57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) Melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. §
(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) E rendelet mellékletének 2. pontja 2007. december 1-jén lép hatályba.
(3) Az R. Mellékletének
a) 57. sora és a 3-1-2001/22 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben található ólom-, kadmium-, higany- és 3-MCPD-szintek hatósági ellenőrzésére 2. kiadása,
b) 59. sora és a 3-1-2002/69 Az élelmiszerekben lévő dioxinok hatósági ellenőrzésére, valamint a dioxin jellegű PCB-k meghatározására szolgáló vizsgálati és mintavételi módszerek 2. kiadása,
c) 62. sora és a 3-1-2004/16 Mintavételi és vizsgálati módszerek a konzervekben lévő ón mennyiségének hatósági ellenőrzésére 1. kiadása, valamint
d) 63. sora és a 3-1-2005/10 Élelmiszerek benzo[a]pi-rén tartalmának hatósági ellenőrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerek (1. kiadás)
e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti.
3. §
Ez a rendelet a következő közösségi jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve (2006. július 5.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK irányelv és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 94/35/EK irányelv módosításáról,
b) a Bizottság 2006/128/EK irányelve (2006. december 8.) az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről,
c) a Bizottság 2006/129/EK irányelve (2006. december 8.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó különleges tisztasági követelmények megállapításáról szóló 96/77/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről,
d) a Bizottság 333/2007/EK rendelete (2007. március 28.) az élelmiszerek ólom-, kadmium-, higany-, szervetlen vegyületben lévő ón-, 3-MCPD- és benzo[a]pirén-tartalmának hatósági ellenőrzése céljából végzett mintavétel és vizsgálat módszereinek megállapításáról.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelethez
1.[1]
2.[2]
Az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet mellékletében jelzett 66. sorszámú előírása[3]
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)
1-2-2006/52 számú előírás
Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 67. sorszámú előírása
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
(Codex Alimentarius Hungaricus)
1-2-2006/128 számú előírás
Az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 1-2-95/31 előírás módosításáról és helyesbítéséről
1. §
A Magyar Élelmiszerkönyvnek az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről szóló 1-2-95/31 számú előírásának (a továbbiakban: 1 -2-95/31 számú előírás) melléklete ezen előírás mellékletének megfelelően módosul.
2. §
Ez az előírás 2008. február 1-jén lép hatályba.
3. §
Ez az előírás az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/3 l/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről szóló, 2006. december 8-i 2006/128/EK bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Melléklet az 1-2-2006/128 számú előíráshoz
Az 1-2-95/31 számú előírás melléklete a következőképpen módosul és kerül helyesbítésre:
1. A melléklet az E 968 eritritolra vonatkozóan a következő szöveggel egészül ki az E 967 xilit után:
"E 968 ERITRIT | |
Szinonimák | mezo-eritrit, tetrahidroxibután, eritrit. |
Jellemzés | Biztonságos és megfelelő, élelmiszer-minőségű ozmofil élesztők |
- pl. Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis - | |
segítségével szénhidrátforrás erjesztésével, azt követően pedig tisztítással | |
és szárítással nyert anyag. | |
Kémiai név | 1,2,3,4-butántetraol |
EINECS* | 205-737-3 |
Összegképlet | C4H10O4 |
Molekulatömeg | 122,12 |
Tartalom | Legalább 99%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Leírás | Fehér, szagtalan, nem higroszkópikus, hőstabil kristályok a szacharóz |
kb. 60-80%-os édességével. | |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben tökéletesen, etanolban kismértékben, dietil-éterben egyáltalán nem |
oldódik. | |
B. Olvadáspont-tartomány | 119-123°C |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 0,2% (70 °C, hat óra, vákuum exszikkátorban). |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,1%. |
Redukáló anyagok | Legfeljebb 0,3%, D-glükózban kifejezve. |
Ribitol és glicerin | Legfeljebb 0,1%. |
Ólom | Legfeljebb 0,5 mg/kg." |
* European inventory of existing commercial chemical substances (Európai kereskedelmi forgalomban lévő kémiai anyagok adattára) .
2. Az E 954 szacharinra, valamint Na-, K- és Ca-sóira vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 954 SZACHARIN, VALAMINT ANNAK NÁTRIUM-, KÁLIUM- ÉS KALCIUM-SÓI | |
(I) SZACHARIN | |
Jellemzés | |
Kémiai név | 3 -oxo-2,3-dihidro-benzo[d]izotiazol-1,1 -dioxid |
EINECS | 201-321-0 |
Összegképlet | C7H5NO3S |
Relatív molekulatömeg | 183,18 |
Tartalom | Legalább 99% és legfeljebb 101% C7H5NO3S, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Leírás | Fehér kristályok vagy fehér, kristályos por, szagtalan vagy gyengén aromás illatú, édes ízű, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóznál. |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Vízben kismértékben oldódik, lúgos oldatokban oldódik, etanolban mérsékelten oldódik. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 1% (105 °C, két óra). |
Olvadáspont-tartomány | 226-230 °C |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,2%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Benzoesav és szalicilsav | Előzőleg öt csepp ecetsavval megsavanyított, 10 ml 1:20 arányú |
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három | |
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg. | |
o-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
p-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Benzoesav-p-szuifonamid | Legfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Könnyen elszenesíthető anyagok | Nincsenek jelen. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szelén | Legfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
(II) SZACHARIN-NÁTRIUM SÓJA | |
Szinonimák | Nátrium-szacharin, nátrium-szacharinát. |
Jellemzés | |
Kémiai név | nátrium-o-benzoszulfimid, |
a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol nátriumsója, | |
oxobenz-izoszulfonazol, 1,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1 -dioxid | |
nátriumsó-dihidrát | |
EINECS | 204-886-1 |
Összegképlet | C7H4NNaO3S • 2H2O |
Relatív molekulatömeg | 241,19 |
Tartalom | Legalább 99% és legfeljebb 101% C7H4NNaO3S, szárazanyagra |
vonatkoztatva. | |
Leírás | Fehér kristályok vagy fehér, kristályos, málló por; szagtalan vagy |
gyenge illatú, nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is. | |
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál. | |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Vízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 15% (120 °C, négy óra). |
Benzoesav és szalicilsav | Előzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú |
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három | |
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg. | |
o-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
p-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Benzoesav-p-szulfonamid | Legfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Könnyen elszenesíthető anyagok | Nincsenek jelen. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szelén | Legfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
(III) SZACHARIN KALCIUM SÓJA | |
Szinonimák | Kalcium-szacharin, kalcium-szacharinát |
Jellemzés | |
Kémiai név | kalcium-o-benzoszulfimid, a |
2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol kalciumsója, | |
l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid, kal-ciumsó-hidrát (2:7) | |
EINECS | 229-349-0 |
Összegképlet | C14H8CaN2O6S2-31/2H2O |
Relatív molekulatömeg | 467,48 |
Tartalom | Legalább 95% C14H8CaN2O6S2, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Leírás | Fehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge |
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is. | |
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál. | |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Vízben tökéletesen oldódik, etanolban oldódik. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 13,5% (120 °C, négy óra). |
Benzoesav és szalicilsav | Előzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú |
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három | |
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg. | |
o-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
p-Toluol-szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Benzoesav-p-szulfonamid | Legfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Könnyen elszenesíthető anyagok | Nincsenek jelen. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szelén | Legfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
(IV) SZACHARIN KÁLIUM SÓJA | |
Szinonimák | Kálium-szacharin, kálium-szacharinát. |
Jellemzés | |
Kémiai név | kálium-o-benzoszulfimid, a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfonazol |
káliumsója, az l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid-monohidrát | |
káliumsója | |
EINECS | |
Összegképlet | C7H4KNO3S - H2O |
Molekulatömeg | 239,77 |
Tartalom | Legalább 99% és legfeljebb 101% C7H4KNO3S, szárazanyagra |
vonatkoztatva. | |
Leírás | Fehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge |
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300- | |
500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál. | |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Vízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 8% (120 °C, négy óra). |
Benzoesav és szalicilsav | Előzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú |
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három | |
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg. | |
o-Toluol szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
p-Toluol szulfonamid | Legfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva |
Benzoesav-p-szulfonamid | Legfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva |
Könnyen elszenesíthető anyagok | Nincsenek jelen. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szelén | Legfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva." |
3. Az E 955 szukralózra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 955 SZUKRALÓZ | |
Szinonimák | 4,1',6'-triklór-galakto-szukróz |
Jellemzés | |
Kémiai név | 1,6-diklór-1,6-dideoxi-p-D-fruktofuranozil-4-klór- |
4-deoxi-alfa-D-galaktopiranozid | |
EINECS | 259-952-2 |
Összegképlet | C12H19Cl3O8 |
Molekulatömeg | 397,64 |
Tartalom | Legalább 98% és legfeljebb 102% C12H19Cl3O8, szárazanyagra |
vonatkoztatva. | |
Leírás | Fehér-törtfehér, gyakorlatilag szagtalan kristályos por. |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben, metanolban és etanolban tökéletesen oldódik. |
Etil-acetátban kismértékben oldódik. | |
B. Infravörös abszorpció | A minta kálium-bromid diszperziójának infravörös spektruma |
relatív maximumot mutat a szukralóz referenciaminta segítségével | |
nyert referenciaspektrumban kimutatott hullámszámok esetén. | |
C. Vékonyréteg-kromatográfia | A tesztoldatban a fő folt Rf értéke ugyanannyi, mint az egyéb |
klórozott diszacharidok vizsgálatában referenciát jelentő | |
"A" standard oldaté. Ezt a standard oldatot 10 ml metanolban | |
1,0 g szukralóz referenciaminta feloldásával nyerik. | |
D. Fajlagos forgatóképesség | [a] = +84,0° és +87,5° között, szárazanyagra számítva |
(10 vegyes százalékos oldat). | |
Tisztaság | |
Víz | Legfeljebb 2,0% (Karl Fischer-módszer). |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,7%. |
Egyéb klórozott diszaharidok | Legfeljebb 0,5%. |
Klórozott monoszaharidok | Legfeljebb 0,1%. |
Trifenilfoszfin-oxid | Legfeljebb 150 mg/kg. |
Metanol | Legfeljebb 0,1%. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg." |
4. Az E 962 aszpartám-aceszulfám sóra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 962 ASZPARTÁM-ACESZULFÁM SÓ | |
Szinonimák | Aszpartám-aceszulfám. |
Aszpartám-aceszulfám só. | |
Jellemzés | A só aszpartám és K-aceszulfám megközelítőleg 2:1 arányú (m/m), |
savas pH-jú oldatának a kristályosodás bekövetkeztéig tartó | |
felmelegítésével készül. A káliumot és a nedvességet eltávolítjuk. | |
A termék szilárdabb, mint önmagában az aszpartám. | |
Kémiai név | az L-fenilalanil-2-metil-L-alfa-aszparaginsav |
6-metil-l,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxidsója | |
Összegképlet | C18H23O9N3S |
Molekulatömeg | 457,46 |
Tartalom | 63,0%-66,0% aszpartám (szárazanyag) és 34,0%-37,0% |
aceszulfám (sav formában, szárazanyagra vonatkoztatva). | |
Leírás | Fehér, szagtalan kristályos por. |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben alig oldódik, etanolban gyengén oldódik. |
B. Transzmittancia | Vízben 1 cm-es cellában, 430 nm-en, megfelelő |
spektrofotométerrel meghatározva - referenciaként vizet | |
használva - az 1%-os oldat transzmittanciája legalább 0,95, ami | |
legfeljebb kb. 0,022 abszorbanciával egyenértékű. | |
C. Fajlagos forgatóképesség | [alfa]20 D =+14,5° és+16,5° között. |
100 ml hangyasavban (15 N) 6,2 g koncentráció mellett, az oldat | |
elkészítésétől számított 30 percen belül határozzuk meg. | |
A számított fajlagos forgatóképességet 0,646-tal osztjuk az | |
aszpartám-aceszulfámsó aszpartám-tartalmának kiigazításához. | |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 0,5% (105 °C, 4 óra). |
5-Benzil-3,6-dioxo-2-piperazin-ecetsav | Legfeljebb 0,5%. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg." |
5. Az E 965 (i) maltitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 965 (i) MALTIT Szinonimák | D-maltit, hidrogénezett maltóz. |
Jellemzés | |
Kémiai név | (alfa)-D-glükopiranozil-1,4-D-glucit |
EINECS | 209-567-0 |
Összegképlet | C12H24O11 |
Relatív molekulatömeg | 344,31 |
Tartalom | Legalább 98% D-maltit tartalom, C12H24O11 szárazanyagra vonatkoztatva. |
Leírás | Édes ízű, fehér, kristályos por. |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik. |
B. Olvadáspont-tartomány | 148-151 °C |
C. Fajlagos forgatóképesség | [alfa]20 D = +105,5° és +108,5° között (5 vegyesszázalékos oldat) |
Tisztaság | |
Víz | Legfeljebb 1% (Karl Fischer-módszer). |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Redukálócukrok | Legfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Klorid | Legfeljebb 50 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szulfát | Legfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Nikkel | Legfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva." |
6. Az E 965 (ii) maltitszirupra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 965 (ii) MALTITSZIRUP | |
Szinonimák | Hidrogénezett, nagy maltóztartalmú glükózszirup, hidrogénezett |
glükózszirup. | |
Jellemzés | Főleg maltitot tartalmazó elegy, amelyben a maltiton kívül szorbit |
és hidrogénezett oligo- és poliszacharidok találhatók. Nagy | |
maltóztartalmú glükózszirup katalitikus hidrogénezésével vagy | |
egyes összetevői hidrogénezésével, majd összekeverésével állítják | |
elő. Kereskedelmi forgalomba szirupként, valamint szilárd | |
halmazállapotú termékként kerül. | |
Tartalom | Legalább 99% az összes hidrogénezett szacharid, szárazanyagra |
vonatkoztatva; és legalább 50% a maltit, szárazanyagra | |
vonatkoztatva. | |
Leírás | Színtelen és szagtalan, tiszta viszkózus folyadék vagy fehér, |
kristályos massza. | |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik. |
B. Vékonyréteg-kromatográfia | Megfelel a tesztnek. |
Tisztaság | |
Víz | Legfeljebb 31 % (Karl Fischer-módszer), |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,1%. |
Redukálócukrok | Legfeljebb 0,3% (glükózban kifejezve). |
Klorid | Legfeljebb 50 mg/kg. |
Szulfát | Legfeljebb 100 mg/kg. |
Nikkel | Legfeljebb 2 mg/kg. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva." |
7. Az E 966 laktitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:
"E 966 LAKTIT | |
Szinonimák | laktit, laktozit, laktobiozit |
Jellemzés | |
Kémiai név | 4-O-beta-D-galaktopiranozil-D-glucit |
EINECS | 209-566-5 |
Összegképlet | C12H24O11 |
Relatív molekulatömeg | 344,32 |
Tartalom | Legalább 95%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Leírás | Édes ízü, kristályos por vagy színtelen oldat. A kristályos termékek |
vízmentes, monohidrát és dihidrát formában fordulnak elő. | |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Vízben nagyon jól oldódik |
B. Fajlagos forgatóképesség | [a] = 13° és +16° között, szárazanyagra számítva |
(10 vegyesszázalékos vizes oldat) | |
Tisztaság | |
Víz | Kristályos termékek; legfeljebb 10,5% (Karl Fischer-módszer). |
Egyéb poliolok | Legfeljebb 2,5%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Redukálócukrok | Legfeljebb 0,2%, glükózban, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Klorid | Legfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szulfát | Legfeljebb 200 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Nikkel | Legfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva. |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva." |
A kémiai nevek kialakítása és helyesírása "A magyar kémiai elnevezés és helyesírás szabályai" című sorozat Szervetlen Kémiai Nevezéktan (Szerkesztette: Fodorné Csányi Piroska és Simándi László" Magyar Kémikusok Egyesülete, 1995) és az Útmutató a szerves vegyületek IUPAC-nevezéktanához (Szerkesztette: Nyitrai József és Nagy József, Magyar Kémikusok Egyesülete, 1998) könyveiben közölt szabályoknak felel meg.
* * *
Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 68. sorszámú előírása[4]
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
(Codex Alimentarius Hungaricus)
1-2-2006/129 számú előírás
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[2] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.
[3] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (5) bekezdése f) pontja. Hatálytalan 2010.01.20.
[4] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (7) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2010.02.13.