57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) Melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.

2. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének 2. pontja 2007. december 1-jén lép hatályba.

(3) Az R. Mellékletének

a) 57. sora és a 3-1-2001/22 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben található ólom-, kadmium-, higany- és 3-MCPD-szintek hatósági ellenőrzésére 2. kiadása,

b) 59. sora és a 3-1-2002/69 Az élelmiszerekben lévő dioxinok hatósági ellenőrzésére, valamint a dioxin jellegű PCB-k meghatározására szolgáló vizsgálati és mintavételi módszerek 2. kiadása,

c) 62. sora és a 3-1-2004/16 Mintavételi és vizsgálati módszerek a konzervekben lévő ón mennyiségének hatósági ellenőrzésére 1. kiadása, valamint

d) 63. sora és a 3-1-2005/10 Élelmiszerek benzo[a]pi-rén tartalmának hatósági ellenőrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerek (1. kiadás)

e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti.

3. §

Ez a rendelet a következő közösségi jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve (2006. július 5.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK irányelv és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 94/35/EK irányelv módosításáról,

b) a Bizottság 2006/128/EK irányelve (2006. december 8.) az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről,

c) a Bizottság 2006/129/EK irányelve (2006. december 8.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó különleges tisztasági követelmények megállapításáról szóló 96/77/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről,

d) a Bizottság 333/2007/EK rendelete (2007. március 28.) az élelmiszerek ólom-, kadmium-, higany-, szervetlen vegyületben lévő ón-, 3-MCPD- és benzo[a]pirén-tartalmának hatósági ellenőrzése céljából végzett mintavétel és vizsgálat módszereinek megállapításáról.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelethez

1.[1]

2.[2]

Az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet mellékletében jelzett 66. sorszámú előírása[3]

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/52 számú előírás

Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 67. sorszámú előírása

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

(Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/128 számú előírás

Az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 1-2-95/31 előírás módosításáról és helyesbítéséről

1. §

A Magyar Élelmiszerkönyvnek az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről szóló 1-2-95/31 számú előírásának (a továbbiakban: 1 -2-95/31 számú előírás) melléklete ezen előírás mellékletének megfelelően módosul.

2. §

Ez az előírás 2008. február 1-jén lép hatályba.

3. §

Ez az előírás az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/3 l/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről szóló, 2006. december 8-i 2006/128/EK bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Melléklet az 1-2-2006/128 számú előíráshoz

Az 1-2-95/31 számú előírás melléklete a következőképpen módosul és kerül helyesbítésre:

1. A melléklet az E 968 eritritolra vonatkozóan a következő szöveggel egészül ki az E 967 xilit után:

"E 968 ERITRIT
Szinonimákmezo-eritrit, tetrahidroxibután, eritrit.
JellemzésBiztonságos és megfelelő, élelmiszer-minőségű ozmofil élesztők
- pl. Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis -
segítségével szénhidrátforrás erjesztésével, azt követően pedig tisztítással
és szárítással nyert anyag.
Kémiai név1,2,3,4-butántetraol
EINECS*205-737-3
ÖsszegképletC4H10O4
Molekulatömeg122,12
TartalomLegalább 99%, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér, szagtalan, nem higroszkópikus, hőstabil kristályok a szacharóz
kb. 60-80%-os édességével.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben tökéletesen, etanolban kismértékben, dietil-éterben egyáltalán nem
oldódik.
B. Olvadáspont-tartomány119-123°C
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,2% (70 °C, hat óra, vákuum exszikkátorban).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%.
Redukáló anyagokLegfeljebb 0,3%, D-glükózban kifejezve.
Ribitol és glicerinLegfeljebb 0,1%.
ÓlomLegfeljebb 0,5 mg/kg."

* European inventory of existing commercial chemical substances (Európai kereskedelmi forgalomban lévő kémiai anyagok adattára) .

2. Az E 954 szacharinra, valamint Na-, K- és Ca-sóira vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 954 SZACHARIN, VALAMINT ANNAK NÁTRIUM-, KÁLIUM- ÉS KALCIUM-SÓI
(I) SZACHARIN
Jellemzés
Kémiai név3 -oxo-2,3-dihidro-benzo[d]izotiazol-1,1 -dioxid
EINECS201-321-0
ÖsszegképletC7H5NO3S
Relatív molekulatömeg183,18
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H5NO3S, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por, szagtalan vagy gyengén aromás illatú, édes ízű, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóznál.
Azonosítás
OldhatóságVízben kismértékben oldódik, lúgos oldatokban oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 1% (105 °C, két óra).
Olvadáspont-tartomány226-230 °C
SzulfáthamuLegfeljebb 0,2%, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval megsavanyított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szuifonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(II) SZACHARIN-NÁTRIUM SÓJA
SzinonimákNátrium-szacharin, nátrium-szacharinát.
Jellemzés
Kémiai névnátrium-o-benzoszulfimid,
a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol nátriumsója,
oxobenz-izoszulfonazol, 1,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1 -dioxid
nátriumsó-dihidrát
EINECS204-886-1
ÖsszegképletC7H4NNaO3S • 2H2O
Relatív molekulatömeg241,19
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H4NNaO3S, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos, málló por; szagtalan vagy
gyenge illatú, nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is.
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 15% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(III) SZACHARIN KALCIUM SÓJA
SzinonimákKalcium-szacharin, kalcium-szacharinát
Jellemzés
Kémiai névkalcium-o-benzoszulfimid, a
2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol kalciumsója,
l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid, kal-ciumsó-hidrát (2:7)
EINECS229-349-0
ÖsszegképletC14H8CaN2O6S2-31/2H2O
Relatív molekulatömeg467,48
TartalomLegalább 95% C14H8CaN2O6S2, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is.
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 13,5% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(IV) SZACHARIN KÁLIUM SÓJA
SzinonimákKálium-szacharin, kálium-szacharinát.
Jellemzés
Kémiai névkálium-o-benzoszulfimid, a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfonazol
káliumsója, az l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid-monohidrát
káliumsója
EINECS
ÖsszegképletC7H4KNO3S - H2O
Molekulatömeg239,77
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H4KNO3S, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300-
500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 8% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

3. Az E 955 szukralózra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 955 SZUKRALÓZ
Szinonimák4,1',6'-triklór-galakto-szukróz
Jellemzés
Kémiai név1,6-diklór-1,6-dideoxi-p-D-fruktofuranozil-4-klór-
4-deoxi-alfa-D-galaktopiranozid
EINECS259-952-2
ÖsszegképletC12H19Cl3O8
Molekulatömeg397,64
TartalomLegalább 98% és legfeljebb 102% C12H19Cl3O8, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér-törtfehér, gyakorlatilag szagtalan kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben, metanolban és etanolban tökéletesen oldódik.
Etil-acetátban kismértékben oldódik.
B. Infravörös abszorpcióA minta kálium-bromid diszperziójának infravörös spektruma
relatív maximumot mutat a szukralóz referenciaminta segítségével
nyert referenciaspektrumban kimutatott hullámszámok esetén.
C. Vékonyréteg-kromatográfiaA tesztoldatban a fő folt Rf értéke ugyanannyi, mint az egyéb
klórozott diszacharidok vizsgálatában referenciát jelentő
"A" standard oldaté. Ezt a standard oldatot 10 ml metanolban
1,0 g szukralóz referenciaminta feloldásával nyerik.
D. Fajlagos forgatóképesség[a] = +84,0° és +87,5° között, szárazanyagra számítva
(10 vegyes százalékos oldat).
Tisztaság
VízLegfeljebb 2,0% (Karl Fischer-módszer).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,7%.
Egyéb klórozott diszaharidokLegfeljebb 0,5%.
Klórozott monoszaharidokLegfeljebb 0,1%.
Trifenilfoszfin-oxidLegfeljebb 150 mg/kg.
MetanolLegfeljebb 0,1%.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg."

4. Az E 962 aszpartám-aceszulfám sóra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 962 ASZPARTÁM-ACESZULFÁM SÓ
SzinonimákAszpartám-aceszulfám.
Aszpartám-aceszulfám só.
JellemzésA só aszpartám és K-aceszulfám megközelítőleg 2:1 arányú (m/m),
savas pH-jú oldatának a kristályosodás bekövetkeztéig tartó
felmelegítésével készül. A káliumot és a nedvességet eltávolítjuk.
A termék szilárdabb, mint önmagában az aszpartám.
Kémiai névaz L-fenilalanil-2-metil-L-alfa-aszparaginsav
6-metil-l,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxidsója
ÖsszegképletC18H23O9N3S
Molekulatömeg457,46
Tartalom63,0%-66,0% aszpartám (szárazanyag) és 34,0%-37,0%
aceszulfám (sav formában, szárazanyagra vonatkoztatva).
LeírásFehér, szagtalan kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben alig oldódik, etanolban gyengén oldódik.
B. TranszmittanciaVízben 1 cm-es cellában, 430 nm-en, megfelelő
spektrofotométerrel meghatározva - referenciaként vizet
használva - az 1%-os oldat transzmittanciája legalább 0,95, ami
legfeljebb kb. 0,022 abszorbanciával egyenértékű.
C. Fajlagos forgatóképesség[alfa]20 D =+14,5° és+16,5° között.
100 ml hangyasavban (15 N) 6,2 g koncentráció mellett, az oldat
elkészítésétől számított 30 percen belül határozzuk meg.
A számított fajlagos forgatóképességet 0,646-tal osztjuk az
aszpartám-aceszulfámsó aszpartám-tartalmának kiigazításához.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,5% (105 °C, 4 óra).
5-Benzil-3,6-dioxo-2-piperazin-ecetsavLegfeljebb 0,5%.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg."

5. Az E 965 (i) maltitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 965 (i) MALTIT SzinonimákD-maltit, hidrogénezett maltóz.
Jellemzés
Kémiai név(alfa)-D-glükopiranozil-1,4-D-glucit
EINECS209-567-0
ÖsszegképletC12H24O11
Relatív molekulatömeg344,31
TartalomLegalább 98% D-maltit tartalom, C12H24O11 szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásÉdes ízű, fehér, kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik.
B. Olvadáspont-tartomány148-151 °C
C. Fajlagos forgatóképesség[alfa]20 D = +105,5° és +108,5° között (5 vegyesszázalékos oldat)
Tisztaság
VízLegfeljebb 1% (Karl Fischer-módszer).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
KloridLegfeljebb 50 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfátLegfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

6. Az E 965 (ii) maltitszirupra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 965 (ii) MALTITSZIRUP
SzinonimákHidrogénezett, nagy maltóztartalmú glükózszirup, hidrogénezett
glükózszirup.
JellemzésFőleg maltitot tartalmazó elegy, amelyben a maltiton kívül szorbit
és hidrogénezett oligo- és poliszacharidok találhatók. Nagy
maltóztartalmú glükózszirup katalitikus hidrogénezésével vagy
egyes összetevői hidrogénezésével, majd összekeverésével állítják
elő. Kereskedelmi forgalomba szirupként, valamint szilárd
halmazállapotú termékként kerül.
TartalomLegalább 99% az összes hidrogénezett szacharid, szárazanyagra
vonatkoztatva; és legalább 50% a maltit, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásSzíntelen és szagtalan, tiszta viszkózus folyadék vagy fehér,
kristályos massza.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik.
B. Vékonyréteg-kromatográfiaMegfelel a tesztnek.
Tisztaság
VízLegfeljebb 31 % (Karl Fischer-módszer),
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,3% (glükózban kifejezve).
KloridLegfeljebb 50 mg/kg.
SzulfátLegfeljebb 100 mg/kg.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

7. Az E 966 laktitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 966 LAKTIT
Szinonimáklaktit, laktozit, laktobiozit
Jellemzés
Kémiai név4-O-beta-D-galaktopiranozil-D-glucit
EINECS209-566-5
ÖsszegképletC12H24O11
Relatív molekulatömeg344,32
TartalomLegalább 95%, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásÉdes ízü, kristályos por vagy színtelen oldat. A kristályos termékek
vízmentes, monohidrát és dihidrát formában fordulnak elő.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól oldódik
B. Fajlagos forgatóképesség[a] = 13° és +16° között, szárazanyagra számítva
(10 vegyesszázalékos vizes oldat)
Tisztaság
VízKristályos termékek; legfeljebb 10,5% (Karl Fischer-módszer).
Egyéb poliolokLegfeljebb 2,5%, szárazanyagra vonatkoztatva.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,2%, glükózban, szárazanyagra vonatkoztatva.
KloridLegfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfátLegfeljebb 200 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

A kémiai nevek kialakítása és helyesírása "A magyar kémiai elnevezés és helyesírás szabályai" című sorozat Szervetlen Kémiai Nevezéktan (Szerkesztette: Fodorné Csányi Piroska és Simándi László" Magyar Kémikusok Egyesülete, 1995) és az Útmutató a szerves vegyületek IUPAC-nevezéktanához (Szerkesztette: Nyitrai József és Nagy József, Magyar Kémikusok Egyesülete, 1998) könyveiben közölt szabályoknak felel meg.

* * *

Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 68. sorszámú előírása[4]

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

(Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/129 számú előírás

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[2] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[3] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (5) bekezdése f) pontja. Hatálytalan 2010.01.20.

[4] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (7) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2010.02.13.

Tartalomjegyzék