakosok*0,01KH
hüvelyes zöldségek*0,01KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,01KH
hagymafélék*0,01KH
káposztafélék*0,01KH
leveles zöldségek*0,01KH
szárukért termesztett zöldségek*0,01KH
termesztett, vadon termő gombák*0,01KH
csemegekukorica*0,01KH
gabonafélék*0,01KH
rizs*0,01KH
burgonya*0,01KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,02KH
tea (szárított)0,02KH"

18. Az R. 1. számú mellékletének piraklostrobin hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[19]

19. Az R. 1. számú melléklete a propoxikarbazon új hatóanyag alábbi szermaradvány értékeivel egészül ki:[20]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"propoxikarbazon(75)almatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)*0,02KH
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,02KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,02KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

20. Az R. 1. számú mellékletének quinoxifen hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[21]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"quinoxifenalmatermésűek*0,02KH
cseresznye, meggy*0,3
csonthéjasok (kivéve cseresznye, meggy)*0,02KH
szőlő (bor, csemege)1
szamóca*0,3
szeder, málna*0,02KH
egyéb vesszőn termő bogyós gyümölcsűek*0,02KH
áfonya, ribiszke, köszméte*1
vadon termő bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paprika, paradicsom, padlizsán*0,02KH
uborka, cukkini*0,02KH
dinnyefélék, tökfélék*0,05
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
búza (szem), rozs (szem), tritikálé (szem)*0,02KH
árpa (szem), zab (szem)*0,2
gabonafélék [kivéve kalászosok (szem)]*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya*0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,5KH
tea (szárított)0,05KH"

21. Az R. 1. számú melléklete a trimetil-szulfónium kation (glifozát felhasználás esetén) új hatóanyag szermaradvány értékeivel egészül ki:[22]

22. Az R. 1. számú mellékletének zoxamid hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:[23]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
"zoxamidalmatermésűek*0,02KH
csonthéjasok*0,02KH
szőlő (bor, csemege)5
bogyós gyümölcsűek*0,02KH
dió, mandula, mogyoró, gesztenye*0,02KH
kókuszdió, makadám dió, pisztácia, kesudió, pekándió0,02KH
citromfélék0,02KH
[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg]
déligyümölcsök (kivéve citromfélék)0,02KH
paradicsom0,5
egyéb solanacea (kivéve burgonya)*0,02KH
kabakosok*0,02KH
hüvelyes zöldségek*0,02KH
gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya)*0,02KH
hagymafélék*0,02KH
káposztafélék*0,02KH
leveles zöldségek*0,02KH
szárukért termesztett zöldségek*0,02KH
csemegekukorica*0,02KH
termesztett, vadon termő gombák*0,02KH
gabonafélék*0,02KH
rizs*0,02KH
burgonya0,02KH
olajos magvúak (kivéve földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag)*0,05KH
földimogyoró, kakaóbab, nyerskávé, szezámmag0,05KH
komló (szárított)*0,05KH
tea (szárított)0,05KH"

23. Az R. 1. számú melléklete etofumezát hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:[24]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
etofumezát ]
"petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya*1
köménymag, borókamag, szerecsendió, bors (fekete, fehér), vanília hüvelyek*0,5
egyéb fűszerek*0,5"

24. Az R. 1. számú melléklete tiabendazol hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:[25]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
tiabendazol]
"gránátalma0,05KH
édes burgonya, jamgyökér, manióka*15"

25. Az R. 1. számú melléklete azoxistrobin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:[26]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
azoxistrobin]
"retek*0,2
egyéb fejképző káposztafélék*0,3
egyéb leveles káposztafélék*5"

26. Az R. 1. számú melléklete ciromazin hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki:[27]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
ciromazin]
"egyéb solanacea (kivéve burgonya)*1
zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel)*5
sárgarépa*1"

27. Az R. 1. számú melléklete kresoxim-metil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:[28]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
kresoxim-metil]
"póréhagyma*5"

28. Az R. 1. számú melléklete metalaxil hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:[29]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
metalaxil]
torma, retek*0,1"

29. Az R. 1. számú melléklete metalaxil-M hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírással egészül ki:[30]

[HatóanyagKultúraHatárérték mg/kg
metalaxil-M]
"torma, retek*0,1"

30. Az R. 1. számú mellékletében az alábbi hatóanyag-kultúra párok egyes határértékei a következők szerint módosulnak:[31][32]

a) az etofumezát hatóanyag "leveles zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "leveles zöldségek (kivéve petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya) *0,05 KH" szövegrész lép;

b) a lambda-cihalotrin hatóanyag "egyéb solanacea (kivéve burgonya) *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb solanacea (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrész lép;

c) a lambda-cihalotrin hatóanyag "spenót, sóska, mán-gold *0,5" szövegrésze helyébe a "spenót *0,5" szövegrész lép;

d) a lambda-cihalotrin hatóanyag "egyéb spenótfélék *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "egyéb spenótfélék *0,5" szövegrész lép;

e) a metomil hatóanyag "paprika 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "paprika 0,2" szövegrész lép;

f) a pimetrozin hatóanyag "leveles kel *0,02 KH" szövegrésze helyébe a "leveles kel *0,1" szövegrész lép;

g) a tiabendazol hatóanyag "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, édes burgonya, jamgyökér, manióka) *0,05 KH" szövegrész lép;

h) az azoxistrobin hatóanyag "mangó, papaya 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "mangó, papaya 0,2" szövegrész lép;

i) az azoxistrobin hatóanyag "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, banán) 0,05 KH" szövegrésze helyébe a "déli gyümölcsök (kivéve citromfélék, banán, mangó, papaya) 0,05 KH" szövegrész lép;

j) az azoxistrobin hatóanyag "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, pasztinák, petrezselyemgyökér, zellergumó, torma, bakszakáll) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa, pasztinák, petrezselyemgyökér, retek, zellergumó, torma, bakszakáll) *0,05 KH" szövegrész lép;

k) az azoxistrobin hatóanyag "kelkáposzta 5" szövegrésze helyébe a "kelkáposzta 0,3" szövegrész lép;

l) az azoxistrobin hatóanyag "kelbimbó 0,1" szövegrésze helyébe a "kelbimbó 0,3" szövegrész lép;

m) az azoxistrobin hatóanyag "egyéb virágzatukért termesztett és fejképző káposztafélék *0,05 KH" szövegrésze helyébe "egyéb virágzatukért termesztett káposztafélék *0,5" szövegrész lép;

n) a bifentrin hatóanyag "ribiszke *0,05 KH" szövegrésze helyébe "ribiszke *0,5" szövegrész lép;

o) a ciromazin hatóanyag "paprika *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "paprika *1" szövegrész lép;

p) a ciromazin hatóanyag "hüvelyes zöldségek *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "hüvelyes zöldségek [kivéve zöldbab (hüvellyel), zöldborsó (hüvellyel) ] *0,05 KH" szövegrész lép;

r) a ciromazin hatóanyag "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya) *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "gyökér- és gumós zöldségek (kivéve burgonya, sárgarépa) *0,05 KH" szövegrész lép;

s) a ciromazin hatóanyag "petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *0,05 KH" szövegrésze helyébe a petrezselyemlevél, zellerlevél, metélőhagyma, sáfrány, turbolya *15" szövegrész lép;

t) a kresoxim-metil hatóanyag "hagymafélék *0,05 KH" szövegrésze helyébe a "hagymafélék (kivéve póréhagyma) *0,05 KH" szövegrész lép.

31. Az R. 1. számú mellékletének MAGYARÁZAT része a következő (68)-(75) pontokkal egészül ki:

"(68) mezotrion, mezotrion + MNBA (4-metil-szulfonil-2-nitrobenzoesav) együttes mennyisége mezo-trionban kifejezve

(69) flufenacet, a flufenacet - egyenértékben kifejezett N fluorofenil-N-izopropil molekula tartalmazó vegyületek összessége

(70) jodoszulfuron-metil Na, a jodoszulfuron-metil sói jodoszulfuron-metilben kifejezve

(71) klórprofám, klórprofám + 3-klór-anilin együttes mennyisége klórprofámban kifejezve, burgonyában, szermaradék-meghatározása kizárólag klórprofámra

(72) dimetenamid-P, dimetenamid és izomérjeinek együttes mennyisége

(73) ioxinil, ioxinil + észtereinek együttes mennyisége, ioxinilben kifejezve

(74) mepanipirim, mepanipirim + (2-anilin-4-hidroxi-propil)-6-metilpirimidin metabolit együttes mennyisége, mepanipirimben kifejezve

(75) propoxikarbazon, propoxikarbazon + sói + 2-hid-roxi-propoxi-propoxikarbazon, propoxikarbazonban kifejezve"

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet 3. § (3) bekezdése a) pontja. Hatálytalan 2007.04.12.

[2] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[3] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[4] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[5] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[6] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[7] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[8] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[9] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[10] Később lép hatályba. Hatályos 2007.02.24.

[11] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[12] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[13] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[14] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[15] A 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM rendelet 3. § (4) bekezdése alapján nem lép hatályba.

[16] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[17] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[18] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[19] A 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM rendelet 3. § (4) bekezdése alapján nem lép hatályba.

[20] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[21] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[22] A 17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM rendelet 3. § (4) bekezdése alapján nem lép hatályba.

[23] Később lép hatályba. Hatályos 2007.04.21.

[24] Később lép hatályba. Hatályos 2006.04.27.

[25] Később lép hatályba. Hatályos 2006.04.27.

[26] Később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

[27] Később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

[28] Később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

[29] Később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

[30] Később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

[31] A 30. pont a)-g) pontja később lép hatályba. Hatályos 2006.04.27.

[32] A 30. pont h)-t) pontja később lép hatályba. Hatályos 2006.05.10.

Tartalomjegyzék