Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

...Tovább...

53/2024. (XI. 11.) BM rendelet

a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról, továbbá a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 15. § (11) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró agrárminiszterrel egyetértésben -,

a 6-23. §, a 25. § és az 1-6. melléklet tekintetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés sz) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva

a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően az e rendeletben előírtak nem alkalmazandók az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra.

(3) E rendelet hatálya a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) élelmiszer: az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet) 2. cikkében meghatározott fogalom,

b) forgalomba hozatal: a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikk 8. pontjában meghatározott fogalom,

c) transz-zsírsav: a legalább egy nem konjugált transz konfigurációjú szén-szén kettőskötést tartalmazó zsírsav,

d) végső fogyasztó: a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikk 18. pontjában meghatározott fogalom.

3. § (1) A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: Nébih) az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára vonatkozó ellenőrzések eredményét negyedévente továbbítja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (a továbbiakban: NNGYK) részére a következő adatok megadásával:

a) az ellenőrzött élelmiszer-vállalkozások megnevezése, a hatósági ellenőrzés helye,

b) az ellenőrzött élelmiszer megnevezése, előállítója, forgalmazója vagy első magyarországi forgalmazója, a kiszerelés nagysága, továbbá a felhasználási utasítás, elkészítési javaslat, ha ez az adott élelmiszernél rendelkezésre áll,

c) a Nébih által végzett hatósági laboratóriumi vizsgálatok eredménye élelmiszerenként, 100 gramm átadott vagy értékesített élelmiszerre és az ezen élelmiszerben lévő zsírtartalom 100 grammjára vonatkoztatva.

(2) Az NNGYK az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 4. § (5) bekezdés b) pont ba) alpontja alapján

a) a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer transz-zsírsav tartalmára vonatkozó mérési adatokból adatbázist alakít ki,

b) figyelemmel kíséri a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerek összetételének az e rendeletben foglalt követelményekkel összefüggő változását,

c) felmérő jelleggel laboratóriumi vizsgálatokat végez az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára vonatkozóan.

(3) Ha a (2) bekezdés c) pontja szerinti vizsgálatok alapján annak megállapítására kerül sor, hogy a vizsgált élelmiszer nem felel meg a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásainak, az NNGYK a vizsgálat elvégzését követően az (1) bekezdésben meghatározott adatok megadásával a vizsgálat eredményét annak lezárását követő 8 napon belül megküldi a Nébih részére.

(4) Az (1) bekezdés c) pontja és a (2) bekezdés c) pontja szerinti laboratóriumi vizsgálatokat az élelmiszerek összes zsírtartalmának, zsírsavösszetételének és az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak mennyiségi meghatározásának vizsgálati módszereiről szóló 3-2-2013/1 számú Magyar Élelmiszerkönyv irányelvben foglaltak szerint kell elvégezni.

4. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 6-23. §, a 25. § és az 1-6. melléklet az e rendelet kihirdetését követő 90. napon lép hatályba.

5. § Ez a rendelet

a) a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet,

b) az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transzzsírsavaktól eltérő transzzsírsavak tekintetében történő módosításáról szóló, 2019. április 24-i (EU) 2019/649 bizottsági rendelet

végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

6. § (1) A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet [a továbbiakban: 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet] 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

"(2) E rendelet rendelkezéseit - az 5. § (1)-(2a) bekezdése, a 15. §, valamint a 17. § (1)-(4) bekezdése kivételével - az idősek számára étkezést biztosító szociális alapszolgáltatásokra, idősek nappali ellátását nyújtó és idősek bentlakásos intézményeire, valamint a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott táborozásra nem kell alkalmazni.

(2a) E rendelet rendelkezéseit - a 3. §, az 5. § (1)-(3) bekezdése, a 6. § (1a) bekezdése, a 14. § (1) bekezdése, a 15. §, a 16. § (2), (2a) és (4) bekezdése, a 17. § (1)-(4) bekezdése, valamint az 1. és 3. melléklet kivételével - a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre nem kell alkalmazni."

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) E rendelet rendelkezéseit a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó ellátások közül a családi bölcsődére, a munkahelyi bölcsődére, a napközbeni gyermekfelügyeletre, az alternatív nappali ellátásra, a gyermekek esélynövelő szolgáltatásaira, a helyettes szülői ellátásra, valamint a nevelőszülői ellátásra, a főző-, befejező-, illetve tálaló- vagy melegítőkonyhával nem rendelkező gyermekotthonokra, valamint a lakásotthoni formában működő gyermekotthoni ellátásra nem kell alkalmazni."

(3) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(6) Az e rendeletben foglaltaktól kizárólag a 15-15/B. § szerinti szakorvosi, háziorvosi és házi gyermekorvosi, iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvosi igazolás alapján, valamint ünnepekhez kötődő tradicionális ételek készítésekor, illetve vallási okból lehet eltérni, diétás étkeztetés esetén akkor, ha ez a diétába beilleszthető."

7. § (1) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 1a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"1a. cukrok: a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU parlamenti és tanácsi rendelet I. Melléklet 8. pontja szerinti fogalom;"

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 4a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"4a. élelmezési nap: közétkeztetésben étkezést biztosító nap;"

(3) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdés 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

"6. étel: a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 2. § (1) bekezdés 8. pontja szerinti fogalom;"

(4) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 6a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"6a. ételkészítés: a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 2. § (1) bekezdés 9. pontja szerinti fogalom;"

(5) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 15a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"15a. önkiszolgáló étkeztetés: nevelési-oktatási intézményben - ide nem értve az óvodát -, valamint szakképző intézményben, normál étkeztetés esetén kínálópultból vagy étkezőasztalról a fogyasztók által önállóan végzett ételszedési forma;"

(6) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 17a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"17a. referencia adag: önkiszolgáló étkeztetés esetén előre kiadagolt olyan korcsoportonkénti minta ételadag, mely a 4. mellékletben foglalt adagolási útmutatónak megfelelő mennyiségű étel bemutatását szolgálja;"

(7) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdése a következő 21a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

"21a. tojás: tyúktojás, a tojástartalom számítása tekintetében 1 tojásnak a 45 g tömegű héj nélküli tojás, illetve az ezzel egyenértékű tojáskészítmény felel meg;"

(8) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdés 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

"22. szakorvos:

a) endokrinológia és anyagcsere-betegségek ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

b) gasztroenterológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

c) diabetológiai szakorvosi licenccel rendelkező szakorvos,

d) allergológia és klinikai immunológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

e) nefrológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

f) gyermek gasztroenterológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

g) neurológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos,

h) gyermek-neurológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos;"

8. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) A normál és a diétás étrend összeállításánál biztosítani kell, hogy az egymást követő tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor ételei csak egy alkalommal forduljanak elő.

(2) Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, az 1-3 évesek étkeztetése esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell."

9. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 5. § (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2a) A napi energia- és tápanyagbeviteli értékek teljesítendő aránya a (2) bekezdésben foglalt eseteken kívül:

a) csak reggeli esetén 20%,

b) csak tízórai esetén 15%,

c) tízórai és ebéd esetén 50%,

d) ebéd és uzsonna esetén 50%,

e) csak uzsonna esetén 15%,

f) csak vacsora esetén 25%."

10. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 5. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A Közétkeztető az étlapon szereplő ételeket legfeljebb zöldséggel, gyümölccsel, tejtermékkel egészítheti ki."

11. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 6. §-a a következő (1b) bekezdéssel egészül ki:

"(1b) Önkiszolgáló rendszerű étkezés esetén a Közétkeztetőnek biztosítania kell a referenciaadag fogyasztók általi megismerhetőségét, mely digitális módon is történhet."

12. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 9. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) Az 1-3 éves korcsoport részére bő zsiradékban sült étel nem adható.

(3) Közétkeztetés során a Magyar Élelmiszerkönyv 12. mellékletében foglaltaknak megfelelő húskészítményt kell biztosítani."

13. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"11. § (1) Tíz egymást követő élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség legfeljebb 30%-a, 1-3 éves korcsoport étkeztetése esetén 35%-a származhat zsiradékból.

(2) Tíz egymást követő élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség legfeljebb 20%-a, egyszeri étkeztetés esetén 15%-a származhat cukrokból.

(3) A közétkeztetésben az egy főre biztosítandó tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék mennyiségét korcsoportonként a 7. melléklet határozza meg."

14. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A tálalókonyhán a nyersanyag-kiszabati ív szerinti só- és cukormennyiségen felül további só és cukor az ételhez nem adható."

15. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § Az egész napos étkeztetés, az egész napos étkezés 1-3 évesek részére való szolgáltatása, a bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés, a napi háromszori és a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén a felhasznált élelmiszerek, élelmiszercsoportok tíz egymást követő élelmezési napra számított kötelezően alkalmazandó gyakoriságát a 6. melléklet szerinti táblázat tartalmazza."

16. § (1) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:)

"c) 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményt 1-3 éves korcsoport étkeztetése esetén,"

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdés g) és h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:)

"g) cukrokat vagy édesítőszereket tartalmazó üdítőitalt, szörpöt,

h) a Magyar Élelmiszerkönyv 11. mellékletében foglaltaknak megfelelő gyümölcslén kívül más gyümölcsitalt."

(3) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:)

"l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket."

17. § (1) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, a nevelési-oktatási intézményben, valamint a szakképző intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára a szakorvos, a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy az iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvos által előírt diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(6) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával, figyelemmel az étkezések szakorvos által meghatározottak szerinti időzítésére és az étel dietetikus által meghatározott megfelelő adagolására, különös tekintettel a szénhidrátanyagcsere-rendellenességgel élő személyekre."

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 15. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

"(7) A közétkeztetés keretében biztosítandó diétás étrendet az országos tisztifőorvos által kiadott módszertani levélben foglaltak szerint kell biztosítani."

18. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 9. alcíme a következő 15/A. és 15/B. §-sal egészül ki:

"15/A. § (1) A háziorvos, a házi gyermekorvos vagy az iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvos a diétás étkezést igénylő személy számára 2 éves korig, 2 éves kor felett a kiállítás napjától számított legfeljebb 6 hónap időtartamra állíthat ki igazolást (a továbbiakban: átmeneti igazolás), táplálékallergia vagy táplálékintolerancia diagnózisának felállítása céljából a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2011. október 25-i 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek vonatkozásában, a glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek kivételével.

(2) A 6 hónapos átmeneti időszak lejárta után az átmeneti igazolás nem hosszabbítható meg és nem állítható ki újra.

(3) Az Intézmény felé a szülő vagy más törvényes képviselő által már benyújtott, szakorvos által igazolt diétás étkeztetés iránti igény módosításához új szakorvosi igazolás kiállítása és az intézmény részére történő benyújtása szükséges. Amennyiben a diétás igényt indokló sajátos egészségi állapot a szakorvosi igazolás érvényességi idején belül már nem áll fent, annak tényét a szakorvosnak igazolnia kell, és azt a szülőnek vagy más törvényes képviselőnek az intézmény felé be kell nyújtania a diétás étkeztetés iránti igény visszavonása érdekében.

15/B. § A diétás étkeztetés igényléséhez szükséges szakorvosi igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

1. a diétás étkezést igénylő személy neve,

2. születési helye, ideje,

3. TAJ-száma,

4. az orvos neve,

5. az orvos pecsétszáma,

6. az orvos elérhetősége (hivatalos telefonszám; hivatalos e-mail),

7. az orvos érvényes működési nyilvántartási száma,

8. az orvos szakképzettségének vagy szakorvosi licencének megnevezése és a szakorvosi licence időszak vége,

9. a diétás étkeztetési igényt alátámasztó BNO-kód,

10. a diéta megnevezése, az alábbiak szerint (összetett diéta esetében minden vonatkozó allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot és terméket jelölni kell):

10.1. glutént tartalmazó gabonaféle-mentes,

10.2. tojás- és a belőle készült termék-mentes,

10.3. tejfehérjementes,

10.4. tejcukormentes,

10.5. szójabab- és a belőle készült termék-mentes,

10.6. földimogyoró- és a belőle készült termék-mentes,

10.7. dióféle- és a belőle készült termék-mentes (Mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia),

10.8. szezámmag- és a belőle készült termék-mentes,

10.9. zeller- és a belőle készült termék-mentes,

10.10. mustár- és a belőle készült termék-mentes,

10.11. hal- és a belőle készült termék-mentes,

10.12. rákféle- és a belőle készült termék-mentes,

10.13. csillagfürt- és a belőle készült termék-mentes,

10.14. puhatestű- és a belőle készült termék-mentes,

10.15. szulfitmentes,

10.16. egyéb, a 10.1-10.15. alpontban fel nem sorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek vonatkozásában előírt diéta megnevezése,

10.17. szénhidrátanyagcsere-rendellenesség megnevezése, szükség esetén jelölve az előírt napi szénhidrátmennyiséget és szénhidrátelosztást grammban kifejezve,

10.18. egyéb diéta pontos megnevezése,

11. a kiállítás dátuma,

12. az igazolás érvényességének lejárati ideje a következők valamelyikének feltüntetésével:

12.1. átmeneti igazolás,

12.2. az állapot véglegessége folytán rendszeres felülvizsgálat nem szükséges,

12.3. a kiállítástól számított 1 évig,

12.4. a következő felülvizsgálat időpontjáig: év, hónap, nap megjelöléssel,

13. orvosi pecsét, aláírás."

19. § (1) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (2) bekezdése a helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

"(2) Az ételek elkészítését, az ételosztást a főzőkonyhán az élelmezésvezető, távollétében az élelmezésvezető írásbeli utasításai szerint a munkaköri leírásban meghatározott helyettese felügyeli.

(2a) Fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés esetén az ételek elkészítését a főzőkonyhán az élelmezésvezető, az ételosztást dietetikus végzettséggel rendelkező szakember felügyeli."

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (7) bekezdése a helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

"(7) A (3) bekezdés szerinti szakképesítéssel rendelkező személynek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (a továbbiakban: NNGYK) táplálkozás-egészségügyi tárgyú képzésén kell részt vennie a munkába állásától számított 6 hónapon belül, majd ezt követően a továbbképzésen ötévente részt kell vennie.

(8) Önkiszolgáló rendszerű étkezés esetén biztosítani kell adagolást segítő személy általi felügyeletet."

20. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 17. § (4) bekezdése a helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

"(4) A laboratóriumban mért és a számított tápanyagértékek között, valamint a Közétkeztető és az ellenőrző hatóság által számított tápanyagérték között 20%-os eltérés megengedett.

(5) Az ellenőrző hatóság az ellenőrzésen tapasztaltak alapján az országos tisztifőorvos által kiadott minősítési sablonok szerint, korcsoportonként és ellátási típusonként táplálkozás-egészségügyi szempontú minősítést végez.

(6) Az ellenőrző hatóság a minősítés eredményét megküldi az országos tisztifőorvos számára, aki gondoskodik annak az NNGYK honlapján történő közzétételéről."

21. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"18. § Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitelre vonatkozó 5. melléklet szerinti táblázatban foglalt maximálisan megengedett értékeket legfeljebb 2028. augusztus 31-ig lehet alkalmazni."

22. § (1) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 6. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a 6. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

23. § A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet

a) 1. § (1) bekezdés a) pontjában az "a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási" szövegrész helyébe az "a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási intézményekre, a szakképzésről szóló törvény szerinti szakképző intézményekre" szöveg,

b) 2. § (1) bekezdés 14. pontjában a "nevelési-oktatási intézményekben" szövegrész helyébe a "nevelési-oktatási intézményekben, szakképzési intézményekben" szöveg,

c) 5. § (1) bekezdésében a "(2)" szövegrész helyébe a "(2), (2a)" szöveg,

d) 6. § (1) bekezdésében a "valamint nevelési-oktatási intézményekben" szövegrész helyébe a "nevelési-oktatási intézményekben és szakképző intézményekben" szöveg és a "nevelési-oktatási intézmény" szövegrész helyébe az "a nevelési-oktatási intézmény és a szakképző intézmény" szöveg,

e) 6. § (2) bekezdésében az "étkezés" szövegrész helyébe az "étel" szöveg,

f) 6. § (5) bekezdésében a "tálaló személyzet," szövegrész helyébe a "tálalószemélyzet, önkiszolgáló rendszerű étkeztetés esetén az étkezők" szöveg,

g) 6. § (6) bekezdésében az "ételt." szövegrész helyébe az "ételt, valamint önkiszolgáló étkeztetés esetén is." szöveg,

h) 7. § (5) bekezdésében a "tíz" szövegrész helyébe a "tíz egymást követő" szöveg,

i) 7. § (6) bekezdésében a "11. § (3) bekezdésében" szövegrész helyébe a "7. mellékletben" szöveg,

j) 14. § (2) bekezdésében az "1-6 éves" szövegrész helyébe az "1-3, 4-6 és 7-10 éves" szöveg,

k) 14. § (4) bekezdésében az "Édesítőszer" szövegrész helyébe az "Édesítőszerek" szöveg és a "használható" szövegrész helyébe a "használhatók" szöveg,

l) 15. § (2a) bekezdésében a "nevelési-oktatási intézményben" szövegrész helyébe a "nevelési-oktatási intézményben, illetve a szakképző intézményben," szöveg és a "nevelési-oktatási intézmény" szövegrész helyébe a "nevelési-oktatási intézmény, illetve a szakképző intézmény" szöveg

lép.

24. § Hatályát veszti az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról szóló 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet.

25. § Hatályát veszti a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet

a) 2. § (1) bekezdés 21. pontja,

b) 2. § (4) bekezdése,

c) 4. § (1a) bekezdése,

d) 6. § (3) bekezdésében az "a változást követően azonnal, de legkésőbb a kiszállítás előtt 3 órával" szövegrész,

e) 8. § (2)-(4) bekezdése,

f) 14. § (1) bekezdés j) pontjában a "valamint" szövegrész,

g) 15. § (6) bekezdésében az "a változatossági mutatóra, valamint" szövegrész,

h) 16. § (3) bekezdésében az "az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló kormányrendelet szerinti élelmezésvezető szakképesítéssel" szövegrész,

i) 2. melléklete.

Dr. Pintér Sándor s. k.,

belügyminiszter

1. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"1. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő

ABCDEF
1.NyersanyagKorcsoportok
2.1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15. évtől
3.Húshidegétkezéshez:
15-25 g
hidegétkezéshez: 20-30 ghidegétkezéshez: 30-40 ghidegétkezéshez: 40-50 ghidegétkezéshez: 40-60 g
4.színhús: 40-60 gszínhús: 60-80 gszínhús: 80-100 gszínhús: 90-110 gszínhús: 100-120 g
5.darált hús: 30-40 gdarált hús: 40-60 gdarált hús: 50-90 gdarált hús: 50-90 gdarált hús: 60-100 g
6.levesekhez: 20-40 glevesekhez: 30-50 glevesekhez: 40-60 glevesekhez: 50-70 glevesekhez: 60-80 g
7.raguhoz: 30-50 graguhoz: 40-60 graguhoz: 60-80 graguhoz: 70-90 graguhoz: 80-100 g
8.Húskészítmények23%-nál magasabb
zsírtartalmú termék
nem adható
23% vagy annál
kisebb zsírtartalmú
termék
23%-nál magasabb
zsírtartalmú termék
23% vagy annál
kisebb zsírtartalmú
termék
23%-nál magasabb
zsírtartalmú termék
23% vagy annál
kisebb zsírtartalmú
termék
23%-nál magasabb
zsírtartalmú termék
23% vagy annál
kisebb zsírtartalmú
termék
23%-nál magasabb
zsírtartalmú termék
9.hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 15-25 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 20-30 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 5-15 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 30-40 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 5-25 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 30-50 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 5-25 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 40-60 g
hidegétkezéshez,
rakott, töltött
ételekhez: 5-25 g
10.levesekhez: 20-30 glevesekhez: 30-40 glevesekhez: 5-20 glevesekhez: 40-60 glevesekhez: 5-30 glevesekhez: 50-60 glevesekhez: 5-30 glevesekhez: 50-60 glevesekhez: 5-30 g
11.feltétként: 25-40 gfeltétként: 40-60 gfeltétként: 5-30 gfeltétként: 50-80 gfeltétként: 5-40 gfeltétként: 60-90 gfeltétként: 5-50 gfeltétként: 90-120 gfeltétként: 5-60 g
12.tésztákhoz: 25-40 gtésztákhoz: 40-60 gtésztákhoz: 5-30 gtésztákhoz: 60-80 gtésztákhoz: 5-40 gtésztákhoz: 70-90 gtésztákhoz: 5-50 gtésztákhoz: 80-100 gtésztákhoz: 5-50 g
13.Máj, zúza, szív és
májkészítmények
feltétként: 40-60 g1feltétként: 60-80 gfeltétként: 80-100 gfeltétként: 90-110 gfeltétként: 100-120 g
14.felfújthoz: 20-30 g1felfújthoz: 30-40 gfelfújthoz: 40-50 gfelfújthoz: 40-60 gfelfújthoz: 50-60 g
15.szendvicshez:
10-25 g1
szendvicshez: 15-30 gszendvicshez: 20-40 gszendvicshez: 20-50 gszendvicshez: 30-60 g
16.levesekhez:
10-30 g1
levesekhez: 20-40 glevesekhez: 30-50 glevesekhez: 30-50 glevesekhez: 40-60 g
17.Hal, friss, fagyasztottfeltétként,
tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez:
40-60 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 60-80 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 80-100 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 90-110 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 100-120 g
18.halvagdalthoz:
30-40 g
halvagdalthoz: 40-60 ghalvagdalthoz: 50-90 ghalvagdalthoz: 50-90 ghalvagdalthoz: 60-100 g
19.levesekhez nem
adható
levesekhez: 30-50 glevesekhez: 40-60 glevesekhez: 60-80 glevesekhez: 80-100 g
20.szendvicshez:
15-25 g
szendvicshez: 20-30 gszendvicshez: 30-40 gszendvicshez: 30-50 gszendvicshez: 40-60 g
21.Halkonzervfeltétként,
tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez:
30-60 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 40-80 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 50-90 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 60-100 g
feltétként, tésztákhoz, rakott,
töltött ételekhez: 70-110 g
22.halkrém,
halpástétom2:
15-25 g
halkrém, halpástétom2: 20-30 ghalkrém, halpástétom2: 30-40 ghalkrém, halpástétom2: 30-50 ghalkrém, halpástétom2: 40-60 g
23.Tej, savanyított
tejtermékek
(kefir, joghurt)
tej: 1-2 dltej: 1-2 dltej: 2-2,5 dltej: 2-2,5 dltej: 2-3 dl
24.kefir, joghurt:
1-1,5 dl
kefir, joghurt: 1-2 dlkefir, joghurt: 1-2 dlkefir, joghurt: 1-2 dlkefir, joghurt: 1-2 dl
25.gyümölcsjoghurt:
1-1,5 dl
gyümölcsjoghurt: 1-2 dlgyümölcsjoghurt: 1-2 dlgyümölcsjoghurt: 1-2 dlgyümölcsjoghurt: 1-2 dl
26.Tejtermékek
(sajt, tehéntúró)
sajt szendvicshez:
20-30 g
sajt szendvicshez: 30-40 gsajt szendvicshez: 30-50 gsajt szendvicshez: 30-50 gsajt szendvicshez: 40-70 g
27.krémsajt,
ömlesztett sajt,
kockasajt, sajtkrém:
15-30 g
krémsajt, ömlesztett sajt,
kockasajt, sajtkrém: 20-40 g
krémsajt, ömlesztett sajt,
kockasajt, sajtkrém: 25-50 g
krémsajt, ömlesztett sajt,
kockasajt, sajtkrém: 25-60 g
krémsajt, ömlesztett sajt,
kockasajt, sajtkrém: 25-70 g
28.túró
hidegétkezéshez3:
15-20 g
túró hidegétkezéshez3: 15-25 gtúró hidegétkezéshez3: 20-30 gtúró hidegétkezéshez3: 20-40 gtúró hidegétkezéshez3: 40-50 g
29.túrókészítmény:
20-25 g
túrókészítmény: 20-30 gtúrókészítmény: 30-40 gtúrókészítmény: 30-50 gtúrókészítmény: 50-60 g
30.túródesszert: 1 dbtúródesszert: 1 dbtúródesszert: 1 dbtúródesszert: 1 dbtúródesszert: 1 db
31.túró
ételkészítéshez:
30-50 g
túró ételkészítéshez: 50-70 gtúró ételkészítéshez: 70-100 gtúró ételkészítéshez: 80-110 gtúró ételkészítéshez: 100-150 g
32.Tejföl0-40 g0-50 g0-60 g0-70 g0-80 g
33.Kenőzsiradékok
(vaj, vajkrém, margarin)
szendvicshez:
0-10 g
szendvicshez: 0-15 gszendvicshez: 0-20 gszendvicshez: 0-20 gszendvicshez: 0-20 g
34.Zsiradékételkészítéshez4:
0-5 g
ételkészítéshez4: 0-8 gételkészítéshez4: 0-10 gételkészítéshez4: 0-10 gételkészítéshez4: 0-15 g
35.salátákhoz: 0-2 gsalátákhoz: 0-2 gsalátákhoz: 0-3 gsalátákhoz: 0-3 gsalátákhoz: 0-4 g
36.Szalonnaételkészítéshez:
2-4 g
ételkészítéshez: 2-5 gételkészítéshez: 3-6 gételkészítéshez: 3-6 gételkészítéshez: 3-10 g
37.hidegétkezéshez
nem adható
hidegétkezéshez nem adhatóhidegétkezéshez nem adhatóhidegétkezéshez nem adhatóhidegétkezéshez: 30-80 g
38.Hozzáadott cukor, mézméz: 0-10 gméz: 0-20 gméz: 0-20 gméz: 0-20 gméz: 0-40 g
39.hozzáadott cukor
teában: 0-5 g
hozzáadott cukor teában: 0-7 ghozzáadott cukor teában: 0-9 ghozzáadott cukor teában: 0-10 ghozzáadott cukor teában: 0-10 g
40.Gabona alapú élelmiszer
(száraztészta is)
gabonapehely hidegétkezéshez:
10-20 g5
gabonapehely hidegétkezéshez: 20-40 ggabonapehely hidegétkezéshez: 30-50 ggabonapehely hidegétkezéshez: 40-60 ggabonapehely hidegétkezéshez: 40-80 g
41.körethez: 30-50 gkörethez: 40-60 gkörethez: 50-70 gkörethez: 60-80 gkörethez: 80-100 g
42.körethez zöldséggel együtt:
20-30 g
körethez zöldséggel együtt: 20-40 gkörethez zöldséggel együtt: 30-50 gkörethez zöldséggel együtt: 40-60 gkörethez zöldséggel együtt: 50-70 g
43.kenyérfélék, teljes kiőrlésű kenyérfélék:
20-40 g
kenyérfélék, teljes kiőrlésű kenyérfélék: 30-50 gkenyérfélék, teljes kiőrlésű kenyérfélék: 50-70 gkenyérfélék, teljes kiőrlésű kenyérfélék: 50-70 gkenyérfélék, teljes kiőrlésű kenyérfélék: 60-120 g
44.kalács, kuglóf: 25-40 gkalács, kuglóf: 30-50 gkalács, kuglóf: 50-70 gkalács, kuglóf: 50-70 gkalács, kuglóf: 60-120 g
45.péksütemény: 1/2-1 dbpéksütemény: 1/2-1 dbpéksütemény: 1-2 dbpéksütemény: 1-2 dbpéksütemény: 1-3 db
46.egyéb gabona­készítmények hidegétkezéshez:
10-20 g
egyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 10-30 gegyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 20-40 gegyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 30-50 gegyéb gabonakészítmények hidegétkezéshez: 40-60 g
47.gabonaszelet nem adhatógabonaszelet: 1 dbgabonaszelet: 1-2 dbgabonaszelet: 1-2 dbgabonaszelet: 1-2 db
48.Burgonyafőzelékhez: 100-150 gfőzelékhez: 110-180 gfőzelékhez: 150-200 gfőzelékhez: 150-230 gfőzelékhez: 180-250 g
49.rakott ételhez, körethez: 100-150 grakott ételhez, körethez: 150-200 grakott ételhez, körethez: 180-230 grakott ételhez, körethez: 200-250 grakott ételhez, körethez: 250-300 g
50.Zöldségek (friss, fagyasztott, konzerv)salátákhoz: 20-70 gsalátákhoz: 30-90 gsalátákhoz: 40-100 gsalátákhoz: 50-110 gsalátákhoz: 60-150 g
51.nyersen hideg­étkezéshez: 20-40 gnyersen hidegétkezéshez: 20-50 gnyersen hidegétkezéshez: 30-80 gnyersen hidegétkezéshez: 30-90 gnyersen hidegétkezéshez: 40-100 g
52.hagymafélék nyersen, hideg­étkezéshez: 10-20 ghagymafélék nyersen, hidegétkezéshez: 10-20 ghagymafélék nyersen, hidegétkezéshez: 10-30 ghagymafélék nyersen, hidegétkezéshez: 10-30 ghagymafélék nyersen, hidegétkezéshez: 15-40 g
53.levesekhez: 30-60 glevesekhez: 40-80 glevesekhez: 50-90 glevesekhez: 50-100 glevesekhez: 70-120 g
54.főzelékhez, körethez: 60-150 gfőzelékhez, körethez: 110-180 gfőzelékhez, körethez: 130-200 gfőzelékhez, körethez: 130-230 gfőzelékhez, körethez: 160-250 g
55.Gyümölcsök (friss, fagyasztott, befőtt, kompót)40 g ≤60 g ≤70 g ≤70 g ≤80 g ≤
56.Szárazhüvelyesekfőzelékhez,
körethez, áttörve:
30-50 g
főzelékhez, körethez: 40-60 gfőzelékhez, körethez: 50-70 gfőzelékhez, körethez: 60-80 gfőzelékhez, körethez: 70-90 g
57.levesekhez,
salátákhoz, áttörve:
10-20 g
levesekhez, salátákhoz: 20-30 glevesekhez, salátákhoz: 20-40 glevesekhez, salátákhoz: 30-40 glevesekhez, salátákhoz: 40-50 g
58.hidegétkezéshez,
áttörve: 5-20 g
hidegétkezéshez: 10-20 ghidegétkezéshez: 10-30 ghidegétkezéshez: 10-30 ghidegétkezéshez: 20-40 g
59.Gyümölcslé és zöldséglé1-2 dl1-2 dl1-2 dl1-2 dl2-3 dl
60.Csokoládékrém10-20 g10-25 g20-30 g20-30 g20-50 g
61.Különleges minőségű
lekvár, extradzsem,
extrazselé, marmelád
10-20 g10-25 g20-30 g20-30 g20-50 g

1 Kizárólag csirkemáj, zúza adható.

2 A nyersanyag-kiszabati előírás a késztermékre vonatkozik. Halkrém, halpástétom esetében a felhasznált halkonzerv aránya a késztermékre vonatkoztatva 50%.

3 A meghatározott mennyiség a helyben készült körített tehéntúró és egyéb ízesített túrókrémek túrótartalmára vonatkozik.

4 Bő zsiradékban sült ételek esetén a tápanyagtartalomba a sütéshez használt zsírmennyiség legfeljebb 30%-a számítandó.

5 Kivéve müzlikeverékek."

2. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"3. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet (kcal/nap/fő)

ABCDEFGH
1.Étkeztetés típusaKorcsoportok
2.1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év70. évtől
3.Egész napos étkeztetés1000-13001350-16501700-20502000-24002000-28001800-25001800-2400
4.Fekvőbeteg- gyógyintézeti
étkeztetés
1000-12001200-15001550-18501800-22001800-26001800-24001800-2400
5.Bölcsődei, mini bölcsődei
étkeztetés
750-950
6.Napi háromszori étkezés
szolgáltatása
900-11001100-13501300-15501300-18501150-16501150-1550
7.Napi egyszeri étkezés
szolgáltatása
450-600600-750700-850700-1000650-900650-850

"

3. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"4. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

Adagolási előírás

(1 adag elkészített ételre)

ABCDEF
1.ÉtelsorelemKorcsoportok
2.1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15. évtől
3.Friss zöldség (dkg)2≤2≤3≤3≤4≤
4.Friss gyümölcs (dkg)4≤6 ≤7 ≤7 ≤8 ≤
5.Gyümölcslé/zöldséglé (dl)1-21-21-21-22-3
6.Saláta (dkg)3-84-105-116-127-16
7.Savanyúság (dkg)3-75-86-97-108-13
8.Zöldségköretek (dkg)8-1513-1815-2018-2320-25
9.Főzelékek (dl)1,5-21,5-2,52-2,52,5-33-4
10.Szelet hal (g)30-4540-5555-7065-8070-85
11.Szelet hús (g)30-4540-5555-7065-8070-85
12.Ragu, tokány, pörkölthús (g)20-3530-4540-5550-6556-70
13.Levesek (dl)1-1,51-22-2,52-32-3,5
14.Burgonya (dkg)10-1515-2018-2320-2525-30
15.Tészta, rizs, gabona alapú köretek (dkg)7-1510-2010-2015-2525-30
16.Mártás (dl)1-1,51,5-21,5-22-2,52-2,5
17.Tej/ízesített tejkészítmény/tea (dl)1-21-22-2,52-2,52-3

"

4. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"5. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel* (g/fő)

ABCDEFGH
1.Étkeztetés típusaKorcsoportok
2.1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év70. évtől
3.Egész napos
étkeztetés
2
(legfeljebb: 5)
3
(legfeljebb: 7)
5
(legfeljebb: 10)
5
(legfeljebb: 10)
5
(legfeljebb: 12)
5
(legfeljebb: 12)
5
(legfeljebb: 12)
4.Bölcsődei, mini
bölcsődei étkeztetés
1,5
(legfeljebb: 4)
------
5.Napi háromszori
étkezés szolgáltatása
-2
(legfeljebb: 5,5)
3,5
(legfeljebb: 6,6)
3,5
(legfeljebb: 6,6)
3,5
(legfeljebb: 7,9)
3,5
(legfeljebb: 7,9)
3,5
(legfeljebb: 7,9)
6.Napi egyszeri étkezés
szolgáltatása
11
(legfeljebb: 3)
2
(legfeljebb: 4)
2
(legfeljebb: 4)
2
(legfeljebb: 4,3)
2
(legfeljebb: 4,3)
2
(legfeljebb: 4,3)

* Beleértve az alapanyagok sótartalmát is, nemcsak az ételkészítés során felhasznált sómennyiséget."

5. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"6. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírások tíz egymást követő élelmezési napra, egy főre számítva1,2

ABCDEF
1.Élelmiszer,
élelmiszercsoport
Étkeztetés típusa
2.Egész napos
étkeztetés
Egész napos
étkeztetés 1-3 évesek
részére
Bölcsődei, mini
bölcsődei étkeztetés
Napi háromszori
étkezés szolgáltatása
Napi egyszeri étkezés
szolgáltatása
3.Húslegalább hat,
legfeljebb
tizennégy
alkalommal
legalább hat,
legfeljebb
tizenkét
alkalommal
legalább hat,
legfeljebb nyolc
alkalommal
legalább öt,
legfeljebb kilenc
alkalommal
legalább öt,
legfeljebb kilenc
alkalommal
4.Hallegalább egy
alkalommal
legalább egy
alkalommal
legalább egy
alkalommal
legalább egy
alkalommal
legalább egy
alkalommal
5.Húskészítmény23%-nál
alacsonyabb
zsírtartalmú
húskészítmény
legfeljebb hat
alkalommal,
23%-nál
magasabb
zsírtartalmú
termék
legfeljebb két
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal,
23%-nál
magasabb
zsírtartalmú
termék
nem adható
legfeljebb négy
alkalommal,
23%-nál
magasabb
zsírtartalmú
termék
nem adható
23%-nál
alacsonyabb
zsírtartalmú
húskészítmény
legfeljebb öt
alkalommal,
23%-nál
magasabb
zsírtartalmú
termék
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
6.Sertés-, baromfizsírlegfeljebb három
alkalommal3
nem adhatónem adhatólegfeljebb két
alkalommal3
legfeljebb egy
alkalommal3
7.Margarin
kenőzsiradékként
legfeljebb
huszonöt
alkalommal
legfeljebb tizenöt
alkalommal
legfeljebb tíz
alkalommal
legfeljebb tíz
alkalommal
nem adható
8.Bő zsiradékban
sült étel
legfeljebb egy
alkalommal
nem adhatónem adhatólegfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
9.Teljes kiőrlésű
gabona alapú
élelmiszer
legalább tíz
alkalommal
legalább öt
alkalommal
legalább öt
alkalommal
legalább tíz
alkalommal
legalább három
alkalommal
10.Száraztésztalegfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
11.Szárazhüvelyeseklegalább három
alkalommal
legalább egy
alkalommal,
áttörve
legalább egy
alkalommal,
áttörve
legalább két
alkalommal
legalább egy
alkalommal
12.Édesség, finom
pékáru a legalább
1/3 rész gyümölcsöt
vagy 1/3 rész tejet
vagy tejterméket
tartalmazókat kivéve
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb négy
alkalommal
legfeljebb négy
alkalommal
legfeljebb négy
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
13.Csokoládékrémlegfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
14.Máj, zúza, szív és
májkészítmény4
legfeljebb öt
alkalommal,
ebből három
alkalommal
ételkészítéshez
és két
alkalommal
kisétkezés
részeként
legfeljebb három
alkalommal,
ebből két
alkalommal
ételkészítéshez
és egy
alkalommal
kisétkezés
részeként
legfeljebb három
alkalommal,
ebből két
alkalommal
ételkészítéshez
és egy
alkalommal
kisétkezés
részeként
legfeljebb három
alkalommal,
ebből két
alkalommal
ételkészítéshez
és egy
alkalommal
kisétkezés
részeként
legfeljebb két
alkalommal
15.Tojáslegalább három,
legfeljebb nyolc
darab, az étel-
készítéshez
felhasznált
tojások mennyi-
ségével számolva
legalább három,
legfeljebb hat
darab, az étel-
készítéshez
felhasznált
tojások mennyi-
ségével számolva
legalább kettő,
legfeljebb öt
darab, az étel-
készítéshez
felhasznált
tojások mennyi-
ségével számolva
legalább kettő,
legfeljebb öt
darab, az étel-
készítéshez
felhasznált
tojások mennyi-
ségével számolva
legalább egy,
legfeljebb négy
darab, az étel-
készítéshez
felhasznált
tojások mennyi-
ségével számolva
16.Rizslegfeljebb négy
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
17.Burgonyalegfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal
18.Gyümölcslé és
zöldséglé
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb négy
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
19.Ízesített
tejkészítmény
legfeljebb nyolc
alkalommal
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb hat
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
20.Különleges minőségű
lekvár, extradzsem,
extrazselé, marmelád
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal
21.Olajos magvak4-6 éves
korcsoport
részére legalább
20 gramm,
7-14 éves
korcsoport
részére legalább
40 gramm,
15. évtől
legalább
60 gramm
legalább
10 gramm csak
darált formában
legalább
10 gramm csak
darált formában
4-6 éves
korcsoport
részére legalább
10 gramm,
7-14 éves
korcsoport
részére legalább
20 gramm,
15. évtől
legalább
30 gramm
22.Vaj, vajkrém
kenőzsiradékként
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
nem adható
23.Vaj ételkészítéshezlegfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
legfeljebb egy
alkalommal
24.Tejszínlegfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb öt
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb három
alkalommal
legfeljebb két
alkalommal

1 A naponta biztosítandó élelmiszerekről, élelmiszercsoportokról (tej és tejtermékek, zöldség, gyümölcs, gabona alapú élelmiszer) a 7. § rendelkezik.

2 Az olajos magvakra, illetve a tojásra vonatkozó előírások kivételével, minden élelmiszercsoport esetén 1 alkalomnak kizárólag az 1. mellékletben meghatározott mennyiségek tekintendők.

3 4-6 éves korosztályban nem adható.

4 Az 1-3 éves korosztály étkeztetése és bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés esetén kizárólag csirkemáj és zúza adható."

6. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez

"7. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez

A tejre vagy annak megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermékekre vonatkozó előírások tíz élelmezési napra, egy főre számítva (liter/fő) és (mg/fő)

ABCDEF
1.Étkeztetés típusaKorcsoportok
2.1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15. évtől
3.Egész napos étkeztetés3,5 liter4 liter5 liter5 liter5 liter
(4200 mg Ca)(4800 mg Ca)(6000 mg Ca)(6000 mg Ca)(6000 mg Ca)
4.Bölcsődei étkeztetés2,5 liter----
(3000 mg Ca)
5.Napi háromszori étkeztetés-2,6 liter3 liter3 liter3 liter
(3120 mg Ca)(3600 mg Ca)(3600 mg Ca)(3600 mg Ca)

"

Tartalomjegyzék