Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) Melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.

2. §

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel -a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletének 2. pontja 2007. december 1-jén lép hatályba.

(3) Az R. Mellékletének

a) 57. sora és a 3-1-2001/22 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben található ólom-, kadmium-, higany- és 3-MCPD-szintek hatósági ellenőrzésére 2. kiadása,

b) 59. sora és a 3-1-2002/69 Az élelmiszerekben lévő dioxinok hatósági ellenőrzésére, valamint a dioxin jellegű PCB-k meghatározására szolgáló vizsgálati és mintavételi módszerek 2. kiadása,

c) 62. sora és a 3-1-2004/16 Mintavételi és vizsgálati módszerek a konzervekben lévő ón mennyiségének hatósági ellenőrzésére 1. kiadása, valamint

d) 63. sora és a 3-1-2005/10 Élelmiszerek benzo[a]pi-rén tartalmának hatósági ellenőrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerek (1. kiadás)

e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti.

3. §

Ez a rendelet a következő közösségi jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) az Európai Parlament és a Tanács 2006/52/EK irányelve (2006. július 5.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK irányelv és az élelmiszerekben felhasználandó édesítőszerekről szóló 94/35/EK irányelv módosításáról,

b) a Bizottság 2006/128/EK irányelve (2006. december 8.) az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/31/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről,

c) a Bizottság 2006/129/EK irányelve (2006. december 8.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó különleges tisztasági követelmények megállapításáról szóló 96/77/EK irányelv módosításáról és helyesbítéséről,

d) a Bizottság 333/2007/EK rendelete (2007. március 28.) az élelmiszerek ólom-, kadmium-, higany-, szervetlen vegyületben lévő ón-, 3-MCPD- és benzo[a]pirén-tartalmának hatósági ellenőrzése céljából végzett mintavétel és vizsgálat módszereinek megállapításáról.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelethez

1.[1]

2.[2]

Az 57/2007. (VII. 6.) FVM rendelet mellékletében jelzett 66. sorszámú előírása[3]

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/52 számú előírás

Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 67. sorszámú előírása

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

(Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/128 számú előírás

Az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 1-2-95/31 előírás módosításáról és helyesbítéséről

1. §

A Magyar Élelmiszerkönyvnek az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről szóló 1-2-95/31 számú előírásának (a továbbiakban: 1 -2-95/31 számú előírás) melléklete ezen előírás mellékletének megfelelően módosul.

2. §

Ez az előírás 2008. február 1-jén lép hatályba.

3. §

Ez az előírás az élelmiszerekben használható édesítőszerek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 95/3 l/EK irányelvének módosításáról és helyesbítéséről szóló, 2006. december 8-i 2006/128/EK bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Melléklet az 1-2-2006/128 számú előíráshoz

Az 1-2-95/31 számú előírás melléklete a következőképpen módosul és kerül helyesbítésre:

1. A melléklet az E 968 eritritolra vonatkozóan a következő szöveggel egészül ki az E 967 xilit után:

"E 968 ERITRIT
Szinonimákmezo-eritrit, tetrahidroxibután, eritrit.
JellemzésBiztonságos és megfelelő, élelmiszer-minőségű ozmofil élesztők
- pl. Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis -
segítségével szénhidrátforrás erjesztésével, azt követően pedig tisztítással
és szárítással nyert anyag.
Kémiai név1,2,3,4-butántetraol
EINECS*205-737-3
ÖsszegképletC4H10O4
Molekulatömeg122,12
TartalomLegalább 99%, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér, szagtalan, nem higroszkópikus, hőstabil kristályok a szacharóz
kb. 60-80%-os édességével.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben tökéletesen, etanolban kismértékben, dietil-éterben egyáltalán nem
oldódik.
B. Olvadáspont-tartomány119-123°C
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,2% (70 °C, hat óra, vákuum exszikkátorban).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%.
Redukáló anyagokLegfeljebb 0,3%, D-glükózban kifejezve.
Ribitol és glicerinLegfeljebb 0,1%.
ÓlomLegfeljebb 0,5 mg/kg."

* European inventory of existing commercial chemical substances (Európai kereskedelmi forgalomban lévő kémiai anyagok adattára) .

2. Az E 954 szacharinra, valamint Na-, K- és Ca-sóira vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 954 SZACHARIN, VALAMINT ANNAK NÁTRIUM-, KÁLIUM- ÉS KALCIUM-SÓI
(I) SZACHARIN
Jellemzés
Kémiai név3 -oxo-2,3-dihidro-benzo[d]izotiazol-1,1 -dioxid
EINECS201-321-0
ÖsszegképletC7H5NO3S
Relatív molekulatömeg183,18
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H5NO3S, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por, szagtalan vagy gyengén aromás illatú, édes ízű, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóznál.
Azonosítás
OldhatóságVízben kismértékben oldódik, lúgos oldatokban oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 1% (105 °C, két óra).
Olvadáspont-tartomány226-230 °C
SzulfáthamuLegfeljebb 0,2%, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval megsavanyított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szuifonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(II) SZACHARIN-NÁTRIUM SÓJA
SzinonimákNátrium-szacharin, nátrium-szacharinát.
Jellemzés
Kémiai névnátrium-o-benzoszulfimid,
a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol nátriumsója,
oxobenz-izoszulfonazol, 1,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1 -dioxid
nátriumsó-dihidrát
EINECS204-886-1
ÖsszegképletC7H4NNaO3S • 2H2O
Relatív molekulatömeg241,19
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H4NNaO3S, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos, málló por; szagtalan vagy
gyenge illatú, nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is.
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 15% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(III) SZACHARIN KALCIUM SÓJA
SzinonimákKalcium-szacharin, kalcium-szacharinát
Jellemzés
Kémiai névkalcium-o-benzoszulfimid, a
2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfo-nazol kalciumsója,
l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid, kal-ciumsó-hidrát (2:7)
EINECS229-349-0
ÖsszegképletC14H8CaN2O6S2-31/2H2O
Relatív molekulatömeg467,48
TartalomLegalább 95% C14H8CaN2O6S2, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is.
Kb. 300-500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 13,5% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol-szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
(IV) SZACHARIN KÁLIUM SÓJA
SzinonimákKálium-szacharin, kálium-szacharinát.
Jellemzés
Kémiai névkálium-o-benzoszulfimid, a 2,3-dihidro-3-oxobenz-izoszulfonazol
káliumsója, az l,2-benz-izotiazolin-3-on-1,1-dioxid-monohidrát
káliumsója
EINECS
ÖsszegképletC7H4KNO3S - H2O
Molekulatömeg239,77
TartalomLegalább 99% és legfeljebb 101% C7H4KNO3S, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér kristályok vagy fehér, kristályos por; szagtalan vagy gyenge
illatú, és nagyon édes, még a nagyon híg oldatai is. Kb. 300-
500-szor édesebb a szacharóz híg oldatainál.
Azonosítás
OldhatóságVízben tökéletesen oldódik, etanolban mérsékelten oldódik.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 8% (120 °C, négy óra).
Benzoesav és szalicilsavElőzőleg öt csepp ecetsavval elsavasított, 10 ml 1:20 arányú
oldathoz kell vas-klorid kb. egymólos vizes oldatából három
cseppet adni. Csapadék vagy lila elszíneződés nem jelenik meg.
o-Toluol szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
p-Toluol szulfonamidLegfeljebb 10 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
Benzoesav-p-szulfonamidLegfeljebb 25 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva
Könnyen elszenesíthető anyagokNincsenek jelen.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzelénLegfeljebb 30 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

3. Az E 955 szukralózra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 955 SZUKRALÓZ
Szinonimák4,1',6'-triklór-galakto-szukróz
Jellemzés
Kémiai név1,6-diklór-1,6-dideoxi-p-D-fruktofuranozil-4-klór-
4-deoxi-alfa-D-galaktopiranozid
EINECS259-952-2
ÖsszegképletC12H19Cl3O8
Molekulatömeg397,64
TartalomLegalább 98% és legfeljebb 102% C12H19Cl3O8, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásFehér-törtfehér, gyakorlatilag szagtalan kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben, metanolban és etanolban tökéletesen oldódik.
Etil-acetátban kismértékben oldódik.
B. Infravörös abszorpcióA minta kálium-bromid diszperziójának infravörös spektruma
relatív maximumot mutat a szukralóz referenciaminta segítségével
nyert referenciaspektrumban kimutatott hullámszámok esetén.
C. Vékonyréteg-kromatográfiaA tesztoldatban a fő folt Rf értéke ugyanannyi, mint az egyéb
klórozott diszacharidok vizsgálatában referenciát jelentő
"A" standard oldaté. Ezt a standard oldatot 10 ml metanolban
1,0 g szukralóz referenciaminta feloldásával nyerik.
D. Fajlagos forgatóképesség[a] = +84,0° és +87,5° között, szárazanyagra számítva
(10 vegyes százalékos oldat).
Tisztaság
VízLegfeljebb 2,0% (Karl Fischer-módszer).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,7%.
Egyéb klórozott diszaharidokLegfeljebb 0,5%.
Klórozott monoszaharidokLegfeljebb 0,1%.
Trifenilfoszfin-oxidLegfeljebb 150 mg/kg.
MetanolLegfeljebb 0,1%.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg."

4. Az E 962 aszpartám-aceszulfám sóra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 962 ASZPARTÁM-ACESZULFÁM SÓ
SzinonimákAszpartám-aceszulfám.
Aszpartám-aceszulfám só.
JellemzésA só aszpartám és K-aceszulfám megközelítőleg 2:1 arányú (m/m),
savas pH-jú oldatának a kristályosodás bekövetkeztéig tartó
felmelegítésével készül. A káliumot és a nedvességet eltávolítjuk.
A termék szilárdabb, mint önmagában az aszpartám.
Kémiai névaz L-fenilalanil-2-metil-L-alfa-aszparaginsav
6-metil-l,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxidsója
ÖsszegképletC18H23O9N3S
Molekulatömeg457,46
Tartalom63,0%-66,0% aszpartám (szárazanyag) és 34,0%-37,0%
aceszulfám (sav formában, szárazanyagra vonatkoztatva).
LeírásFehér, szagtalan kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben alig oldódik, etanolban gyengén oldódik.
B. TranszmittanciaVízben 1 cm-es cellában, 430 nm-en, megfelelő
spektrofotométerrel meghatározva - referenciaként vizet
használva - az 1%-os oldat transzmittanciája legalább 0,95, ami
legfeljebb kb. 0,022 abszorbanciával egyenértékű.
C. Fajlagos forgatóképesség[alfa]20 D =+14,5° és+16,5° között.
100 ml hangyasavban (15 N) 6,2 g koncentráció mellett, az oldat
elkészítésétől számított 30 percen belül határozzuk meg.
A számított fajlagos forgatóképességet 0,646-tal osztjuk az
aszpartám-aceszulfámsó aszpartám-tartalmának kiigazításához.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,5% (105 °C, 4 óra).
5-Benzil-3,6-dioxo-2-piperazin-ecetsavLegfeljebb 0,5%.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg."

5. Az E 965 (i) maltitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 965 (i) MALTIT SzinonimákD-maltit, hidrogénezett maltóz.
Jellemzés
Kémiai név(alfa)-D-glükopiranozil-1,4-D-glucit
EINECS209-567-0
ÖsszegképletC12H24O11
Relatív molekulatömeg344,31
TartalomLegalább 98% D-maltit tartalom, C12H24O11 szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásÉdes ízű, fehér, kristályos por.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik.
B. Olvadáspont-tartomány148-151 °C
C. Fajlagos forgatóképesség[alfa]20 D = +105,5° és +108,5° között (5 vegyesszázalékos oldat)
Tisztaság
VízLegfeljebb 1% (Karl Fischer-módszer).
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
KloridLegfeljebb 50 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfátLegfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

6. Az E 965 (ii) maltitszirupra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 965 (ii) MALTITSZIRUP
SzinonimákHidrogénezett, nagy maltóztartalmú glükózszirup, hidrogénezett
glükózszirup.
JellemzésFőleg maltitot tartalmazó elegy, amelyben a maltiton kívül szorbit
és hidrogénezett oligo- és poliszacharidok találhatók. Nagy
maltóztartalmú glükózszirup katalitikus hidrogénezésével vagy
egyes összetevői hidrogénezésével, majd összekeverésével állítják
elő. Kereskedelmi forgalomba szirupként, valamint szilárd
halmazállapotú termékként kerül.
TartalomLegalább 99% az összes hidrogénezett szacharid, szárazanyagra
vonatkoztatva; és legalább 50% a maltit, szárazanyagra
vonatkoztatva.
LeírásSzíntelen és szagtalan, tiszta viszkózus folyadék vagy fehér,
kristályos massza.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól, etanolban kismértékben oldódik.
B. Vékonyréteg-kromatográfiaMegfelel a tesztnek.
Tisztaság
VízLegfeljebb 31 % (Karl Fischer-módszer),
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,3% (glükózban kifejezve).
KloridLegfeljebb 50 mg/kg.
SzulfátLegfeljebb 100 mg/kg.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

7. Az E 966 laktitra vonatkozó szöveg helyébe a következő szöveg lép:

"E 966 LAKTIT
Szinonimáklaktit, laktozit, laktobiozit
Jellemzés
Kémiai név4-O-beta-D-galaktopiranozil-D-glucit
EINECS209-566-5
ÖsszegképletC12H24O11
Relatív molekulatömeg344,32
TartalomLegalább 95%, szárazanyagra vonatkoztatva.
LeírásÉdes ízü, kristályos por vagy színtelen oldat. A kristályos termékek
vízmentes, monohidrát és dihidrát formában fordulnak elő.
Azonosítás
A. OldhatóságVízben nagyon jól oldódik
B. Fajlagos forgatóképesség[a] = 13° és +16° között, szárazanyagra számítva
(10 vegyesszázalékos vizes oldat)
Tisztaság
VízKristályos termékek; legfeljebb 10,5% (Karl Fischer-módszer).
Egyéb poliolokLegfeljebb 2,5%, szárazanyagra vonatkoztatva.
RedukálócukrokLegfeljebb 0,2%, glükózban, szárazanyagra vonatkoztatva.
KloridLegfeljebb 100 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfátLegfeljebb 200 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
SzulfáthamuLegfeljebb 0,1%, szárazanyagra vonatkoztatva.
NikkelLegfeljebb 2 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva.
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg, szárazanyagra vonatkoztatva."

A kémiai nevek kialakítása és helyesírása "A magyar kémiai elnevezés és helyesírás szabályai" című sorozat Szervetlen Kémiai Nevezéktan (Szerkesztette: Fodorné Csányi Piroska és Simándi László" Magyar Kémikusok Egyesülete, 1995) és az Útmutató a szerves vegyületek IUPAC-nevezéktanához (Szerkesztette: Nyitrai József és Nagy József, Magyar Kémikusok Egyesülete, 1998) könyveiben közölt szabályoknak felel meg.

* * *

Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 68. sorszámú előírása[4]

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

(Codex Alimentarius Hungaricus)

1-2-2006/129 számú előírás

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[2] Hatályon kívül helyezte a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. § 25. pontja. Hatálytalan 2008.05.16.

[3] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (5) bekezdése f) pontja. Hatálytalan 2010.01.20.

[4] Hatályon kívül helyezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 2. § (7) bekezdése c) pontja. Hatálytalan 2010.02.13.

Tartalomjegyzék